Issuu on Google+

BIM PULNUPON SUEB-AI


BIM SUEB-Ai DESIGN + ARCHITECTURE

bim.suebai@yahoo.com 678-315-8532 issuu.com/bimsueb-ai

This portfolio contains most of my works from my architectural studies and experience, as well as personal artworks.


_/ARCHITECTURE _/DESIGN _/ART


A+C

01 02 03 04 05

SITE & PROGRAM

JSB

DIGITAL MODELING

CHEONG

URBAN SPACE & DESIGN

SAV ART

PROFESSIONAL

ART & EXTRA


ARC ASHEVILLE RECREATIONAL & COMMUNITY CENTER

01

SITE & PROGRAM

RECREATIONAL & COMMUNITY CENTER Mixed-use Rec.Center + Community 30,000 sq. ft. Multi-story Asheville,North Carolina. STUDIO OBJECTIVE _Mixed-use commercial space focusing on indoor/outdoor recreational activities. _Programs includes: -library -classrooms -auditorium -gallery -dining area -conference -kitchen & cafe +equipment storage -farmer’s market area -mech/utilities -court yard


ASHEVILLE RECREATIONAL & COMMUNITY CENTER Community center helps collect and spread knowledge, establishing a sense of community, to a growing community. CONCEPT MODELS

ELEVATION RESPONSE

PORTAL

CLASSROOMS GALLERY THEATER

COMMUNITY CENTER


SITE DESIGN

EE

stepping stone/concrete smooth & fine stones reflecting pool

concrete bedding

pavement

Using bio-swales, shallow ponds, and multifunctional french drains to divert rain and other surface water into natural drainage patterns or a storm sewer system. Grey water is collected in cisterns in various locations throughout the site for irrigation and reuse in the facilities.

mixture of sand and fine gravel

backfill reservoir/holding tank for grey water collection filter/pump reusing grey water in reflecting pool

45’

AA -12’ 05 french broard river

20’ 9’

’ pedestrian

11’

11.5’ 12’ 12.5’

bio-swales

bike

25’15’

community center

20’

28’

35’

14’ multi-functional french drain

ADA

14

1. recreational center 2. community center 3. library 4. kittchen 5. service access 6. tiered garden 7. lodging 8. greenhouse 9. artificial bio-pond 10.farmer’s market 11.bio-swale 12.parking lot 13.multi-activies 14.dog park

7

13

8 6 4

9 2

5

1

3

0

100’

ADA PATH

10

PEDESTRIAN

11 12

BIKE PATH

Sports and physical activities spark interest and excitement to public.

AA

_Rec.Center programs includes: -fitnes s -gymnasium/multiactivities courts -aquatics (swimming pools) indoor/outdoor -rock climbing wall (outdoor/indoor ) -outdoor recreation -indoor running track


COMMUNITY CENTER DESIGN DEVELOPMENT

2

Library -1

1

3

5

4

1-outside reading area 2-mech/storage 3-reading area 4-terraced seating 5-multimedia Education 12-conference room 13-teens room 14-mechanical room 15-outdoor plaza 16-terraced seatings 25

26

Service a n d T h e a t r e 14

1-commun i t y t h e a t r e 2-stage 3-green r o o m 4-public b a t h r o o m 5-garbag e 6-servic e e n t r y

12

13

24

23

UP

UP DN UP

UP

6

2 UP

11

16

1

21

DN

15

3

22

UP

18

19 BB

DN D

DN DN

DN DN

10

17

20

DN

7 11

9

AA

3/34” : 1’

Li b r a r y

Community Center

7- c a f e 8- s e a t i n g s 9- o u t s i d e p o r c h 10 - t e r r a c e d s e a t i n g 11 - A D A r a m p + S t a i r s

17-lobby 18-neighborhood office 19-conference 20-hall 21-exhibition 22-loft 23-multi-purpose space 24-teaching kitchen 25-organic kitchen 26-event room 27-mechanical/storage 28-outdoor space


SECTION BB

LEVEL 2 22’ 6” LEVEL 1 10’

The challenge with an elevation change of 10’ inpires to new opportunities to redesign mundane element to meet the code. In this case, an 10’ ADA ramp turns to be the main public gathering area.

