Billycom eindejaarsmagazine 2020

Page 1

BILLY MAGAZINE EDITIE 2 - 2020

OP SPEEDDATE EMPLOYER BRANDING

MET DE BILLY-PARTNERS

HOT OR NOT?

BILLY UPGRADE CONTENTSTUDIO

VISUAL STORYTELLING & EEN GLOEDNIEUWE BILLY-STUDIO

TIPS

VOOR JE THUISKANTOOR

LEIDINGGEVEN IN CORONATIJDEN 3 E-BOOKS DIE INSPIREREN EN MOTIVEREN

LEUVEN HOTSPOT

CRAFT TRENDS VOOR JONG EN OUD

COPYWRITERS & HUN CORONA CONFESSIONS

WWW.BILLYCOM.BE


2

THE ART OF COMMUNICATION IS TO BE AUTHENTIC. BE YOURSELF, NO MATTER WHAT THEY SAY. -BILLYCOM


INHOUDSTAFEL Mijn place préférée: een lege zaal vol heimwee

6-7

Billy Who? Billy 2.0

8-9

Meet the team

10 - 11

14 - 15

Employer branding: blog & de 4 fases Dag van Ellen Videomarketing: nieuwe expertise in huis

16 - 17

Billy-studio

18 - 19

On top of things in 2021

20 - 21

30 - 31

Copy met sparkles Klant in de kijker: Bart Van den Eynde - EGHT CARE Billy Drinks: recept Leuvense hotspot: StudioFluo Telewerken in een tip top thuiskantoor Billyscoop: wat staat er in de sterren? E-books in the picture - QUERENCIA

32 - 33

Copywriters & hun corona confessions

34 - 35

Klant in de kijker: Dennis Kenis - GRAVA

36 - 37

Op speeddate met de Billy-partners

38 - 39

Billy in de bubbel: fotoreeks

12 - 13

22 - 23 24 25 26 - 27 28 - 29

3

BILLYCOM • MAGAZINE

4 - 5


4

Fotografie cover & column: Berten Steenwegen


MIJN PLACE PRÉFÉRÉE: EEN LEGE ZAAL VOL HEIMWEE CORONA HEEFT ONS IN DE HOEK GEZET EN WE MOETEN BRAAF WACHTEN TOT DE CURVE ONDER CONTROLE IS. HET IS LEVEN EN WERKEN MET DE HANDREM OP. EN GENIETEN MET EEN HELE KLEINE G.

2020

2021

Dit najaar vroeg Voka Vlaams-Brabant voor hun ondernemersmagazine naar mijn Place Préférée. Daar moest ik welgeteld 1 seconde over nadenken. De statige schouwburg in de Leuvense Bondgenotenlaan werd het decor van onze rendez-vous mét fotoshoot. Deze historische parel met rode velours zeteltjes ademt alles wat ik in deze coronatijden mis: grandeur, vrijheid, creativiteit, verbondenheid, beleving, een lach, een traan en regelmatig kippenvel. Maar de zalen zijn leeg, de artiesten zwijgen, de horeca- en eventsector bloedt.

Alles komt altijd goed, het moet! Het is mijn lijfspreuk (vraag het maar aan de Billy’s). We moeten onze joker inzetten voor een zorgeloze en bruisende toekomst. We moeten de zalen terug vullen met creativiteit, inspiratie en liefde. Weet je wat ik zo bewonder aan artiesten? Dat ze hun talenten durven tonen en het podium pakken. Ondernemers zouden zichzelf ook wat vaker in de spotlights mogen zetten. Wij geven alvast het goede voorbeeld met dit eindejaarsmagazine, een digital deluxe edition.

Petra

BILLYCOM • MAGAZINE

Happy New Year!

5


BILLY WHO? BILLY 2.0 MOR E ORG ANIC REACH WITH A CO N T E NT S TATE OF MIND Een businessshift maken in volle pandemie? We did it! Omwille van corona moest Billycom noodgedwongen de pauzeknop indrukken, toch bleef ons creatief tandwiel draaien. Mét succes! Want 2020 is ook het jaar dat we zullen herinneren als de geboorte van onze strategische contentstudio. Hoe we die evolutie precies doormaakten? We blikken graag terug op enkele sleutelmomenten.

6

WE TELL YOUR STORY. WE BOOST YOUR STORY. WE SHARE YOUR STORY.


MEI

2 02 0

2020

SEPTEMBER

De lont van Billybom 2.0 wordt aangestoken. De Billy’s vullen in volle coronacrisis hun mentaal buskruit bij tijdens een online teambuilding deluxe. De centrale vraag: waar moet Billycom in de toekomst op inzetten? Enkele knetterende brainstormsessies en unieke legoconstructies (true story!) later, ritst Billyboss Petra een rugzakje bomvol inspiratie toe.

Staat de Billycam op scherp? Hell yeah! De eerste video van Billy-tv rolt van de band en gaat live op social media. In een reeks van vijf filmpjes maken we onze kijkers warm voor één van onze nieuwste expertises: employer branding. Thumbs up voor videoman Tim Vloebergh die zich bewijst als straffe Billy-partner en een plekje in het team verovert.

#coronaproofteambuilding

#billyTVisreal

JULI

2 02 0

OKTOBER

2020

De eerste plannen voor het nieuwe Billycom zijn klaar! We evolueren van een copywritingbureau naar een strategische contentstudio. Er worden powerteams samengesteld die de transformatie voorbereiden en de businesslijnen vormgeven. Achter de schermen schrijven de Billy’s vlijtig aan de kersverse website én een allereerste e-book. Multitasking? Yes we can!

The word is out! Een maand na de vijfde verjaardag van Billycom, is de officiële lancering van de strategische contentstudio een feit. Billy-fans vinden vlot de weg naar de fonkelnieuwe website en ontdekken tal van nieuwigheden in het aanbod: inboundmarketing, videomarketing, employer branding, contentstrategie en -planning, … De Billy’s staan op scherp!

#contentstudiointhemaking

#contentstrategyitis!

SEPTEMBER

2 02 0

DECEMBER

7

2020

De balans na drie maanden Billycom 2.0? Maar liefst 6 strategische scans, meer dan 70 social video’s ingeblikt en een hoop nieuwe klanten! Hoewel het een uitdagend jaar was, hebben we er ook ontzettend veel van geleerd. Het resultaat? Sterkere strategie, betere content én een gemotiveerd team. 2021, here we come!

#billyupgrade

#2021willbegreat

BILLYCOM • MAGAZINE

Billycom blaast 5 kaarsjes uit! Petra reflecteert in een blog over haar 5 boeiende jaren als onderneemster en beseft dat de passie en ambitie nog steeds even vurig door haar aderen stroomt. Een aanhoudende coronacrisis brengt haar niet van de kaart. Kortom, hopen goesting om samen met het team aan een nieuw hoofdstuk voor Billycom te schrijven!


TEAM

MEET THE

TALENTED EXPERIENCED AWESOME MEMBERS

Billycom eet, slaapt en ademt content. Onze content creators stropen de mouwen op om jouw business te boosten. Een Billy-team met een verrassend goede mix van expertises en competenties, dat overloopt van goesting en energie. Een DNA met een content state of mind.

Petra Meeus FOUNDER BILLYCOM & STRATEGIC ADVISOR #musicoloog #positivo #goudeerlijk #businessbom #coted'or #latteplease

8

Anouk Verschaeren

SALES & PROJECT MANAGER #antropoloog #bigsmile #newmommy #chocolade #cappuccinoplease

Karlijn Van De Sype CONTENT STUDIO MANAGER & SEO COPYWRITER #journalist #instagramaddict #pietjeprecies #vroegevogel #colazeroplease


Jana Vanherwegen CONTENT CREATOR & SOCIAL MEDIA EXPERT #digitalnative #lijstjeslover #babbelgraag #boekenwurm #macchiatoplease

Ellen Merki

CONTENT STRATEGIST & LEGAL COPYWRITER #jurist #enthousiast #tekentalent #justdoit #blackcoffeeplease

9

Tim Baert

CREATIVE COPYWRITER & VIDEO SCRIPTING #criminoloog #speelsekoala #cinefreak #justalittlebitcrazy #irishcoffeeplease

DIGITAL MARKETEER & VIDEO EDITOR #freelanceBilly #dronepiloot #simulatiebeliever #strongvision #greenteaplease

BILLYCOM • MAGAZINE

Tim Vloebergh


BLOG

EMPLOYER BRANDING, HOT OR NOT? Vacatures die niet ingevuld raken. Getouwtrek om de beste kandidaat. Medewerkers die overstappen naar de concurrent. In de war for talent is het als bedrijf niet altijd evident om de juiste kandidaten aan te trekken én te behouden.

