Page 1

Fotografi // Kommunikasjon // Design


Velkommen til Bilder Nordic Bilder Nordic School of Photography was founded in 2005, and has since grown into Norway’s largest photo school during a time when the world’s relationship to images has taken a radical shift.

New media developments and new technologies have defined photography as our global language and the primary commerce of communication. This year, as I take over the creative direction of the photography courses at Bilder Nordic School of Photography, I see a future in visual storytelling that is more exciting and lucrative than any other time in the past. Now, more than ever, it is important to produce smart and rigorous photography for both the editorial and commercial markets. Bilder Nordic School of Photography offers both part-time and full-time educational programs that prepare the next generation of dedicated and curious photographers for exciting careers in visual communication. We have a faculty of leading professional photographers, photo editors, and technical experts who are masters of their fields, and who are deeply committed to the creative photographic process. With supplementary guest lectures and workshops throughout the year, students are exposed to a broad range of inspiration and firsthand knowledge from an international network. Bilder Nordic also has a partnership with the School of Visual Arts in New York, which offers the option of continuing education. We offer a campus with contemporary studios, modern equipment, printing facilities, production rooms, an analogue darkroom and an expansive photobook library, as well as a lively social environment. All our faculty is passionate, generous and genuinely dedicated to the next generation of photographers. We welcome you to a rich, challenging and exciting environment!

Laara Matsen Creative Director

2

3


Ansvarlig utgiver: Bilder Nordic Ansvarlig redaktør: Sara Løvlien Layout: Bettina Wolmersen Tekst; Sara Løvlien

Innhold 06

DEN KREATIVE OG VISUELLE BRANSJEN I DAG

08

Skolen og studiemiljøet

Bidragsyter: Aleksandra Lamberg COVERBILDE: Fotograf: Anders Utsigt Modell:

10 Studieliv

Mina Roda

12

Modellbyrå:

Nettverk og gjester

Pholk

14 Lærerkrefter Bilder Nordic

18 FOTOGRAFI

Nedre Vollgate 8, 0158 Oslo

20

Grunnutdanning i fotografi

24

Toårig fotograf

36

Foto 2

40

Tidligere fotostudenter

42

DESIGN OG KOMMUNIKASJON

44

Visuell innholdsprodusent for nye medier

46

3D design og animasjon

Trykk: Print House AS

48 Mediedesign 52

NYTTIG INFORMASJON

54

Praktisk søkerinformasjon og opptak

57

Nettbaserte utdanninger

58

Besøk oss Fotograf: Nina Forsberg

4

5


DEN KREATIVE OG VISUELLE BRANSJEN I DAG

Aldri før har vi hatt en større pågang av visuelle inntrykk enn vi har i dag – og aldri før har vi hatt et større behov for dyktige visuelle historiefortellere, som mestrer moderne kommunikasjon og kanaler. Siden smarttelefonenes inntog for litt over ti år siden, så har vårt konsum av visuelt materiale, være seg fotografi, video, infografikk eller multimediale nettsteder økt for hvert år som går. Vi konsumerer både mere og mer variert medieinnhold, og vår bruk av medier har endret seg drastisk til å bli en integrert del av vår hverdag. Det norske hjem er mer medierikt enn noen gang, både innen underholdning og informasjon, men sosiale medier og internett har også senket terskelen for å skape, dele og kommunisere eget innhold og egne synspunkter. Måten vi kommuniserer på blir mer og mer visuell, samtidig som vi ikke er opplært til å tolke og dekode det visuelle språket. Disse parallelle utviklingene har ført til et enormt behov for arbeidskraft som forstår det visuelle språket og kan skape effektiv kommunikasjon, tilpasset dagens mediekanaler. Enten det er via fotografi, film, animasjon eller grafisk design, så mener vi at en god forståelse for historiefortelling og kommunikasjon må ligge til grunn. Når vi så kombinerer dette med teknisk kunnskap og kreativitet, så får vi spennende resultater og er med på å forme fremtidens mediehverdag. Dette anser vi som vårt samfunnsoppdrag, som en leverandør av kreative, visuelle utdanninger.

Fotograf: Marteline Nystad

6

7


Fotograf: Tonje Thygesen

Skolen og studiemiljøet Med døgnåpen skole, et solid fagmiljø og god takhøyde legger vi til rette for studentenes maksimale utvikling i studietiden. Her er alle med for å skape gode klassemiljø, hvor man har trygghet og rom for å vokse!

Bilder Nordic er i første rekke en skole, men for mange blir vi også et nytt hjem. Vi er opptatt av å skape et åpent og inspirerende studiemiljø, hvor det legges til rette for at studentene skal få maksimalt utbytte av studietiden. Mange oppgaver, og et bredt tilbud av ekstraaktiviteter som mørkeromskurs, studentredaksjon, foredrag og deltagelse på festivaler og workshops sikrer at du får utfordret deg, uansett ambisjonsnivå! Erfaringer som at klassen sitter samlet på datarommet og jobber med siste innspurt før større innleveringer, helgeworkshops hvor hele skolen jobber fra morgen til kveld, og andre arrangement utenom skoletid er med på å knytte oss alle tettere sammen også utenom klasserommet. Lokaler og fasiliteter Skolen ligger i hjertet av Oslo, med kort vei til kollektivtransport, og en rekke spennende locations i nærheten. Vi har et felles auditorium, tre teorirom, to datarom med iMacer og all nødvendig programvare, et printerrom hvor vi har mellom- og storformatsprintere, tre fotostudioer med profesjonelt lysutstyr og et lite grading- og lydrom. I tillegg har studentene tilgang på et lite mørkerom for sorthvitt-fremkalling, et solid fotobibliotek, et felles studentkjøkken og to loungeområder. En åpen og inkluderende skole Med personlig kodebrikke har du full tilgang til skolens fasiliteter døgnet rundt, og mange tilbringer lange kvelder på skolen – noen velger til og med å tilbringe natten på en sofa i loungeområdet. I løpet av semesteret arrangeres også studentfester, både i regi av skolen og av studentene selv.

Fotograf: Haakon Herlik

8

Utstyr I tillegg til fasilitetene på skolen, så har vi også en bred utstyrspark hvor du finner både kameraer, kamerautstyr, videorigger, mikrofoner og annet utstyr for lydopptak, mobilt lysutstyr, tegnebrett, kalibratorer og mye mer til utlån for studentene.

Studentredaksjon I løpet av utdanningen har de som ønsker det mulighet til å bli med i Bilder Nordics studentredaksjon. Dette er en liten eksklusiv gruppe som, i tillegg til skolearbeid, gjør en ekstrainnsats for å skrive om aktuelle gjester, foredrag, events og faglige saker gjennom skolens kanaler. Som medlem av studentredaksjonen oppnår du ekstra læring i tekst, regi, utvalg, sosiale kanaler og nettsidearbeid, og får en unik tilgang til spennende bransjeaktører.

En del av bransjen Som skole er vi opptatt av å ha tett kontakt med bransjen – både gjennom et bredt nettverk av forelesere og gjester som er yrkesaktive og ledende i sine fagområder, men også gjennom deltagelse i aktuelle festivaler, messer, utstillinger, foredrag, konkurranser og andre eventer som knytter studietid og bransje sammen.

9


Studieliv Hvert skoleår starter med en beryktet fadderuke, hvor nye og gamle studenter blir kjent, og hvert semester avsluttes med en stor jule- eller sommerfest for hele skolen, foreleserne og administrasjonen.

Fotograf: Aina Regina Eftestøl

Administrasjonen er en liten gjeng, og oss blir du fort kjent med! Vi tør si at vi er en skole med et godt og åpent studentmiljø med god takhøyde, hvor det er kort vei mellom studenter, forelesere og ansatte. Med små klasser og mye praktisk arbeid, så blir både studenter og forelesere godt kjent. Selv om vi har vokst mye de senere årene, så er alle på hils med hverandre, og det mener vi er viktig for å opprettholde et godt studiemiljø. Alle studenter hos oss skal oppleve å bli sett - og se hverandre. Fotograf: Aina Regina Eftestøl

Fotograf: Interfoto

Fotograf: Silje Gulbrandsen

10

Fotograf: Sara Norby

Fotograf: Kristian Solli

Fotograf: Fariz Nadir

Fotograf: Sara Norby

11


Nettverk & gjester I ti år har vi skapt et nettverk av anerkjente fotografer, bilde­ redaktører og andre bransjeaktører. De siste årene har vi utvidet fagområdene, og jobber nå med en rekke nye og spennende gjester. Her kan du lese litt om noen av de ulike gjestene som har besøkt skolen.

Arno Rafael Minkkinen Anerkjent finsk kunstfotograf med fokus på nakne selvportretter. Han har stilt ut bildene sine verden over og arbeidene hans finnes i over 75 fremtredende og museer og samlinger. Han er en Professor emeritus i kunst, og har også vært kurator og essayist internasjonalt. Jimmy Nelson Har gjort seg bemerket internasjonalt med sine imponerende fotografier av stamme- og urfolk. Nelson tilbrakte fem år på reise i Europa, Asia, Afrika og Sør-Stillehavet, og besøkte 35 urbefolkninger før han publiserte den internasjonale suksessboken «Before They Pass Away». Siden starten av 2016 har han vært på nye reiser i forbindelse med sin nye bok «Homage to Humanity», som tar for seg 34 nye utbefolkninger rundt om i verden. PYLOT magazine Et anerkjent britisk magasin som viser mote- og kunstfotografi, der alt innhold skytes analogt. De mener at den analoge prosessen tillater oss å senke tempoet, noe som påvirker hvilke valg vi tar og gir oss flere muligheter. I tillegg er de kjent internasjonalt for å ikke retusjere modellene sine – alt skal være naturlig.

WORKSHOP OG FOREDRAG

Brian Storm / Mediastorm Brian Storm er Executive Producer og grunnlegger av MediaStorm – et filmproduksjons- og interaktivt designstudio. De gir en stemme og mening til de presserende spørsmålene i vår tid. De publiserer ulike narrativer, tilbyr avanserte treningsseminarer og samarbeider med en allsidig samling av klienter. Deres interaktive programmer har mottatt en rekke priser, inkludert 17 Emmy-nominasjoner, fire av dem seire.

