Page 1

 

Bouw snel en gratis een eigen website Voor kleinschalige biologische ondernemers


Colofon Publicatiedatum: september 2016 Auteur & Vormgeving: Tom Wouters V.U. Kurt Sannen, Asdonkstraat 49, 3294 Molenstede Deze brochure is een uitgave van BioForum Vlaanderen vzw. Ze kwam tot stand met de steun van de Afdeling Duurzame Landbouw Ontwikkeling van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande, schriftelijke toestemming van BioForum vzw geheel of gedeeltelijk en op enigerlei wijze, in schriftelijke vorm, digitaal of in welke andere vorm dan ook worden verveelvoudigd, verspreid, overgenomen of opgeslagen op datadragers.

Bouw snel en gratis een eigen website voor biologische ondernemers - 2016

2


Inleiding Een groot deel van ons leven is digitaal georganiseerd. We spreken met onze vrienden op sociale media, winkelen online of zoeken informatie op Google. Die digitale weg moet je ook als biologisch ondernemer bewandelen. Alleen: een website bouwen, kost dat niet ongelooflijk veel tijd en geld? Het antwoord is nee. Er zijn tegenwoordig een aantal makkelijke manieren om zelfs als leek een website te bouwen, en dat volledig gratis. In deze handleiding gaan we dieper in op zo’n gratis oplossing: Weebly. We tonen je hoe je met dit programma aan de slag gaat, maar geven je ook tips over wat er op je website kan komen staan. Gebruik dus deze handleiding om eindelijk te beginnen aan die website waar je al zo lang over twijfelt en stuur ons zeker het resultaat door!

Tom Wouters Communicatiemedewerker BioForum Vlaanderen Tom.wouters@bioforumvl.be P.S. Wij kunnen je zelfgebouwde website screenen en je nog wat extra tips geven. Kijk voor meer informatie op pagina 18!

Bouw snel en gratis een eigen website voor biologische ondernemers - 2016

3


Inhoud Inleiding

3

Inhoud

4

Enkele termen

5

Waarom heb ik een website nodig?

6

Wat zet ik op mijn website?

7

Hoe begin ik aan een eigen website?

8

Weebly: aan de slag

8

En nu op sociale media?

18

Â

Bouw snel en gratis een eigen website voor biologische ondernemers - 2016

4


Enkele termen Wie een website wil bouwen, komt onvermijdelijk een aantal computertermen tegen. We proberen ze in deze handleiding zoveel mogelijk te vermijden. Deze woordenlijst helpt je alvast verder: -

-

-

-

CMS: Afkorting van Content Management System. Andere naam voor een programma waarmee je je website kan beheren zonder dat je kennis moet hebben van code. Weebly is een CMS. Embedden: wil je een filmpje van youtube op je website delen, dan kan je dat embedden. Dat betekent dat je het filmpje gewoon op je eigen website kan tonen, zonder dat bezoekers eerst naar YouTube moeten surfen. Embedden doe je door de embedcode op je website in te geven. Flash: een heel klein computerprogrammaatje dat ervoor zorgt dat je animaties of bewegende reclameboodschappen op je website kan afspelen. Footer: het onderste deel van een website HD-video: HD staat voor hoge definitie. Het wordt gebruikt voor filmpjes in een uitzonderlijk goede kwaliteit. Header: het bovenste deel van een website. Dit bevat vaak het menu dat dan op alle websitepagina’s staat Homepagina, de pagina waarop een bezoeker terechtkomt als hij jouw URL intikt Interface: een interface is als het ware een vertaalbril waardoor je zonder kennis van programmatiecodes toch de structuur van een website kan programmeren. Dankzij de interface-bril krijg je niet de codes te zien, maar een eenvoudig menu met opties. RSS:  Dankzij RSS of Really Simple Syndication kan een internetgebruiker gegevens van verschillende websites naar een eigen pagina halen en weergeven. Dit is bijvoorbeeld interessant bij informatie die regelmatig verandert, zoals nieuws, informatie van community sites en weblogs. Template of sjabloon: een vooraf opgemaakt ontwerp. In deze handleiding wordt de term gebruikt voor al bestaande website-ontwerpen die je zomaar kan gebruiken voor je eigen website URL: je domeinnaam, vb. www.bioboerderijdehooizolder.be

