Page 1

‘Mijn laatste glas moet champagne zijn’ Fotograaf Sacha de Boer, pagina L5

Zaterdag 21 september & Zondag 22 september 2013

Wijngids

De Kleine Hamersma

BEELD SHUTTERSTOCK BEELDBEWERKING NRC FOTODIENST

De 101 beste supermarktwijnen


DE KLEINE HAMERSMA

ZATERDAG 21 SEPTEMBER & ZONDAG 22 SEPTEMBER 2013 Lux

Voor De Kleine Hamersma selecteerde Harold Hamersma de 101 beste supermarktwijnen.

5 - 10 euro

Voorwoord

Het residu et proeven en schrijven voor mijn nieuwe koopgids De Grote Hamersma heeft zich in een jaar afgespeeld dat mijn vrouw en ik ‘in between houses’ waren. Toen wij eind vorig jaar tijdelijk een beganegrondappartement in de Amsterdamse Pijp betrokken (de jaarlijkse aanvoer van zo’n 7.000 wijnflessen maakt ‘begane grond’ een noodzaak), stelden wij ons keurig voor aan onze temporele buren. Het bleken zonder uitzondering wijndrinkers. Dat was goed nieuws. Voor hen. Maar ook voor de chef-logistiek, tevens hoofd glasbak, mevrouw Hamersma. Met de buren spraken wij af dat we de proefflessen, waar altijd slechts een minieme hoeveelheid uit is, op de trap zouden zetten. Wij garandeerden daarbij dat zij alleen die flessen zouden aantreffen die lekker genoeg waren voor de gids. Het leverde aandoenlijke Facebook-berichten op. Zo zag ik op de pagina van de bovenbuurman een foto van de trap vol flessen met als onderschrift: „Ik woon in het paradijs.” De flessen die de eindstreep niet haalden, gooide mevrouw Hamersma zelf nog leeg en weg. Toch scheelde de trapconstructie haar ruim honderd keer de gang naar de glasbak met haar Blokker-boodschappenkarretje. 2.552 stuks haalden De Grote Hamersma, 84 meer dan vorig jaar. De 101 lekkerste supermarktwijnen staan in deze bijlage, De Kleine Hamersma. Doe er uw voordeel mee.

H

Harold Hamersma

2. Koel rood en fris wit Evenals vorig jaar groeide het aanbod koel te drinken rood. Maar ook de omslag naar een frissere witte wijn is een feit. Opvallend genoeg komt deze vooral op het conto van chardonnay. Steeds meer producenten nemen afscheid van de vette, volle roomboterbabbelaarstijl en laten hun wit dorstlessender uit de fles komen. 3. Meer mousserend Recessie of niet: we drinken meer belletjes. Weliswaar geen champagne, maar wel voordeliger alternatieven. Vooral cava profiteert. Ook de stroom prosecco is niet te stuiten. Weinige haalden de eindstreep. Onder een tientje is het behelpen. Vooral voor de supermarktmodelletjes geldt: bepaald niet super.

tot 5 euro

Ook dit jaar weer helemaal in orde. Lekker donker, trots fruit. Stevigheid en pit. Cabernet van stavast voor een verlegen prijsje. (Ook te koop bij Bas van der Heijden, Digros en Dekamarkt. Klein prijsverschil mogelijk.) €3,39, Dirk van den Broek

8

4. Riesling en viognier in opkomst De Grote Vijf, cabernet sauvignon, merlot en syrah/shiraz voor rood en chardonnay en sauvignon blanc voor wit blijven de lakens uitdelen. Maar verandering van wijn doet drinken. Riesling maar vooral ook viognier zijn ruimer dan ooit vertegenwoordigd. 5. Groei in biologisch De populariteit van biologische en biodynamische wijnen nam toe. In de 2013-editie stonden ruim 300 wijnen – dit jaar waren het er 455. De vaak wat hogere prijs voor wijnen van onbesproken komaf lijkt geen beletsel. 6. Accijns remmen verkoop Volgens een vorige week gepubliceerd onderzoek van Trendbox ging er in het eerste half jaar van 2013 ruim 8 procent (16 miljoen liter) minder wijn over de toonbank. Oorzaak: de wijnaccijns die per 1 januari met 18 procent zijn verhoogd. Velen wippen nu de grens – vooral naar Duitsland – om daar zonder accijns te kopen. 7. Meer afzet via internet Steeds vaker en steeds meer kopen we wijn bij het groeiende contingent internetaanbieders. Soms vanwege de jacht op koopjes. Maar vaak ook omdat het leuk of spannend is. Het aanbod van met name specialisten groeide ook dit jaar weer fiks. (Zie pagina L6 in het eerste deel van de bijlage.) De supermarkten – waar we het leeuwendeel van onze dagelijkse wijn aanschaffen – laten het er niet bij zitten. Een aantal van de grootste is druk doende ook een internetwinkel te openen of de bestaande te perfectioneren.

Valencia. Niet alleen voor zijn sinaasappels dus, maar ook voor een kloeke liter. Donkere kersen, nonchalant wat laurier en een sappig bittertje. Een volle Valenciaan. (Ook te koop bij Bas van der Heijden, Digros en Dekamarkt. Klein prijsverschil mogelijk.)

8,5

2

3

4

5

7 Château Rouvière 2011 Minervois, Frankrijk Zwart-witfoto van Luc Rouvière op het achteretiket. Voor dit geld kon er geen kleur af. Hoewel: rood. Maar dat zit in de fles. En daar heeft ’ie flink in geïnvesteerd. In ieder geval qua tijd. Luc is de zoveelste Rouvière die het familiedomein (anno 1642) onder zijn hoede heeft. En je vraagt je meteen af: hoe hebben ze in hemelsnaam al die eeuwen hun hoofd boven water weten te houden? Een puike Minervois voor nog geen vier euro. Vol oprecht rood fruit, rijp maar niet te zacht, handje kruiderij uit zuidelijke sferen. Maar een actiecomité tot behoud van Château Rouvière is niet nodig, verzekert Luc. Gewoon flink inslaan. Donaties in de glasbak. (Ook te koop bij MCD, Poiesz Supermarkt en Spar. Klein prijsverschil is mogelijk.)

Klein geprijsde Bordeaux uit de supermarkt kan ook smaken. Sappig rood en zwart fruit, laurier en sap. Dit jaar zelfs met een zoete romigheid in het budget. Prima. (Ook bij MCD, Poiesz Supermarkt en Spar. Prijsverschil is mogelijk.)

Vind ik persoonlijk het lekkerste uit de Casillero del Diablo serie. Sowieso al jaren een loterij zonder nieten maar de Carmenère biedt dit jaar toch nog wat extra’s. Lekker veel duister fruit, koffiebonen, chocobitters, suède tannines en een paar handgemaakte net gepoetste leren schoenen.

€5,39, Plus

€5,49, Albert Heijn

De Bouches du Rhône, het vlakke land bij de rivier. Het laagste in de Rhônepikorde. Maar kijk die kleine Mas du Petit toch eens even uitpakken. Die heeft aan reputaties helemaal geen boodschap en presteert het om in 2011 een heel goede wijn te maken. Een prestatie omdat dit nu niet bepaald als een vlekkeloos oogstjaar bekendstaat. Heerlijke, hartige, warmbloedige, gulle, op vlezig rood fruit en milde specerij trakterende bio-Rhône.

8

Het etiket lijkt betrokken van een drukker die de catalogus laat vergelen in zijn etalage. De palm op het plaatje wil niet bloeien. Het pand erachter kan wel een likje verf gebruiken. Maar dan: dat mini-etiketje eronder. Zat dat er nou vorig jaar ook? ‘Ombres et Lumières’ staat erop. Lumières, licht? Misschien vanwege het zonnetje, het rijpe donkere fruit, de geur van gezond vee, inwaaiende zuidkruiden en een zomersloot? En die ombres, de schaduwen? Dat staat misschien voor het donkere fruit, het krakende kreupelhout en het laatje met laurier? Of is het de prijsverhoging van 50 eurocent die een schaduw werpt?

Uit Jumbo’s Dierenwinkel. Beestenetiketten-serie. Dit is de Lagranja met het roze varken. Stuk voor stuk smakelijk, maar dit is toch wel de lekkerste van het stel. Een en al rode kersen, vrolijk sap, koel te drinken. €4,19, Jumbo

21 Mas du Petit Azegat 2011 Bouches du Rhône, Frankrijk ( biologisch)

12 Château Coulon ‘Ombres et Lumières’ 2012 Corbières, Frankrijk (biologisch)

6 Lagranja 360 2012 Tempranillo, Cariñena, Spanje

1 Dominique Duclos 2012 Cabernet Sauvignon Vin de Franc, Frankrijk,

15 Casillero del Diablo Carmenère Reserva 2012 Valle de Rapel, Chili

11 Château Pradeau Mazeau 2012 Bordeaux, Frankrijk

Extra punten gaf hij aan wijn die bijzonder goed is ‘voor dat geld’ en/of ‘in zijn soort’. Let wel: de 8 van een wijn onder de 4 euro is natuurlijk niet dezelfde 8 als die van een wijn van 14 of 24 euro. Het cijfer valt hooguit te vergelijken met cijfers van wijnen uit dezelfde prijscategorie, en zelfs dan vertellen de proefnotities vaak meer.