STRAF TALENT STRIKKEN? JE BEDRIJFSIDENTITEIT BOOSTEN? Employer branding versterkt je positie als werkgever, zowel binnen je team als in de zoektocht naar nieuwe kandidaten. Billycom is gespecialiseerd in employer branding ter ondersteuning van een effectieve rekruteringsstrategie. Hoe? 3, 2, 1... Start to work with Billycom!

WAT IS EMPLOYER BRANDING? Hr-managers en marketingafdelingen kunnen er niet omheen: employer branding is een hot topic. Maar waar gaat het over? Employer branding is het creëren van een aantrekkelijk werkgeversimago voor zowel potentiële als huidige werknemers. Het doel? Talent aantrekken én behouden. Dat doe je niet via één flitsende marketingactie, maar met een allround communicatiestrategie die inspeelt op alle fases van de employee lifecycle: attract, match, hire en retain.

10

EEN STERK WERKGEVERSMERK Billycom verdiept zich met veel plezier in jouw bedrijf om het verhaal achter je werkgeversmerk te vertellen. Als contentstrateeg stellen we je interne én externe communicatielijnen scherp om connectie te leggen met je doelgroep. We schuiven samen aan tafel zodat je kan vertellen over jouw bedrijfscultuur (ons startpunt!) en wat het profiel is van je ideale werknemer. Billycom maakt een analyse van je communicatiekanalen voor de 4 fases van de employee lifecycle. Nadien rollen we de make-over uit over 6 tot 12 maanden, waarbij we elke fase optimaliseren.

BILLYCOM SOLLICITEERT UNDERCOVER Wil je weten hoe een sollicitant je website, social media en vacatures ervaart? Hoe groot is de barrière om bij jou te solliciteren? Billycom gaat undercover en test het graag voor jou uit! We doorlopen het sollicitatietraject undercover en scannen je sollicitatiekanalen. Nadien ontvang je een gedetailleerd rapport met onze bevindingen. Tips & tricks inclusief! M e e r i n f o o p www.billycom.be


EMPLOYEE LIFECYCLE DE VIER FASES

FASE 1 ATTRACT

FASE 2 MATCH

JE BEDRIJF ALS MAGNEET VOOR DE JUISTE KANDIDAAT De toekomst is digitaal. Dat geldt ook voor jobhunting! Voor sollicitanten bij je aankloppen, hebben ze vaak al uitgebreid online kennisgemaakt met je bedrijf. Je website en social media geven een belangrijke eerste indruk van je cultuur en DNA. Breng je digitale kanalen en vacatures op één lijn met je bedrijfscultuur en spring in het oog van het juiste profiel. TIP - Met kop en schouders boven de concurrentie uitsteken? Investeer in videomarketing en laat potentiële werknemers proeven van de sfeer op de werkvloer. Score!

VERRAS SOLLICITANTEN Om talent betrokken en enthousiast te houden tijdens de selectieprocedure, haal je best het maximum uit elk contactmoment. Een snel antwoord, een sympathieke uitnodiging, een gepersonaliseerde mailflow, … Dankzij een vlotte, menselijke communicatielijn ga je van sollicitant naar ambassadeur, zélfs als een kandidaat uiteindelijk niet aangenomen wordt. Check! TIP - Moet je kandidaten afwijzen? Nooit leuk! Investeer daarom in een leuke mail met een boodschap die een hart onder de riem steekt en toelicht waarom hij of zij niet gekozen is.

11

VERWELKOM JE NIEUWE WERKNEMER

FASE 3 HIRE

FASE 4

INSPIREER EN CREËER AMBASSADEURS De juiste kandidaat vinden, is één zaak. Talent bijhouden en koesteren, vraagt om een krachtige retentiestrategie die je werknemers motiveert en laat groeien. Je team als trots uithangbord van je bedrijf? Organiseer functioneringsgesprekken, plan leuke incentives en betrek je medewerkers in een ludieke Instagrampost of sprekende bedrijfsvideo. Succes verzekerd! TIP – Probeer in je social media een goed evenwicht te vinden tussen project driven content (client cases, trends, …) en people driven content (team, sfeer, …).

Meer tips over deze 4 fases? Bekijk onze videoreeks o v e r E m p l o y e r B r a n d i n g o p o n s YouTube kanaal.

BILLYCOM • MAGAZINE

RETAIN

De vacature is ingevuld, het contract is getekend en de bureaustoel staat klaar. De samenwerking met glans aftrappen? Met een onboardingcampagne ga je voor een vliegende start! Van originele uitnodiging tot introductie op social media: zet je nieuwe aanwinst in de (digitale) schijnwerpers en zorg voor een persoonlijk inwerktraject. TIP – Een onboardingsdocument met praktische tips over ziekte, verlof, … maak je persoonlijker door een verwelkoming van de CEO of zaakvoerder toe te voegen in de vorm van een column.


DAG VAN ELLEN

Eerlijk toegegeven, een werkdag in volle lockdown valt niet te vergelijken met wat we in normale tijden gewend zijn. Geen Billy-office, geen coffee breaks met collega’s en zelfs klantenbezoeken verlopen bijna volledig virtueel. Een flinke wending in onze workflow. Maar Billy Ellen bewijst dat ze ook in een kleine wereld inspiratie en ritme vindt. Crisis brengt creativiteit! Volg hier haar werkdag in coronatijden.

12 1

MORNING WALK

Niets zo heerlijk als een flinke portie zonlicht en wat lichaamsbeweging om de dag mee te starten. Ja, ook ik doe tijdens de lockdown aan fake commuting. Met een royale kop koffie in de hand, maak ik voor iedere werkdag een fikse wandeling. Soms word ik daarbij vergezeld door een huisgenoot. Andere keren luister ik naar De Volksjury of TouchĂŠ, podcasts die me altijd weten te boeien. Laat de dag maar komen!

2

STRATEGISCHE SCAN

Om ons helemaal onder te dompelen in de werksfeer van de klant, begeven we ons voor een interview ter plaatse. Inspiratie op locatie! In coronatijden ligt dat natuurlijk wat moeilijker, maar gelukkig biedt Zoom een handige tussenoplossing. Vandaag giet ik mijn strategische analyses in een omvattend rapport. Het doel? Klanten gericht bijstaan bij hun offline en online marketingstrategie met gevarieerde content.


3

BRAIN FUEL

Terwijl ik nog nageniet van een verkwikkende lunch, maak ik een ommetje richting het centrum van Leuven voor een lekkere verse koffie. Een van mijn vaste tussenstops is Mont Café of Anna Speciality Bar, waar ik mezelf trakteer op een heerlijke americano. #supportyourlocals

4

COPY THAT!

Na de koffie is het opnieuw tijd voor een flinke dosis copywriting. Vandaag werk ik aan SEO-websiteteksten voor een advocatenkantoor in Leuven. Met mijn achtergrond als jurist is dit een opdracht op mijn lijf geschreven. Daarnaast blijf ik stand-by voor inkomende opdrachten en calls van Deloitte, waarvan Billycom sinds kort vaste partner is. Pingpongen met de klant over nieuwe projecten? Love my job!

13 5

KOKEN EN APERITIEVEN

Sinds de coronacrisis is onze keuken de hotspot van het huis. Kookinspiratie van het moment? Ottolenghi, een Israëlisch-Britse kok met een kleurrijke kijk op koken. Hij maakt de boodschappenlijstjes bij momenten uitdagender dan een kruiswoordpuzzel voor gevorderden, maar de combinaties zijn verrukkelijk. Vanavond bereid ik een ovenschotel met 4 (!) soorten champignons. Het allerleukste kookritueel? Het ogenblik waarop ik mijn creatie met mijn huisgenoten kan delen en proeven. Bon appétit!

6

CHRISTMAS SPIRIT

BILLYCOM • MAGAZINE

Nu 2021 om de hoek loert, mag de kerstboom (eindelijk!) weer van stal. En we gingen meteen voor de real deal! Een majestueuze Nordmann vult ons huis met een gezellige dennengeur. Samen met mijn huisgenoten tuig ik de boom op met fonkelende lichtjes, retro beertjes en blinkende kerstballen. Nadien trekken we namen voor een Secret Santa en schudden we onze lockdownbenen los op kerstsongs. Love the holidays!


