Issuu on Google+

februari 2013 | nummer 2

#informatieoverdracht

Informatieoverdracht in de praktijk Inclusief een mooie, gratis achtergrond voor uw mobiel

Werken op de apenrots Waarom gedraagt uw collega zich soms zo raar op het werk?


BioKnow #informatieoverdracht

Colofon

samenstelling, redactie en vormgeving Bio8

foto’s & figuren pag 5: foto: TED pag 7: icon: Julian Hrankov pag 8: foto: auremar [123rf] pag 10: onbekend pag 15: infographic: Jude Buffum pag 17: onbekend overigen en bewerkingen: Bio8

Voor u ligt de tweede BioKnow van Bio8. In deze BioKnow krijgt u een kijkje in de keuken van Bio8 op het gebied van informatieoverdracht. Want naast het ondersteunen en uitvoeren van biologisch praktijkonderzoek is Bio8 gespecialiseerd in het omzetten van kennis naar de praktijk. We laten u zien hoe wij aan de slag gaan met deze vorm van communicatie en wat we doen om uw boodschap succesvol te maken. Veel leesplezier! Monique & Machiel

frequentie BioKnow komt twee keer per jaar uit.

aanmelden Wilt u de BioKnow vaker ontvangen? Stuur dan een e-mail naar info@ bio8.nl met als onderwerp “BioKnow aanmelden.

2

Bio8


Inhoud #watiserallemaal

Digitaal liegen

Informatieoverdracht in de praktijk

BioTips

#doenweniet

#interactie

#kater

#leugentjevoorbestwil

#onderscheidjezelf

#prezi-tation

Werken op de apenrots

Netwerken

#oerinstinctenophetwerk

#interessetonen

#gedragsverklaring

#gevenennemen

3


Digitaal liegen #doenweniet #leugentjevoorbestwil

Liegen via de mail Tot zeer recent in de evolutie van de mens verliep communicatie puur en alleen via spraak. Af en toe werd er wel eens wat op een rotswand gekrabbeld, maar communicatie via schrift is pas na de middeleeuwen door de ontwikkeling van drukwerkkunst en scholen algemener geworden. De sporen die wij als mens nalaten zijn vooral in de afgelopen decennia enorm toegenomen met de komst van het internet. Ongemerkt bouwen we allemaal een gigantisch persoonlijk online record op door middel van mails, linkedin, facebook, twitter en blogs.

4

Wist u dat ‘liegen via het internet’ veel minder gebruikelijk is dan bij direct persoonlijk contact? Vooral via de email worden relatief weinig leugens verkocht. In een directe conversatie vinden we het veel gemakkelijker om de boel af en toe een beetje te verdraaien. Onder andere omdat onze digitale leugens zwart op wit komen te staan. In de Ted Talk van Jeff Hancock vertelt hij waarover we liegen en hoe we dat kunnen herkennen in de digitale wereld. Handig wanneer je werkrelaties in moet schatten op betrouwbaarheid.


http://www.ted.com/talks/jeff_hancock_3_types_of_digital_lies.html

5


Informatieoverdracht in de praktijk #interactie #onderscheidjezelf

De opkomst van smartphones en Social media heeft gezorgd voor een dagelijks bombardement van nieuws, kennis en verzoeken. We worden gedwongen selectief om te gaan met de constante toevoer van informatie en beelden om ook nog tijd over te houden voor de echte werkzaamheden.

6

Als onderzoeker, voorlichter of communicatiemedewerker wilt u graag dat uw informatie opvalt. Op het internet, maar ook op beurzen, in vakbladen en via presentaties. U wilt dat uw doelgroep het waard vindt om even stil te staan bij wat u te vertellen heeft en er dan ook echt mee aan de slag gaat.

Bio8 kan u helpen met het overbrengen van informatie naar de praktijk. We gebruiken daar nieuwe ideeÍn en communicatieinzichten voor en werken met alle typen media. Een paar van de uitgangspunten die wij daarbij gebruiken leggen we in de komende pagina’s uit.


ahum.... pokpok... hallo? pieieieieieieieieieiep... hallo? mag ik even jullie aandacht?

7


1. Betrek de praktijk! Om de boodschap 100% te laten aansluiten bij de praktijk moet de doelgroep betrokken zijn bij bijvoorbeeld de ontwikkeling van een presentatie, poster of folder. Uw boodschap moet immers toegankelijk en interessant zijn voor de eindgebruiker. Onze manier:

Bio8 maakt dit praktisch door te kijken naar de interesses van de doelgroep en feedback te vragen aan eindgebruikers, bij zowel onderzoek als presentatie. Ook gaan we na op welke media deze eindgebruikers actief zijn en spelen daarop in.

8


9


2. Laat het verschil zien! Uw boodschap is uniek! Zorg er daarom dan ook voor dat hij er niet hetzelfde uitziet als alle andere. Door uw kennis of onderzoek via een ander medium of met een nieuwe insteek te presenteren, laat u een blijvende indruk achter. Onze manier:

U kunt nieuwe resultaten of adviezen presenteren via een spel. Of tover visitekaartjes om tot onderdelen van een boodschap, die gevonden kan worden door meer visitekaartjes te krijgen of op internet te kijken. Maar ook heel simpel; via een korte en visueel aantrekkelijke folder, neemt de lezer de moeite om zich werkelijk te verdiepen in wat u te vertellen heeft.

