Partillebo PaTapeten Nr3 2021

Page 1

På Tidningen för Partillebos kunder

Nr 3/2021

Lexbys fägator i höstskrud sid. 6-7

Partillebos nya boendeutvecklare sid. 4-5

Thomas och Ingela vill aldrig flytta från Oxled sid. 8-9

Khitam har hamnat rätt sid. 11

1


VD har ordet

Julen står för dörren och ett nytt år är på ingång. Nyligen presenterade Hyresgästföreningen resultaten från sin undersökning om hur nöjda deras medlemmar är med sitt boende. Jag känner mig hedrad över att Partillebo blev den näst bästa hyresvärden i region Västra Sverige. Vi arbetar nu vidare med såväl den undersökning som Hyres­gästföreningen gjort samt den kundundersökning vi själva gjorde förra hösten – med målet att ni hyresgäster ska bli ännu nöjdare med oss. Exempel på åtgärder vi jobbar med är städning av tvättstugor, trapphus och loftgångar. Utöver det arbetar vi också med mer riktade åtgärder för varje områdeskontor. Vår engagerade personal, inte minst våra servicetekniker, arbetar utifrån Partillebos värdegrund där några av ledorden är att vi ska vara serviceinriktade och alltid utgå från allas lika värde. I det här numret av tidningen får ni lära känna Khitam, som sedan ett år tillbaka arbetar som servicetekniker i centrala Partille. Det kommer också att bli spännande att följa vår nya boende­utvecklare Shano framöver. Hon ska bland annat jobba mycket med kontakterna er grannar emellan, för ökad trivsel och livskvalitet. Nu under den mörka årstiden, och särskilt kring jul, är vi många som tänder levande ljus för att mysa lite extra på kvällarna. Tyvärr är det också så att drygt hälften av alla bränder i bostäder som räddningstjänsten larmas till inträffar i december och januari. Några goda råd är att inte låta barn hantera ljus, tänd­stickor och tändare på egen hand. Tänk även på att husdjur lätt kan välta ljus. Släck därför alltid ljusen om du inte kan ha uppsikt över dem. Med de orden hoppas jag att du får en riktigt härlig, säker och trygg jul. God Jul och ett Gott Nytt år!

2

Katarina Elfverson VD Partillebo AB

Senap till julens läckerheter En härlig hemmagjord senap som passar perfekt på julbordet. 1/2 dl bruna senapsfrön 1/2 dl gula senapsfrön 2 dl vatten 1 msk senapspulver 1 dl fast honung 2 msk rapsolja 2 msk äppelcidervinäger Lägg senapskornen i en kastrull tillsammans med vattnet. Koka upp och sjud i ca 5 minuter. Spola kornen kalla och låt rinna av. Mortla senapsfröna i omgångar tills de kladdar ihop. Rör sedan ner senapspulver, honung, olja och vinäger. Häll i väl rengjord glasburk med lock. Låt gärna senapen stå i kylen ett dygn, så att smakerna hinner mogna.


På tapeten just nu!

Jultomten – vem är han egentligen? Julen nalkas och det är bråda dagar för många. Värst är det troligen för jultomten som ska hinna läsa alla önskelistor och se till att nissarna tillverkar och slår in julklapparna i tid. Så sägs det i alla fall. Han är en fascinerande figur den där jultomten, inte minst för att han är ett särdeles bra exempel på hur folklore uppstår i mötet mellan olika berättelser. Jultomtens historia är brokig och går långt tillbaka i tiden. Exempelvis hade de flesta germanska kulturer under asatrons tid en högtid, Yule, kring vintersolståndet. Detta firande var kopplat till guden Oden, som kallades för julfader. Men jultomtens tydligaste ursprung är nog ändå biskop Sankt Nikolaus – en givmild man som levde i Turkiet under 300-talet. Enligt legenden räddade han tre fattiga flickor från prostitu­tion genom att kasta pengar till dem genom skorstenen. Pengarna landade turligt nog i en strumpa som hängde på tork och på så sätt skapades traditionen att lägga presenter i julstrumpan. Sankt Nikolaus blev med tiden en populär figur i Nederländerna och fick då namnet Sinterklaas. Holländarna tog sedermera med sig sin Sinterklaas till USA, där han blev Santa Claus. En vanlig myt i USA är att den tomte vi ser idag skulle vara skapad av Coca-Cola under 1930-talet. Det är dock inte riktigt sant. Bilden av tomten som en gladlynt och korpulent man i stort vitt skägg och rödvita kläder skapades långt tidigare. Man kan väl snarare säga att det multinationella läskföretaget standardi­serade jultomtens utseende – mycket tack vare deras reklamtecknare Haddon Sundblom, som hade finsk-svensk härkomst.