Bouw snel en gratis een eigen website voor biologische ondernemers - 2016

5


Waarom heb ik een website nodig? Vroeger kregen mensen elk jaar een Gouden Gids thuisgestuurd, met daarin de contactgegevens van de handelaars in hun buurt. Vandaag zoeken mensen al deze informatie op via internet. Het is dus voor een bedrijf erg belangrijk om ook online gevonden te worden, zeker als je rechtstreeks aan consumenten verkoopt. Sterker nog: een bedrijf dat vandaag niet op het internet te vinden is, komt zelfs minder betrouwbaar over. Bekijk het zo: een website is je digitale visitekaartje of brochure. Je kan er makkelijk informatie over je bedrijf of assortiment geven, zonder dat je daarvoor iets moet laten ontwerpen of drukken. Nog niet overtuigd? In het kadertje hieronder vind je nog 5 andere reden waarom je als bedrijf een website moet hebben:

                        Wist je trouwens dat BioForum Vlaanderen ook zijn best doet om jouw bedrijf online kenbaar te maken? Consumenten kunnen alle bedrijven met rechtstreekse verkoop terugvinden op de website Bio Mijn Natuur (www.biomijnnatuur.be/biopunten). Ondernemers vinden hun collega’s op www.biobedrijvengids.be.

Bouw snel en gratis een eigen website voor biologische ondernemers - 2016

6


Wat zet ik op mijn website? Een van de belangrijkste vragen waar je op voorhand over moet nadenken is: wat zet je op je website? Bedenk welke vragen je vaak krijgt van klanten en welke informatie je zelf graag vindt op websites van andere bedrijven ... Basisinformatie die mensen zeker op je website willen terugvinden: -

Praktische informatie: Mensen zijn in de eerste plaats op zoek naar info over je bedrijf. Vergeet dus niet je adres en contactinformatie (telefoon, e-mail) mee te geven. Heb je een winkel, vergeet dan ook niet je openingsuren te vermelden Informatie over je assortiment: waarvoor kunnen mensen bij jou terecht? Beschrijf de producten die je aanbiedt en geef alle verkoopsinformatie mee.

Extra informatie die je kan meegeven -

-

Nieuws: organiseer je een opendeurdag, zijn er jonge dieren geboren op je boerderij, sta je op een bepaalde beurs, win je een prijs ... ? Voorzie op je website een nieuwsrubriek voor dit soort berichten Geschiedenis: Het is altijd leuk om het gezicht achter het bedrijf te leren kennen. Schrijf een korte biografie over je bedrijf Informatie over bio: Veel consumenten weten nog altijd niet goed wat bio precies inhoudt. Geef dat dus mee op je website. Je kan je hiervoor inspireren op de inhoud die je op www.biomijnnatuur.be vindt. Sterker nog, via de website http://mailing.bioadmin.be/files/Biomijnnatuur_websites vind je tekst en logo’s van onze vijf redenen om voor bio te kiezen. Die mag je gewoon op je website gebruiken, liefst met een verwijzing naar onze website Bio Mijn Natuur. Recepten: Is er iemand in je bedrijf een waar keukentalent? Laat hem of haar elke maand een recept verzinnen met een van je producten!

Bouw snel en gratis een eigen website voor biologische ondernemers - 2016

7


-

Agenda: Organiseer je regelmatig activiteiten, dan kan je een kalenderfunctie voorzien. Je kan hier natuurlijk ook evenementen uit je dorp of van andere biobedrijven delen. Fotogalerij: maak op je website ruimte voor een digitaal fotoalbum. Deel foto’s van medewerkers, etc.

Hoe begin ik aan een eigen website?

Er zijn verschillende manieren om zelf een website te bouwen. We sommen ze op in het kaderstukje hieronder.

Mogelijkheden voor eigen website Zelf website in HTML ontwikkelen Website door ITbureau laten ontwerpen Content Management Systemen als Wordpress Content Management Systemen als Weebly, Wix of Joomla

Voordelen

Nadelen

Je kan je website helemaal op maat maken Je kan website helemaal op maat maken Best eenvoudig, veel opties, vaak gratis

Vraagt heel wat technische kennis

Makkelijk, veel opties, veelal gratis

Niet altijd keuzevrijheid, bij gratis gebruik zijn bepaalde opties niet beschikbaar en moet je reclame dulden.

