Κολπίτιδες

Page 1

Women’s Health Clinic Δρ. Δημήτρης Μπιλάλης MBBCh MMedSci FRCOG CCST

Προάγουμε την Υγεία της Γυναίκας από Γενιά σε Γενιά!

Κολπίτιδες


Η υγεία του κόλπου:

θέμα ύψιστης προτεραιότητας Η κολπική υγεία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της γενικότερης υγείας της γυναίκας. Κολπικά προβλήματα και μολύνσεις μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα αλλά και τη σεξουαλική επιθυμία. Όταν μάλιστα τα προβλήματα αυτά χρονίζουν, λόγω πλημμελούς αντιμετώπισης, μειώνουν την αυτοπεποίθηση, προκαλούν άγχος αλλά και τριβή στις σχέσεις του ζευγαριού. Μάθετε να αναγνωρίζετε τα πρώτα συμπτώματα των κολπικών προβλημάτων και να συμβουλεύεστε το γιατρό σας για την άμεση αντιμετώπισή τους, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της κολπικής υγείας.

2|

Κολπίτιδες Women’s Health Clinic


Βακτηριακή ή Μυκητιασική Κολπίτιδα: Μπορείς να αναγνωρίσεις τις διαφορές; Ένα σοβαρό ποσοστό έως 75% των γυναικών θα εκδηλώσουν μια φλεγμονώδη πάθηση του κόλπου σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Η γνωστή ως κολπίτιδα, είναι μία συχνή πάθηση, μια φλεγμονή στην περιοχή του κόλπου, που προκύπτει από πολλαπλές αιτίες. Δύο από τις πιο κοινές αιτίες της κολπίτιδας είναι η Βακτηριακή και η Μυκητιασική μόλυνση του κόλπου.

Διαφορές Η Βακτηριακή κολπίτιδα δεν είναι μόλυνση. Οφείλεται σε υπερανάπτυξη ορισμένων τύπων βακτηρίων που φυσιολογικά υπάρχουν στον κόλπο και δεν είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενη. Συχνά, αναφέρεται ως κολπίτιδα Gardnerella, από το όνομα ενός βακτηρίου που προκαλεί τις περισσότερες φορές τη λοίμωξη. Αν και στο 50% των περιπτώσεων βακτηριακής κολπίτιδας δεν υπάρχουν συμπτώματα, όσες γυναίκες έχουν εμπειρία συμπτωμάτων αναφέρουν κολπικό έκκριμα, χρώματος λευκο-γκρι (αν και μπορεί να είναι οποιουδήποτε χρώματος) συνήθως με δυσάρεστη οσμή. Ένας άλλος κοινός τύπος κολπίτιδας προκύπτει από κολπική μόλυνση από το μύκητα Candida albicans. O μύκητας συνήθως, υπάρχει στον κόλπο του 20% -50% των υγιών γυναικών. Οι κολπικές μυκητιάσεις συμβαίνουν όταν ένας νέος μύκητας εισέρχεται στην κολπική περιοχή ή όταν υπάρξει υπερανάπτυξη του ήδη υπάρχοντος μύκητα, όταν, για παράδειγμα, τα φυσιολογικά προστατευτικά βακτήρια κατα­ στρέφονται από τα αντιβιοτικά που λαμβάνονται για τη θερα­πεία κάποιας άλλης λοίμωξης. Οι μύκητες μπορεί επίσης να αυξηθούν υπερβολικά και να προ­καλέσουν μολύνσεις σε γυναίκες με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα.

Συμπτώματα Όπως και η βακτηριακή κολπίτιδα, έτσι και η μυκη­

τίαση μπορεί να προκαλέσουν κολπικές εκκρίσεις, οι οποίες είναι συνήθως παχιές και υπόλευκες, με εικόνα που θυμίζει τυρί cottage. Σε αντίθεση με τις εκκρίσεις της βακτηριακής κολπίτιδας, στις μυκητιάσεις οι εκκρίσεις είναι συνήθως άοσμες. Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι ο κνησμός στην περιοχή του κόλπου ή του αιδοίου. Μια αίσθηση καψί­ματος και πόνου κατά τη συνουσία ή την ούρηση είναι, επίσης, από τα χαρακτηριστικά συμπτώ­ μα­τα της μυκητιασικής κολπίτιδας. Εάν ανα­πτύ­ ξετε βακτηριακή κολπί­τιδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δια­τρέχετε αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές, όπως πρόωρο τοκετό.