Biskop Sankt Nikolaus

Haddon Sundbloms Santa Claus

Här uppe i Norden förenades, under 1800-talet, julbockstraditionen med det nya fenomenet jultomten. På den tiden gick ungdomarna runt bland gårdarna och framförde enklare skådespel eller sjöng visor. En i sällskapet kunde vara utklädd till bock, ibland med en mask gjord av halm. Som tack för uppträdandet fick de mat, dryck och pengar till ett gille som hölls i mellandagarna. När sedan jultomten blev den som traditionellt kom med julklapparna lät man istället bocken dra tomtens släde. Konstnären Jenny Nyström (1854–1946) är en av våra främsta julkortstecknare och kanske den som gett jultomten ett ansikte i Sverige. Hennes gårdstomte var från början en figur med övernaturliga krafter som såg till att gården hade lycka med sig, men som även kunde straffa gårdsfolket om de misskött sig under året. I dessa dagar längtar vi mest efter att jultomten ska knacka på ytterdörren och förgylla vår julafton, med säcken sprängfylld av hårda och mjuka paket.

Tomte av Jenny Nyström

3


4


Shano är Partillebos nya boendeutvecklare Nu utökar Partillebo sitt team med en ny medarbetare, socionomen Shano Westerlund. Hon ska arbeta som boende­utvecklare, en helt ny tjänst. Uppdraget ska ha fokus på Partillebos devis ”för dig och din granne” och bidra till ökad livskvalitet för alla hyresgäster. Shanos roll är att, tillsammans med Partillebos områdespersonal, utveckla förutsättningarna för goda kontakter grannar emellan – allt från nya delningstjänster till att fånga upp eventuella konflikter mellan hyres­gäster. När vi intervjuar Shano Westerlund har hon ännu inte tillträtt tjänsten som bo­ende­ utvecklare men direkt efter årsskiftet ska hon ta sig an sina nya arbetsuppgifter. Det ser hon fram emot. Efter att tidigare ha arbetat med boendefrågor inom social­ tjänsten är Shanos intresse stort för ärenden kring hyresgäster, boendemiljöer och social hållbarhet. Men vad var det som lockade med just det här uppdraget?   – Allt! En hel del av de här frågorna har jag redan arbetat med och har erfarenhet av. Att vara boendeutvecklare är ingen myndighetsroll, det handlar mer om socialt arbete. Att få vara ute på plats och träffa människor. Få ta tag i de svåra frågorna, det gillar jag. Informera hyresgästerna om att det finns hjälp. Kanske har man upptäckt att en granne inte mår bra till exempel, säger Shano. Med på mötet är även Agneta Marklund, hyreschef på Partillebo. Hon förklarar varför behovet av en boendeutvecklare uppstått:   – Det här är en helt ny tjänst på Partillebo. Bakgrunden är att vi har noterat en viss förändring i bostadsområdena; hyresgästerna efterfrågar trivsel, trygghet och säkerhet på ett annat sätt än tidigare. De vill gärna ha bra och god kontakt med sina grannar, men så ser inte verkligheten ut alla gånger. Synpunkter på grannars levnadssätt kan exempelvis förekomma. Under pandemin blev detta kanske ännu mer tydligt, när så många arbetade hemifrån.

