Page 1

∆ΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΟ

Test - Review


ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ Για το 2014, το όραµα της Kawasaki ήταν η παρουσίαση του νέου scooter J300. Η Kawasaki µπαίνει µε αυτό το σκούτερ σε έναν κόσµο που δεν είχε έως τώρα παρουσία, φτιάχνοντας ένα µοναδικό σκούτερ H οµάδα του Biker Spirit έκανε Test Ride το Kawasaki J300 και σας το παρουσιάζουµε.


ΣΧΕ∆ΙΑΣΗ Το ντεµπούτο της Kawasaki στον κόσµο των Scooter από οπτικής πλευράς δείχνει να έχει κάνει το πρώτο σωστό βήµα µιας και βλέποντας τον J300 δεν µπορεί ακόµα και ο ποιο "δύσκολος" παρά να παραδεχτεί πως είναι ένα όµορφο scooter. Όπως αναφέρει η Kawasaki το J300 είναι σχεδιασµένο από την οµάδα σχεδίασης του εργοστασίου, για αυτό και το J300 είναι στην λογική της Kawasaki µε πολλές αιχµές και γωνίες στην σχεδίαση όπου προσδίδει µια επιθετικότητα που είναι στο DNA της Kawasaki! Αν το δεις από πίσω καταλαβαίνεις αµέσως ότι πρόκειται για σκούτερ, αν το δεις από µπροστά σου δίνει εντελώς διαφορετική αίσθηση. Οι τεράστιοι προβολείς δηµιουργούν µια µεγάλη επιφάνεια από τζάµι µαζί µε την αρκετά µεγάλη του ζελατίνα που σου δίνει την αίσθηση ότι πρόκειται για µια τουριστική µοτοσυκλέτα. Τα φλας βρίσκονται δεξιά και αριστερά λίγο ποιο κάτω από τους προβολείς ενσωµατωµένα στο φερινγκ και είναι ευδιάκριτα αµέσως. Ποιο κάτω κάνει την παρουσία του το ψυγείο, τοποθετηµένο µέσα στο φερινγκ µε τέτοιο τρόπο που το σκούτερ θυµίζει έντονα το Ninja Βεβαία όπως θα πούµε πολλές φορές σε αυτήν την στήλη η εµφάνιση είναι ένα υποκειµενικό πράγµα και για τον καθένα κάτι ξεχωριστό!

ΕΛΑΣΤΙΚΑ Η εµπρός ζάντα των 14 ιντσών φοράει ελαστικό 120/80-14 M/C 58S και η πίσω ζάντα των 13 ιντσών φοράει ελαστικό 150/70-13 M/C 64S.


Ο κινητήρας είναι 299 cm3 και η πρώτη εντύπωση που αφήνει είναι εξαιρετική, µε την δύναµη του και την γρήγορη απόκριση του στο άνοιγµα του γκαζιού. Οι 28 ίπποι που ανακοινώνει η εταιρία µας φάνηκαν απόλυτα αληθινοί. Είναι µονοκύλινδρος τετράχρονος, υδρόψυκτος µε 4 βαλβίδες και µε κυβισµό στα 299 cm3. Την τροφοδοσία του καυσίµου την κάνει ο ηλεκτρονικός ψεκασµός της Keihin µε ένα σώµα 34 mm και η ανάφλεξη του είναι πλήρως ψηφιακή ελεγχόµενη από το ECU που λαµβάνει υπόψη του την θερµοκρασία του ψυκτικού υγρού, την θερµοκρασία της ατµόσφαιρας, τη θέση του γκαζιού, τη γωνία του στροφάλου, τον αέρα που µπαίνει στο φιλτροκούτι, την ταχύτητα του σκούτερ και δίνει στον κινητήρα την ιδανική ποσότητα καυσίµου, ανεξαρτήτως συνθηκών, κάνοντας το έτσι πάρα πολύ οικονοµικό. Η εκκίνησή του κινητήρα γίνεται εύκολα από µια µίζα, το µοτέρ του είναι ήσυχο και ο ήχος της εξάτµιση είναι µπάσος και ιδιαίτερα συµπαθητικός για τα γούστα µας. Η Μετάδοση γίνεται µε φυγοκεντρικό συµπλέκτη CVT και η τελική µετάδοση µε Ιµάντα.