VIDEOMARKETING Nieuwe expertise in huis

Prospects triggeren doe je niet alleen op basis van ijzersterke copy. Klanten identificeren zich makkelijker met merken die hun verhaal visualiseren. Zeker in het digitale tijdperk is er geen helderdere taal dan beeld die vlotjes geconsumeerd wordt op smartphones, tablets en laptops. Want zelfs een welgemikte slogan of een straffe blog trekt in eerste instantie aan door haar omkadering.

WAT IS VIDEOMARKETING? Bedrijven die aan videomarketing doen, zetten kwalitatieve korte of lange online video’s in om hun doelgroep uit te breiden en nieuwe klanten aan zich te binden.

14

Op social media worden video's gemiddeld 1200 % meer gedeeld dan tekstuele posts. Pretty crazy, toch? Vandaar dat we bij Billycom hoog inzetten op videocampagnes. Losse video’s zonder plan zijn niet onze stijl. We kijken altijd naar de bigger picture en gebruiken je communicatiestrategie als leidraad. Drie diverse cases ter visualisatie!

1 | DOTNET LAB | SHORTBITE SOCIAL VIDEO IT-trainingen op beginnersniveau starten met een begrijpelijke pitch. Voor de lancering van haar Microsoft 365-opleidingen, wilde consultancybedrijf dotNET lab zo dynamisch mogelijk in het oog springen van haar klanten en partners. Social video did the trick! Lesonderwerpen, praktische richtlijnen, een greep uit de skill set, … In enkele minuten werd het doelpubliek getriggerd door een serie frisse filmpjes, volledig op instaplevel. www.dotnetlab.eu


2 | LE CONCERT OLYMPIQUE INSPIRERENDE OPENINGSSPEECH Een retourtje China zat er niet in voor internationaal Beethovenexpert Jan Caeyers om het Beethovenfestival in Bejing af te trappen. We schudden een pixelscherpe video als alternatief uit onze mouw. Netjes opgenomen voor Jans indrukwekkende boekencollectie, minutieus gemonteerd door onze videospecialist. Vanop een veilige afstand, maar met zijn zelfde oeverloze passie voor Beethovens repertoire maakte Jan het publiek warm voor een fantastisch concert. Een openingsspeech zoals je ‘m nog nooit zag.

15

3 | WEBHERO | VIDEO ACADEMY VOOR ONDERNEMERS Webhero bouwt websites en vooral veel webshops in deze coronatijden. Ook organiseren ze brandend actuele infosessies over digitale marketing. Maar dat was in 2020 buiten corona gerekend. Time to spice things up!

BILLYCOM • MAGAZINE

www.webhero.be

Maak kennis met Webhero Academy 2.0, een online opleidingstraject voor ondernemers, dat bestaat uit maar liefst 60 unieke video’s. Ondernemersduo Jo Deferm en Jens De Meester boog zich over de inhoud, wij toverden de Billy-studio om tot vier verschillende sets en regisseerden de recording gedurende drie opnamedagen. Een webinarreeks van formaat die met 100 % respect voor de coronamaatregelen werd ingeblikt.


16


BILLY-STUDIO SPOT AAN, CAMERA LOOPT EN … ACTIE! Een mooie video opnemen waarin je je expertises en ervaring in de verf zet? Verandering van decor en webinars opnemen op verplaatsing? Je laten begeleiden van script tot finale social media video? De Billy-studio in Heverlee (Leuven) knettert en knispert. Cosy corners, professioneel bureaumateriaal, handige flipchart, hippe planten, high-end smart-tv, ... Onze hotspot heeft een ruime waaier aan mogelijkheden om je videoverhaal stevig vorm te geven. We gaan dan ook standaard verder dan een statische opname van je bedrijfsboodschap. Onze scenarist en videomaker halen het onderste uit de contentkan om je verhaal verrassend in beeld te brengen. Passend bij je imago, connecterend met je doelgroep!

O N S VI D EOT E A M I N D E S POT L I G H T S Sinds 2020 worden onze contentrangen versterkt door mannelijk geweld. Creatieve duizendpoten Tim Baert en Tim Vloebergh zijn de perfecte tandem voor een kleine of grote video challenge op verplaatsing bij bedrijven of in onze eigen Billy-studio. Waar Tim Baert creatieve invalshoeken, verhaallijnen, slogans en scenario’s bedenkt, vertaalt Tim Vloebergh zijn idee haarscherp naar flitsend beeld en tiptop audio. Ondernemer aan het woord? Perfect licht? Productieassistentie ter plaatse? Piekfijne montage? Quattro check. Our video team does the trick!

Tim Baert

DIGITAL MARKETEER & VIDEO EDITOR

CREATIVE COPYWRITER & VIDEO SCRIPTING

BILLYCOM • MAGAZINE

Tim Vloebergh

17


ON TOP OF THINGS IN 2021 Heb je je ook van je flexibelste kant laten zien in 2020? Congrats! Billycom trapt het nieuwe jaar af met meer houvast. Of toch voor je social media. Een post voor Valentijn, Pasen en Kerstmis zie je niet over het hoofd. Ons contentteam gaat voor jou graag the extra creative mile ... We selecteerden per maand één originele top topical of inhaker. Geen betere basis voor je fonkelnieuwe contentkalender.

JANUARI

18

2 02 1

FEBRUARI

2021

MAART

2021

21 januari – International Hug Day

9 februari – Safer Internet Day

20 maart – Dag van de ondernemer

To hug or not to hug? Geef een originele en veilige twist aan knuffeldag en maak een grappige fotocarrousel, video of GIF van je team dat vanuit haar thuiskantoor virtueel de handen schudt, een high five geeft of knuffelt.

Eentje die op het lijf geschreven is van ITbedrijven, webbouwers en GDPR-experten. Toon aan de hand van een klantencase of bedrijfsexpertise hoe jij voor je klanten een veilige web space creëert.

Zet jezelf in de schijnwerpers met een diepte-interview, onthul een persoonlijke anekdote of trakteer je volgers op je ultieme ondernemerstip. Tip: schakel de hulp in van een medewerker om je te interviewen.

JULI

2 0 21

AUGUSTUS

2021

SEPTEMBER

2021

17 juli – World Emoji Day

1 augustus – World Wide Web Day

16 september – Start Week van de mobiliteit

Geen perfect match voor LinkedIn, wel voor Facebook én zeker voor Instagram! Maak een cryptogram met een van je diensten of producten uitgedrukt in emoji’s. Of vraag je followers hoe ze je business zouden omschrijven in drie emoticons.

Licht in een opiniestuk toe waarom je koos voor een webshop naast je fysieke winkelpunt, deel een foto uit de oude doos van je allereerste bedrijfswebsite of publiceer een top 5 van de online projecten die je onlangs opleverde.

Hoe komen jouw medewerkers naar het werk? Geef het woord aan je stagiair die zich met de fiets verplaatst of aan je technieker die met een kleine kluskoffer en step op pad gaat over hun perfecte woonwerkverplaatsing.


APRIL

2021

MEI

2 0 21

JUNI

2021

23 april – World Book & Copyright Day

1 mei – Start Mei Plasticvrij

1 juni – Selfie Day

Werkt je onderneming volgens een welbekende businessmethode, draag je een auteursquote hoog in het vaandel, … Til een tip van de sluier en vertel uit welke literatuur jij of je team haar inspiratie put.

Deel je ecologische mindset met een blog over je milieuvriendelijk assortiment of een foto van je herbruikbare tote bag. Levert je bedrijf geen producten, maar diensten? Zet alle drinkbussen bij elkaar en laat je volgers raden van wie ze zijn.

Maak een selfie op de werf, tijdens de brainstormsessie met je team of gedurende de eindpresentatie bij je klant. Tip: wees kritisch over je materiaal en hou grappige kiekjes voor Instagram, in plaats van LinkedIn.

OKTOBER

2021

10 & 11 oktober – Weekend van de klant

2021

11 november - World Usability Day of Make Things Easier Day De tweede donderdag van november staat in het teken van gebruiksvriendelijkheid. Deel een project dat het leven van je klant ingrijpend efficiënter maakte, licht je keuze voor papierloze administratie toe of geef een sneak peek van je digitale projectbord. It’s as easy as that!

DECEMBER

2021

20 december – Ugly Christmas Sweater Day Sluit het jaar af met digitale wensen in de vorm van een groepsfoto met foute kersttrui. Feestelijk in de vergaderzaal, vrolijk in het magazijn, classy in de board room, … Kerstvreugde met een hoek af wordt altijd gesmaakt op social media!

BILLYCOM • MAGAZINE

Verklap via je Instagram Stories op welke kleine attentie klanten gedurende dit weekend in je zaak getrakteerd worden. Benadruk bovendien dat klant altijd koning is en je dagelijks een topservice nastreeft.

