__MAIN_TEXT__

Page 1

republikanska föreningens medlemstidning

Reform

nr 1 2015

ledare 03 notiser 04 kalendarium 19 krönika 20

Så ska opinionen vändas Med ett brett folkligt stöd och debatt på högsta nivå kan monarkin avskaffas. Möt Republikanska föreningens nya ordförande Yasmine Larsson. Sidan 8.

06 |Därför republikan Jan Guillou om fjäsket för kungafamiljen.

11 |Unik enkät Sveriges dagstidningar svarar: Bör Sverige avskaffa monarkin?

15 |Dolda räkenskaper Ingen vet vad hovet gör med med apanaget.


innehåll

04

08

notiser

SKARP LEDNING

18 Notiser

Så blir vi fler, årets republikan, bok om Silvia sänkte förlag, med mera.

Möt föreningens nya ordförande Yasmine Larsson.

Prins Charles i skandal, tre pressröster om behovet av republik – nu!

06

11

19

Stoppa kungafjäsket

UNIK ENKÄT

Norr till söder

Vi måste bryta genom vallen av rädsla, säger Jan Guilliou.

Reform frågade Sveriges dagstidningar om monarkin bör avskaffas.

Kalendarium och kontaktinformation till alla lokalavdelningar.

07

14

20

PLATSANNONS

DOLDA RÄKENSKAPER

Krönikan

Förstärkt opinonsarbete med ny kampanjombudsman.

Allt fler kräver ökad insyn i hur kungahuset Sluta skämta om kungen! Det uppmanar spenderar statens pengar. etnologen Mattias Frihammar.

14

11 04

2 – reform


Rivstart mot republik ack för att du läser Reform och stödjer Republikanska föreningen! Vår förening är den starkaste kraften för ett mer demokratiskt och jämlikt statsskick i Sverige. På föreningens kongress i april valdes jag till ny ordförande. Det är en stor ära att få leda Sveriges republikaner i arbetet för ett nytt statsskick. Jag kämpar nu för att intensifiera debatten om republik och få ett ännu starkare folkligt stöd för vår sak. Vi i den nya styrelsen har rivstartat vårt arbete. På bara knappt två månader har vi haft tre styrelsemöten för att kunna få till stånd förändringar som vi räknar med ska ge ökad framgång. Du kommer förhoppningsvis snart att märka av att det händer mycket i föreningen. Vi arbetar nämligen nu aktivt för att kunna genomföra förbättringar som ska lyfta frågan och föreningen. Två saker tror jag är extra viktiga: 1) Föreningen ska få en ny webbplats. Den nuvarande är inte särskilt snygg och det är inte lätt för personer som vill veta mer om republikfrågan eller föreningen att hitta rätt information. Därför satsar vi på att skapa en helt ny webbplats för föreningen.

T

Republikanska föreningen är en partipolitiskt och religiöst obunden förening som verkar för införandet av republik på demokratisk väg. Reform är föreningens medlemstidning och distribueras till medlemmar, riksdagsledamöter, bibliotek med flera.

”Jag kämpar nu för att intensifiera debatten om republik och få ett ännu starkare folkligt stöd för vår sak.” Många medborgare söker numera information främst på nätet och det är av stor vikt att vi är synliga och har en bra närvaro där. 2) Föreningens kampanjverksamhet ska förstärkas. Vi kommer att anställa en kampanjombudsman för att snabba på införandet av republik. Personens uppgift blir att öka stödet för republik, både i opinion och i medlemsantal, genom att tillsammans med medlemmarna arbeta med kampanjer och annan opinionsbildning. I denna tidning finns en platsannons. Tipsa gärna vänner och bekanta om att söka tjänsten! Dessa satsningar är givetvis inte gratis, men vi tycker det är viktigt att våga satsa. Det är enbart medlemsavgifter och gåvor som finansierar föreningens verksamhet. Vill du skänka ett bidrag gör du det enklast genom att sätta in ett valfritt belopp på föreningens plusgirokonto 114 96 91-6.

R E P U B LIKA NSKA FÖR ENINGEN

REDAKTION

I S SN 2000-9526

KONTAKTA OS S Birdh, www.birdh.se Redaktör: Johan Abrahamsson

T RYC K Tryckfolket AB

Karlbergsvägen 86 B, 4 tr, 113 35 Stockholm Tel: 0768-71 77 22 E-post: reform@repf.se

U PPL AGA

B LI MEDLEM

Foto: Michael Steinberg

Medlemskap i Republikanska föreningen kostar 200 kronor per kalenderår. www.repf.se/bli-medlem

ANSVA R IG U TG IVA R E Magnus Simonsson

Yasmine Larsson Ordförande

Helena Tolvhed, Lars Jonsson, Magnus Simonsson, Anne-Lie Elfvén, Johan Abrahamsson

REDAKTION EL L PRODU KT ION Reform tar gärna emot material till nästa nummer, som utkommer under hösten 2015. I första hand är vi ­intresserade av krönikor och essäer. Vid intresse, skicka ett mejl till: reform@repf.se

Föreningen har på senare år ökat medlemsantalet kraftigt och stödet för republik har stärkts i opinionen. Vi republikaner måste dock göra ännu mer. Dina insatser behövs. Du kan exempelvis värva vänner och bekanta till föreningen eller engagera dig i en av våra lokalavdelningar. Republiken kommer inte av sig själv utan vi måste kämpa tillsammans. Och jag vill gärna arbeta för fördjupad demokrati och jämlikhet tillsammans med dig!