Ikke gå glipp av spennende workshops og foredrag. Hvert semester arrangerer vi en rekke gratis foredrag som er åpne for alle. I tillegg har i et spennende workshop-program for fotointeresserte på ulike nivå.

Les mer på bildernordic.no

Fotograf: Aleksandra Lamberg

12

13


Lærekrefter Med profesjonelle bransjeaktører som forelesere får du din kunnskap rett fra bransjen! Vi er alltid på jakt etter nye gode ressurser til vår lærerstab, og ved å rekruttere dyktige og yrkesaktive fagfolk innen de ulike fagområdene sikres du en markedsrelevant og oppdatert utdanning. ERIK FUGLSETH

BJØRN OPSAHL

CHRISTINE CALVERT

LYSSETTING

MUSIKKVIDEO

TEKST

Eirik Fuglseth kjennetegnes som en både teknisk

Bjørn kan skilte med en lang liste prestisjefylte

Christine har jobbet med skriving og innholds­

god og kreativt dyktig fotograf. Han har vært en

oppdrag både i mote-, artist- og musikkfoto-

utvikling i 25 år – både som tekstforfatter i

sentral skikkelse i fotomiljøet i Norge siden 80-tal-

grafering. Han er fast fotograf for Skavlan og

reklamebyrå, global webredaktør i Det Norske

let, og driver studioet Studio Fuglseth. Han har

er kjent for sitt arbeid i norske motemagasiner.

Veritas og som «tekstevangelist» i BEKK. Cal-

vært aktivt involvert i Norske Reklamefotografers

På kundelisten står blant annet Guns n’ Roses,

vert ble kåret til “Årets kursholder” av Confex i

forening gjennom karrierer, og har mottatt en

Rolling Stone, Warner Music og Elle.

2015 og fikk høyest skår av samtlige foredrags-

rekke priser, i tillegg til flere gruppe- og solo-

holdere på Yggdrasil i 2016. Hun driver eget

utstillinger.

firma – Tekstdoktor – i tillegg til å forelese i digital markedsføring.

ODDVAR TORGERSEN

CALLE HUTH

MIKKEL MOXNESS

CHRISTIAN FURE

BEN MCPHERSON

BJARKE MYRTHU

FORRETNINGSDRIFT

DIGITALT MØRKEROM

DIGITALT MØRKEROM

NYE MEDIER

FILMTEKNIKK // VEILEDNING

HISTORIEFORTELLING WORKSHOP

Oddvar Torgersen er en frilans rådgiver og

Tidligere Bilder Nordic-student Calle Huth har

Mikkel Moxness har drevet studioet Catchlight

Christian Fure har 10 års erfaring fra digital

Tidligere produsent og korrespondent for BBC,

Bjarke er entreprenør og rådgiver i flere historie-

foreleser innen økonomi og ledelse. Han har

etter studietiden arbeidet med kunder som

Fotostudio sammen med fotograf Eirik Førde

marketing, alltid med sterkt fokus for å doku-

er i dag skribent for flere aviser, deriblant Af-

fortellingsprosjekter. Hans hovedprosjekt er

jobbet for Treider Fagskoler, Westerdals Oslo

D2, Snøhetta, Aftenposten og Røde Kors. Han

siden 2003, hvor de leverer både foto- og film­

mentere verdiskapningen for flere av Norges

tenposten. Han er også forfatter, og ga nylig

Duckling, en app tilrettelagt for å skape et fel-

ACT, NKI, Bjørknes og Folkeuniversitetet i flere

er en del av det Oslo-baserte studioet Studio

tjenester. Mikkel har god erfaring med under-

største merkevarer. Christian har jobbet som

ut boken «A Line of Blood». Ved Bilder Nor-

leskap av historiefortellere. Han er en aktiv

år, der han jobber med produktutvikling og

Illegal, og har en gjennomgående god teknisk

visning og har i flere år jobbet tett i samarbeid

direktør for Digitale medier i mediebyrået Vi-

dic veileder han studenter med tekst, visuelt

foredragsholder og jurymedlem på konferan-

underviser i forretningsdrift og økonomi.

kunnskap og god pedagogisk tilnærming til

med den anerkjente norske kunstneren Steinar

zeum, digital direktør i Dentsu Aegis Network

utrrykk, filmproduksjon og er en sentral figur

ser, eventer og skoler, som Harvard, MIT, SXSW

fagene han underviser i.

Christensen.

og har vært en del av ledelsen i konsernet,

i avgangsutstillingen.

og World Press Photo. Bjarke grunnla tidlige-

som eier både iProspect og Vizeum i tillegg til

re storyplanet.com og arbeidet som adminis-

Carat, Isobar, PSlive og Amnet, det siste året.

trerende redaktør ved Magnum Photos hvor han var med å grunnlegge Magnum in Motion.

14

15


Fotograf: Helena Bosdal

SANDER ALTEN

MARI GRINDE ARNTZEN

BÅRD EK

NYE MEDIER

MOTE SOM SPRÅK

BILDEKOMMUNIKASJON

Sander har 17 års erfaring fra internettbransjen

Mari Grinde Arntzen er en norsk forfatter og

Bård har en bachelor i fotografi fra West Surrey

og var bl.a. initiativtager til opprettelsen av

journalist som har skrevet om mote og visuell

College of Art and Design i Storbritannia. Siden

iProspect Norge. Han var også iProspects før-

kultur i en årrekke, for blant annet D2 og Af-

1990 har han jobbet med mange forskjellige

ste leder i Norge. Sanders erfaring spenner fra

tenposten. Hun har studert utviklingsstudier,

typer fotografi, som reklame, magasin, mote,

webutvikling til prosjektledelse, e-commerce

naturvern, sosialantropologi og journalistikk. I

mat og video. Han har jobbet både kunstnerisk

og online markedsføring for store norske og

tillegg har hun vært fagansvarlig i journalistikk

og kommersielt, og markert seg i norsk fotografi

internasjonale merkevarer, en erfaring Sander

og semiotikk ved School of Fashion Industry,

med sin særegne estetikk og bruk av farger.

kombinerer i sin rådgiving innen søk.

og er gjesteforeleser ved flere kreative skoler.

Bård har gitt ut flere bøker med egne prosjekter.

ROBERT SANNES

ESPEN FYKSEN

LUCA SØRHEIM

BILDEKOMMUNIKASJON

FILMTEKNIKK

INDESIGN // NYE MEDIER

Robert er utdannet arktitekt ved Norsk Teko-

Espen har bred erfaring fra film- og TV-produk-

Luca Sørheim er fotokunstner og jobber som

nologisk Institutt. I 2004 gikk han over til å bli

sjon og er mannen bak den Emmy-nominerte

art director, redaktør og DJ. Han er tidligere

kunstfotograf, lærer og workshopleder. Arbei-

animasjonsserien Elias – den lille redningsskøyta.

student ved School of Fashion Industry, og det

det hans er preget av tyngde og han blander

Han er også en erfaren kurs- og foredragsholder

var under studietiden at hans hovedprosjekt

materiale fra mange forskjellige typer disipli-

med blant annet Dagbladet, VG og NTB/Scanpix

Mon Dieu så dagens lys - en multiplattform

ner som han kombinerer i arbeidet sitt. Han er

som kunder.

og kreativt studio der Luca er fungerende re-

spesielt opptatt av menneskets potensial, vårt

daktør og jobber med kunstnere og fotografer

forhold til miljø, natur og verdenen vi lever i.

med å forme deres praksis.

På kundelisten står blant andre Finansdepartementet, Snøhetta og Eurosko

16

17


Fotograf: Johanne Log Liverød

FOTOGRAFI

En moderne fotografutdanning lærer deg mer enn bare å fotografere. Ved Bilder Nordic fokuserer vi på historiefortelling og kommunikasjonslære, bruk av nye medier og utvikling av egen fotografisk identitet og stemme, i tillegg til håndverket. Markedet for profesjonelt fotografi er større og mer spennende enn noen gang, men fremtidens fotografer stilles ovenfor nye kunnskapskrav. I et samfunn hvor alle har et kamera, så er det ikke de fotografiske verktøyene som gjør deg til en dyktig fotograf. Fotografene som vinner frem er de som evner å utnytte teknologien og levere nytenktende produksjoner tilpasset vår nye mediehverdag. Ved Bilder Nordic søker vi stadig å følge den teknologiske utviklingen for å gi deg en markedsrelevant og topp moderne utdanning. Som skole er vi opptatt av å være en levende og aktiv del av det norske og internasjonale fotomiljøet, noe som gir deg gode muligheter til å knytte viktige kontakter underveis i studietiden. Gjennom gratis foredrag med norske og internasjonale aktører, workshoptilbud, deltagelse i fotofestivaler, messer og tilbud rettet mot tidligere studenter, håper vi å knytte sammen studietid og veien videre.

18

19


ne

GRUNNUTDANNING I FOTOGRAFI Grunnutdanning i Fotografi tar for seg sentrale elementer innen fotografering, lyssetting, bildebehandling og bildekommunikasjon. Med profesjonelle fotografer som lærere og veiledere får du kunnskapen direkte fra bransjen, og bygger deg opp en profesjonell portefølje som representerer deg som fotograf.