NOVEMBER

19


COPY MET SPARKLES

20

It’s the most wonderful time of the year! Alhoewel … Billycom bevindt zich het hele jaar door in feestmodus. Hoe dat komt? We bieden contentsupport aan knappe duo’s die jarenlang hoge targets halen, gevestigde ondernemers die splinternieuwe businessplannen uitrollen en jonge wolven die ondanks hun jeugdige leeftijd mogen terugblikken op een indrukwekkend palmares. 365 dagen lang bedrijfscommunicatie met een feestelijk randje? Lees verder en vier mee op de bruisende ondernemersvibes van Belgo-Quartz, Printthings en The Greenkeeper.

30 JAAR BELGO-QUARTZ | CORONAPROOF PARTY ON PAPER Nog lang voor er sprake was van het coronavirus trokken we naar het verre, maar mooie Tongeren voor een diepte-interview met Mike en Erwin Kenis. De zakenpartners en broers vieren in 2020 het 30-jarig bestaan van hun steentapijtbedrijf Belgo-Quartz. Grootse interieurprojecten, mooie kwartaalcijfers, hecht teamwork, … vormden de basis van een lijvig bedrijfsmagazine dat we bij elkaar schreven. Een exclusieve editie voor partners en connecties om hen te bedanken voor hun vertrouwen in de familiezaak en haar vakmanschap. Een inspirerend souvenir waar zelfs corona geen stokje voor kan steken. www.belgo-quartz.be


PRINTTHINGS 40 UNIEKE POSTKAARTEN MET EEN TWIST ÉN SEO-BESCHRIJVING Whatsappen, e-mailen of virtueel vergaderen om contact te houden met familie, vrienden en collega’s maken deel uit van het nieuwe normaal. Vandaag is het een extra verrassing om een tof, grappig of liefdevol postkaartje in je brievenbus te krijgen. Niets dat meer deugd doet dan een kleine portie postkaartgeluk voor Kerstmis of gewoon zomaar. Om meer mensen op dat heerlijk gevoel te trakteren, ontwierp grafisch ontwerpster Anja Maes van Printthings 40 old school postkaarten. Grappig, gevat en gepast voor zowel jong als oud! Wij verkenden het ruime assortiment en voorzagen iedere kaart van een productbeschrijving die niet alleen scoort bij de webshopbezoeker, maar ook in Google. www.printthingsshop.be

21

THE GREENKEEPER INNOVATIEF ONDERHOUDEN, INNOVATIEF COMMUNICEREN De jaarwisseling is het moment bij uitstek om als ondernemer de balans op te maken. Tuinbedrijf The Greenkeeper organiseert geen eindejaarspresentatie, maar trakteert haar cliënteel op een veelzeggende blik achter de schermen.

www.thegreenkeeper.be

BILLYCOM • MAGAZINE

Gedreven zaakvoerder Pieter Peperstraete zocht een vlotte pen om zijn gemotiveerd team, zijn uiteenlopende klantenportefeuille en zijn innovatieve gazonservice in woorden om te zetten. Billycom stelde met veel zorg een afwisselende tekstmix samen. Het resultaat? Een vers gemaaid magazine dat oeverloze passie voor tuinonderhoud uitstraalt en de klassieke nieuwjaarsbrief van de troon stoot.


Meer people management en ondernemerschap in de zorgsector Klant in de kijker: Bart Van den Eynde, EGHT CARE Werkbaar werken in de zorg: een hot topic, zeker nu het coronavirus het zorgpersoneel flink op de proef stelt. Hoe maken we de zorgsector weerbaar en futureproof? Bart Van den Eynde, zaakvoerder van de ambitieuze start-up EGHT CARE, is realistisch optimistisch. “Als je gedreven verpleegkundigen hebt met bedrijfseconomisch handelen in hun DNA, dan zet je grote stappen in de zorg.” In de strijd tegen COVID-19 zijn mensen en middelen de belangrijkste munitie. Hoe heeft corona onze blik op de zorgsector veranderd? “Ik heb eindeloos veel respect voor het verpleegkundige beroep, maar lag al langer wakker van de zorg uit bedrijfseconomisch standpunt. Centen en budgetten beheren en optimaal inzetten …

22

De coronacrisis heeft dit pijnpunt volgens mij nog meer versterkt. De drive die verpleegkundigen vandaag aan de dag leggen, is ongelofelijk. Maar toch ben ik ervan overtuigd dat er door corona nog meer vragen rondspoken in hun hoofd. Daar moeten we écht naar luisteren en gericht mee omgaan.” Applaus om 20 uur en witte lakens uit de ramen: heeft het toenemend respect een impact op het zorgimago? “Dat klopt, je hoort ook positieve berichten. Dat ondanks corona toch meer mensen zich inschrijven voor een verpleegkundeopleiding bijvoorbeeld. Dat is natuurlijk goed, maar zijn dat ook de blijvers op lange termijn? Verpleging moet echt in de genen zitten, dat is ook ons uitgangspunt bij EGHT CARE.” Wat zijn, naast betere loonvoorwaarden, andere motivators om werken in de zorg leefbaar te houden? “Het is misschien vloeken in de kerk, maar ik geloof niet in hoger loon. Ik zie veel verpleegkundigen die op zoek zijn naar erkenning en échte aandacht. Het is niet logisch dat topverpleegkundigen na 2 jaar hun ontslag geven omdat hun leidinggevende geen gehoor geeft aan hun ideeën. Luisteren en dingen vastpakken, dat gebeurt vandaag te weinig.”

En dan zijn er de uitdagingen zorgafdelingen natuurlijk.

op

de

“Absoluut. En ik denk dat de focus verkeerd ligt. Iedereen spreekt over tekorten oplossen, maar wat met de retentie? De tekorten zijn er en die kunnen we niet wegcijferen, maar we moeten de verpleegkundigen die we nu hebben gelukkig houden in plaats van ons blind te staren op het massaal aanwerven. Op dat vlak zwemt EGHT CARE tegen de stroom in: wij willen luisteren naar verpleegtalent en antwoord geven op hun ambities. Samen vooruit!” Is dat jouw toekomstvisie voor de zorgsector? “Zeker. Vandaag is de werkdruk hoog en gaan verpleegkundigen full speed voor hun patiënten en bewoners. Enorm veel respect, maar in die rush is er te weinig ruimte om te luisteren naar wat medewerkers denken. Ik ben geen missionaris, maar 80 % van de verpleegkundigen die ik met EGHT CARE ontmoet, wordt niet gehoord en wordt afgewimpeld door hun leidinggevenden. Een gemiste kans als je het mij vraagt.” “Talent koesteren én aan boord houden, is meer waard dan je blind staren op mensen bijplaatsen. Als ik 1 euro mag inzetten, investeer ik deze in de teamsfeer en groei van verpleegtoppers die vandaag het beste van zichzelf geven.” Wat mist er volgens jou vandaag? “Daadkracht. Een zekere vastberadenheid om dingen vast te pakken, zeker vanuit bedrijfseconomisch standpunt. Af en toe moet je stilstaan om sneller vooruit te gaan: zo help je de zorg vooruit en zet je het fundament voor patiëntgerichte zorg.”


Wat betekent dat voor jou, patiëntgerichte zorg? “De patiënt is het kloppende hart van de zorgsector. Dat mag vandaag nog meer in de verf gezet worden! Hoe gaat die patiënt naar huis? Wat zegt hij over de zorg en het ziekenhuis, over het eten en de verpleegkundigen? Zo’n dingen gaan rond in de familie. Op dat vlak is de patiënt toch echt een ambassadeur die aan het woord gelaten moet worden in de branding van zorgafdelingen.”

Dat brengt ons naadloos bij de laatste vraag: People management in de zorg: een utopie of de moeite waard om te proberen? “Absoluut de moeite waard om te proberen! Er zijn ongelofelijk goede initiatieven. Maar we moeten ook oprecht durven zeggen dat er nog heel veel werk is. Veel leidinggevenden in de zorg zijn super in hun vak, maar hebben te weinig people skills. Met EGHT CARE willen we hen echt bijstaan, ondersteunen en laten groeien. The only way is up!”

En dat wordt vandaag te weinig gedaan? “Exact. Ziekenhuizen en zorginstanties zijn ook ondernemingen die moeten groeien en evolueren. Dat wordt vandaag vaak te stiefmoederlijk behandeld. Natuurlijk zijn er ook goede initiatieven! Maar we moeten naar de zorg durven kijken vanuit een ondernemingsstandpunt, zonder filter.” “De ambitie van EGHT CARE? Meer branding, marketing en ondernemerschap brengen in de zorg. Samen gaan we ervoor!”