11 500 ex

OMSL AG

E-post: info@repf.se Telefon/SMS: 0768-71 77 22 www.repf.se www.facebook.com/repf.se www.twitter.com/repf www.instagram.com/repfse www.google.com/+repfse Kansliets besöks- och postadress i Stockholm: Republikanska föreningen Karlbergsvägen 86 B, 4 tr 113 35 Stockholm Kansliets öppettider: Tisdag–torsdag: 08:30–17:00

Eftertryck endast med redaktionens tillstånd. Redaktionen ansvarar inte för ej beställt material. Åsikter som framförs i Reform av utomstående skribenter ­behöver inte nödvändigtvis överensstämma med ­redaktionens eller Republikanska föreningens.

reform – 3


notiser KAMPANJKASSAN

Dålig investering

Var med och bidra

Bok om Silvia sänkte förlag

Det behövs kronor för att bli av med kronan! Republikanska föreningens verksamhet finansieras enbart av medlemsavgifter och gåvor och just nu är det en ojämn kamp som bedrivs mot kungahusets propagandamaskineri. Vill du skänka ett bidrag gör du det enklast genom att sätta in ett valfritt belopp på föreningens plusgirokonto 114 96 91-6.

I samband med drottning Silvias 70-årsdag producerade förlagets MDG Publishing en jubileumsbok. En av initiativtagarna till projektet var förre centerledaren Maud Olofsson. Men på grund av bristande intresse och dålig försäljning riskerar nu boken att sänka förlaget. Med stora skulder och tusentals osålda böcker på lager har MDG Publishing tvingats till att ansöka om företagsrekonstruktion. ”Dessvärre såldes antalet tryckta böcker ej slut och bolaget blev sittandes med ett större lager av den enskilda boken”, står det i ansökan enligt Dagens Media. Ju fler, desto bättre

Tre tips för medlemsvärvning Det finns alldeles för många republikaner – som ännu inte är medlemmar i Republikanska föreningen. Berätta om föreningen för dina släktingar, vänner och bekanta. Föreningen behöver fler organiserade medlemmar.

Tre tips: 1. Våga fråga människor i din omgivning 2. Fråga flera – möt många människor 3. Fråga flera gånger – övertyga, inte övertala

Ebba Kleberg von Sydow, SVT:s hovreporter, intervjuad om kungafamiljen i webb-tv-programmet I särklass med Niklas.

4 – reform

ik l un d/

TT

”Det är hopplöst omodernt, förstås, det är helt galet. Inte minst när vi ser dessa små gulliga barn som föds in i detta (---). Det är en Truman-show som pågår framför våra ögon.” An

r de

sW


Europeisk kraftsamling

Årets republikan

Taktik för republik

PG är är en man med sunt förnuft

Republikaner från sju kungadömen träffades en helg i slutet av april i Amsterdam för att gemensamt slipa på argumenten för ett Europa utan kungligheter. Det var paraplyorganisationen Alliance of European Republican Movements som arrangerade en konferens. Diskussionerna handlade om hur man på både lång och kort sikt kan bedriva arbetet för att avskaffa Europas sista monarkier. Värdar för mötet var Republikanska föreningens nederländska systerförening NRG. – Om opinionen fortsätter vår väg borde 50 procent av svenska folket vara för en demokratisering av statsskicket till år 2024, sa Jenny Grenander, Republikanska föreningens internationella sekreterare i en intervju inför konferensen.

Före detta Volvochefen Pehr G Gyllenhammar har tilldelats utmärkelsen Årets republikan. Priset delades ut i samband med Republikanska föreningens kongress i april på Norra Latin i Stockholm. Motiveringen löd: ”Pehr G Gyllenhammar är en man med sunt förnuft. I sin memoarbok Oberoende är stark gör han ett giftigt utfall mot monarkin. Han slår hål på den monarkistiska myten om att kungen är en dörröppnare för näringslivet.”

Seminarium

Så slopar vi monarkin!

Christer Themptanders bidrag till Republikanska föreningens bildtävling som genomfördes i april. Varje vecka valdes en bild ut bland de inkomna bidragen vars skapare fick ett exemplar av Vilhelm Mobergs klassiska debattskrift Därför är jag republikan.

Vad krävs för att avskaffa monarkin? Den raka frågan försökte Johan Åsard, journalist, Birger Schlaug, debattör, och Lisa Bjurwald, journalist, att besvara under ett seminarium i april på Norra Latin i Stockholm. Seminariet arrangerades som en del av Republikanska föreningens årliga kongress och finns att se på Youtube. Knappa in ”Seminarium: Så slopar vi monarkin!” i sökfältet.

reform – 5


Därför är jag republikan

Jan Guillou Jan Guillou är journalist, författare och debattör. I samband med vigseln mellan Carl Philip Bernadotte och Sofia Hellqvist skrev han en uppmärksammad krönika om det intellektuella undantagstillstånd som han menade bröllopet gav upphov till. I september är han aktuell med en nnya romanen Blå stjärnan.

Text: Jens Ekelund Foto: Peter Knutson

Hej Jan Guillou, varför är du republikan? – Därför att jag är demokrat. För mig framstår det som självklart att man inte kan ha ett statschefsämbete som går i arv. Men inte bara av etiska skäl. Om man har en vald statschef har den hand om utnämningsmakten. Då blir det inte samma mygel som nu när kungen inte har någon utnämningsmakt. Den finns i kanslihuset hos ett politiskt parti. Det är därför vi har dessa inkompetenta personer på höga poster i samhället.

Vad krävs för att vända den kungavänliga opinionen? – Det är nästan omöjligt. Vi befinner oss i den absurda situationen att en republikansk tidning som Aftonbladet ägnar 30-talet sidor åt prinsbröllopet. Expressen har till och med anställt en person med uppgift att läsa kungens tankar. I ingen annan politisk fråga vore den typen av hyckleri möjlig. Men Expressen har utan att skämmas en magiker. Vad som helst ursäktas när det gäller dålig journalistik, bara det har med kungligheter att göra.