Duur, prijs afhankelijk van de opties die je wil Je moet eigen hostingruimte voorzien, beetje technische kennis om op maat te maken

Wij gaan in deze handleiding aan de slag met de laatste optie, en dan specifiek met het gratis Weebly. Met dit online programma maak je heel snel een gratis website, en bovendien vraagt het weinig computerkennis. Je moet wel de reclame van Weebly zelf dulden, maar die blijft beperkt.

Weebly: aan de slag

Weebly heeft verschillende formules: Je hebt naast een gratis versie ook betalende. Die hebben meer mogelijkheden. Je vindt meer op https://www.weebly.com/pricing. We gaan aan de slag met de gratis versie, omdat we vooral snel een website op poten willen zetten. Dit zijn de beperkingen van de gratis versie. -

Je hebt minder opslagcapaciteit (al kom je met 500 MB wel toe voor een eenvoudige website) Je domeinnaam bevat altijd het woord weebly. Je website wordt dus niet www.bioboerderijdehooizolder.be maar www.bioboerderijdehooizolder.weebly.com. In de footer onderaan de website staat weebly vast vermeld Je kan geen filmpjes in hoge definitie delen, dus geen filmpjes met extra goede beeldkwaliteit Je hebt geen zoekfunctie op je website.

 

Vanaf nu gaan we in verschillende stappen door het programma. Toch blijft de hoofdboodschap: experimenteer! Probeer dingen uit, Als iets je niet bevalt, kan je altijd op je stappen terugkeren.

Bouw snel en gratis een eigen website voor biologische ondernemers - 2016

8


Stap 1 Registreren en aanmelden Surf naar www.weebly.com en klik op ‘Nu inschrijven’ rechtsbovenaan. Er zijn drie manieren om je te registreren: met je Google-account, je Facebook-account of met een zelfgekozen gebruikersnaam en wachtwoord.

  Stap 2   Thema kiezen    

Zodra je bent aangemeld, kan je een ontwerp kiezen. Dat thema bepaalt de structuur en het uitzicht van je website. Je kan kiezen uit verschillende categorieën: Uitgelicht, Bedrijf, Online winkel, Persoonlijk... Voor ieder wat wils dus!

Bouw snel en gratis een eigen website voor biologische ondernemers - 2016

9


In de volgende stappen gaan we deze ontwerpen helemaal naar onze hand zetten. Voor de site die wij willen bouwen kiezen we voor de template “Impact Business”, die bij de bedrijven-templates staat. Klik erop en klik op het woord ‘Kies’. Ben je achteraf niet tevreden met een keuze? Je kan je thema altijd aanpassen! Opgelet: sommige thema’s zijn speciaal voorzien voor webwinkels. Alleen is de webwinkelfunctie betalend. Als je niet bereid bent om te betalen, kies je dus best voor een ander thema.

  Stap 3   Geef je website een naam    

Geef nu je domeinnaam of adres van je website in. In de gratis versie kan je alleen de bovenste optie ‘Gebruik een subdomein of weebly.com’ selecteren. Je vult daarna in het bijhorende vakje je bedrijfsnaam in.

Bouw snel en gratis een eigen website voor biologische ondernemers - 2016

10


Wij gaan een website maken voor de fictieve bioboerderij “De Hooizolder” en één voor biologische sappen Hopla Toverdrank. We kiezen dus voor http://dehooizolder.weebly.com en http://hoplatoverdrank.weebly.com. Klik ten slotte op “Verdergaan”.

  Stap 4 De interface verkennen  

Je komt in de interface van Weebly terecht en krijgt meteen je gekozen thema te zien dat we dadelijk zullen omvormen tot jouw eigen website. Maar eerst tonen we je de interface. In de volgende stappen gaan we dan dieper in op elke optie. 1)

BOUWEN: dat is de modus waar je nu in zit (dat zie je omdat het woord bouwen in een donkerblauw vakje staat). In deze modus krijg je links de balk met elementen (nummer 7). Dat zijn de bouwstenen van je website (zie ook stap 6).

