__MAIN_TEXT__

Page 1

VELG MELLOM TRE SPENNENDE OG PRAKTISKE VISUELLE STUDIER. VED NORDENS STØRSTE FOTOSKOLE BLIR DU EN DEL AV BRANSJEN.

BILDER NORDIC


INNHOLD 2/24

04. FREMTIDENS FOTOGRAFER 06. KUNNSKAPSKILDEN 08. BILDER NORDICS NETTVERK OG GJESTER 10. OM STUDIET: GRUNNUTDANNING 12. OM STUDIET: TOÅRIG FOTOGRAF 16. BACHELOR IN FINE ARTS, NEW YORK 18. OM STUDIET: FOTO 2 20. KARRIERE OG MULIGHETER 22. SKOLE OG STUDIEMILJØ

FOTO: Anne Helen Hanssen COVER/BAKSIDE: Nina Forsberg. Modell: Vilde Seljeseth Aase fra Pholk


VI JOBBER AKTIVT FOR Å UTVIKLE OSS I TAKT MED ENDRINGENE I BRANSJEN SLIK AT DU SIKRES EN FREMTIDSRETTET OG MODERNE UTDANNING

FREMTIDENS FOTOGRAFER 4/24

EN MODERNE FOTOGRAFUTDANNING LÆRER DEG MER ENN BARE Å FOTOGRAFERE. VED BILDER NORDIC LÆRER DU VISUELL KOMMUNIKASJON, BRUK AV NYE MEDIER OG UTVIKLING AV EGEN IDENTITET I TILLEGG TIL HÅNDVERKET. MARKEDET for profesjonelt fotografi er større og mer spennende enn noen gang, men fremtidens fotografer stilles overfor nye kunnskapskrav. I et samfunn hvor alle har et kamera, så er det ikke de fotografiske verktøyene som gjør deg til en dyktig fotograf. Fotografene som vinner frem er de som evner å utnytte teknologien og levere nytenkende produksjoner tilpasset våre nye mediehverdag. Ved Bilder Nordic søker vi stadig å følge den teknologiske utviklingen for å gi deg en markedsrelevant og topp moderne utdanning. GRUNNUTDANNING I FOTOGRAFI er tilpasset deg som ønsker solid kunnskap i fototeknikk og bildekommunikasjon, samt å utvikle en personlig portefølje. For Grunnutdanningen kreves ingen forkunnskaper i foto da vi begynner helt grunnleggende, og gradvis bygger deg opp gjennom utdanningsløpet. Grunnutdanningen er en god vei inn i bransjen og gir deg et solid springbrett som fotograf. Studiet passer også godt som et kreativt supplement til andre utdanninger og yrker, noe som er høyt verdsatt i arbeidsmarkedet i dag. Studiet kan du ta på ett semester heltid eller to semestre deltid. TOÅRIG FOTOGRAFUTDANNING er et komplett tilbud for deg som ønsker en tidsriktig fotoutdanning. Våre kjernefokus - Fotografi, Kommunikasjonlære, Nye medier og Identitet er tilpasset morgendagens kunnskapskrav. I første studieår blir du kjent med verktøyene, teorien og språkforståelsen du trenger som fotograf, mens andre studieår konsentreres rundt utviklingen av din fotografiske stemme og identitet, samt kunnskapen som er nødvendig for å drive egen virksomhet som fotograf. FOTO2 er et studie i avansert fotografi for viderekomne. Tilbudet er beregnet på deg som allerede har fotografisk erfaring og ønsker en videreutvikling av dine tekniske ferdigheter og fotografiske identitet. Det faglige fokuset inneholder de samme fire kjerneelementene som skolens Toårige Fotografutdanning. Studiet bygger videre på kunnskapen fra Grunnutdanning i Fotografi. SOM SKOLE er vi opptatt av å være en levende og aktiv del av det norske og internasjonale fotomiljøet, noe som gir deg gode muligheter til å knytte viktige kontakter underveis i studietiden. Bilder Nordic har i dag et miljø hvor anerkjente fotografer aktivt søker talenter til attraktive assistentjobber. Med solid fotografisk og visuell kunnskap finnes det mange muligheter etter endt utdanning. Du kan arbeide med dokumentar, mote, reklame, industri, portrett, livsstil, sport, musikk eller kunst. Mange av våre studenter velger også å kombinere fotografi med andre kreative utdanninger, noe som gjør dem til attraktive multitalenter, i stand til å fylle flere roller. I slutten av magasinet kan du la deg inspirere av hva noen av våre tidligere studenter arbeider med i dag.

MARTELINE NYSTAD


TORGEIR NYGÅRD


ISIDOR ÅSTRØM VEILEDNING LINDA B. ENGELBERTH VEILEDNING LINDA BOURNANE ENGELBERTH er kjent for sine dyptgående dokumentarprosjekt. I løpet av de siste årene har hun vunnet flere priser for sitt arbeid, blant annet International Photodocumentary of the Year i 2013. Hun har deltatt på flere utstillinger i Europa og USA.

KJELL BRUSTAD har vært profesjonell fotograf i 25 år. Han jobbet tidligere som pressefotograf, men har siden 1992 drevet eget studio med hovedvekt på reklame. Kjell har hatt fire seperatutstillinger og han har utgitt en fotokunstbok med Tor Åge Bringsværd.

ERIK FUGLSETH kjennetegnes som en både teknisk og kreativt dyktig fotograf. Han har vært aktivt involvert i Norske Reklamefotografers forening gjennom karrieren, og på hans merittliste står en rekke priser, i tillegg til flere gruppe- og soloutstillinger.

ASHLEY CAMERON DIGITALT MØRKEROM

ERIK FUGLSETH LYSSETTING

MARCUS BLEASDALE VEILEDNING/PORTEFØLJE CHRIS HARRISON VEILEDNING/PORTEFØLJE KJELL BRUSTAD LYSSETTING

CHRIS HARRISON er utdannet fra Royal College of Art og hans arbeid er vist på gallerier og museer rundt om i verden inkludert Tate Britain og Les Rencontres d’Arles. Blant hans kommersielle kunder finnes NSB, Aker, Den Norske Opera, Telenor, British Telecom, Gjensidige, IF forsikring og SAS.

ISIDOR ÅSTRØM er en av Norges fremste reklamefotografer og skolens hovedlærer innen kommersielt fotografi. Isidor er kjent for sin tekniske perfeksjonisme og unike kunnskap innenfor digital etterbehandling. Blant kundene hans finner vi Tine, Gilde, Bang & Olufsen, Ringnes og NSB.

HANS OTTO NESBØ DIGITALT MØRKEROM

6/24

BILDER NORDIC ENGASJERER NORSKE OG INTERNASJONALE YRKESAKTIVE FOTOGRAFER SOM LÆRERE FOR Å GI DEG EN TIDSRIKTIG UTDANNING

KUNNSKAPSKILDEN

MARCUS BLEASDALE er hovedlærer innen redaksjonelt og dokumentarisk fotografi. Han er en av verdens ledende dokumentarfotografer og tilhører byrået VII-Photo. Hans fokusområder er menneskerettigheter og konfliktområder med kunder som National Geographic og Human Rights Watch.

HANS OTTO NESBØ er en av Norges mest kunnskapsrike kursholdere innen digital bildebehandling. Han er sertifisert i Photoshop, Dreamweaver, Flash og Aperture og har bred kunnskap innen DSLR-filming og videoredigering. Hans Otto jobber også aktivt med nettkurs i ADOBE-programvare.

Den engelske reklamefotografen ASHLEY CAMERON har i en årrekke vært i verdenstoppen blant de som skaper bilder i Photoshop. Fra kundelisten hans kan det nevnes blant annet internasjonale konsern som Mercedes, Chrysler, British Airways, Ericsson, Yahoo og Toshiba.


