Page 1

Hoenderloo. Een Wandeling Locaties van de panelen 1

De Heldringput

2

Park De Hoge Veluwe

3

Rust een Weinig

4

De Dorpsschool

5

De Heldringkerk

6

De Arcke

7

De oude Meester Gangelschool

8

Kampheuvel en de Otthohoeve

9

De Molenberg

10

IJs van Co

7

8

6

5

11

Het Deelerwoud

12

Het Dorpshuis

4

3

10 11 2

13

Vreemdelingenverkeer

14

De Wolfswinkels

15

Veldheim

9

14 13

1

12

gemeente

EDE

15

Voor meer informatie: www.coda-apeldoorn.nl Plattegrond met dank aan de Dienst Ruimtelijke Informatie van de Gemeente Apeldoorn


In 1841 verscheen het boek De Veluwe. Eene Wandeling. In dit boek deed de landelijk bekende dominee Ottho Gerhard Heldring verslag van de voettocht die hij twee jaar eerder maakte over de Veluwe. In de afgelegen nederzetting Hoenderloo werd Heldring getroffen door de armoedige situatie van de plaggenhutbewoners. Hij besloot toen dat Hoenderloo in elk geval een put, een school en een kerk nodig had. Dankzij De Veluwe. Eene Wandeling leerde Nederland Hoenderloo kennen en zo kon Heldring het nodige geld voor het dorp inzamelen. De rest is geschiedenis. De wandelroute die u nu in handen heeft heet niet voor niets Hoenderloo. Een Wandeling. In ongeveer vijf kilometer leert u het dorp en zijn unieke geschiedenis kennen. De kaart schrijft geen volgorde voor; die kunt u zelf bepalen. Fietsen kan vanzelfsprekend ook. Bij verschillende locaties in de wandeling hebt u de gelegenheid om even te gaan zitten of om iets te eten of te drinken. Locatie 15, Veldheim, biedt u nog iets extra. Hier kunt u in de gemeenschappelijke ruimte een vijftal videoportretten van Hoenderlooërs bekijken. Wanneer u na deze wandeling de geschiedenis en omgeving van Hoenderloo nog verder wilt verkennen, is het een goed idee om te informeren naar de Bellevue-fietsroute Hoenderloo. Deze is vanaf juli verkrijgbaar bij onder andere de VVV (locatie 13 van deze wandelroute).

1 De Heldringput Hoek Krimweg - Apeldoornseweg De eerste betrouwbare waterbron voor Hoenderloo, in 1843 gegraven op initiatief van dominee Heldring.

6 De Arcke Heldringsweg 20 Huis uit het begin van de vorige eeuw dat niet alleen een prachtig voorbeeld is van Noorse prefabbouw, maar ook de uitvalsbasis was van A. den Doolaard in zijn jongensjaren.

11 Het Deelerwoud Delerwoud 1-2 Het bijzondere poortgebouw van het particuliere landgoed Deelerwoud.

2 Park De Hoge Veluwe Houtkampweg 13 Eén van de drie ingangen van het landgoed dat hier in de eerste helft van de 20e eeuw door het echtpaar Kröller-Müller werd gevestigd.

7 De oude Mr. Gangelschool Hoek Nijegaardeweg - Kampheuvellaan Het imposante, ruim een eeuw oude schoolgebouw van de Hoenderloo Stichting.

3 Rust een Weinig Apeldoornseweg 20 Eén van Hoenderloos bekendste uitspanningen en ooit woonplaats van ‘de eerste Hoenderlooër’ Albert Brinkenberg.

8 Kampheuvel en de Otthohoeve Kruising Kampheuvellaan – Laan van Eikenhof Historische plek waar vrijwel alle wegen van de Hoenderloo Stichting samenkomen en een fraai uitzichtspunt bovendien.

13 Vreemdelingenverkeer In winkel VVV, Krimweg 20 De natuur en rust van Hoenderloo zijn voor toeristen al generaties lang onweerstaanbaar.

4 De Dorpsschool De Kakelhof, Middenweg 31 De Kakelhof en de vroegere dorpsschool staan samen voor meer dan 150 jaar onderwijs in Hoenderloo.

9 De Molenberg ’t Pannekoekhuis, Krimweg 93-95 Ooit stond er in Hoenderloo een windmolen en was dit min of meer het centrum van het dorp.

14 De Wolfswinkels Etalage winkel, Krimweg 13 – 13a De geschiedenis van één van de meest gezichtsbepalende families van het dorp.

5 De Heldringkerk Heldringsweg 10 Het meest markante gebouw van Hoenderloo: de door dominee Heldring gestichte dorpskerk die in 2008 zijn honderdvijftigste verjaardag viert.

10 IJs van Co Etalage Krimweg 33d De voormalige Hoenderloosche Melk Inrichting die inmiddels grote faam geniet bij ijsliefhebbers.

15 Veldheim Apeldoornseweg 2 In vroeger tijd een fameus café biljart heden ten dage het Zorgsteunpunt voor de oudere inwoners van Hoenderloo. Hier kunt u ook vijf videoportretten bekijken.

12 Het Dorpshuis Paalbergweg 26 Het centrum van hedendaags Hoenderloo kent ook al een lange geschiedenis.

Hoenderloo. Een Wandeling maakt deel uit van een scala aan activiteiten in, om en over Hoenderloo: Huf in Hoenderloo.Tentoonstelling met de foto’s die Paul Huf in 1950-1951 maakte van de Hoenderloo Stichting. In CODA De Verdieping, Apeldoorn, t/m 24 augustus (gratis). Fototentoonstelling Hoenderloo Nu, in CODA Kenniscentrum, Apeldoorn, t/m 10 augustus (gratis). Boek Hoenderloo. Dorp in wording. Aantrekkelijke uitgave met veel historische verhalen en beeldmateriaal (€ 19,95). Bellevueroute Hoenderloo. Fietstocht (€ 2,95). Een reisje door Hoenderloo. In de CODA boekenbussen zijn enkele tientallen historische foto’s van Hoenderloo te zien (gratis). Speciale activiteiten in Hoenderloo tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 13 en zondag 14 september. Vraag naar de folder met meer informatie over deze activiteiten of raadpleeg, voor de meest actuele stand van zaken, de website www.erfgoedapeldoorn.nl.

Hoenderloo. Een Wandeling  

Hoenderloo. Een Wandeling

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you