Agneta tar även upp andra faktorer såsom ofrivillig ensamhet och förhoppningen är att ett ökat grannskapande ska råda bot på detta och andra samhällsproblem. Med en boendeutvecklare vill Partillebo satsa på social hållbarhet och lägga ytterligare fokus på trivsel- och trygghetsfrågor. Shano Westerlund med flera ska gemensamt forma en modell för Partillebo.   – Det här är ett systematiskt arbete som ska pågå och utvecklas under flera år. Redan idag har vi ett väl utvecklat kontakt­nät och arbetar nära socialtjänsten, polisen, väktare, vård- och omsorgs­förvaltningen samt en del av föreningslivet. Partillebos mål är ju att skapa trygghet och framtidstro som får människor att växa, säger Agneta Marklund. Shano är uppvuxen i Sundsvall men högskolestudierna tog henne söderut och numera är Göteborg hennes hemstad. Förutom uppdrag inom socialtjänsten har Shano arbetat för Kronofogden och hon har även erfarenhet av rättspsykiatri.   – Här i Partille kommer jag synas ute, vara närvarande och tillgänglig. Jag vill verkligen finnas för hyresgästerna och arbeta nära områdeskontorens personal. Det är viktigt med likvärdig boendemiljö och livskvalitet för alla, hyresgästen ska trivas så bra som möjligt. Jag har tidigare jobbat med bland annat vräkningsföre­ byggande åtgärder och tittat på vilka insatser som krävs för att nå förändring. Det behöver inte vara så komplicerat.

I uppdraget som boendeutvecklare finns också möjligheten att undersöka intresset för delningstjänster i de olika bostads­ områdena. Genom tjänsterna kan grannar hjälpa varandra med barnvakt, hundvakt, utlåning av verktyg, sportutrustning och liknande.   – Det gäller att komma ut och träffa hyresgästerna. Prata med dem om vad som funkar och inte, ha en dialog helt enkelt. Min tjänst ska vara inbjudande, hyresgästerna ska känna sig mer delaktiga. Min förhoppning är att de ska komma fram till mig och ställa frågor, säger Shano. Parallellt med tjänsten kommer Shano att läsa till diplomerad fastighetsförvaltare på fastighetsakademin; som komplement till hennes socionomutbildning.   – Jag har alltid velat bli socionom och arbeta med människor. Redan på högstadiet frågade jag studievägledaren hur jag skulle göra. Matte var inte min grej och jag ville inte läsa natur. Då fick jag tips om vård- och omsorgsprogrammet, så jag är faktiskt undersköterska också, skrattar Shano Westerlund. Shano återkommer med hur ni enklast kommer i kontakt med henne, när hon väl är på plats i mitten av januari.

Text Louise Lagerkvist Olemyr Foto Helena Sellgren

5


6


Lexbys stadsnära landsbygd Det är nästan osannolikt att det finns så vackra fägator och gamla gårdar ett stenkast från Partille centrums myllrande torg och butiker. Hit kan du promenera, ta buss 519, cykla eller ställa bilen vid exempelvis Lexby Skola. Bakom skolbyggnaden tornar Brattefjäll upp sig med varierande bergs­klättring för den som känner sig hugad. Lite längre bort finns möjlighet att välja någon av de fyra promenad­stigarna genom Lexby by med omnejd. Det är en klar och vindstilla höstmorgon i gamla Lexby. Dimman dansar ute på ängarna och solens strålar letar sig försiktigt in bland lövverken. Vi väljer den gula vandringsleden, Kulturstigen, och promenerar genom en oskiftad by med gårdshus, smedja och fägator* i ett välbevarat kulturlandskap. Här och var finns skyltar som informerar oss om bygdens natur och historia. Vi passerar hästar som fridfullt betar i

hagarna. En vacker vit valack gör plötsligt ett krumsprång, kanske vill han visa sin lycka över att morgonen äntligen gryr. Fåren har precis utfodrats och bildar ulliga grupper kring det utlagda höet. De ids inte ens snegla på oss när vi hänger över gärdsgården för att ta bilder.

nämns Lexby för första gången i skrift men troligen har byn varit befolkad långt tidigare än så – arkeologer har funnit bronsåldersrösen i de närliggande bergen. Genom historien har byn plundrats och bränts ned flera gånger. Senmedeltiden var en orolig period där soldater för­ flyttade sig genom dalgången, i stort behov av proviant och på jakt efter unga män som kunde ansluta till deras trupper. Då flydde byborna upp i bergen och många gömde sig på Brattefjäll. På detta mäktiga berg finns idag flera

Vidare längs fägatan stannar vi upp och läser att det som mest funnits 17 gårdar i gamla Lexby och att människor bott här i flera århundraden. Redan på 1500-talet

klätterleder. Göteborg med omnejd har faktiskt den mest stadsnära klättringen i Europa och Brattefjäll är ett mycket populärt klätterområde bland nybörjare såväl som elit. Det går absolut att ta sig upp utan att klättra; brant på vissa ställen men det är mödan värt. På toppen av berget breder en vidsträckt utsikt ut sig, där man i väster kan se ända till Älvsborgsbron.

