Partillebo På Tapeten Nr2 2021

Page 1

På Tidningen för Partillebos kunder

Nr 2/2021

Aktivt sommarjobb utomhus sid. 8

Kvartersladdning i Partille sid. 4

Ole och Tatiana stormtrivs i Anneberg sid. 6-7

Teckningstävling för barn sid. 16

1


VD har ordet

En härlig sommar och fina betyg från er. Vilken härlig sommar vi har haft. Den positiva känslan tar vi med oss inför hösten. Även det fina betyget vi fick av er i hyresgäst­ undersökningen värmer, framförallt hos personalen ute i bostads­ områdena. Ni känner er trygga i våra områden och det är grunden för en god boendemiljö. Många av er uppskattar dessutom kontakten med grannarna och i ett flerbostadshus måste man ju samsas för att alla ska trivas. Vi ska alltid finnas tillhands när du kontaktar oss. Vi kanske inte alltid kan gå dig till mötes men du ska alltid känna dig välkommen och väl bemött. Något vi behöver fokusera mer på är hållbarhet, allt från att fortsätta tänka långsiktigt till att ta ekonomiskt, miljömässigt och socialt ansvar. Ett exempel är när vi renoverar eller bygger nytt. Då tar vi hänsyn till dig som bor i lägenheten för tillfället samtidigt som vi ansvarar för att den ska fungera för kommande hyresgäs­ ter i framtiden. I hållbarhetsarbetet har vi även beslutat om tuffa mål för lägre energianvändning och tillsammans med kommunen har vi anslutit oss till ”Klimatlöftet”. Senast år 2030 ska vi vara helt fossilfria. Installation av solceller i nybyggnadsprojekt där det finns bra förutsättningar och byggandet av laddplatser för elbilar är fler exempel på vad vi gör. I Sverige är vi duktiga på återvinning, men tillsammans kan vi bli ännu lite bättre. Mycket onödig tid går åt till att hålla ordning i våra soprum. Där behöver vi er hjälp. Om alla tar ansvar för sina sopor kan vi göra mer nytta för er. I det här numret passar vi på att ge tips om hur man kan städa mer miljömässigt och undvika farliga kemikalier. Dessutom är det mer vänligt för plånboken. När det är rent och fint hemma är man väl värd en fika efteråt, varför inte tillsammans med en god granne.

2

Katarina Elfverson VD Partillebo AB

Delikata lingonpäron De här goda päronen blir vackert röda och är en ren fröjd att servera med en klick grädde eller vaniljglass. Du kan också stjälpa upp dem på en stor glasburk och förvara svalt. 4 portioner 4 dl lingon; färska eller frysta som tinat 2 dl strösocker 3 dl vatten 1 citron, saften 500 g päron (cirka 6 st) vaniljglass eller vispad grädde, till servering Rensa och skölj lingonen. Koka upp lingon, socker, vatten och citron. Låt sjuda tio minuter. Skala under tiden päronen och lägg ner dem i kastrullen. Låt koka tills päronen är mjuka. Det kan variera från en halvtimme till flera timmar beroende på hur hårda päronen är från början. Häll päron och lag i en väl rengjord glasburk och tillslut på en gång. Förvara burken i kylskåp, då håller den sig cirka fyra månader. Eller ät upp päronen med detsamma! Servera med vaniljglass eller vispad grädde.


På tapeten just nu!

Bland lingonröda tuvor

Under sensommarens månader, i augusti och september, lyser lingonen röda på hällar, hedar och mosskogar – lingonbuskarna trivs nämligen bäst om de får stå ljust utan träd som skuggar. Lingonets naturliga utbredningsområde är norra halvklotets skogsbälte i Europa, Asien och Nordamerika; från tempererade till nästan arktiska klimat. Ett gott och nyttigt bär som är rikt på vitaminer och mineraler. Här i Skandinavien är vi faktiskt världsledande på att äta lingon, tillagade på många olika sätt. Rårörda är mångas favorit och de går att göra i ett nafs.

Även om lingon har varit ett populärt bär att äta under lång tid tillbaka, är det först under de senaste decennierna som vi förstått hur nyttiga de är. Lingon är nämligen rika på kostfiber, vitamin A och C samt mineraler såsom kalcium, kalium och magnesium. Lingon har också lång hållbarhet tack vare ämnet bensoesyra som fungerar som ett naturligt konserveringsmedel. Därför behöver du inte lägga till socker för hållbarhetens skull, lingonen klarar sig flera veckor i kylskåp utan några som helst tillsatser.