CHERYL NEWMAN REGI & UTVALG

JULIE PIKE er en av Norges fremste motefotografer og er i stallen til PUDDER. Med sin særegne stil har moteseriene hennes preget norske og internasjonale magasin som blant annet Elle, Costume, Oyster, Nylon og Mirage. Hun har nylig gitt ut moteboken “Flowers shall grow”.

CHERYL NEWMAN er en av Europas mest anerkjente bilderedaktører og hun har jobbet i britiske The Telegraph i mer enn ti år. Hun har vært dommer i en rekke fotokonkurranser inkludert Taylor Wessing Portrait Prize ved National Portrait Gallery, London. Newman er kjent for å satse stort på unge talenter og for å tenke nytt når hun engasjerer fotografer.

ROBERT SANNES BILDEKOMMUNIKASJON ESPEN FYKSEN LEVENDE BILDE ESPEN FYKSEN begynte å arbeide med animasjon i 1995. Han har bred erfaring fra film- og TV-produksjon og er mannen bak den Emmynominerte animasjonsserien Elias - den lille redningsskøyta. Han er også en erfaren kurs- og foredragsholder med blant annet Dagbladet, VG og NTB/Scanpix som kunder.

BJØRN OPSAHL MUSIKKVIDEO

JULIE PIKE MOTE

Hvalergutten LP LORENTZEN har markert seg innen reklame-, portrettog livsstilsfotografering og er en av landets dyktigste på DSLR-filming. Etter at han startet som fotograf i 1997 har teknisk perfeksjon blitt gjennomgående i arbeidene hans, en kunnskap han generøst deler med studentene med sin smittende entusiasme.

ROBERT SANNES er utdannet arkitekt, men jobber som kunstfotograf. Han har en unik evne til å fremme kreativitet og selvutvikling hos studentene, og hans særegne og utradisjonelle undervisningsmetoder blir godt mottatt. På kundelisten står blant andre Utenriksdepartementet og Snøhetta.

BJØRN OPSAHL kan skilte med en lang liste prestisjefylte oppdrag både innen mote-, artist- og musikkfotografering. Bjørn er fast fotograf på Skavlan og er kjent for sitt arbeid i norske motemagasiner. På kundelisten står blant andre Guns ’n Roses, Rolling Stone, Warner Music og Elle.

AMBER TERRANOVA REGI & UTVALG

BÅRD EK BILDEKOMMUNIKASJON LP LORENTZEN KAMERA & DSLR-FILM

BÅRD EK er utdannet ved West Surrey Collage of Art and Design og har en bachelor i fotografi. Han er en av Norges fremste fotografer og har jobbet som kunst-, reklame- og motefotograf i over 20 år. Han har gitt ut fotobøker og vært del av flere utstillinger, blant annet utstillingen “Mer enn ingenting” for Norges Blindeforbund.

AMBER TERRANOVA er utdannet fra den anerkjente School of Visual Arts i New York. Hun er nå frilans bilderedaktør og har blant annet jobbet for Photo District News, New York Magazine og Outside Magazine. Amber underviser i Regi & Utvalg. Med fokus på one-on-one bildekritikk og veiledning hjelper hun studentene til å realisere sitt fulle potensial.


8/24

I LØPET AV STUDIETIDEN VIL DU MØTE EN REKKE NORSKE OG INTERNASJONALE GJESTER FOR Å INSPIRERE DEG TIL EN INTERNASJONAL KVALITET I DINE PROSJEKT.

NETTVERK OG GJESTER

I TI ÅR HAR VI SKAPT ET NETTVERK AV ANERKJENTE FOTOGRAFER, BILDEREDAKTØRER OG ANDRE BRANSJEAKTØRER. HER ER ET UTVALG AV GJESTER SOM UNDERVISER VED SKOLEN. ARNO RAFAEL MINKKINEN KUNST. FINLAND/USA.

BRIAN STORM MULTIMEDIA. USA.

Arno Rafael Minkkinen er kunstner, kurator, professor og skribent. Med seg selv som motiv, har han i fire tiår skapt umanipulerte bilder av det nakne mennesket i samspill med naturen. Han er utdannet fra Wagner College og Rhode Island School of Design, hvor han tok en master i Fine Arts i 1974. Arno er publisert og utstilt over store deler av verden og hans arbeid finner du blant annet i de anerkjente samlingene til Museum of Modern Art i New York (MoMA), Museum of Fine Arts i Boston og Musée d’Art Moderne i Paris. Siden 2009 har Minkkinen utviklet en økende interesse for film og manus, og i 2010 mottok han støtte fra det Finske Filmfondet for et manus han har skrevet og skal regissere. I 2013 ble han tildelt Lucie Awards for Achievement in Fine Art, fotobransjens svar på en Oscar.

Brian Storm er grunnleggeren av et av verdens ledende multimediaprodusjonsselskaper, MediaStorm, som holder til i New York. Storm har en master i fotojournalistikk fra University of Missouri School of Journalism. Han begynte å eksperimentere med multimedia allerede på 90-tallet, og jobbet fra 19952002 som multimedia-ansvarlig hos MSNBC. I 2002 ble han visepresident for nyheter og multimedia hos Corbis, der han ble værende frem til 2004. Året etter startet han opp MediaStorm, til stor suksess. I dag inkluderer kundelisten blant andre National Geographic Magazine, Starbucks, Reuters og FN. MediaStorm produserer varierte narrativer ved bruk av bilder, video og lyd. Brian har ved flere anledninger besøkt Bilder Nordic med workshops for både studenter og eksterne.

NADAV KANDER PORTRETT/LANDSKAP. ENGLAND. Nadav Kander er en London-basert fotograf, kunstner og regissør. Han er kjent for sine portretter og storformats landskapsbilder. Kander ble født i Israel i 1961 og flyttet til Johannesburg i Sør-Afrika da han var tre. Han begynte å fotografere i en tidlig alder. Hans arbeid vises i publikasjoner som The Sunday Times Magazine, Rolling Stone, Time og Another Magazine. I 2009 dedikerte The New York Times Magazine en hel utgave til “Obama’s People”, en bildeserie bestående av 52 portretter av president Obamas administrasjon. Han har også fotografert Obama for coveret til Time Magazine. Nadav Kander har vunnet flere priser. Av de mest prestisjetunge kan “International Photographer of the Year” fra Lucie Awards i 2009 nevnes. I 2009 var han også vinneren av Prix Pictet. Her konkurrerte han mot kjente navn som Ed Kashi, Andreas Gursky og Naoya Hatakeyama. Hans arbeid er presentert på flere museum og gallerier rundt hele verden, blant annet National Portrait Gallery og The Victoria & Albert Museum. LYNN GOLDSMITH PORTRETT/MUSIKK. USA. Lynn betrakter seg selv som en selvlært kunstner og entreprenør. Hun er utdannet fra universitetet i Michigan og har bachelor i både engelsk og psykologi. I 1976 grunnla hun LGI Photo Agency, et byrå som representerer over 200 fotografer fra hele verden. Hun solgte fotobyrået i 1997 slik at hun igjen kunne fokusere fullt på å fotografere. Hennes bilder finnes i kunstsamlinger over hele verden, blant annet anerkjente Smithsonian, The Polaroid Collection, The Kodak Collection og Museum of Modern Art New York (MoMa). Hun har blitt tildelt en rekke priser for sitt arbeid. Lynn har fotografert over 100 kjente platecover og personlig portrettert rockens største stjerner gjennom flere tiår. Rolling Stones, Bob Dylan, Patti Smith, Frank Zappa, Lenny Kravitz, Michael Jackson, Bob Marley, Bono, U2, Bruce Springsteen og Sting er bare noen av artistene hun har arbeidet med. I 2013 ga Lynn ut boken “Rock and Roll Stories” hvor hennes fotografier alene leder oss gjennom rockens storhetstid fra 1960 til 1990. Ikke gå glipp av spennende workshops og foredrag Les mer på www.bildernordic.no