Lexby Gårds gula boningshus och den vackra gamla smedjan.

Fåren är fullt upptagna med att äta.

*Fägata: En stig avsedd för tamboskap som går mellan byns centrum till betet på utmarken, omgiven av stengärdsgårdar på ömse sidor.

Lexby skola med Brattefjäll i bakgrunden. I Gamla Lexby finns även en ridklubb, höghöjdsbanan High Adventure och välbesökta Lexby Gård. Den ideella föreningen Levande Lexby har flera olika evenemang i byn där skördefesten och Lucia i Lexby drar mycket folk. Partillebo äger de flesta av byggnaderna här i byn, som må vara en spillra av sitt forna jag men en riktig liten pärla att besöka. En stadsnära landsbygd med anrik historia.

Text Louise Lagerkvist Olemyr Foto Helena Sellgren

7


Alice Cooper på vinylspelaren En solig dag i början av november hälsar vi på hos Ingela och Thomas Persson i populära Oxled i Sävedalen. Ett lugnt och fridfullt bostadsområde med både gammal och ny bebyggelse. Det äldre beståndet är från 1969 och det är i ett av dessa hus som familjen Persson bott sedan 1979. Ett gott betyg, för de har aldrig velat flytta från sin trivsamma 3:a. Under 2015 gjorde Partillebo en omfattande renovering av samtliga hyresrätter med bland annat inglasade balkonger, ny ventilation och nya lägenhets- och förrådsdörrar. Ingela och Thomas är mycket nöjda med den allmänna upprustningen av deras lägenhet och att de nu fått en ny tvättpelare och dessutom värme i grovköket. – Många barnfamiljer har använt det utrymmet för blöjbyte och babyskötsel, och vi med. På den tiden var det iskallt där inne så vår son Daniel har verkligen lärt sig att tåla kyla, skrattar Ingela. Thomas och Ingela Persson hälsar glatt och välkomnar oss in i den hemtrevliga lägenheten. Här har de bott i hela 42 år men de hamnade faktiskt först i Björndammen i väntan på en bostad i Oxled. Thomas är uppvuxen i Sävedalen och båda hans föräldrar är bördiga härifrån, så det var mycket som drog dem till

8

området. Liksom deras numera utflugne son Daniel tillbringade Thomas hela sin grundskoletid på Vallhamraskolan, där Ingela arbetat som städledare fram till pensionen förra året. – Ja, vi har sannerligen samlats kring den skolan, säger Thomas och ler.

Daniel har flyttat till Mölndal men han

har nära kontakt med sina föräldrar och besöker gärna sina gamla hemtrakter för att ta långa promenader i de vackra grönområdena runt Puketorp. Hyreshuset på Oxledsvägen har tre

våningar och paret Persson bor högst upp.


Här är så lugnt och skönt berättar de, mycket tack vare att det i uppgången bara är två lägenheter på varje våningsplan. Praktiskt på många sätt också, med intilliggande förråd. De myser ofta ute på den inglasade balkongen i västerläge, med efter­middags- o ­ ch kvällssol.   – Vi har så fina gårdar i Oxled men vi ser nästan aldrig några barn som leker på lekplatserna. Det är väl nya tider. De flesta barn är på förskolan förstås, konstaterar Ingela. Efter att tidigare ha arbetat administra­

tivt hos en byggmaterialgrossist bestämde sig Thomas för att göra något helt nytt. Valet föll på en tjänst som press­ mekaniker på Volvo och där blev han kvar i många år. ­  – En dag ville jag bara byta bana, helt och hållet. Det blev karossdelar istället och det trivdes jag riktigt bra med, säger Thomas. Nu kan både han och Ingela njuta av pensionärslivet som till stor del tillbringas i husvagnen på Stråvalla Camping nära Frillesås.   – Vi har haft husvagn ända sedan vi flyttade hit till Oxled. Tidigare campade vi alltid i Falkenberg men på senare tid har vi