Om du lyckats plocka stora mängder bär så går det alldeles utmärkt att frysa in dem. Rensa lingonen ordentligt först och plocka bort blad, barr och annat skräp. Ta även bort vita och ljusrosa bär, de är inte mogna. Man kan med fördel skölja lingonen i kokt vatten med lite ättiksprit i. Det tar bort eventuella mögelsporer i bären. Koka upp en liter vatten och kyl sedan ner det. Tillsätt två matskedar ättiksprit och skölj lingonen försiktigt i en sil.

Rårörda lingon är ett populärt och väldigt gott tillbehör till olika maträtter. Dessutom lättlagat. Det är bara att blanda frysta lingon med socker och att då och då röra om tills lingonen tinat och sockret lösts upp. Går att servera direkt till köttbullar, pannkaka och frukostgröt. Eller varför inte bjuda på läckra lingonpäron? Receptet finns här bredvid.

3


Nu blir det enklare att ladda sin elbil Omställningen av transportsektorn pågår för fullt och allt fler väljer att köra laddbara bilar. Det är därför angeläget att hitta nya laddningslösningar för dem som saknar egna möjligheter att ladda. Med start hösten 2021 börjar Partille Energi och Partillebo gemensamt att bygga publika laddplatser för elbilar på sex platser i kommunen. Västra Götalandsregionen (VGR) ger i programmet Kraftsamling elektrifiering ekonomiskt stöd för utveckling och etablering av kvartersladdning i samver­ kan med olika energi- och bostadsbolag. Ett krav är att laddplatserna ska byggas i områden där det finns många hyresrätter. Partillebo och Partille Energi har tagit

fram ett koncept för kvartersladdning i Partille och VGR beviljade i maj en bidragsansökan. Vi börjar nu under hösten att bygga publika laddplatser för elbilar på sex olika ställen i kommunen, i centrala Partille, Björn­dammen, Oxled och Ljungkullen.

– Vi är glada över att kunna underlätta för boende i hyresrätt att enkelt kunna ladda sin elbil. Idag finns det nästan inga publika laddplatser i Partille. Med den här satsningen blir möjligheterna att ladda sin bil på en plats nära där man bor mycket större även om man bor i hyresrätt, säger Mikael Jednell, vice vd Partille Energi.

Kvartersladdning i Partille • Minst 4 laddplatser per laddstation. • Normalladdare med upp till 22 kW AC. • Lastbalansering när flera bilar laddas samtidigt. • Ladduttag Typ2.

4

• Placering på publika parkeringar som är öppna för alla. • Samtidig betalning för parkering och laddning via Easypark. • Egen zonkod för laddplatser.


Hushållstips för ett lite mer klimatsmart liv Det pratas mycket om att leva klimatsmart. Vi blir överösta med tips om vad vi ska äta och vad vi helst ska undvika. Vilka kläder som är miljövänligast och vilka som kräver enorma vattenmängder i sin produktion. Listan kan göras meterlång. Men visst vill vi alla dra ett strå till stacken och värna om klimat och miljö? Utan att det blir alltför krångligt. Ett enkelt sätt är att börja med städningen. Här är några vardagsknep för att spara miljön: Utan parfym Parfymen i rengöringsprodukter gör inte hemmet renare, däremot är den en extra miljöbelastning. Dessutom är många allergiska mot starka dofter. Mikrofibertrasor Mikrofibertrasor fungerar till mycket, utan att man behöver använda rengöringsmedel. Såpa och vatten Det mesta går att göra rent med denna enkla blandning. Proppar i avloppet Förebygg proppar genom att inte spola ner fett i avloppet; torka ur stekpannan med papper och släng i soporna. Rensa golvbrunnar och vattenlås och spola med hett vatten då och då. Vid stopp i avloppet kan du rensa mekaniskt med till exempel en vaskrensare eller rensvajer. Rengöring mikrovågsugn Kör en skål vatten med citron i på full effekt i några minuter. Torka sedan ur. Rengöring diskho Ta bakpulver och strö över en fuktig ho, låt det dra en stund. Ta sedan en svamp eller diskborste och diska ur. Fettfläckar på rostfri kyl Rostfria kylar och frysar är snygga, men flottiga fingrar lämnar lätt fula fläckar som kan vara svåra att få bort. Lite mineralvatten på hushållspapper är en metod. Är fläckarna riktigt envisa kan även bakpulver komma till pass. Kalkavlagringar i badrum och kök Gnid en halv citron mot kalkavlagringarna, vänta några minuter och torka sedan av med fuktad trasa. Detta går också att göra med citronsyra. Häll en halv deciliter citronsyra i toaletten och låt verka i 30 minuter, spola sedan.