ED KASHI DOKUMENTAR. USA. Ed Kashi er en Amerikansk fotojournalist med en grad i fotojournalistikk fra Syracuse University. Kashi er medlem av byrået VII Photo og hans arbeid strekker seg fra fotojournalistiske print til eksperimentelle filmer. Han er mest kjent for å dokumentere sosialpolitiske problemstillinger. På kundelisten står blant andre The New York Times Magazine, Time, National Geographic, Ford Foundation, Robert Wood Johnson Foundation, GEO, Newsweek og MSNBC. Kashi har gitt ut flere bøker og vunnet priser fra blant annet Picture of the Year og World Press Photo. TOYIN IBIDAPO MOTE. ENGLAND. Fotografen Toyin Ibidapo begynte å fotografere i 18 års alderen og studerte ved Bournemouth and Poole College of Art and Design. Det var først tre år etter studiene hun begynte å arbeide innenfor motefotografi og i 1998 begynte hun å jobbe for “The Face”. Toyin er nok mest kjent for sitt prosjekt “Cult of Boys”, hvor hun gjennom åtte år har fotografert unge androgyne gutter på en svært personlig og ærlig måte. VII PHOTO AGENCY DOKUMENTAR. USA. Bildebyrået VII fokuserer på dokumentarfotografi i konfliktområder. Byrået ble startet i 2001 av syv fotojournalister, og har siden utviklet seg til å bli en svært viktig aktør innen dokumentarfotografi. I dag består VII av 23 fotografer, blant andre Marcus Bleasdale, Ed Kashi, Gary Knight, Ron Haviv, Venetia Dearden, Anastasia Taylor-Lind og Donald Weber som alle har besøkt Bilder Nordic. VII har også nylig startet et mentorprogram hvor unge talentfulle dokumentarfotografer får hjelp til å utvikle seg under veiledning av en VII-fotograf. Byrået er en av Bilder Nordics viktigste samarbeidspartnere. JEFF COWEN KUNST. USA. Den amerikanske kunstfotografen Jeff Cowen er mest kjent for sine fotografiske veggmalerier og tidløse portretter. Cowen er den første fotografen til å være representert ved Michael Werner Gallery Cologne i Køln siden det åpent i 1968. I en alder av 23 var Cowen’s fotografier av den romanske revolusjonen publisert i The Guardian, Tel Aviv Post, Yomiuri Shimbun og Asahi Shimbun. I 2001 flyttet Cowen til Paris. Han ble tildelt Thomas Cook Award i fotografi og i 2005 ble hans første monografi publisert av Paris Musées. Han har tatt del i utallige utstillinger.


FLERE FOTOGRAFER SOM HAR BESØKT SKOLEN : JØRGEN GOMNÆS MOTE, NORGE PAAL AUDESTAD DOKUMENTAR, NORGE JIMMY NELSON KUNST/DOKUMENTAR, ENGLAND EMMA HARDY MOTE, ENGLAND VENETIA DEARDEN MOTE, ENGLAND ANASTASIA TAYLOR-LIND DOKUMENTAR/ PORTRETT, ENGLAND GARY KNIGHT DOKUMENTAR, USA DONALD WEBER DOKUMENTAR, USA RON HAVIV DOKUMENTAR, USA ANDERS PETERSEN DOKUMENTAR, SVERIGE TIM WALKER MOTE, ENGLAND WILLIAM ROPP FINE ART, FRANKRIKE VALERIE PHILLIPS MOTE, ENGLAND PETER DENCH DOKUMENTAR, ENGLAND RUNE JOHANSEN KUNST, NORGE JOAKIM ESKILDSEN DOKUMENTAR, DANMARK JACOB AUE SOBOL DOKUMENTAR, DANMARK AGNETE BRUN DOKUMENTAR/ MAGASIN, NORGE STEPHANIE SINCLAIR DOKUMENTAR, USA FOTO LYNN GOLDSMITH


EN SOLID INNFØRING I FOTOTEKNIKK, BILDEKOMMUNIKASJON OG PORTEFØLJEARBEID. DET VIKTIGSTE DU TRENGER FOR Å JOBBE SOM FOTOGRAF.

OM STUDIET:GRUNNUTDANNING 10/24

MORTEN FROOL

GRUNNUTDANNINGEN GIR EN GOD START PÅ DIN FOTOGRAFISKE KARRIERE. STUDIET PASSER OGSÅ GODT SOM ET KREATIVT SUPPLEMENT TIL ANDRE UTDANNINGER OG YRKER. GRUNNUTDANNING I FOTOGRAFI er tilpasset deg som ønsker en grunnleggende kunnskap om fotografi og bildekommunikasjon. Utdanningen er en god vei inn i bransjen, og gir deg et solid springbrett som fotograf. Programmet passer også godt som et kreativt supplement til andre utdanninger og yrker, noe som er høyt verdsatt i arbeidsmarkedet i dag. Det kreves ingen forkunnskaper i foto da vi begynner helt grunnleggende og gradvis bygger deg opp gjennom et intensivt utdanningsløp. FOKUS. Høy teknisk kvalitet er en forutsetning for å kunne lykkes som profesjonell fotograf, men å kunne kommunisere gjennom bilder og vite hvordan bransjen fungerer er vel så viktig kunnskap. For å sikre dine fremtidige muligheter er grunnutdanningen derfor bygget opp rundt tre kjerneområder: Fototeknikk, Kommunikasjonslære og Yrke & Identitet. FOTOTEKNIKK. Gir en grundig innføring i fotografens verktøy. Du vil lære hvordan du kreativt bruker kameraet, hvordan du lyssetter profesjonelt og mulighetene som ligger i profesjonell bildebehandling. KOMMUNIKASJONSLÆRE. Sentralt i faget står en bred tilnærming til bildekommunikasjon gjennom forståelse for fotografiske virkemidler, persepsjon og bildetolkning, samt utvikling av en visuell stemme og personlig uttrykksform. Du lærer å fortelle historier og skape stemninger gjennom fotografiet. YRKE & IDENTITET. En profesjonell fotograf må være i stand til

å vise sine fotografiske egenskaper gjennom en solid portefølje. Gjennom workshops får du en innsikt i forskjellige sjangere og hvordan bransjen fungerer. KVALITET. Etter fullført studie vil du kunne levere bilder av høy teknisk kvalitet med et bevisst forhold til innhold og hvilke krav bransjen har til det du leverer. Som student får du gleden av å arbeide med din egen portefølje under kyndig veiledning fra fotografer med bred erfaring. For å inspirere og motivere studentene til å etterstrebe en høy kvalitet i egne fotoprosjekter, vil det gjennom semesteret være gjesteforelesninger og workshops med fremtredende fotografer og redaktører både fra det nasjonale og det internasjonale fotomiljøet.

STUDIET KAN DU TA på enten ett semester heltid eller to semestre deltid. Studiet tar fatt i sentrale elementer innen fotografi gjennom 308 undervisningstimer. Undervisningstimene er de samme både på heltids- og deltidsstudiet. Deltidsstudiet undervises to kvelder per uke, i tillegg til noen helgeworkshops. Majoriteten av studentene ved deltidsstudiet har både full jobb og gjerne familie å ta hensyn til.

Bildene på denne siden er en del av alumni-student Morten Frølich sitt prosjekt “Art 107”. Prosjektet er en dokumentar om filosofen, kunstneren og anarkisten Art Ranger som har laget sitt eget lille land utenfor Fredrikstad. Se hele prosjektet på www.mortenfrool.com/art107.