10


11


3. Interactie! Eenrichtingsverkeer vraagt weinig van uw toehoorder en kan daarom makkelijk genegeerd worden. Interactieve presentatievormen of advertenties zorgen er dan ook voor dat de aandacht van de doelgroep vastgehouden wordt. Met als gevolg dat uw boodschap nog beter blijft hangen. Onze manier

Denk bijvoorbeeld aan Layar, een app die uw boodschap meer leven zou kunnen geven. Eerst maak je de lezer nieuwsgierig en via Layer breng je de ontbrekende informatie over. Zoals bijvoorbeeld deze pagina...

Tip: Scan ook eens de voorpagina

12


1

2

3 view this page

4

with

Scan deze pagina met de app Layar voor het verhaal

Scan

achter deze foto en om hem te downloaden als achtergrond voor uw mobiel. www.bio8.nl/index.php/freebies

Stap 1: Download de gratis Layar-app voor Android of iPhone, of update naar de laatste versie als je Layar al hebt.

Stap 2: Vind pagina’s met het Layar logo.

Stap 3: Open Layar, houd de telefoon boven de pagina en druk op ‘Scan’ om de actie te starten.

Stap 4: Houd de telefoon boven de pagina, 'luister', 'bekijk' en 'zie' meer!

13


BioTips #kater #prezi-tation #lente

1. De kater

2. Prezi presentatie

3. Lentekriebels

Een inzichtelijke infographic over de effecten van iets teveel drinken tijdens die gezellige netwerkborrel en een paar nuttige tips om de volgende dag weer fris en fruitig op je werk te kunnen verschijnen.

Prezi, mits goed gebruikt, is DE presentatietool om overzicht te geven en toch in te kunnen gaan op de details. Deze Prezi geeft goede tips voor uw eigen Prezi.

Omdat de lente er alweer bijna aan zit te komen: Een kijkje bij Mvr koolmees (en vele anderen) thuis! (vanaf 1 maart)

http://www.infographicsarchive.com/

http://prezi.com/mkg9y_pl1cxd/

http://www.beleefdelente.nl

humor/the-biology-of-a-hangover

presentation-on-presentations/

14


Evolutiebiologie voor gamers Gamedesign gebruiken om de evolutiebiologie uit te leggen is volgens ons een goede integratie van interesse en kennis. http://judebuffum.wordpress.com/2011/08/10/the-evolutionary-biology-of-hyrule/

15


Werken op de apenrots #oerinstinctenophetwerk #gedragsverklaring

We geloven graag dat we de natuur achter ons hebben gelaten. Dat wij, de slimme mensch, zich niet meer schuldig maakt aan het dierlijke gedrag dat het leven voor onze aapachtige familie zo hachelijk maakte. Maar niets is minder waar! De werkvloer is niets meer en niets minder dan een ordinaire apenrots. Door middel van vlooien, sex en machtsvertoon verdelen we de buit en de eer. Alhoewel, verdelen... De meeste mannen die hun carrière belangrijk vinden zullen hun mooiste pak aantrekken naar het werk, terwijl vrouwen het meer zoeken in de felrode lippenstift en nieuwste mobieltjes. Alsware het een roodgloeiend glimmende kont paraderen ze ermee rond, onderwijl subtiele steekjes onder water gevend aan eenieder die in de buurt van hun statusniveau komt. De schoonmaker heeft niets te vrezen; het gaat hier om de naasten. Met ellebogenwerk, achterklap en het ontbloten van de figuurlijke hoektanden wordt zich een weg 16

naar de top gebaand. En de top is hier natuurlijk dat mooie, eigen kantoor waarvanuit de rest van troep bekeken kan worden... Het is dan ook altijd spannend om te zien wat er gebeurt als er een nieuwe kracht in een afdeling komt. Ineens gaan alle verhoudingen weer schuiven; nieuwe kliekjes worden gevormd, met mogelijk een nieuwe leider tot gevolg. Pas als deze verschuiving verkeerd uitpakt – de voormalige ‘silverback’ trekt het meestal niet goed als hij van zijn troon gestoten wordt – zie je echt de aap in de mens terug. Burnout Maar het is niet alleen de agressie die onze evolutionaire afkomst verraadt. Ook burnouts kunnen ontstaan als er iets mis is in een oeroud systeem. Onze hersenen hebben een bepaalde drang naar beloning. Als die beloning uitblijft, door een slechte werksfeer of een hele waaier aan andere oorzaken, dan wordt de kans op een crash steeds groter.