5


Danskt gemyt på Södra Annebergsvägen I de centrala delarna av Partille ligger bostadsområdet Anneberg – ett fritt och luftigt område med närhet till butiker och fina strövområden. Oavsett antal rum är lägenheterna här väldigt omtyckta, med mycket rymd och ljus. Husen, som är byggda på 1960-talet, har fått en omfattande renovering och arbetet med förädlingen fortskrider. Vissa lägenheter har blivit större genom att garage och soprum byggts om och införlivats med den befintliga boytan. I just en sådan lägenhet bor Ole och Tatiana Madsen med hunden Shelbie. Ett rum och kök på 54 kvadratmeter har blivit en trea på 102 kvadratmeter, med en helt ny uteplats i österläge. På sikt ska lägenheten även kompletteras med en inglasad balkong mot gården. – Här är så grönt och skönt. Och framförallt lugnt, säger Ole och kliar Shelbie bakom öronen. Det var just lugnet de sökte, Tatiana och Ole. Från början trivdes de riktigt bra i sin tidigare lägenhet i Biskopsgården på Hisingen, med fina promenadstråk för hunden. Men med gängskjutningar och bilbränder blev situationen till slut ohållbar.

6

Paret började se sig om efter ett nytt boende och ställde sig bland annat i Partillebos bostadskö. Efter några års väntan kunde de till slut flytta in i den omgjorda och rymliga trean. – Jag är yrkeschaufför och vårt

huvudkontor ligger i Mölnlycke. Tatiana jobbar på Östra Sjukhuset och vi ville gärna komma närmare våra respektive arbetsplatser. Att bo här i Partille är helt perfekt för oss. Vi har nära till allt, säger Ole nöjt.


Tatiana är ryska och växte upp i Omsk i sydvästra Sibirien. Där dominerade inlandsklimatet med iskalla vintrar och varma somrar. – Det kunde bli 30 minusgrader på vintern och 30 plus på sommaren. Ganska extremt, berättar hon.

nio timmar per dag. Men jag är helt slut när jag kommer hem. Det är ett ganska tungt arbete med regelbundna i- och urlastningar. Hemma tar jag det bara lugnt. Grillar och slappnar av.

Via en dejtingsajt fick hon kontakt med Ole och i maj 2010 träffades de för första gången här i Sverige. I oktober samma år blev de herr och fru Madsen. – Ja, det gick väldigt fort, skrattar Ole.

För Tatiana är den dagliga träningen på gym en nödvändighet. Hon är undersköterska och har valt att ta nattpassen på sjukhuset. – Jag börjar klockan 21 och går av mitt pass klockan sju på morgonen. Jag måste träna för att orka. Jag mår så mycket bättre efteråt.

Han kommer ursprungligen från Danmark men efter 35 år i hemlandet bestämde han sig för att slå ned sina bopålar i grannlandet, närmare bestämt i Göteborg. Ole är i grunden bagare men numera kör han bara lastbil. Arbetsgivaren är en kinesisk livsmedelsgrossist och Ole har Norrland som sitt arbetsfält. Det blir ofta långa sträckor som kräver många pauser. Ole kör lastbil fyra dagar i veckan och är ledig fredag till söndag. – Våra arbetspass får inte överskrida

Hunden Shelbie är en Dogo argentino och Tatianas livselixir och bäbis. Hon gör vad som helst för sin Shelbie och arbetar nattetid för att kunna gå långa hundpromenader på dagarna. Maken Oles främsta fritidsintresse är motorcykeln. En begagnad Yamaha som skänker både glädje och frihetskänsla. Ole är medlem i den internationella motorcykelklubben Blue Berets Motorcycle Club med medlemmar i Sverige, Danmark och Färöarna. Han deltar ofta på klubbens årliga träffar som främst äger rum i Sverige.

Grönskande gård och entré.

Soliga och varma dagar kan även Tatiana tänka sig att hoppa upp där bak och njuta av en motorcykeltur. De verkar ha det riktigt gott tillsammans, paret Madsen och hunden Shelbie. Text Louise Lagerkvist Olemyr Foto Helena Sellgren

En rogivande uteplats och populärt tillhåll för paret Madsen.