23

Is dat de link die EGHT CARE wil maken? “Goede verpleegkundigen outsourcen is belangrijk, maar er is meer nodig. Met EGHT CARE gaan we een stapje verder! Ja, we plaatsen goede verpleegkundigen bij de klant, maar daarnaast gaan we oprecht in dialoog en benaderen we de afdeling met een frisse blik. Wat kan efficiënter? Wat moet dringend vastgepakt worden? Het is onze challenge om meer branding, marketing en ondernemerschap te brengen in de zorg. Daar gaan we 100 % voor, met veel goesting en passie voor het vak.” Klinkt goed, maar hoe begin je ermee?

Project sourcing met een gezonde ‘patient first’ mentaliteit. Groeipartner in de zorg als entrepreneur en people manager. Een ploeg gedreven projectverpleegkundigen met passie en punch, operationeel vanaf dag 1. Denken en doen, stilstaan en vooruitgaan. En vooral: een enorm respect voor alle gouden handen in de zorgsector. Meer weten? www.eghtcare.be

BILLYCOM • MAGAZINE

“Bij EGHT CARE starten we vaak met simpele, korte vragen. Wat loopt er goed? Wat kan beter? Wat is prioritair? Met de wetenschap van die feiten rollen we een concreet actieplan uit. Wat, waar, wanneer, … Dingen vastpakken én duidelijk communiceren. Kan het echt niet anders? Fine, dan komen we daar oprecht voor uit en koppelen we transparant terug naar de verpleegkundigen.”

EGHT CARE IN HET KORT


BILLY DRINKS MARGARITA MET POMPELMOES & VIRGIN MARGARITA MET POMPELMOES

#trotsmomentjevan2020 Billycom sloeg de handen in elkaar met ladychef Sofie Dumont én websitebouwer Dev+. Onze opdracht? Een honderdtal smaakvolle intro’s schrijven voor alle receptcategorieën, helemaal volgens de regels van de SEO-kunst. Einddoel was een gebruiksvriendelijke website, met vlotte teksten en een hoge vindbaarheid op Google. Om 2020 sprankelend af te sluiten, testten we twee signature cocktails van Sofie uit. Cheers!

GETEST, GEDRONKEN EN GOEDGEKEURD

24

DOOR DE BILLY'S MARGARITA MET POMPELMOES: BEREIDINGSWIJZE VOOR 1 GLAS Wrijf de rand van een Margarita glas in met de gesneden kant van ½ roze pompelmoes. Draai het glas om op een bord met fleur de sel. Giet 4 cl tequila, 2 cl cointreau, het sap van ½ pompelmoes, het sap van ½ limoen en 1 koffielepel rietsuikersiroop (of agavesiroop) in een shaker met ijsblokjes. Shake en giet zonder de ijsblokjes in het glas. Werk af met limoenschijfjes en serveer. VIRGIN MARGARITA MET POMPELMOES: BEREIDINGSWIJZE VOOR 1 GLAS Vul enkele uren op voorhand ijs vormpjes met limoensorbet (een pot van 55 cl is genoeg voor 5 à 6 stuks), prik er stokjes of kleine dennentakjes in en laat in de diepvriezer opstijven. Wrijf de rand van een Margarita glas in met de gesneden kant van ½ roze pompelmoes. Draai het glas om op een bord met fleur de sel. Giet het sap van ½ pompelmoes in het glas, voeg een ontvormde sorbet toe en vul bij met tonic Finley Sea Salt Lemon. Voeg enkele roze peperbollen toe en serveer. GENIETEN MAAR! Meer recepten en lekkers op: www.sofiedumont.be


Leuvense hotspot

StudioFluo: Craft. Create. Care. Connect. In de Diestsestraat, de langste en gezelligste winkelwandelstraat van Leuven, ligt op enkele stappen van het station een creatieve hotspot verborgen. Een parel die we willen delen met onze lezers. Een must-see adresje voor iedereen die de off-knop zoekt en graag creëert. Dé hotspot voor een streepje me-time in de vorm van een workshop beauty, fashion, craft, technology of eco.

Craft trends voor jong en oud Bij StudioFluo kiezen ze bewust voor crafts die inspelen op de trends van vandaag. DIY-boxen en coole workshops die net een tikkeltje anders zijn en je creatieve grenzen verleggen. Je T-shirt pimpen met tie-dye? Een miniwandtapijt weven? Macramé of zeefdrukken? De mogelijkheden zijn eindeloos én bovendien zijn de meeste DIY-boxen en workshops geschikt voor het hele gezin! Creatief connecteren met jezelf en anderen Ook tijdens de lockdown zitten founding mothers Evi en Lies niet stil. Vanuit hun creatieve cockpit in Leuven, ontwikkelen ze voortdurend nieuwe DIYboxen. En vanaf midden maart komen daar tal van state-of-the-artworkshops in Leuven, Antwerpen en Gent bij. Voor bedrijven en scholen is het nu al mogelijk om online workshops te volgen in combinatie met een DIY-box aan huis.

25

WIN EEN BELEVINGSBON TER WAARDE VAN € 75!

STUDIOFLUO MAKES YOUR DAY!

Je leest het goed, StudioFluo geeft een belevingsbon van maar liefst € 75 weg! Ideaal voor een leuke en leerrijke workshops in 2021. Klik hier om aan de wedstrijd deel te nemen.

www.studio-fluo.be

PS. DE DIY TIE-DYE BOX WERD ALVAST GETEST EN GOEDGEKEURD DOOR DE BILLY-KIDS . BILLYCOM • MAGAZINE


Telewerken in een tiptop thuiskantoor Is de keukentafel je nieuwe homeoffice geworden? Of heb je in de leefruimte een geïmproviseerde bureauhoek gecreëerd? Wil je thuiswerken een stuk aangenamer maken? Nu telewerken aan populariteit wint, vroegen we An Daelmans van Il Sogno Homestyling om haar ultieme interieurtips te delen.

26

WAT IS ERGONOMISCH WERKEN?

"Als je job zich voornamelijk achter een beeldscherm afspeelt, zit je vaak lange tijd in dezelfde houding. Daarom is het belangrijk om een werkplek te hebben die volledig is aangepast aan jouw noden. Denk daarbij aan de

An Daelmans

hoogte van je werkblad, je bureaustoel en de lichtinval. Daarnaast moet je inzetten op cognitieve ergonomie. Dit slaat op je mentale welzijn en heeft vooral te maken met het creëren van een rustige en aangename

werkplek. Werken met zicht op de afwas of een videocall in een rommelige speelkamer? Probeer dit te vermijden. Zoek een plaats in je huis om een homeoffice te creëren dat rust en professionaliteit uitstraalt."


HOE BOUW JE DE IDEALE WERKPLEK THUIS? "Als je een thuiskantoor verkiest dat volledig is aangepast aan jouw activiteiten en bovendien goed blendt met je interieur, ga je best voor maatwerk. Zo vermijd je onpersoonlijke kantoormeubelen of tafels, kasten en stoelen die niet matchen of oncomfortabel zijn. Telewerken is een trend die zich zal verderzetten. Investeer in je homeoffice en maak een mooie ruimte waar het prettig werken is."

WIL JE GRAAG EEN WERKPLEK OP MAAT? OVERLOOP DAN ZEKER DEZE CHECKLIST

1.

Meet de muren op om de exacte afmetingen van je maatmeubel te bepalen.

2.

Check de lichtinval van je werkruimte. Ondervind je schaduwhinder? Extra lichtbronnen zijn perfect implementeerbaar!

3.

Controleer de hoogte van je huidig werkblad. Vormen je armen tijdens het werken een hoek van 90°? Check! Is dit niet het geval? Dan kies je best voor een bureau op maat.

4.

Integreer andere meubelstukken zoals kasten op een slimme manier in de ruimte. Zo creëer je meer ruimtegevoel.

5.

Het grote voordeel van een thuiskantoor is dat je volledig zelf de inrichting bepaalt. Fleur je bureau dus gerust op met een tintje groen en gezellige decoratie.