FAKTA OM STUDIET OPPSTART 3. feb 2015 (heltid og deltid) 2. sep 2015 (heltid og deltid)

FAGOVERSIKT GRUNNUTDANNING I FOTOGRAFI

STED Nedre Vollgate 8, 0158 Oslo VARIGHET Ett semester heltid/ to semestre deltid

FOTOGRAFI, TEKNIKK & TEORI

Kamera og kamerabruk

Kameraets virkemåter & funksjon Lukker, blender, lysmåling, optikk.

Lyssetting

Teori om lys og lamper, teknisk og kreativ lyssetting.

Digitalt mørkerom

Photoshop, bildebehandling/ manipulering/retusj, utskrift.

KOMMUNIKASJONSLÆRE

YRKE & IDENTITET

Bildekommunikasjon Fotografens rolle, utsnitt, komposisjon og innhold.

Bildekommunikasjon 2 Persepsjon, kreativitet, intuisjon og komposisjon.

Workshops

Praktiske workshops; Mote, portrett og reklame.

Porteføljeutvikling

Klassiske og moderne formater. Oppbygning av en god portefølje, som representerer deg som fotograf.

Lover og regler

Opphavsrett, etikk, enkelt kontraktsarbeid.

UNDERVISNINGSTIDER HELTID: Hverdager kl 08.3016.00 DELTID: To kvelder i uken kl. 17.30-21.00. Tirsdag og torsdag ved oppstart i vårsemesteret, mandag og onsdag ved oppstart i høstsemesteret STUDIEAVGIFT Totalt kr 53.500 Godkjent for lån & stipend i Lånekassen SØKNADSPROSESS Rullerende opptak Søk via www.bildernordic.no HOLD DEG OPPDATERT facebook.com/bildernordic


ET NYTENKENDE OG FREMTIDSORIENTERT STUDIE MED FIRE KJERNEFOKUS; FOTOGRAFI, KOMMUNIKASJONSLÆRE, NYE MEDIER OG IDENTITET

OM STUDIET:TOARIG FOTOGRAF 12/24

OM DU VIL ARBEIDE SOM FOTOGRAF, LEVE SOM KUNSTNER ELLER OPPNÅ FORTRINN MED SMART KOMBINASJONSUTDANNING, TILBYR VI EN KREATIV OG FREMTIDSORIENTERT FOTOUTDANNING I TETT SAMSPILL MED BRANSJEN. BILDER NORDIC tilbyr en unik mulighet til å bli veiledet inn i en selvstendig karriere av internasjonalt anerkjente fotografer, kuratorer og redaktører. I tillegg til vår faste lærerstab av yrkesaktive norske fotografer, vil du i løpet av studiet delta på en rekke workshops og gjesteforelesninger. Ved å hente inn internasjonale fotografer og kunstnere ønsker vi å inspirere og gi fremtidsrettede impulser. VÅRT KJERNEFOKUS. Vi søker hele tiden å møte de endringene som skjer i våre medievaner som en konsekvens av ny teknologi og endringer i samfunnet. Med læringsfokus rundt fire kjerneområder; Fototeknikk, Kommunikasjonslære, Nye Medier og Identitet vil du lære håndverket, kommunikasjonen og om mediebruken vår i dag, samt hvordan du posisjonerer deg i markedet gjennom bevisst merkevarebygging av egen identitet. FOTOGRAFI – TEORI & TEKNIKK. Solid håndverk er en forutsetning for at dine bilder skal engasjere og fange publikums oppmerksomhet. Du vil lære å bruke foto- og filmkamera, lysutstyr og Adobe Creative Suite i postproduksjon som profesjonelle verktøy for å kunne skape stills og bevegelige bilder av høy teknisk kvalitet. Du vil også lære hvordan du anvender bilder i kreative og nytenkende produksjoner tilpasset vår nye mediehverdag. KOMMUNIKASJONSLÆRE – HISTORIEFORTELLING & FORMIDLING AV BUDSKAP. Kunnskap om det visuelle språket er nødvendig for at du skal kunne fortelle historier og formidle budskap som vekker følelser og engasjerer publikum. Du vil bli bredt kjent med visuell kommunikasjon gjennom utvikling av narrativer, historiefortelling, dramaturgi, massekommunikasjon og mote som språk. Kunnskapen om kommunikasjon vil gjøre deg til en mer verdifull dialogpartner, en bedre betalt leverandør og kvalifiserer deg for større og mer komplekse kommunikasjonsutfordringer. NYE MEDIER – PRODUKSJON & KANALER. Som fotograf er du innholdsleverandør i vår digitale mediehverdag, og du må som morgendagens fotograf mestre stillbilder, video, lyd og animasjoner i engasjerende multimediaproduksjoner. Gjennom utdanningen lærer du om potensialet i sosiale nettverk til å bygge egen identitet, merkevare og publikum. Du får også en forståelse for hvordan sosiale medier kan være en del av de tjenestene du tilbyr egne kunder.

IDENTITET & UTØVELSE AV YRKET. I løpet av første skoleår vil du gjennomføre en mengde workshops, som vil gi deg et solid innblikk i arbeidsfelt og mulighetene i markedet. I andre studieår er syv egenvalgte prosjekt og ett felles klasseprosjekt en unik mulighet til å forme egen fotografisk identitet i løpet av studietiden under veiledning fra internasjonalt anerkjente fotografer. Gjennom praktisk prosjektarbeid lærer du om samspillet mellom personlig tilnærming i egne prosjekt og mulighetene dette kan skape i det redaksjonelle eller kommersielle markedet. Du vil også få et solid forhold til gründerskap, det å kunne etablere og drive egen virksomhet, og hvordan du utvikler en markeds- og prisstrategi. I LØPET AV TO INTENSIVE ÅR vil du gå gjennom et spennende utdanningsløp hvor hverdagen blir mer kreativ og utfordrende for hvert semester. I starten av studiet fokuserer vi på å bygge solide ferdigheter innen teknikk og kommunikasjon for at du i slutten av studiet skal være i stand til å arbeide selvstendig med egne idéer, under egen ledelse og med profesjonelt resultat. I FØRSTE SEMESTER ligger fokuset på å bygge en solid grunnplattform innen fototeknikk og bildekommunikasjon. I fagene Kamera og Kamerabruk, Lyssetting og Digitalt Mørkerom lærer du å bruke fotografens verktøy fra lyset formes til det fanges i kamera og hvordan det etterbehandles i postproduksjon både for trykte og elektroniske medier. I Bildekommunikasjon får du en grunnleggende forståelse for det visuelle språket og gjennom Workshops får du bruke ferdighetene dine i arbeidslignende situasjoner. I Porteføljeutvikling starter vi arbeidet med å bygge opp en portefølje som representerer deg som fotograf. I ANDRE SEMESTER fortsetter vi kunnskapsløftet innen fototeori og -teknikk, kommunikasjonslære og vi setter fullt fokus på levende bilder. Semesteret er bygget opp rundt praktiske settinger, hvor teoretisk kunnskap og praktiske øvinger kommer sammen i spennende og utfordrende workshops. Du vil arbeide med portrettering, livsstil, sport, reklame, reportasje, dokumentar, mote, beauty, artister og musikkvideoproduksjon. I TREDJE OG FJERDE SEMESTER endres formatet på læringsprosessen. Da er ikke lenger klassisk undervisning i fokus, og du vil oppleve en kreativ og prosjektorientert hverdag med idéutvikling, konseptutforming og målrettet prosjektarbeid. Vi forsetter selvsagt med klassisk undervisning, men det oppleves ikke som fag men som inspirasjon og målrettet


OPPSTART 1. september 2015 STED Nedre Vollgate 8, 0158 Oslo VARIGHET To år (sep. 2015 - juni 2017) UNDERVISNINGSTIDER Hverdager Kl. 08.30-16.00 STUDIEAVGIFT 52. 500,- per semester Lånekasseberettiget SØKNADSPROSESS Rullerende opptak Søk via bildernordic.no HOLD DEG OPPDATERT Facebook.com/ bildernordic REGISTRER DEG FOR VÅRT NYHETSBREV bildernordic.no

TAIDA CELI PATRICK PEDERSEN FREDDY HOLDEN


Første Semester

Fotografi Teknikk & Teori

Kamera og kamerabruk

Kameraets virkemåter & funksjon. Lukker, blender, lysmåling, optikk.