Η σημασία του κολπικού pH & τα ευεργετικά βακτήρια Είναι πολύ σημαντική η διατήρηση της ισορροπίας του pH του κόλπου. Στις υγιείς γυναίκες, το κολπικό ρΗ κυμαίνεται μεταξύ 3.5 έως 4.5. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα κολπι­κά προβλήματα εμφανίζονται συχνά όταν διαταράσ­σεται η ισορροπία του κολπικού pH. Ένα ισορ­ροπημένο ρΗ βοηθά τα ευεργετικά βακτήρια να αναπτυχθούν τόσο ώστε να μπορούν να διατηρούν την υγεία του κόλπου. Όταν το pH αυξάνεται, πολλαπλασιάζονται τα παθογόνα βακτήρια. Αυτή η αύξηση επιτρέπει στα παθογόνα βακτήρια να προκαλούν κολπική οσμή, φαγούρα, ακόμη και μία μόλυνση. Το αυξημένο pH είναι ένας από τους βασικούς δείκτες που ελέγχουν οι γιατροί κατά τη διάγνωση κολπικών μολύνσεων. Αντίθετα, η διατήρηση υγιούς pH του κόλπου βοηθά στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης κολπικών μολύνσεων. Δυστυχώς, αύξηση του κολπικού pH μπορεί να προκληθεί από μια σειρά παραγόντων, συμπε­ρι­ λαμβανομένης της περιόδου, καθώς το αίμα έχει pH 7.4, αλλά και της σεξουαλικής επαφής, καθώς το pH του σπέρματος είναι 7.1 - 8, επίσης μερικών προϊόντα υγιεινής –τα συνήθη υγρά κολπικών πλύσεων έχουν pΗ 5.5 ή υψηλότερο. Οι διακυμάνσεις των ορμονών Women’s Health Clinic Κολπίτιδες

|3


που βιώνουν οι γυναίκες κάθε μήνα συνδέονται επίσης με αυξημένο pH.

Τι κάνετε αν νομίζετε ότι έχετε μια κολπική λοίμωξη Απαραίτητη η συμβουλή του ειδικού Αν έχετε κάποιο από τα συμπτώματα της βακτη­ρια­ κής ή της μυκητιασικής κολπίτιδας, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε άμεσα με το γιατρό σας. Τα συμπτώματα και των δύο μολύνσεων μπορεί να μην είναι σαφή ή μπορεί επίσης να είναι κοινά με άλλες πιο σοβαρές λοιμώξεις και καταστάσεις, για αυτό η σωστή διάγνωση είναι σημαντική. Με τη μικροσκοπική εξέταση των κολπικών εκκρίσεων και ένα τεστ pH, γίνεται με ασφάλεια η διάγνωση, αν δεν είναι απόλυτα εμφανής από τα συμπτώματα και μόνο. Και οι δύο μολύνσεις αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με αντιβιοτικά, την κατάλληλη επιλογή των οποίων εξασφαλίζει μόνο η ακριβής διάγνωση. Αν έχετε κάποια μυκητίαση, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει κάποιο από του στό­ματος φάρμακο ή να προτείνει μία μη συνταγο­γρα­ φούμενη θεραπεία. Αν έχετε μια βακτηριακή λοίμωξη, ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει ένα αντιβιοτικό. Πρέπει να ολοκληρώσετε τη θεραπεία που όρισε ο γιατρός σας, ακόμα κι αν αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα. Όταν η λοίμωξη θεραπευτεί, καλό είναι να φροντίσετε για τη διατήρηση της υγείας του κόλπου σας, εξασφαλίζοντας την ισορροπία των ωφέλιμων βακτηρίων, με τη διατήρηση ενός υγιούς κολπικού pH. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει η χρήση κάποιων κολπικών τζελ αλλά και τα συμπληρώματα διατροφής με προβιοτικά, για τα οποία έχει κλινικά αποδειχτεί ότι προστατεύουν τα ωφέλιμα βακτήρια του κόλπου, όπως το Lactobacillus και βοηθούν στην ισορροπία βακτηρίων και μυκήτων. >