känt att det passar oss bättre att vara lite närmare hemmet. Vi bor i husvagnen från april till september och har det riktigt bra med soldäck och diskbänk utomhus, som vi själva byggt. Alla platser på Stråvalla har egen dusch och toalett, så det är rena lyxen, berättar Ingela. Ingela och Thomas handlar ofta i Partille centrum och gläds åt att det händer så mycket nytt i stadsdelen. De uppskattar framför allt den nya arenan och att den drar såväl världsartister som stora events till Partille.   – Häromåret överraskade Daniel oss med biljetter till Alice Coopers spelning på Partille Arena. Helt underbart! Han skrattar lite åt oss, vår son. För att vi älskar hårdrock. AC/DC, Metallica och Iron Maiden, allt möjligt. Och ibland lite mjukare musik också, som Creedence Clearwater. Vi har köpt en ny vinylspelare så vi kan spela alla våra gamla plattor, säger Ingela nöjt. I vardagsrummets ena hörn står en bok-

hylla fylld med DVD-skivor som avslöjar paret Perssons stora filmintresse. Främst science fiction men de gillar även filmer som Pretty Woman och Dirty Dancing.   – Och Grease förstås, inflikar Thomas.

Thomas trivs i nya uterummet.

I år firar de 40-årig bröllopsdag; rubin-

bröllop. Men de har inte hunnit fundera så mycket på hur denna stora dag ska uppmärksammas eftersom Thomas pappa nyligen fyllt 85 år och hyllats av släkt och vänner. Säkerligen blir firandet av bröllopsdagen något riktigt trevligt, för de ser verkligen ut att trivas i varandras sällskap, Ingela och Thomas. Lika mycket som de trivs på Oxledsvägen i Sävedalen.

Text Louise Lagerkvist Olemyr Foto Helena Sellgren

Det är lugnt och fridfullt i Oxled.

9


Bind en egen adventskrans Det är roligt att binda sin alldeles egna krans att hänga på dörren eller ha liggande på bordet som vacker dekor. Samla familj och vänner för lite kreativt pyssel – mycket av materialet kan ni själva hämta ute i naturen.

 Klipp materialet i mindre bitar, 5–15 cm, beroende på hur tät eller yvig du vill ha kransen.  Fäst bindtråden genom att linda den några varv runt halmstommen.  Lägg några kvistar mot stommen och linda ett varv med tråden och fortsätt jobba dig varvet runt.

Använd kraftigare ståltråd som stomme eller köp en färdig halmstomme. Ta en promenad i närmaste grönområde och plocka gran- och tallkottar, rönnbär, nypon, bokollon, alkottar, mossa, lingonris och andra vackra ting som växer vilt. Tänk på allemansrätten och bryt inga kvistar ute i naturen.

 I slutet kan det bli lite pilligt. Det blir enklare om du gör kvistarna något kortare då. Peta försiktigt in dem under de kvistar du band fast i början av varvet och fäst dem vid bind­ tråden. Det gör inget om det inte blir så fint vid skarven på slutet, det kan du senare dölja med ett band eller annan dekoration. Fäst tråden på baksidan och gör en liten ögla att hänga fast kransen i.

Så här binder du kransen med halmstomme som grund, det går lika bra med ståltråd. Ha sekatör och bindtråd till hands:

 Vackra band, kanelstänger, stjärnor och halmpynt blir pricken över i:et och gör din krans mer personlig.