Lyssetting 1

Fototeori

Avansert forståelse for fotografens verktøy, klassisk fototeori.

Lyssetting 2

Lysets følelse og stemning, spesielle lyssettinger.

Digitalt Mørkerom

Digitalt Mørkerom 2

Bildekommunikasjon

Kommunikasjon & Nye Medier

Tredje Semester

Teori om lys, lamper og forsatser, lysoppsett, lyssettinger.

Photoshop, bildebehandling/manipulasjon, utskrift.

Identitet & Yrkesutøvelse

Andre Semester

Fotografens rolle; utsnitt, komposisjon og innhold.

Bildekommunikasjon 2 Persepsjon, kreativitet og komposisjon.

Porteføljeutvikling

Klassiske og moderne format. Å bygge en portefølje.

Workshops

Portrettering, dokumentar, mote og reklame.

Lover og regler

Åndsverksloven, opphavsrett. Enkelt kontraktarbeid.

Mellom- og Storformats kamera

Historie, virkemåte og funksjon.

Digitalt Mørkerom 3

Levende bilder, InDesign og After Effects.

Inspirasjon og læring tilknyttet modularbeid.

Moderne fotohistorie

Idéprosesser og prosjektstyring

Fotografens rolle i massekommunikasjon. Kunde og betrakterperspektivet.

Nye medier 1

Multimediale produksjoner og sosiale nettverk.

Modul 1 & 2

Historiefortelling

Det narrative, dramaturgi, photo-essay, moderne fortellingsteknikk.

Kommersielle eller redaksjonelle selvstendige prosjekt.

Mote som språk

Personlig arbeide 1 & 2

Mote, identitet og stil.

Å finne sin egen stil og identitet.

Portrettering, livsstil, merkevarebygging, reklame, dokumentar, mote & beauty og musikk.

læring tilpasset prosjektene du arbeider med. Gjennom tre personlige prosjekt, fire kommersielle/redaksjonelle moduler rettet mot en konkret oppdragsgiver og en klasseutstilling, søker vi å forberede deg på en hverdag slik du vil møte bransjen etter studiet. Du har to erfarne veiledere gjennom semesteret; en for personlig arbeid og en for kommersielt eller redaksjonelt arbeid. Veiledere velger du blant fire profesjonelle fotografer som alle har bred og unik bransjeerfaring. Vårt mål er å veilede deg inn i egen karriere ved å rette blikket mot dine styrker, egenskaper, erfaringer, muligheter, kunnskap og nettverk. I dag engasjeres fotografer for deres spesialiserte egenskaper og uttrykksform, ikke fordi de er gode “allroundere”. I dag er spisskunnskap og særegne uttrykksformer fotografens nye våpen. Vi etterstreber å finne din vei inn i en bransje med et hav av muligheter, hvor målet vårt er å lede deg inn på en bærekraftig sti for fremtiden. I slutten av studiet får du også en unik erfaring med større prosjektarbeid, gründerskap og forståelse for forretningsdrift som gjør deg i stand til å starte og drive din egen virksomhet. Du får innføring i sentrale bedriftsøkonomiske emner og lager en egen forretningsplan. AVGANGSUTSTILLINGEN er et felles klasseprosjekt, hvor klassen arbeider med et tema av samfunnsinteresse, under profesjonell veiledning, før det hele settes sammen til en større utstilling. Eksempler på temaer fra tidligere avgangsutstillinger er “Stå ikkje der og frys”, et prosjekt om fraflytting på kysten i Nord-Norge. ”Verdens tavler” omhandlet barns skolegang i Kurdistan, Mongolia, Tanzania, Bolivia, Georgia og Norge. “100%” var et projekt som gikk i dybden på det tabubelagte temaet psykisk helse. “Norway Next” satte søkelyset på det norske samfunnet, mens “Shameless” handlet om seksualitet og skam. “Lost?Generation” satte fokus på unge menneskers situasjon i Europa etter eurokrisen. I 2014 ble “Moments of Consequence”, refleksjoner rundt verdier for en bærekraftig

Nye medier 2

Ny kommunikasjonsstrategi for morgendagens fotograf. Multimediale produksjoner.

Utstilling

Klassens avslutningsprosjekt. Samarbeidsprosjekt om et tema av samfunnsinteresse/ nytte. Tverrfaglig øvelse hvor all kunnskap settes på prøve.

Fra Idé til konsept til prosjektplan.

Visuell kommunikasjon

Workshops

Sjangerlære 2

Inspirasjon og læring tilknyttet modularbeid.

Sjangerlære 1

Avansert Photoshop. Final Cut & Lightroom.

Historiske referanser og ledende fotografer i dag.

Fjerde Semester

Workshops

Mote, historiefortelling, massekommunikasjon og fine art.

Modul 3 & 4

Kommersielle eller redaksjonelle selvstendige prosjekt.

Personlig arbeide 3

Avsluttende signaturprosjekt: Hovedoppgave.

Workshops

Mote, historiefortelling, massekommunikasjon og fine art.

Forretningsdrift

Å etablere og drive egen bedrift.

fremtid, presentert i Rådhusgalleriet. ET SISTE PERSONLIG SIGNATURPROSJEKT. De siste fire månedene på skolen arbeider du med hovedoppgaven din. Dette skal bli det ypperste av ditt personlige arbeide og være en tydelig refleksjon av din fotografiske identitet. Dette er ditt signaturprosjekt som skal åpne dører etter endt utdanning. Som ferskvare kan vi nevne at en av årets hovedoppgaver, en moteinspirert kortfilm fra Elise Gulestøl, ble valgt ut til screening på verdens mektigste arena for mote, moteuka i Milan. (se vimeo.com/100022864) Å SKAPE ET LEVEBRØD. Gjennom utdannelsen ved Bilder Nordic får du kunnskapen, ferdighetene og innsikten i bransjen som gjør det mulig å forme en opplevelsesrik og spennende karriere i et internasjonalt miljø. Om du skulle finne ut at det å være fotograf ikke er deg, så kan kunnskapen om det visuelle språket og nye medier brukes i utallige spennende kombinasjoner med andre kreative utdanninger som tekstforfatter, journalist, designer, stylist, arkitekt og art direction. Det kan også bli ditt viktigste verktøy etter freds- og konfliktstudier, eller etter sosialantropologi. Det kan dessuten gi deg et konkurransefortrinn i rene vitenskapelige eller økonomiske yrker. På verdensledende skoler som Harvard og MIT må nå mastergradsstudenter også velge kreative fag som maling eller foto fordi empirisk forskning tydelig viser verdien av kreativ og estetisk erfaring også i forretningsverdenen. På disse sidene ser du utdrag fra to forskjellige moteserier. Freddy Holdens prosjekt “XXY”, som utforsker kjønnsroller, var en del av feminisme-fokuset i avgangsutstillingen i 2014. Torjus Berglids hovedoppgave i 2014, “God Save The Bunad”, viser en spennende og ny bruk av den norske bunaden i motebildet. Se hele serien “God Save The Bunad” på Torjus Berglids hjemmeside: www.torjusberglid.no


TORJUS BERGLID


16/24

ET NYOPPRETTET SAMARBEID MED SVA I NEW YORK GJØR DET NÅ MULIG Å BYGGE PÅ DIN TOÅRIGE FOTOGRAFUTDANNING TIL EN BACHELORGRAD

BACHELOR I USA?

