Page 1

Sneeuwluipaard Expeditie India 2013 (25/08/2013 – 10/09/2013) Onder leiding van David ‘Billy’ Herman

Het lijkt wel een surrealistisch idee, Sneeuwluipaard kijken in het wild! Tot voor kort een soort waar je alleen maar kon van dromen. Nog steeds zijn er maar weinig mensen die een glimp van dit mythische zoogdier hebben opgevangen. Dankzij gedreven en ervaren gidsen, is er nu echter een goede kans om Sneeuwluipaard te zien. Deze trip is een absolute aanrader voor wie houdt van natuurstudie en –beleving. Wat dacht je van soorten als Ibissnavel, Tibetaanse ezels en wolven, Tibetaans sneeuwhoen/ zandhoen en patrijs, Struikhaantje en de bedreigde Zwarthalskraanvogels. Om nog maar te zwijgen van de rust en stilte, desolate landschappen en het respect voor de natuur van de lokale bevolking!


De trip is een evenwichtige mix en in te delen in verschillende hoofdstukken. Bij aankomst in Leh, op 3500m hoogte, worden de eerste dagen besteed aan acclimatiseren. Dit betekent concreet rusten en tussendoor wat vogels kijken vanuit busjes. Het levert leuke soorten op en brengt de groep in de juiste sfeer. Met wat geluk onderscheppen we Solitaire snip, Ibissnavel en Tibetaanse patrijs naast algemene soorten als Witkruinroodstaart, Steenarend, Lammergier en Roodborstheggemus.

Na twee dagen is iedereen voldoende voorbereid voor de trip naar Hemis nationaal park. Daar staat alles volledig in het teken van Sneeuwluipaard. Vanuit een comfortabel basiskamp worden uitkijksessies en daguitstappen gemaakt om vanop de beste punten te speuren naar verdachte bewegingen. Als de missie tijdig slaagt, trekken we richting Rumbak wat enkele leuke extra’s oplevert zoals Zwarte waterspreeuw, Roodvoorhoofdkanarie en Royle’s Pika, een soort kortgeoord konijn.


Tijdens een kort intermezzo doen we een poging om Europese lynx te vinden in de buurt van Changla. Deze kat is in Europa nauwelijks doenbaar maar wordt hier sporadisch gezien. Zeker de moeite waard dus om te proberen. Tijdens het speuren zijn er altijd verrassingen mogelijk zoals Urial (soort schaap), Mongoolse woestijnvink en Grote roodmus.


Het volgende hoofdstuk is puur relaxen. De omgeving van het zoutmeer van Tsokar is niet alleen adembenemend van uitzicht en sfeer, ze produceert gegarandeerd schitterende waarnemingen en is altijd een schot in de roos. De Tibetaanse Ezels zijn er algemeen en te zien in alle maten en gewichten. Solitair, in groep, galloperend, stofbadend, je kunt het zo gek niet bedenken. Daarnaast is het meer een trekpleister voor waterwild en andere specialiteiten. Er hangen bijna steeds Oostelijke Sakervalken (ssp. milvipes) rond en we maken kans op Indische gans, Ladakh Pika, Tibetaanse haas en marmot, Argali (soort schaap), Tibetaanse wolven, Holengaai, Tibetaans sneeuwhoen en Tibetaans zandhoen.

Het laatste deel van de trip wordt afgesloten in de buurt van Ulley. Rond dit dorpje zijn Tibetaanse steenbokken nagenoeg gegarandeerd. Tevens maken we hier een goede kans op Himalaya sneeuwhoen, Sneeuwduif en kunnen we de trip misschien zelfs afronden met een Sneeuwluipaard.


Onze visie is gericht op natuurstudie en –fotografie. Wij berusten op jarenlange reiservaring. Dankzij goede contacten, voorbereiding en opgebouwde natuurkennis, is het mogelijk om deelnemers te ondersteunen in top natuurbeleving. Accommodatie en transport Verschilende overnachtingen worden doorgebracht in hotels met een goeie accomodatie. Tijdens de tocht in Hemis Nationaal park, Changla en Tsokar vinden overnachtingen plaats in comfortabele tenten voorzien van matjes, dekens en slaapzakken. Er worden ook enkele nachten doorgebracht bij de lokale bevolking om ecotoerisme te ondersteunen en Sneeuwluipaard te beschermen. Verplaatsingen gebeuren met een minibus en de wegen zijn goed. Wandelen en spotten Het wandelen in Hemis nationaal park is matig lastig tot zwaar. Vooral de grote hoogte (+3700m) is niet te onderschatten. In Tsokar, Changla en Ulley zijn de tochten matig lastig. Telescoop en zitstoeltje zijn noodzakelijk. Geduld is voor deze trip geen overbodige luxe. Klimaat In deze periode van het jaar is het over het algemeen droog, mooi en zonnig weer. Het kan echter altijd gebeuren dat het bewolkt en regenachtig is. ’s Nachts en tijdens de schemering kan het erg koud worden. Goede aangepaste en warme kledij voor uiteenlopende omstandigheden is dus aangewezen.


Fotografie Tijdens deze reis is er een goede opportuniteit voor fotografie. De gids heeft een uitgebreide kennis van digitale fotografie. Prijs €1975 per persoon Leh/Leh. In de prijs is inbegrepen: alle transport, alle accommodatie, alle maaltijden, alle dranken, alle excursies, selectie van professionele foto’s in klein formaat gemaakt tijdens de reis, alle inkom voor parken, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/ restaurant/ect.). Aantal deelnemers: min. 6, max. 8 Kost vlucht als indicatie Brussel-Leh-Brussel: €900 Supplement enkele kamer/tent: €300 Noot: het is mogelijk bijstand te leveren voor het verplichte visum en de te boeken vluchten. Niet inbegrepen: persoonlijke aankopen tijdens de reis zoals souvenirs. Inschrijven doe je door te mailen naar davidmcmherman@gmail.com


Reisschema 25/08 Aankomst Leh - acclimatisatie - Indus rivier (Leh - hotel) 26/08 Indus rivier - Rumtse (Leh - hotel) 27/08 Leh - Hemis Nationaal park 28/08 Hemis Nationaal park 29/08 Hemis Nationaal park 30/08 Hemis Nationaal park 31/08 Hemis Nationaal park 01/09 Hemis Nationaal park - Rumbak 02/09 Rumbak - Leh (hotel) 03/09 Changla 04/09 Changla 05/09 Changla - Tsokar 06/09 Tsokar 07/09 Tsokar - Leh (hotel) 08/09 Leh - Ulley 09/09 Ulley 10/09 Ulley - Leh (hotel) Dit reisschema is flexibel en afhankelijk van de waarnemingen. Sneeuwluipaard is priorieit. We kunnen uw wensen op maat invullen. Indien u vroegtijdig wilt afreizen en een nacht door wilt brengen in een hotel, zodat u fris aan de tocht begint, dan kunnen wij alle logistiek voor u regelen. Indien u vroegtijdig de trip wenst te verlaten, zijn wij u eveneens graag van dienst. Foto’s Jigmet Dadul (Sneeuwluipaard cover), Geert Beckers (Tsokar lake), Maarten Jacobs (Tibetaans zandhoen, Sneeuwluipaard, Struikhaantje) en David ‘Billy’ Herman (overige)

Expeditie Sneeuwluipaard India 2013  
Expeditie Sneeuwluipaard India 2013  

Sneeuwluipaard, Tibetaanse ezel en wolf, Ibissnavel, Struikhaantje, Zwarthalskraanvogel, Tibetaans zandhoen en sneeuwhoen, Euraziatische Lyn...

Advertisement