27

Veel succes aan alle thuiswerkers! www.ilsogno-homestyling.be

BILLYCOM • MAGAZINE


Billyscoop

Wat staat er in de sterren geschreven? 2021 loert om de hoek… Wat hebben de sterren voor jou in petto dit jaar? Zie ik daar de rijzige gestalte van een prins(es) op het witte paard? Of is het de schittering van een splinternieuwe Ferrari op jouw oprit? Lees even mee…

28

WATERMAN 20 JANUARI T/M 18 FEBRUARI

TWEELINGEN 21 MEI T/M 20 JUNI

Een onverwachte ontmoeting verandert je leven. Sta open voor nieuwe energie, maar blijf trouw aan jezelf. Enkel zo bereik je je doel. Opmerkelijk: heet je buurman Lucien, Etienne of Kamiel? Wees dan op je hoede, beter een goede buur dan…

De aanhoudende drukte noopt jou tot overhaaste beslissingen. Tijd om even te herbronnen. Leg je gsm aan de kant, neem een lange vakantie en eet voldoende frisco’s. Je komt herboren terug en verbaast iedereen met frisse ideeën!

VISSEN 19 FEBRUARI T/M 20 MAART

KREEFT 21 JUNI T/M 22 JULI

Bingo, je hebt prijs! Je inspanningen van vorig jaar lonen, maar let op voor overmoed. Als je te gretig bent, raak je alles in een vingerknip kwijt. Laat je naasten meeprofiteren van je winst, dan zit je gegarandeerd safe. Geven loont.

De sleutel voor verandering ligt in jouw handen. Durf je twijfels te uiten. Je collega’s en je naasten zullen je er later dankbaar voor zijn. Denk aan je gezondheid, maar let op tijdens het sporten. Een blessure loert om de hoek. Stay safe!

RAM 21 MAART T/M 19 APRIL

LEEUW 23 JULI T/M 22 AUGUSTUS

Dit jaar staat voor jou in het teken van bloemen. Wees genereus voor je vrienden, maar durf ook jezelf eens in de bloemetjes te zetten. Om te groeien en te bloeien, is voldoende me-time een absolute voorwaarde. Vermijd tulpen, ga resoluut voor anjers!

In 2021 herontdek je de liefde en tot je grote verbazing is het een bekend gezicht. Sta open voor de vonk en koester het minnevuur in je hart. Gebruik je euforie om ook je professionele ambities te realiseren. Leef in het nu!

STIER 20 APRIL T/M 20 MEI

MAAGD 23 AUGUSTUS T/M 22 SEPTEMBER

Hou je aandacht erbij, stier! De vruchten zijn bijna rijp om geplukt worden. Verlies geen kostbare energie aan nodeloze discussies en blijf op de positiviteitstrein. Andermans jaloezie is een signaal dat je op de goede weg bent. Iets met hoge bomen en veel wind. Go for it!

Het stemmetje in je hoofd is veeleisend en wordt je soms wat te veel. Zoek rust in de natuur en knuffel een boom. Je vindt wijsheid in de stilte. En neen, het gras is niet groener aan de overkant. Je eigen gazon is helemaal prima.


29

BOOGSCHUTTER 22 NOVEMBER T/M 21 DECEMBER

Het juiste moment om te zaaien, is aangebroken. Stap uit je comfortzone en laat je inspireren door de buitenwereld. Je intuïtie is je beste gids. Ga niet voor quick wins, er ligt iets groter voor jou in het verschiet. Een promotie misschien? Succes!

Gedane zaken nemen geen keer. Blijf niet te lang stilstaan bij je tegenslagen en vertrouw op je talent. Zet in op zelfontwikkeling en laat je niet van de wijs brengen door roddels. Focus als een boogschutter op je doel.

SCHORPIOEN 23 OKTOBER T/M 21 NOVEMBER

STEENBOK 22 DECEMBER T/M 19 JANUARI

Je voelt je niet comfortabel bij de alles-ofniets-vibe die er al een tijdje hangt. Een stapje terugzetten is een verstandige keuze, ook al voelt het initieel aan als een verlies. Een financiële meevaller geeft je een dankbaar duwtje in de rug.

Een grote uitdaging kruist je pad. Laat je niet verleiden door tegelwijsheden en ga te rade bij je omgeving. Blijf geduldig, je komt sterker dan ooit terug. Huisdieren en Chinese thee werken voor jou rustgevend en verhelderend.

BILLYCOM • MAGAZINE

WEEGSCHAAL 23 SEPTEMBER T/M 22 OKTOBER


E-books in the picture

Leidinggeven, motiveren en ontslag in coronatijden In deze coronatijden is het geen evidentie om je medewerkers aan te sturen, gemotiveerd te houden of simpelweg contact te houden met collega’s. Christine Esteingeldoir, zaakvoerster van Querencia, is leiderschaps- en teamcoach, trainer en facilitator. Al tijdens de eerste lockdown sprong ze in de bres om zaakvoerders en leidinggevenden te ondersteunen met e-books over ‘leidinggeven op afstand’, daarna volgde de ‘angst om terug te keren naar kantoor’ en recent kwam er ‘ontslag in coronatijden’. Een interview over angst en onzekerheid, maar ook over focus, veerkracht en mildheid.

Dag Christine! Jij hebt maar liefst 3 e-books en een e-werkboek gepubliceerd om leidinggevenden in coronatijden te ondersteunen. Vanwaar het idee?

30

“In week 3 van de lockdown in maart kreeg ik van verschillende klanten en managers de vraag of ik iets kon ontwikkelen rond leiderschap tijdens corona en quarantaine. De eerste vraag was een opleiding ‘leidinggeven op afstand’. Die vraag ben ik gaan onderzoeken en uitbreiden. Want als je ’t mij vraagt, is leidinggeven in crisistijden veel moeilijker dan leidinggeven op afstand. Ik kroop in mijn pen om een eerste e-book voor leidinggevenden te schrijven. Ik wou heel graag mijn inzichten en praktische tips delen.” Het is inderdaad een heel praktisch en uitgebreid e-book. Heb je je gebaseerd op eigen cases of waar haalde je de informatie? “Over leidinggeven op afstand bestaat heel wat vakliteratuur. Over leidinggeven in coronacrisis was er helemaal niks beschikbaar. Want de komst van COVID-19 was abrupt en in een mum van tijd heeft de hele wereld zich moeten aanpassen. Daar waar in de bedrijfswereld de focus lag op omzetgroei, groter marktaandeel, innovatie en employer branding, is door de coronacrisis razendsnel de shift gemaakt naar cost control, focus op cashflow, containment en tijdelijke werkloosheid. En nog veel belangrijker: gezondheid!” Ik veronderstel dat je zelf ook hinder hebt

ondervonden van de coronacrisis? “Eerlijk? Ik heb ook de gevolgen van deze coronacrisis gevoeld: teamcoachings en opleidingen werden geannuleerd, mensen in individuele - en dus nu online - coaching zijn niet bezig met groei en ontwikkeling maar met het beperken van hun angst en onzekerheid. Zelf heb ik ook meteen mijn focus verlegd van ‘business doen’ naar ‘gezondheid en veiligheid’. Zorgen voor mijn familie en mijn dierbaren, dat in de eerste plaats.” Je doet je coachings nu online zeg je. Ben je zelf meteen overgeschakeld naar online werken? “Ja toch wel. Uiteindelijk heb ik online heel veel kunnen werken, zowel voor individuele coaching als teamcoaching. En de tijd die vrijkwam, heb ik geïnvesteerd in Coaching for Heroes. Een vzw die we hebben opgericht om zorgverleners in de eerste lijn emotioneel en mentaal te ondersteunen. Dagelijks bestuur en coaches werken pro bono, maar onze werking kost wel geld natuurlijk. Dus daar ben ik op zoek gegaan naar funding. Een mooi initiatief! Intussen is telewerken nog steeds de norm en heel wat bedrijven worden gerund van thuis uit. Dit brengt heel wat uitdagingen mee voor medewerkers én leidinggevenden. “Absoluut! Plots worden keukens en slaapkamers de vaste werkplek terwijl er kinderen rondlopen en huisdieren komen


De e-books van Querencia kan je gratis downloaden op: www.querencia.be/nl/gratis-inspiratie E-book | leadership tijdens corona en quarantaine E-book & E-workbook | back tot he future of teamwork E-book | ontslag in coronatijden

snuffelen. Videocalls zijn praktisch maar vullen niet het gemis in van een face-toface meeting of een gezellig koffiemoment. Maar niet alleen medewerkers, maar ook veel leidinggevenden worstelen met werken op afstand. Hoe hou ik mijn team gemotiveerd en geconnecteerd nu iedereen thuis aan het werk is? Hoe moet ik virtueel en veilig communiceren? Kan ik nog doelen bepalen, feedback geven of medewerkers evalueren? Interessante vragen die mij aangemoedigd hebben om deze e-books te schrijven.” Na het eerste e-book volgden nog 2 e-books en een digitaal werkboek. Je had de smaak te pakken?

en de nazorg voor de rest van je team achteraf.”

