Page 1

BIHANGET Ett brev hem från våra vänner + utomlads!

Hänt i Affjur!

ö

Är spargrisen tom? Läs våra tips att spara mera para!

Fokus på:

Du, du, du!

Magasinet för affärsjurister vid Linköpings universitet BIHANGET NR 1 AV 2 - HÖSTTERMINEN 2018


I

N

N

E

H

Å

L

L

05.

Kaledarium

07.

Ordförande har ordet

08.

Föreningsguide

09.

Juroday

10.

Spara mera Para

12.

Alumniporträttet

14.

Hänt i Affjur

16.

Du, du, du!

18.

Ett brev hem

20. 22.

Matrecentioner

EvaLiUate - Why Bother? BIHANGET NR 1 AV 2 - LÄSÅRET 2018/2019 ANSVARIG UTGIVARE: HANNAH ZETTERMAN LAYOUT: HANNAH ZETTERMAN BILDER OCH ILLUSTRATION: PIXABAY.COM


Ledare & redaktör

BIHANGETS REDAKTION 2018/2019

REDAKTÖR

HANNAH ZETTERMAN

Hej!

Joakim Hanses Skribent

Välkomna till terminens upplaga av Bihanget! Efter en härlig termin, som börjat gå mot mörkare och mörkare tider, är det med stor glädje som vi släpper detta nummer för att - förhoppningsvis - ge en liten ljusglimt vid slutet av tunneln. Bland annat har vi ett alumniporträtt med Madeleine Hammerman, som befinner sig i något sydligare breddgrader; nämligen Ljubljana i Slovenien! Vad det är hon pysslar med där kan ni läsa mer om på sidan 12. Och när vi ändå pratar om människor som befinner sig utomlands; har vi även fått brev hem från några utav de studenter som befinner sig på sin utlandstermin på sidan 18, kanske kan du få inspiration för din kommande termin? Detta nummer har även ett par nya inslag, bland annat ett Spara mera Para-uppslag mer tips för att spara pengar och intervjuer med två av våra medstudenter som arbetar vid sidan av sina studier. Och på tal om studier har vi även ett uppslag för just DIG, som tar sikte på ett antal studietips och ditt välbefinnande vad gäller dina studier och livsrytm, för mer information kika på sidan 16.

Fredrik Lauren Formgivare

Hur påverkas alla våra studier utifrån de kursutvärderingar som vi (alltid!) fyller i efter avslutad kurs? Utbildningsutskottet har slagit sig ned tillsammans med Hanna Almlöf för att reda ut hur kursutvärderingar påverkar programmets framtida kursutveckling, se mer på sida 20!

KONTAKTINFORMATION

Stannar du i Linköping i december, eller får du kanske besök hemifrån? Matglada Joakim Hanses har recencerat tre restauranger i vårt kära Linkan, götta dig på sidan 22 för att få framtida käka ute-inspo!

MAIL: BIHANGET@AJF.NU HEMSIDA: TRYCK:

WWW.AJF.NU

Sist men inte minst, tack till alla som medverkat i detta nummer och ha det riktigt gott innan vi ses i januari igen!

PRINTAKADEMIN Hannah Zetterman Redaktör Bihanget 2018/2019

4


Kalendarium 26e Nov

Julpub

26:e jan

31:a jan

28:e feb

30:e mar

14:e apr

16:e apr

maj

Avfärd

Hemfärd

7:e dec

Lunchfög reläsnin

Julsittning

14:e feb

Sprid kärlek med AJF

30:e mar KK-fest

Sittning

Sittning

Europaresan

Europaresan

Cykelfest

Fulsittning

Alumnimingel

Aktivitetsdag

Tentastuga

Sommar!

SE FULLSTÄNDIG KALENDER PÅ AJF:S HEMSIDA UNDER ”KOMMANDE EVENT” 4


19!