1

2 De Beste Spanje Valencia, Spanje (Liter)

Harold Hamersma proefde 7.000 flessen en destilleerde 7 trends 1. Meer Franse en Duitse wijnen De grootste drie wijnlanden, Frankrijk, Spanje en Italië vullen nog steeds nadrukkelijk onze wijnglazen. Spanje en Italië bleven qua hoeveelheid genoteerde wijnen hoegenaamd gelijk. Frankrijk daarentegen noteerde bijna 200 wijnen meer in de gids. Vooral dankzij de inbreng uit het zuiden. Ik proefde veel bijzonder goede wijnen, vaak voorzien van erg aantrekkelijke prijskaartjes. Ook Duitsland en Portugal zagen hun aandeel toenemen. Met name dat van Duitsland, dankzij de Riesling Renaissance die daar plaatsvindt. Wie leverde er dit jaar in? Twee grote spelers uit de Nieuwe Wereld: Australië (-30 procent) en Zuid-Afrika (-45 procent) zijn met beduidend minder wijnen vertegenwoordigd. Chili kon met een plus van ruim 20 procent ten opzichte van vorig jaar het tij niet keren. Argentinië bleef nagenoeg gelijk.

Alleen de lekkerste wijnen krijgen een plekje in De Grote Hamersma, de jaarlijks wijngids van Harold Hamersma. Een rapportcijfer 7 geldt als ondergrens voor de gids, een 10 is het hoogste cijfer. In De Kleine Hamersma staan de beste 101 supermarktwijnen uit zijn boek. Punten heeft hij toegekend op basis van kleur, geur, smaak en afdronk.

€5,49, Albert Heijn

9

13 Domaine Trianon 2011 Excellence Saint-Chinian, Frankrijk

Rijp, bramig, stallig, stevige maar zachte tannines. Serieus goede supermarktSpanjaard.

Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan. En laat ’m vooral ook profiteren van een uurtje of anderhalf ijskast. De extra stroom die dat verlangt zit vast nog wel in het budget. Zoete kersen, zure besjes. Rioja junior. Maar ongekend voor dit geld. (Ook te koop bij CoopCompact, SuperCoop, Deen, Hoogvliet, Jan Linders, Nettorama, Poiesz Supermarkt, Vomar, Dekamarkt en Digros. Prijsverschil is mogelijk.)

€4,99, Plus

€5,49, Plus

€3,89, Coop, Dirk van den Broek

€4,99, Jumbo

8

3 De Beste Chili Cabernet Sauvignon, Central Valley Chili (liter) Zwarte bessen zoals deze alleen in Chileense Cabernet Sauvignon smaken. Vol, rijp, sappig, fris en zoet tegelijk. (Ook bij Bas van der Heijden, Digros en Dekamarkt. Prijsverschil mogelijk.) €3,79, Dirk van den Broek

8

4 Finca Labarca 2012 Rioja, Spanje

€4,39, Plus

6

7

8

9

10

8,5

8 Vaya Pasada 2012 Toro, Spanje

11

12

13

14

15

8,5

9 Canepa 2012 Novissimo Merlot Valle Central, Chili Beduidend gevulder dan de 2011oogst. Meer wijn, meer pruim, meer cassis, meer laurier. Maar wel voor hetzelfde geld.

9

14 Aliwen Undurraga Merlot Reserva 2011 Cabernet Sauvignon Rapel Valley, Chili

5 Plus Huiswijn Chili 2012 Cabernet Sauvignon Central Valley, Chili (liter)

10 Swartland Winery 2012 Shiraz Varietal Range Swartland, Zuid-Afrika

Zoals vanouds: een daverende aanval van zwarte bessen, geflankeerd door bramen met in hun knapzak een handje pepermunt.

Swartland, maar rood fruit. Vooral frambozen en kersen. Plus een behoorlijke inzet van geroosterde nootjes. Geeft ’m een luxe touch.

€3,99, Plus

€4,99, C1000

€5,49, Albert Heijn

8

16

17

18

19

20

8+

€5,99, Plus

Het heilige vuur brandt nog steeds. Saint Roche blijft zich op hoog niveau presenteren. Een Saint om een kaarsje voor te branden. Zoet, donker fruit. Een aangename stevigheid. Aardse kracht. Pure aardse kracht, want bio.

22 Cono Sur 2012, Merlot Bicicleta, Central Valley Chili

€5,49, Albert Heijn

9-

17 Mire l’Etang 2012 La Clape, Coteaux du Languedoc Frankrijk (biologisch) Blijft verbazen. Klein geld. Grote biowijn. Inclusief kasteel. En een l’étang, een vijver. Plus in het glas een goed gevulde, zonnige, ongebolsterde rode met veel donker fruit, stevigheid en een flinke bos kreupelhout voor de deur. Lekker peperig dit jaar. 8,5

18 Indomita 2012 Cabernet Sauvignon Gran Reserva Maipo Valley, Chili Een keur aan zwarte bessen, bramen, pruimen en frisheid. Gran Reserva die slechts een kleine investering verlangt. Helemaal in orde. (Ook te koop bij Boni, CoopCompact, SuperCoop, Dekamarkt, Hoogvliet, Jan Linders en Nettorama. Prijsverschil is mogelijk.) €5,49, Coop, Deen, Vomar

8,5

19 Les Oliviers 2012 Merlot Mourvèdre Pays d’Oc, Frankrijk Opgepoetste maar niet al te brave rouge. Zonnig, donker fruit, warm schaduwpartijtje en met een lekker mourvèdrerandje. Licht bewijs van laurierdrop. En in tegenstelling tot de witte variant, gemaakt van sauvignon blanc en vermentino, is in deze Les Oliviers wel wat olijf te bespeuren: zwarte. €5,50, Hema

De wijnmakers hebben deze wijn vernoemd naar de Aliwen, ‘Heilige Boom’ in de oude Chileense Mapuche-taal. Wellicht hadden ze deze serie toch beter Magische Wijnrank kunnen noemen. Want het is toch een wonder dat ze er jaar in jaar uit in slagen om voor een zo scherpe prijs dergelijke wijnen te maken. En dan vooral de rode. Zoals deze. Met cassis in de voorste linies, bramen trompetterend erachteraan, pruimen in volle galop en een pepermuntje voor de frisse adem. Je weet immers maar nooit wie je tijdens zo’n wijnveldtocht tegenkomt.

9-

16 Saint-Roche 2012 Pays du Gard, Frankrijk

€5,49, Jumbo

Excellence. Vond klaarblijkelijk ook de jury van het mij volstrekt onbekende Concours International des Vins dat in 2012 in Lyon plaatsvond. Deze beloonde de inspanningen van de wijnboeren uit Saint-Chinian met een Grand Or-medaille. Of er ook gewoon d’Or of Petit Or bestaat, is niet bekend. Enfin. Mooie glimmer op de capsule. Valt op. En de wijn gelukkig ook. In positieve zin. Al smaakt hij in het Engels anders dan in het Nederlands. Op het achteretiket staat dat deze blend in het Verenigd Koninkrijk ‘rode besjes, milde specerij, drop en soepele tannines’ levert. Maar wij moeten het in de vertaling doen met ‘tonen van zwarte bessen’. Ik zou daarom die Engelse nemen. U mag in Nederlandse euro’s betalen. (Ook bij MCD en Spar. Prijsverschil is mogelijk.)

€3,79, Dirk van den Broek

8

20 Mezzacorona 2011 Teroldego Rotaliano Trentino, Italië

€5,69, Jumbo

€5,99, Mitra

8

8

21

22

23

24

25

9-

8,5

23 Château de l’Horte 2011 Sélection de la Portanelle Corbières, Frankrijk Een vrijgevige wijn. Tot ons gebracht door Jean Pierre-Biard, de Franse wijnmaker, zijn Nederlandse vrouw Johanna van der Spek en onze landgenoot, vennoot van Château de l’Horte, Paul den Toom. Wij danken hen hartelijk voor de bramen, frambozen, kersen, zonnige specerijen en overvloedig sap. En vooral ook voor het vriendelijke supermarktprijskaartje. Het kan er zomaar mee te maken hebben dat Den Toom vroeger grootgrutter was. €5,99, Plus

8,5

24 Saint Christol 2012 Domaine Sainte Sophie, Languedoc Prima Terra Vitis-wijn: gemaakt met respect voor de natuur, de werknemers, toeleveranciers en de wijndrinkers die zo’n fles opentrekken. Ook dit jaar weer een aardse, wat ‘hartig-zoete’ Languedoc. Donker, puur, eerlijk fruit. Wie goed zoekt, kan in Zuid-Frankrijk nog koopjes vinden. (Ook te koop bij MCD en Spar. Prijsverschil is mogelijk.) €5,99, Plus

8,5

25 Tierra Buena 2013 Shiraz, Mendoza, Argentinië Wederom buena. Goed in de cassis, pruimen en kersen. Lekker vlezig. Smaakt ook goed bij rosbief, entrecote en biefstuk. Vandaar natuurlijk. €5,99, Plus

Eigenwijze druif voor de supermarkt. Geeft verfrissend lichtrood uit het hoge Italiaanse noorden. Wat zurige kersen, bramen, bosvruchten, pruimen. Ook dit jaar weer. Zeer eigen.