6 – reform

"Vi måste bryta genom vallen av rädsla som håller alla borta från ämnet."

Hur skulle vägen mot att avskaffa monarkin kunna se ut? – Det måste bli någon form av politisk diskussion om saken. Vi måste bryta genom vallen av rädsla som håller alla borta från ämnet. Först då kan man förklara för folk att de inte behöver oroa sig. Kungafamiljens finhet kommer att bevaras. De kommer även i ett republikanskt Sverige vara den förnämsta adelsfamiljen. Det tror jag inte folk fattar riktigt. Vi måste komma förbi föreställningen att det är synd om kungafamiljen om vi inför ett demokratiskt statsskick, men det går inte utan politisk debatt.

Hur bör statsskicket se ut efter monarkin?

– Den finska modellen är väl alldeles utmärkt. Med skillnaden att vi i vår societet har en kungafamilj, men det har Frankrike också.

I samband med prinsbröllopet skrev du om det utbredda kungafjäsket. Upplever du att många journalister och politiker är ryggradslösa republikaner? – Ja. Jag utgår ifrån att det är en republikansk majoritet i riksdagen, men den gör sannerligen inget väsen av sig. Det beror på rädslan att bli impopulär. Det kanske ses som en oartighet att just på festdagen ta upp ämnet. Men om man tänker lite till är det just när hysterin är som värst som någon måste påminna om vett och sans i det hela.

Krönikan har delats flitigt på sociala medier. Vad har du fått för reaktioner? – Ja, alltså de övervägande reaktionerna som jag har mött är positiva. Folk tycker det är skönt att åtminstone någon kan säga ett vettigt ord en sådan hysterisk dag.


Platsannons

För Sverige. Ur medeltiden. Republikanska föreningen söker kampanjombudsman Republikanska föreningen har över 10 000 medlemmar och ett växande stöd i opinionen. För att snabba på införandet av republik förstärker vi nu vårt kansli med en kampanjombudsman. Som föreningens kampanjombudsman innehar du en deltidstjänst om 60 procent av heltid och är placerad i Stockholm. Tjänsten tillträds enligt överenskommelse, dock tidigast den 1 september, och är en tillsvidareanställning med sex månaders provanställning. Vi tillämpar individuell lönesättning och har kollektivavtal med IDEA. Du har tillsammans med föreningens generalsekreterare ett övergripande ansvar för föreningens löpande kampanjverksamhet och bistår styrelsen i dess opinionsbildande och politiska arbete. Republikanska föreningen kan erbjuda ett inspirerande och engagerande uppdrag med spännande kontakter mot media, politiker och många intresserade medlemmar.

Till skillnad från landets högsta offentliga ämbete är tjänsten öppen för alla att söka. Vi tänker oss dock att du har följande kvalifikationer: • Gärna högskoleutbildning med relevant inriktning • Erfarenhet av kampanjarbete, från partipolitik eller arbete i intresseorganisation • Erfarenhet av att genomföra aktiviteter för att påverka och/eller bilda opinion • Ett starkt samhällsengagemang och en god förmåga att analysera politik och medier • God stilistisk förmåga i kombination med att snabbt kunna leverera texter • God erfarenhet av att arbeta med webb och sociala medier

Ansökan skickas till info@repf.se senast den 31 juli. I ärenderaden skriver du ”Ansökan kampanjombudsman”. Frågor om tjänsten besvaras av vår ordförande Yasmine Larsson på 072-538 41 94 eller vår generalsekreterare Magnus Simonsson på 076-871 77 22. Republikanska föreningen är en partipolitiskt och religiöst obunden förening som verkar för införandet av republik på demokratisk väg. Vårt kansli ligger på Karlbergsvägen 86 B i Stockholm.

reform – 7


Intervju

Yasmine backar inte Med ett brett folkligt stöd, engagerade medlemmar och debatt på högsta politiska nivå ska Sverige ledas ut ur den föråldrade monarkin. Möt riksdagsledamoten Yasmine Larsson, ny ordförande för Republikanska föreningen. Text: Erik Bredhe Foto: Michael Steinberg

arför är du republikan? – Jag blev republikan när jag, under min första SSUkurs, insåg hur odemokratisk monarkin är och jag har bara stärkts i min övertygelse sedan dess. Monarkin är en kvarleva från en tid då Sverige inte var en demokrati. För mig är det helt oförståeligt att många av Sveriges medborgare accepterar ett system där vår främsta företrädare tillsätts genom slump och födsel. Jag tycker att det är ytterst odemokratiskt att kungafamiljen tvingas in i ett visst sätt att leva, på det viset bryter monarkin mot de mänskliga rättigheterna. Jag tycker också att monarkin och det faktum att familjemedlemmarna måste bekänna sig till en viss tro bryter mot religionsfriheten. Dessutom är det helt absurt att vi i Sverige 2015 tycker att det är rätt att en person kan bryta mot lagen utan att riskera bli lagförd för sitt brott.

V

Vad hoppas du kunna uträtta som ordförande? – Jag hoppas att jag, med mitt sam-

8 – reform

hällsengagemang och min erfarenhet av politik och påverkan, ska kunna intensifiera debatten om republik och skapa ett ännu starkare folkligt stöd. Självklart kommer jag även att försöka lyfta frågan på riksdagsnivå. Jag tror dock att vi måste arbeta med att få ett bredare folkligt stöd innan politiker och partier i Sveriges riksdag vågar ta ett beslut i frågan. Hur skapar vi ett starkt folkligt stöd för republik? – Utan tvekan genom kunskap och samtal. När människor får möjlighet att stanna upp och samtala om monarkin och dess odemokratiska och otidsenliga innebörd skapas också funderingar kring om det verkligen är vettigt att ha det på det viset i en demokrati, i Sverige 2015. Föreningen har nu över 10 000 medlemmar. Vad kan man som enskild medlem göra för att påverka? – Det är fantastiskt att vi nu har över 10 000 medlemmar som vill vara med

"Monarkin är en kvarleva från en tid då Sverige inte var en demokrati. För mig är det helt oförståeligt att många av Sveriges medborgare accepterar ett system där vår främsta företrädare tillsätts genom slump och födsel.”