31

Ik heb zelf jouw e-books met veel interesse gelezen. Kan je een aantal learnings of tips meegeven voor zaakvoerders en leidinggevenden in deze turbulente tijden? “Je mag veel vragen van je mensen, maar geef hen ook veel terug. Vertrouwen in de eerste plaats. Daarnaast zijn focus, veerkracht en mildheid wat mij betreft de 3 cruciale elementen. Focus is de capaciteit om je aandacht te richten op wat belangrijk is. Om je topprioriteiten te bepalen zeg maar. Veerkracht is de capaciteit om je wendbaar aan te passen. Om te blijven voelen wat er gebeurt en daar soepel mee om te gaan. Niet als één of andere ongenaakbare figuur die alles altijd aankan, maar genuanceerd vanuit je kracht, en ook vanuit je kwetsbaarheid. Mildheid is de capaciteit om écht met je hart te kijken naar wat er gebeurt. Om begripvol te zijn en empathisch.” Waardevolle tips die zeker niet alleen in coronatijden belangrijk zijn! Bedankt Christine om jouw inzichten en zoveel expertise te delen.

BILLYCOM • MAGAZINE

“Ik kreeg veel respons en positieve feedback op het eerste e-book waardoor ik gemotiveerd werd om nog 2 andere e-books te schrijven: ‘back to the future of teamwork’ over de angst om terug naar kantoor te keren na de lockdown en ‘ontslag in coronatijden’. Dit laatste is natuurlijk een pijnlijke realiteit voor veel bedrijven. En in dit e-book geef ik veel inzichten en praktische tips mee. Je krijgt een stappenplan hoe je best zo’n gesprek voert, maar ook over de selectie vooraf

Christine Esteingeldoir


32

CONFESSIONS

CORONA

Verplicht telewerken tijdens de lockdown? De Billy’s organiseerden zich voorbeeldig virtueel. We zochten een hoekje in onze keuken, living of slaapkamer om ons homeoffice in te richten. Niet altijd evident, want telewerken komt met de nodige verrassingen en animatie. Schrappen wat niet past: baby’s, pubers, huisdieren, strijkplanken, partners, … Enkele corona confessions van het Billy-team!

PETRA

“Zoomchic is trending! Oh jawel, ik pleit schuldig. Ik zit dagelijks virtueel te vergaderen met klanten in mijn comfy jeans en op mijn wollen bollensokjes mét uiteraard een keurig bloesje. Special effect tijdens enkele videocalls? Lily de lazy kat die rustig over mijn toetsenbord stapt en mijn scherm he-le-maal in de war brengt …. %@#`µ?!” #zoomchic TIM BAERT

“Ik zal me deze confession ongetwijfeld nog lang beklagen, maar goed… De lezer wil ook wat. Wat gebeurt er als de buitentemperatuur daalt, mijn zomervelletje uitdroogt en mijn homedesk strategisch aan de badkamer grenst? Juist, dan wordt er al eens stiekem geëxperimenteerd met de huidcrèmes van mijn vriendin. En neen, dit wist ze tot op vandaag nog niet.” #busted


ELLEN

“Maanden niet mogen dansen en feesten, eist op de duur zijn tol. Om die oncontroleerbare dansbenen toch eens los te gooien, zet ik af en toe keiharde feestmuziek op in de living. Liefst in de categorie après-ski, zoals de tophit Sieben Sünden van Marc Pircher. Mét Duitse songtekst bij de hand. De bevreemdende blikken van mijn huisgenoten neem ik er met plezier bij.” #shakeittilyoumakeit KARLIJN

“Ik hou het ritme erin en start mijn werkdag graag stipt om 8 uur. Dat betekent ook lange avonden in de bubbel. Zonder meet-ups met vriendinnen of familie, beland ik vroeg in de zetel. De hamvraag: wat kijken we vandaag? Zo zijn mijn vriend en ik verknocht geraakt aan telenovelle Sara. Televisie aan, gedachten uit en wegdromen maar …” #hopelozeromanticus JANA

“Schrijven vraagt de nodige energie. Appelflappen, carrot cake, banenbrood, … mijn oven draaide overuren! Zelf had ik het idee dat ik me ontpopte tot baking queen, tot ik de brownies van Jeroen Meus probeerde. Ai, véél te nat. Volgens mijn zus ‘choco voor op de boterham’. Gelukkig bleef het al die maanden bij slechts één misbaksel.”

33

#bakingfails T I M V LO E B E R G H

“Middagpauze? Dan tune ik in op het YouTube channel van concertzaal Ancienne Belgique, draai ik mijn boxen volledig open en waan ik mij op het drukste, beste, sociaalste feestje van het moment. En oefening baart kunst. De lockdownsessie van Zwangere Guy kan ik intussen van voor naar achter – en terug – mee rappen. Jo, jo!” #rappenmaar

ANOUK

#jemenfous

BILLYCOM • MAGAZINE

“Mijn zoontje Lukas afzetten aan de crèche terwijl ik nog pantoffels draag, de torenhoge stapel was pijlsnel uit beeld halen voor een videocall – ik heb mijn waskot omgevormd tot bureau –, ook mijn consumptie van chocolade, koffie en Apérol is verdacht gestegen (#nojudging). Dat zijn mijn guilty pleasures. MAAR in jogging, onesie of pyjama werken? Hell no! Er zijn grenzen.”


‘MARKETING AS A COST OF SALES’ IS EEN MUST Klant in de kijker: Dennis Kenis van Grava Adverteren met online én offline effect? Marketing in tijden van runshopping? De tijd dat marketing en sales ieder vanop hun eigen eiland werkten, is voorgoed verleden tijd. Een statement dat Dennis Kenis, founder van Grava, haarfijn uitlegt en onderbouwt. Grava zet al jaren bedrijven, merken en producten op de digitale rails voor meer leads, meer omzet en meer business.

Hoe gaat het met jou en met Grava in deze uitdagende tijden van een light lockdown? “De ganse Grava-familie heeft de 34

1ste lockdown goed en gezond doorstaan. Een 2de golf met thuiswerk? Dat had ik niet zien aankomen. Gelukkig hebben we telewerken intussen in de vingers. Voordien waren onze videocalls puur voor business, nu stimuleren ze ook de teamsfeer. In deze crisis is het vooral belangrijk om goed te blijven communiceren, zowel intern als extern.”

Grava beschouwt marketing als een onderdeel van sales. Waarom houden jullie niet vast aan het klassieke marketingbudget? “Bij Grava gebruiken we de benaming ‘marketing as a cost of sales’ eigenlijk al jaren. En als je je erin verdiept, is het heel logisch. Een vast marketingbudget geeft het risico op foute vergelijkingen. Er is geen flexibiliteit en dus gaat het al snel over meer bereiken met minder centen. Niet erg realistisch. Als strategisch marketingpartner verkiezen we een flexibele methode die rekening houdt met factoren van buitenaf (het weer, de coronacrisis, de eindejaarperiode, …) en met je unieke manier van verkopen. ‘Marketing as a cost of sales’ denkt na over je business, over je producten en over je winstmarges.”

Een return of rendement is voor ieder bedrijf anders. Wat kan dit zoal zijn? “Klopt! Return On Advertising Spend (ROAS) is de win die jouw bedrijf haalt uit zijn advertenties. Maar die return is geen vaste formule. Voor sommigen is dit het halen van omzet, voor anderen het marktaandeel vergroten. Het kunnen ook marges zijn, en die kunnen dan weer schommelen tussen producten of diensten. Als elektronicawinkel scoor je misschien meer op de verkoop van een smartphone dan op die van een wasmachine. Grava stuurt daarom voor sommige klanten niet aan op ROAS, maar wel op Margin On Ad Spend (MOAS).”

“Grava is geen leverancier, wel een strategische partner. We dompelen ons volledig onder in de business van de klant en we presenteren enkel ideeën die perfect passen bij zijn aanbod en marges. Zo krijgen we niet de vraag om te besparen, wel om samen meer te bereiken. Geweldig!”

Is het mogelijk om de brug te bouwen tussen online activiteiten en offline business? “Absoluut! Om die links te zien en op te volgen, gebruikt Grava dashboards.


Heel nuttig voor bedrijven die online en offline marketing combineren. Stel dat een bedrijf € 10.000 spendeert aan online campagnes en daar € 30.000 omzet via de webshop uit haalt, dan is de ROAS 3. Maar diezelfde € 10.000 doet veel meer dan mensen naar de online winkel sturen. Ze brengt ook nieuwe klanten naar de fysieke winkelpunten. Tot de verbazing van veel bedrijfsleiders beperken online investeringen zich niet tot online omzet, ze hebben ook een positief effect op de offline sales.”