N 20 EROUPARESA Det nalkas vintertider i vårt avlånga land och med det ligger ett av AJF:s absolut hetaste event runt hörnet. Nämligen Europaresan! Denna gång beger vi oss mot inget mindre än kanalernas stad Amsterdam! Mer information om det kommer att släppas, men glöm inte att det är hårt tryck på biljetterna och framförallt att medlemmar får ett mycket förmånligt pris, så glöm inte att gå med gå med i AJF!

Vi är glada att meddela att vi under resan kommer att göra ett företagsbesök hos inga mindre än EY! EY levererar revisionstjänster och ser till att marknadens aktörer har tillgång till granskad och kvalitetssäkrad finansiell information. Det är en förutsättning för en lång rad beslut – både bland företag och enskilda medborgare. De erbjuder även konsulttjänste som hjälper deras kunder att utveckla och effektivisera sina verksamheter.


Ordförande har ordet

Jessica Lindgren ger en lägesrapport!

Swooosch sa det, så var sommaren över och skolan igång. Swosch, swosch. Så har en hel termin redan gått. Fort gick det och mycket kul har hunnits med. Vi i styrelsen har haft riktigt roligt och vi hoppas att alla medlemmar också njutit av hösten!

I oktober arrangerades en heldag med tema Diplomering för våra nyutexaminerade studenter. Dagen inleddes på Kårallen med fullsatt ceremoni, härliga tal och fantastisk musik. Diplomanderna fick ta emot sina masterdiplom och kliva ner från scenen som riktiga affärsjurister. Kvällen avslutades sedan med en storslagen bankett och fest för diplomander med familj. Stort lycka till i framtiden!

Terminen började med en mottagningsperiod då Jur6 tillsammans med faddrar jobbade hårt för att leverera 18 fantastiska dagar för alla våra nya affjurare. Styrelsen hade även glädjen att få spendera en helt egen dag tillsammans med de nya där vi passade på att presentera oss själva lite närmare och såklart spela bumper-balls tills vi trodde att vi skulle svimma.

Utöver dessa lite större evenemang har vi även hunnit med en fullsatt tentastuga inför ettans första tenta, besök från både PWC och Vinge samt en spännande lunchföreläsning med Balder. När denna tidning släpps myser vi tillsammans på AJFs julpub och nästa vecka är det julsittning. Jag längtar!

Snart var det dags att söka utskott och efter många intervjuer fylldes utskotten med härliga engagerade medlemmar! Missade du att söka? Frukta ej! Redan i starten av nästa termin kommer AJF tillsätta ett specialutskott för att arrangera ett väldigt speciellt event - Affärsjuridiska programmen fyller nämligen 25 år HT2019! Detta kommer naturligtvis firas stort! Eftersom planering och genomförande sträcker sig över två olika läsår behöver vi utskottsmedlemmar som är beredda att engagera sig över både VT- och HT19. Mer information kommer inom kort, men tveka inte att höra av dig om du redan nu har intresse och funderingar!

Avslutningsvis vill jag personligen verkligen slå ett slag för det här med att engagera sig i studentlivet. För wow vad kul det är och ett stort swosch vad tiden går undan! Oavsett om det är via AJF, annan förening eller varför inte på t.ex. Flamman? Jag vill tacka alla fantastiska människor jag mött tack vare studierna och livet runt omkring och även alla jag har kvar att möta. Det är ni som driver mig framåt och ni lämnar mig inte en enda dag utan skratt och kärlek!

Hösten rullade vidare och i september var det dags för Jur6s Lagens Änglar/Sensation White - och vilken fest det blev! Jag tror definitivt att jag talar för många fler än mig själv när jag säger att det var en av de härligaste sittningarna. Programsittning är sannerligen något vi på Affjur gör riktigt bra!