2) PAGINA’S: een website bestaat uit meerdere pagina’s. Je hebt de homepagina of landingspagina, de pagina met contactinformatie, de pagina met je assortiment, enzovoort. Hier maak je nieuwe pagina’s aan (zie ook stap 9). 3) THEMA: hier bepaal je de vorm van je website. Je kiest lettertypes, bepaalt achtergrondbeelden en meer (zie ook stap 10). 4) WINKEL: je kan weebly ook gebruiken om snel een webwinkel op te zetten. Om van deze optie gebruik te maken, moet je wel betalen. We gaan er in deze handleiding niet dieper op in. 5) INSTELLINGEN: hier vind je de algemene instellingen, zoals de naam van je website. 6) MOBIEL: Weebly zorgt ervoor dat je website er ook goed uitziet op je tablet of smartphone. Via dit knopje krijg je meteen te zien hoe.

      Bouw snel en gratis een eigen website voor biologische ondernemers - 2016

11


Stap 5 Header van je pagina aanpassen

Wellicht heeft het thema dat je in stap 2 koos een al vooraf bepaald menu en beeld. Laten we dat eerst aanpassen! Klik bijvoorbeeld op de bestaande titel, en je kan meteen een nieuwe hoofding beginnen typen. Dat is bijvoorbeeld je bedrijfsnaam en je slogan. Je kan er zelfs een logo plaatsen als je er eentje hebt. Ga je met je muis over de afbeelding, dan verschijnt er in de rechteronderhoek “Bewerken”. Door erop te klikken, kom je in de afbeeldingsbewerker, met helemaal onderaan de pagina een aantal opties en effecten. Wij willen vooral een nieuwe foto en kiezen dus voor ‘Afbeelding veranderen’. Je kan kiezen uit de afbeeldingen die Weebly standaard aanbiedt, of zelf een eigen foto toevoegen door ‘Afbeelding uploaden’ te kiezen.

       

Stap 6 Pagina’s Een website bestaat uit meerdere pagina’s. Via de optie ‘Pagina’s in de blauwe balk bovenaan maak je er snel nieuwe aan of pas je de bestaande pagina’s aan. Klik in de linkerbalk op het plusteken. Je krijgt vier opties: een ‘Standaard Pagina’ spreekt voor zich, een blogpagina is ideaal om nieuwsberichten op te zetten, en dan heb je nog een winkelpagina en een externe pagina. Bij

Bouw snel en gratis een eigen website voor biologische ondernemers - 2016

12


een externe pagina voeg je een link toe naar een andere website (Voorbeeld is “Website BioForum Vlaanderen” in het menu op http://hoplatoverdrank.weebly.com). Klik bij wijze van oefening even op ‘Standaard pagina’. In het venster dat verschijnt kan je de naam aanpassen en nog een aantal opties kiezen die in deze fase niet zo belangrijk zijn. Klik op ‘Opslaan’ rechtsboven het kadertje en je ziet in je menu een nieuwe pagina verschijnen. Je ziet in de linkerbalk al je pagina’s opgesomd. Je kan ze van plaats verslepen. Ga erop staan, houd je muisknop ingedrukt en zet een pagina op een andere plaats. Wil je bestaande pagina’s van naam veranderen? Klik erop en typ de nieuwe naam in het vakje ‘Paginanaam’. Herlees op pagina 7 ‘Wat zet ik op mijn website’: bedenk wat je op je site wilt meedelen en hoe je de info het best groepeert.

Stap 6 Bouwen met bouwelementen

Je header is nu in orde en je hebt al wat pagina’s aangemaakt. Tijd dus om de pagina’s te vullen. Daar zijn twee manieren voor: werken met een vooraf ingestelde lay-out (zie stap 7) of zelf van nul beginnen. Weebly werkt als een grote blokkendoos: je hebt de keuze uit verschillende blokken (titels, teksten, foto’s, video’s), die je kan plaatsen zoals je zelf wil: naast elkaar of onder elkaar. Veel proberen is hier de boodschap. Je vindt de bouwstenen in de linkerbalk. Beweeg met je muis over zo’n bouwelement en je krijgt meteen te zien wat voor blokje het is. Voor het gemak vatten we het hieronder nog eens samen.

Bouw snel en gratis een eigen website voor biologische ondernemers - 2016

13


1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.