9

Veel pruim en nog flink wat zwart fruit. Discreet qua eiken. Maar niet qua sap. Goeie, oprechte Merlot. Spring op de bicicletta en ga ’m halen.

8,5

26 Tesoruccio 2012 Primitivo, Puglia, Italië De kostbaarste en ook de lekkerste van het trio Tesoruccio dat Hema voert. Pruim, viool, kers en kracht. €6,25, Hema

8,5

L3

ROOD

L2

8+


DE KLEINE HAMERSMA

ZATERDAG 21 SEPTEMBER & ZONDAG 22 SEPTEMBER 2013 Lux

ROOD

L4

> 10 euro 33 Isla Grande 2009 Merlot Gran Reserva ‘Caleuche’ Maipo Valley

27 False Bay 2011 Shiraz, False Bay, Zuid-Afrika False Bay. Eerlijke Shiraz. Met een klein beetje houthulp. Pittig rijp rood fruit. Kersen, pruimen en bessen. Zoetige specerijen en behaaglijke tannines. €6,25, Hema

8

28 Tilia, Cabernet Franc Merlot Petit Verdot 2012 Mendoza, Argentinië

€6,49, Albert Heijn

8,5

29 Alpaca 2012, Carmenère Reserva Valle Maipo, Chili De CoffeeCompany, Bagels & Beans en Starbucks op een drukke zaterdagochtend. Koffie, koffie en nog eens koffie. Chocolade-bramen-cassismuffin erbij. Bijzonder smakelijke supermarkt-Carmenère. €6,49, C1000

8,5

30 Quinto Arrio 2011 Rioja, Spanje (biologisch) Quinto Arrio. Q & A. Questions & Answers. Wat proeven we? Vlezige Rioja. Wat nog meer? Rijpe kersen met een vanillezoetje en specerij. Bio? Zekers. Lekker? Lekker. Wat eten we erbij? Lamskoteletje met een grillruitje en met tijm en rozemarijn. €6,49, Ekoplaza

Navarra-tinto die jaar in jaar uit op hoog niveau blijft presteren. Volop kersen, aardbeien en frambozen weer. Wat zwarte bessen ook, en wat meer kracht en tannines. Uitstekend.

Caleuche – een wijn die vernoemd is naar een spookschip. Een fregat bovendien dat volgens het etiket ongekende eigenschappen had „om te transformeren tot rots, boomstronk of zeewier om zo onopgemerkt te blijven”. Wie toch de Caleuche in zijn volle glorie durfde te aanschouwen, liep het risico gestraft te worden door monddood te worden gemaakt, of ter plekke van het leven te worden beroofd. Enfin, vind je in je plaatselijke Emté een uitstekende minty Merlot, krijg je dat. €6,99, Emté

Donker fruit. Pruimen. Bramen. Met een peperstekeltje. Aards, pittig, eigenzinnig. Wat rokerigheid, net zoals de 2011. Forse hoeveelheid wijn voor dit prijskaartje.

38 Abril de Azul y Garanza 2012 Navarra, Spanje (biologisch)

€8,15, Ekoplaza

26

8,5

€9,99, DirckIII

Bio-Bordeaux. Goed gemaakt en goed voor milieu, lijf, leden en smaakpapillen. Vol zwart fruit, lekker pruimig, wat laurier en aangename tannines.

45 Kanonkop 2011, Kadette, Stellenbosch, Zuid-Afrika

40 Château de l’Horte 2010 Réserve Spécial Corbières, Frankrijk

Een van die zeldzame Bardolino’s die smaken zoals Bardolino ooit bedoeld is. Nerveuze rode besjes, een hyperende framboos en van de koelte bibberende kersjes. Slecht nieuws voor die laatste: Bardolino moet nog koel gedronken worden ook. €7,75, Hema

27

28

29

Ook in 2010 blijkt Corbières, de grootste appellation contrôlée van de Languedoc, grootse wijnen voor relatief kleine prijzen voort te brengen. Veel kracht, bramenlikeur, kruiderij, zachte tannines en een zonnige peperigheid. Het resultaat van twee paar Nederlandse handen, van Johanna van der Spek en Paul den Toom, en één paar Franse, dat van wijnmaker Jean-Pierre Biard, echtgenoot van. Van Johanna, welteverstaan.

30

8,5

35 Domaine Preignes le Vieux 2011 Petit Verdot Prestige Pays d’Oc, Frankrijk ‘Respect to the nature’ belooft het achteretiket. Om dat te benadrukken zit er een logo op dat ik niet ken: Qualenvy. Daarmee krijgen we de garantie ‘dat de omgeving wordt gerespecteerd’. En de liefhebbers van onalledaagse druivensoorten ook, want de petit verdot in zijn eentje kom je niet veel tegen. Lekkere wijn hebben ze er op het domaine van gemaakt. De leukste, spannendste van de Preignes le Vieux range. Geeft viooltjes, bessen, pruimen, bittere kersen, laurierdrop en veel sap.

€8,49, Plus

31

32

33

8,5

Vrolijk, fruitig, fris, zachtzurig en kruidig. „Heerlijk als drinkwijn”, meldt Hema op het achteretiket. Goed idee. Maar wat zou je er anders mee moeten doen? Hoe dan ook: niet vergeten ’m licht te koelen. Wordt het een nog lekkerder drinkwijn. €6,50, Hema

8

32 Marqués de Montañana 2012 Old Vine Garnacha Calatayud, Spanje Is ’ie net zo goed als de 2011-oogst? Ja, hij is weer zo goed als de 2011-oogst. Hoe was dat? Heel goed. Een van de grote supermarktvondsten. En ondanks accijns- en btw-kommer en kwel geen eurocent duurder geworden. Heel lekkere, licht toasty Garnacha. Met zwoel, zoet, rijp rood fruit. Een snufje specerij. Pepertjes. Vrolijkheid gepaard aan diepgang. Had zomaar twintig euro kunnen kosten. Zoals de fles eruitziet. Maar vooral wat inhoud betreft. Belachelijke prijs. Hallo, Jumbo. €6,99, Jumbo

36 Penfolds Cabernet Sauvignon Rawson’s Retreat 2012 South Eastern Australia

36

37

38

39

40

41

Uiterlijk om te gruwen. Goedkoop flesje. Mini-kurk die in een huiswijnfles zou misstaan. Maar inhoud om van te watertanden. Luxe. Beschaafd. Muntig. Zwarte bessen. Verdieping. Intelligent. En uiterst secuur gemaakt. Dat kan chief winemaker Peter Gago van Penfolds op ieder prijsniveau. €7,99, Albert Heijn

42 Duvergey Taboureau 2011, Pinot Noir ‘Vieilles Vignes’ Bourgogne, Frankrijk Lichtvoetig, transparant. Kersenzoet en kersenzuur. Wat lichte invloeden van hout. Niet groots, maar wel een fijne wijn. De 2010 werd een van de winnaars van een blindproeverij met als thema ‘Wat is de lekkerste wijn bij lamskoteletjes?’ Ook deze 2011 zou tot de kanshebbers behoren.

9 €8,99, C1000

37 Domini 2010 Douro, Portugal

42

43

44

45

46

47

„Hoe is het mogelijk dat deze wijn in al die jaren niet duurder is geworden?” schreef ik vorig jaar. „Top-Portugees van een van de betere Port-shippers.” Maar ja, daar was plots Jeroen Dijsselbloem met een begrotingsgat in zijn hand: accijns op alcohol en btw omhoog. Domini euro duurder. Neemt niet weg dat zelfs voor dat geld 2010 een heerlijke wijn biedt. Frisser, amicaler en wat vrolijker dan 2009. Cassis, bosaardbeien, bessen en fijne zuren.

8+

€9,49, DirckIII

€9,99, DirckIIIk

8,5

8,5

€10,99, Mitra

50 Catena 2010, Malbec ‘High Mountain Vines’ Mendoza, Argentinië Hoogvlieger uit het Catena-assortiment. Is dan ook afkomstig van high mountain vines, wijngaarden op 1.100 meter of hoger. Geen wonder dat het rode fruit fris is, de zwarte bessen niet gekookt, de bramen niet gestoofd en de specerijentoets levendig.

8,5

46 Flagstone 2009, Dragon Tree Western Cape, Zuid-Afrika De autochtone pinotage geeft ’m de Zuid-Afrikaanse touch: kampvuurrook en tropenzon. De buitenstaanders cabernet en shiraz foerageren met bramen, zwarte bessen, bittere kersen en opvallend frisse zuren. Had een draak van een wijn kunnen zijn maar is het verre van. 8,5

47 Gnarly Head 2012 Old Vine Zin Californië, Verenigde Saten Old Vine en fijn. 35 tot 80 jaar oude stokken met de nationale druif van de USA, de zinfandel. Lange tijd zette heel chauvinistisch Amerika het volkslied ‘The Star-Spangled Banner’ op als er een fles van dit rood ontkurkt werd. Hand op het hart dat dit wijn was van de enige echte, pure onvolprezen 100 procent Amerikaanse druif! Totdat nota bene Amerikaans onderzoek uitwees dat de zinfandel al eerder in Italië als primitivo en in Kroatië als crljenak kastelanski door het leven ging. Enfin, in Amerika is ’ie wereldberoemd geworden, zij het vooral in de Verenigde Staten zelf. Daar dwepen de drinkers met dit rood dat doet denken aan het fluwelen kostuum van Elvis toen ’ie overigens al wat zwaarder was. Met in het achtergrondkoor zwarte bessen, bramen, kersen, kruiderijen en wat zoetgevooisde specerijen. 8

48 Feudo di Santa Tresa 2012 Frappato, Sicilië Italië (biologisch)

‘Ik vind dat kleine wijnwinkels gesteund moeten worden.’