ΠΛΑΙΣΙΟ O Τύπος πλαισίου του είναι σωληνωτό τύπου διαµάντι, από ατσάλι και είναι στιβαρό µε αποτέλεσα να σου δίνει πολύ καλή αίσθηση στο δρόµο. Στην µέση το σκούτερ έχει αρκετό χώρο κατειληµµένο για να µπορέσουν οι σωλήνες του πλαισίου να είναι µακριά από το κέντρο, για να υπάρχει αυξηµένη ακαµψία.

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

299cc


ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Μπροστά έχει τηλεσκοπικό πιρούνι 37 mm που κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά, διαβάζει αρκετά καλά την άσφαλτο και έχει την απαραίτητη σταθερότητα ακόµα και στην τελική του ταχύτητα. Πίσω έχει δυο αµορτισέρ µε ρύθµιση προφόρτισης 5 θέσεων όπου και αυτή η διπλή ανάρτηση κάνει καλά την δουλειά της και κυρίως δεν σε κάνει να υποφέρεις στους δρόµους της πόλης µε τις πάρα πολλές λακκούβες.

ΦΡΕΝΑ Μπροστά έχει ένα µονό δίσκο 260 mm τύπου µαργαρίτα µε διπίστονη δαγκάνα και βέβαια λειτουργεί πολύ καλά και σε συνδυασµό µε το ABS σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια πατώντας το µπροστινό φρένο χωρίς να σε φοβίσει πουθενά. Πίσω έχει ένα µονό δίσκο 240 mm τύπου µαργαρίτα και αυτός µε διπίστονη δαγκάνα και είναι αρκετά ισχυρό όπου χρειαστεί.

ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ Κάτω από τη σέλα χωράει ένα full face κράνος και µένει αρκετός χώρος για µια τσάντα . Αρκετά καλός συνολικά ο χώρος κάτω από τη σέλα, αλλά κάπως στενός προς το µέρος του οδηγού. Η Σέλα ανοίγει εύκολα µε το γύρισµα του διακόπτη και σηκώνετε οµαλά και στέκεται χωρίς να πέφτει χάρις σε ένα µικρό αµορτισέρ που διαθέτει εσωτερικά. Επίσης ανοίγοντας η σέλα ανοίγει αυτόµατα ένα µικρό φως που σε βοηθά στο σκοτάδι να δεις. Στην ποδιά το ντουλαπάκι είναι βαθύ αλλά στενό µε πρίζα τύπου αναπτήρα για ρεύµα 12 Volt αλλά µε ένα µεγάλο ελάττωµα: ∆εν κλειδώνει.

ΟΡΓΑΝΑ Ο σχεδιασµός των οργάνων είναι απλός και κλασικός, µε όµορφο µπλε φωτισµό. Ανάµεσα στα µεγάλα στρογγυλά αναλογικά όργανα του κοντέρ και του στροφόµετρου, βρίσκεται το ψηφιακό πολυόργανο. Τα κουµπιά χειρισµού των οργάνων είναι λίγο σκληρά και δύσχρηστα όταν φόρας γάντια. Οι ενδείξεις και οι πληροφορίες είναι πλήρη, υπάρχει, ένδειξη θερµοκρασίας, στάθµης βενζίνης, φλας, φώτα, ρολόι κ.λπ.