Genom att samtala och sprida kunskap om det odemokratiska med monarkin fĂĽr vi opionen med oss, menar Yasmine Larsson.

reform – 9


Intervju

"Ju fler vi blir, desto mer kan vi göra, och desto starkare blir trycket på våra folkvalda att ta frågan på allvar.”

och stödja och arbeta för republiken Sverige! Det viktigaste i vår förening är våra engagerade medlemmar. Ju fler vi blir, desto mer kan vi göra, och desto starkare blir trycket på våra folkvalda att ta frågan på allvar. Som enskild medlem kan du göra mycket för att påverka opinionen. Debattartiklar och insändare är exempelvis bra verktyg som varje medlem kan använda sig av. Dessutom kan du vara med och se till att vi växer i medlemsantal genom att värva nya medlemmar. Vidare tar vi i styrelsen tacksamt emot förslag och tankar från alla medlemmar.

10 – reform

Vad tycker du är föreningens styrka? – Styrkan ligger i att vi tillsammans är helt övertygade i frågan om att Sverige inte längre ska vara en monarki och att vi är partipolitiskt obundna. Varför får frågan kring vårt statsskick inte större uppmärksamhet? – Jag hade såklart önskat att frågan fått mycket större uppmärksamhet och lyfts på dagordningen, inte minst den politiska. Medias intresse för kungafamiljen är ofta väldigt stort, men då handlar det framförallt om dem som personer, om glitter och glamour och om deras privatliv. När det kommer till frågan om republik backar många. ”Det finns viktigare frågor”, är en vanlig invändning. Och visst håller jag med om att det i Sverige i dag finns många viktiga frågor att arbeta med, men frågan om republik är en oerhört viktig fråga om vi menar allvar med att Sverige på riktigt ska vara ett demokratiskt land.

Mer om Yasmine Larsson Yasmine Larsson valdes till ny ordförande i Republikanska föreningen på kongressen i april. Hon har varit politiskt aktiv sedan 2002 då hon gick med i SSU Helsingborg. Sedan 2014 sitter hon i riksdagen för Socialdemokraterna. Yasmine Larsson är 27 år och bor tillsammans med sin man och två barn i utkanten av Helsingborg.


Reform undersöker

Stort stöd för republik Bör Sverige avskaffa monarkin? Reform ställde frågan till ledarredaktionerna på Sveriges dagstidningar. 64 procent svarade ja.

en enkät till ledarredaktionerna på Sveriges riks- och lokaltidningar ställdes frågan: bör monarkin avskaffas? Av ett sextiotal tillfrågade, såväl storstadstidningar som mindre lokaltidningar, inkom svar från 33. Av dessa svarade en tydlig majoritet, 64 procent, ja. 27 procent svarade nej. Tre tidningar svarade varken ja eller nej, varav två av dessa poängterade att de principiellt är för ett avskaffande av monarkin. – Statschefen ska utses av de folkvalda i riksdagen. Även om kungen har skalats av från nästan all formell makt, är han en makthavare i kraft av sitt ämbete. Han är en av landets mest framstående opinionsbildare. När kungen uttalar sig om exempelvis skogsvård, jakt eller miljö får det ett stort genomslag, svarade Lars Ströman på oberoende liberala Nerikes Allehanda. Dan Sylvebo på Jönköpingsposten, som svarade nej i enkäten, menade på tvärs med resonemanget ovan att det faktum att kungens handlingar är mer än enbart symboliska är något positivt och ett skäl för att behålla monarkin:

I

"Även om kungen har skalats av från nästan all formell makt, är han en makthavare i kraft av sitt ämbete.”

sVENSKA DAGSTIDNINGAR SOM ANSER ATT MONARKIN BÖR AVSKAFFAS:

9% Ja/Nej

27 % nej

– Det är inte bara en symbol, utan en reell kraft som kan spela en väsentlig roll för Sveriges röst i världen. Kungens närvaro i saudikrisen är ett exempel på det. Dagens Nyheter svarade ja, men ser inget behov av att skynda på processen. – Så länge bibehållandet av monarkin skapar mindre spänningar i samhället än vad en strid om dess avskaffande skulle göra finns det inget starkt skäl att sätta igång en konstitutionell strid, säger Johannes Åman, ledarredaktionen, Dagens Nyheter.

64 % ja

reform – 11


Reform undersöker

Bör Sverige avskaffa monarkin? tidning Aftonbladet

Blekinge Läns tidning

Dagen

svar Ja

Nej

Ja/Nej

KOMMENTAR Ja, vi vill avskaffa monarkin. Den är odemokratisk och förlegad. Jag som politisk chefredaktör har inget emot att behålla kungahuset – även en president skulle kosta, exempelvis. Men det är inte en fråga vi lägger någon större vikt vid på ledarredaktionen. I denna fråga har Dagens ledarsida i dagsläget ingen uttalad hållning.

Dagens Nyheter

Ja

Så länge bibehållandet av monarkin skapar mindre spänningar i samhället än vad en strid om dess avskaffande skulle göra finns det inget starkt skäl att sätta igång en konstitutionell strid.

DalaDemokraten

Ja

Vi anser att monarkin bör avskaffas. Den hör inte hemma i en demokrati och den bidrar till att legitimera konservativa synsätt och maktstrukturer i Sverige.