4|

Κολπίτιδες Women’s Health Clinic

Do and Do not: • Αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή μέχρι να ολοκληρώσετε τη θεραπεία. Και οι δύο μολύνσεις -βακτηριακή και μυκητιασικήπροκαλούν ερεθισμό της περιοχής του κόλπου και η σεξουαλική επαφή μπορεί να μην είναι τόσο ευχάριστη. Πλέον, αν χρησιμοποιείτε μια κολπική κρέμα ή γέλη, το φάρμακο μπορεί να βγει έξω από τον κόλπο κατά τη συνουσία. • Μη χρησιμοποιείτε μαλακτικό ρούχων όταν πλένετε τα εσώρουχα σας. Αυτή είναι μία γενικότερα χρήσιμη συμβουλή, αλλά στην περίοδο κολπικών μολύνσεων πρέπει οπωσδήποτε να την ακολουθείτε. Το μαλακτικό προσκολλάται στα ρούχα και αυτό μπορεί να ερεθίσει περαιτέρω τις ευαίσθητες περιοχές γύρω από τον κόλπο. Αν οπωσδήποτε πρέπει να χρησιμοποιήσετε μαλακτικό κατά την πλύση, ξεβγάλτε ξεχωριστά τα εσώρουχα πριν τα απλώσετε να στεγνώσουν –κατά προτίμηση στον ήλιο. • Μην κάνετε συχνά κολπικές πλύσεις. Αλλάζουν τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών. • Να φοράτε πάντα βαμβακερά εσώρουχα. Τα εσώρουχα από τεχνητές ίνες, όπως το νάιλον, επιδεινώνουν τον κνησμό που σχετίζεται με βακτηριακές και μυκητιασικές μολύνσεις.


Υπάρχει μόνιμη ΛΥΣΗ

για τις κολπικές μυκητιάσεις; Αν η διάγνωση έδειξε κολπική μυκη­τίαση… δεν θα πρέπει να αγχωθείς. Έως και το 90% των γυναικών θα παρουσιάσει το λιγότερο μία φορά στη ζωή του, μυκητιασική κολπίτιδα, την οποία υποπτεύεται με την εμφάνιση χαρακτηριστικών παχύρευστων λευκών κολπικών εκκριμάτων, που συνοδεύονται από κνησμό, αίσθημα καύσου και ερεθισμό.

Σ

υνήθως, οι μυκητιασικές κολπίτιδες οφεί­­­­­λονται στην υπερανάπτυξη ενός είδους μύκητα, της Candida albicans, ο οποίος είναι μέρος της φυσιολογικής χλω­­­­­ρίδας του κόλπου. Η μεταβολή του κολπικού pH προς λιγότερο όξινες ή ακόμα και αλκαλικές τιμές, δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό αναερόβιων μικροοργανισμών και ειδών Candida. Η ανάπτυξη μυκήτων στον κόλπο είναι ένας από τους πιο συχνούς λόγους εμφάνισης κολπίτιδας και μία ιδιαίτερα ενοχλητική κατάσταση… Μία ήπια μυκητιασική κολπίτιδα, συνήθως αντι­με­τω­πίζεται με την λήψη ενός φαρμάκου, για μία έως τρεις ημέρες. Αν τα συμπτώματά επιμένουν, θα πρέπει να ληφθεί η θεραπεία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ποια είναι τα διαθέσιμα φάρμακα

που μπορεί να σου συστήσει ο γυναικολόγος σου; • Ενδοκολπικό υπόθετο: To ενδοκολπικό υπόθετο, είναι ειδικά διαμορφωμένο ώστε να εισάγεται στον κόλπο και αντιμετωπίζει την κολπική καντιντίαση (μόλυνση από τον μύκητα Candida). • Αντιμυκητιασική αλοιφή: H χρήση της αλοιφής γίνεται στην περιοχή του δέρματος γύρω από την είσοδο του κόλπου. • Χάπι: Εκτός από τα κολπικά υπόθετα και τις αλοιφές υπάρχει και από του στόματος θεραπεία, με χάπι, που περιέχει αντιμυκητιασική δραστική ουσία. Περίπου το 80% των γυναικών αντιμετωπίζει επιτυχώς τους μύκητες του κόλπου, ανεξάρτητα από το είδος της φαρμακευτικής αγωγής που χρη­­ σιμοποιεί. Παρ’ όλα αυτά, η χρήση ενδοκο­λπικών Women’s Health Clinic Κολπίτιδες

|5


υποθέτων και η από του στόματος θερα­πεία φαίνεται να δρουν πιο αποτελεσματικά, κυρίως σε περιστατικά έντονης μυκητίασης.