Books are stored underneath the elevated platform and terraces. Terraces are used as seating areas.

SECTION AA


The building complex’s circulation promotes inside to outside interaction with different green spaces in various levels throughout the site.


FLASHING ROOFING MEMBRANE PERFORATED DRAINAGE PIPE GROWTH MEDIA

STONE CAP WITH STEEL DOWEL ANCHOR

WATERPROOF MEMBRANE ROOT BARRIER

SEALANT WITH BACKER ROD

RIGID INSULATION

STEEL SHELVE ANGLE WITH STEEL DOWEL BOLT FIRE SAFING CONTAINED IN STEEL CLOSURE INSULATION

SPANDREL FLASHING STEEL SHELVE ANGLE WITH DOWEL WELD TO CLIP ANGLE

CLIP ANGLE WELDED TO BEAM

GREEN ROOF GLASS RAILING

CONCRETE PARAPET CONCRETE ROOF ON METAL DECK

12K1 BAR JOIST PLATE CONNECTOR CEILING FINISH

S12X35 BEAM

CEILING TIE

CEILING TIE

INSULATED GLASS

ALUMINUM MULLION FRAME REINFORECED CONCRETE COLUNM SIDEWALK

CONCRETE FLOOR ON METAL DECK

8” REINFORCED RETAINING WALL

WATER PROOF MEMBRANE

REINFORCED CONCRETE SLAB WITH W.W.F ANCHOR BOLT DRAINAGE PIPE


CCI CHATTANOOGA CULINARY INSTITUTE

01

SITE & PROGRAM

Mixed-use+ Commercial+ Residential Institutional+Industrial Kitchen +Restaurant 60,000 sq. ft. Multi-story Chattanooga,Tennessee. STUDIO OBJECTIVE _Culinary Institution with restaurant that will define the “New South� culture focused on tradition and innovation of southern cuisine. _Programs includes: -teaching kitchen -classrooms -multi-purpose space -administration offices -food storage -industrial kitchen -restaurant -student apartments -parking garage -greenhouse


INTERACTION

DISCONNECTION

CHATTANOOGA INSTITUTIONAL

PUBLIC

CULINARY INSTITUTE CCI is a culinary institute and restaurant in Chattanooga, Tennessee. CCI will be the sharing passage wherePASSAGE students and the public interact and communicate INTERACTION through “new south cuisine.” With our presentation, inspirations, and our fine dining experience at CCI, we hope to inspire the chefs within you.

EXHIBIT

PASSAGE

This site presents us with some challenges and opportunities. The site is split into 3 landing points due to the service road to allow access to the adjacent apartment complex. My initial approach to solve the critical disconnection between the building plans and design is to gradually raise platforms and paths to correspond to the steep slope and at the same time provide a proper clearance for service trucks and everyday traffic.

EXHIBIT

SECTION EXPERIENCE ADMIRE INSPIRE

PRESENT ENGAGE

EXHIBIT+PASSAGE GREEN

SPACE PLAN

PRESENT

INSPIRE

ENGAGE

GREEN

ADMIRE

EXHIBIT+PASSAGE


INTERACTION

DISCONNECTION

PASSAGE

INSTITUTIONAL

PUBLIC

EXHIBIT INTERACTION PASSAGE

service access school plaza

wild plant conservatory/ green house

EXHIBIT

waste management access

EXHIBIT+PASSAGE

PASSAGE

front porch

roof top

west entrance east entrance entrance plaza

market st.