Sacha de Boer, fotograaf Hoeveel glazen drinkt u per dag? „Om maar meteen met de pijnlijkste vraag te beginnen...Het verschilt nogal. Maar als een dokter het me zou vragen, zou ik zeggen: ‘een glaasje per dag dokter'. En dan zou de dokter zeggen: ‘nou, dan tel ik daar nog twee glaasjes bij op’, want dat doen dokters.”

Wat zat er in uw eerste glas? „Dat moet Bordeaux zijn geweest. Ik was twaalf en was met mijn ouders in de buurt van Bordeaux op een wijnproeverij. Ik mocht ook een slokje. Ik herinner me dat ik het een heel aparte smaak vond. Maar vooral heb ik onthouden wat de man die de rondleiding gaf tegen me zei: ‘Nu zul je vanavond heel lekker slapen.’”

Wat is uw favoriet druif? „De sirah - of de shiraz. Die is lekker vol, warm en fluwelig. Maar dan moet ’ie niet geblend zijn.”

Koopt u wel eens wijn in de supermarkt?

IJskastlichtje springt weer op groen voor deze rode. Frappato, lokale jongeling. Niet zo zwaar op de hand als veel andere rode Sicilianen. Jeugdig, vrolijk, sappig. Verleidt met zoetzure kersjes en dartelpasjes. Bijzonder bio. Bijzonder lekker. Mede dankzij zijn bijzonder lage alcoholpercentage: 12,5 procent.

„Ik koop mijn wijn vooral bij twee winkeltjes in de buurt. Het ene is een Italiaanse delicatessenzaak met heerlijke Italiaanse wijnen. Het andere een biologische winkel die lekkere Argentijnse wijn verkoopt. Ik vind dat zij gesteund moeten worden met

al die supermarkten om de hoek. Maar in het oosten van het land – waar we een buitenhuisje hebben – zijn geen leuke, kleine buurtwinkeltjes, dus dan kopen we onze wijn bij een Supercoop. waar ze overigens wel heel goede wijnen hebben.”

Wat zat er in uw laatste glas? „Dat was gisteravond. Een witte wijn uit Argentinië van de torrontés-druif. Ik dronk hem thuis, met mijn echtgenoot.”

Hoeveel geld geeft u uit aan een fles? „Doorgaans 7 à 8 euro.”

Welke fles heeft u onlangs cadeau gekregen? „Het is alweer even geleden, maar toen ik wegging als presentator bij het Journaal kreeg ik heel veel wijn en heel veel chocolade. Ik had kennelijk een reputatie opgebouwd. Er zat een ZuidAfrikaanse wijn bij met de naam Goedgevonden. Mijn ex-collega schreef op het etiket: Ik heb jou altijd...Goedgevonden. Het was ook heel lekkere wijn.”

Als ik nog één glas zou mogen drinken... „...dan zou er een reden zijn dat dat het laatste glas was, en dan moet er champagne gedronken worden.”

49

50

51

52

53

€9,99, Ekoplaza

8

9

51 Cono Sur 2011 Cabernet Sauvignon Block 18 Single Vineyard ‘El Recurso’ Maipo Valley, Chili Chili wordt wijngeografisch steeds verder fijngeslepen. Er zijn drie hoofdzones gedefinieerd: Costa (kust), Entre Cordilleras (tussen bergketens) en de Andes (op de uitlopers.) De echte terroiristen komen aan hun trekken in subzones Lo Albarco in San Antonio, Quebrada Seca in Limarí (zie bijvoorbeeld ook Maycas de Limarí Chardonnay van Albert Heijn) en Los Morros in Maipo. Nog verder achter de komma kan ook: door in voornoemde gebieden dan ook nog eens een ‘block’ – een speciaal deel van een wijngaard – te benoemen. Zoals Block 18 in Maipo Valley waar chef-wijnmaker van Cono Sur, Adolfo Hurtado, van die mooie cabernet sauvignon weet te hangen. Daar maakt hij fijnbesnaarde rode wijn van. Met frisse zwarte bessen, bramen en pruimen. €14,99, Mitra

9-

52 Jean-Claude Boisset 2011 Dames Huguettes Hautes-Côtes de Nuits Bourgogne, Frankrijk De Dames Huguettes bloezen flink. Mooi, stevig en gevuld. Mandje met donkere, bittere kersen aan de arm tijdens hun boswandeling in de herfst. €17,99, Gall & Gall

8+

53 Fasoli Gino 2010 La Corte del Pozzo Valpolicella Ripasso, Italië (biologisch) Van de broers Fasoli die het leven op aarde een feest vinden en daarom biologisch werken. Bereidt u voor op krenten, vijgen, dure kersenbonbons, bramenlikeur, zonspecerijen en zuren zoals alleen mooie Italianen die huisvesten. Ook in 2010 een bijzonder geslaagd feest. €19,29, Ekoplaza

9-

48

8,5

€13,99, Gall & Gall

€9,99, Mitra

43 Doña Dominga 2011 Carmenère Gran Reserva, Colchagua Valley, Chili Rood van een producent die wel als Keizer van de Carmenère door het leven gaat. En aan het hof drinken ze graag deze Gran Reserva, het prijskaartje valt ook nog mee. Buitengewoon goede tinto voor wie de smaak van bramen, kersenlikeur, cassis, koffie en bittere chocola weet te waarderen.

9 €7,99, Albert Heijn

8,5

Vidal, onderdeel van Villa Maria, is het grootste wijnbedrijf van Nieuw-Zeeland. Maakt met deze Bordeaux-blend uit de White Series een puike – overigens rode – wijn. Slank, rank, fijn mintig. Vers rood fruit, besjes, braam en een prettige laurierportionering. Steekt menig Bordeaux van een tientje (of zelfs iets duurder) fluitend in zijn zak.

Kanonkop schiet met scherp als het om pinotage gaat. Het domein wordt gezien als een specialist. Ook in deze blend is er sprake van een hoog wattage pinotage, meer dan de helft. Daarom is er rokerigheid, framboos, kersenlikeur, een karakteristieke zweem banaan en specerij. Plus cassis, laurier, pepertjes en bramen. Smaakt knal met vlees van de barbecue, vooral spareribs.

€9,99, Jumbo

Italiaanse nero d’avola ontmoet een bont internationaal gezelschap bestaande uit merlot, syrah en cabernet franc. Leidt dit oogstjaar tot een interessante séance vol donker fruit, Italiaanse zuren, een frisse kijk en flink wat stevigheid en kracht. €8,99, Gall & Gall

31 Domäne Wachau 2011 Zweigelt, Wachau, Oostenrijk

8,5

41 Planeta 2011, La Segreta, Sicilië, Italië

35

34

8 €7,79, Mitra

8,5

49 Vidal 2011, Merlot Cabernet Sauvignon White Series Hawke’s Bay, Nieuw-Zeeland

Reserva om een leuke reserve van aan te leggen. Rood volgens de 3C-formule: Cassis Cabernet Chili. Trekt volle zalen. Bramen op de eerste rij. En vanuit de coulissen wordt ‘pruimen’ en ‘zachtzure kersen’ gefluisterd. Wat? Zachtzure kersen. Laurier tijdens de toegift.

39 Château Auguste 2010 Bordeaux, Frankrijk (biologisch)

€8,29, Ekoplaza

34 San Lazzaro 2012 Bardolino, Italië (biologisch)

9-

44 Santa Rita 2010 Cabernet Sauvignon Reserva Valle del Maipo, Chili

FOTO ANP

5 - 10 euro

9-

L5


ZATERDAG 21 SEPTEMBER & ZONDAG 22 SEPTEMBER 2013

Hoe wij duurzaam de allerlekkerste kaas maken. Duurzaamheid: een woord dat je tegenwoordig te pas en vooral te onpas tegenkomt. Maar ja, als er 400 jaar geleden een bodem is gelegd voor de smakelijkste en smedigste kaas van nu, dan mag je toch wel spreken van, ehhhh, duurzaam. In 1612 ontstond de eerste polder van Nederland: de Beemsterpolder. De weilanden van die polder staan nu bekend als de gezondste voedingsbodem van ons land. Eeuwenoud, onaangetast en zelfs werelderfgoed. Met botermals gras, gevoed door zeelucht, zon en regen. Kijk, daar wordt een koe blij van, de melk dus beter en de kaas lekkerder dan lekker.

58 Bailli de Provence 2012 Côtes de Provence, Frankrijk

5 - 10 euro

Winnaar bij de Rosé van het Jaar-verkiezing van Proefschrift in de categorie ‘supermarkt /slijterijketen €5,01 tot en met € 7,50’. Mooie, bleke wijn met veel kracht, stevigheid, kruiderij en gelukzalig droog. Een zegen na al die rosés die menen dat ze ons moeten herinneren aan onze prilste jeugd met knuistjes vol kleverige fruitsnoepjes. Bio bovendien.