Dalarnas Tidningar

Ja

Dalarnas tidning vill införa republik omedelbart.

Eskilstuna-Kuriren

Ja

Ja, vi anser att Sverige bör avskaffa monarkin.

Folket Eskilstuna

Ja

Rätten att genom fria och allmänna val utse statschef borde rimligtvis gälla även Sveriges medborgare.

Gefle Dagblad

Ja

Vår linje på ledarsidan är att monarkin ska avskaffas. Det är en självklarhet för oss som liberal tidning!

Jönköpings-Posten

Nej

Monarkin är demokratiskt förankrad. Monarkin står för tradition och kontinuitet, en symbol för banden mellan dåtiden, samtiden och framtiden.

Länstidningen i Jämtland

Ja

Ja, Sverige bör avskaffa monarkin på sikt. Men det är ingen stor fråga som bör vara prioriterad i dagens politik.

Länstidningen i Södertälje

Ja

Ja, på lång sikt. Jag är i grunden för att folket ska få välja sin statschef, så ock i Sverige. Men frågan om att sparka ut kungafamiljen är mycket lågt prioriterad.

Motala Vadstena Tidning

Ja

Yrken och ämbeten ska inte nedärvas. Det strider mot den liberala ideologins syn på människans frihet.

Nerikes Allehanda

Ja

Statschefen ska utses av de folkvalda i riksdagen. Även om kungen har skalats av från nästan all formell makt, är han en makthavare i kraft av sitt ämbete.

NorrbottensKuriren

Nej

Vi bör inte ignorera det förflutna och försöka uppfinna Sverige på nytt. Traditioner och symboler har ett stort värde för sammanhållningen.

Norrköpings Tidningar

Nej

Monarkin skall bevaras. I ett modernt, multikulturellt samhälle som Sverige är det viktigare än någonsin med samlade organisationer och gestalter som kan representera hela landet och alla dess medborgare.

12 – reform


tidning

svar

KOMMENTAR

Ja

Ja, när det finns folkligt stöd för en sådan förändring.

Norrtelje Tidning

Nej

Den svenska monarkin fungerar bra och det finns därför i dagsläget ingen anledning att byta till republik.

Nya Wermlands Tidningen

Nej

Nej, absolut inte!

Norrländska SocialdemokrateN

Ja

Rent principiellt anser jag att monarkin som statsskick är att förkasta. Men att införa republik är inte den fråga som jag sätter högst på dagordningen.

Nej

Det folkliga stödet för det svenska statsskicket är mycket stort. Att mot folkets vilja avskaffa den konstitutionella monarkin vore därför en demokratiskt illegitim handling som skulle devalvera begreppet folkstyre .

Sundsvalls Tidning

Ja

Principen att man ska kunna ärva en maktposition hör inte hemma i en demokrati.

Svenska Dagbladet

Nej

Vi tycker inte att Sverige bör avskaffa monarkin.

Ja

Vi är för republikens införande men ser inte avskaffandet av monarkin som en fråga att ta strid för i nuläget, men det bör vara en långsiktig målsättning.

Ja/Nej

Frågan om statsskicket bör avgöras via folkomröstning. Rent principiellt är republik bättre än konstitutionell monarki.

Ja

Vi tycker dock att det är väl så intressant att diskutera hur ett republikanskt statsskick mera bestämt ska utformas.

Ja/Nej

Det är svårt att principiellt försvara monarkin, men då statsskicket fungerat väl och VLT är anhängare av parlamentarism är införandet av republik ingen angelägen fråga.

Piteå-Tidningen

SmålandsPosten

SydÖstran

Södermanlands Nyheter

Uppsala Nya Tidning

Vestmanlands Läns Tidning

Värmlands Folkblad

Ja

Monarkin är en otidsenlig och omodern företeelse.

Västerbottens Folkblad

Ja

Ja, Sverige bör avskaffa monarkin.

Västerbottens-Kuriren

Ja

Nej

Moderata Västerviks-Tidningen anser (verkligen) inte att monarkin bör avskaffas.

Ystads Allehanda

Ja

Östgöta Correspondenten

Ja

Ja, Correns ledarredaktion tycker att Sverige bör avskaffa monarkin.

Västerviks-Tidningen

reform – 13


Apanaget

Hovets dolda räkenskaper Bristande insyn i det kungliga apanaget har länge varit en het potatis. Frågan har aktualiserats av kungafamiljens många bröllop och dop de senaste åren. Nu höjs fler röster för att hovet ska öppna upp kassaboken. Text: Johan Kellman Larsson Illustration: Lovisa Ljungquist

14 – reform


et kanske inte ska stå hur många korvar jag har köpt i förrgår och så vidare, men det kommer det nog inte att göra i framtiden heller. Citatet, kungens, har blivit en klassiker. Många minns det där. Det var lite komiskt. I stort sett varenda tidning i landet återgav korvkommentaren. Men få minns sammanhanget. För den som friskar upp minnet framstår det inte enbart som en dråplighet, utan som ett snarast raljant svar på en enligt många betydelsefull fråga. Det var i samband med SVT:s traditionsenliga hovsammandrag Året med kungafamiljen, 2012, som kungen för första gången kommenterade den alltjämt brännande kritiken mot den bristande insynen i apanaget. Det vill säga riksdagens årliga anslag – läs skattemedel – till den Kungliga hovstaten. Carl XVI Gustaf hade ingen förståelse för frågan från SVT:s reporter. Varför skulle någon vilja veta mer om var Kungahuset gör av sina pengar? – Allt finns i våra papper, fnös kungen, och tummade en smula på sanningen.