Ποια αντιμυκητιασική θεραπεία να ακολουθήσω; Για να επιλέξεις την αντιμυκητιασική θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσεις, πρέπει να λάβεις υπόψιν σου την έκταση της μυκητίασης αλλά και την προσωπική σου διευκόλυνση. Η από του στόματος θεραπεία είναι συνήθως πιο πρακτική, αλλά μερικές φορές έχει κάποιες μικρές παρενέργειες, όπως: • Ναυτία • Έμετο • Πονοκέφαλο • Διάρροια • Πρήξιμο • Δυσκοιλιότητα • Πόνο στο στομάχι Τα κολπικά υπόθετα δεν επιβαρύνουν τον οργα­ νισμό, αλλά είναι πιο δύσκολα στη χρήση και προκαλούν μια ήπια αίσθηση καψίματος και μία ελαφριά ερυθρότητα. Επιπλέον, μπορεί να επηρεάσουν την λειτουργικότητα του προφυ­ λακτικού ή του διαφράγματος και για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η χρήση κάποιας άλλης μορφής αντισύλληψης. Μην ξεχνάς ότι η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας, πρέπει πάντα να γίνεται σε συνεννόηση με τον γιατρό σου.

Εάν είμαι έγκυος ή θηλάζω; Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, λόγω των αλλαγών στο pH του κόλπου, η εμφάνιση μυκή­ των είναι κάτι σύνηθες. Τόσο κατά την πε­ρίοδο της εγκυμοσύνης, όσο και στην περίοδο του θηλασμού, συνιστάται η χρήση κολπικών υπό­­θετων ή αλοιφών

6|

Κολπίτιδες Women’s Health Clinic

και όχι η λήψη από του στό­­ματος θεραπείας. Εάν τα συμπτώματα στον κόλπο και στην γύρω περιοχή είναι πολύ ενοχλητικά, ίσως θα μπορούσε να βοηθήσει η χρήση απλής ενυδατικής κρέμας και σαπουνιών που εξισορροπούν το pH. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζεις ότι και οι ενυδατικές κρέμες μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των προφυλακτικών.

Συμπληρωματικές θεραπείες Η κολπική μυκητίαση πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα, ώστε να μην εξελιχθεί σε χρόνια μόλυνση και δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα. Για τον λόγο αυτό, ο γιατρό σου είναι εκείνος που θα κρίνει την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία. Γνωρίζοντας όμως την αιτία ανάπτυξης της Candida, ίσως μπορείς να βοηθήσεις τον οργανισμό σου κάνοντας κάποιες απλές συμπληρωματικές θεραπείες. Η χρήση φυσικών προϊόντων που θα ανα­κου­ φίσουν και θα ρυθμίσουν το pH στην ευαίσθητη περιοχή, (πχ. έλαια τσαγιού) μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση. Ωστόσο, το αιθέριο έλαιο τεϊό­ δεντρου μπορεί μερικές φορές να ερεθίσει το δέρμα, οπότε θα πρέπει πρώτα να το ελέγξεις με μία μικρή ποσότητα, μία ή δύο σταγόνες στο μπάνιο. Σε περίπτωση ερεθισμού, πλύνε την περιοχή με άφθονο, καθαρό, ζεστό νερό. Η κατανάλωση γιαουρτιού είναι επίσης ένας τρόπος να ενισχυθεί ο οργανισμός, μιας και τα προ­βιοτικά που περιέχονται σε αυτό, εμποδίζουν την υπερανάπτυξη των μυκήτων. Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν ανταποκρίνεσαι αποτελεσματικά στη θεραπεία και τα συμπτώματά δεν υποχωρούν, ενημέρωσε τον γιατρό σου ο οποίος θα σε καθοδηγήσει. >


Όταν τα υγρά δεν οφείλονται σε κλασική κολπίτιδα:

Ουρεάπλασμα και μυκόπλασμα Τι είναι οι λοιμώξεις από ουρεόπλασμα και μυκόπλασμα; Το ουρεόπλασμα και το μυκόπλασμα είναι από τα μικρότερα ελεύθερα βακτήρια. Σε αντίθεση με άλλα βακτήρια, αυτοί οι οργανισμοί δεν έχουν κυτταρικό τοίχωμα και ζουν μέσα στα κύτταρα. Ωστόσο, μπορούν κάλλιστα να επιβιώνουν και εκτός των κυττάρων, παρόμοια με τον τρόπο που ζουν οι ιοί. Σε αντίθεση με τους ιούς, όμως, μπο­ ρούν να θανατωθούν με ορισμένα αντιβιο­τικά.

Τι συμπτώματα προκαλούν το ουρεόπλασμα και το μυκόπλασμα; Τα συμπτώματα μπορεί να απουσιάζουν σε πολλές περιπτώσεις ή μπορεί να παρατηρηθούν εκκρίσεις, κάψιμο, συχνουρία, επιτακτική ού­ρηση και πόνος.