Beschaafde Provence-rosé met een wat sombermans etiketje. Zwart. Duistere gravure van een anders toch zonnig en pittoresk dorpje aan de Franse zuidkust waar de Méditerranée veel bezongen blauw is maar in dit geval grijs en grauw. Snel richting glasbak. Maar niet voordat de fles leeg is. Fraaie zalmkleurige wijn. Voorzichtig rood fruit, witte perzik, gele abrikoos en wat lichtgroene rozemarijn. Aan kleur ontbreekt het niet, zou je zeggen.

€5,49, Albert Heijn

€7,50, Hema

54 Château Coulon 2012 Corbières, Frankrijk (biologisch)

die van generatie op generatie op eigenzinnige en liefdevolle wijze het boerenvak uitoefenen. En dus waren we de eerste zuivelcoöperatie, die haar boeren een premie gaf voor weidegang in Nederland. Dus analyseren we continu met de veeartsen de risicofactoren op het gebied van diergezondheid en welzijn. En dus openen we binnenkort de groenste kaasmakerij ter wereld. Jawel, blije koeien, blije aarde, blije boeren. Tussendoor winnen we prijs na prijs: voor de lekkerste kaas, voor innovatie, voor duurzaamheid. Nee, we zijn geen multinational. Dat past niet bij de menselijke maat die we hanteren en waarderen. We roeren nog met de wrongel. Een bijna vergeten woord, maar niet bij onze kaasmeesters. Die ambachtelijk, langzaam en dus duurzaam, volgens geheim recept de allerlekkerste kaas van Nederland maken. Eerlijke, echte kaas. Smedige kaas.

Maar langdurig is niet per se duurzaam. En dat is onze coöperatie CONO volop. Vanuit respect voor landschap, milieu en vanzelfsprekend onze koeien zijn we al jaren toonaangevend op het gebied van duurzame bedrijfsvoering. En ‘ we’ zijn onze 475 veehouders,

En al zou u niet weten wat dat is: u proeft het des te meer!

9-

55 Marsigny Crémant de Bourgogne Rosé Brut Frankrijk (mousserend) Constante kwaliteit. Rood fruit dat een goede opleiding heeft genoten. Een snippertje geroosterde amandel. Feest in de supermarkt. €9,99, C1000

8,5

Biologisch en wat boers. Pure, droge rosé die het niet zo heeft op snoepjesgetuttel. Won er een gouden medaille in Parijs mee. En een plek in De Grote Hamersma. €6,99, Ekoplaza

8

57 Domaine Saint Martin 2012 Cuvée Juliet Côtes du Rhône, Frankrijk Genereuze rosé. Van landgenoot Rutger Gryseels die het best met onze eigen Hema en de vaderlandse roséliefhebber voorheeft. Lichtpaarsrood van kleur. En zo smaakt-ie ook. Frambozen, zure besjes, rijpe aardbeien, een pepertje, vol in het sap maar zonder zoetsappig te worden. 5,75, Hema

MET ONZE NIEUWE BOEKENKAST STAPELEN DE MOGELIJKHEDEN ZICH OP

Zevenhuizen ZH

€7,99, Mitra

54

55

8,5

8,5

56

57

2 dvd’s

Onze nieuwe stapelbare boekenkasten zijn binnen. Passend in ons brede assortiment van stijlvolle art-deco meubelen. Deze handgemaakte kwaliteitsmeubelen typeren de ruime keuze van massief mahonie reproductiestukken van Jan Frantzen. De klassieke en eigentijdse ontwerpen met prachtige structuur zijn verkrijgbaar in een breed scala van maten en kleuren.

2761 JD

Op de ijskast heeft hier heel lang een tekening van Peter van Straaten gehangen die we eens uit de krant hadden gescheurd. Daarop is een echtpaar te zien dat bij een wei naar de ronduit schattige lammetjes staat te kijken. Uit de mond van de man is het volgende onderschrift opgetekend: ‘Mmmm, lekker met rozemarijn’. Maar als ik lam zie dan zorgt Pavlov voor een heel andere reactie. In plaats van aan rozemarijn denk ik meteen aan rode wijn. Daarmee gaat ’ie ook heel lekker smaken. Rode Bordeaux en Cabernet Sauvignon van elders op deze aardbol staan bekend als klassieke begeleiders van het diertje. Maar laat heden ten dage nu ook rode Bourgogne en rosé uit de Provence zich als bijzonder smakelijk gezelschap ontpoppen. Zoals deze van Henri Fabre die tijdens een blindproeverij met als thema ‘Wat is de lekkerste wijn bij lamskoteletjes?’ een van de winnaars was. Fris, fijne kruidigheid, klein pepertje. Het ultieme Zuid-Frankrijk-gevoel.

Advertentie

Stacking Bookcase

Knibbelweg 8a

9

59 Henri Fabre 2012 Côtes de Provence, Frankrijk

56 Château Auguste 2012 Bordeaux, Frankrijk (biologisch)

Het verschil zit ‘m in de Beemster

Jan Frantzen

DE KLEINE HAMERSMA ROSÉ

Lux

0180 - 632 259

De Medicijnrevolutie Scan de QR-code en bekijk de vele mogelijkheden.

info@janfrantzen.nl

janfrantzen.nl

Het verhaal van de middelen die miljoenen mensenlevens redden en onze samenleving voorgoed veranderde.

18 95 Bestel op nrclux.nl/film

59

58

L7


ZEER GROTE COLLECTIE VAN

ZATERDAG 21 SEPTEMBER & ZONDAG 22 SEPTEMBER 2013

Lux

DE KLEINE HAMERSMA

L9

FRAAIE TOPSTUKKEN VOOR

WIT

SPECIALE PRIJZEN

65 Settesoli, Fiano 2012 Sicilia, Italië

Wing Chair

60 Lalande 2012 Côtes de Gascogne, Frankrijk

Een bijzondere reproductie van een topstuk uit de laat 17e eeuw met een voortreffelijk zitcomfort. Ons actiemodel nu voor een uitzonderlijke prijs.

Van de broertjes Grassa, buitengewoon goede witmakers. Ook van wijnen met een supermarktprijsje. Fris, verkwikkend en dorstlessend. Groene appels, citrus en grapefruitbittertjes. Een en al sappigheid. (Ook te koop bij: Bas van der Heijden en Digros.)

waarde € 1.785,nu

€ 1.285,-

€3,29, Dirk van den Broek

waarde € 1.585,nu

8,5

€ 985,-

61 Kleintuin 2013 Chenin Blanc Colombard West Kaap, Zuid-Afrika

waarde € 1.285,nu

Mini Tub Chair

€ 585,-

Kleintuin. Maar daar hebben ze dan nog behoorlijk wat appel-, grapefruiten citrusbomen in weten te persen. Er was zelfs nog plek voor een mooi gazonnetje. En net gemaaid. (Kleintuin is ook te koop in grootverpakking: drieliterbag in box: €11,-.)

De bekende Tub in meerdere uitvoeringen leverbaar; ons donkerbruine model nu in de aanbieding. waarde € 2.485,nu

€ 1.585,-

€3,75, Hema

8

62 Jean Sablenay 2012 Chardonnay, Vin de France Frankrijk

waarde € 2.865,nu

€ 1.585,-

waarde € 3.785,nu

€ 2.460,-

€4,99, Albert Heijn

Beter dan ooit tevoren. En dat voor dit geld. Verkwikkende blanc. Spontaan wit fruit, partje perzik, lichte zuren en een slanke body. Kreeg een heuse medaille tijdens de wereldwijde wijnwedstrijd Chardonnay du Monde. Wie had dat ooit kunnen denken? Jean niet in ieder geval. Anders had ’ie de prijs wel verhoogd dit jaar. (Ook te koop bij Agrimarkt, Boni, CoopCompact, SuperCoop, Hoogvliet, Jan Linders, Attent, MCD, Nettorama, Poiesz Supermarkt, Spar en Vomar. Prijsverschil is mogelijk.)

Bank ‘Nice’

Stijlvolle schapenlederen 2.5-zits bank, gemaakt op een solide beukenhouten romp, nu extra voordelig.

Bureaus

Diverse modellen klassieke bureaus waaronder model ‘Louis Philippe’ ingelegd met groen leer en een Art Deco bureau 180 x 90 cm.