Vinnare av teckningstävlingen I höstens nummer av På Tapeten utlyste vi en tecknings­tävling med temat ”ett hållbart Partille”. Vinnaren fick entrébiljetter till Universeum för ett barn och en vuxen och priset gick till Vidar, fem år. Han har ritat ändernas damm i Oxled och säger:   – Jag tycker att det är viktigt att tänka på djuren och ändernas damm och se till att den är ren och fin för änderna. 10


Khitam gläds över sitt nya jobb I hela 31 år arbetade Khitam El-Nawajhah som trafikassistent på SAS i Göteborg. Ett omväxlande och utmanande jobb på många sätt men under pandemin varslades samtliga på hennes enhet om uppsägning och Khitam började se sig om efter något annat. Hon har alltid varit praktiskt lagd och vurmat för hus, hem och trädgård.   – Att jag fick chansen att börja som servicetekniker på Partillebo är helt underbart. Jag gillar verkligen mina arbetsuppgifter och den härliga feedback jag får från alla runt omkring. Jag stormtrivs! Sedan november 2020 är Khitam stationerad vid Partillebos områdes­kontor Centrum med ansvarsområdena Forellen och den närliggande Stadsparken. Forellen är en vårdverksamhet med ett omfattande utbud. Här finns bland annat korttids- och trygghetsboende, ungdomsmottagning samt en sjuksköterskeenhet. På Forellen ger Khitam allmän service i lägenheterna, ser till att innergården är i gott skick och att sophanteringen fungerar.   –Just nu är jag mest utomhus, det är inte så många felanmälningar den här veckan. Då kan jag istället göra rabatterna startklara för våren. Jag rensar, ansar och klipper hela hösten för att det ska se prydligt och inbjudande ut. Lökarna planteras redan i september och det ska bli spännande att se resultatet till våren! Under vintern sandas gångar och promenadstråk som även skottas vid behov. Framkomligheten är jätteviktig berättar Khitam. Hon uppskattar alla möten i Stadsparken och är så tacksam över de glada tillrop hon får när det planteras och görs fint i området.   –Jag är väldigt social och tycker om att prata med människor. I parken leker många barn vid Bävern och de äldre promenerar längs ån eller slår sig ner på bänkarna i närheten. Ett utflyktsmål som passar alla. Dock är det lite bekymmersamt att en del besökare matar småfåglar. Det kan tyckas vara ett trevligt nöje och ett sätt att hjälpa fåglarna när vattnet fryser till is och tjälen går djupt i marken. Men tyvärr ställer det till stora problem.   –Fågelmaten drar till sig oönskade djur som möss och råttor, och det vill vi verkligen inte ha här. Så snälla, mata inte fåglarna i våra områden. Uppdragen är många och Khitam måste hasta vidare. Den lilla gröna Partillebo-bilen klarar hon sig inte utan och att köra traktorn i Stadsparken har blivit ett sant nöje. Ett utmärkt hjälpmedel konstaterar hon glatt.   –Det här jobbet ger mig så mycket, jag har verkligen hamnat rätt.

11


Vad händer i Partille under jul och nyår? En finsk jul

Utställning: Flykten från Marstrand

Tors 16 december kl 18 Iiris Viljanen, som tilldelades en Grammis tidigare i år, spelar klassiska finska jullåtar i ny tappning varvat med modern nyskriven jazz. Tillsammans med sitt band bjuder hon på sirligt pianospel, virtuosa flöjtmelodier och varma toner från kontrabas och slagverk. Biljett 200 kr. Stora Scen, Kulturum. Arr: Partille kommun.

26 januari – 15 februari I november 1969 placerades tvåhundra polskjudiska flyktingar på Marstrand för att lära sig svenska under vinterhalvåret. Anna Grinzweig Jacobsson var själv en av flyktingarna men för liten för att kunna minnas. Nu har hon närmat sig sin historia genom att söka upp de andra och låta dem berätta. Fri entré. Kulturums foajé. Arr: Partille kommun.

Julshow med Partille Konståkning Lör 18 december kl 14 och 16 Välkomna på julshow där klubbens alla duktiga konståkare deltar. Det blir en stämningsfull show där ni kan njuta av fantastisk konståkning och mycket julkänsla! Avgift, betalas på plats. Vallhamra ishall. Arr: Partille Konståkning.

Jazzcafé med jultoner Sön 19 december kl 14 – 15 Sångerskan och jazzpoeten Amanda Andréas tänder framtidens svenska jazz när hon elegant och nyfiket blandar visans berättande med jazzens frihet. Hennes liveframträdanden är som en oas i nutidens rusningstrafik, där musiken varvas med personliga mellansnack. Fri entré. Caféscenen, Kulturum. Arr: Partille kommun.