bike racks

public plaza

permeable pavement

terraced garden

walnut bridge garden

EXHIBIT

EXHIBIT+PASSAGE IMPORTANCE OF LANDSCAPE -support our health and wellbeing by encouraging physical outdoor activity an antidote to stress -offers aesthetic enjoyment, escapism, tranquility, and a sense of belonging to an area with a distinct natural and cultural identity

local herbs in student garden

all-season flowers on

site walks EXHIBIT+PASSAGE

student apt. student terraced-garden/ green house

permeable paver slows down surface run-off

pine trees in the northeast shields cold wind

masonry access road slows down through traffic

Japanese maple -aesthetically pleasing

student parking 10

20

30

scale:1”=20’

citrus tree in greenhouse produce pleasant aroma

white dogwood -local wildlife

redbud tree -blooms in spring

chestnut tree -fruit can be used -provides shade


10

20

30

scale:1/32”=1’

drop-off

process 11

UP

DN

2

3

UP

4

lvl01

DN

6

9

DN

12

UP DN

DN

study area visitor center offices lobby/security veg. storage public indoor courtyard teaching kitchen public info. box lobby/gift shop waste management dumpster public lift

UP

DN

1 SECTION AA

UP

UP

5

admin.

10

7

UP

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

DN

DN

8 UP

lvl01

hipster cafe/pastry student living 1 2 3

common area lobby apartments

2

1 DN

UP

3 10

20

30

scale:1/32”=1’ UP


SECTION BB DN

1 7

2

4

8

5

DN

UP DN

DN

3 DN

UP

9 DN

6 UP DN

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

10

classrooms media room hang garden teaching kithcen preping teaching kitchen multi-purpose prepping kitchen dishwashing locker room pedestrian bridge apartments

DN

DN

11 DN

DN DN DN

10

20

30

LEVEL 3

DN DN

kitchen 1 N

bar

4

2

UP

3UP DN

1 2 3 4

classrooms heat recovery room lecture room prepping room

lecture room

restaurant

roof top 10

LEVEL 4

HIGHER EDUCATION

20

30


Renderings

07 Energy futur heat recovery s

NATURAL STACK VENTILATION -use stair well to move unnecessary heat gain out of the building

-heat distributes thr building in winter -in summer, heat capt release through exhau

double-skin facade help with shading and ventilation

tons/yr 200 150 100 50 0

energy used

energy generation net CO2 potential

-50 -100 -150

energy consumption fuel consumption PV potential net CO2

150 1 -71 80


07 With flat roofs, the building has great energy generation potentials by in installing high efficiency PV panels.

re system

rough various

tured is ust fan

06 WATER CYCLE -grey water recycled in garden -store rain water -pond and cistern used for storm water management

NATURAL REFRIGERATION -meat storage room sets underground level to utilize geothermal properties as well as insulation from elements.


GLASS RAILING CONCRETE VENEER CONCRETE PARAPET

WOOD FLOOR FINISH FLOOR JOIST RIGID INSULATION

CEILING FINISH CEILING TIE

1/2” PERFORATED

HSS RECTANGULAR COLUMN 8”X4”

W 10X49 COLUMN INSULATED GLASS U-0.40 POUR STOP

HOLLOW BAR L-ANGLE-BOLTED/ WELDED CONNECTION

MULLION

2” METAL DECKING 3” CONCRETE SLAB 10K1 BAR JOIST W 12X26 BEAM

SIDEWALK

ANCHOR BOLT BASE PLATE REINFORCED CONCRETE SLAB WITH W.W.F R-10

WATER PROOF MEMBRANE FOUNDATION WALL PERFORATED DRAINAGE PIPE

FOOTING


JSB

02

DIGITAL MODELING

ST. JOHN TOWER SOLARIS BRIDGE PAVILION BY WATER COMMUNITY

RECREATIONAL & COMMUNITY CENTER Mixed-use Rec.Center + Community 30,000 sq. ft. Multi-story Jacksonville, Florida Savannah, Georgia New Orleans, Louisiana STUDIO OBJECTIVE _Mixed-use commercial tower _Bridge Pavilion _Community center + residential


St. Johns TOWER 750 Bay St. Development Jacksonville, GA Mixed-use Podium + Tower 60,000 sq. ft. The proposed master plan aims to engage the public through architecture and to become a seamless interchange of public and residential activities. Constant pedestrian movement around the perimeter of the building, as well as public activities and traffic flow, sculpts its monumental architectural form establishing more than a static architectural state.It defines a new and regenerative commercial typology. It is a symbol of new architectural influence and the future of a new living center in Jacksonville.