Grunnutdanning i fotografi er tilpasset deg som ønsker en grunnleggende kunnskap om fotografi og bildekommunikasjon. Utdanningen er en god vei inn i bransjen, og gir deg et solid springbrett som fotograf. Programmet passer også godt som et kreativt supplement til andre utdanninger og yrker, noe som er høyt verdsatt i arbeidsmarkedet i dag. Det kreves ingen forkunnskaper i foto da vi begynner helt grunnleggende og gradvis bygger deg opp gjennom et intensivt utdanningsløp. Etter fullført studie vil du kunne levere bilder av høy teknisk kvalitet med et bevisst forhold til innhold og hvilke krav bransjen har til det du leverer. Som student får du gleden av å arbeide med din egen portefølje under kyndig veiledning fra fotografer med bred erfaring. For å inspirere og motivere studentene til å etterstrebe en høy kvalitet i egne fotoprosjekter, vil det gjennom semesteret være gjesteforelesninger og workshops med fremtredende fotografer og redaktører både fra det nasjonale og det internasjonale fotomiljøet. Studiet tar fatt i sentrale elementer innen fotografi gjennom 300 undervisningstimer. Majoriteten av studentene ved deltidsstudiet har både full jobb og gjerne familie å ta hensyn til.

Kjernefokus For å sikre dine fremtidige muligheter er grunnutdanningen bygget opp rundt tre kjernefokus • Fototeori og teknikk • Kommunikasjonslære • Yrkesutøvelse Fototeori og teknikk Solid kunnskap om fotografens arbeidsverktøy, og evnen til å bruke disse på en effektiv og riktig måte er en forutsetning for å lykkes som profesjonell fotograf. I fagene vil du lære hvordan du kreativt bruker kameraet, hvordan du profesjonelt lyssetter motivene og alle mulighetene postproduksjon byr på. Kommunikasjonslære Sentralt i kommunikasjonslæren står en bred tilnærming til bildekommunikasjon gjennom forståelse for fotografiske virkemidler, persepsjon og bildetolkning, samt utvikling av en visuell stemme og personlig uttrykksform. En dyktig fotograf kan formidle budskap, fortelle historier og skape stemninger gjennom fotografiet. Yrkesutøvelse En profesjonell fotograf må være i stand til å anvende den fotografiske kunnskapen til å utvikle, gjennomføre og selge inn egne ideer og prosjekt overfor potensielle kunder. Yrkesutøvelse vil gi deg en innsikt i hvordan bransjen fungerer, og hvilke krav som stilles til deg som fotograf i dagens marked.

FAKTA OM STUDIET

Videre studiemuligheter Grunnutdanning i Fotografi tilsvarer første semester i Toårig Fotografutdanning. Ønsker du å studere videre har du mulighet til å søke deg direkte inn til andre semester i den toårige fotografutdanningen. Etter to år på Bilder Nordic kan du få godkjent disse som de to første årene på en Bachelor in Fine Arts (BFA) ved School of Visual Arts (SVA) i New York. Skolen regnes som en av USAs beste fotoskoler. Studiet tar fatt i sentrale elementer i fotografi gjennom 300 undervisningstimer.

Fotograf: Anders Utsigt Bruk hjelm gruppearbeid Kommersiell Workshop: Aleksander Sylte, Katrine Celius, Anne Føien, Nina Cathrine Lunde og Rune Kjelseth.

20

T t t i l by ba s og s Se ert så sid utd som e an 57 n i ng !

21

Oppstart

jan/feb & aug/sept

Varighet

Ett semester heltid/ to semestre deltid

Studieavgift

59.000,-

Lånekassen

Godkjent for lån & stipend

Søknadsfrist

Rullerende opptak

Studiepoeng

30 sp.

Opptakskrav

Generell studiekompetanse & komplett søknad. Se s. 54


Fagoversikt: Grunnutdanning i fotografi Fotografi, Teknikk & Teori

Kommunikasjonslære

Kamera og kamerabruk

Bildekommunikasjon

Kameraets virkemåter & funksjon Lukker, blender, lysmåling, optikk.

Lyssetting

Teori om lys og lamper, teknisk og kreativ lyssetting.

Digitalt mørkerom

Photoshop, bildebehandling/ manipulering/retusj, utskrift.

Yrke & Identitet

Fotografens rolle, utsnitt, komposisjon og innhold.

Bildekommunikasjon 2

Fotograf: Tom Lund

Porteføljeutvikling

Klassiske og moderne formater. Oppbygning av en god porte-følje, som representerer deg som fotograf.

Persepsjon, kreativitet, intuisjon og komposisjon.

Workshops

Lover og regler

Praktiske workshops; Mote, reklame & dokumentarisk historiefortelling

Opphavsrett, etikk, enkelt kontraktsarbeid.

Lærekrefter Med profesjonelle fotografer som lærekrefter får du din kunnskap rett fra bransjen.

ANNA VAAGLAND

LP LORENTZ

JULIE PIKE

KOMMERSIELL WORKSHOP

KAMERA OG KAMERABRUK

MOTE WORKSHOP

Anna er en tidligere Bilder Nordic Student som

Hvalergutten LP har markert seg innen rekla-

Julie Pike er en norsk motefotograf utdannet

gikk videre til Bachelorgrad i Art Director hos

me-, portrett- og livsstilsfotografering og er en

ved Academy of Art College i San Francisco.

Westerdals. Etter studietiden har hun jobbet

av landets dyktigste på DSLR-filming. Etter at

Arbeidet hennes kjennetegnes som typisk

med visuell kommunikasjon i forskjellige for-

han begynte som fotograf har teknisk perfek-

skandinavisk med et subtilt poetisk preg og

mer. Hun var med å skape Broken Telephone

sjon blitt gjennomgående i arbeidene hans, en

forankring i sterke historier. Hennes arbeider

Magazine, har jobbet som fotoredaktør i ma-

kunnskap han generøst deler med studentene

er blitt vist verden over, med utstillinger i Oslo,

gasinet Fett. For øyeblikket jobber hun som

med sin smittende entusiasme. På kundelisten

Amsterdam, Paris, Miami og New York.

Art Director i kommunikasjonsbyrået Kikkut.

hans står blant andre Black Debbath, Bare Egil,

Det aller beste var å få møte så mange dedikerte og faglig sterke lærere. Klassen vår var ganske liten, men med veldig godt miljø der alle hjalp og støttet hverandre underveis. - Thor Hauknes, grunnutdanning heltid våren 2018

Synnøve Skarbø og Elin Tvedt.

22

23


TOÅRIG FOTOGRAF En utdanning i fotografi er en fremtidsrettet og spennende yrkesretning. I takt med teknologien går vår mediehverdag raskere og raskere, og det blir vanskeligere å fange oppmerksomheten i et hav av informasjon.

En visuell utdanning ledet av yrkesaktive fotografer som tar studentene med gjennom prosessen med å skape stillbilder, film og multimediale produksjoner, gjør dem rustet til å produsere visuelle løsninger for fremtiden. Den toårige fotografutdanningen lærer studenten en komplett arbeidsprosess; idéutvikling, informasjonsinnhenting, konseptutvikling, finne riktig uttrykksform, lys og lyssetting, komposisjon, utførelse av opptak, etterarbeid, presentasjon og utnyttelse av nye medier for å nå ut til publikum. Kjernefokus For å sikre en solid og tidsriktig utdanning er studiet basert på fire kjernefokus; • • • •

Fotografi - teori og teknikk Kommunikasjonslære - visuell kommunikasjon Nye medier - produksjonsmetoder og kanaler Yrket - utvikling av identitet og utøvelse av yrket

Fotografi – teori og teknikk Studentene skal kunne skape og fange fotografier og levende bilde av høy teknisk og kreativ kvalitet. I tillegg vil de bli i stand til å velge riktig kamerautstyr ut i fra hvilket arbeid som skal gjøres og anvende utvidede produksjonsmetoder for klassiske og nye medier. Kommunikasjonslære – visuell kommunikasjon. Studentene skal kunne fortelle historier og formidle budskap som vekker følelser og engasjerer publikum. De skal kjenne til bransjespråkene i kommersielt og redaksjonelt fotografi, samt motefotografi. De skal kunne arbeide med

Fotograf: Nina Forsberg

24

visuelle kommunikasjonsutfordringer selvstendig og i samarbeid med andre.

FAKTA OM STUDIET FAKTA OM STUDIET

Nye medier – produksjonsmetoder og kanaler. Studentene skal kunne anvende stillbilder, video, lyd og animasjoner for å lage multimedieproduksjoner for nye medier. De skal kunne utnytte potensialet i sosiale nettverk, og forstå hvordan disse kan brukes i identitets- og merkevare- bygging, samt på vegne av kunder som en del av tjenestene de tilbyr.

Oppstart

August/september

Oppstart Varighet

August 2 år heltid / Høst

Varighet Studieavgift

To 54.500,år heltid pr. /semester Fire semestre

Studieavgift Lånekassen

54.500,Godkjent for lån & stipend

Lånekassen Søknadsfrist 1.Godkjent mai, deretter for lån løpende & stipend restplassopptak Søknadsprosess Rullerende opptak Studiepoeng 120 sp. Studiepoeng 120 sp. Grad Høyere fagskolegrad Opptakskrav Generell studiekompetanse Opptakskrav & Generell komplett studiekompetanse søknad. Se s. 54 & komplett søknad. Se s. 54

Yrket – utvikling av identitet og utøvelse av yrket Studenten skal kunne utvikle egne ideer til sterke konsept, samt sikre gjennomføringen med god prosjektstyring. De skal forstå samspillet mellom personlig arbeid og redaksjonelt/ kommersielt arbeid i utviklingen av en identitet og hvordan dette samspillet kan brukes for å skape muligheter i markedet. De skal forstå hva gründerskap er, kunne anvende en prisstrategi og kunne etablere og drive egen virksomhet.

25


Fotograf: Mari Strømsbo Gjørv

Skoleårene Første skoleår handler om å lære verktøyene, teknikkene og det visuelle språket, slik at fotoprosjektene som gjennomføres i andre skoleår har den tekniske og kreative kvaliteten som igjen kreves av studenten for å lykkes etter endt utdanning. I første semester bygges det en solid grunnplattform som består av kamerabruk, lyssetting, postproduksjon og bildekommunikasjon.