Titel toevoegen Tekst toevoegen Afbeelding toevoegen Galerij toevoegen (een reeks afbeeldingen, die allemaal tegelijkertijd worden getoond) Diapresentatie (Een reeks afbeeldingen die na elkaar worden getoond) Plattegrond toevoegen Contactformulier toevoegen Inschrijfknop voor nieuwsbrieven toevoegen Knop toevoegen (je kan knoppen op je website voorzien die vb. naar andere pagina’s leiden Embedcode voorzien (hiermee kan je vb. htmlcode van een andere pagina op je website tonen.) Horizontale lijn toevoegen (om vb duidelijk onderscheid te maken tussen twee teksten op je website) Witruimte toevoegen

13. HD-video toevoegen (Alleen voor betalende gebruikers) 14. Geluidsfragment toevoegen (alleen voor betalende gebruikers)   15. Document toevoegen (Om een PDF- of word-bestand integraal te delen)   16. Video toevoegen   17. Flash-bestand toevoegen   18. Ander bestand toevoegen 19. Product toevoegen (alleen voor winkels) 20. Google Adsense (om advertenties van Google te beheren) 21. Zoekveld toevoegen (alleen voor betalende gebruikers) 22. Een citaat toevoegen 23. Logo’s sociale media toevoegen (naar Facebook, Twitter, Instagram enzovoort) 24. Antwoordformulier toevoegen 25. Enquête toevoegen 26. Feedreader toevoegen (om RSS-feeds weer te geven) 27. Er zijn nog meer opties, als je hier je gading niet vindt.

Bouw snel en gratis een eigen website voor biologische ondernemers - 2016

14


Stap 7 Website met vooraf ingestelde lay-out Vind je al die keuzes wat overweldigend? Weebly maakt het jou makkelijk en heeft al een aantal pagina-types (‘layout’) aangemaakt, waar bouwelementen bij elkaar zijn gezet. Dat is vooral handig voor pagina’s die er zowat op elke website hetzelfde uitzien, zoals de contactpagina. Ga naar een pagina en je zal ergens de optie ‘Kies een lay-out’ zien staan (Het kan dat je eerst nog wat naar beneden moet scrollen).

Klik erop en kies bovenaan in de balk bijvoorbeeld ‘Contact’. Je krijgt nu een heel aantal ontwerpen te zien van contactpagina’s.

Bouw snel en gratis een eigen website voor biologische ondernemers - 2016

15


Kies een ontwerp en klik op ‘Behouden’ als die je bevalt. Daarna kan je dit ontwerp aanpassen: elementen toevoegen, wijzigen of verwijderen. Hoe, dat lees je in de volgende stap.

  Stap 8 Bouwelementen aanpassen

Op het door ons gekozen sjabloon stonden al tekst en beeld, die we nu gaan aanpassen. Ook als jij nieuwe bouwelementen hebt toegevoegd, kan je die aanpassen. Dat doen we in deze stap. Weebly werkt erg intuïtief. Ga je met je muispijltje over een element, ZONDER TE KLIKKEN, dan heb je de kans om dat element te verplaatsen of te verwijderen. Verplaatsen doe je door met de muis op het vakje met 6 puntjes te staan dat bovenaan het element in het midden verschijnt en het dan naar de juiste plaats te slepen (zie afbeelding hieronder). Verwijderen doe je door te klikken op het kruisje dat rechtsboven verschijnt.

Door op een element te klikken, kan je het inhoudelijk aanpassen. De opties verschillen hier afhankelijk van het element. Bij een plattegrond kan je bijvoorbeeld het adres aanpassen, bij een galerij of diapresentatie foto’s toevoegen en bij een contactformulier de velden aanpassen. Bij tekst kan je tekst in het vet zetten, onderlijnen enzovoort. Klik je op een foto, dan kan je die nog verder bewerken. De aanpassingsmogelijkheden van alle elementen bespreken zou ons te ver leiden. Ook hier weer: oefening baart kunst! Als je knoppen gebruikt zoals hieronder in de afbeelding (Bekijk ons aanbod), voorzie die dan zeker van een link. Anders werkt de knop niet!