30 Fl.

Hotel 18 Fl. Core Mechanical&Service Residential 10 Fl.

Exhibition Space Restaurant Parking Lobby Mechanical&Service Recreational Club Level


Low-e glass panels I-Beam Electrical conduits Structural aluminum pipe 4’ diameter

Precast light-weight concrete w/ porcelain finish

Moisture barrier Hardwood finish Core / Egress

Balcony and Glazing Ceiling tie

Concrete

Metal deck

SECTION

0 40 80

160

21


SOLARIS Bridge Pavilion

Bridge Pavilion Pedestrian Bridge 150 ft. x 20 Ft. W Bay St. Pedestrian Bridge. Savannah , Georgia. The Turner Bridge Pavilion was required not only as a physical link between two locations, but as a new highly ornamented façade and canopy for the bridge. With Art-Nouveau inspirations, the pavilion is identifier, marker, icon and centerpiece for an old masonry pedestrian bridge. Only through stylized loudness of curvilinearity does the structures visual imagery break through the mundane surroundings to excite pedestrian’s awareness of its presence as well as experiential aspect through the interaction. The Pavilion transforms the old paths and functions as the space for exhibition, recreation, reading, round tables and rejuvenation.

WALL SECTION

Fiberglass opening

Carbon Fiber exterior skin

Insulated wall core

Carbon Fiber exterior skin

Electrical conduits

Fiberglass interior enclosure

Delivery pipe

Concrete slab

Structural steel pipe

Air duct


Transverse

Longitudinal

East Elevation

0

15

0

15

30

30

60

60


NOLA BY [WATER] COMMUNITY CENTER & HOUSING Progression with Precaution Nature is our mentor, model, and measure. We have to recognize that we are a part of, not apart from, nature. Seeking nature’s advice at all stages of design may allow us one day become one with nature again. [Biomimicry] is the new design solution for the future, it identifies nature’s blueprints and emulate its time tested phenomena, patterns, and principles and mimicking how living organisms have survived and thrived over the 3.8 billion years life has existed on Earth. Identify patterns in nature and adapt these patterns will help us solve human problems. Community Center e er

Lobby Boardwalk Water Collection Bio-swales

Swimming Pool

Fire Station on

Berm

Communal Plaza/ a/ Bridge Entrance e

Residenti Residential Housing with roof garden gard

Existing Horse Stable/ Market


[moving & storing]

identify pattern

identify pattern

define geometry

define geometry

Sphagnum-native moss to NOLA trace

trabecular bone

SITE PLAN

water force

NW Entrance

Main East Entrance

Bio Swales

Under landscape Boardwalk

wind force

site arrangement


SECTION DD


URBAN URBAN CONFLUENCE BRIDGING THE PAST

03

URBAN DESIGN

Cheongyecheon Seoul, South Korea Urban Renewal project Although Cheongyecheon had received recognition for its achievement in urban revitalization and development and become the attraction of the city, however not all areas are equal, not all areas receive the same attention and maintenance, therefore, much improvements needed. These are our design guidelines to help us strategize and address issues that we find in this existing bridge area. In collaboration with Christa Iscoa Mohammed L. Mushaikh


ISSUES

LighƟng

Noise PolluƟon

SECTION BB

SECTION AA

Entry Design

Public SeaƟng

SECTION CC

Safety

Dongdaemun Tower

Shading

20’

Public AcƟviƟes

Community Interests

Restrooms

Overgrown Nature

Dongdaemun Design Plaza

80’


CHEONGGYECHEON

bridging the past

Dongdaemun Gate

DDP

North Dongdaemun Gate

Ogansugyo Bridge sits between a clash of historic and modern. To the North Dongdaemun Gate represents the historic relevance of the site. To the South Zaha Hadid’s Dongdaemun Design Park (DDP) provides the site with its modern icon. This phenomena presents the site with a separation of identity due to the poor design integration between the old & the new.