7


Tredje gången gillt för sommarjobbaren Carl Varje år tar Partillebo in ett 30-tal ungdomar och studerande som vikarierar för ordinarie personal under semestermånaderna. Mest handlar det om arbete i form av gräsklippning, ogräsrensning och utomhusstädning. Ett aktivt jobb i utemiljö med trevliga arbetskompisar. För orienteraren och den blivande chalmeristen Carl Josefsson är det här hans tredje sommar hos Partillebo. Ett sommarjobb helt i hans smak. Fritt, utomhus och kort resväg. Vi träffas i Ljungkullen bland lummiga och barnvänliga gårdar med välutrustade lekplatser. Även barn från andra områden leker gärna i sandlådorna och åker rutschkana. Här finns också lugna och rogivande sittplatser som erbjuder såväl sol som skugga, och på just en sådan plats slår vi oss ned för att prata med sommarjobbaren Carl Josefsson, 20 år. I början av augusti arbetar han sin sista vecka innan studierna på Chalmers tekniska högskola tar vid. Då börjar en intensiv nollningsperiod som pågår i hela fyra veckor. Det blir en rivstart, helt klart. Berätta lite grann om dig själv. – Jag bor här i Sävedalen och har bara tre minuters cykelväg till jobbet. Båda mina äldre syskon har faktiskt sommarjobbat på Partillebo, vi bor ju så nära. Jag tog studenten 2020, suck, precis när pandemin satte stopp för det mesta av vårt firande. Jag gick på Katrine­ lundsgymnasiet, ett idrottsgymnasium där jag hade orientering som inriktning. Jag gillar att orientera, det blir rätt mycket träning. Efter gymnasiet läste jag ett år geovetenskap vid Göteborgs Universitet men nu ska jag börja på Chalmers i höst, kemiteknik med fysik. Jag bor nog hemma först, kanske blir det något eget längre fram. Hoppas jag! Hur ser en typisk arbetsdag ut? – Jag börjar klockan sju och jobbar fram till fyra med frukost- och lunchpaus. För det mesta så trimmar jag och klipper gräs och buskar, rensar rabatter och tömmer soptunnor. Det är lite kul för nu har jag åldern inne att köra åkgräsklippare. Den kör jag mest på stora gräsmat­ tor, som i Oxled. Området jag arbetar i är ganska stort och då är det helt perfekt med den lilla gröna Partillebo-bilen. Den tar jag gärna. Vad är det bästa med att jobba här? – Det är absolut närheten, jag har som sagt väldigt kort cykelväg hit. Och att vara ute hela tiden! Det passar en orienterare, haha. Är det något som har varit svårt? – Trimma var svårt till en början, det blev liksom aldrig jämnt. Men det har jag blivit mycket bättre på, faktiskt! I det här numret skriver vi en del om miljö och hållbarhet, hur värnar du själv om miljön? – Hm, jag vet inte riktigt. Men det är klart, jag cyklar mycket hellre än att ta bilen och hemma källsorterar vi allt som går att återvinna. Vad gör du annars på sommarlovet? – Jag har alltid orienterat mycket så det blir en hel del på sommaren också. Jag löptränar nästan varje dag, mellan sju kilometer och dryga milen. Min pappa är lika inbiten, men jag är snabbare (fniss). Vi tränar för SAIK där min pappa är med och coachar. Det största för oss orienterare är ju O-ringen, men på grund av corona så ställdes det in i år igen. Lite surt. Vi kompenserades i och för sig med en lokal tävlingsvecka här i Göteborg, GO-ringen. Då tog jag ledigt en vecka för att kunna tävla!