Hovedoppgaven Som avslutning på skolens toårige fotoutdanning arbeider studentene med den individuelle hovedoppgaven som strekker seg over tre måneder. Etter syv større fotoprosjekt i andre skoleår er hovedoppgaven siste innspurt og et finpuss på sin egen identitet som fotograf, før man slutter på skolen. Prosjektet er ment som det første arbeidet man har lyst til å legge på bordet i etterkant for en potensiell kunde eller arbeidsgiver.

I andre semester videreutvikler studentene det visuelle språket gjennom avanserte fortellings- og kommunikasjonsteknikker, og de tekniske utfordringene løftes til et internasjonalt nivå gjennom spennende tverrfaglige workshops med ledende norske fotografer og internasjonale stjernefotografer som gjester.

Å bygge nettverk Vi er glade for å oppleve at vi oftere og oftere får henvendelser fra fotografer i inn- og utland som ønsker å rekruttere assistenter og «interns» blant våre studenter. For mange er dette en fin mulighet videre i karrieren, og det er alltid hyggelig å få positive tilbakemeldinger på våre studenter!

Andre skoleår handler om avansert kreativitet, idéutvikling og prosjektarbeid. Etter den solide opplæringen i teknikk og det visuelle språket i første skoleår, vektlegges den kreative prosessen og prosjektutvikling i andre skoleår.

Interessen for studentenes arbeid er også voksende, og vi oppfordrer ofte våre studenter tilå delta i konkurranser, hvor de mange ganger har vunnet priser. Kanskje har du også lest om noen av våre alumni i magasinet Fotografi? Her får vi jevnlig muligheten til å løfte frem et spesielt prosjekt av tidligere studenter.

Studentene styrer selv eget fokus, men veiledes av erfarne mentorer. Målet er at de sammen skal forme en fotograf rundt studentens egenskaper, interesser, kunnskap og erfaringer gjennom åtte store fotografiske prosjekter. Fordypning I andre skoleår skal studenten forme sin fotografiske identitet og stemme gjennom seks større individuelle prosjekter, samt et felles klasseprosjekt. I disse prosjektene skal studenten fordype seg i en fotografisk retning; Conceptual/Fictional eller Documentary/Narrative. De veiledes av profesjonelle fotografer som har spesialisert seg innenfor de to fagområdene.

26

27


Fordypning Narrative / Documentary

Conceptual / Fictional

Er du opptatt av samfunnet rundt deg? Klør det i fingrene etter å påvirke til endring i romfolkdebatten eller skape oppmerksomhet rundt barnebruder i Afghanistan?

Drømmer du deg bort i Tim Walkers fantastiske mote­serier eller legger du spesielt merke til bildene i NSBs nyeste reklamekampanje? Da hører du mest sannsynlig hjemme i den konseptuelle og fiktive verden.

Om du velger å fordype deg i en dokumentarisk retning vil prosjektene dine fokusere på å fortelle historier fra samfunnet og skape bevissthet og oppmerksomhet rundt saker du interesserer deg for, gjennom dokumentariske og redaksjonelle tilnærminger.

Dersom du velger å fordype deg i en konseptuell retning vil prosjektene dine fokusere på den konstruerte verden gjennom sjangre som mote og reklame. Du lærer hvordan du kan selge alt fra syltetøy til moteplagg gjennom smart kommunikasjon, støttet av solid håndverk. Studieretningen legger stor vekt på tekniske ferdigheter innen lyssetting og Photoshop, i tillegg til kommunikasjon og historiefortelling.

I løpet av året lærer du hvordan du kan formidle sterke historier og skape interesse hos leseren gjennom kommunikasjonslære og fotografiske virkemidler. Du lærer hvordan du kan redigere ned historier til å gi svært forskjellige resultat, og hvordan du bør sette sammen bildereportasjer slik at du gir et helhetlig bilde av saken du dekker.

Som en del av fordypningen har man i andre skoleår minimum én workshop konsentrert rundt mote eller reklame. Tidligere år har denne workshoppen vært holdt av blant andre Emma Hardy, Toyin Ibidapo og Tim Walker.

Som en del av fordypningen har man i andre skoleår minimum én workshop konsentrert rundt dokumentar og redaksjonelt arbeid. Tidligere år har denne workshopen vært holdt av blant andre fotografer fra fotobyrået VIIphoto og Peter Dench.

Med en fordypning i Conceptual/Fictional har tidligere studenter arbeidet med kunder som Slaughterhouse, Harper’s Bazaar, Vogue, Elle Italia og Elle Norway.

Med en fordypning i Documentary/Narrative har tidligere studenter arbeidet med kunder som Aftenposten, Fett, D2, Wired Magazine, CBS News, Norwegian og British Telegraph Magazine.

OM FOTOGRAFIET

OM FOTOGRAFIET

Fotograf: Kristin Svanæs-Soot

Fotograf: Torjus Berglid

Bildet er en del av et prosjekt som undersøkte hvordan forskjellige sportsgrener

Bildet er fra moteserien FLUO, som betyr “to flow”, og var Torjus’ først

påvirker fysikken til utøverne. Mannen på bildet er en profesjonell jockey.

kommersielle prosjekt på skolen.

For å se mer av hennes arbeid, gå til: krisva.no

For å se mer av hans arbeid, gå til: torjusberglid.com

28

29


Fagoversikt Toårig fotograf Første Semester Kamera og kamerabruk

Fotografi Teknikk & Teori

Kameraets virkemåter & funksjon. Lukker, blender, lysmåling, optikk.

Lyssetting 1

Kommunikasjon & Nye Medier

Tredje Semester

Fototeori

Mellom- og Storformats kamera

Avansert forståelse for fotografens verktøy, klassisk fototeori.

Historie, virkemåte og funksjon.

Lyssetting 2

Digitalt Mørkerom 3

Teori om lys, lamper og forsatser, lysoppsett, lyssettinger.

Lysets følelse og stemning, spesielle lyssettinger.

Digitalt Mørkerom

Digitalt Mørkerom 2

Photoshop, bildebehandling/manipulasjon, utskrift.

Avansert Photoshop. Premiere Pro & Lightroom.

Bildekommunikasjon

Moderne fotohistorie

Fotografens rolle; utsnitt, komposisjon og innhold.

Bildekommunikasjon 2 Persepsjon, kreativitet og komposisjon.

Porteføljeutvikling

Klassiske og moderne format. Å bygge en portefølje.

Workshops

Identitet & Yrkesutøvelse

Andre Semester

Mote, reklame & dokumentarisk historiefortelling

Lover og regler

Åndsverksloven, opphavsrett. Enkelt kontraktarbeid.

Historiske referanser og ledende fotografer i dag.

Visuell kommunikasjon Fotografens rolle i massekommunikasjon. Kunde og betrakterperspektivet.

Historiefortelling

Det narrative, dramaturgi, photo-essay, moderne fortellingsteknikk.

Levende bilder, InDesign og After Effects.

Mote, identitet og stil.

Workshops

Portrettering, livsstil, merkevarebygging, reklame, dokumentar, mote & beauty og musikk.

30

Sjangerlære 2

Inspirasjon og læring tilknyttet modularbeid.

Idéprosesser og prosjektstyring

“Vardagen på Bilder Nordic skulle jag nog beskriva som otroligt spännande och intensiv. Det är allt ifrån de fasta lektioner som ljussättning och portfolieutveckling till Workshops med internationella kända fotografer. Det har varit så kul och väldigt utmanande! Lärarna är skitbra och verkligen pushar dig till högre nivåer. Man får träffa massor av inspirerande fotografer och låna grym utrustning. Det märks att Bilder Nordic är styrt med hjärta och själ.”

Nye medier 2

- Natalie Lorentzon, toårig student 2016 - 2018

Ny kommunikasjonsstrategi for morgendagens fotograf. Multimediale produksjoner.

Sjangerlære 1

Inspirasjon og læring tilknyttet modularbeid.

Utstilling

Lærekrefter Med profesjonelle fotografer som foreleser får du din kunnskap rett fra bransjen.

Klassens avslutningsprosjekt. Samarbeidsprosjekt om et tema av samfunnsinteresse/ nytte. Tverrfaglig øvelse hvor all kunnskap settes på prøve.

Fra Idé til konsept til prosjektplan.

Nye medier 1

Multimediale produksjoner og sosiale nettverk.

Modul 1 & 2

Kommersielle eller redaksjonelle selvstendige prosjekt.

Porteføljearbeid 1 & 2

Mote som språk

Fjerde Semester

Å finne sin egen stil og identitet.

Workshops

Mote, historiefortelling, massekommunikasjon og fine art.

Modul 3 & 4

Kommersielle eller redaksjonelle selvstendige prosjekt.

Porteføljearbeid 3

Avsluttende signaturprosjekt: Hovedoppgave.

Workshops

Mote, historiefortelling, massekommunikasjon og fine art.

Forretningsdrift

ISIDOR ÅSTRØM

LINDA BOURNANE ENGELBERTH

CHRIS HARRISON

KOMMERSIELL WORKSHOP // VEILEDER

PORTFØLJE // VEILEDER

PORTFØLJE // VEILEDER

En av Norges fremste reklamefotografer som

Norsk-algerisk VII-fotograf og kunstner basert

Chris Harrison er en fotograf fra nord-øst delen

mestrer det tekniske til fingerspissene. Han

i Oslo og Berlin. Med bakgrunn i fotografi og

av England. Han har arbeidet med foto i over 20

har vunnet en rekke priser for sine arbeider,

en bachelor i kunsthistorie, har Linda arbeidet

år, og er utdannet med en mastergrad i foto fra

blant annet æresprisen i Gullsnitt 2016. Han

mange år i Klassekampen, hun har mottatt en

Royal College of Art. Hans arbeider har blitt vist

etablerte Studio Isidor i 1994, som har hatt

rekke priser og hatt flere utstillinger. Engel-

over hele verden, blant annet ved Arles Photo

stor suksess siden den tid, og han arbeider

berths arbeid kjennetegnes av en egen ro og

Festival, Barbican og Tate Britain. Hans kommer-

daglig med mange av landets største annon-

estetikk, mens innholdet fokuserer på men-

sielle erfaring omfatter så og si alle store selskap

sører. Blant kundene hans finner vi Tine, Bama,

nesker og identitet, gjennom personlige og

og organisasjoner, som Ikea, Microsoft, Pepsi, the

Freia, Narvesen og Hatting.

subjektive historier.