€3,99, Coop, Deen

8,5

63 Terrazzano 2012 Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico, Italië

€ 785,-

waarde € 5.865,nu

€ 2.985,-

Chesterfield waarde € 2.985,nu

€ 1.585,-

waarde € 3.285,nu

€ 1.785,-

Authentiek gecapitonneerd en in iedere gewenste maat leverbaar. Onze actiemodellen nu voor een uitzonderlijke prijs.

waarde € 3.765,nu

€ 1.985,-

Copyright Jan Frantzen Art Deco 2013 / Zet- en drukfouten voorbehouden

waarde € 1.465,nu

‘Vergeten druiven.’ Ik heb er een zwak voor. Van die witte en die blauwe die niet door iedere supermarktinkoper herkend worden, over het hoofd gezien worden door de sommelier en genegeerd worden door de wijndrinker. In Italië grossieren ze erin. Alleen waren ze dus even vergeten dat ze ze hadden. Ook de wijnmakers in de Laars hebben een tijdje meegedaan aan de wereldwijde Chardonnay Samenzwering en de Coup van de Cabernet Sauvignon, bedoeld om de wijndrinker uitwisselbaar wit en confectierood voor te zetten. Maar in de Laars hebben ze het vergeetboek weer gevonden. Het staat vol met autochtone druiven die goede, karakteristieke en vooral onderscheidende wijnen kunnen geven. Want nu de grenzen vervagen, beginnen onderscheid en eigenheid zwaarder te wegen. Cantine Settesoli gaf op Sicilië de fiano-druif een tweede jeugd. Met behulp van moderne techniek (temperatuurcontrole; roestvrij staal) leverde dat in 2012 eigenwijs wit op. Met een lekker geur- en smaakpalet. Witte perzik, mandarijn, appel, tijm en een fikse splash citrus. Leuke wijn waar fris en fluweel een smakelijk verbond hebben gesloten.

„We delen een half flesje.”

Jan-Hein Kuijpers, advocaat „Ik moet een jaar of twaalf zijn geweest. Een slokje. Ik wilde weleens weten wat mijn ouders nou altijd dronken – niet dat ze aan de fles waren hoor, gewoon lekker in het weekeinde. Ik herinner me dat ik het heel vies vond. „Mijn eerste glas zal ik wel in mijn studententijd hebben gedronken. Dan wil je van alles uitproberen. Geen drugs, maar wijn dus wel. Ik heb geen sterke herinnering aan de smaak.”

8,5

66 Domaine de la Levraudière 2013, Muscadet Sèvre et Maine sur Lie, Frankrijk

Hoeveel glazen drinkt u per dag?

Droog kent zo ook zijn uitersten. Krakend, knisperend en krokant knappert de Muscadet in het glas. Krak, daar kraakt een oester open. Droog wit waar je dorstig van wordt. Van de familie Bonnet-Huteau die een reputatie heeft op te houden met Muscadet (en dat doet zonder de hoofdprijs te vragen). €4,99, Albert Heijn

61

De getoonde modellen zijn een klein voorbeeld van onze grote collectie Chesterfield meubelen. Profiteer nu van onze verbouwingsuitverkoop. Al onze meubelen op de eerste etage nu voor de helft van de prijs!

8+

67 Puklavec & Friends 2012 Pinot Grigio Sauvignon Blanc Štajerska, Slovenië

€4,99, C1000

„Prosecco. Mijn vrouw had vrijdag zo’n demi-flesje in huis gehaald. Dat heeft ze nu ontdekt.”

8

En krijgt u daar dan ook de helft van?

63

Scan de QR-code en maak nu een virtuele tour door onze 2500 m2 grote showroom!

2761 JD

Zevenhuizen ZH

0180 - 632 259

64

info@janfrantzen.nl

janfrantzen.nl

„Ieder een glaasje, maar dan moet het dus wel in een klein glas, want zo’n flesje is zo op. Het smaakte goed bij de pasta. Heerlijk. Vooral op zo’n vrijdag, als je helemaal leeg bent.”

Wat is uw favoriete druif?

8

„Druiven zonder pitten. Voor de wijn? Ik ben niet een heel grote fijnproever.”

64 Cercle de la Grappe 2012 Sauvignon Blanc, Vin de France

€3,99, Plus, Attent

„Ik drink niet elke dag. Alleen op vrijdag bij het eten. Ik werk doordeweeks vaak ’s nachts, dan zit ik stukken te lezen, ik kan niet met de fles op het bureau gaan zitten pimpelen. Mijn vrouw houdt het ook een beetje in de gaten. Die wil niet dat er veel gedronken wordt. Niet dat het nodig is, dat ze daar op let. Ik heb net zo lief melk bij het eten. Maar ik word wel blij van dat flesje op vrijdag, nu ja, half flesje, ik deel het met mijn vrouw.”

Wat zat er in uw laatste glas?

Van wie kreeg u ooit een bijzondere fles cadeau?

8

65

Knibbelweg 8a

62

Blijft toch echte Sauvignon Blanc voor dit geld. Het frisse van citrus, het groene van verse doperwtjes. Droog, kwiek en energiek. Lekkerder dan vorig jaar. Meer vulling en pit.

Voor de helft van de prijs

Jan Frantzen

Wanneer dronk u voor het eerst wijn?

60

Modern Sloveens wit om vrienden mee te worden. Rijpe peer. Wat meloen. Mollige sappigheid. Vriendelijke prijs bovendien.

De fles is lelijk, maar de wijn betrouwbaar. Blijft lekker. Sappig fris wit fruit, iets van anijs, amandel en prettig dorstlessend. Traditioneel een erg lekkere bianco met een vriendelijk prijskaartje. (Ook te koop bij: Attent, Bas van der Heijden, CoopCompact, SuperCoop, Digros, Deen, Dekamarkt, Hoogvliet, Jan Linders, MCD, Nettorama, Spar en Vomar. Prijsverschil is mogelijk.) €3,99, Dirk van den Broek, Coop

FOTO HH

tot 5 euro

66

67

„Van mijn vader. Dat moet in 1995 zijn geweest, vijf jaar voor zijn dood. Een Bordeaux uit 1968, mijn geboortejaar. Volgens een kenner die ik sprak was dat een heel goed jaar. Maar ik durf hem niet open te maken. Ik ben bang dat de geest dan uit de fles is. Voor hetzelfde geld is ’ie niet meer te drinken.”


DE KLEINE HAMERSMA

ZATERDAG 21 SEPTEMBER & ZONDAG 22 SEPTEMBER 2013 Lux

L11

WIT

L10

€6,59, Coop, Dirk van den Broek

8

€7,99, Albert Heijn

Sappig, vrolijk en dartel. Zachtgroen, lichtgeel, uiterst energiek. 8

69 Valle de Vega 2012 Verdejo, Rueda, Spanje Groen- en geel-knapperig. In alles een jeugd-Verdejo. Lekker onstuimig en direct fruit. Groene appeltjes, citrus, limoen. Blieft ook groen. Salades. Asperges. Tuinbonen. Het etiket deed al zoiets vermoeden: vega.

75 Tierra Buena 2012 Chardonnay Reserva Mendoza, Argentinië

€6,79, Plus

69

70

2011 was een heel goed jaar. Maar 2012 blijft niet achter. Goede Grüner Veltliner van een producent met een nog betere reputatie. Energiek wit, fris en pittig fruit en een lekker bittertje. Kraak- en kraakvers. Drink ’m koeler dan de aanbevolen 12-14 graden die op het achteretiket staat. Is het enige foutje aan deze wijn.

71

8

70 Domaine de la Tour Ambroise 2012 Touraine, Loire Prima Touraine. Opgewekt wit fruit, tuinbonentouché en Napoleonzuurtjes: fris maar toch ook een klein zoetje. €5,49, Albert Heijn

8

Een wijn die vernoemd is naar olijfbomen en naar rijpe appeltjes, perzik, grapefruit, citrus en tijm smaakt – is dat wel goed? Ja, dat is goed. €5,50, Hema

8

72 Jean Rosen 2012 Pinot Blanc, Elzas, Frankrijk

73

74

75

76

77

77 Thomas Bassot 2012 Mâcon-Villages Bourgogne Frankrijk

Gereputeerd domein dat voor Hema het instapmodel maakt. En voordat we weer uitstappen hebben we eerst genoten van frisse appel, een spatje abrikoos, sap, een frisse afdronk plus een kneepje in het citrusfruit. 9

74 Ferngreen 2012 Sauvignon Blanc Marlborough, Nieuw-Zeeland Ook dit jaar weer die wat vollere stijl. Voor wie die wat nerveuze wilde witte uit Nieuw-Zeeland wat al te gejaagd vindt. Kalme wilde witte. Met rustig rijp fruit, tropen maar zonder de kolder, kalme citrus en een zacht karakter. Beschaafd en beschaafd geprijsd. En wat beter dan vorig oogstjaar. (Ook te koop bij Bas van der Heijden,

Zeer joyeuze witte van wijngrootmacht Concha y Toro. Trakteert gul op sappige perzik, passievrucht, meloen, rijpe appel, rode grapefruit en limoen. Plopje romigheid, maar haalt kraakvers de finish. 8

78

79

80

81

82

83

Een vaste hand van Chardonnay-maken heeft Catena, het illustere wijnbedrijf dat tekent voor dit wit. Ook dit jaar weer licht tropisch, oranje citrusfruit, passievrucht, mango, perzik, een flirt met abrikoos. Aangenaam fris en met een zacht ‘vetje’. Beter dan 2011. En die was al goed.

8 €8,49, Gall & Gall

8+

78 KWV 2012, Sauvignon Blanc Reserve Collection Paarl, Zuid-Afrika

83 La Battistina 2012 Gavi, Italië

Pittig, kittig, wittig. Vieve, opgewekte Sauvignon Blanc die kruisbessen, groene appel, grapefruit en citrus naar Paarl heeft weten te lokken. Smakelijk dit jaar.