VI ER STOLTE AV Å KUNNE ANNONSERE VÅRT NYE SAMARBEID MED SCHOOL OF VISUAL ARTS (SVA) I NEW YORK! NÅ KAN TA EN BACHELORGRAD I FINE-ARTS (BFA) VED EN AV USAS MEST ANERKJENTE KREATIVE SKOLER. SCHOOL OF VISUAL ARTS har vært en ledende utdanningsinstitusjon for fotografer, kunstnere, designere og andre kreative fagfolk i mer enn seks tiår. Med et fakultet bestående av ledende utøvere av yrker, en dynamisk læreplan og et fokus på kritisk tenkning, er SVA en katalysator for innovasjon og samfunnsansvar. Skolen, som består av mer enn 6000 studenter på Manhattancampusen og 35 000 alumni-studenter i 100 land, representerer også en av de mest innflytelsesrike kunstneriske miljøene i verden. SVA’S FIREÅRIGE FOTOGRAFISTUDIE er et fulltidsprogram som ligger under avdelingen Fine Arts. Fine Arts-avdelingen tilbyr også studier innen reklame, animasjon, cartooning, datakunst, dataanimasjon & visuelle effekter, design, film & video, fine arts, illustrasjon, interiørdesign og visuelle & kritiske medier. SOM BILDER NORDIC STUDENT får du nå godkjent to år hos oss som de to første årene ved SVA! Etter et kort sommerkurs i humanitære og vitenskapelige fag, kan du begynne rett på femte semester, hvor du etter to nye år oppnår en fireårig bachelorgrad “BFA” fra en ledende internasjonal skole. For å kunne søke på SVA må du ha fullført og bestått skolens Toårige Fotografutdanning med ett snitt på karakteren C eller bedre. FOTOLINJEN VED SCHOOL OF VISUAL ARTS utdanner studenter i både de kreative og teknologiske aspektene ved fotografi, og setter fokus på de forskjellige jobbmulighetene som finnes i markedet. Du vil få muligheten til å fordype deg i motefotografi, landskapsfotografi, stilleben, portrettfoto, fotojournalistikk og andre sjangere. Du vil ha en forståelse for den profesjonelle verden utenfor SVA og oppnå en praktisk og strategisk kunnskap som gir mange muligheter i den internasjonale fotoverdenen. AVDELINGENS FAKULTET består av over 80 forelesere, inkludert aktive fotografer, kunsthandlere, kritikere, forleggere og fotoredaktører. De mer enn 40 valgfagene som SVA streber etter å holde oppfinnsomme, utfordrende og dagsaktuelle, inkluderer Bilderedigering & Kuratorpraksis, Fotografi Business & Praksis, Selvportrett, Å skrive om fotografi, Mote: Konsept & Narrativ, Still Life: Objekter av begjær & avsky samt Foto & Kino . AVDELINGENS TEKNISKE ANLEGG har nylig vært totalrenovert og alle fasiliteter, både analoge og digitale, er åpne til 02:00 (04:00 under eksamensukene i semesteret). Mellom- og storformatskameraer, samt digitale bakstykker for begge, er tilgjengelig for studentbruk. SVA tilbyr også digitale arbeidsstasjoner og videoredigeringssuite. MENTORPROGRAM. Fjerdeårsstudenter har mulighet til å arbeide med mentorer for feedback på sitt arbeid. I New York har SVA en rekke lokale talenter å arbeide med. Deres mentorprogram inkluderer blant andre Tina Barney, Gregory Crewdson, Glenn Luchford, Platon, Taryn Simon og Lorna Simpson. Mentorprogrammet inkluderer også mektige bransjefolk; bilderedaktører fra Details, Interview, The New York Times, Newsweek og Vanity Fair, kreativ leder ved Fader and W, fotokritikeren i The New Yorker, sjefsredaktøren ved Artforum og mange flere.

PETTER OLSEN


OPPSTART Sommeren 2015 SØKNADSFRIST Rullerende opptak VARIGHET To år heltid. STUDIEAVGIFT Se www.sva.edu STATENS LÅNEKASSE Godkjent for lån og stipend FOR MER INFORMASJON www.sva.edu


AVANSERT FOTOTEKNIKK, LEVENDE BILDER, KOMMUNIKASJONSLÆRE OG UTVIKLING AV EGEN IDENTITET. ET TILBUD FOR FOTOGRAFER OG TIDLIGERE STUDENTER FRA VÅR GRUNNUTDANNING.

18/24

ET KVELDSTILBUD I AVANSERT FOTOGRAFI FOR VIDEREKOMNE. BLI UNDERVIST OG VEILEDET AV INTERNASJONALE LÆREKREFTER.

OM STUDIET:FOTO 2

BILDER NORDIC HAR JEVNLIG BLITT FORESPURT om et videre studietilbud på kveldstid. Etter mer enn et år med tanker og diskusjoner med tidligere studenter og lærere, startet vi høsten 2013 et nytt studie beregnet på tidligere studenter som har fullført skolens Grunnutdanning i Fotografi, og for andre som kan dokumentere tilsvarende erfaring. OM FOTO2. Studentene vil arbeide med noe av det beste Bilder Nordic kan tilby av lærerkrefter og gjester fra vårt internasjonale nettverk. Klassen har maksimalt 16 studenter, med full tilgang til skolens utstyr og fasiliteter. Foto2 er et deltidsstudie som går over ett år. Studiet er på ca. 300 undervisningstimer og vil foregå på mandag- og onsdagskvelder fra 17.30-21.00. Oddetalls-uker to kvelder i uken, og partalls-uker én kveld i uken. Det vil være to til tre helgesamlinger i semesteret. DET FAGLIGE FOKUSET er de samme fire kjerneelementene som skolens Toårige Fotografutdanning bygger på; Fotografi, Kommunikasjonslære, Nye medier og Utvikling av identitet og merkevare. FOTOGRAFI består av teknikk og teori. De kreative mulighetene skal utvides og kvaliteten på håndverket styrkes gjennom de tekniske fagene Lyssetting 2, Digitalt mørkerom 2 og Avansert utskrift. KOMMUNIKASJONSLÆRE. Studentenes kunnskap innen visuell kommunikasjon, historiefortelling og mote som språk skal styrkes. Målet er å løfte fotografens arbeider gjennom kunnskap, samt gjøre studenten bedre i stand til aktivt å kunne tilnærme seg kunder med egne idé er og prosjekter. NYE MEDIER består av DSLR-filming, videoredigering og sosiale medier. Teorien tar for seg mulighetene med Facebook, LinkedIn, Twitter og blogger for profesjonelle fotografer. IDENTITET OG MERKEVARE blir viktigere og viktigere. Fotografens hverdag har blitt prosjektbasert på bekostning av faste relasjoner. I en verden hvor internett og sosiale kanaler gir bildekjøpere anledning til å velge blant et stort antall aktører, er det viktigere enn noen gang å skape bevissthet rundt egen fotografisk identitet og merkevare i nye og klassiske kanaler. I SISTE HALVÅR AV STUDIET vil du arbeide med et egendefinert springbrett-prosjekt med støtte og hjelp fra medstudenter og personlig veileder. Arbeidet ditt vil møte profesjonelle bildekritikere og fotoredaktører underveis. Det vil være valgfritt fokus; personlig, kunstnerisk, kommersielt eller redaksjonelt. Prosjektet veiledes av de anerkjente fotografene Marcus Bleasdale og Chris Harrison. VIDERE STUDIEMULIGHETER. Studiet er lagt på en belastning som tilsvarer et fullt semester. Det faglige innholdet ligger såpass nært andre semester i Toårig Fotografutdanning, at studiet vil kvalifisere for å kunne søke seg direkte inn på andre skoleår i etterkant. Andre skoleår har sterkt fokus på prosjektarbeid hvor studenten under veiledning gjennomfører fire kommersielle/redaksjonelle prosjekt, tre personlige prosjekt samt en klasseutstilling. Alumni-student Sara Marie Ramsøe har over en lengre periode fotografert den unge, blinde og handikappede gutten Jon. Jon kan verken snakke eller gå og han trenger omsorg 24 timer i døgnet. Sara har tilbragt mye tid med Jon og hans familie for at de skulle være komfortable når hun begynte å fotografere. Utfordringen har vært å komme nærmere Jon fotografisk for å skape de intime bildene. Hennes mål har vært å forstå Jon og hans følelser. Se hele serien om Jon på hennes hjemmeside: www.sararamsoe.com/albums/jon/