Bouw snel en gratis een eigen website voor biologische ondernemers - 2016

16


Stap 10 Thema aanpassen

Elke website heeft een bepaalde stijl. In het begin koos je een thema. Maar misschien ben je niet helemaal tevreden of wil je graag toch een ander lettertype? Dat kan. Klik bovenaan in de balk op “Thema”. In de linkerbalk heb je nu vier opties 1. 2. 3. 4.

Thema Wijzigen: wil je je hele sjabloon aanpassen, dan kan dat hier. Hou er wel rekening mee dat er misschien ook wel wat aan de inhoud kan veranderen op deze manier. Pagina’s kunnen verdwijnen. Lettertype wijzigen: klik je hierop, dan krijg je de kans om de tekst op je website van lettertype en kleur te wijzigen. Lees zeker ook de “Kakafonie? Liever nie!”-kader! Wijzig achtergrond: Dit hebben we al gedaan in stap 5. Je kan ook via deze weg het headerbeeld op je website aanpassen. Theme Options: hier kan je aangeven of je een link naar facebook of andere sociale media wil toevoegen en of je telefoonnummer vermeld moet worden.

Stap 11 Je website publiceren? Is je site helemaal in orde, staan alle punten en komma’s goed en werken alle links? Dan kan je je website online zetten en bezoekers beginnen ontvangen! Klik rechtsbovenaan op ‘Publiceren’, en klaar is Kees!

  Stap 12 Ik heb een website...wat nu?

Het grootste werk is nu gedaan, maar dat betekent niet dat je vanaf nu nooit meer moet omkijken naar je website. Probeer af en toe een kort berichtje van op je bedrijf de buitenwereld in te sturen, en zorg dat openingsuren en contactinformatie actueel blijven. Gebruik je website om bijvoorbeeld sluitingsdagen, kortingsacties en nieuwe of bijzondere (seizoens)producten aan te kondigen. Je kan via weebly.com naar je bedieningspaneel, klik daar op ‘Site bewerken’. Vergeet niet om na elke aanpassing die je doet rechtsbovenaan ook op ‘Publiceren’ te klikken!

Bouw snel en gratis een eigen website voor biologische ondernemers - 2016

17


Â

En nu op sociale media?

Zoals we in het begin zeiden: een website is een eerste stap. Het internet is vandaag een interactief medium en dus kan het ook een meerwaarde zijn om actief te zijn op sociale media. Van alle bestaande sociale media is Facebook de beste keuze om een rechtstreekse dialoog aan te gaan met je klanten. Het heeft niet alleen het meeste aantal gebruikers, het leent zich ook uitstekend voor bedrijven om met klanten te communiceren. Twitter en Linkedin zijn minder geschikt. Twitter draait vooral om het delen van opinies en korte citaten, terwijl Linkedin zich vooral richt op het professionele publiek. Verkoop je enkel B2B, dan kan LinkedIn wel het juiste medium zijn om zakelijke contacten te onderhouden. Een korte presentatie over werken met Facebook vind je op http://www.bioforumvlaanderen.be/Facebook_bio.

Wil je weten of je site goed is? Ben je na deze handleiding zelf aan de slag gegaan, maar ben je niet zeker of je site er goed uitzien? Je kan je website die je met Weebly hebt gemaakt laten screenen door BioForum Vlaanderen. We bekijken je site inhoudelijk en doen voorstellen om hem beter te maken. Opgelet: het is niet de bedoeling dat wij je website gaan bouwen. Ook technische vragen over Weebly zelf kunnen wij niet beantwoorden. Wat doen we wel? - Kijken of je website alle informatie bevat - Kijken of je website correcte informatie bevat - Eventuele tips geven over lay-out - Eventuele problemen met lay-out helpen oplossen Wat doen we niet? - Je website bouwen - Technische vragen over Weebly zelf kunnen wij niet beantwoorden. - Webmaster worden van je site Deze screening duurt 2 uur. Het is gratis voor leden, niet-leden betalen 100 euro. Stuur een mailtje naar tom.wouters@bioforumvl.be voor meer info!

Bouw snel en gratis een eigen website voor biologische ondernemers - 2016

18

Bouw snel en gratis een eigen website  

Heb je als kleine bioboer of bio-ondernemer nog geen eigen website? Nochtans hoeft dat niet veel tijd en geld te kosten. BioForum Vlaanderen...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you