't Vraagteken november 2019 - chiro Avelgem

Page 1

Driemaandelijkse uitgave, P708234, 4° kwartaal 2019

MAGAZINE CHIRO AVELGEM

‘T VRAAGTEKEN

VU en afzendadres : K. Byls, Oudenaardststeenweg 111, 8580 Avelgem ‘t Vraagteken is een infozine van chiro Kantekleer en chiro Scheldedal uit Avelgem. Het wordt samengesteld door leiding, groepsleiding, volwassen begeleiding en sympathisanten.


CHIRO

2


AVELGEM INHOUD Afscheid Annemie 4 Leidingsweekend Staden 6 Leidingsweekend Kortrijk 7 Leefweek aspi meisjes 8 Dag van de jeugdbeweging 10 Ambriage 12 Sinterklaas 14 VZW Chiroheem 16 Koetjeboef 18 Chiro op feesteworpstoet 20 Bivak 22

3


CHIRO Droevig afscheid van kookmoeke Op 15 september 2019 kregen wij met de chirojongens het slechte nieuws dat Annemie Herman (Mieke) overleden was aan haar slepende ziekte. Annemie was kookmoeder sinds 2007 en heeft dus heel veel leden en leiders zien opgroeien. Iedereen kende ook Annemie, ze stond altijd klaar voor een babbel, was benieuwd naar wat je in je leven deed na de chiro en verzorgde ons wanneer we ziek of gevallen waren. Een echt moederfiguur dus voor vele leden en leiding. Vorig werkjaar, voor we vertrokken op bivak naar Sint-Lenaarts, kregen we het slechte nieuws dat je omwille van je gezondheid niet met ons meekon op bivak. Iets wat bij vele leiders en leden insloeg als een bom. Dit was dan ook voor velen het eerste kamp zonder jou, zonder de zorgzame Mieke. Omdat we het met de chiro toch belangrijk vonden om jou te bedanken en te tonen dat we jou misten, maakten we een grote kaart met al onze namen op. Ik weet nog goed hoe trots en dankbaar je was op en voor die kaart. Trots op de chirojongens die je niet vergeten waren. Je pinkte een traan weg van geluk, waardoor ook bij mij een traan klaar zat. Annemie, we zullen je ontzettend missen in de chiro. Maar we trekken ons op aan de mooie, lieve herinneringen aan een positieve en optimistische vrouw. Bedankt voor al deze mooie jaren met ons in de chiro. Vanwege de chirojongens en (oud-)leiding van Avelgem. Thomas Missiaen.

4


AVELGEM

5


CHIRO Leidstersweekend Staden 2019 Op vrijdag 11 oktober 2019 vertrokken wij met de voltallige leidstersploeg op weekend. Onze uitstap ging naar de chirojongens Sint-Jan in Staden (Hospitaalstraat 14). We reden er met 4 auto’s naar toe. Tegen 20u30 was ook de laatste auto aangekomen. Eens aangekomen op de weekendplaats aten we croque monsieurs en speelden we een spel. Erna gingen we nog naar T-dansant, een fuif georganiseerd door de chiromeisjes van Staden in het Blommenhof in Staden. De volgende ochtend ontbeten we allen samen en speelden we een spel in de voormiddag. ’s Middags aten we wraps met kip en verse groentjes. Daarna speelden we opnieuw een spel en tegen 16u kwam Nele (onze VB) ons verassen met overheerlijke taart. We hielden een kleine vergadering en dan werd er spaghetti klaargemaakt door de nieuwe leiding. We aten deze op en speelden erna nog een spel. De zondagmorgen ontbeten we allen samen en begonnen erna te kuisen. Tegen 11u vertrokken we weer richting Avelgem. Daar aten we in de chiro nog lekkere frietjes van de frituur. Daarna gaven we nog een namiddag chiro aan onze leden en tegen 17u30 kon iedereen naar huis.