ΦΩΤΑ Τα φώτα του είναι πολύ καλής έντασης, µε αρκετή δύναµη και µε καλή δέσµη και στις δύο σκάλες, ενώ στα φώτα θέσης υπάρχουν LED. Πίσω υπάρχουν LED


∆ΙΑΣΤΑΣΕΙΣ - ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Οι διαστάσεις του είναι αρκετά µεγάλες αφού φτάνει σε µήκος 2,235 mm, πλάτος 775 mm και ύψος 1,260 mm. Όπως δείχνουν και τα νούµερα το J300 είναι µακρύ και αυτό βοηθά στην σταθερότητα του ακόµα και στην τελική του ταχύτητα, αλλά ίσως δυσκολέψει κάποιους στους ελιγµούς µέσα στην πόλη, αν και εµάς δεν µας δυσκόλεψε ιδιαίτερα. Το µεταξόνιο του είναι 1,555 mm. Το ύψος του είναι χαµηλό µε απόσταση από το έδαφος στα 145 mm και µε το ύψος της σέλας στα 775 mm που σηµαίνει πως µπορεί να το κουµαντάρει άνετα ακόµα και άτοµο κάτω του 1,70 ύψους. Οι χειρολαβές του πίσω ενώνονται µε τη σχάρα και είναι κατασκευασµένα όλα από σκληρό, ανθεκτικό πλαστικό. Οι χειρολαβές είναι µεγάλες και αν χρειαστεί ο συνεπιβάτης µπορεί να κρατηθεί µε άνεση. Οι µανέτες των φρένων είναι ρυθµιζόµενες έτσι ώστε ο οδηγός να µπορεί να τις φέρει στα µέτρα του. Μπροστά στην ποδιά υπάρχει ένα άγκιστρο ώστε να µπορείς να κρεµάσεις µια τσάντα αν χρειαστείς όταν θα πας για ψώνια. Ένα θετικό είναι η κεντρική κλειδαριά του σκούτερ όπου έχει φραγή ασφαλείας και για να ανοίξει πρέπει να χρησιµοποιήσεις το πίσω µέρος του κλειδιού για να ελευθερωθεί η σχισµή και να µπει το κλειδί µέσα. ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ: Για να φτάσεις στο ρεζερβουάρ πρώτα πρέπει να ανοίξεις το πορτάκι, που βρίσκεται πάνω στο τούνελ ανάµεσα στα πόδια του αναβάτη, µετά ξεκλειδώνεις την τάπα, η οποία µπαίνει και βγαίνει εύκολα. Το ντεπόζιτο είναι τοποθετηµένο κάτω από το δάπεδο για να κατεβαίνει το κέντρο βάρους του scooter. Η χωρητικότητα του ρεζερβουάρ είναι 13 λίτρα. ΣΤΑΝΤ: Έχει δυο σταντ, το κεντρικό και το πλάγιο, τα οποία και τα δυο είναι εύκολα στο άνοιγµα τους και προσφέρουν καλή σταθερότητα. Στο κεντρικό σταντ το σκούτερ σηκώνεται εύκολα χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. ∆ΙΑΚΟΠΤΕΣ: Από διακόπτες έχει τους κλασικούς, στα δεξιά το kill switch , το κουµπί της µίζας και µπροστά τον διακόπτη των αλάρµ. Στο αριστερό χέρι έχει το κουµπί της κόρνας, των φλας, των φώτων µικρή και µεγάλη σκάλα και µπροστά το σινιάλο. ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ: Οι καθρέφτες του είναι αρκετά καλοί και σε σχήµα και ύψος και το οπτικό πεδίο είναι καλό στους περισσότερους σωµατότυπους, αν είναι κάποιος εύσωµος µε φαρδύς ώµους δεν έχει καλή ορατότατα.


