Page 1

Niet méér maar beter

Niet méér maar beter Highlights uit de Trendrede 2013


inhoud

Wat kun je in dit werkboekje verwachten?

Trend 1

Ontsystematisering

Trend 2

Gelegenheidswij

Trend 3

Data als het nieuwe goud

Trend 4

Het grote plaatje

Trend 5

Rust kan je redden

COLOFON Wij maakten dit Trendwerkboek

ĂŠĂŠr Niet m er bet maar

Bind Academie Creatief team Carlijn Postma, Inez van der Voet en Charleen van der Vechte Tekst Inez van der Voet

Als ik dit Trendwerkoek verloren ben, wil je het graag aan me teruggeven?

Beeld Inez van der Voet en Charleen van der Vechte

Dit Trendwerkboek is van:

Vormgeving Charleen van der Vechte mda VORMSHOP

Naam ............................. Telefoonnummer .............................

Bronnen Diversen. Nieuwsgierig? Vraag ze op bij ons


highlights uit de trendrede Niet meer maar beter

Wat leuk dat je ons allereerste Trendwerkboekje in je hand hebt. Wij zien dit als een goed teken. Het betekent dat je nieuwsgierig bent; dat je open staat voor verandering en verbetering! Je bent niet de enige. In dit boekje zul je lezen dat Nederlanders steeds vaker kiezen voor kwaliteit. “Niet méér maar beter” was het centrale thema van de Trendrede 2013. Dit inspireerde ons zo enorm, dat we daarmee aan de slag zijn gegaan. Bind Academie maakt grote sprongen in 2012. We introduceren nieuwe vakgebieden en barsten van de ambities voor komend jaar. We zijn “de school voor dingen van morgen”. Dat betekent dat we onze voelsprieten constant uit hebben staan. Op zoek naar ontwikkelingen die onze vakgebieden sociale media, strategie, innovatie en creatie raken. Onze kennis vertalen we naar praktische workshops en diensten voor jou en je collega’s. Dagelijks volgen we verschillende bronnen die ons aan het denken zetten en die ons inspireren. En vanaf nu houden we dat niet meer voor onszelf! In dit werkboekje delen we een aantal hoogtepunten uit de Trendrede van 2013. We hebben deze trends vertaald naar voorbeelden, aandachtspunten, doordenkers en opleidingstips voor komend jaar. Op de vraag “Sta je open voor ideeën en initiatieven van klanten” antwoorden wij volmondig “ja”. Onze vraag aan jou is dan ook: voed ons met ideeën en suggesties. In 2013 maken we er werk van.

der Vechte Charleen van seur unicatieadvi m m co Online

Inez van der Voet Business developer

a Carlijn Postm unicatieOnline comm P) M (S t lis specia


Vertrouwen in bestaande systemen neemt af

Roep om transparantie

Collectieve geweten laat zijn mond niet snoeren

Roep om verandering

n ontstaa ystemen s e w u Nie


Ontsystematisering “Power to the people”

De aanhoudende financiële crisis heeft ervoor gezorgd dat we steeds minder geloven in bestaande systemen. Het besef dat we toe zijn aan nieuwe systemen neemt toe. Maar we geloven niet écht meer dat de overheid en grote bedrijven het beste met ons en de wereld voor hebben. De huizenmarkt stort in, de werkloosheid neemt toe, we betalen ons scheel aan Europese steun, het zorgsysteem is ziek, het milieu baart ons zorgen en we zien heftige oorlogen die we niet begrijpen.... En nu zitten we met de gebakken peren. Volgens de Trendrede zijn we beland in een systeemvacuüm waarin het marktmoraal ruimte moet maken voor het publieke moraal. De opkomst van sociale media heeft ervoor gezorgd dat niemand meer zonder oog voor zijn omgeving de kortste weg naar winst kan volgen. Wie dat wél doet kan rekenen op massale kritiek, acties en tegeninitiatieven. De helden van morgen zijn bedrijven en organisaties die wérkelijk bewust handelen, zich verdiepen in de omgeving, die écht waarde willen toevoegen en die daar open in zijn. Simplificaties en sprookjes worden als luchtbellen doorgeprikt door het collectieve geweten dat zich de mond niet laat snoeren.

TREND

1

Dit moet ik niet vergeten! ..................................................


Om over na te denken Maak de trend inzichtelijk

Welk verhaal schuilt in jouw organisatie?