8


Susann berättar och ger goda råd Vi ställer några frågor till serviceteknikern Susann Larsson. Hon är stationerad i Ljungkullen, på de två gårdarna närmast Partillebos områdeskontor. Hur länge har du arbetat hos Partillebo? I närmare ett år, jag började i november 2020 mitt under coronapandemin. Jag är utbildad fastighetsingenjör men började min yrkeskarriär som kock. Jag har alltid jobbat, även under studietiden. Och jag gillar det! Vad lockade med jobbet? Jag har tre små barn så jag hinner inte med så mycket mer när jag väl är hemma. Jobbet blir min fysiska träning och jag är mycket utomhus. Det är härligt. Det bästa med att arbeta för just Partillebo är mina fantastiska kollegor och att jag får lära mig något nytt mer eller mindre varje dag. Jag är händig i grunden och uppskattar verkligen utmaningar. I det här jobbet träffar man många olika människor och det passar mig perfekt. Hur ser en typisk arbetsdag ut? Under sommaren är det framförallt sommarjobbarna som klipper gräs och rensar rabatter. Då är jag främst inomhus och hjälper hyresgäster. En stor del av tiden ägnas även åt att städa soprum, tömma papperskorgar, rensa cykelförråd och att kontinuerligt inspektera källargångar. Där slarvas det! Utanför förråds­ utrymmena lämnas soffor och andra skrymmande ting som kan orsaka brand­ risk och vara i vägen vid utrymning. Det är jätteviktigt att hålla gångarna fria! Hur ska man möblera för att få värmen att cirkulera? Generellt är soffor, sängar och andra större möbler upptryckta mot väggen och täcker i många fall radiatorn (elementet). Det är också vanligt med tunga gardiner som hindrar värmen att stiga uppåt och möta den kyligare luften från fönstren. Om möjligt, se till att ha soffa och säng 20-30 cm från radiatorn, då blir inomhustemperaturen jämn och behaglig. Hur vädrar man bäst när det är kallt ute? Under vintertid ska man vädra snabbt med korsdrag under en kort stund, i stället för att ha fönstret på glänt under hela dagen. Kan man få hjälp om det känns lite kyligt i lägenheten? Vi kan komma ut och göra en kontroll. Partillebo ska vintertid leverera en inomhustemperatur på minst 20°C. Och man kan själv hålla koll genom att skaffa en termometer som placeras en bit upp från golvet och i mitten av rummet. Inte mot en yttervägg eller vid ett fönster. Hur fungerar sopsorteringen i området? I våra fastigheters soprum kan man slänga mat- och hushållsavfall. Överlag kan jag dock säga att det måste sorteras mera! Plast, glas, metall, pappers­ förpackningar, tidningar och så vidare kan slängas i återvinningsstationen. Här i Ljungkullen ligger den precis vid områdeskontoret. Våra egna sopkärl blir ofta överfulla och vi måste dagligen städa i dessa utrymmen. Arbetsmiljön för renhållningsarbetarna är många gånger ohållbar och det är inte ovanligt att de vägrar komma när kärlen svämmat över och golvet täckts av sopor. Att sortera och återvinna är vår framtid!

9


Resultat och åtgärder från 2020 års kundundersökning Vi vill tacka alla hyresgäster för ert engagemang när ni svarade på hyresgästenkäten som vi skickade ut förra hösten. Svarsprocenten var hela 66,8%, vilket är långt över genomsnittet i Sverige. Förutom svaren fick vi också över 6 000 kommentarer med förslag och tips från drygt 2 000 svarande. Det var både ris och ros, men era svar gör det nu möjligt för oss att rikta våra insatser mot det ni tycker är viktigast. Vi har sedan enkäten gjordes analyserat resultaten och tagit fram åtgärder. En del åtgärder är gemensamma för alla bostadsområden, medan andra kan gälla ett enskilt område.

10


Så svarade ni på 2020 års kundundersökning Så här tyckte ni Serviceindex

82,7%

Produktindex

Svaren på frågorna i avsnitten Ta kunden på allvar, Rent och snyggt, Trygghet samt Hjälp när det behövs blir tillsammans ett serviceindex som vi kan jämföra med andra bostadsbolag. På samma sätt bildas ett produktindex av svaren på frågor som handlade om Lägenheten, Utemiljön och Allmänna utrymmen. nöjda / mycket nöjda nöjda / mycket nöjda (Ta kunden på allvar, Rent och snyggt, (Lägenheten, Utemiljön (Ta kunden på allvar, Rentbehövs) och snyggt, (Lägenheten, Trygghet och Hjälp när det och AllmännaUtemiljön utrymmen) Trygghet samt Hjälp när det behövs) och Allmänna utrymmen) Branschmedelvärde: 77,5% Branschmedelvärde: : 81,7%

79,7%

Serviceindex

Produktindex

82,7%

79,7%

Hur ni trivs med oss som hyresvärd och med era grannar nöjda/mycket nöjda

nöjda/mycket nöjda

Branschmedelvärde: 81,7%

Branschmedelvärde: 77,5%

• Trivsel med Partillebo = 90,6% • Partillebo är mån om hyresgästerna = 86,3% • Kan rekommendera Partillebo som värd och förvaltare = 91,7% Viktigaste frågorna • Känna igen Partillebos personal = 92,3% Några frågor är viktigare än andra för er hyresgäster. Så här ser era betyg ut på de områden som har störst inverkan på •resultatet. Ni som hyresgäster en positiv kontakt som medärera grannar = 87,2% Procentsatsen visarupplever hur stor andel av hyresgästerna nöjda eller mycket nöjda. Frågor som påverkar resultatet i hög grad