Πώς γίνεται η διάγνωση; Ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις και καλ­λιέργειες είναι απαραίτητες. Η διάγνωση και η θεραπεία των ασθενειών που προκαλούνται από αυτούς τους Women’s Health Clinic Κολπίτιδες

|7


οργανισμούς είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω των εξής αιτίων: • Αυτοί οι οργανισμοί απαιτούν ειδικές εξε­ τάσεις, ακόμα και όταν αυτές διενεργούνται, παραμένει πολύ δύσκολο να απομονωθούν οι συγκεκριμένοι οργανισμοί και να θεραπευτεί ο ασθενής. • Τα τεστ δε γίνονται από ένα γενικό γιατρό ή το γυναικολόγο. • Μόνο λίγα, πολύ συγκεκριμένα αντιβιοτικά σκο­τώνουν τα συγκεκριμένα βακτήρια και τα αντιβιοτικά πρέπει να ληφθούν για πολλές ημέρες, εβδομάδες ή ακόμη περισσότερο. • Πολλοί ασθενείς δε λαμβάνουν τα φάρμακά τους σύμφωνα με τις οδηγίες που τους δόθηκαν ή δεν τα λαμβάνουν αρκετό καιρό, ώστε να θεραπευτούν ή έρχονται σε στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο και ξαναμολύνονται. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι μολύνσεις από αυτά τα βακτήρια μπορεί να προκληθούν με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα, μπορεί ένα άτομο να κολλήσει ουρεόπλασμα μέσω σεξουαλικής επαφής. Ωστόσο, αν διαγνωστεί ουρεόπλασμα σε κάποιο άτομο ή στο σύντροφό του, αυτό δε συνεπάγεται οπωσδήποτε απιστία

8|

Κολπίτιδες Women’s Health Clinic

κάποιου από τους συντρόφους, δεδομένου ότι αυτά τα βακτήρια μπορεί να υπάρχουν για πολλά χρόνια στον οργανισμό, χωρίς να προκαλούν κανένα σύμπτωμα. Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε με βεβαιότητα πώς ή πότε κάποιος μολύνθηκε για πρώτη φορά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι και οι δύο σύντροφοι θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν και να συνδράμουν στην πρόληψη τυχόν επιμόλυνσης μεταξύ τους.

Αντιμετώπιση μολύνσεων από ουρεόπλασμα και μυκόπλασμα Η θεραπεία συνήθως συνίσταται στη χρήση ορισμένων αντιβιοτικών, όπως οι τετρακυκλίνες ή οι ερυθρομυκίνες. Θεραπείες πρώτης γραμμής είναι είτε: • δοξυκυκλίνη 100 mg, 1 χάπι, λαμβάνεται από το στόμα δύο φορές ημερησίως για 14 ημέρες, ή • 400 mg, 2 χάπια, ερυθρομυκίνη λαμβάνεται από το στόμα τέσσερις φορές την ημέρα για 7 ημέρες Να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν είστε αλλεργικός σε κάποιο φάρμακο πριν από τη λήψη. Αποφύγετε κάθε σεξουαλική δραστηριότητα, ενώ παίρνετε το αντιβιοτικό. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες λήψης του αντιβιοτικού, όπως σας δόθηκαν και για όλο το χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις οδηγίες


του γιατρού σας. Αυτό είναι σημαντικό για να εξασφαλιστεί η πλήρης εξάλειψη της μόλυνσης.

Σημαντικό: • Και στο σύντροφό του ασθενή θα πρέπει να συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά για τη θερα­πεία της λοίμωξης, που συνήθως είναι τα ίδια. • Θα πρέπει να γίνει επανέλεγχος μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας με αντιβιοτικά, για να διακριβωθεί η πλήρης εξάλειψη της μόλυνσης: μία εξέταση ούρων ή λήψη κολπι­ κού δείγμα λαμβάνονται για επαναληπτική καλλιέργεια. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και για το σύντροφο τους ασθενή. Ίσως, χρειαστεί επανάληψη του κύκλου της αντι­βίωσης για τη θεραπεία της λοίμωξης.