Guardian, Statoil, The Telegraph Magazine og Scandinavian Airlines.

Å etablere og drive egen bedrift.

31


Avgangutstilling – Årets happening! 40 studenter. 40 prosjekter. 1 utstillingsåpning. Når Oslos ordfører klipper den røde snora og erklærer årets avgangs­ utstilling for åpnet er det mer enn tre måneders arbeid som ligger til grunn.

Fotograf: Øyvind Riiser

Fotograf: Even Brekke

Fotograf: Silje Moan

Fotograf: Aleksandra Lamberg

Fotograf: Even Brekke

Etter 10 år med avgangsutstillinger er det høye forventninger når denne prosessen settes i gang like før jul, for siden å resultere i utstillingsåpning tre måneder senere. For mange er avgangsutstillingen noe de har ventet på allerede fra første skoledag!

før det hele redigeres og produseres i fysisk format under veiledning fra profesjonelle bilderedaktører og mentorer. Parallelt med de individuelle arbeidene har studentene også ansvar for å finne utstillingslokale, jobbe med markedsføring, finne sponsorer og ferdigstille utstillingen med alt det måtte kreve. Selv om det er krevende mens det står på, vil de aller fleste av våre studenter skrive under på at følelsen du har når du står der på åpningsdagen i fullbooket lokale med finstasen og et glass sprudlende i hånda, er vel verdt innsatsen. Gjennom årene har studentenes avgangsutstilling vært offisielt åpnet av blant andre ordfører Fabian Stang og bilderedaktørene fra The Telegraph og PDN.

Det som gjør avgangsutstillingen spesiell er at den består av rundt 40 forskjellige tilnærminger under en felles tematikk. Studentene jobber sammen med ledelsen for å komme frem til en dagsaktuell tematikk av samfunnsinteresse, før studentene begynner å arbeide med individuelle prosjekter under denne felles paraplyen. Etter flere ukers forberedelser, research og foredrag setter studentene i gang med månedslang produksjonsperiode,

Fotograf: Even Brekke

32

33


Påbygning til bachelorgrad Ønsker du å bygge på til en bachelorgrad? Med en toårig fotografutdanning kan du søke innpass på flere internasjonale skoler, og bygge på til en bachelorgrad. Skolen har offisielt samarbeid med prestisjetunge School of Visual Arts i New York, men flere av våre studenter har også søkt seg inn ved andre skoler.

Dersom du har tatt vår toårige fotografutdanning, så har du mulighet til å søke deg direkte inn på andre eller tredjeåret på en bachelorgrad! Bilder Nordic har en formell avtale med en av de mest anerkjente kreative skolene i USA; School of Visual Arts, og samarbeider også med en av Englands fremste skoler University of the Arts London.

PRAKTISK INFORMASJON

School of Visual Arts, New York School of Visual Arts, også kalt SVA, har I over seksti år vært ledende innen kreativ utdanning. Skolen har mer enn 6000 studenter på sin Manhatten-campus, innen en rekke ulike fagområder. En bachelorgrad i USA krever fire års utdanning. Som tidligere student fra Bilder Nordic kvalifiserer du for å gå rett inn på tredje år fotografistudier, og vil dermed etter kun to år ved SVA oppnå en bachelorgrad i Fine Arts.

Oppstart

Sommer

Varighet

To år heltid / Fire semestre

Grad

Bachelor

Søknadsprosess

Rullerende opptak

Studiepoeng

120

Informasjon

sva.edu

Fotolinjen ved SVA fokuserer på åbde de kreative og tekniske aspektene ved fotografi, og fokuserer på de ulike jobb­ mulighetene i markedet. Du får muligheten til å fordype deg i en rekke ulike sjangere, som motefotografi, stilleben, portrettfoto, fotojournalistikk og mye mer. Du vil møte en rekke spennende bransjeaktører – både fotografer, kunsthandlere, kritikere, forleggere og redaktører. Totalt består fakultetet av mer enn 80 forelesere! Avgangsstudentene har også mulighet til å jobbe med mentorer for direkte feedback på sitt arbeid, og skolen har samarbeid med en rekke viktige bransjefolk. Skolen jobber også med å sette opp samarbeidsavtaler med flere attraktive skoler i utlandet.

Fotograf: Haakon Herlik

34

35


FOTO 2 Foto2 er et avansert kveldsstudie for deg som allerede har en fotoutdanning eller har arbeidserfaring som fotograf. Hovedfokuset i studiet er å gjøre seg i stand til å arbeide selvstendig med større fotografiske prosjekt på vegne av kunder eller i egen regi.

Fokuset i utdanningen er personlig utvikling, med en mentorbasert oppfølging gjennom hele året som stegvis blir mer kompleks, sammen med en videreutvikling av dine tekniske ferdigheter innen stille og bevegelige bilder. Du vil også lære å produsere for, og utnytte potensialet i sosiale medier og digitale flater for egen promotering, og som potensielle kundeverktøy. Kjernefokus Høy teknisk kvalitet er en forutsetning for å lykkes som profesjonell fotograf, men å kunne kommunisere virkningsfullt også i nye kanaler, samt å ha en tydelig identitet som fotograf er vel så viktig i dagens marked. Studiet er bygget opp rundt fire kjernefokus: • • • •

Fototeknikk Nye medier Kommunikasjonslære Identitet

Fototeknikk De kreative mulighetene skal utvides og kvaliteten på håndverket styrkes gjennom de tekniske fagene Lyssetting 2 og Digitalt mørkerom 2. Nye medier - teori og teknikk Tradisjonelle medier har de siste årene stadig måtte vike plassen for de nye interaktive mediene. Teorien tar for seg hvordan du som fotograf kan bruke de nye mediene til egenprofilering og merkevarebygging. Teknikken er DSLR-filming og redigering av levende bilder.

Fotograf: Marit Junge

36

Kommunikasjonslære Avansert historiefortelling, mote som språk og visuell kommunikasjon. Faget gjør bildespråket mer komplekst, du vil være i stand til å ta på deg større oppdrag og gjør deg til en verdifull dialogpartner overfor egne kunder og byråer. Identitet og merkevare I en verden hvor internett og sosiale kanaler gir bildekjøpere anledning til å velge fritt blant et stort antall fotografer er det viktigere enn noen gang å skape bevissthet rundt egen identitet og merkevare, i nye og klassiske kanaler. Veiledning Gjennom hele studietiden vil erfarne fotografer veilede din personlige utvikling.

FAKTA OM STUDIET

Veiledningens fokus er utviklingen av den enkelte students fotografiske identitet under oppfølging av erfarne fotografer og bilderedaktører. I første del av faget vil fokus være porteføljearbeid hvor vi arbeider med serier, konsept og den tekniske kvaliteten i arbeidet. I andre del av faget flyttes fokuset over på et større prosjekt, som vil foregå fra januar til juni. Studentene velger selv tematikker og tilnærminger, og veiledningen fokuserer på prosessen fra idé til ferdig resultat. Totalt dedikeres mer enn 100 timer til veiledning i porteføljearbeid og hovedoppgave. I løpet av disse timene vil du møte en rekke dyktige veiledere, spesialisert i hvert sitt felt, som vil dele av sin kunnskap.

37

Oppstart

September

Varighet

To semestre deltid

Studieavgift

50.000,-

Lånekassen

Ikke godkjent for lån

Søknadsfrist

Rullerende opptak

Opptakskrav

Komplett søknad. Se s. 54


Videre studiemuligheter Utdanningen er lagt på en belastning som tilsvarer deltidsstudier. Det faglige innholdet ligger såpass nært andre semester Toårig Fotografutdanning at studiet vil kvalifisere for å kunne søke seg direkte inn på andre skoleår i etterkant. Andre skoleår har et sterkt fokus på prosjektveiledning hvor studenten under veiledning gjennomfører fire kommersielle/redaksjonelle og fire personlige prosjekt. Ett av disse er et fellesprosjekt med avgangsutstilling.

Lærekrefter Med profesjonelle fotografer som foreleser får du din kunnskap rett fra bransjen.

LAARA MATSEN

DAMIAN HEINISCH

CHERYL NEWMAN

PORTFØLJE // VEILEDER

PORTFØLJE // VEILEDER

WORKSHOPS

Laara har en bachelor i fotografi fra Bard Col-

Damian Heinisch er en anerkjent, tysk fotograf

Cheryl er en fotograf, kurator og konsulent som

lege og begynte sin karriere som fotoredak-

basert i Oslo med en mastergrad i visuell kom-

bor i London. Hun er en stipendiat fra Royal

tør ved Magnum Photos i New York i 1997.

munikasjon fra Folkwangskolen i Essen. Etter å

Photographic Society og leder av RPS Photo-

Siden dette har hun arbeidet som veileder og

ha tilbrakt barndommen i Polen og studietiden

graphic Awards. I mer enn femten år var hun

mentor for dokumentariske fotoprosjekter.

i Tyskland, flyttet han til Norge i 2001. I over 30

fotodirektør for Telegraph Magazine der hun

Hun har redigert og kuratert utallige interna-

år har landskapet og refleksjoner rundt miljø

skapte et magasin for arbeiderklassen som vis-

sjonale utstillinger og fotobøker, og arbeidet

og arkitektur vært i sentrum av arbeidet. Hans

te fram innovativ fotografi fra hele verden. Hun

som bilderedaktør for D2 magasinet/Dagens

nyere arbeid er bygget rundt et narrativ, og det

har vært jurymedlem for utallige fotografiske

Næringsliv i 8 år. Hun er nå medredaktør i NJP

handler mer og mer om individets subjektive

priser globalt og er en aktiv foredragsholder i

og medstifter av Lumina Gallery.

tilnærming til historiske hendelser. I over ti

fotokretsene i USA og Europa.