................................................................... .................................................................. Wat doe jij met online kritiek en complimenten?

................................................................... ................................................................... Voeg jij nog wel echt waarde toe?

................................................................... ................................................................... Betrek jij je publiek bij je beslissingen?

................................................................... ................................................................... Hoe open is jouw organisatie?

................................................................... ...................................................................

Aandachtsp unten: Ee n g o e d

verhaa Dialoog l aangaa n Co-cre ĂŤren Waarde creatie Transp arantie 7


Aan de slag Ontsystematisering -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1

Belang

rijk:

shops: k r o w e t Relevan

ling storytel e t a r o p - Cor tsuite met Hoo e r a c b e -W leren n kun je e r e v o n - In ing r market e t it w T eting ook mark - Faceb ntcreatie - Conte

Ontsystematisering


We

ssing en oplo e l e w en zelf bedenk

Thema’s en prioriteiten zorgen voor tijdelijke samenwerkingen

Samenwerken als voordeel

Gedrag als niche

... of om waarden te beschermen

... of voor kennis ... of voor kennis


GELEGENHEIDSWIJ “Samen het nieuwe ik”

We wachten niet langer op oplossingen van anderen en gaan steeds vaker zélf aan de slag. In de Trendrede lezen we dat de economie in het teken komt te staan van de kracht van de kleinste schakel. Overal ontstaan initiatieven die nieuwe behoeften vervullen of die oude waarden beschermen. Nog nooit was het zó haalbaar om je ideeën te realiseren. Het internet en sociale media openen deuren naar nieuwe netwerken en kennis. De wereld is klein geworden. Niet het gedachtegoed van een politieke partij verbindt ons. Maar ons eigen gedachtegoed, onze eigen thema’s en prioriteiten. De burger is zijn eigen regering. Steeds meer mensen realiseren zich dat ze zelf in hun directe omgeving dingen kunnen veranderen. Door samenwerken ontstaan nieuwe krachtige oplossingen. Collectiviteit was vorig jaar al hip, en dat zal alleen maar toenemen. Zelfrelativering en zelfversterking zijn dé woorden van 2013. Deze manier van denken biedt tegenwicht tegen de grote onoplosbare thema’s die we dagelijks om ons heen zien.

TREND

2

Aandachtspunten:

- Dialoog - Monitoring - Faciliteren - Waardecreatie


aan de slag Wil je je verdiepen in deze trend? Vul de vragen op de volgende pagina in en maak een stappenplan. De onderstaande workshops bieden je inspiratie, kennis en inzicht bij deze trend. Relevante workshops:

Webcare met Hootsuite

Innoveren kun je leren

Crowdfunding

Facebook marketing

Co-creatie (medio 2013)

Organiseren 3.0 (medio 2013)

Contentcreatie

2

(meerdere)

stappenplan .............................. .............................. .............................. .............................. .............................. .............................. .............................. .............................. .............................. .............................. .............................. .............................. .............................. .............................. .............................. ..............................

GELEGENHEIDSWIJ


om over na te denken Sta je open voor ideeën en initiatieven van klanten?

Kun je als organisatie ook ideeën helpen versnellen?

.............................. .............................. .............................

.............................. .............................. ..............................

Ben je je bewust van het sentiment rondom jouw merk?

Zijn er thema’s te bedenken waar je jouw product op kunt richten?

.............................. .............................. ...........................

.............................. .............................. ..............................

Welke thema’s en prioriteiten leven bij jouw doelgroepen?

.............................. .............................. .............................. dit moet ik onthoude écht n

............ ............ ............... ............ ..


n, veel

Data-ecosysteem wordt steeds rijker

elijkhede Eindeloze mog barrières

Data koppelingen voor méér inzicht en voorspellingsmodellen Data als product


Data als het nieuwe goud “De koorts van het koppelen” Het dataspoor dat we met ons online gedrag achterlaten wordt steeds dieper. Het data-ecosysteem steeds rijker. Nieuwe kansen liggen in toepassingen die verschillende datastromen aan elkaar koppelen. Denk er maar eens over door. Wat zou er gebeuren als Albert Heijn en Facebook de handen ineen slaan? Wat kan koppeling van data in de zorg opleveren? Slimme datatoepassingen maken het steeds beter mogelijk om gedrag te voorspellen en om diensten héél specifiek te richten. De voordelen voor gebruikers kunnen groot zijn. We worden niet meer lastig gevallen met dingen die ons niet aangaan. Logisch dus dat bedrijven zich afvragen hoe zij het data-ecosysteem voor zich kunnen laten werken. In het groot zien we dat al bij Google en Facebook. En technologische ontwikkelingen openen deuren naar het ‘nieuwe goud’ óók voor kleinere bedrijven. Een groeiend bewustzijn over je positie in het dataecosysteem is een logisch gevolg. Want wie controleert al die “little brothers”? Waar een markt ontstaat door datatoepassing, ontstaat vanzelfsprekend ook een tegenreactie.