Dongdaemun Design Park (DDP)

Existing Bridge condition

PEDESTRIAN-ORIENTED DESIGN 8 lane streets were transformed into 4 lanes to provide the pedestrian with street priority. Sidewalks will not remain outlines for pedestrian circulation on the city grid, but function as the catalyst that ties the street level adjustments together.


Structured by the newly designed canopy, Ogansugyo Bridge will now filter light to spaces underneath. Allowing the designed seating & circulatory spaces to provide the public with the adequate shading and light exposure. Overhang terraces offer the space futher shading, as well as viewports to points of interest. These overhangs also offer structured crossings from either side of the stream and street level.

SECTION SEC CTIO ON DD

Overhang Sidewalks

SECTION AA

Openings allow light

Grand Staircase

Dongdaemun Gate


The usage of appropriately designed canopies will provide shading for the pedestrian, and will create continuity between the different spaces on site. Site specific gates will serve as an entrance for the pedestrian and frame the next destination as they will help guide the pedestrian through points of interest, as well as emphasizing the intended circulation. Green spaces created will complement its context and include seating, which will tie and relate to the sidewalks, gates, and street design. Water elements will flow North to South perpendicular to stream of Cheonggyecheon. This will unify the site, context, and design and will create a strong cohesive design proposal.

ADA Access/ stairs


a

Experien�al Stream Crossing

b

Pop Art Sea�ng Area

c

Planters with Incorparated Sea���ng Feature

d

Designed Sea�ng & Bar Space

e

Re-designed Ogansugyo Bridge Pedestrian Circula�on

f

Street Level Overhang Terrace

g

Street Level to Stream Level Crossing Pla�orm

h

Canapoy and Bridge Structure

i

Underground Access with Terrace Viewport

h

f g e c

b a

STREAM PATHS The change in material was a reac�on to the homogeneous exis�ng concrete plaza’s that le� the public spaces empty and lacking in experience. Material diversity would also aid in dening public circula�on paths, regulate the pedestrian’s pace, and offer the public a more experien�al space to interact within and appreciate.


a

Planter with Incorporated Sea�ng

b

Main Performance Stage

c

Stream Level Crossing Pla�orm

d

Street Level Access Stairs

e

Street Level Overhang Terrace

f

Street Level Crossing Pla�orm

g

Redirected Underground Vehicle Circula�on

h

Underground Access with Terrace Viewport h

f

d

a

e

g c b SECTION SECT S SE EC ECT E CT CTION ION I ON O N CC CC

STREAM GRAND ENTRANCE The exis�ng underground access structures did not offer any func�onal diversity. From which stemmed the concept of mul�purposing these structures through the integra�on of public terraces to its design. These terraces would create public interest through the eleva�on change that would offer important viewports that will ul�mately act as a guide for the pedestrian to the next des�na�on.


PRO

04

URBAN+ARCHITECTURE+INTERIOR

PROFESSIONAL EXPERIENCE Savannah Development and Renewal Authority Savannah, GA 2015-present Architectural intern responsible for master planning, urban development, concept proposals, design initiative, street scape design, community outreach. OWN COMPANY LTD Bangkok, Thailand Summer internship 2016 Architectural intern involved with design competition, schematic design, design development, construction detail, international client reviews (in charge of recording meeting minutes), interior design, signage design. FREELANCE Savannah, GA 2016-present Work involved with schematic design, site plans, design proposals for various Realtors in Savannah.


Renew, revitalize and develop greater downtown Savannah. Supported by the City of Savannah

Savannah boxport is a vibrant public space where all Savannah residents and Savannah visitors feel welcome. Located just beyond Savannah’s Historic District where culture, commerce and community seamlessly weave together.


www.ownworks.com/


ART

05

ART & EXTRA

ARTWORKS EXPLORATION MAN+MACHINE Artworks created by hands using encaustic and oil paint, to drawings created by motorized “drawing machine” and lastly computer generated drawings, they are all under my perception of control.


BIM SUEB-AI ARCHITECTURE + DESIGN

Thank you.



Architectural Porfolio 2017