Dat beloningen een zeer diep gewortelde oorsprong hebben bewees primatoloog Frans de Waal niet zo lang geleden met twee makaken. De ene makaak kreeg voor het uitvoeren van een opdracht een stukje komkommer, en was daar uitermate content mee. Maar de tweede makaak kreeg vervolgens voor exact hetzelfde klusje een druif – en dat is pas écht lekker. 
Toen de eerste makaak nogmaals werd gevraagd het klusje te doen, en hij wéér een plakje komkommer kreeg, moest hij hier niets meer van hebben. Hij smeet het terug naar de onderzoeker en werd kwaad – liever geen beloning, dan minder beloning dan zijn collega. Herkenbaar…? Dorpelingen Iets verder in de evolutie komen we de ideale groepsgrootte nog tegen. Het blijkt dat vroege mensengroepen nooit uit meer dan 150 personen bestonden. Groeiden ze groter, dan splitsten ze. Het blijkt dat mensen bij meer


dan 150 mensen om zich heen geen overzicht meer kunnen houden over de groep, en de inter-persoonlijke relaties van al zijn leden. Het komt over de hele wereld terug: van legereenheden tot bedrijfsafdelingen; het beste wordt er samengewerkt als iedereen een persoonlijke band met elkaar heeft. De natuur zit dus nog diep in ons geworteld, en voorlopig zal dat wel zo blijven. De vraag is; hoe ga jij ermee om?! Door: Stephan van Duin www.stephanvanduin.com

17


Netwerken #interessetonen #gevenennemen

2. Stel doelen

Efficiënt netwerken of communiceren op de werkvloer is niets minder dan op het juiste moment, op de juiste plek, tegen de juiste persoon, het juiste zeggen of vragen. De relaties die hier uit voortvloeien bepalen vervolgens het succes van een werknemer, project of zelfs bedrijf. Wij zetten vier goede tips voor u op een rij. 18

1. Blijf jezelf Wellicht een cliché, maar blijf gerust jezelf. Door af en toe iets persoonlijks los te laten leren mensen je echt kennen en nodig je ze uit om ook iets van zichzelf te laten zien. Dit kan de basis zijn van een langdurige, vertrouwelijke relatie.

Soms is het moeilijk om op een beurs of netwerkborrel met de juiste personen in contact te komen. Daarom kun je het beste van te voren enkele doelen voor jezelf formuleren. Onderzoek wie je denkt te kunnen verwachten op het evenement en bedenk alvast een aantal vragen die je hem of haar zou kunnen stellen. Zo ga je doelgericht op pad, zorg je ervoor dat je met de juiste informatie en visitekaartjes thuis komt en voorkom je ‘doelloos rondstruinen’.


Hoedoe.nl

3. Toon interesse Het is grootschalig aangetoond dat iemand interessant wordt, wanneer die persoon juist interesse toont in de ander. Focus daarom op wat de ander te zeggen heeft en stel zoveel mogelijk open vragen. Hier komt een gesprek gemakkelijker door op gang en het stellen van open vragen wordt beleeft als oprechte interesse. Luister goed en vat in je hoofd samen wat er gezegd wordt zodat dit ook echt blijft hangen.

http://www.hoedoe.nl/werk-carriere/

4. Geven & nemen Het principe van geven en nemen werkt ook ontzettend goed als het gaat om netwerken. Wanneer jij iemand helpt aan een nieuw contact of een dienst verleent, is de kans groot dat iemand ook graag iets terug doet voor jou. Bedenk daarom altijd eerst wat jij voor iemand kan betekenen, alvorens je focust op wat die persoon voor jou kan doen.

communicatie/hoe-netwerk-ikeffectief

Carrieretijger http://www.carrieretijger.nl/ functioneren/samenwerken/socialevaardigheden/netwerken

Premiumbeat http://www.premiumbeat.com/ blog/5-tips-on-effective-networking/ 19


Informatie overdracht

Onderzoek

onderzoeksrapporten handleidingen

feedback

Rapportage

Advies

samenvattingen data analyses

praktische adviezen

structureren

interpretaties

databanken

posterpresentaties

Presentatie

kennisoverzicht literatuurstudies

veldobservaties

apps

brochures

Kennis

Data verzameling metingen

oplossingen

multimedia

datainvoer

monsternames

informatieve boeken

statestiek

Analyse

grafieken

aanbevelingen

animaties infographics

inzichten

websites

flyers

Vormgeving

populatietellingen onderzoeksvoorstellen

opmaak

Voorstellen onderzoeksmethodes proevenplannen

phd samenvatting

Informatieoverdracht Onderzoek

supports research

Praktijk

Bio8 staat geworteld in de praktijk. We halen er onze inspiratie uit Praktijkoplossingen en zorgen dat onze onderzoeken, Knelpunten Ervaring vormgeving en informatie de juiste snaar weten te raken bij uw klanten. Problemen Vraagstukken IdeeĂŤn Door mensen met ervaring te betrekken bij onze projecten krijgt u Vraag naar nieuw Kennis motiverende en toepasbare resultaten. product of toepassing Wij willen groeien! U toch ook?

Neem contact met ons op voor een kennismaking +31 (0) 6 15 82 92 49 info@bio8.nl www.bio8.nl


BioKnow nr 2 #informatieoverdracht