TREND

3

Aandachtspunten: - Monitoring - Waardecreatie - Innovatie


om over na te denken Vijf doordenkers

Welke data kunnen helpen om je diensten en communicatie te richten?

welke nieuwe spelers kunnen zich op de markt aandienen door deze trend?

.............................. .............................. .............................

.............................. .............................. .............................

Welke data laat je zelf achter?

Waar haal je interessante data vandaan?

.............................. .............................. ..............................

.............................. .............................. ..............................

Hoe hou je ontwikkelingen op dit gebied bij?

.............................. .............................. .............................. hops:

works e t n a v e l e R kun Innoveren shop Jouw work

je leren

Interessa

nte

blogs: - www.fr ankwatch ing.nl - www.m arketingf acts.nl - www.du tchcowboy s.nl - www.fa stmoving targets.n - overige l ............ ......


aan de slag Data als het nieuwe goud

To do

........................... ........................... ........................... ........................... ........................... ........................... ........................... ........................... Top 10 volgens Forbes.com

3

Data als het nieuwe goud


Een eerlijk verhaal

Kopen zonder schuldgevoel

Afval is grondstof Weggooien is uit


Het grote plaatje “Basis voor vertrouwen”

Leven met aandacht. Aandacht krijgen. Aandacht geven. We willen weten wat we kopen en met wie we zaken doen. We willen behandeld worden als individu. Echt contact hebben met mensen. En we kijken steeds vaker naar het hele plaatje. Welke impact heeft mijn gedrag, deze aankoop, deze beslissing op het geheel? Herleidbaarheid, oorspronkelijkheid en eerlijkheid zijn sleutelwoorden die daar bij passen. Ze nemen het schuldgevoel over ons consumentisme weg. Bedrijven die kleur bekennen, verantwoordelijkheid nemen en hun ware gezicht laten zien kunnen rekenen op enthousiasme. Lokale producten, minder afval, energiezuinig, slaafvrij, diervriendelijk: het zijn geen geitenwollen idealen meer. “Het grote plaatje” wordt voor steeds meer mensen belangrijk.

TREND

4

Aandachtspunten: -

Een goed verhaal Waardecreatie Aandacht voor je omgeving Transparantie


aan de slag Maak het plaatje van je organisatie compleet! Ga aan de slag met de vragen, denk er over na en maak een plan van aanpak! Relevante workshops:

Corporate storytelling

Innoveren kun je leren

Webcare for Hootsuite

Contentcreatie (meerdere)

4

Plan van aanpak .............................. .............................. ............................. .............................. .............................. .............................. .............................. .............................. ..............................

Het grote plaatje


om over na te denken Vertel jij het hele verhaal?

Hoe ga je als organisatie om met kritiek en feedback?

.............................. .............................. .............................. ..............................

.............................. .............................. .............................. .............................

Hoeveel aandacht geef jij aan je klanten?

Welke kansen biedt deze ontwikkeling voor jouw organisatie?

.............................. .............................. .............................. ..............................

............................. .............................. .............................. ..............................

Weet jij precies hoe klanten jouw dienstverlening ervaren?

.............................. .............................. .............................. ..............................

Belangrij

k!

............ ............ ............... ............ ..


Wat hadden we vroeger altijd?

in Waar beg

ik?!

Altijd ‘aan ’ betekent:

now...

t it s now, le Let it s

leren neger en


Rust kan je redden “Nú even niet!”

Keuzestress, overprikkeling, eindeloze todo lijsten, overvolle wegen... We hebben het druk. En alles wat bijdraagt aan onze drukte raakt uit. Teveel informatie, gebrek aan overzicht, onduidelijkheid. We willen op weg geholpen worden. Snel de juiste keuzes kunnen maken. Daarom vertrouwen we steeds meer op onze eigen omgeving. Blijven we een keer thuis als het te druk op de weg is. Luisteren we naar aanbevelingen en selecties van iemand die er verstand van heeft. Dat geeft rust. Niet overal zelf aan hoeven te denken.

