Page 1

Het oog van Nederland foto Vincent Mentzel

5 maart t/m 19 juni 2011

De Kunsthal Rotterdam presenteert een groots retrospectief van Nederlands bekendste fotojournalist Vincent Mentzel. Hij werkte veertig jaar als staffotograaf van NRC Handelsblad en laat Nederland met zijn pensioen een krachtig oeuvre na. Het overzicht laat vier decennia nieuwsmomenten zien vol foto’s die op ieders netvlies gebrand staan. Mentzel zelf vertelt in de tentoonstelling over zijn favoriete foto’s en wat zich op het moment van opname buiten het oog van de camera afspeelt. In de jaren zeventig en tachtig breekt Vincent Mentzel door met zijn foto’s van de Nederlandse politiek. Zijn portretten van Willem Drees, Joop den Uyl en de jonge Hans Wiegel zijn iconen van de fotojournalistiek. Na zijn ‘Haagse carrière’ reist Mentzel voor NRC naar China, het MiddenOosten, Suriname, de DDR en Amerika. Zijn buitenland reportages omvatten daarnaast straattaferelen en stads gezichten die hij met oog voor sfeer en detail maakt. Hoewel door de jaren zijn werkterrein en techniek verandert, blijft Mentzel een journlistiek fotograaf: een foto moet informeren. Mentzel is befaamd om zijn portretfotografie. Of het nu om de Koningin gaat of leden van het Koninklijk huis, om actrices als Audrey Hepburn en Carice van Houten, een kunstenaar als Daan van Golden, volkszanger André Hazes of bokser Mohammed Ali, hij weet hen feilloos te treffen. Als fotograaf schept hij in korte tijd een bijzondere band met zijn model. Het levert intieme en persoonlijke portretten op.

Vincent Mentzel, Herman Brood en André Hazes, 1983

Vincent Mentzel, Geert Wilders, 2007

Lesbrief - Bovenbouw VO


Educatief programma Bij de tentoonstelling ‘Het oog van Nederland’ is het interessant om de leerlingen te wijzen op de verbeelding van de geschiedenis van de (Nederlandse) politiek en de fotografische aspecten die Vincent Mentzel gebruikt om met zijn foto’s het verhaal van de krant te vertellen. Binnen de tentoonstelling vinden de leerlingen diverse beelden van gedenkwaardige momenten, zoals de Golfoorlog (1990/91) en het studentenprotest op het Plein van de Hemelse Vrede (1989). Zijn vele portretten brengen alom bekende gezichten via de krant op een directe wijze bij ons in huis. Vincent Mentzel weet deze beroemdheden treffend te fotograferen en geeft het publiek een kiekje achter de schermen van bekende Nederlanders en kunstenaars van over de hele wereld. De tentoonstelling is zo naar onderwerp binnen een tijdslijn ingedeeld dat u met uw leerlingen makkelijk zich kunt toespitsen tot specifieke delen. Zo is het mogelijk om speciale aandacht te besteden aan het deel ‘Nederlandse Politiek’. Hierbij kunt u de verschuivingen van ministers en kabinetten laten zien aan de hand van foto’s die Mentzel destijds maakte voor het NRC. ‘Het oog van Nederland’ is niet alleen het retrospectief van Vincent Mentzel, het is een overzicht van veertig jaar Nederlandse maatschappij en sluit daardoor precies aan bij het doel van de Kunsthal; leerlingen op een leuke en leerzame manier in contact te brengen met kunst en cultuur.

Opdracht: Wie, Wanneer en Waarom? – Geschiedenis/Maatschappijleer De foto’s van Vincent Mentzel spelen zich vaak af binnen de Nederlandse politiek. Op deze foto’s zijn sleutelfiguren van bepaalde partijen en politieke periodes te zien. Deze personen vertegenwoordigen niet alleen deze periodes, maar ook ideeën, politieke idealen en maatschappelijke problemen. Opdracht: Laat de leerlingen zich in groepjes opsplitsen en laat elke groepje één van de onderstaande foto´s van een sleutelfiguren uit de geschiedenis van de Nederlandse politiek kiezen. De leerlingen moeten gezamenlijk een verslag schrijven over wie de persoon op de foto is, wanneer hij leefde, welke partij hij vertegenwoordigde en wat de standpunten van deze partij waren. Tevens moeten ze uitleggen waarom deze standpunten belangrijk waren in die tijd en hoe deze overeenkomen of juist verschillen met de standpunten van de partij tegenwoordig.