år har han delt din erfaring og kunnskap med studenter og rundt om på ulike workshops.

38

39


Tidligere studenter Flere av våre tidligere studenter har gjort seg bemerket i bransjen. Her kan du lese om hvordan de har brukt sin utdanning. På våre nettsider finner du flere av våre artikler om ulike karrieremuligheter.

MARIA GOSSÉ har allerede rukket å skape oppmerksomhet i både inn- og utland. Med sine sterke dokumentarprosjekt utforsker hun subkulturer og individer som enten bryter med, eller er et uttrykk for, normer og idealer i samfunnet.

Høsten 2012 startet JOHANNA SIRING på et ettårig deltidsstudie i fotografi ved Bilder Nordic. I dag jobber hun i New York med kunder som HM, Maybelline, Warner Music og Universal Music.

Våren 2016 vant prosjektet @fitnessophie multimediakategoriens Grand Prize i det anerkjente bransjemagasinet PDNs Student Photo Award-konkurranse, og Marias arbeider sikret henne også en plass på Pulitzer-versjonen av Eddie Adams anerkjente workshop i New York høsten 2016.

- Det beste ved studiet var at vi ikke hadde lærere, men innleide yrkesaktive fotografer som delte sine erfaringer og kunnskap. Foto-yrket er tøft og det finnes uendelig mange veier å gå, derfor er det uvurderlig å få innsikt i ulike måter å jobbe på fra folk som har lang erfaring i yrket sitt.

Se mer av Marias arbeid på mariagosse.com

Se mer avJohannas arbeid på johannasiring.com

Våren 2013 tok DANIEL SPIRO Grunnutdanning heltid. Daniel driver i dag Konfekt Studio, som retter seg mot reklame og magasin.

- Målet med prosjektet var å dokumentere Oslo som vår “lille” hovedstad her i Norge, et land som i fjor bikket 5 millioner innbyggere. Jeg ville binde historien sammen med en reise gjennom byen. For å få et vellykket miniatyrresultat var jeg avhengig av å komme meg opp i høyden, så det ble mange telefoner og avtaler for å få tilgang til tak over store deler av Oslo.

- Bilder Nordic la opp til at man skulle vœre i stand til å se alle valgmulighetene sine. Jeg visste veldig godt hvorfor jeg drev med foto og var veldig bevisst på hva jeg ville ha ut av skolen. Mange av lærerne tar seg ekstra god tid til å følge deg opp på et personlig plan. De kan gi deg råd i forhold til hva du kan jobbe mer med og lese mer om. Skolen har et

Prosjektet ble plukket opp av medier rundt om i verden i tillegg til å bli vist på Wired Magazine, CBS News, Norwegian og DNB. Videoen ble også valgt ut som “staff pick” på Vimeo. Oppmerksomheten førte til en større jobb for et reklamebyrå i Libanon og for Obos Kværnerbyen i Oslo.

veldig godt miljø og jeg besøker den fremdeles ofte. Et råd til deg som ønsker å starte på Bilder Nordic er å gi studietiden mye energi; den er over før du vet ordet av det. Se mer av Daniels arbeid på inspiroarts.com

40

EIRIK EVJEN ble uteksaminert fra Bilder Nordic i 2013. I studietiden gjorde han prosjektet “Tiny Capital” som nå har blitt vist i både amerikanske og europeiske medier.

Se mer av Eiriks arbeid på eirikevjen.com

41


DESIGN OG KOMMUNIKASJON

I dagens mediesamfunn er kunnskap om kommunikasjon, design og visuell produksjon sentralt. Ved Bilder Nordic har det vært en naturlig del av utviklingen å utvide vårt fagområde til også å inkludere de nye mediekanalene og behovene som har fulgt dem, med større kunnskap om medier, kommunikasjon og design.

42

43


ne

Gruppearbeid: Kommersiell Workshop

T t t i l by ba s og s Se ert så sid utd som e an 57 n i ng !

VISUELL INNHOLDSPRODUSENT FOR NYE MEDIER Visuell innholdsprodusent for nye medier er en helt ny og unik utdanning, som på alvor tar tak i moderne historiefortelling og den nye produksjonsrollen i skjæringspunktet mellom kommunikasjonsrådgiver, markedsfører, designer, fotograf og filmskaper! I samarbeid med noen av de beste aktørene fra hvert fagfelt gir vi deg den raskeste veien inn i mediebransjen. Visuell innholdsprodusent for nye medier er utdanningen for deg som ønsker å jobbe i skjæringspunktet mellom det visuelle og det kommunikative, med hovedvekt på fotografi og film for nye medier. Som visuell innholdsprodusent må du mestre både produksjons- og kommunikasjonsaspektet. Samtidig må du forstå mediene som produksjonene skal brukes i. For å sikre studentene fremtidige muligheter er utdanningen bygget opp rundt fire dimensjoner; fototeknikk, filmteknikk, kommunikasjonslære og nye medier. Fototeknikk Fototeknikk gir deg de grunnleggende ferdighetene du trenger for å produsere virkningsfulle fotografi til bruk i visuell kommunikasjon. Du lærer hvordan du kan bruke kamera effektivt for å oppnå ønsket resultat, og blir bevisst hvordan du kan bruke både naturlig og kunstig lys til å forme bildene dine. Gjennom Adobe-program som Lightroom og Photoshop lærer du hvordan du kan forbedre bildene dine og skape et helhetlig sluttresultat. I tillegg lærer du hvordan du kan presentere bildene dine i visuelle design og layouts.

Filmteknikk Filmteknikk gir deg de grunnleggende ferdighetene du trenger for å skape video- og multimedia-produksjoner til sosiale medier og digitale flater. Du lærer å bruke ulike kamera for opptak, blir bevisst på bruk av lys i filmproduksjon og lærer å bruke bransjeaktuell programvare for redigering og etterarbeid, slik som Adobe programmene Premiere Pro. I tillegg lærer du å gjøre enkle lydopptak til

Fotograf: Hege Aas

44

bruk i egne produksjoner og blir bevisst mulighetsrommet som ligger i kombinasjon av bevegelig bilde og animasjon.

FAKTA OM STUDIET

Kommunikasjonslære I kommunikasjonslære blir du i stand til å utvikle idéer, legge enkle strategier, planlegge og bygge opp god dramaturgi i både dokumentariske og konstruerte historier. Dette gjør deg i stand til å formidle budskap effektivt gjennom bruk av bilder, video og tekst i nye medier! Du blir i stand til å kommunisere på vegne av kunder, med evne til å reflektere og analysere eget og andres arbeid.

Oppstart

August/September

Varighet

Ett år heltid / to semestre

Studieavgift

58.000,- pr. semester

Lånekassen Godkjent for lån & stipend

Nye medier Lurer du på hvorfor vi mennesker har omfavnet sosiale medier så raskt og effektivt? Her lærer du om hvilke behov sosiale medier kan dekke hos mennesker, og hvilken rolle mediene spiller i dagens samfunn. Samtidig lærer du å bruke de ulike mediekanalene effektivt for kommunikasjon, og blir kjent med aktuelt lovverk og viktige etiske retningslinjer. Nye medier er emnet hvor kunnskaper

45

Søknadsfrist

Rullerende opptak

Studiepoeng

60 sp.

Grad

Fagskolegrad

Opptakskrav

Generell studiekompetanse & komplett søknad. Se s. 54


Fagoversikt: Visuell innholdsprodusent for nye medier FOTOTEKNIKK

Kamera & fototeknikk

FILMTEKNIKK

KOMMUNIKASJONSLÆRE

NYE MEDIER

Kamera & filmteknikk

Idéutvikling

Introduksjon til nye medier

Lyssetting II

Bildekommunikasjon

Lover, regler & etikk

Postproduksjon II

Markedskommunikasjon

Strategisk kommunikasjon i nye medier

Audio

Historiefortelling

Lyssetting I

Postproduksjon I

og ferdigheter fra utdanningens andre emner kommer sammen i en praktisk anvendelse og høyere forståelse, og på denne måten utgjør studentens portefølje!

«Av ren nysgjerrighet har jeg satt opp et autosøk på stillingen, på Finn.no. Og det er et åpenbart behov der ute, jeg får nesten daglige varsler på mail. Derfor er det utrolig givende å veilede i dette spennende faget” - Bjørn Opsahl, Innholdsprodusent-lærer

Lærekrefter Med profesjonelle fotografer som foreleser får du din kunnskap rett fra bransjen.

Digital sosialantropologi

bevisst tanke rundt kommunikasjonsstrategi og målgruppe, som tradisjonelt er konsulentens rolle. På Facebook, Linked-In og Finn.no er det i dag stor etterspørsel etter arbeidstakere som mestrer kommunikasjon i sosiale kanaler og på nett, digitale samfunn som blir mer visuelle for hver dag. Utdanningen kvalifiserer deg til arbeid hos digital byråer og hos PR-, kommunikasjonog markedsføringsbyråer. Om du søker en snarvei inn i markedsavdelingen hos en spennende bedrift, eller er i et start-up miljø, så er utdanningen relevant for deg. Kanskje du har erfaring som blogger eller vlogger, og ønsker å profesjonalisere kunnskapen så tror vi at du vil få en spennende fremtid etter et år hos oss.

