Issuu on Google+

Bdes3023

Architectural Te c h n o l o g i e s 3

SCOUT HALL

PROJECT

James Free

309216486

James Cristallo p2. p3. p4. p5. p6. p7.

site analysis environmental strategy structural analysis construction analysis overview + objectives design proposal

309232961

Nicholas Cheung 309233488

Harnchai Pramettawanich 309232090

p1.


Site Analysis The site is located on Durham St, Hunters Hill, approximately 6km north west of Sydney CBD. There is an existing scout hall on the site which is a typical weatherboard 1970’s hall construction responding little to the local context. The street is a cul-de-sac which experiences little traffic, mainly providing pedestrian and bicycle thoroughfare to adjacent streets. The street slopes southwards towards the harbour, meaning there is gradient of approximately 1:16 across the site. Burns Bay road is 60m to the west of the site which is a heavy traffic highway that connects North Western Sydney to the CBD, this a defining feature of the area, isolating the Durham street site to access from the west and creating significant noise pollution.

Aerial Context

The current site has significant green space, apart from the existing hall, the site is fully grassed. Additionally there exists eight significant tree’s, predominantly Eucalyptus Quadrangulata (White-topped Box Gum) and several smaller shrubs, these provide insulation from surrounding noise pollution and protection from wind, including dominant winds coming from the harbour to the south. At the south-eastern corner of the site there is a view to the harbour 150m below and to the south. To the west of the site, between Durham street and Burns Bay road is a major cycle path for the area which is the main public exposure to the site when considering the lack of vehicular traffic past the site.

Tr e e s + C o n t o u r + E n v i r o n m e n t d a t a

5m

The surrounding buildings consist mainly of one and two-storey residential buildings. The average building height is approximately 8 metres, however there is significant distance away from the proposal site and hall location, hence overshadowing is a negligent issue for the proposal of the site. The site is a corner block meaning the proposal building will have two sides exposed to the street front creating both advantages and disadvantages. Advantages include pedestrian circulation, double facade entrances/exits and exposure to capture light and wind elements. Disadvantages include security concerns and noise concerns due to the amount of surface being exposed to the adjacent highway.

Strengths

Cycle-Path

- Natural aspect - Good circulation - Low risk of overshadow - Established trees - Possibility of pedestrian circulation due to corner position - Secluded spot in Sydney with density fabric

Weaknesses

- Exposed to wind - Exposed to noise from highway - Limited public transport connection - Noise restriction from council zoning - Double facade being exposed of both end may lead to security concerns - Site legibility - North East privacy issues - Vehicular access restriction from location of no through road

Views

8m

8m

8m

Opportunities

- Hill - Wind for natural ventilation - Opened to two sided kerb - Increased community activities - Established bike paths - Utilise views - Capturing natural element of site

8m

8m

Existing Buildings + Height

Threats

- Too busy for site - Privacy issues regarding local residence - Two sided - Proposal leading to congestion of nearby roads - Lack of need - Lost of green space.

Kerb

p2.


Environmental Strategy Aim: to provide a space that is well ventilated for recreational activity during various climate and weather phenomena .

SKYLIGHT WITH VENT

LOCKER GROUP PERFORATED ALUMINIUM 10mm

VENTILATION

GLASS LOUVERS

Drawn

JF

FCCP.01 A

123 Eshays Street Redfern NSW T 02 8060 4000

Wind tunnel test

Ventilation Project No

1 Durham Street Hunters Hill for Scouts Australia

A

24.08.11

Site Analysis

JF

Rev

Date

Description

Drawn

June 22 - 9am

SUNLIGHT

0001

Scale

Date

Drawn

Checked

Drawings

FCC P architects

m St

Mechanical skylights will be installed to cater for the stack effect which will release unwanted heat in the peak of summer from the basketball arena. However during the winter seasons patrons can leave the skylights closed in order to contain heat within the structure. This will aid in providing a thermally comfortable venue during the summer and winter seasons.

BH

October 22 - 9am

JF

AIM: to provide sufficient amounts of illumination to facilitate the activities within the building. October 22 - 12pm

LOCKER GROUP PERFORATED ALUMINIUM 10mm

Sunlight

GLASS LOUVERS

1

1 Durham Street Hunters Hill

awn: 06.09.11

for Scouts Australia

Environmental Strategy

Project No

Drawn

A

24.08.11

Site Analysis

JF

Rev

Date

Description

Drawn

FCC P architects

Drawings

Date

JC

Checked

m St Durha

Durha

June 22 - 3pm

October 22 - 3pm

Shadow Diagrams 1

22 mm tongue-and-groove timber boarding with transparent coating 22 mm battens with ventilated cavity 12 mm plywood 145 x 45mm stud-frame 145 mm mineral-wool insulation + vapour barrier 45 mm insulation between 45 x 45 battens 15 mm gyprock fibreboard 5 mm perforated aluminium sheet

JF

123 Eshays Street Redfern NSW T 02 8060 4000

AIM: to provide sufficient thermal mass in the building structure to maintain an even temperature in the building. The building is constructed into the hill meaning the northern portion of the structure is buried in 1.5 meters of soil, which will act as a thermal barrier to the surrounding air. Additionally this northern portion of the building will hold a water tank which will further contribute to the thermal mass of the concrete present in the foundations of the building.