Ni är mest nöjda med: Partillebo och grannarna

• • •

Ni är minst nöjda med:

Ni är mest nöjda med:

Hur manBemötandet upplever sin hyresvärd och sina grannar har stor betydelse• för hur man trivs. Känna igen våra entreprenörer av serviceteknikern + Bemötandet av serviceteknikern Vi är väldigt glada över de fina resultaten nedan. Städning av tvättstuga Hur ni trivs i lägenheten + Hur ni trivs i lägenheten • Bemötande vid felanmälan Städutrustningen+i tvättstuga vid felanmälan • • Trivsel Bemötande med Partillebo = 90,6%

+

• Partillebo är mån om hyresgästerna = 86,3% • Kan rekommendera Partillebo som värd och förvaltare = 91,7% Vad gör vi med resultatet? Ni är minst nöjda med: • Känna igen Partillebos personal = 92,3% – Känna igen våra entreprenörer • Ni som hyresgäster upplever en positiv kontakt med era grannar = 87,2% Städning Vi vill återigen ta tillfället i akt och tacka alla våra hyresgäster för ert engagemang med att–svara på av tvättstuga – Städutrustningen i tvättstuga kundundersökningen. Vi fick en svarsprocent på hela 66,8%, vilket är långt över genomsnittet i Sverige. Tack vare era omfattade svar möjliggör det för oss att rikta våra insatser till det ni tycker är viktigast. Undersökningen genererade 6000 kommentarer med förslag påoch förbättringsåtgärder drygt Partillebos resultat ligger överöver branschmedelvärdet både på serviceindex produktindex men vi från är inte nöjda2000 med det. svarande. Vi kommer att jobba vidare med de delar där ni hyresgäster signalerar att ni är mindre nöjda och vår målsättning är att Nästa steg i nästa undersökning ska ligga i de blåa fälten, på de frågor som betyder mest för er hyresgäster. De åtgärder resultaten från undersökningen som vi nu arbetar med är: Vi har ett pågående arbete med förbättring av bland annat: • Att förbättra soprummen för ökad renlighet och trivsel • Tydligare information om vad som händer i fastighet­erna • Förbättra soprummen för ökad renlighet och trivsel • Att se över rutiner för trappstädningen för ökad kvalitet • Tydligare information om vad som händer i fastigheterna • Att förbättra rutinerna för hur vi tar emot synpunkter från hyresgästerna • Se över rutiner för trappstädningen för ökad kvalité • Förbättra rutinerna för hur vi tar emot synpunkter från hyresgästerna Vi kommer fortsatt informera om vilka åtgärder vi gör för att ni som hyresgäster ska bli ännu nöjdare med Partillebo som hyresvärd. AktivBo uppdrag av ni Partillebo Vi kommer fortsatt informera om vilka åtgärder vipå gör för att ska bli ännu nöjdare

-

Vad gör vi nu?

11


Vad händer i Partille i höst? Bokcirkel för föräldralediga

Barnteater

Tors 16 september – 16 december kl 10.30 – 11.30 Är du föräldraledig och gillar att läsa? Då är du och ditt barn välkomna till vår bokcirkel för föräldralediga. Kom och diskutera böcker, fika och umgås med andra föräldrar. Sagorummet, Partille bibliotek. Fri entré.

Lör 16 oktober kl 12 – 14 Teaterföreställningen ”Gropen” riktar sig till barn i åldrarna 3 – 8 år. Gropen är en plats lite vid sidan av. En plats där det kan uppstå nya saker, växa nya växter och uppfinnas nya lekar. En livsbejakande berättelse om barnens rätt till lek och fantasi. Vinterträdgården, Partille bibliotek. Fri entré men begränsat antal platser.

Abstrakt och konkret konst i Grindstugan Fre, lör och sön 17 september – 10 oktober kl 11 – 15 Årets tredje temautställning i Grindstugan heter ”Abstrakt möter konkret”. En blandning av konst, design och hantverk av May Marschal Leyman, Lotta Sandberg Stoyanova, Linda Pabst och Gunilla Appelqvist. Grindstugan, Jonsered. Fri entré. Arr: MUNK form & fason.

