Page 1

BILLY MCQUEENIE PORTFOLIO


CURRICULUM VITAE PERSONAL WORK

HOUSE WITH FOUR ROOMS UQ ROWING CENTRE INDIGENOUS BIRTHING CENTRE

PROFESSIONAL WORK HEAL ST HOUSE NEW FARM TOWNHOUSE GORDON PARK HOUSE


BILLY MCQUEENIE

+61 (0) 410 119 212 billy.mcqueenie@hotmail.com

ARCHITECTURAL WORK EXPERIENCE

2017 - Current: Student Architect - Twohill and James Architects 2017: Student Internship - Vokes and Peters

EDUCATION

2017: Bachelor of Architectural Design - University of Queensland 2017: UQ Field Experience - Yangon, Myanmar 2016 - 2017: Exchange Semester - Politecnico di Milano 2013: High School Certificate - Kelvin Grove State College

AWARDS/RECOGNITION

2017: Nominee - UQ Bligh Tanner Book Prize 2017: Work exhibited on international architecture platforms Crit.Day and Representa 2015 - 2017: University of Queensland Birrell Scholars Member 2015 - 2017: Dean’s Commendation of Achievement - University of Queensland 2013: Academic Excellence Award: Top of English and English Extension - Kelvin Grove State College

EXTRA CURRICULAR

2018: Freelance Graphic Design - UQ Institute for Social Science Research Annual Report cover 2017: Raising money and participating in The UQ Winter Sleepout 2017: 1st Year Guest Critic, interim and final reviews - University of Queensland 2017: AIA Student Mentor Program - Twohill and James Architects 2015-2017: Bruce Society - Architecture Students of UQ 2015 - 2017: SONA Member

SKILLS

Microstation Sketchup Adobe CS (Photoshop, InDesign) Autocad Revit

••••• ••••• ••••∙ •••∙∙ • ∙ ∙ ∙ ∙

Hand-drafting and sketching Physical model making

REFEREES

Emma James: Director - Twohill and James Architects Mobile: +61 (0) 423 502 597 / Email: ej@twohillandjames.com.au David Twohill: Director - Twohill and James Architects Mobile: +61 (0) 414 194 851 / Email: dt@twohillandjames.com.au John de Manincor: Director - The Architecture Office; Senior Lecturer - The University of Queensland Mobile: +61 (0) 414 732 376 / Email: j.demanincor@uq.edu.au


site nts


PERSONAL WORK

HOUSE WITH FOUR ROOMS 2019

House with Four Rooms started as an idea for a house with a verandah along the perimeter. To do so, all services have been internalised, held within the walls of the building, freeing the facade to remain totally open. In an attempt to eliminate a hierarchy between rooms, the walls take a cruciform shape, creating four equally sized square spaces, all opening onto the continuous verandah. The verandah is an interstitial space between indoors and outdoors, thus mitigating privacy, security, and environmental factors. Through curtains, glass sliding doors, and timber screens, these three factors are controlled independently, allowing for a dynamic array of conditions. On a hot summer’s night curtains and doors may stay open whilst screens are locked, whereas screens and curtains may be opened with the doors tightly shut on a cold winter’s morning. House with Four Rooms takes precedent in O. M. Ungers’ House Without Qualities, OFFICE’s 20 Rooms, and the Queensland vernacular building tradition.


floor plan 00 0

1

2

5


elevation north 0

1

2

5


section 01


detail section 01 0

.2

.5

1


site nts


UQ ROWING CENTRE UQ ARCH3200, 2017 Course Coordinator: Douglas Neale Tutor: Lisa Lambie The design studio called for a new clubhouse and shed for the UQ Rowing Club. With its placement on the river at the northern edge of the campus, the build aims to refer not only to its university setting, but the greater civic context of the site. The building is placed as a slender object to fit the linear site, broken to reveal only a single glimpse of the river beyond. It aims to respond to both its university and cross-river residential context by presenting two strikingly different facades. A civic scale is achieved on the university side through a tall, billboard like facade, whilst the river edge is presented with a more residentially scaled elevation, receiving the full extent of a steeply pitched roof. The building is rendered as a pure geometry in the landscape - something both siteless and contextual. A tectonic language of post and beam construction with a simple weatherboard cladding is deployed in the building . The formal purity is underpinned by a clear and consistent tectonic expression.


floor plan 00

floor plan 01 0

10

20


elevation south

elevation north 0

10

20


elevation east 0

2

5

10


section 01


construction diagrams nts


iso nts


site nts


INDIGENOUS BIRTHING CENTRE UQ ARCH3000, 2017 Course Coordinator: Timothy O’Rourke Tutor: Lisa Moore The studio called for an indigenous birthing centre on a site in Logan Central. In order to accommodate the substantial amount of required program, a fixed form was avoided early in the design process. Starting with an L shaped plan framing a courtyard, the outer walls become an anchor for the building. The inner wall is then freed - a line that can be pushed and pulled to fit program as required. The building then operates with two facades. The anchor walls to the street feature minimal openings, and act as a protective barrier to internal spaces. The facade to the courtyard, however, is punctuated to such an extent it all but disappears in places, bringing external space in to such an extent it almost cleaves the building in two. The use of brick here is essential. Prominent throughout waiting and relaxation spaces, the brick infers external space, whilst also forming public and private areas of congregation. The brick becomes a structural system, an aesthetic language, and a spatial and programmatic reference.


floor plan 00 0

10

20


floor plan 01


elevation west

section 01 0

2

5

10


PROFESSIONAL WORK

HEAL ST HOUSE

2019

Measured Drawings completed whilst at Twohill and James Architects.


[Academic use only]

floor plan 00

5

2

1

0


elevation east

[Academic use only]

section 01 [Academic use only]


NEW FARM TOWNHOUSE 2018

Alterations and additions to a 1990s townhouse in New Farm, Brisbane. Measured Drawings and Master Planning stages completed in assistance to Director Emma James whilst at Twohill and James Architects.


site nts


GORDON PARK HOUSE 2018-19

Alterations and additions to an inter-was brick house in suburban Brisbane. Measured Drawings to Contract Documentation stages completed in assistance to Director Emma James whilst at Twohill and James Architects.


[Academic use only]


[Academic use only]


[Academic use only]


[Academic use only]


[Academic use only]


[Academic use only]


Profile for Billy McQueenie

Billy McQueenie Portfolio 2019  

Billy McQueenie Portfolio 2019  

Advertisement