D

Låt oss ta en närmare på just pappren: hovets verksamhetsberättelse

från 2014. Förra året uppgick statsanslaget till 127 miljoner kronor. Ungefär hälften av den summan redovisas tydligt, det är pengar som används till att sköta om slotten och andra kungliga egendomar runt om i landet. Men det resterande beloppet (det så kal�lade apanaget) – och det är nu det blir knivigare – redovisas i klump. Det rör sig om tre huvudkategorier: ”Kostnader för personal”, ”Finansiella kostnader” och ”Övriga driftkostnader”. Det finns även underkategorier som ”Representation” och ”Köpta tjänster”. Men den som är intresserad av hur kungafamiljen använder apanaget mer ingående, går bet. Prislapparna är hemliga. Den förseglade räkenskapsboken är själva anledningen till att frågan blivit en het potatis. I perioder har kritiken varit högljudd. Många anser att det vore rimligt med en djupare insyn i en verksamhet som uppbär offentlig finansiering. En av dem är Olof Ruin, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet. – Jag tycker självfallet att det bör redovisas. Sedan kanske inte kungen behöver, som han själv uttryckt det, redovisa alla korvar han ätit. Men en mer noggrann redogörelse, absolut.

”Förra året uppgick statsanslaget till 127 miljoner kronor. Ungefär hälften av den summan redovisas tydligt, det är pengar som används till att sköta om slotten och andra kungliga egendomar runt om i landet. Men det resterande beloppet, och det är nu det blir knivigare, redovisas i klump.”

reform – 15


Apanaget

Hur mycket av skattemedlen kungen använder privat vet ingen.

Olof Ruin lyfter fram prinsessan Madeleines bröllop 2013, som en onödigt stor utgiftspost. Hovet gick i fjol ut och berättade att kalaset kostade sex miljoner kronor. Kungen tog hälften ur egen ficka. Resten, tre miljoner kronor, fick skattebetalarna stå för. – Det där gjorde mig klart förvånad. Det är ett evenemang som blev alldeles för dyrt, säger Olof Ruin och

tillägger varför: – Jag förstår överhuvudtaget inte varför Madeleine ska behålla prinsessvärdighet och utses till hertiginna. Hon borde, precis som några av kungens systrar, ha blivit fru O'Neill. Eva Sonidsson (S) har genom åren varit en av de kraftfullaste rösterna i den här debatten. 2011 lade hon

”Många anser att det vore rimligt med en djupare insyn i en verksamhet som uppbär offentlig finansiering.”

16 – reform

fram en motion i frågan. Arbetet har gett vissa resultat. Sedan 2014 redovisas kungafamiljens utgifter på samma sätt som ett företags årsredovisning, med balansräkning och resultat, men Eva Sonidsson anser inte att det är tillräckligt. – Apanaget borde kunna redovisas mer i detalj utan att för den skull påverka den privata delen. Alla andra myndigheter som får statliga medel ska ju redovisa i detalj hur pengarna används i minsta detalj, därför borde det även gälla kungahuset i den del som rör just hovstaten. När det gäller kungliga bröllop, som inte arrangeras för någon som ska ärva tronen, som giftermålet mellan prinsessan Madeleine och Chris


O'Neill, har Eva Sonidsson samma inställning som Olof Ruin. – Som jag ser det är det en privat kostnad och därför borde det också tas av privata medel, säger Eva Sonidsson. Förra sommaren döptes prinsessan Leonore, kungafamiljens senaste tillskott, i Drottningholms slottskyrka. 160 gäster var inbjudna och arrangemanget betalades oavkortat med hjälp av det statliga apanaget. Kostnaden för dopet ville hovet inte avslöja, trots mediala och politiska påtryckningar. Eva Sonidsson igen: – Jag tycker att skattebetalarna borde få en större insyn i vad apanaget används till, men så länge det inte finns ett tydligt regelverk för vad deras privata pengar ska användas till är det samtidigt svårt att ifrågasätta redovisningen som görs. Jag tycker man borde se över hur kostnadsfördelningen mellan hov- och slottsstaterna ser ut och om det går att hitta ytterligare delar av hovstaten som skulle kunna redovisas för skattebetalarna. Begränsad insyn i den kungliga kassaboken är typisk för den gamla

skolans rojalism. Hemlighetsmakeriet stärker den samlade blodsmystiken och värnar nedärvda privilegier. Hur mycket av skattemedlen kungen använder privat vet ingen. När hovet får frågan om finanserna låter det alltid på samma sätt: ”Huvuddelen av alla kostnader är redovisade”. Även Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, efterfrågar en större insyn i hovets utgifter. – Ju större öppenhet desto bättre. Men, tillägger han: – Bekymret här är att även kungafamiljen har rätt till privatlivets helgd. Den kan urgröpas om insynen blir fullständig. Det gäller att hitta en form som kombinerar transparens och integritet. På anslagen i sig har Ulf Bjereld inga synpunkter, men han menar att formen för hur de redovisas bör förändras. – Anslagen borde utformas så att de inrymmer även tillfällighetsutgifter, som till exempel bröllop. 2015 får Kungliga hov- och slottsstaten 127 522 000, vilket är en ökning med 614 000 kronor jämfört med år

2014. Nästa år får de drygt 130 miljoner. 2017, 133 miljoner. En av årets stora utgifter är prins Carl Philip och Sofia Hellqvists bröllop. Professor Olof Ruin kan inte svara på varför kungen inte vill redovisa var pengarna tar vägen. – I sista hand är det dåligt omdöme från hovet och riksmarskalken. Kloka rådgivare borde berätta för kungen att han ska redovisa apanaget, och detta bör även regeringen markera. Monarki som statsskick är i demokratisk ordning beslutad av riksdagen, men eftersom det finns visst motstånd mot monarkin i opinionen så borde kungen vara extra vaksam och motsvara den förväntning som finns på öppenhet. Eva Sonidsson kan inte heller riktigt svara på frågan: varför denna bristande insyn? – Det har väl inte hört till traditionerna att kungahuset har granskats så utförligt, men för kungahuset som helhet tror jag det vore en fördel om man redovisade i detalj.