TREND

5

Aandachtspunten: - Relevante content - Waardecreatie - Je klant écht kennen


aan de slag Deze pagina laten we lekker rustig, omdat we weten dat je daar behoefte aan hebt :)

5

Rust kan je redden


om over na te denken

BOE!


10

consumententrends

volgens www.trendwatching.com


Aandachtspunten: ..................................... .....................................


Ter inspiratie... ons kennismenu

incompany training Beter in eigen keuken

Ga je met meerdere mensen aan de slag? En hebben jullie gerichte tips en adviezen nodig? Dan is een incompany training iets voor jou. Een Bind expert schotelt jullie twee uur lang specifieke kennis voor. Afgestemd op jullie kennisbehoefte. Ga aan de slag vanuit een gezamenlijk vertrekpunt, daarmee kom je op voorsprong! Voor groepen tot circa 15 mensen. Grotere groepen op aanvraag.

€ 950,-

social media team

Samen de smaak te pakken Sociale media hebben impact op de hele organisatie. Welke strategie stippel je uit? Waar ‘raakt’ de buitenwereld je organisatie? Wie betrek je in je team? Wat moeten de teamleden kunnen en weten? Welke kaders en richtlijnen gelden? Bind Academie begeleidt bij het optuigen, inrichten en opleiden van een social media team. Met adviesgesprekken, tools en sessies werken we aan een brigade die fijn op elkaar is ingespeeld.

Prijs op aanvraag

leergangen

Stevige kost op je bordje Onze vierdaagse leergangen zijn bedoeld voor iedereen die zich op expertniveau wil gaan bezighouden met sociale media, innovatie, creatie en/of strategie. Elke leergang begint met een theoretische bodem. En zoals je van Bind Academie mag verwachten bestaan de smaakmakers uit praktische workshops die je in staat stellen snel zélf aan de slag te kunnen. Flinke dosis kennis voor wie er écht werk van wil maken.

Kijk op www.bind.nl voor het actuele programma.

€ 1600,-


bind stoel

Stamgasten krijgen korting Dit is een strippenkaart die staat voor 6 workshops in een half jaar. De strippen kun je gebruiken voor losse workshops. Bepaal zelf wie van het bedrijf aanschuift. Je kunt met meerdere collega’s naar dezelfde workshop of juist allemaal naar een andere.

Met een strippenkaart ben je € 25,00 per workshop goedkoper uit.

€ 750,-

coaching

Je persoonlijke chef Wil je het geleerde in de praktijk brengen? En loop je daarbij tegen vragen aan? Boek een coach. Een Bind expert stoomt je in 2 uur klaar voor het echte werk. We helpen bijvoorbeeld met het bepalen van je online strategie, het inrichten van je webcare en praktische dingen zoals het uitwerken van je contentplanning. Voor teams is er teamcoaching. Een aanrader als je onder begeleiding wilt verdiepen, sparren, brainstormen, canvassen en uitwerken.

persoonlijk:

workshops

€ 250,-

team (max 3 pers):

€ 675,-

“Kennis à la carte”

Hapklare brokken kennis Het hele jaar door serveert Bind Academie een afwisselend workshopprogramma. De populairste en nieuwste workshops bundelen we in de Zomeracademie en in de Winteracademie. Op snelkooktempo komen onderwerpen als hapklare brokken voorbij. Van innovatie tot sociale media, van strategie tot creatie. Voor beginners én gevorderden. Ons workshopaanbod werkt met open inschrijving. Kijk op www.bind.nl voor het actuele aanbod.

€ 150,-


SMAAKT HET NAAR MEER? www.bind.nl

Wil je meer weten? Bel met Charleen van Bind Academie op 038 – 422 13 42 of stuur haar een mailtje via info@bind.nl

contact Tuinstraat 34 • 8011 HC Zwolle • 038 - 422 13 42 • www.bind.nl

t @bind_academie F Facebook.com/bindacademie

Trendwerkboek 2013  

Bind Academie volgt dagelijks talloze bronnen. Dit jaar vertalen we die voor het eerst naar een Trendwerkboekje. We houden onze inspiratie n...