Sunlight

Earth - building excavated into earth

Thermal Mass 1 Durham Street Hunters Hill

1 Durham Street Hunters Hill for Scouts Australia

Project No

Drawn

A

24.08.11

Site Analysis

JF

Rev

Date

Description

Drawn

FCC P architects

123 Eshays Street Redfern NSW T 02 8060 4000

Drawings

for Scouts Australia

0001

Scale

Date

BH Solar Access / Lighting

Checked

December 22 - 3pm

24.08.2011

FCCP.01 A

Environmental Study

December 22 - 12pm

THERMAL MASS

0001

Scale

m St

June 22 - 12am

In order to satisfy the illumination needs of the building three sources of light have been introduced in the proposal. Skylights will exist on every second module of the ceiling which will give diffused lighting across the span of the basketball court. The second source of light will exist on the southern side of the building. A series of perforated screens will cover a combination of glass louvers and glazing behind, this will provide even light across the length of the court from a low angle. The third source of sunlight will exist on upper portion of the northern side of the building. This area is the smallest of the three light sources however is oriented toward the direct northern sun, it will supplement the previous two sources from a higher angle. Large eves will be provided to filter the higher summer sun, while allowing the lower winter sun to penetrate.

SKYLIGHT WITH VENT

Decemeber 22 - 9am

31.08.2011

FCCP.01 A

Ventilation

123 Eshays Street Redfern NSW T 02 8060 4000

m St

Description

Durha

Date

Environmental Study

m St

Rev

Checked

JC

Drawings

Durha

JF

m St

Site Analysis

In order to satisfy the objective for the extreme seasons the strategy is to incorporate cross ventilation which will occur along the short side of the structure. Strategically place louvres on the lower end of the wall of the southern side which will act as the main inlet source, opposing this inlet is a series of high outlet windows located along the northern side of the building. This will provide natural cross ventilation throughout the structure.

Durha

24.08.11

24.08.2011

m St

Date

Drawn

FCC P architects

A

0001

Scale

Durha

for Scouts Australia

m St

Project No

1 Durham Street Hunters Hill

Durha

Ventilation

Environmental Strategy

Durha

06.09.11

m St

A

Durha

Drawn:

Aim: to provide a space that is well ventilated for recreational activity during extreme seasons.

Project No

Drawn

JF

Drawings

FCCP.01 A

A

24.08.11

Site Analysis

JF

FCC P architects

Rev

Date

Description

Drawn

123 Eshays Street Redfern NSW T 02 8060 4000

0001

Scale

31.08.2011

Water Tank - submerged into earth

Date

BH Thermal Properties

Checked

31.08.2011 JF

FCCP.01 A

p3.


Structural Strategy AIM: to provide a cost effective structural strategy constructed of timber.

Primary Secondary

The structural strategy of the scout hall is to use a series of timber truss portal frames as the primary structure. This will enable a span of 32m x 25m for the basketball court section of the hall. The secondary utility spaces of the building require a modest 4.5 meter span meaning a simpler structural strategy will be sufficient (Fig 1.) Concrete foundation will be used as we are excavating into the hill as we have chosen a sloped site. To reduce constructions costs only two timber beam sizes will be used in the construction. 150 x 75mm members, (Fig 3.) which will be used for the trusses and legs, and 100 x 45mm (Fig 2) members, which will have applications such as battens, internal stud frames and noggins. To provide additional strength for high load primary members, 150 x 75mm members can be doubled and tripled. Primary Structure There are a total of five portal frames which will result into a four bay structure, additionally within each bay are four smaller bays defined by three intermediary trusses. The portal frames are constructed through the use of multiple 150 x 75mm timber members fastened using Maxi Bond adhesive and harden steel bolts to create truss members and legs. The overall grid will be crossbraced with additional timber truss members at each end of the building providing lateral support. To create a structural language we proposed to layer the timber trusses, before finally distributing the loads to the ground with the bottom chord resting on the structural leg, with bolting for additional lateral support.

150

100 100

Fig 1. Double beam onto double column

75

Beam sizes

Fig 2. Double beam truss onto secondary truss

Secondary Structure The secondary space will be created by smaller timber legs and a lateral truss that runs across the entire length of the primary structure, below the upper louvres. A timber beam connects these two supports and spans the 4.5m space Footings Both primary and secondary frames are anchoring using steel shoes which are bolted into the concrete slab.