Vem beslutar om apanaget? Det är riksdagen som beslutar hur stort hovets apanage ska vara. I år är det totalt 127,5 miljoner. Summan delas mellan slottstaten (som bland annat tar hand om slott och föremål) och hovstaten (kungens och kungafamiljens verksamheter och privata ekonomi). Slottsstatens ekonomi granskas av Riksrevisionen men i hovstaten finns ingen insyn. I mitten av 1990-talet kom hovet och regeringen överens om att apanaget ska fördelas så att 51 procent går till hovstaten och 49 procent till slottsstaten. Tio år senare kom man överens om att hovet ska redovisa hur pengarna till hovstaten fördelas mellan de olika verksamhetsdelarna.

reform – 17


notiser

Charles lägger sig i Tidningen The Guardian fick strida i domstol i tio år för att få tillgång till de brev som prins Charles skrev till dåvarande premiärminister Tony Blair och andra medlemmar av regeringen under åren 2004–2005. Brittiska regeringen spenderade motsvarande drygt fem miljoner kronor på advokater för att hemlighålla korrespondensen. Efter att innehållet i breven nyligen offentliggjorts riktar Republikanska föreningens engelska motsvarighet, Republic, hård kritik mot kungahuset. Breven visar att Charles, som i egenskap av medlem av kungahuset har en skyldighet att vara opartisk i politiska frågor, har uttryckt sina åsikter om såväl stort som smått. ”Monarkin har alltid försvarats mot bakgrund av att kungligheterna inte blandar sig i politiken. Nu har vi klara bevis på att Charles faktiskt blandar sig i”, skriver Republic i ett pressmeddelande och kräver dessutom en lagändring som gör det lättare att ta del av kungahusets korrespondens i framtiden.

pressröster om republik Går det att tala om en trend? TRE Starka röster formulerar sig i republikfrågan.

”Kungahuset är en en dekoration och monarkin ett språkspel, skrev professorn i statsvetenskap Mats Lindberg träffsäkert i en debattartikel redan för flera år sedan. Och kom med en radikalt intressant idé. Att helt enkelt stryka formuleringen om statschef och fortsätta som nu. Med en statschef utan politisk makt blev också ett presidentskap ointressant. Och Sverige kunde bli världens första ledande parlamentariska demokrati utan statschef.” Annacarin Leufestedt, ledare i Sydöstran (juni).

”Jag tycker dessutom att man får skämta om kungen och Silvia och barnen och jönserierna – som republikan är man dock alltid noggrann med att poängtera att det aldrig är något personligt och att man respekterar medlemmar ur kungahuset som man respekterar alla andra hyggligt anständiga människor. Man vill bara befria dem från deras plågsamma ämbete. Och man har noll lust att ekonomiskt bidra till excesserna.”

Smycka dig! Utbilda dig! I Republikanska föreningens webbshop kan du beställa muggar, pennor, tygkassar, pins, böcker och mycket annat. Där finns även tidigare utgåvor av Reform, Wilhelm Mobergs klassiska bok ”Därför är jag republikan” för endast 50 kronor (inklusive frakt) och annan republikansk litteratur. www.repf.se/butik

18 – reform

Johan Croneman, krönika i Dagens Nyheter (juni).

”Kungafamiljen får agera maskotar för Sverige i representationssammanhang för att riksdagen aldrig brytt sig om att rösta bort systemet trots att det troligen finns en majoritet för ett sådant val. Prinsar och prinsessor hör hemma i sagoböcker bland drakar, rosa slott och aldrig sinande lyckliga dagar. I ett modernt samhälle är det en förlegad institution med livstidsämbeten barn föds in till.” Johanna Nylander, krönika i Kristanstadsbladet (juni).


AKTIVITETER

LOKALA AVDELNINGAR

KALENDARIUM 17 augusti, kl. 18.00 Medlemsmöte. Kontakt: Ulla Holm, 070-6738230, ulla.holm@repf.se Picnic, Raddison Blu, Stationsgatan 4, Uppsala

21 augusti, kl. 18.30 Medlemsmöte. Kontakt: Ulf Pilerot, 070-3771315, ulf.pilerot@repf.se NBV Luleå, Stationsgatan 72, Luleå

24 augusti, kl. 18.00 Cafémöte. Kontakt: Sverker Frid, 070-3246907, sverker.frid@repf.se Café Garbo, Vasagatan 40, Göteborg

Engagera dig! Gotland

Sjuhärad

1 september, kl. 18.00

Kontaktperson: Anders Johansson anders.johansson@repf.se

Kontaktperson: Eva Josefsson eva.ek.josefsson@repf.se

Medlemsmöte. Kontakt: Fredrik Sollner, 070-3228558, fredrik.sollner@repf.se ABF, Sveavägen 41, Stockholm

Göteborg

Stockholm

Kontaktperson: Sverker Frid sverker.frid@repf.se www.repf.se/goteborg

Kontaktperson: Fredrik Sollner fredrik.sollner@repf.se, www.repf.se/stockholm

Jämtlands Län

Umeå

Kontaktperson: Anny Berglin anny.berglin@repf.se

Kontaktperson: Mikael Lindbäck mikael.lindback@repf.se

15 november, kl. 10.30 Torgmöte. Kontakt: Elisabeth Jörgensen, 070-6723068, elisabeth.jorgensen@repf.se Lilla Torg, Kristianstad

12 september, kl. 12.00–20.00

Jönköping

Uppsala

Kulturnatten med bokbord. Kontakt: Ulla Holm, 070-6738230, ulla.holm@repf.se Gamla Torget, Uppsala