VAN FUNSHOPPING NAAR RUNSHOPPING … Consumenten doen in coronatijden niet meer aan funshopping, maar aan hyperefficiënt winkelen, waarbij de voorbereiding thuis en online plaatsvindt. Knoop doorgehakt? Dan trekken kopers naar de fysieke winkel waar ze tijdens een blitsbezoek overgaan tot aankoop. Inspireren via online kanalen is daarom een echte must geworden.

In tijden van telewerken en runshopping staan veel ondernemingen onder druk. Is een ‘cost of sales’ budget nu essentiëler dan tevoren? “Zeker! Doordat klanten

Bereik je jouw doelgroep bij voorkeur aan het begin of aan het einde van je marketing- en salesfunnel? “Marketingsales is een evenwichtsoefening tussen volume en acquisitiekost waarbij je niet één fase uit de funnel bewerkt maar de hele funnel. Grava mikt daarom zowel op kortetermijn- als langetermijneffecten. Tussentijds opvolgen en optimaliseren is evident, maar een eindevaluatie opmaken na enkele weken is te vroeg. Afstemmen aan het eind van een kwartaal of jaar op jaar vergelijken, is ideaal om learnings op te doen.” “Marketing is het budget dat het snelst sneuvelt in crisistijden. Een campagne stopzetten is nochtans niet de oplossing. Je kan je marketing beter bijsturen. Zo blijf je je verkoop boosten, ook al is het in andere mate dan je oorspronkelijke plan.”

35

“In de praktijk is ‘marketing as a cost of sales’ het resultaat van teamwork. Goede communicatie tussen ons en de klant is key. Wij verdiepen ons in hun commercieel aanbod en zetten slimme, datagestuurde campagnes op. We bepalen de objectieven, identificeren de doelgroepen en vertalen dit naar een plan. Onze baseline vat het goed samen: find your audience, fuel your business.”

Tot slot, kan je bedrijven die marketing nog niet als ‘cost of sales’ beschouwen de ultieme tip geven om ermee aan de slag te gaan? "Blijf niet afwachten, maar begin ermee. Het is nooit te laat om je marketingaanpak te actualiseren!” Dankjewel Dennis voor deze interessante inzichten!

WWW.GRAVA.BE

BILLYCOM • MAGAZINE

runshoppen, is de druk op alles wat performance is groter geworden. Concreet? Het is cruciaal om op het juiste moment onder de aandacht te komen. Als digital performance marketing agency managen we budgetten over diverse kanalen heen en op lange termijn. Sommige kanalen zitten hoger in de funnel of vroeger in de customer journey. Hun acquisitiekost lijkt hoog, maar ze hebben een belangrijke rol aan het begin van de rit, namelijk nieuwe klanten

triggeren en inspireren. Terwijl de laatste push to sales gegeven wordt via kanalen die lager in de funnel en later in de customer journey zitten. Als je alle puzzelstukken goed op elkaar afstemt, kom je op de juiste kost uit.”


Op speeddate met de Billy-partners Wie zijn de gezichten achter de trouwste partners van Billycom? Hoe hebben zij deze uitdagende periode beleefd en waar richten ze in 2021 hun toekomstvizier op? Schuif mee aan tafel voor een speeddate met onze trouwe Billy-partners!

JAYJAYS

Jens De Meester

36

Grootste learning van 2020? De selfmade man is een mythe. Meer dan ooit heb ik gevoeld dat een goed netwerk van vrienden, familie en zakenpartners essentieel is. Voornemen voor 2021? Meer tijd maken voor vrienden en familie, een versnelling hoger schakelen met JayJays en natuurlijk een mooi evenwicht vinden tussen beiden. Beste podcast of boek? Het boek ‘Green Lights’ van Matthew McConaughey is een absolute aanrader! Coronamantra? It is not the critic who counts, not the man who points out how the strong man stumbles, or where the doer of deeds could have done them better. The credit belongs to the man who is actually in the arena.

WEBHERO

GROWMEDIA

Jo Deferm

Tim Vloebergh

Grootste learning van 2020? Volgens Thierry Geerts, CEO van Google Belgium, stijgt de e-commerce in BelgiĂŤ met maar liefst 200 %. Slechts 20 % van die groei gaat naar Belgische bedrijven‌ Hier moeten we lessen uit trekken! Voornemen voor 2021? Minder koffie drinken, ik ben al hyper genoeg voor mijn omgeving! Beste podcast of boek? Ik ben een fervent podcastluisteraar! Om er een aantal te noemen: Bill Gates & Rashida Jones Ask Big Questions, Techmag en State of Demand Gen. En voor wie meer inspiratie zoekt, is er natuurlijk onze eigen podcast: de Marketing Kubus. đ&#x;˜‰ Coronamantra? achteruitgaan.

Stilstaan

is

Grootste learning van 2020? Stilstaan is niet per se achteruitgaan. Als je tijd neemt om alles in perspectief te plaatsen, zet je de volgende stap met meer vastberadenheid. Voornemen voor 2021? Minstens ĂŠĂŠn dag per maand een Super-Happy-Fun-Day organiseren! Dit is een dag met familie of vrienden waarop niets moet en alles mag. Beste podcast of boek? Ik ben verzot op de podcasts van Joe Rogan. Vooral de episodes over historische thema’s vind ik boeiend! Ook ‘Naval Ravikant’ behoort tot mijn lijstje van favoriete podcasts. Coronamantra? Do more of what makes you happy!


GRAFISCH BEDENKER

Annabel De Croo

Grootste learning van 2020? Het is prachtig om te zien hoe creatief en veerkrachtig alle ondernemers uit de hoek komen in deze uitdagende tijden. We hebben veel meer in onze mars dan we denken! Voornemen voor 2021? Ten volle genieten van het leven en mijn vrienden en familie dicht bij mij houden.

Coronamantra? Leef je leven zoals jij dat wilt, om jezelf te zijn heb je niet veel nodig.

Steven Deleus

Grootste learning van 2020? Bedrijven die investeerden in digitale marketing, plukken daar nu de vruchten van. Blij dat we onze klanten daarmee konden helpen! Voornemen voor 2021? Een eigen YouTube-kanaal waarop we onze kennis en ervaringen delen. En we gaan daarbij samenwerken met partners! Is Billycom vrij? đ&#x;˜‰ Beste podcast of boek? ‘Kan je een Rups Leren Vliegen’ van Jan Bommerez. Gaat over gelijk en geluk, maar ook over de keuzes die je als mens maakt. Prachtig boek! Coronamantra? Innoveren en aanpassen is the way to go! Ik treed graag uit mijn comfortzone om creatieve oplossingen te bedenken en betere resultaten te boeken.

PRESENCE TRANSLATE & INTERACT

Teuntje Manders

Grootste learning van 2020? Het is belangrijk om stil te staan bij wat je allemaal hebt, kan en mag.

37

Voornemen voor 2021? Meer tijd doorbrengen met de mensen die ik in 2020 heb moeten missen. En nu we toch bezig zijn, meer bewegen, minder alcohol, meer water, ‌ Het gebruikelijke! Beste podcast of boek? Tijdens quarantaine had ik eindelijk tijd om in het boek ‘Een Klein Leven’ van Hanya Yangihara te beginnen. Een hartverwarmend ĂŠn tegelijk verscheurend verhaal. Het werd meteen mijn all-time favorite! Coronamantra? Altijd blijven lachen!

BILLYCOM • MAGAZINE

Beste podcast of boek? Ik verslind alle boeken van Jo Claes over de Leuvense inspecteur Thomas Berg. Maar ook de podcasts van Stijn Van de Voorde fascineren mij mateloos!

VECTOR BROSS


Happy New Year! Petra Anouk 38

Ellen

Jana

Tim Karlijn

Tim


39

Eindredactie: Karlijn Van De Sype, Petra Meeus. Redactie: Tim Baert, Petra Meeus, Karlijn Van De Sype, Jana Vanherwegen, Ellen Merki. Video: Tim Vloebergh. Billy Foto's: Marilyn De Smet. Design: Anouk Verschaeren

BILLYCOM • MAGAZINE

COLOFON


40

Nieuwsgierig naar meer? Volg Billycom via Instagram, Facebook, YouTube en LinkedIn en laat je inspireren!

Billycom is gevestigd in Officenter Leuven www.billycom.be | petra.meeus@billycom.be Contact: Petra Meeus | GSM +32 473 985697