6


AVELGEM Leidersweekend Kortrijk 2019 In het weekend van 11 tot 13 oktober gingen we met de voltallige leidersploeg op weekend. De locatie was nog een verrassing dus niemand wist naar waar we gingen. Na een korte autorit kwamen we toe op de weekendplaats die in Kortrijk bleek te zijn. Toen we aankwamen installeerden we ons in een van de lokalen. Het was redelijk krap om allemaal in een lokaal te liggen omdat de helft van de leiders het nodig vond om een tweepersoons matras mee te nemen. Daarna kregen we een stevige maaltijd van onze kookploeg en speelden we nog een spel over Rusland. De volgende dag gingen we in de voormiddag op verkenning in Kortrijk waar we ondervonden dat het omgekeerd oplopen van een roltrap nogal lastig is. In de namiddag speelden we baseball en kwamen we er achter dat de kerelleiding en de langharige leiding geen goeie combo is. ’s Avonds verplaatsten we ons naar het kartcircuit van Kortrijk waar we tegen elkaar raceten voor de eerste plaats. Hoofdleidster Libbie dacht gewonnen te hebben, maar tot zijn grote teleurstelling was dit niet waar. Eenmaal terug op de weekendplaats wilden we nog een potje presidenten, maar het kaartspel was spoorloos verdwenen. Na een langdurige zoektocht achter het kaartspel gaven we de moed op en besloten we om te gaan slapen zodat we de volgende dag fris zouden zijn om leiding te geven. De volgende dag kuisten we de boel op en vertrokken we weer richting Avelgem. Toen we aankwamen in de chiro hebben we nog genoten van een goeie pak friet zodat we in de namiddag weer vol enthousiasme onze leden een top namiddag in de chiro konden bezorgen.

7


CHIRO Leefweek aspi-meisjes Een leefweek is een week waar de aspi’s samen met hun leidsters in de chirolokalen leven voor een week. We doen dan van alles samen. We koken samen, studeren samen maar we maken vooral veel plezier samen! Maandag hebben we lekkere tapasschotel gegeten en keken we naar een film door Yana gekozen genaamd: that’s my boy. Dinsdag hebben we spaghettiwraps gegeten en op just dance tegen elkaar gebatteld. Marieze is gewonnen (ik denk dat ze valsspeelde maar ssstt niet doorvertellen). Woensdag hebben we lekkere frietjes gegeten met de newbies en een leuke quiz gespeeld. Om 16 uur zijn we naar de molecule geweest en moesten we allerlei opdrachtjes uitvoeren zoals met z’n allen rond de kerstboom zitten en 3 liedjes zingen of midden in de winkel een modeshow geven . Donderdag moesten we op wieltjes naar school. Ik ging op skeelers en Nina op de step. Ook moesten we onze schooltas veranderen door een vuilniszak (we waren nog geen 5 min vertrokken en Nina haar zak was doorgescheurd). Toen Yana aankwam op de chiro, merkte ze ook dat haar fiets opeens ballonnen en een vlag had gekregen . ‘s Avonds heeft Yana voor iedereen macaroni gemaakt en hebben we gepraat over hoe ze in Berlijn Latijns praten . Daarna hebben we met z’n allen rond het vuur gezeten en liedjes meegebruld. Vrijdag was het dag van de jeugdbeweging. Dat was voor ons niet meer zo speciaal want we droegen al heel de week ons chirokledij. We moesten met een speciaal kapsel en een opblaasbare band naar school. Daar was muziek en speelden we allerlei leuke spelletjes.

8


AVELGEM

‘s Avonds hebben we dan al een beetje opgekuist en WAP gegeten . Dan kwam alle leiding toe en hebben we allemaal gezellig samengezeten. Daarna zijn we vertrokken naar krak om de nacht van de jeugdbeweging te vieren. Het was een super super super toffe week! We willen graag de leiding heel hard bedanken want we hebben ons echt geamuseerd! Groetjes De aspi-meisjes xxx

9


CHIRO Zeno’s blik op DVDJ Er zijn dagen in het jaar die toch veel te snel voorbijgaan… Kerstdag, je verjaardag, vakantiedagen MAAR VOORAL DE DAG VAN DE JEUGDBEWEGING!! Het begon al vroeg voor alle leden van alle jeugdbewegingen in Avelgem en omstreken met een ontbijt à volonté in jeugdhuis Krak. Iedereen was er welkom vanaf 7 uur, terwijl de organisatoren er nog veel vroeger aan begonnen waren (respect daarvoor), er was koffie, sinaasappelsap, fruit en er waren croissants om onze hongerige magen te spijzen. Er kwamen maar liefst een 50-tal leden van Chiro, Scouts, KLJ, speelpleinwerking en zelfs enkele patro’s afgezakt voor deze lekkernijen. Eenmaal iedereen zijn wegen gescheiden waren (velen weer naar school) werd het jeugdhuis klaargezet voor de “nacht van de jeugdbeweging”. Deze epische fuif werd gegooid door het bestuur van Krak en Jeugdaanbod Avelgem, de combinatie van deze 2 heeft nog nooit op iets slechts uitgedraaid en dat was ook op de dag van de jeugdbeweging niet anders. Menig lid en leider waren aanwezig, evenals hun vrienden die ook een leuk einde wouden breien aan hun toffe dag. Er was veel leven in de brouwerij met enkele leuke deuntjes van de verschillende dj’s die elks alles gaven om dan toch maar de winnaar te worden van een wedstrijd: deze zal mogen draaien op DE afsluiter van het jaar; New Years Eve, de eindejaar fuif van Krak. Na deze te hebben gehoord was het tijd voor de plaatselijk beter bekende dj’s weer te mogen aanhoren. Zij draaiden nog tot de late uurtjes tot ook de laatsten het moesten opgeven. WE HOPEN DAT DIT NIVEAU VOLGEND JAAR GEËVENAARD KAN WORDEN!