Keurig en beschaafd. Sappig en laag in de alcohol: 12 procent. Kunnen we ’m eerst als aperitief drinken. En daarna nog eens flink doorschenken bij onze pasta met die wat romige saus. Oranje en gele citrus met perzikbezoek en een aangenaam bittertje.

€7,49, Dirck III

84

85

86

87

88

89

€8,49, Gall & Gall

Holland spreekt een woordje mee. Hoofd-wijnmaker op Brancott Estate is Patrick Materman, met een vader uit Almelo. Kan ik verder nog een leuk weetje over ’m vertellen? Dat hij iedere keer als hij zelf in Nederland is om zijn wijnen te laten proeven – en dat gebeurt nogal eens – een bezoekje aflegt aan een schoenwinkel op de Amsterdamse Overtoom waar ze grote maten verkopen. Bij ’t Vetertje hebben ze de mooiste. Het is maar dat u het weet. Nu hoeft u zelf niet op grote voet te leven om toch deze Pinot Grigio aan te schaffen, de nieuwe succesdruif in Nieuw-Zeeland. Overigens zal deze niet de nummer 1 sauvignon blanc van de troon stoten, maar de druif heeft wel ambities

8

84 Fasoli Gino 2012 La Corte del Pozzo Soave, Italië (biologisch) 90

91

92

93

94

95

8

Ronald Giphart, schrijver 88 Duvergey Taboureau 2011 Chardonnay ‘Vieilles Vignes’ Bourgogne, Frankrijk

Wanneer dronk u voor het eerst wijn?

€8,99, C1000

8,5

8

89 Villebois 2012 Sancerre, Frankrijk En of Sancerre lekker kan zijn uit de supermarkt. En onder een tientje. Nerveus droog, krokant wit fruit, een milde rokerigheid, zoetbittere rode grapefruit en de juiste serieuze benadering om ’m als een echte Sancerre te kunnen bestempelen. 8,5

90 Flagstone 2011 Word of Mouth Western Cape, Zuid-Afrika All the way Viognier. Abrikozen in een roomtaartje. Perziken op sap. Gemberpepertje en milde bitters. Zegt het voort, zegt het voort. Ofschoon dat wellicht lastig is en niet zo netjes met uw mond vol. €9,99, Jumbo

Bio van de wijnboerenbroertjes Fasoli. En die boeren best. Niet alleen zakelijk – ze hebben een mooie uitgebreide portfolio – maar ook wat betreft de kwaliteit van de wijnen die ze maken. Neem deze Soave. Vol wit fruit, peer, amandelbittertjes en een kwieke afdronk. €8,99, Ekoplaza

‘Mijn vader kwam met jerrycans terug uit Frankrijk’

€9,99, Jumbo

8

79 Brancott Estate Pinot Grigio 2012 Marlborough, Nieuw-Zeeland

Pittige, kokette, verfrissende, volop in wit fruit grossierende Grüner Veltliner Lössterrassen. Wie maakt me Löss? €8,99, Albert Heijn

8,5

91 Gnarly Head 2012 Viognier, Californië Verenigde Staten Opmerkelijk vieve en kokette Viognier. Koele abrikoos, een frisse perzikbenadering, zachte citrus. Opmerkelijk goed.

„Ik zal een jaar of twaalf zijn geweest. In die tijd werd nog niet zo krampachtig gedaan over kinderen en alcohol; ik kreeg af en toe een slokje. Mijn ouders waren geen wijnfetisjisten, maar ze dronken er wel veel van. Ik herinner me dat mijn vader uit Frankrijk terugkwam met een paar jerrycans wijn. En dat we met vrienden van mijn ouders in een bistro de komst van de Beaujolais primeur vierden. Ik vond wijn in die tijd overigens heel, heel vies.”

Is wijn belangrijk voor u? „Ik heb een ontzettende hekel aan geouwehoer over wijn, vooral over wijn-spijscombinaties. Ik heb liever één mooie fles dan bij elk gerecht een andere wijn. Ik drink eigenlijk liever ook pas ná het eten. Maar ik moet wel zeggen dat ik een paar wijnervaringen heb gehad die zo diep waren, dat de rillingen over mijn rug liepen.”

Hoeveel glazen drinkt u per dag? „Ik ben geen grote drinker. Een paar keer per week deel ik een fles met mijn vrouw. Vroeger dronken we als we uit eten gingen standaard twee flessen, dat is er nu een geworden.”

Wat zat in uw laatste glas? „Gister dronk ik een chardonnay uit de Bourgogne.”

Wat is uw favoriete druif?

85 Weissenkirchen 2012 Grüner Veltliner Steinfeder Wachau, Oostenrijk 96

97

98

99

100

101

Wat ingetogener dan 2011 die ik vorig jaar proefde. Wit fruit, iets anijs en zeer

€9,99, Mitra

8,5

8,5

„Ik heb een voorkeur voor pinot noir, omdat die geen tannine heeft. Geen Duitse, maar een uit de Bourgogne. Het zit

natuurlijk grotendeels tussen de oren, maar ik heb het idee dat die meer karakter heeft. Of een Californische van Schug – nog lekkerder.”

Wat geeft u uit aan een fles? „Tussen de 10 en 20 euro.”

Waar koopt u uw wijn? „Ik heb twee vaste wijnwinkels in Utrecht. Ik zeg weleens: ‘Doe maar een doos met twaalf verschillende flessen, verras me.’ Maar ik koop ook wijn bij Hema. Als student werkte ik in de horeca, toen heb ik een wijncursus gevolgd. Toen werd me verteld dat ze daar goede inkopers hebben.”

Wat is de laatste fles die u cadeau heeft gegeven? „Een Montepulciano, een magnum van drie liter. Dat staat zo mooi op tafel.”

Wat is de laatste fles die u heeft gekregen? „Een Chassagne-Montrachet. Een vriend kwam daar mee aan. Zomaar.”

Wit uit Swartland. En buitengewoon geslaagd. Van chenin blanc, een druif die een thuiswedstrijd speelt in Zuid-Afrika en toch vaak verliest. Veel blubberig, slap supermarktleed. Maar ziehier: serieus. Op beton en groot hout gelagerd. Stevige body. Perencompliment. Suikermeloen zonder zoet te zijn. Perzik, gele pruim en bijzonder goede zin. Mooie wijn. En dank bovendien voor de waarschuwing op het achterlabel: ‘Don’t drink and walk on the road. You may be killed.’ Gelukkig gaat mevrouw Hamersma steeds naar de glasbak. Die begin inmiddels te kwispelen als hij haar ziet. €10,99, Gall & Gall

8,5

94 Mount Vernon 2011 Sauvignon Blanc Marlborough Nieuw Zeeland Wat zachter, wat milder en wat minder sauvage, wild, dan de Marlborough Sauvignon Blanc van Yealands die voor hetzelfde geld ook door Gall & Gall gevoerd wordt. Sauvignon Blanc & Sauvignon Blanc. Zoek de verschillen. Is een prettige bezigheid. €10,99, Gall & Gall

8,5

95 Vidal 2011 Sauvignon Blanc White Series Marlborough, Nieuw-Zeeland Niet al te heftige Sauvignon Blanc. Stuift binnen de perken. Houdt kruisbessen binnen boord. Biedt wat introvert tropisch fruit. Aangename, frisse en transparante stijl. Moet de signatuur van de wijnmaker zijn. Ik bespeur het in zowel rood als wit. €10,99, Mitra

8,5

U krijgt natuurlijk ook vaak wijn na optredens. „In mijn kelder heb ik een paar schappen met flessen die ik gekocht heb, en een paar met flessen die ik gekregen heb. Eens per jaar maak ik met vrienden alle gekregen flessen open, die moeten dan op. Maar als een fles niet goed is, gaat hij de gootsteen in. Wijn die je bij tv-programma’s krijgt is vaak vreselijk, vooral als er een etiket van dat programma op zit. Vroeger kookten we ermee, maar nu weet ik dat je daar ook goede wijn voor nodig hebt.”

96 Blind River Sauvignon Blanc 2012 Marlborough, Nieuw-Zeeland Blind River. Makkie bij een blindproeverij. Typisch Sauvignon Blanc uit Marlborough, Nieuw-Zeeland. De kruisbessen zijn er. De karakteristieke kiwi. Milde grassigheid. De dynamiek. Het grapefruity zoet-bittere. De kokette citrus. Toch nog een strikvraag tijdens de blindbijeenkomst: Heeft deze wijn wel of geen hout gehad? Het antwoord is: wel. Een ietsiepietsie weliswaar (10 procent vergisting op eiken), maar het is er. En het geeft ’m net wat meer body. €11,99, Albert Heijn

97 Antonin Rodet Hautes-Côtes de Beaune 2011 Bourgogne, Frankrijk Chardonnay van de dorpen in de heuvels achter Côte de Beaune. Geniet in dit geval van het uitzicht op mild romig, zacht notig wit met aangenaam geel fruit en prochaine sortie ‘exotique’. €11,99, Albert Heijn

8,5

98 Domaine du Gaec des Brangers 2012 Menetou-Salon, Frankrijk Rijp en rond wit fruit, cruisende kruisbessen, gul in de grapefruit, zachte zuren en heerlijk sappig. Is zo Gaec nog niet. Laten we ermee in de salon gaan zitten. Of is dat niet des Hema’s?