Kontaktperson: Helen Carlsson helen.carlsson@repf.se

Kontaktperson: Ulla Holm ulla.holm@repf.se

24-27 september

Kristianstad

Värmland

Kontaktperson: Elisabeth Jörgensen elisabeth.jorgensen@repf.se www.repf.se/skane

Kontaktperson: Imre Randin imre.randin@repf.se

22 oktober, kl. 18.30 Kontaktperson: Jenny Bjerkås jenny.bjerkas@repf.se

Medlemsmöte. Kontakt: Ulf Pilerot, 070-3771315, ulf.pilerot@repf.se NBV Luleå, Stationsgatan 72, Luleå

Växjö

3 november, kl. 18.00

Kontaktperson: Mattias Danielsson mattias.danielsson@repf.se

Medlemsmöte. Kontakt: Fredrik Sollner, 070-3228558, fredrik.sollner@repf.se ABF, Sveavägen 41, Stockholm

Västernorrland Lund Kontaktperson: Bengt Hall bengt.hall@repf.se www.repf.se/skane

Malmö Kontaktperson: Ulf Nilsson ulf.nilsson@repf.se www.repf.se/skane

Republikansk monter på Bokmässan. Kontakt: Sverker Frid, 070-3246907, sverker.frid@repf.se Svenska Mässan, Göteborg

Örebro Kontaktperson: Fredric Skargren fredric.skargren@repf.se

Norrbottens län Kontaktperson: Ulf Pilerot ulf.pilerot@repf.se

Östergötland Kontaktperson: Bo Eriksson bo.eriksson@repf.se

reform – 19


Returadress: Reform Republikanska föreningen Karlbergsvägen 86 B 113 35 Stockholm

1 1 1 0 1 3 4 0 0

Sluta skratta åt kungen ”Kära örebroare!” När Carl XVI Gustaf råkade säga fel i sitt tal i Arboga 1995 myntade han samtidigt ett bevingat ord. Uttrycket ”Kära örebroare” blev del av en kunglig komisk kanon. Ännu i dag hörs ibland människor använda det som ett slags bevis för kungens förmodade dumhet och i förlängningen olämplighet för ämbetet som statschef. Men också som ett bevis på hans mänsklighet. Folklig humor har i alla tider hånat överheten. I medeltidens karnevaler ställdes hierarkierna på huvudet, för en stund bytte hög och låg plats. Den franske kungen Ludvig Filip I, som installerades som kung efter oroligheter 1830, blev ett tacksamt motiv för karikatyrtecknare. Han avbildades som ett päron, en symbol för dum självgodhet. Det var ett sätt att underminera makten, varje päron blev en påminnelse om kungens tillkortakommanden. Tillsammans med mer eller mindre verklighetsbaserade anekdoter ingår ”Kära örebroare” i genren kungaskämtande. Här återfinns allt från vitsar om Gustav V:s jakteskapader till bloggen Rymdslottet där den nuvarande kungafamiljens medlemmar försätts i skrattretande situationer när de i pratbubblor diskuterar allt från rymdens oändlighet till pruttandets betydelse för växthuseffekten. Överallt i humorprogram i radio och tv, på nätet och i samtal och debatter görs republikanska poänger genom att skämta om kungafamiljen. Det är ju så kul att få skratta åt de kungliga! Jag tycker att det här ständiga skämtandet om monarkin och kungafamiljen är ett oskick som borde upphöra med en gång! Var inte oroliga, det är inte en rojalist eller monarkist

som skriver i Reform. I fråga om statsskick är min uppfattning klar: republik är att föredra framför monarki! Efter att ha ägnat fem år åt att studera vad kunglighet gör med människor och vad människor gör med kunglighet instämmer jag i stort sett i Vilhelm Mobergs slagkraftiga analys: monarki främjar först och främst lakejsjälen. Ändå vill jag ge rådet att ni som för den republikanska kampen skippar humorn. En gång i tiden var narr och satir ett vapen mot makten. Men nu är det Sverige 2015 och inte franskt 1830-tal. Makten bygger inte längre på förmågan att ge ett värdigt och imposant intryck. I dag är makten mer töjbar och så även dess representanter. Hög som låg bör kunna skratta åt sig själv. Då är det svårt att använda skrattet som subversiv kraft. Den paradoxala följden av dagens positiva hållning till skrattande är att det är närmast omöjligt att genom skämt underminera en maktinstitution. Raljerande formuleringar varken förminskar eller ifrågasätter den kungliga värdigheten. I stället blir effekten den motsatta och humorn blir upphöjande – detta även om intentionen är subversiv. Hur går det till? Jo, om inte den upphöjda positionen erkänns, varför då skoja om den? Genom att skratta åt de som innehar det kungliga ämbetet erkänns dess relevans. Kanske är själva skämtandet om de kungliga i dag den slutgiltiga konfirmationen på deras inflytande och betydelse? Ska monarkin ifrågasättas är det allvar som gäller. Så sluta att skratta åt kungen. För vad är det som är så roligt med monarki?

”En gång i tiden var narr och satir ett vapen mot makten. Men nu är det Sverige 2015 och inte franskt 1830-tal.” Mattias Frihammar Etnolog vid Stockholms universitet. Disputerade 2010 på avhandlingen ”Ur svenska hjärtans djup. Reproduktion av samtida monarki” och är aktuell med artikeln ”Krona och keps” i antologin ”Politik och passion. Svenska kungliga äktenskap under 600 år” (Natur och kultur, redaktörer Henric Bagerius och Louise Berglund) .

Profile for Birdh

Reform, 1-2015  

Republikanska föreningens medlemstidning.

Reform, 1-2015  

Republikanska föreningens medlemstidning.

Profile for birdh
Advertisement