10


AVELGEM

11


CHIRO Ambriage

Op Ambriage is ambiance verzekerd! Op 14 september vertrokken we met 9 leidsters en 4 leiders van chiro Avelgem op Ambriage. Ambriage is een weekend waarop alle chiroleiding van West-Vlaanderen samenkomt om allerlei activiteiten te doen. Zo konden we andere leiding leren kennen vanuit verschillende regio’s. We startten onze dag met ons tentje op te zetten en ons klaar te maken voor het spel. In het spel was Melania Trump vermoord en moesten we met de wereldleiders gaan praten om erachter te komen wie de dader was. Uiteindelijk bleek dat de bodyguard van Macron de opdracht had gekregen om Melania te vermoorden want Macron had op een dronken avond Melania zwanger gemaakt. Na de onthulling gingen we terug naar het plein waar de Chiroband klaar stond voor een mega zotte zangstonde! We zongen wat klassiekers en ook het nieuwe jaarthemalied ‘grenzeloos chiro’ (dat daarna nog uren in ons hoofd zat). Hierna mochten we onze gamelle halen en kregen we 3 bonnen om te eten. Er stonden meerdere kraampjes waar we lekker eten konden halen en zelf desserts! Nadat we ons eten hadden laten zakken was het tijd voor de slotshow. We kregen een bingokaart met daarop verschillende fobieën en de crew speelde een toneeltje. Steeds als er een fobie in voorkwam mochten we een vakje doorstrepen om zo de bingokaart af te werken. Hierna was er nog een groot feest! Met allemaal chirofanaten kwam dit natuurlijk helemaal goed!! Het was een geslaagde dag! Tot volgend jaar Ambriage!

12


AVELGEM

13


CHIRO Dag lieve kinderen, Nog even en dan zijn we er weer, dan gaan we genieten van de Avelgemse sfeer. Zondag 24 november is de grote dag, dat ik jullie prachtige chiro terug bezoeken mag. Rond 14 uur komen we jullie chiro binnen, dan kan het feest pas echt beginnen. Hopelijk zijn jullie er weer allemaal bij, dat maakt ons namelijk ontzettend blij! Ik hoop dat jullie allemaal flink zijn geweest, dan houden mijn Pieten zich bedeesd. Wees dus nog eens extra lief tegen je leidster of leider, zo ben je een echte strijder! Kan je niet meer wachten op onze komst? Kleur dan deze mooie kleurplaat in! Vele groetjes, Sinterklaas en zijn Pieten

14


AVELGEM

15


CHIRO VZW CHIROHEEM AVELGEM Wat doet vzw chiroheem Avelgem Vzw chiroheem Avelgem zorgt voor het bouwen, onderhouden en verhuren van de gebouwen en terreinen in de Driesstraat. We stellen onze locatie open als jeugdlokaal voor chirojeugd Avelgem én als jeugdverblijfcentrum voor tal van andere jeugdverenigingen. Wij willen een warm nest bouwen voor jongeren waar zij samen kunnen ontdekken, spelen, samenwerken, ravotten, kamperen, … Zorgen voor een veilige én stevige speelomgeving, daar draait het bij ons om! Om dit te realiseren, kunnen wij rekenen op enthousiaste, lokale vrijwilligers met een hart voor de spelende jeugd. Zeg maar een bonte mix van ouders, oud‐leiders, volwassen begeleiders, hoofdleiders en andere sympathisanten. Naast het bouwen en werken, creëren we ook zelf een plek waar er met plezier teruggeblikt kan worden op mooie jeugdherinneringen én waar ook nieuwe onvergetelijke momenten worden gemaakt. Onze hoofddoelen • Jeugdlokaal – Chiromeisjes Avelgem – Chirojongens Avelgem • Jeugdverblijfcentrum (erkenning type A) – Zomerverhuur (door vzw) – Weekendverhuur (door chirojeugd Avelgem) onderhoud terrein, brandveiligheid, toegankelijkheid, hygiëne, … • Verhuren: reservaties, ontvangst, rondleiding, tussentijdse