Model based on Timber Sports Hall (Timber Construction Manual, Birkhauser) Fig 3. Double beam truss onto sandwich column

p4.


1

Construction Strategy

29.5

2a

1

AIM: to create a simple and elegant timber construction

2b

1

which expresses forces and conceals fixings

25

22 mm tongue-and-groove timber boardin transparent coating 22 mm battens with ventilated cavity 12 mm plywood 145 x 45mm stud-frame 145 mm mineral-wool insulation + vapou 45 mm insulation between 45 x 45 batten 15 mm gyprock fibreboard 5 mm perforated aluminium sheet

22 mm tongue-and-groove timber boarding with transparent coating 22 mm battens with ventilated cavity 12 mm plywood 145 x 45mm stud-frame 145 mm mineral-wool insulation + vapour barrier 45 mm insulation between 45 x 45 battens 15 mm gyprock fibreboard 5 mm perforated aluminium sheet

1 2c

2a glass sealed unit make-up: -6mm clear toughened glass -argon cavity -6.4mm clear laminated glass with low e softcoat 2b aluminimum frame extruded, thermally broken, powdercoated system bedded on silcon. 2c timber upstand 50mm

Skylight The skylight used within the structure is a Velux openable flatroof skylight within an aluminimum frame, bolted to perlins at 1500 mm centres. The skylight contains a translucent low-e glass, that provides non-direct, filtered light into the scout hall. Waterproofing is an essential element to the design of the skylight which has been detailed to be impenetrable to water leaks. Louvers The glass louvers used in the structure consist of 8mm glass panels with 50mm aluminimum frame, screwed to timber perlins. These form a tight seal with the aluminium frame to resist water penetration. The louvers themselves are protected by a 10mm aluminium perforated sheet.

1 Durham Street Hun for Scouts Australia

Wall Structure Tongue and groove timber boarding clads the wall structure. These elements are waterproofed and provide a clean finish to the overall timber structure. This is followed by a waterproof membrane that keeps moisture out of the wall section. Following this lies a stud frame wall that contains 145 mm mineral wool insulation. Fibreboard is nailed to the studs with the LockerGroup nailed onto this.

3.

A

24.08.11

Site Analysis

JF

Rev

Date

Description

Drawn

FCC P architect

123 Eshays Street Redfern NSW T 02 806

Flooring Reinforced concrete slab on compacted ground with PVC waterproof lining between to the two elements. Floor joists are fixed to the slab, and support Blue Tongue floor boards which is fixed with polished timber strip flooring. 2.

2. 8mm glass louvers with 50mm aluminimum frame, screwed to timber perlins 3. exterior wall

Ground Connection A strong connection to the ground between timber and the reinforced slab is crucial to the stability of the overall structure. Devised for the building, a steel shoe has been fixed to the slab with threaded rods. Threaded rods in turn bolt the timber to the protruding shoe and support the timber sandwich column.

A

24.08.11

Site Analysis

Rev

Date

Description

22mm tongue-and-groove timber boarding, screwed into 22mm batterns with ventillated gap 2mm waterproof membrane 145 x 45mm timber stud frame 90 mm insulation within stud frame 15mm plasterboard 5mm perforated aluminium sheet

p5.


R d

t S m a h D

u

r

B u r n s

B a y

B a y

R d

Overview + Objectives

u

r

h

a

m

S

t

$ shot

D

u

r

h

a

m

S

B u r n s

t

H

e

r

b

e

r

t

o

n

A

v

e

D

u

r

h

a

m

S

t

e

D

Timber Construction

H

e

r

b

e

r

t

o

n

A

v

guides the structural language of this scheme with close reference to its traditional and honest form. The building demonstrates a structural hierarchy with the layering of truss elements with limited additional materials exempifing structural transparency within the internal sapces. The strategic placement of openings and walls accommodate for environmental and functional requirements, allowing natural cross ventilation to occur in addition to the delivery of natural light. Critical understanding of the briefs parameters form the basis of a cost effective structure, achieved through the repetition of on site fabrications of standardised members. This proposal best balances the combined requirements of the site and brief while producing a well crafted timber framed scout hall.

p6.


Final Design Drawing list: A00 1

1:50 Construction Plan on A0

A00 2

Nicholas Cheung - Section A at 1:50 on A1

A00 3

Harnchai Prametthawanich - Section B at 1:50 on A1

A00 4

James Free - Section C at 1:50 on A1

A00 5

James Cristallo - Section D at 1:50 on A1

p7.


Architectural Technologies Portfolio - Scout Hall, Hunters Hill