Page 22

duurzaamheid & innovatie

Emma Roelvink

ontwerp: pluk de stad

ER IS EEN SCHAT TE VINDEN op internet. Een eetbare schat. Op Plukdestad.nl brengt Elma Roelvink (29) in kaart wat parken, perken en bermen aan eetbaars te bieden hebben. Op de kaart van Nederland staan alle bomen en planten die op dit moment ‘te plukken’ zijn, en wat er volgende maand aan oogst voorhanden is. Elma probeert zo te laten zien hoe leuk en makkelijk het is om zelf in stad en dorp voedsel te verzamelen en te weten wat er wanneer in eigen omgeving groeit.

Stoofperen in de stad Hoe komt ze op zo’n idee? ‘Ik liep door Utrecht en kwam er achter dat in de straat vlakbij mijn ouders vier stoofperenbomen stonden die ik nog nooit eerder had gezien. Zonder dat ik het wist groeide er zomaar heerlijk fruit in de stad. Ik vroeg me toen af: hoe komt het dat er zo veel te plukken is in de stad en dat zo weinigen het zien? We halen voedsel van de andere kant van de wereld en laten hier alle seizoenen door elkaar lopen door van alles in kassen telen, terwijl er van alles vers en veel lekkerder (en veel leuker) op straat groeit. Gratis, zonder verpakking en zonder dat er ook maar één milieu onverantwoorde voedselkilometer voor afgelegd hoeft te worden.’

Onkruid of eetplant? Om minder afhankelijk te zijn van voedsel dat van de andere kant van de wereld komt, heb je een lokale voedseleconomie nodig en velen weten amper wat er wanneer in onze streek groeit. Daarom startte Elma met een groep enthousiaste vrijwilligers (van onder andere Transition Towns) Pluk de Stad.

22 s m a a k m a k e n d 2 | voorjaar 2012

Samen brachten ze eerst 8.000 plukplekken in Utrecht in kaart, later volgde Den Haag. ‘Mensen in een dorp weten vaak nog wel hoe dingen eruitzien en wat je kunt eten, maar ik heb gemerkt dat mensen in de stad het echt niet meer weten. Als ze ergens een appelboom zien staan, denken ze dat ’ie giftig is. En veel van wat zij onkruid noemen is eetbaar, het is alleen een kwestie van goed wassen.’

Openbare groentewinkel ‘Het is zonde dat er zo veel eetbare bomen en planten in de stad groeien die niet geplukt worden. Met deze website willen we laten zien hoe je het openbaar groen als openbare groentewinkel kunt gebruiken. Op de site staat daarom ook wat wel en niet eetbaar is, sinds iemand zijn complete eetbare-plantendatabase beschikbaar heeft gesteld voor de site. Dat is jarenlang vrijwilligerswerk geweest! Voor mij is dat ook een vorm van innovatie, of co-creatie: samenwerken aan een idee omdat je achter hetzelfde doel staat. Dit project kan ik nooit in mijn eentje doen. Dus: weet je ook een plukplek (of twee, of twintig): meld ’m aan! Of voeg je eigen recept toe.’ Een sympathiek initiatief, doet u mee?

Pluk de stad In maart en april moet er nog van alles gaan groeien maar is er wel al linde, brandnetel en zevenblad te vinden in het land. Heerlijk in een zevenbladgroentenschotel, hartige kruidenkoekjes of verse bloemenkruidenboter. Kijk maar op: www.plukdestad.nl. Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de digitale nieuwsbrief.

Smaakmakend 2-2012  

Smaakmakend 2-2012

Smaakmakend 2-2012  

Smaakmakend 2-2012

Advertisement