Ο∆ΗΓΟΣ - ΣΥΝΟ∆ΗΓΟΣ ΣΤΟ ΣΚΟΥΤΕΡ Ο Ο∆ΗΓΟΣ κάθετε πολύ βολικά πάνω στην "αρχοντική" σελά, ελάχιστα γυρτός µπροστά ενώ τα χέρια, είναι σχεδόν παράλληλα µε το έδαφος. Η ΣΕΛΑ είναι δύο επιπέδων, µε τον οδηγό να κάθεται χαµηλά (στα 775mm από το έδαφος). Είναι καλοσχεδιασµένη µε αρκετό πλάτος όπως και το µήκος, και µε σχετικά ικανοποιητικό αφρώδες που σε κρατά ξεκούραστο µέσα στην πόλη, σε µικρές αλλά και µεγαλύτερες διαδροµές. Για να νιώσεις άβολα και ενόχληση πρέπει να περάσει αρκετή ώρα. Το µαξιλαράκι - πλάτη του οδηγού τον υποστηρίζει πολύ καλά σε κάθε άνοιγµα του γκαζιού. Το υλικό του καλύµµατος της είναι αντιολισθητικό. Ο ΣΥΝΟ∆ΗΓΟΣ κάθεται άνετα στο επάνω επίπεδο της σέλας όπου έχει περισσότερο αφρώδες, σε σχέση µε τον οδηγό και έχει και καλή θέα ώστε να µην βαριέται σε κοντινές αλλά και µεγαλύτερες βόλτες. Τα πόδια του συνοδηγού κάθονται στους δυο µασπιέδες που ανοίγουν και είναι βολικοί. Το κάλυµµα όπως και στο εµπρός κοµµάτι της σέλας είναι αντιολισθητικό και έτσι ο συνοδηγός δεν γλιστρά σε απότοµα φρεναρίσµατα και κοψίµατα και δεν πέφτει πάνω στον οδηγό. Το ΤΙΜΟΝΙ έχει καλό κόψιµο και προς τις δυο κατευθύνσεις (δεξιάαριστερά), θα λέγαµε ότι έχει το µέσο όρο κοψίµατος των περισσοτέρων µοτοσυκλετών. Το τιµόνι διαθέτει αντίβαρα µε αποτέλεσµα οι κραδασµοί από τον κινητήρα να είναι ελάχιστοι. Η προστασία που παρέχει το ολόσωµο ΦΕΡΙΝΓΚ - ΠΟ∆ΙΑ του και η ΖΕΛΑΤΙΝΑ του είναι αρκετά καλή για τον οδηγό από τον αέρα αλλά και από την βροχή. Βέβαια για να πετύχει την καλύτερη προστασία ο οδηγός, πρέπει να µαζευτεί αρκετά µέσα στο σκούτερ κλείνοντας τα πόδια του. Η ζελατίνα προσφέρει µια καλή προστασία ανάλογα µε το ύψος του οδηγού. Στον αναβάτη µας που έχει ύψος 1.85 τον προστάτεψε αρκετά καλά εκτός µερικών στροβιλισµών στην κορυφή του κράνους.


Ο∆ΗΓΩΝΤΑΣ


ΕΠΙ∆ΟΣΕΙΣ Η Kawasaki δίνει την απόδοση του κινητήρα µε ιπποδύναµη 28 ίππων, στις 7.750 rpm και ροπή 2,87 kgm, στις 6.250 rpm. Η πραγµατική τελική του KAWASAKI J300 ξεπερνάει τα 150 χ.α.ω. Στον τοµέα της ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ τα πηγαίνει πολύ καλά, αφού για 100 χιλιόµετρα µεικτής διαδροµής έχει κατανάλωση, 4,5 λίτρα.


ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ Παρά τον σχετικά µεγάλο όγκο του, κινείτε µια χαρά ανάµεσα στα αυτοκίνητα χωρίς να σε φοβίζει. Στο άνοιγµα του γκαζιού από στάση, ξεκινάει δυνατά χωρίς να κοµπιάζει δίνοντας την δύναµη του αµέσως. Τα 60 χ.α.ω έρχονται πολύ γρήγορα και η κίνηση στην πόλη είναι άνετη χωρίς να σε "κωλύει" πουθενά. Το κράτηµα είναι ένα από τα ισχυρά σηµεία του KAWASAKI J300, οι σχετικά σφιχτές αναρτήσεις και ειδικά η πίσω καθώς και οι διαστάσεις των ελαστικών (µεγαλύτερου πλάτους και χαµηλότερου προφίλ) σε συνδυασµό µε τα καλάµια του πιρουνιού, διαµέτρου 37 mm και µε διαδροµή 110 mm, σου δίνουν την σταθερότητα και την σιγουριά στις στροφές κυρίως µέσα στους ιδιαίτερα ολισθηρούς δρόµους της πόλης. Βέβαια όπως είπαµε στις συνθήκες πόλης που θέλεις ελιγµούς δεν µπορεί να συναγωνιστεί άλλα µικρότερα σκούτερ, παρόλα αυτά µε λίγη προσπάθεια µπορεί να ελιχθεί ανάµεσα σε µποτιλιαρισµένα αυτοκίνητα. Το KAWASAKI J300 έχει πολύ καλά φρένα µε δύναµη και πολύ καλή αίσθηση στις µανέτες (που ρυθµίζονται). Το σύστηµα ABS που διαθέτει κάνει το J300 να σου δίνει αίσθηση ασφάλειας που είναι πραγµατική κάτι που είναι πολύ βασικό στους δρόµους της πόλης που γλιστρούν πάρα πολύ, πόσο µάλλον όταν θα πέσουν και οι πρώτες ψιχάλες.