Skördefest i Lexby Lör 18 september kl 11 – 15 Välkommen på skördefest i Lexby! Här finns bland annat närproducerad mat, kafé med hembakat, musikunderhållning, hantverk, prova-på-ridning, bergsklättring, arbete i smedjan och fårklippning. Kulturboden vid Olles hus i Lexby, Klintegård och Lexby gård. Fri entré. Arr: Levande Lexby.

Rensa med glädje Tors 7 oktober kl 18 Längtar du efter ett hem som är praktiskt i vardagen och samtidigt en plats för återhämtning? Det är många av oss som har kläder och prylar som aldrig används och som bara flyttas runt. Att ta tag i detta och skapa ett ordnat och fridfullt hem kan kännas omöjligt. Men med målmedvetenhet och KonMari-metoden är det faktiskt fullt genomförbart. Kulturum, Stora scenen. Fri entré. Arr: Hälsodisken och ABF Sydvästra Götaland.

Livsviktiga snack Tors 7 oktober Att få sitt barn att prata om känslor kan minska risken för skolfrånvaro, missbruk, depression och till och med självmord. Det är livsviktigt med snack ibland. Den ideella föreningen Suicide Zero har en nollvision när det gäller självmord bland unga. I denna digitala föreläsning via Teams förmedlar de mängder av tips från barnpsykologer, kuratorer, forskare och terapeuter. Kostnadsfritt, föranmäl via 0303 – 161 55 eller info.svg@abf.se Arr: Hälsodisken och ABF.

Shinrin Yoku: samhörighet med naturen Tis 19 oktober kl 18 Denna japanska natur- och skogsterapi blir alltmer populär världen över. Laurence Nachin, mikrobiolog och certifierad skogsterapeut, berättar om spännande forskningsresultat och om hur du med hjälp av fågelkvitter, mjuk mossa, prasslande löv och skogens färger kan öppna dina sinnen mot naturen. Kulturum, Hörsalen. Fri entré. Arr: Hälsodisken och Studieförbundet Vuxenskolan.

Flickor har också ADHD Tis 26 oktober kl 18 Jessica Stigsdotter Axberg berättar med humor och engagemang om livet före och efter att hennes dotter fick sin diagnos. Hur upptäcker man och känner igen ADHD hos flickor och varför brukar de få diagnosen senare än pojkar? Jessica ger också tips för att få vardagslivet och familjen att fungera. Kulturum, Stora Scenen. Fri entré. Arr: Hälsodisken och ABF.

Jul på Slottet med Partille hemslöjd 6 – 14 november kl 12 – 18 Partille Hemslöjds- och Konsthantverksförening anordnar julmys på Slottet med försäljning av medlemmarnas alster. Unikt och högklassigt hantverk, hemslöjd och konst. Det finns något för alla! Fri entré. Arr: Partille hemslöjd.


Korsord

Skriv namn, adress samt lägenhetsnummer och skicka din lösning med bifogad frankerad svarspost eller maila till patapeten@partillebo.se Namn

Lös korsordet och vinn honung!

Adress

Skicka lösningen till Partillebo eller maila till patapeten@partillebo.se, senast 15 oktober 2021. Vi lottar bland de rätta svaren och belönar fem personer med varsin burk av vår egenproducerade honung.

Lägenhet nr

Lösning: 1

2

SLÄPPA ROLLS MAMNER ROYCE MA PUCKEN

3

4

5

6

AULA

SES FLANÖR I SKANÖR

TEXT PÅ “NÖDINGÅNG”

GÖR HAR 6TJATIG PACK? MJÖLNARE? ÄR OBETYDLIG

REPA- VARM DRYCK RERAT VÄG- GE RESLÖA MASKIN SULTAT

DÄR GICK OS 2016

SOMMARVIN BELGIEN

PÅ TYSK 70MERCA TALSORTYCKA KESTER KAN UGGLOR I MOSSE SKREV LARS NORÉN

ÄR ÖKNAR

2

KALLAS VÄGAR I CITY KRAFTFULLA SES BJÖRN UR SYLTBURK?