SARA MARIE RAMSØE


OPPSTART September 2015 STED Nedre Vollgate 8, 0158 Oslo VARIGHET To semestre (sep. 2015 - juni 2016) UNDERVISNINGSTIDER mandager og onsdager, kl. 17.30 – 21. 00 (Partallsuker har to kvelder med undervisning, oddetallsuker har en kveld med undervisning.) STUDIEAVGIFT Totalt kr. 50.000 SØKNADSPROSESS Rullerende opptak Søk via www.bildernordic.no HOLD DEG OPPDATERT Facebook.com/bildernordic


20/24

FLERE AV VÅRE TIDLIGERE STUDENTER HAR GJORT SEG BEMERKET I BRANSJEN. HER KAN DU LESE OM HVORDAN DE HAR BRUKT SIN UTDANNING.

KARRIERE OG MULIGHETER

Å GÅ FRA STUDENTTILVÆRELSEN RETT UT I ARBEIDSLIVET ER HELT KLART EN OVERGANG, MEN SAMTIDIG MINDRE DRAMATISK ENN JEG PÅ FORHÅND HADDE FORESTILT MEG.

TRINE HISDAL jobbet som grafisk designer i fem år før hun i 2011 startet på studiet Toårig Fotografutdanning. Kun to måneder etter endt studie ble hun tatt opp i stallen til Tinagent. Tinagent er Norges første agentbyrå for fotografer og huser i dag fotografer som Sebastian Ludvigsen, Pål Laukli, Jørgen Gomnæs og Jimmy Linus, som også er tidligere student hos Bilder Nordic. Å gå fra studenttilværelsen rett ut i arbeidslivet er helt klart en overgang, men samtidig mindre dramatisk enn jeg på forhånd hadde forestilt meg. Bilder Nordic har vært flinke til å forberede oss på akkurat dette, spesielt gjennom modul-prosjektene vi jobbet med de to siste semestrene, og ikke minst gjennom dyktige veiledere. Det er veldig spennende å få lov til å arbeide og utvikle meg videre som fotograf i Tinagent-stallen, og jeg gleder meg til fortsettelsen! Trines fotografi blir forklart av TinAgent som et spennende uttrykk med sterke portretter og et krystallklart fotografisk blikk. De er ikke de eneste som har lagt merke til Trines bilder. I 2013 ble hun tildelt bronse i reklamefotografenes landskonkurranse, Gullsnitt. SE MER AV TRINES ARBEID, BESØK: WWW.TINAGENT.NO HISDAL.TUMBLR.COM

EIRIK EVJEN

Høsten 2012 startet Johanna Siring på et ettårig deltidsstudie i fotografi ved Bilder Nordic. I dag jobber hun med kunder som VG, Dagbladet, GAFFA, Vixen magazine og gratisavisen Natt&Dag. Vi var nysgjerrige på Johannas motivasjon til å studere fotografi og hva slags utbytte hun har hatt av å velge en kreativ utdannelse. Hva fikk deg til å studere fotografi? Etter å ha jobbet noen år som selvlært fotograf, var ønsket stort om å få bedre forståelse for selve teorien bak ulike teknikker innenfor foto. Jeg ønsket også å lære meg nye måter å fotografere på. Hva er den viktigste erfaringen du har fått gjennom et kreativt studie? Det beste ved studiet var at vi ikke hadde lærere, men innleide yrkesaktive fotografer som delte sine erfaringer og kunnskap. Foto-yrket er tøft og det finnes uendelig mange veier å gå, derfor er det uvurderlig å få innsikt i ulike måter å jobbe på fra folk som har lang erfaring i yrket sitt. SE MER AV JOHANNAS ARBEID, BESØK: WWW.JOHANNASIRING.TUMBLR.COM

TRINE HISDAL

EIRIK EVJEN ble uteksaminert fra Bilder Nordic i 2013. I studietiden gjorde han prosjektet “Tiny Capital” som nå har blitt vist i både amerikanske og europeiske medier. Som student ved Bilder Nordic hadde Eirik en rekke tilt-shift objektiver tilgjengelig, og da han under en workshop ble utfordret av fotojournalist og Bilder Nordic foreleser Marcus Bleasdale til å gjøre en dokumentar lå alt til rette for å starte et miniatyrprosjekt. Resultatet ble produksjonen “Tiny Capital”. Målet med prosjektet var å dokumentere Oslo som vår “lille” hovedstad her i Norge, et land som i fjor bikket 5 millioner innbyggere. Jeg ville binde historien sammen med en reise gjennom byen. For å få et vellykket miniatyrresultat var jeg avhengig av å komme meg opp i høyden, så det ble mange telefoner og avtaler for å få tilgang til tak over store deler av Oslo. Prosjektet ble plukket opp av medier rundt om i verden i tillegg til å bli vist på Wired Magazine, CBS News, Norwegian og DNB. Videoen ble også valgt ut som “staff pick” på Vimeo. Oppmerksomheten førte til en større jobb for et reklamebyrå i Libanon og for Obos Kværnerbyen i Oslo. SE MER AV EIRIKS ARBEID, BESØK: WWW.EIRIKEVJEN.NO

JOHANNA SIRING


SEBASTIAN DAHL har siden studiene jobbet som frilansfotograf. September 2012 la han ut på en tre måneders fotografisk reise fra Oslo til Beirut. Fremkomstmiddelet? Haiking. Med et engasjement for samfunn og et ønske om egen utvikling, et kamera og en ryggsekk, bega Sebastian seg nedover Europa. Hvordan forbereder man seg på en slik reise? På skolen lærte jeg mange ting, blant annet viktigheten av historiefortelling og konseptutvikling. Takket være den kunnskapen brukte jeg tiden før jeg reiste på å finne ut hvordan jeg kunne gjøre denne reisen til et interessant fotoprosjekt. Det var egentlig ingen overraskelse at min tidligere lærer fra Bilder Nordic, Damian Heinisch, var villig til å ta seg tid til å hjelpe meg med prosjektet mitt. Jeg flyttet en periode til Midtøsten for å fortsette å utvikle fotografiet mitt og lære meg arabisk. Jeg gjorde prosjektene på vei hit for ikke å være en turist med kamera og for å øke sjansene til å ende opp med et brukbart fotomateriale. Prosjektet har ført til oppmerksomhet på blant annet Libanesisk TV, han har også blitt intervjuet av en rekke lokale og utenlandske nettsider og magasiner. SE MER AV SEBASTIANS ARBEID, BESØK: WWW.SEBASTIANDAHL.COM

SEBASTIAN DAHL

PAULINA CERVENKA

DET VAR ET DYNAMISK, LÆRERIKT OG MEGET KREVENDE ÅR. JEG LÆRTE UTROLIG MYE, OG JEG FØLER AT JEG FIKK EN BASISKUNNSKAP Å BYGGE VIDERE PÅ.