ΕΚΤΟΣ ΠΟΛΗΣ Όταν βγεις στην εθνική νιώθεις ότι οδηγείς µια µοτοσυκλέτα µεγάλου κυβισµού και αυτό οφείλεται στον δυνατό κινητήρα του που σου δίνει την αίσθηση περισσότερων κυβικών. Η ροπή του φαίνεται στα προσπεράσµατα και στην κίνηση µε δύο άτοµα. Άνετα ταξιδεύεις χωρίς ζόρι µε 120-150 στο κοντέρ, διανύοντας µεγάλες αποστάσεις αρκετά ξεκούραστα µε την υπάρχουσα ζελατίνα. Αν είσαι ψήλος πάνω από 1.80 και έχεις πολλούς στροβιλισµούς που σε ενοχλούν, µπορείς να το λύσεις εύκολα µε την τοποθέτηση µιας ψηλότερης ζελατίνας. Η άνεση που ανοίγει από τα 100 στα 150 είναι αξιοπρόσεκτη που δεν το περιµένεις από ένα σκούτερ 300 κυβικών. Η στάση οδήγησης που είναι ελαφριά γυρτός εµπρός σε προδιαθέτει για µια ποιο σπορ οδήγηση, αν έχεις βέβαια τέτοια διάθεση, χωρίς να θέλουµε να πούµε ότι µπορεί να συγκριθεί έστω και λίγο µε µια σπορ µοτοσυκλέτα, παρόλο που το DNA αυτού του σκούτερ είναι Kawasaki.


ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙ∆Ι Μιλάµε για ένα σκούτερ Kawasaki µε ότι συνεπάγετε αυτό. Παρόλο που το σκούτερ είναι µια παντρειά µε την Kymco, διαθέτει ένα χαρακτήρα Kawasaki παρόλο που έχει πολλές οµοιότητες µε αντίστοιχο µοντέλο της Kymco. Πιστεύουµε πως οι Ιάπωνες έκαναν µια καλή κίνηση και συνεργάστηκαν µε µια από τις καλύτερες εταιρείες κατασκευής σκούτερ εξοικονοµώντας µε αυτό τον τρόπο παρά πολλά χρήµατα που θα δαπανούσε αν έκανε έρευνα, εξέλιξη σχεδιασµό και κατασκευή ενός σκούτερ από λευκό χαρτί. Το αποτέλεσµα είναι ένα σκούτερ Kawasaki µε έναν ισχυρό κινητήρα, πολύ καλής συνολικής απόδοσης και λειτουργίας. Έχει καλό κράτηµα και πολύ καλά φρένα. Συνολικά είναι ποιοτικό σε όλα του τα σηµεία µε παρά πολύ καλή ποιότητα κατασκευής και άψογο φινίρισµα και δύσκολα θα µετανιώσει όποιος θα το αγοράσει, αφού θα του "βγάλει πολλά γούστα" εκτός όλων των άλλων. Το Kawasaki J300 κοστίζει 4.995 ευρώ στην απλή έκδοση και 5.145 ευρώ στην έκδοση ABS, για τα µονόχρωµα, µαύρο και ασηµί. Η δίχρωµη έκδοση – special edition – µαύρου και πράσινου κοστίζει 5.395 ευρώ, ενώ το δίχρωµο µοντέλο µε ABS φτάνει τα 5.495 ευρώ. Είναι µια τιµή στα επίπεδα της κατηγορίας των 300αριών. Η Kawasaki διαθέτει επίσης µια σειρά από αξεσουάρ όπως βαλίτσα διαφόρων µεγεθών, καθώς και πλάτες στήριξης για τις βαλίτσες της, κουβέρτα προστασίας, θήκες χεριών προστασίας και µεγαλύτερη ζελατίνα.