Progresjon i utdanningen Utdanningen går over ett år heltid, og mens du i første semester fokuserer på produksjonsteknikk og grunnleggende forståelse av digitale kanaler, så vil andre semester gi praktiske utfordringer med kunde- og publikumsorientering. Underveis i utdanningen veiledes du av yrkesaktive spesialister innen de ulike fagfeltene, noe som sikrer deg bransjerelevant og dagsaktuell kunnskap. Du vil også få anledning til å praktisere hos samarbeidende byråer og bedrifter i løpet av studietiden. Karrieremuligheter Etter endt utdanning vil du være i stand til å planlegge, produsere og omsette visuelt innhold i form av foto og video til dagens digitale flater og sosiale medier, med en

JON WESSEL-AAS

CASPER VASSBOTN

MAGNUS HOEM IVERSEN

NYE MEDIER

NYE MEDIER

NYE MEDIER

Jon Wessel Aas er en av Norges mest erfarne

Casper Roaldsvik Vassbotn har flere års erfaring

Magnus Hoem Iversen er PhD-stipendiat i me-

medierettsadvokater. Han har arbeidet med

med reklame og marketing i både inn- og utland –

dievitenskap ved UiB med interesse for politisk

ytringsfrihet, personvern, opphavsrett og men-

sist som global markedssjef for Onepiece. Casper

reklamefilm, journalistikk, retorikk og politisk

neskerettigheter, og prosedyre om slike saker i

er iProspects fagansvarlig for sosiale medier, og

kommunikasjon. Magnus har jobbet som se-

domstolene, blant annet som advokat for NRK

sørger for at kundene til en hver tid leverer op-

minarleder for en rekke fag ved instituttet, og

i 12 år. Han er for øyeblikk et partner i Bing

timalt på alle sosiale kanaler, med god innsikt og

var fra 2013 til 2014 vitenskapelig assistent.

Hodneland advokatselskap DA. Jon er også

erfaring i hvordan man gjennom hele kundereisen

Han var blant annet med å starte opp arrange-

styremedlem og generalsekretær i Den inter-

strategisk kan utnytte socials til å levere effektive

mentsserien Mediesamfunn på Litteraturhuset,

nasjonale juristkommisjonen.

og lønnsomme resultater.

og er skribent for Vox Publica og redigerer bloggen «Politisk-PR».

46

47


Studentarbeid: Therese Frøyna Burum

3D DESIGN OG ANIMASJON NYTT STUDIUM*

3D design og animasjon, lærer deg hvordan du lager 3D-modeller og grafikk til animasjonsfilmer, reklame, dataspill, visualisering, visuelle effekter i spillefilm, 3D-printing og Virtual Reality. Med stadig ny teknologi, er 3D design og animasjon et fremtidsrettet og spennende fagområde.

Modellering og Skulptuering Du blir godt kjent med hvordan du skaper 3D-modeller og animasjoner i et «digitalt univers». Med det avanserte dataprogrammet Autodesk Maya lærer du å modellere ulike 3D-modeller som biler, møbler og mennesker. Med digital skulpturering i dataprogrammene Autodesk Mudbox og Pixologic Zbrush lærer du å detaljere modellene og gi dem overflatetekstur.

Lyssetting Du vil lære å lyssette en 3D-scene og lære hvordan lys og skygger påvirker modellene. Du vil jobbe med lyssetting av både interiør- og eksteriørscener. Rendering Du vil lære å gjøre klar en 3D-modell til rendering, som er selve prosessen som utføres når et bilde eller en animasjon genereres (utregnes) av datamaskinen.

Animasjon Du vil lære å sette 3D-modeller til liv med de klassiske animasjonsprinsippene som grunnlag. Du vil skape dine egne 3D-karakterer med digitale skjelett for å kunne sette karakterene i bevegelse.

3D-printer Du har tilgang til vår 3D-printer (MakerBot) gjennom studietiden. Med den kan du printe dine egne enkle og avanserte 3D-modeller i PLA-plast i en rekke farger. Printeren fungerer ved lagvis å tegne opp modellen med plasttråd nedenfra og oppover.

I skolens Motion Capture studio vil du lære å ta opp bevegelse og føre bevegelsen over på en digital figur. Innen animasjon blir du også kjent med grunnleggende programmering i Autodesk Maya og hvordan du simulerer naturkrefter og kollisjoner i 3D.

Visuelle effekter Ved å kombinere video og 3D, stillbilder og greenscreen-materiale jobber du med visuelle effekter rettet mot filmindustrien. Du vil lære om kamerabruk, green screen, camera tracking, Image Projection, set extension, HDRI og panoramafotograering og compositing i dataprogrammet After Effects.

Teksturering, lyssetting og rendering Teksturering Du vil lære UV-mapping for å klargjøre 3D-modeller til tekst­ urering, og teksturering i dataprogrammene Adobe Photoshop, Autodesk Mudbox og Zbrush. Du vil lære å gjenskape ulike materialer for å bestemme hvordan objektene skal oppføre seg med tanke på lys, matthet og blankhet.

Fordypningsoppgave Du vil jobbe med et større prosjekt der du gjennomfører en full produksjon med alle nødvendige ledd fra start til slutt. I prosessen lærer du å planlegge en produksjon med produksjonsplan og storyboard.

Virtual Reality Du vil lære om ulike måter å lage 360 graders grafikk til VR-briller.

FAKTA OM STUDIET

3D-printer Du har tilgang til vår 3D-printer (MakerBot) gjennom studietiden. Med den kan du printe dine egne enkle og avanserte 3D-modeller i PLA-plast i en rekke farger. Printeren fungerer ved lagvis å tegne opp modellen med plasttråd nedenfra og oppover.

August

Varighet

Ett år heltid / to semestre

Studieavgift

58.000,- pr. semester

Lånekassen Godkjent for lån & stipend

Etter fullført utdanning kan du bruke programvarene Autodesk Maya og Pixologic ZBrush, som brukes av den profesjonelle bransjen i hele verden. Du vil møte nyttige kontakter i 3D-bransjen i Norge og blir kjent med studenter som brenner for det samme som deg.

* Dette studiumet lå tidligere under vår søsterskole Treider fagskoler. 48

Oppstart

49

Søknadsfrist

Rullerende opptak

Studiepoeng

60 sp.

Grad

Fagskolegrad

Opptakskrav

Generell studiekompetanse Se s. 54


Studentarbeid: Emma Embom

MEDIEDESIGN NYTT STUDIUM*

Er du interessert i design for trykte og digitale flater? Gjennom et intensivt år får du fordype deg i både grafisk design, illustrasjon og skjermbasert design! Dette gjør deg i stand til å utføre en rekke yrkesroller knyttet til designarbeid og produksjon.

Grunnlaget i utdanningen er en bred tilnærming til form, farge, komposisjon og layout, som en felles tilnærming til de ulike emnene. En solid forståelse for medier og kommunikasjon er viktig for å forstå effekten og konteksten de visuelle produksjonene skal eksistere i, og hvilken funksjon de skal fylle. Som designer vil bruk av programvare være en viktig faktor for suksess. Gjennom utdanningen lærer du å bruke Adobe-programmene Indesign, Illustrator og Dreamweaver som standarder for de ulike fordypningsområdene. Grafisk design Grafisk design innebærer design for både trykte og digitale flater. Kombinasjonen av tekst, bilder, illustrasjoner og grafiske elementer er det som utgjør det grafiske designet, og for å lykkes med dette kreves både tekniske og kreative ferdigheter. Typografi, læren om skrifter, er en viktig del av fordypningen, sammen med et historisk perspektiv på utviklingen av ulike designretninger. Illustrasjon Hvordan kan vi bruke ulike former for illustrasjoner til å uttrykke eller forsterke et budskap? Vi lærer om ulike former for illustrasjoner, ulike kreative teknikker og ulike arbeidsverktøy for å jobbe frem en variasjon av illustrasjoner som skal fungere både selvstendig og som en del av et større arbeid. Skjermbasert design Når vi jobber digitalt, så er brukervennlighet helt sentralt. Hvordan kan vi bygge opp gode design som både er estetisk tiltrekkende, og sikrer at brukeren får dekket sine

Studentarbeid: Emma Embom

* Dette studiumet lå tidligere under vår søsterskole Treider fagskoler. 50

behov? Gjennom forståelse for handlingsmønstre på nett og praktisk arbeid med koding av nettsider blir du i stand til å gjøre veloverveide valg og produsere funksjonelle nettsider.

FAKTA OM STUDIET

Etter fullført utdanning har du et solid grunnlag for kreativt og visuelt arbeid i ulike organisasjoner. Reklamebyrå, magasin, avis, webbyrå eller markedsavdelinger er ulike karrieremuligheter. Utdanningen kan også kombineres med annen kreativ og visuell utdanning for å gi en bredere plattform å stå på.

Oppstart

August / Høst

Varighet

Ett år heltid / to semestre

Studieavgift

58.000,- pr. semester

Lånekassen Godkjent for lån & stipend

”En fagskoleutdanning med fokus på design og praktisk kunnskap. Her lærer du kunsten å kombinere det kreative med det digitale.”

51

Søknadsfrist

Rullerende opptak

Studiepoeng

60 sp.

Grad

Fagskolegrad

Opptakskrav

Generell studiekompetanse Se s. 54


Foto: Mira Wickman

NYTTIG INFORMASJON

Vi håper du har fått både informasjon og inspirasjon gjennom denne studiekatalogen. Dersom du har lyst til å lese mer og se mer studentarbeid kan du gå inn på bildernordic.no. Vil du bare holde deg oppdatert, så kan du følge oss på Face­book eller Instagram, eller melde deg på vårt nyhetsbrev via nettsidene. På de neste sidene finner du praktisk informasjon knyttet til søknad, opptak og besøk til skolen. Vi er alltid klare til å svare på spørsmål, eller motta besøk! Visste du for eksempel at vi hver måned holder åpne informasjons­møter om våre utdanninger? Eller at du kan booke personlig studie­veiledning via våre nettsider?

52

53


Praktisk søkerinformasjon og opptak For alle våre utdanninger kreves en opptaksprøve, i tillegg til dokumentasjon på studiekompetanse eller realkompetanse. Opptaksprøvene er vår måte å sikre at vi får en dedikert og engasjert studentgruppe, med gode forutsetninger for å lykkes i utdanningen, og grunnlaget for et godt klassemiljø.

Søknadsfrist Vi opererer med rullerende opptak til våre utdanninger. Det vil si at kvalifiserte søkere tas opp i den rekkefølgen vi mottar komplett søknad, frem til klassen er full. Unntaket er den toårige utdanningen Fotograf, hvor søknadsfrist er 1. mai. Når du har lastet opp komplett søknad og opptaksprøve gjennomfører vi en samlet vurdering, og du vil få svar på din søknad i løpet av en uke.