93 Secateurs 2012 Badenhorst Family Wines, Swartland, Zuid-Afrika

8+

Ingetogen wit fruit, voorzichtig geel, beschaafd romig, mild en zeer Bourgogne-like.

82 Alamos 2012, Chardonnay Mendoza, Argentinië

Prima Mâcon. Ook dit jaar weer. Heeft als zuidelijke Bourgogne altijd iets ronds, milds en tropisch. En dit is ook Mâcon: voor een mild stemmend bedrag bovendien.

€10,59, Plus

87 Berger 2012, Grüner Veltliner Lössterrassen, Kremstal, Oostenrijk

€7,99, Albert Heijn

8

73 Domäne Wachau 2012 Grüner Veltliner Wachau, Oostenrijk

€6,50, Hema

72

Waar de Single Vineyard Chardonnay met eikenhout is grootgebracht, is dit bepaald geen Sauvignon Plank. Krakend krokant van de frissigheid. Tuinboontjes, groene appel, kiwi, kruisbesen, citrus, grapefruit. Zo groen als gras. En toch van een zeer ervaren wijnmaker. Uiterst geslaagd.

8+

81 Trio Reserva 2012 Chardonnay Pinot Grigio Pinot Blanc, Casablanca Valley, Chili

8,5

€6,99, C1000

Ook dit jaar weer sappig, stevig en op orde. Prima peer, een aangenaam bittertje. Fijne frisdroge afdronk. Betrouwbaar en goed. (Ook te koop bij MCD en Spar. Prijsverschil is mogelijk.) €5,79, Plus

Mild, grassig, groenkruidig. Flink wat kruisbessen, mild in grapefruit, medium in passievrucht, fijnzinnig in citrus en rank in de mineralen. Is een verbluffend goed glas. Geef daarom ietsjes meer uit aan deze biologische Sauvignon Blanc in plaats van dat je de ‘gewone’ Los Gansos neemt. Spaar het milieu maar begin bij jezelf. €6,99, Jumbo

71 Les Oliviers 2012 Sauvignon Blanc Vermentino, Pays d’Oc, Frankrijk

€7,99, Dirck III

76 Los Gansos 2012 Sauvignon Blanc Orgánico Valle de San Antonio, Chili ( biologisch)

8+

Le Vent. Moet een fris windje zijn. Maar kan ook van de clairette komen die de gebruikte roussanne wat pit en zuren geeft. Prima witte Rhône van een zeer goede producent uit Cornas. Bloesemt wat, geurt wat naar verveine. Rondom vulling in de mond, zacht geel fruit, abrikoos en perzik op een bedje van tijm en rozemarijn. €8,99, Mitra

€5,29, Emté

92 El Descanso 2012, Sauvignon Blanc Single Vineyard, Casablanca Valley, Chili

86 Jean-Luc Colombo 2012 Le Vent Blanc Côtes du Rhône

80 Zantho 2012 Grüner Veltliner Burgenland, Oostenrijk

8,5

€8,99, Gall & Gall

> 10 euro

8+

68

Puik materiaal. Rijkdom, vanille, romigheid en wat geroosterde nootjes. Fijn tropisch, perzik en een frisse afdronk. Doet ook dit oogstjaar weer alsof het een luxe wijn is, maar bij Plus zijn ze alleen vergeten er een luxe prijskaartje op te plakken.

beschaafd. Ook wat alcoholpercentage betreft: 11,5 procent. Groot liefhebber van wienerschnitzel. Komt mooi uit. Ik ook.

FOTO ANP

68 Los Gansos 2012 Sauvignon Blanc Central Valley, Chili

€5,09, Jumbo

om bijzonder lekker te zijn. Deze van Materman weet dit jaar zelfs helemaal geen maat te houden. Uitbundige peervertoning, appeltjes, frisse meloen, citrus en veel pittigheid en sap. Beter dan vorig oogstjaar.

Boni, CoopCompact, SuperCoop, Dekamarkt, Digros, Hoogvliet, Jan Linders, Poiesz Supermarkt en Vomar. Prijsverschil is mogelijk.)

5 - 10 euro

8,5

€12,50, Hema

8

99 Signos de Origen 2011 La Vinilla, Casablanca Valley Chili (biologisch) La Vinilla heet de wijngaard. Maar La Vanilla was misschien toepasselijker geweest. Wit voor wie het romige zoet niet schuwt. Dankzij wat in eerste instantie een Rhône-blend lijkt: marsanne, roussanne en viognier. Maar kijk aan: megalomane chardonnay wenst zich er ook tegenaan te bemoeien. Volle feestwijn in een luxe, dikke fles. Die weliswaar ecologisch bijzonder onvriendelijk is, maar – we sussen ons geweten – wel recyclebaar. Voordat we dat doen eerst maar even drinken. Daar hebben we onze handen ook al vol aan. Kisten met ananas, mango, banaan, passievrucht, kokosnoten, roomboterbabbelaars en stroopwafels. Ter geruststelling: citrus-afdronk. €14,95, Ekoplaza

8,5

100 Pfaffl 2012 Grüner Veltliner ‘Hundsleiten’ Weinviertel, Oostenrijk’ Toe maar. Terwijl de voordelige Grüner Veltliners mij vanuit de supermarkten om de oren vliegen (vangen niet aanbevolen, bukken wel in bijna alle gevallen), kiest Jumbo voor een hoogvlieger. Prachtige, krachtige, diepe stijl. Wijnspeciaalzakenniveau. En zelfs daar is een dergelijke kwaliteit niet altijd te vinden. €14,99, Jumbo

9-

101 Cono Sur 2012 Riesling Block 23 Single Vineyard ‘Rulos del Alto’ Valle del Bío-Bío, Chili Bío-Bío maar niet bio. Wel een opvallend goede Riesling uit het koele zuiden. De karakteristieke pétrole is er, in dit geval een wat zoetige aanzet met verwijzingen naar tropisch fruit, peer en rijpe appel, plus een afdronk als een messcherpe vouw in een nieuwe pantalon. In zijn geheel wat steviger en pronter dan wat Riesling-Urheber Deutschland te bieden heeft. €14,99, Mitra

9-


De By the Grape Family wijnen worden ook dit jaar weer de hemel in geprezen, vandaar... 20% korting op al onze By the Grape Family wijnen Het is feest bij By the Grape, want we staan met maar liefst 55 aanbevelingen in de Grote Hamersma 2014: de lekkerste wijnen van Nederland in alle prijsklassen. Met name onze By the Grape Family wijnen steken boven het maaiveld uit. Dit maakt ze tot misschien wel de meest geprezen huiswijnserie van ons land. We zijn enorm benieuwd wat jij van ze vindt, daarom ontvang je nu eenmalig 20% korting op al onze Family wijnen. Harold Hamersma geeft in zijn gids rapportcijfers op basis van prijs/kwaliteitsverhouding. De By the Grape Family wijnen scoren allen hoge cijfers.

By the Grape Monastrell

Parra By the Grape Tempranillo

Lionel Faivre By the Grape Prestige

Lionel Faivre By the Grape Blanc

Fasoli Gino By the Grape Bardolino

Normaal 5,met voucher 4,-

Normaal 6,met voucher 4,80

Normaal 15,met voucher 12,-

Normaal 9,50 met voucher 7,60

Normaal 9,met voucher 7,20

“Indrukwekkende collectie van deze biospecialist” - Harold Hamersma, wijnschrijver

Alta Alella By the Grape Cava Brut Nature

Quaderna Via By the Grape Garnacha Blanca

Quaderna Via By the Grape

Quaderna Via By the Grape Winemakers blend

Cochon Volant Rouge

Normaal 13,50 met voucher 10,80

Normaal 7,met voucher 5,60

Normaal 7,met voucher 5,60

Normaal 8,50 met voucher 6,80

Normaal 8,met voucher 6,40

Kijk voor alle aanbevolen By the Grape family wijnen en hoe de voucher te verzilveren op:

Of kom langs in een van onze winkels/verkooppunten en neem onderstaande bon mee.

bythegrape.nl/nrc1

- Biologisch gecertificeerd en ambachtelijk geproduceerd - Topbeoordeling Grote Hamersma 2014 - Exclusief verkrijgbaar bij By the Grape

Alsjeblieft, een wijnvoucher 20% korting Code: D G H 2 01 4

20% korting op je bestelling met de code geldig op alle By the Grape family wijnen. Vul de kortings code in tijdens afronden van je bestelling.* Voor meer informatie over hoe de voucher te verzilveren, zie bythegrape.nl/voucher. *Geldig t/m 25.10.2013 en alleen op alle By the Grape family wijnen. Niet geldig i.c.m. andere acties en wijnpakketten zijn uitgesloten. Maximaal één kortingscode per klant. Gratis verzending al vanaf 12 flessen (mixen mag).

Telefoon: 026 763 04 44 By the Grape winery Amsterdam, Maasstraat 118 (opening gepland nov 2013) By the Grape winery Velp, Hoofdstraat 21 By the Grape winery Utrecht, Burg. Reigerstraat 24a Gimsel (De Groene Passage), Mariniersweg 9 Rotterdam Proef! Dorpsstraat 1, Diepenveen (Deventer)

De Kleine Hamersma 20130921  

De Kleine Hamersma De 101 beste supermarktwijnen

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you