Χαρακτηριστικά - J300 Τύπος κινητήρα

Υγρόψυκτος, 4χρονος, Μονοκύλινδρος

Τελική µετάδοση

Ιµάντας

Κυβισµός

299 cm3

Αρχική σχέση µετάδοσης

2.220 ~ 0.790

∆ιάµετρος x διαδροµή

72.7 x 72.0 mm

Τελική σχέση µετάδοσης

7.222 (43/16 x 43/16)

Σχέση συµπίεσης

10.8:1

Ανάρτηση, εµπρός

Τηλεσκοπικό πιρούνι 37 mm

Μέγιστη ιπποδύναµη

20.3 kW {28 PS} / 7,750 rpm

Ανάρτηση, πίσω

Μέγιστη ισχύς µε Ram Air

28.7 N.m {2.9 kgf.m} / 6,250 rpm

∆ιπλή ανάρτηση µε ρυθµιζόµενη προφόρτιση 5 θέσεων

Σύστηµα βαλβίδων/εισαγωγής

SOHC, 4 βαλβίδες

Φρένα, εµπρός

Σύστηµα τροφοδοσίας καυσίµου

Ψεκασµός:φ34 mm x 1

Μονός δίσκος 260 mm τύπου µαργαρίτα. ∆ιπίστονη δαγκάνα

Ανάφλεξη

Έλεγχος από το ECU (πλήρως ψηφιακή ανάφλεξη)

Φρένα, πίσω

Εκκίνηση

Μίζα

Μονός δίσκος 240 mm τύπου µαργαρίτα. ∆ιπίστονη δαγκάνα

Λίπανση

Εξαναγκασµένη λίπανση υγρού κάρτερ

Rake/Trail

28o / 113 mm

Μετάδοση

CVT µε φυγοκεντρικό συµπλέκτη

Γωνία στροφής, αριστερά/δεξιά

40o / 40o


∆ιαδροµή, εµπρός

110 mm

∆ιαδροµή, πίσω

100 mm

Ελαστικά, εµπρός

120/80-14 M/C 58S

Ελαστικά, πίσω

150/70-13 M/C 64S

∆ιαστάσεις (MxΠxΥ)

2,235 x 775 x 1,260 mm

Μεταξόνιο

1,555 mm

Απόσταση από το έδαφος

145 mm

Ύψος σέλας

775 mm

Ρεζερβουάρ

13 λίτρα

Βάρος (πλήρης)

191 kg


ΤΟΝ Ο∆ΗΓΟ ΜΑΣ ΕΝΤΥΣΕ Η ΕΤΑΙΡEΙΑ ΤΖΩΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Κράνος : SHOEI - Μπουφάν~Γάντια : IXS - Μπότες : W2

Ι. ΤΖΩΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Ε.Π.Ε., ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ 38 – 11743 ΑΘΗΝΑ τηλ.: 210 9220530 fax: 210 9241971 email: bikes@tzortzopoulos.gr

Παραγωγή © Biker Spirit 2014 www.bikerspirit.net

Εκτέλεση Παραγωγής IGF Productions www.igf.gr

Kawasaki J300 2014 - TestRide - BikerSpirit  

Το Biker Spirit δοκιμάζει και παρουσιάζει το νεο μοντέλο της Kawasaki J300. Biker Spirit tests and presents the Kawasaki J300.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you