16


AVELGEM Onze rol • Bouwen: investeren in veilige lokalen, gebouwen, keuken, terrein, oprit, … • Onderhouden: schoonmaak gebouwen net voor de zomerverhuur, onderhoud terrein, brandveiligheid, toegankelijkheid, hygiëne, … • Verhuren: reservaties, ontvangst, rondleiding, tussentijdse bezoeken, eindcontrole, financiële afrekening, … • Samenkomen: eetfestijn, vergaderingen, werkdagen, kuisdagen, nieuwjaarsreceptie, burenreceptie, deelnemen aan activiteiten van chirojeugd,… Bouwen, onderhoud, verhuren en samenkomen doen we op zo’n 6 werkdagen per jaar. Vzw chiroheem Avelgem ontneemt de chiro de kopzorgen rond infrastructuur en terreinen, zodat chiroleiding zich ten volle kan concentreren op de chirowerking. Zin om hier aan mee te werken? Handige harry of twee linkse handen? Iedereen kan zijn steentje bijdragen! Aarzel niet om contact op te nemen met ons! [Lokaal] Driesstraat 69, 8580 Avelgem [Voorzitter] Jonas Hillaert, Textielstraat 5, 8550 Zwevegem [Secretaris] Annelies Depraetere, Moense Beekstraat 7.A, 8552 Moen [E-mail] jonas.hillaert@gmail.com / annelies.depraetere@telenet.be [Site] www.chiroavelgem.be

17


CHIRO Koetjeboef op 17 november

Vzw chiroheem en chirojeugd Avelgem slaan binnenkort terug de handen in mekaar om hun etentje “Koetjeboef ” te organiseren. Op zondag 17 november vanaf 11.30u kan u lekker eten in de refter van het college, Kasteelstraat 12. Op het menu staat steak met een saus naar keuze (peper, champignon of natuur). Voor diegenen die liever vis eten is er “vis au vent” voorzien: een vijftal soorten vis in een zachte saus opgediend op een vidéetje. Er is ook een vegetarische schotel verkrijgbaar. Kinderen kunnen kiezen uit gehaktballetjes in tomatensaus of fishsticks en de -6 jarigen eten gratis (zelfde keuze als kinderschotel). Alles wordt geserveerd met groenten en frietjes. Om de zaken vlot te laten verlopen werken we in twee shiften, shift 1 van 11.30u tot 12.30u en shift 2 vanaf 13.00u. De ervaring leert dat voor shift 2 een langere wachttijd tot de mogelijkheden behoort. Gelieve de shift van uw keuze door te geven bij inschrijving, via email of op de inschrijvingsstrook die u vindt in deze folder. Als je op voorhand inschrijft EN betaalt is de prijs iets lager dan als je op zondag aan de kassa betaalt. Naast het eten valt er in de namiddag ook wel wat te beleven. De allerjongsten kunnen terecht in onze supergezellige peuter- & kleutertuin, zodat de ouders rustig kunnen tafelen. Kinderen en jongeren kunnen in de sporthal terecht. We voorzien daar heel wat spelmateriaal, waarmee iedereen vrijblijvend (en onder toezicht van de leiding) allerhande spelen kan uitproberen. Maar uiteraard kan u ook in alle rust nog wat napraten in de bar. www.chiroavelgem.be - fb.com/chiroavelgem

18


AVELGEM

19


CHIRO

20


AVELGEM Chiro Avelgem op de Feesteworp

21


CHIRO

22


AVELGEM Boodschap van de afsluit-wasbeer

AAR N L A MA E L L A ER! KOM B M E V O OP 17 N

F

BOE E J T E KO

23


DE KALENDER Zondag 10 november 2019 Chiro voor alle afdelingen. Zondag 17 november 2019 Op zondag 17 november vindt het jaarlijkse eetfestijn van chiro Avelgem plaats: KOETJEBOEF. Er is op 17 november GEEN chiro-activiteit in het lokaal. Zondag 24 november 2019 Chiro voor alle afdelingen. De jongste afdelingen krijgen bezoek van Sinterklaas. Zondag 1 december 2019 Chiro voor alle afdelingen. Zondag 8 december 2019 Chiro voor alle afdelingen. Zondag 15 december 2019 Chiro voor alle afdelingen. Het is mogelijk dat toppers, tippers, tiptiens, kerels en aspi’s tijdens de examens chiro hebben op vrijdag- of zaterdagavond. Zij worden verwittigd door de afdelingsleiding. De bivakdata zijn reeds gekend Bivak voor de meisjes: Zondag 5 – maandag 13 juli 2020 Bivak voor de jongens: Maandag 13 – dinsdag 21 juli 2020 Tiptiens, kerels en aspi’s vertrekken enkele dagen eerder. Gelieve hier al rekening mee te houden bij het opmaken van uw vakantieplannen. WWW.CHIROAVELGEM.BE FACEBOOK.COM/CHIROAVELGEM