I voksen alder tok HILDE CARLING skrittet fra å være hjemmeværende mor til å bli profesjonell fotograf. Etter Grunnutdanningen på Bilder Nordic har hun hatt flere vellykkede utstillinger, og har valgt å arbeide eksklusivt som kunstfotograf. Hilde valgte å fordype seg i fotografi gjennom en deltidsutdannelse ved Bilder Nordic. Det var et dynamisk, lærerikt og meget krevende år. Jeg lærte utrolig mye, og jeg føler at jeg fikk en basiskunnskap å bygge videre på. Allerede i 2009 deltok hun på sin første utstilling, og sommeren 2012 holdt hun sin første soloutstilling i Skagen. Konseptet ble en 4 timers utstilling den 17. juli 2012, hvor det kun var ett eksemplar av hvert bilde til salgs. Responsen og resultatet var overveldende, jeg solgte 19 av 28 bilder og 40 bøker på fire timer. Hildes bilder er vanligvis i sort/hvitt, og inneholder mennesker som representerer en situasjon eller en følelse. Det er noe av det jeg synes er spennende ved fotografi. Det kommer frem ting som man ikke alltid har kontroll over. SE MER AV HILDES ARBEIDER, BESØK: PÅ WWW.HILDECARLING.COM

HILDE CARLING

PAULINA CERVENKA ble uteksaminert fra Bilder Nordic School of Photography i 2013. Paulina er bosatt i Oslo, og gikk etter studietiden inn som assistent for Sebastian Ludvigsen. I studietiden startet hun arbeidet med bilde- og filmprosjektet “Wanja”. Wanja er en ung kvinne diagnosert med den dødelige sykdommen ALS (Amyotrofisk lateralsklerose). Prosjektet startet med Wanja. Det var hun som ville at noen skulle fortelle hennes historie. Hun var redd for å ikke etterlate seg noe på denne jorden. Derfor ville hun prøve å bidra med å fortelle sin historie og gi ALS et ansikt. Vi har jobbet sammen i over et år nå. Målet er å fortelle historien om Wanjas liv og skjebne. Livet med ALS, livet som ung kvinne, livet som menneske. Dette har Paulina gjort gjennom både film og stillbilder. Det er selvfølgelig alltid tungt å jobbe med mennesker med tunge historier og liv. Dette er intet unntak. Paulina og Wanja har nå mottatt 100.000 kr fra Fritt Ord for å arbeide videre med filmen. Flere av Paulinas dokumentariske prosjekt har blitt publisert, blant annet i Aftenposten Innsikt, VG, A-magasinet og = Oslo SE MER AV PAULINAS ARBEID, BESØK: WWW.PAULINACERVENKA.COM


22/24

TRINE HISDAL

ET ÅPENT OG INKLUDERENDE MILJØ MED DØGNÅPEN TILGANG TIL FASILITETENE LEGGER TIL RETTE FOR STUDENTENES MAKSIMALE UTVIKLING.

OM SKOLEN OG MILJOET

BILDER NORDIC ER I FØRSTE REKKE EN SKOLE, MEN FOR MANGE BLIR VI OGSÅ ET NYTT HJEM. VI ER OPPTATT AV Å SKAPE ET ÅPENT OG INSPIRERENDE STUDIEMILJØ HVOR DET LEGGES TIL RETTE FOR AT STUDENTENE SKAL FÅ MAKSIMALT UTBYTTE AV STUDIETIDEN. BILDER NORDIC SCHOOL OF PHOTOGRAPHY ble grunnlagt i Oslo i 2005, og er en del av konsernet Anthon B. Nilsen Utdanning AS. Skolen er i dag en betydelig aktør i det norske fotomiljøet og er godt kjent i det internasjonale miljøet. Skolen regnes som Nordens største fotoskole, med rundt 150 aktive studenter til enhver tid. Med et nettverk bestående av mer enn 50 yrkesaktive norske og internasjonale fotografer, bilderedaktører, gallerister, byråer og skoler sikrer vi at du som student får kunnskap direkte fra bransjen. EN ÅPEN OG INKLUDERENDE SKOLE. Med personlig kodebrikke har du full tilgang til skolens fasiliteter døgnet rundt, og mange tilbringer lange kvelder på skolen. Noen tilbringer til og med natten på en sofa i loungeområdet. I løpet av et semester arrangeres studentfester både i regi av skolen og av studentene selv. Hvert studieår starter med en beryktet fadderuke hvor nye og gamle studenter blir kjent, og hvert semester avsluttes med en stor jule- eller sommerfest for hele skolen, lærerne og administrasjonen. Administrasjonen er en liten gjeng, og oss blir du fort kjent med! Vi tør si at vi er en skole med et godt og åpent studentmiljø med god takhøyde hvor det er kort vei mellom studenter, lærere og ansatte. LOKALER & FASILITETER. Sommeren 2014 flyttet vi til nyoppussede lokaler i hjertet av Oslo, adresse Nedre Vollgate 8. Hos oss finner du et auditorium, tre teorirom, to datarom med iMacer til undervisning og individuelt arbeid, og tre fotostudioer med tilhørende utstyr. I tillegg finner du et lite mørkerom for spesielt interesserte, et studentkjøkken for alle, et lite bibliotek stappfullt av fotobøker og et deilig romslig loungeområde - Alt du trenger for å utvikle deg som fotograf! EN DEL AV FOTOMILJØET. Bilder Nordic er opptatt av å knytte nettverk både til det norske og det internasjonale fotomiljøet, og mellom studenter, fotobransjen og tidligere studenter. Gjennom gratis foredrag med norske og internasjonale fotografer, workshoptilbud, utstillinger og deltakelse i fotofestivaler og messer håper vi å knytte sammen studietid og veien videre.

MAIKEN BULL & JULIANNE LEIKANGER GRUPPEARBEID

BESØKE SKOLEN? I løpet av året holder vi jevnlig informasjonsmøter om alle våre studier. På halvannen time får du en grundig presentasjon av studiet og skolen av kreativ & faglig leder Inge Helland, se mange eksempler på studentarbeid, svar på alle dine spørsmål og en omvisning i våre lokaler. Dato for neste informasjonsmøte finner du alltid på våre nettsider www.bildernordic.no. En gang i året, i mars måned, holder vi også Åpent Hus, hvor du er velkommen til å høre på spennende foredrag med våre lærere og tidligere studenter, bli med på mini-workshops, få mer informasjon om skolen og treffe nåværende studenter. Ellers holder vi flere ganger i året gratis foredrag i våre lokaler, hvor du kan høre spennende gjestefotografer snakke om dagsaktuelle tematikker eller presentere sitt arbeid. KONTAKT OSS. Ikke nøl med å ta kontakt dersom du har spørsmål, ønsker å høre mer om våre studier eller er nysgjerrig på en omvisning på skolen. Du når oss på post@ bildernordic.no eller på telefon 24 14 66 80 på hverdager mellom 08.30 - 16.00.

SARA MARIE RAMSØE


NETTSIDE www.bildernordic.no EPOST post@bildernordic.no TELEFON 22 14 66 80 BLOGG www.bildernordic.no/blogg FACEBOOK facebook.com/bildernordic TUMBLR bildernordic.tumblr.com INSTAGRAM @bildernordic HOLD DEG OPPDATERT Meld deg på nyhetsbrev på våre nettsider BESØK OSS Nedre Vollgate 8, 0158 Oslo


PROFESJONELLE FOTOGRAFER SOM LÆRERE OG INTERNASJONALE GJESTER TIL INSPIRASJON. TOÅRIG FOTOGRAFUTDANNING i fototeknikk, kommunikasjonslære, nye medier og yrke & identitet. Spennende GRUNNUTDANNING I FOTOGRAFI over ett semester heltid eller to semestre deltid med oppstart vår og høst. FOTO2, avansert fotografi for viderekomne - et studietilbud på kveldstid.

WWW.BILDERNORDIC.NO

Profile for Bilder Nordic School of Photography

Bilder Nordic Studiemagasin  

Velkommen til Nordens største fotoskole! Her kan du lese om våre tre forskjellige studietilbud, lærekrefter, karrieremuligheter og mye mer!...

Bilder Nordic Studiemagasin  

Velkommen til Nordens største fotoskole! Her kan du lese om våre tre forskjellige studietilbud, lærekrefter, karrieremuligheter og mye mer!...