Achtergrond en weetjes ‘In Nederland zegt men: ‘Ach, het is maar een fotootje’. Beeld is in onze maatschappij erg belangrijk. Er wordt steeds minder gelezen en beelden worden tegenwoordig overal gebruikt om de beschouwer zijn weg te wijzen of een verhaal te vertellen. Bij het NRC is dat volgens Vincent Mentzel nog anders. Hij zegt tijdens een interview: De NRC heeft altijd het stempel gehad van eerst tekst en dan pas beeld. Ik heb wel eens bij een professor voor de deur gestaan om hem te fotograferen die dan zei: ‘Staan er dan foto’s in de krant?’ Die meneer las er gewoon omheen. Zo leven veel mensen, die leven zonder beelden te zien. Die sluiten zich dan voor een deel van de werkelijkheid af, voor iets in een samenleving wat wezenlijk is. Vincent zelf ervaart dit niet zo. Hij vervolgt zijn verhaal met: Als ik een roman lees, wil ik ook de auteur zien. Met een foto van de schrijver krijgt het boek voor mij meer leven. Met een foto gaat je eigen fantasie meer leven. Dat hebben mensen ook als ze de krant lezen. De ene leest het verhaal zus en de ander zo. Daarom is het voor een journalist ook van belang de essentie vooraan te zetten, zodat je daar direct een gevoel bij ontwikkelt. Daaromheen ga je weven en kan iedereen er zijn eigen opinie op loslaten. En dan is het ook nog aardig als daar een beeld bij is. Het beeld maakt het ook nog eens heel suggestief. Ik kan van iemand een hele mooie foto maken terwijl ie een rotjongen is. Interview: Koos de Wilt (2003) Wat Mentzel hiermee wil zeggen is dat beeld belangrijk is om een verhaal voor de lezer persoonlijk te maken, maar dat de kijker of lezer niet moet vergeten dat de fotograaf het beeld kan beïnvloeden. Het is wel een foto van een werkelijke gebeurtenis maar deze is genomen met de ogen van de fotograaf. Net zoals een schrijver invloed heeft op de vertelling van een verhaal, zo richt de fotograaf ook zijn lens op het mooiste plaatje. Het is interessant om met uw leerlingen te praten over het verschil tussen werkelijkheid en de representatie/ weergave van de werkelijkheid in beelden en tekst.

Opdracht: Representatie van de werkelijkheid – Maatschappijleer Bespreek met de leerlingen hoe verhalen en beelden worden beïnvloed door de ‘verteller’ en de kijker of te wel de ‘beschouwer’. Het is belangrijk om te leren dat alles wat we zien en lezen wordt getint door de ervaringen van onszelf en van de persoon die vertelt of verbeelt. Zo kan een foto van een lege plek in het park in het zonlicht worden ervaren als sereen, of als de beschouwer er een goede herinnering bij heeft, als sentiment terwijl dezelfde lege plek in het park in het donker juist kan overkomen als eenzaam en dreigend. Dit voorbeeld geldt voor iedere foto en ieder verhaal. Opdracht: Laat de leerlingen in groepjes eenzelfde plek of hetzelfde object meerdere keren fotograferen, maar steeds door kleine aanpassingen te maken met een andere uitstraling. Laat ze hiervan een powerpoint presentatie maken en bespreek met de andere groepjes uit de klas wat het verschil is in elke foto en wat dit doet met de betekenis die de beschouwer aan het beeld geeft.


Wim Oepts (1904 - 1988) Schilder en graficus

I promise to love you Caldic Collectie

Akkermania

15 januari t/m 3 april 2011

5 februari t/m 15 mei 2011

9 april t/m 26 juni 2011

De Nederlandse schilder, graficus en Wim Oepts (1904-1988) is vooral bekend van zijn zonovergoten landschap-schilderijen die hij vanaf 1945 in Zuid-Frankrijk maakt. De abstracte berglandschappen, velden, boomgaarden, haven- en stadsgezichten worden gekenmerkt door een rijk kleurgebruik en monumentale composities. De tentoonstelling is een retrospectief van het werk van Oepts naar aanleiding van een net uitgegeven en in de Kunsthal verkrijgbare oevrecatalogus.

Met ‘I promise to love you’ presenteert de Kunsthal Rotterdam hedendaagse (inter)nationale kunst van topkwaliteit ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de Caldic Collectie. Werk van ruim zestig gerenommeerde kunstenaars waaronder schilderijen, foto’s, installaties en beelden die sinds 2000 door verzamelaar Joop van Caldenborgh zijn verworven, geven een indrukwekkend beeld van de grootste particuliere kunstcollectie in Nederland.

De Nederlandse kunstenaar Philip Akkerman schildert al dertig jaar zelf-portretten. Van klassiek tot modern refereert zijn werk aan de verschillende stijlen in de kunstgeschiedenis. De Kunsthal Rotterdam toont een selectie van Akkermans portretten uit collecties van elf (inter)nationale verzamelaars. De tentoonstelling laat de collectioneurs aan het woord over de wijze waarop naar zijn werk gekeken kan worden.

Wim Oepts, Paarse Straat, 1986

Niels Broszat, Een vaas met bloemen, 2007

Wim Oepts, Werf te St Tropez, 1986

Tracy Emin, I promise to love you, 2007

Philip Akkerman, No 147, 2008

Philip Akkerman, No 31, 2009

Informatie en boeken van een schoolbezoek Bezoekers van 6 t/m 18 jaar en hun begeleiders betalen 2 euro per persoon. Normale prijs is 10,00 euro. Voorwaarde is dat er gezamenlijk wordt afgerekend en dat de groep van tevoren is aangemeld. Reserveer tijdig uw groepsbezoek tijdens kantooruren (ma-vrij: 9.00 – 17.00 uur) op tel. 010-4400300 of via balie@kunsthal.nl We rekenen erop dat u voldoende docenten (1 op 10 leerlingen) meeneemt die de leerlingen actief begeleiden. De Cultuurkaart is van harte welkom! In de Kunsthal zijn potloden aanwezig. Ook is er voor iedere groep een garderobekar waarvan de docent de sleutel krijgt.

Meer informatie en huisregels, zie: www.kunsthal.nl

Het oog van Nederland foto Vincent Mentzel  

Het oog van Nederland foto Vincent Mentzel

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you