Page 15

jong

Het klinkt woest aantrekkelijk: lekker lang jong blijven. En het klinkt te mooi om waar te zijn. Dat is het niet. VOLGENS DE PIEPJONGE Belgische arts Kris Verburgh blijf je lekker lang jong als je jezelf van het begin af aan een gezond voedingspatroon aanmeet en dat de rest van je leven volhoudt. Daarmee rem je veroudering en de kans op ouderdomskwalen af. Hoe het gezonde voedingspatroon er volgens hem uitziet, heeft hij vastgelegd in De voedselzandloper, waarvan inmiddels 150.000 exemplaren zijn verkocht.

Hoe blijf je lekker lang jong? Eenvoudig: je ziet in de zandloper meteen welke ongezonde producten (bovenin) je door welke gezonde producten (onderin) kunt vervangen. Veel is niet nieuw. Dat je koffie en wijn niet hoeft te laten staan, kan een opluchting zijn. Het meest opmerkelijke is wellicht de aanrader om brood, aardappelen, rijst en pasta te vervangen door bijvoorbeeld havermout.

Altijd lekker eten De voedselzandloper was Clara ten Houte de Lange, culinair consultant en receptenschrijver, en Nelleke van Lindonk, organisator van Pinc, de jaarlijkse conferentie over inspiratie, een eyeopener. ‘Natuurlijk waren ergens in ons achterhoofd al een heleboel principes bekend, maar als je het dan zo helder beschreven voor je ziet, is het een verrassend concept.’ Maar wat ontbrak waren lekkere recepten. En handvatten om oude gewoonten om te zetten naar nieuwe. Daarom hebben ze samen het initiatief genomen voor een kookboek bij de voedselzandloper met verrassende gerechten en handige tips. Gezond eten is zo altijd lekker.

voedselzandloper

chocoladetaart met hazelnootbavarois en frambozen 10 punten 225 g gepelde hazelnoten | 150 g extra pure chocolade (cacaogehalte 70%), in stukjes | 4 blaadjes gelatine | 250 ml hazelnootmelk of amandelmelk | 2 verse eieren, gesplitst | 4 eetlepels agavesiroop | 300 g verse frambozen | metalen lage taartvorm met uitneembare bodem(doorsnede 22 cm) Hak de hazelnoten in de keukenmachine fijn. Weeg 150 gram gehakte hazelnoten af en maal de resterende hazelnoten tot een fijn poeder. Bekleed de bodem van de vorm met een rondje bakpapier. Laat de chocolade in een steelpan op heel zacht vuur en al roerende smelten. Meng de gehakte hazelnoten door de chocolade en verdeel dit mengsel snel over de bodem van de vorm. Druk de hazelnootchocolade uit tot een dunne bodem met een opstaande rand. Zet de taartvorm 10 minuten in de koelkast en maak de taartbodem met de bolle kant van een lepel gladder en nog dunner. Laat de taartbodem daarna in 1 uur stevig worden in de koelkast. Week de blaadjes gelatine 10 minuten in ruim koud water. Klop intussen in een pan de dooiers met 3 eetlepels agavesiroop en de hazelnootmelk met de handmixer tot een homogeen mengsel. Verwarm het mengsel al roerende op zacht vuur en laat het binden tot een dunne vla. Zorg dat het mengsel niet gaat koken, dan is de kans op schiften groot. Neem de pan van het vuur, knijp de blaadjes gelatine uit en los ze al roerende op in de warme vla. Roer ook de hazelnootpoeder erdoor. Zet de pan in een bak met koud water en laat de vla afkoelen tot lauw, roer regelmatig. Houd in de tussentijd de taartvorm 1-2 tellen in een bak met niet al te warm water en verwijder de rand. Schuif de chocoladetaartbodem van de metalen bodem op een platte schaal. Klop in een kom de eiwitten stijf. Spatel de hazelnootvla er luchtig door en strijk het mengsel daarna uit in de taartbodem. Garneer de taart met de frambozen en laat de taart in de koelkast in zeker 2 uur stevig  worden.

| zomer 2013 15

Profile for Smaakmakend

Smaakmakend 3-2013  

Smaakmakend 3-2013

Smaakmakend 3-2013  

Smaakmakend 3-2013

Profile for biologica
Advertisement