Opptakskrav Alle våre utdanninger krever at du har generell studiekompetanse fra videregående utdanning. Dersom du mangler dette, så kan du vurderes etter realkompetanse. Da legger du ved CV og attester i din søknad, gjerne sammen med kompetansebevis fra videregående utdanning. Opptaksprøve Alle våre utdanninger krever at du leverer inn en opptaksprøve. Hensikten med opptaksprøven er å få et bilde av hvem du er og hvor din interesse for faget ligger. Vi er ikke ute etter at du skal være en ekspert fra før, men at du viser interesse og dedikasjon for fagområdet! Nedenfor kan du lese mer om opptaksprøven til de ulike utdanningene;

Grunnutdanning i fotografi Vi starter opp nye klasser heltid og deltid hvert semester, tidlig september og februar. Toårig Fotograf Søknadsfrist 1. mai. Oppstart er i månedsskiftet august/ september.

Grunnutdanning i fotografi • Tekstoppgave: Skriv 0,5 – 1 A4-side om ditt favorittbilde eller din favorittfotograf. Forklar hvorfor du fascineres av dette bildet eller denne fotografen. • Porteføljeoppgave: Et bildeutvalg på 5-10 bilder som representerer din fotografiske stil.

Foto 2 Oppstart av nye klasser annethvert år, i september. Visuell innholdsprodusent for nye medier, Mediedesign og 3D animasjon og design Oppstart av nye klasser hver høst i månedsskiftet august/ september.

Toårig Fotografutdanning • Tekstoppgave: Skriv 0,5 – 1 A4-side om ditt favorittbilde eller din favorittfotograf. Forklar hvorfor du fascineres av dette bildet eller denne fotografen. • Porteføljeoppgave: Gi oss et innblikk i hvem du er som fotograf gjennom 10-20 av dine beste bilder.

Hvordan søke Når du har besluttet at du vil søke, så registrerer du deg elektronisk på bildernordic.no. Du vil deretter motta en epost med instruksjoner om opptaksprøven og hvordan du fullfører søknaden.

54

Foto 2 – Avansert fotografi for viderekomne • Tekstoppgave: Et søknadsbrev som viser både personlig og faglig begrunnelse for at studiet passer for deg. • CV-referanser til arbeidserfaring, utstillinger, kunnskap etc. • Porteføljeoppgave: Valgfritt innhold og mengde som gir et godt bilde av ditt fotografiske nivå og kompetanse per i dag.

Mediedesign • Tekstoppgave: Skriv 0,5 – 1 A4-side om hva du anser som spennende med mediebransjen i dag og de neste 5 årene. • Visuell portefølje: Presenter 5-10 visuelle arbeider, innen illustrasjon, grafisk design, typografi eller nærliggende fagområder. 3D design og animasjon Se opptaksprøve på bildernordic.no

Visuell innholdsprodusent for nye medier • Tekstoppgave: Skriv 0,5 – 1 A4-side om hva du anser som spennende med mediebransjen i dag og de neste 5 årene. • Visuell portefølje: Presentere minst fem visuelle arbeider, av valgfri uttrykksform. • Digital portefølje: Vise minst tre ulike nettbaserte tilstedeværelser, eksempelvis blogg, facebook-side og nettsted. Kan være personlig eller på vegne av andre.

55


Studentarbeid: Johanne Log

Annen praktisk informasjon Studiestart, ferier og adgang Utdanningene starter hvert år i månedsskiftet august/ september, med unntak av Grunnutdanning i Fotografi, som starter nye klasser både vår og høst. Det er juleferie og sommerferie mellom semestrene, i tillegg er det påskeferie. Utdanningene avsluttes rundt 20. desember og 20. juni.

Foto 2 – Avansert fotografi for viderekomne • Eget digitalt speilreflekskamera, med videofunksjon. • Egen stasjonær eller bærbar maskin med Adobe Creative Cloud. • Pensumlitteratur (bokpakke koster ca. 2000kr) • I tillegg må det påregnes ca 1000kr til kostnad for print i løpet av utdanningen. • Vi anbefaler å ha en ekstern lagringsmulighet, som bærbar harddisk eller skylagring.

Studenter hos oss har egen kodebrikke for tilgang til skolen døgnet rundt. Unntaket er helligdager, jule- og påskeferie, samt deler av sommerferien grunnet vedlikehold og ferieav- vikling i administrasjonen.

Visuell innholdsprodusent for nye medier • Eget digitalt speilreflekskamera, med videofunksjon. • Egen stasjonær eller bærbar maskin med Adobe Creative Cloud. • Pensumlitteratur (bokpakke koster ca. 2000kr) • Vi anbefaler å ha en ekstern lagringsmulighet, som bærbar harddisk eller skylagring.

Krav til utstyr Som student ved en kreativ utdanning er det visse krav til eget utstyr. Dette er for at du skal kunne jobbe effektivt og oppnå den nødvendige mengdetreningen som skal til for å bli en dyktig visuell produsent. I tillegg kommer pensumlitteratur til de ulike utdanningene.

Mediedesign • Egen stasjonær eller bærbar maskin med Adobe Creative Cloud. • Pensumlitteratur (bokpakke koster ca. 2000kr) • Vi anbefaler å ha en ekstern lagringsmulighet, som bærbar harddisk eller skylagring.

Du kan se en detaljert oversikt over krav til utstyr og forventede kostnader per utdanning nedenfor: Grunnutdanning i fotografi • Eget digitalt speilreflekskamera. • Egen stasjonær eller bærbar maskin med Adobe Creative Cloud. • Pensumlitteratur (bokpakke koster ca. 2000kr) • I tillegg må det påregnes ca 1000kr til kostnad for print i løpet av utdanningen. • Vi anbefaler å ha en ekstern lagringsmulighet, som bærbar harddisk eller skylagring.

3D design og animasjon Se utstyrsliste på bildernordic.no

Annet utstyr er tilgjengelig for utlån. Vi anbefaler også å ha kamerastativ, reflektor og håndblitz på fotoutdanningene, men dette er ikke påkrevet. Andre mindre kostnader kan forekomme underveis i studieløpet.

Toårig Fotografutdanning • Eget digitalt speilreflekskamera, med videofunksjon. • Egen stasjonær eller bærbar maskin med Adobe Creative Cloud. • Pensumlitteratur (bokpakke koster ca. 2000kr) • I tillegg må det påregnes ca 2000kr til kostnad for print i løpet av utdanningen. • Vi anbefaler å ha en ekstern lagringsmulighet, som bærbar harddisk eller skylagring.

56

Nettbaserte utdanninger - med samlinger Fra høsten 2018 har Bilder Nordic gleden av å tilby nettbaserte utdanninger med samlinger! Dette betyr at du kan ta utvalgte studier hos oss, selv om du bor et helt annet sted i landet!

tilsvarende læringsutbytte som de stedbaserte studentene, og i tillegg møtes vi fysisk for fem intensive helgesamlinger i løpet av utdanningsløpet.

Nettbaserte utdanninger stiller samme høye arbeidskrav til egeninnsats og deltagelse i forelesninger. Forskjellen er at du følger forelesningene via egen datamaskin, i stedet for å sitte i et klasserom. Ved å følge nettforelesninger, jobbe med faglig innhold og løse praktiske oppgaver vil du oppnå

Nettbasert utdanning med samlinger kan passe for deg som bor i en annen del av landet og som ikke ønsker å flytte, eller for deg som kombinerer utdanningen med jobb og har en fleksibel avtale med arbeidsgiver.

I helgesamlingene får vi praktisk erfaring, og bygger samtidig klassemiljø og nettverk mellom studenter og forelesere. Vi har anledning til å invitere spennende gjester, til å gjøre gruppearbeid, og til å gjennomføre fagspesifikke workshops.

57


Kom på besøk! Lurer du på hvordan det er hos oss? Kom på besøk da vel! Vi arrangerer både infomøter, studiesamtaler, gratis foredrag og andre spennende arrangement hvor du kan bli bedre kjent med skolen.

Du finner også mer informasjon om skolen, studietilbud, foredrag, workshops og informasjonsmøter på våre nettsider. Dersom du vil være blant de første til å høre siste nytt kan du også melde deg på vårt nyhetsbrev!

Gratis foredrag Flere ganger i året holder vi også gratis foredrag i våre lokaler, hvor du kan høre spennende gjester snakke om dagsaktuelle tematikker eller presentere sitt arbeid.

Informasjonsmøte I løpet av året holder vi jevnlig informasjonsmøter om våre studier. På halvannen time får du en grundig presentasjon av utdanningene og skolen av kreativ & faglig leder Inge Helland, se mange eksempler på studentarbeid, svar på alle dine spørsmål og en omvisning i våre lokaler. Dato for neste informasjonsmøte finner du alltid på våre nettsider bildernordic.no.

Kontakt oss Ikke nøl med å ta kontakt dersom du har spørsmål, ønsker å høre mer om våre studier eller er nysgjerrig på en omvisning på skolen. E-post: post@bildernordic.no Telefon: 24 14 66 80 (hverdager mellom 08.30 og 16.00) Hold deg oppdatert Liker du best å få nyheter gjennom sosiale medier kan du følge oss på Facebook, og du kan se arbeid fra våre nåværende og tidligere studenter på vår Instagram.

Studiesamtale Dersom du ønsker en samtale rundt dine studievalg og muligheter hos oss kan du booke en individuell studiesamtale via våre nettsider. Da får du snakke med en av skolens faglig ansatte, kan få svar på alle dine spørsmål, og en omvisning på skolen.

bildernordic

Åpen dag Om våren holder vi åpen dag. Her vil du få mulighet til å ta en prat med forelesere, studenter og administrasjonen.

bildernordic bildernordic

FORBEHOLD. Det kan forekomme variasjoner av lærerkrefter og faglig innhold i forhold til hva som er skissert i denne katalogen.

Foto: Maria Gossé

58

59Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.