GÖMME TRIST ATT FÅ PÅ BILRUTAN HAR FANS STÅR UT MED

KAN EJ RÖRA SIG

STYCK RÖJA 4 UPP FLUOR

HÅLLER SIG REDSKAPSGYMNASTEN I

SVAVEL AVSLAG FÄRG- HUTTTRIST I I ENG- GLADA RADE BETYG LAND GOJOR

EN I ROCKBANDET

KARTBOK ÅTERPREFIX GUMMA

STYRA BILEN SPEL FALKMAN

MED RÖTT I WILLYS “FÖR” LIGGER GDANSK I GRAM 1 KAN DU DRAGARE

NOGGRANT EJ MIN MEN ... BÖNELEDARE VASSSTRÅ

DYR STEN

PLANTERA FRÖN NÅGOT BAKPÅ KORT- TURKISK BIL ARE SVÄRES HAL VINTERVÄG

LOKAL KOLJUD

5

ÄGGPLANTA NORGE KÄKAT

TENN RUSAR I KEMIN IVRIG PERSON MÄTA MED FRAMGÅNG KAN HISS GÅ

3

BLIR KÖKSMILJÖ TEGEL- ÄR DUVÄGGEN BAI ETT

HAR PERISKOP

VÄDRATS

KALL DRYCK

TUNNELBANA SILVER

GRÖN UNGDOM

KILO

GÖR HUSVAGNAR GAMMAT

TJUVAKTIG FÅGEL

HAR 6 FOTFÄSTE

KAN MEDLAREN


Vad tycker du... På Tidningen

...om tidningen? Vi vill ge dig en snygg tidning med användbart och underhållande innehåll. Hur tycker du att vi lyckas? Berätta vad du gillar och inte gillar! Kanske är det något du saknar?

bos kunder

för Partille

Nr 1/2021

i Luften är fr sid. 6–7

renoverar Partillebo nytt och bygger sid. 4-5

s i Öjersjö Asiatisk oa sid. 8–9

r Bina flytta sid. 14

in

…om Partillebo? Vårt mål är att vara ett ledande bostadsföretag, där både barn och vuxna kan trivas och må bra utifrån sina behov. Vi vill gärna veta mer om vad du tycker om oss. Berätta om dina erfarenheter och dina önskemål, så hjälper du oss att bli bättre. Skriv gärna ner några rader och mejla dina synpunkter till patapeten@partillebo.se

Tack på förhand!

vik här!

Frankeras ej Partillebo betalar portot

Partillebo AB Svarspost 410466800 433 01 Partille

14


Partillebo informerar

Paketboxar i samarbete med PostNord I början av juni ställde PostNord ut åtta nya paketboxar i våra områden: Öjersjö Lycka, Björndammen, Anneberg, Partille centrum, Finngösa och Oxled. Systemet med paketboxar innebär att paket levereras till boxen i bostadsområdet. På så sätt slipper mottagaren gå till andra paketutlämningsställen med begränsade öppettider, som till exempel matbutiken. – I de här områdena kommer paketen att levereras nästan fram till dörren. Det är en väldigt bra service att kunna erbjuda våra hyresgäster och något som kommer förenkla vardagslivet för många, säger förvaltningschef Rickard Stadler. Systemet med paketboxar gör också att transporterna minskar då PostNord avser att samköra paketen tillsammans med sin brevutdelning. Partillebo ser boxarna som ett sätt att underlätta vardagslivet för våra hyresgäster i en tid när allt fler beställer hem varor. Blir utfallet lyckat kommer vi förmodligen att utöka antalet paketboxar längre fram.

15


Teckningstävling

Tema: ett hållbart Partille

Teckningstävling om miljön!

ckningstävling

Är du mellan 0 och 12 år och gillar att rita? Då ska du hänga på vår tävling och skicka in din bästa teckning och lösning på hur miljön kan bli ännu bättre i Partille. Vad ska vi vara extra rädda om och ta hand om på ett hållbart sätt? Vad är viktigt att tänka på? Alla förslag och idéer är välkomna! Låt fantasin flöda! 1:a pris är entrébiljetter till Universeum för 1 barn och 1 vuxen.

Skicka din teckning tillsammans med namn, adress, ålder och telefonnummer (till en vuxen) till Partillebo AB, Box 87, 433 22 Partille. Märk kuvertet med ”Teckningstävling”. Eller scanna och e-posta till: patapeten@partillebo.se Senast den 15 oktober 2021 vill vi gärna ha ditt bidrag. Vi väntar med spänning på din teckning!

tt hållbart Partille Partillebo AB, Box 87, 433 22 Partille. Telefon 031-44 07 70. Ansvarig utgivare: Katarina Elfverson, VD Partillebo AB | Produktion: Billes. Skribent: Louise Lagerkvist Olemyr, Rut och jag | Fotograf: Helena Sellgren.