Ουρεόπλασμα και μυκόπλασμα: η ιδιαίτερη φυσιολογία τους Το ουρεόπλασμα και το μυκόπλασμα είναι βακτήρια που συχνά βρίσκονται στο αναπα­ραγωγικό σύστημα τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. Δεν μπορούμε με ασφάλεια να χαρακτηρίσουμε αυτά τα δύο βακτήρια ως παθογόνα της αναπαραγωγικής οδού, επειδή βρίσκονται συχνά και σε γόνιμα, υγιή ζευγάρια εκτός εκείνων που αντιμετωπίζουν στειρότητα. Αν και η παρουσία αυτών των δύο βακτηρίων έχει ενοχοποιηθεί για το ρόλο που παίζει τόσο στη στειρότητα όσο και την αποβολή, οι ειδικοί μηχανισμοί με τους οποίους αυτά εξασθενούν τη γονιμότητα παραμένει ασαφής. Το ζήτημα του κατά πόσον το ουρεόπλασμα ή το μυκόπλασμα μπορεί να προκαλέσουν βλάβη του αναπαραγωγικού συστήματος ή αν η παρουσία τους αυξάνει το ποσοστό των αποβολών, επίσης, δεν έχει απαντηθεί οριστικά. Κατά συνέπεια, πολλές κλινικές δε διενεργούν διαγνωστικές εξετάσεις για ουρεόπλασμα ή μυκόπλασμα συνήθως. >

Θάλασσα και κολπίτιδες O καιρός «ανοίγει», οι βόλτες γίνονται πιο συχνές και το πρώτο μπάνιο στη θάλασσα δεν θα αργήσει να έρθει. Μαζί του, θα έρθει και η φλεγμονή του κόλπου που «χτυπά» όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας, αφού τα τρία τέταρτα του συνόλου θα προσβληθούν από κολπίτιδα σε κάποιο στάδιο της ζωής τους. Οι πιο τυχερές μπορούν να εμφανίσουν την κολπίτιδα μόνο μία φορά, αλλά αρκετές είναι εκείνες που ταλαιπωρούνται πολλές φορές μέσα σε ένα χρόνο. Ο γιατρός σου είναι πάντα αυτός που θα κάνει τη διάγνωση και θα σου προτείνει τη σωστή θεραπεία. Ταυτόχρονα με τις κολπίτιδες, εκεί χαμηλά παραμονεύουν και τα κάθε είδους Σε­ξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, τα οποία δυστυχώς γνωρίζουν άνθιση τα τε­ λευ­ταία χρόνια και έχουν «ξυπνήσει» και πολλά που θεωρούσαμε ξεπερασμένα και ανενεργά. Για όλα τα παραπάνω, οφείλεις να προσέχεις την ευαίσθητη περιοχή σου και να αναγνωρίζεις τα συμπτώματα που πρέπει να σου χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου πως κάτι δεν πάει καλά εκεί χαμηλά. Και μην ξεχνάς: Εάν εμφανίζεις επανειλημμένα κολπί­τιδα, ο γιατρός πρέπει να σε ρωτήσει για την ερωτική σου ζωή ώστε να διαπιστώσει μήπως σε επιμολύνει ο σύντροφός σου.

Women’s Health Clinic Κολπίτιδες

|9


Η ξηρότητα του κόλπου και πως θα την αντιμετωπίσετε

10 |

Κολπίτιδες Women’s Health Clinic


Α

πό τα συνήθη προβλήματα που αντι­ μετωπίζουν πολλές γυναίκες μετά τον τοκετό –όπως η αύξηση του σω­μα­τικού βάρους, οι ραγάδες, η χαμηλή λίμπιντοείναι και η κολπική ξηρότητα, η οποία μπορεί να εμφανιστεί και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Καλό είναι να καταναλώνετε τουλάχιστον 8 έως 10 ποτήρια νερό την ημέρα. Αλλά όταν πάσχετε από κολπική ξηρότητα, αυτή η ποσότητα νερού δεν είναι επαρκής. Έτσι, θα πρέπει να αυξήσετε την κατανάλωση νερού για να ελαχιστοποιηθεί η κολπική ξηρότητα.

Η επιλόχεια κολπική ξηρότητα μπορεί να σας ενοχλήσει για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά θα μειωθεί σταδιακά και θα εξαφανιστεί από μόνη της, μετά από λίγους μήνες. Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυ­μοσύνης και μετά, αλλά και ο θηλασμός αποτελούν τις κυριότερες αιτίες της κολπικής ξηρότητας μετά τον τοκετό.

• Αποφύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ και το κάπνισμα. Η κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να αποφεύγεται εντελώς, διότι είναι γνωστό ότι προκαλεί ξηρότητα στο σώμα. Η καφεΐνη και ορισμένα άλλα ποτά έχουν, επίσης, το ίδιο αποτέλεσμα. Περιορίστε όσο μπορείτε την κατανάλωσή τους, όπως και το κάπνισμα, καθώς η νικοτίνη μπορεί να αναστείλει τη σεξουαλική διέγερση.

Ωστόσο, η ξηρότητα του κόλπου μπορεί να επανέλθει ως χρόνια πάθηση που συνοδεύει την εμμηνόπαυση, με συνέπεια οι γυναίκες να υποφέρουν από επώδυνη συνουσία, που δυσκο­ λεύει τη σεξουαλική ζωή αλλά και βλάπτει τη συν­ αισθηματική ισορροπία του ζευγαριού. Όσο διατηρείται η φυσιολογική υγρασία του κόλ­ που, διατηρούνται και η ελαστικότητα, το πάχος και το pH του κόλπου σε φυσιολογικά επίπεδα. Αν διαταραχθεί αυτή η ισορροπία έχουμε κνησμό, ξηρότητα, πόνο στη σεξουαλική επαφή, κολπικές λοιμώξεις, μυκητίαση, όλα όσα ήδη αναφέραμε, αλλά και τσούξιμο κατά την ούρηση, επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις και ακράτεια των ούρων.

Πώς να αντιμετωπίσετε την κολπική ξηρότητα Μπορεί να είναι ενοχλητική αλλά είναι ανα­στρέ­ ψιμη η ξηρότητα του κόλπου. Οι λύσεις είναι απλές και αφορούν τη χρήση σκευασμάτων κυρίως ενυδατικών αλλά και κάποιες αλλαγές στις συνήθειες της πάσχουσας. • Διατηρήστε το σώμα σας ενυδατωμένο

• Ακολουθείστε ισορροπημένη διατροφή. Μια διατροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά βοηθά στην παραγωγή πρόσθετης λίπανσης του κόλπου. Προτιμήστε τρόφιμα όπως τα ψάρια, ιδιαίτερα το σκουμπρί, το σολομό και τον τόνο, τους ηλιόσπορους, το σουσάμι, τις κολοκύθες. • Αυξήστε την πρόσληψη βιταμινών. Ορισμένες βιταμίνες διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διατήρηση της ελαστικότητας του κόλπου και στη μείωση της κολπικής ξηρότητας, όπως η βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β. • Τρώτε τροφές πλούσιες σε ισοφλαβόνες. Έχει παρατηρηθεί ότι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ισοφλαβόνες βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων των ορμονών. Οι ισοφλαβόνες βρίσκονται στα κεράσια, στη σόγια, στα μήλα, στο σέλινο, στα καρύδια και στα όσπρια. • Αποφύγετε τις συχνές κολπικές πλύσεις και τα αρωματικά σαπούνια. Η χρήση αρωματικών σαπουνιών και άλλων υγρών καθαρισμού για την ευαίσθητη περιοχή μπορεί να διαταράξουν τη φυσική χλωρίδα Women’s Health Clinic Κολπίτιδες

| 11


του κόλπου ή να προκαλέσουν ξηρότητα. Μη χρησιμοποιείτε ό,τι διαφημίζεται στο εμπόριο, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το θέμα αυτό. • Χρησιμοποιείτε λιπαντικές κρέμες. Δεν πρέπει να έχετε σεξουαλική επαφή χωρίς σωστή λίπανση του κόλπου, αλλιώς η διείσδυση στον ξηρό κόλπο, μπορεί να οδη­γήσει σε πόνο, δυσφορία και εσωτερικές κακώσεις. Αν το σώμα δεν παράγει επαρκή φυσική λίπανση, τότε θα

πρέπει να εφαρ­μό­σετε μία καλής ποιότητας λιπαντική κρέμα. Επιλέξτε κάποια κρέμα με βάση το νερό, επει­δή είναι πολύ ασφαλέστερο για το σώμα σας. • Συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Αν δε δείτε βελτίωση στην ξηρότητα του κόλπου, ακολουθώντας όσα αναφέραμε πα­ραπάνω, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Εκείνος θα συνταγογραφήσει μια τοπική κρέμα ή από του στόματος φάρμακα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε σοβαρές περιπτώσεις κολπικής ξηρότητας, οι γιατροί συστήνουν ορμονική θεραπεία. Πολλές γυναίκες αποφασίζουν από μόνες τους τη χρήση οιστρογόνων, κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Η λανθασμένη και παρατεταμένη εφαρμογή τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και κολπικές αιμορραγίες. Όλα τα κολπικά προβλήματα δεν μπορούν να προληφθούν, ωστόσο, ο τακτικός έλεγχος βοηθά να διαγνωστεί όποιο πρόβλημα προκύψει το συντομότερο δυνατόν, αποφεύγοντας έτσι πιθανές επιπλοκές. Είναι σημαντικό να μην αποφεύγετε λόγω αμηχανίας να ρωτήσετε ανοιχτά το γιατρό σας για οτιδήποτε σας προβληματίζει και σας ενοχλεί. Είναι ο μόνος ειδικός που μπορεί να σας βοηθήσει. >