Tipspromenad inomhus Mån 20 december kl 14 – 16 I höst och vinter har tipspromenaden flyttat in. Vi ses i Kulturums foajé där ni bjuds på kaffe och kaka, och kanske ett liveuppträdande. Välkomna! Fri entré.

Dagbio: Utvandrarna Tis 11 januari kl 14 Utvandrarna är berättelsen om modet att ge sig ut i det okända. Hemma på gården i Småland ser Kristina och Karl Oskar hur livet sinar. I väst, över det stora havet, hörs berättelser om en ny värld. Biljett 70 kr. Stora Scen, Kulturum. Arr: Partille kommun.

Nyvernissage Tors 27 januari kl 17 – 19 Ulrica Elmbergs omtalade djur i keramik flyttar in till Partille bibliotek. Välkommen till vernissagemingel med tilltugg och möt konstnären på plats. Fri entré. Vinterträdgården, Partille bibliotek. Arr: Partille kommun.

Partille Big Band Lör 29 januari kl 14 – 15 Partille Big Band blandar traditionell storbandsmusik från 30-, 40- och 50-talen med inslag av musikgenrer som latin, schlager och en och annan tango. Kom och upplev en stunds svängig storbandsjazz. Fri entré. Caféscenen, Kulturum. Arr: Partille kommun.


Korsord Lös korsordet och vinn trisslotter!

Skriv namn, adress samt lägenhetsnummer och skicka din lösning med bifogad frankerad svarspost eller maila till patapeten@partillebo.se Namn Adress

Skicka lösningen till Partillebo eller maila till patapeten@partillebo.se, senast den 21 januari 2022. Vi lottar bland de rätta svaren och belönar tio personer med två trisslotter vardera.

Lägenhet nr

Lösning: 1

2

3

4

5

6


Vad tycker du... På Tidningen

...om tidningen? Vi vill ge dig en snygg tidning med användbart och underhållande innehåll. Hur tycker du att vi lyckas? Berätta vad du gillar och inte gillar! Kanske är det något du saknar?

bos kunder

för Partille

Nr 2/2021

Aktivt obb sommarjs utomhu

…om Partillebo?

sid. 8

Vårt mål är att vara ett ledande bostadsföretag, där både barn och vuxna kan trivas och må bra utifrån sina behov. Vi vill gärna veta mer om vad du tycker om oss. Berätta om dina erfarenheter och dina önskemål, så hjälper du oss att bli bättre.

ddning Kvartersla i Partille sid. 4

tiana Ole och Tas i Anneberg stormtriv

Skriv gärna ner några rader och mejla dina synpunkter till patapeten@partillebo.se

sid. 6-7

ävling Teckningst för barn sid. 16

Tack på förhand! 1

vik här!

Frankeras ej Partillebo betalar portot

Partillebo AB Svarspost 410466800 433 01 Partille

14


Partillebo informerar

Högre bredbandshastighet i äldre fastigheter Bredbandskapacitet blir en allt mer angelägen fråga hos många av våra hyresgäster. En säker uppkoppling och snabb hastighet är därför en viktig del i Partillebos erbjudande. Partillebo har under året tecknat om vårt avtal med Telia. I det nya avtalet blir Zitius, som är en del av Telia, vår nya kommunikationsoperatör och Zitius ska hantera leverantörer och tjänster som TV och bredband genom ett öppet fibernät för Partillebos alla bostadsfastigheter. Det nya avtalet innebär också att vi från våren 2022 kommer att kunna erbjuda högre bredbandshastigheter än vad vi nu har i våra äldre fastigheter. De hyresgäster som berörs av uppgraderingen kommer att få mer detaljerad information i början av nästa år.

15


N VA

ENMÄRK

E T

S

Min 12 mm hög

Miljömärkt trycksak 3041 0129

Alla vi på Partillebo önskar er en riktigt fröjdefull jul och ett gott nytt år! Partillebo AB, Box 87, 433 22 Partille. Telefon 031-44 07 70. Ansvarig utgivare: Katarina Elfverson, VD Partillebo AB | Produktion: Billes. Skribent: Louise Lagerkvist Olemyr, Rut och jag | Fotograf: Helena Sellgren.