12 |

Κολπίτιδες Women’s Health Clinic


Αντιμετώπισε τη μυκητιασική κολπίτιδα

φυσικά μέσω της διατροφής Προτίμησε:

Περιόρισε:

• Καθαρή πρωτεΐνη από πηγές που δεν έχουν ορμόνες και συντηρητικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι)

• Τη συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων (λευκό ψωμί, μακαρόνια, δημητριακά, μπισκότα)

• Πράσινα Φυλλώδη Λαχανικά • Άψητους και ανάλατους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια, μακαντέμια, ηλιόσπορους) • Αγνά Έλαια Ψυχρής Ένθλιψης (ελαιόλαδο, λινέλαιο, λάδι καρύδας) • Φρούτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (φράουλες, πορτοκάλια, αχλάδια, βερύκοκα, νεκταρίνια) • Φυσικό, ζωντανό γιαούρτι και κεφίρ, γάλα χωρίς λακτόζη

• Λαχανικά όπως οι πατάτες, ο αρακάς και τα καρότα • Την κατανάλωση αλκοόλ και αναψυκτικών υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη • Επιδόρπια γιαουρτιού με ζάχαρη και γαλακτοκομικά (σε περιόδους έξαρσης των φαινομένων) • Έτοιμες σάλτσες και συνοδευτικά που περιέχουν “κρυμμένη” ζάχαρη και επεξεργασμένα λίπη • Αποξηραμένα ή κονσερβοποιημένα φρούτα και συμπυκνωμένους χυμούς Women’s Health Clinic Κολπίτιδες

| 13


Που θα μας βρείτε Λεωφ

. Αλεξ

άνδρα

ς

ας

Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 122

Λε

ωφ

ασ

ιλ

ίσ

ση

ς

Σο

φί

Μας το ζητήσατε, με χαρά το πραγματοποιήσαμε:

Health2Share® Ελάτε στο ιατρείο μας, παρέα με φίλες σας (2-4 άτομα) ή με κάποιο μέλος της οικογένειας σας, για τον ετήσιο έλεγχό σας (Παπ τεστ, Υπέρηχος, Doppler Μήτρας & Ωοθηκών, Πλήρης Καλλιέργεια Κολπικού Υγρού - Έλεγχος για Μυκοπλάσματα και Χλαμύδια, Έλεγχος Μαστών) και κερδίστε 30% έκπτωση η καθεμιά, στο σύνολο των υπηρεσιών!

Women’s Health Clinic Δρ. Δημήτρης Μπιλάλης MBBCh MMedSci FRCOG CCST Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 122, 115 26 Αθήνα, 3ος όροφος Τ: 210 7704393, F: 210 7756223, E: info@bilalisgynaikologos.gr Parking: Λεωφ. Μεσογείων 17, Αθήνα, Τ: 210 7705876 Πρόσβαση με το ΜΕΤΡΟ: έξοδος Αμπελόκηποι, γραμμή 3. Πρόσβαση με συγκοινωνία ΟΑΣΑ: Στάση ΑΘΗΝΑΙΟΝ, γραμμές: 3, 13, 601, 603, 450, 550

Kλείστε εύκολα και γρήγορα το ραντεβού σας online:

dbilalis.youcanbook.me

Το περιεχόμενο του παρόντος φυλλαδίου έχει ως στόχο την πληροφόρηση σας σχετικά με τις υπηρεσίες του ιατρείου μας. Απαγορεύεται η άνευ γραπτής άδειας του εκδότη κατά οποιονδήποτε τρόπο ή μέσο αντιγραφή, φωτοανατύπωση και εν γένει αναπαραγωγή και διανομή του παρόντος έργου. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΛΑΛΗΣ MΒBCh MMedSci CCST FRCOG - © BILALIS MEDICAL PUBLICATIONS ™


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.