Foto: IRMA HALILOVIC

Nu närmast hoppas jag på en riktigt vit jul, nåväl iaf en riktigt mysig en, och att alla hinner med att vara lite lediga. Det har ni förtjänat! Vi ses i januari <3

Allt gott, Jessica Lindgren

7


Föreningsguide

Din guide till föreningslivet S SOM I SEKTION

En sektion är en ideell studentförening som, jämfört med andra studentföreningar, är kopplad till ett specifikt program. Sektionernas uppgift är att bevaka utbildningens kvalité, men även att arrangera aktiviteter som exempelvis företagskvällar och tillsammans med StuFF även Nolle-P.

Vilken sektion är aktuell för mig? Affärsjuridiska föreningen, www.ajf.nu

U SOM I UTSKOTT: Sektionens arbete är vanligtvis fördelat i ett antal utskott som står under ledning av föreningens styrelse. Utskotten jobbar ideellt och fokuserar på ett speciellt område. I utskottet finns en utskottsordförande och även en eller flera utskottsmedlemmar, som alla arbetar för att se till så att arbetet går framåt och förbättras. Det finns ett flertal utskott: Alumniutskottet, Arbetsmiljöutskottet, Evenemangsutskottet, Utbildningsutskottet, Näringslivsutskottet, Jur6, Jurodaygruppen och Bihanget!

M SOM I MÄSTERI

Varje sektion kan också ha ett fadderi, festeri eller ett mästeri (en kombination av ett fadderi och ett festeri). De agerar under sektionen och arrangerar fester, sittningar och andra roliga evenemang för oss studenter!

Vilket är affärsjuristernas mästeri? Jur6, www.jur6.se K SOM I KÅR En studentkår är en organisation av och för studenter, och går att hitta på alla universitet och högskolor i Sverige. Studentkårens fokus ligger på din utbildning och finns för att representera dig och dina intressen. Allt detta för att din studietid ska bli så bra som möjligt och att du ska kunna fokusera på det allra viktigaste; dina studier! Här på Linköpings Universitet finns den medicinska fakulteten, tekniska fakulteten och sist men inte minst, den filosofiska fakulteten.

Vilket fakultet tillhör vi? Det affärsjuridiska programmet tillhör den filosofiska fakulteten och tillhör därmed studentkåren StuFF, www.stuff.liu.se F SOM I FÖRENING Vid Linköpings Universitet finns det en mängd studentföreningar som kretsar kring studentlivet. De drivs både av och för studenter och kan vara till för musik, politik, sport och mycket annat.

Vilka är relevanta för oss affjurare? Jo, nämligen Juristgruppen, ELSA och Linköpingsjuristerna.

8

TEXT: IRMA HALILOVIC


AFFÄ RS MAR JURIST ER KNA DSD NAS AG!

Den 28 februari 2019 kommer vår årliga arbetsmarknadsdag, Juroday, att äga rum! Juroday är till för alla årskurser inom programmet och består av en mässa i Colosseum mellan kl 10 och 15 där du får träffa flera företag som är intresserade av just affärsjurister. Det kommer även att anordnas ett antal kringaktiviteter så som workshops, föreläsningar och roliga tävlingar. Juroday avslutas med en glänsande bankett där du får möjlighet att prata ledigt med utställarna och nätverka under avslappnade och mer festliga förhållanden. Oavsett vilken årskurs du går i och oavsett om du vill knyta kontakter till arbetslivet eller bara är nyfiken på din framtida arbetsmarknad bör du besöka Juroday den 28 februari 2019!

Kontaktsamtal

28

FEBRUARI

Är en lättsam dialog på ca 20-30 minuter där du får tala fritt med en representant från ett företag. Oavsett vilken årskurs du går i är detta ett unikt tillfälle att få personlig kontakt med företagen där du kan berätta vad du själv har att erbjuda men också passa på att få en inblick i företag du är nyfiken på.

Cv-granskning

Passa på att uppdatera ditt CV! Vare sig du söker praktik, extrajobb, jobb efter studierna eller bara vill veta hur du skriver ett grymt bra CV så bör du ta chansen att få ditt CV granskat av riktiga proffs under Juroday!

Sök till företagsvärd!

Som företagsvärd blir du tilldelad ett företag som du får hålla kontakt med innan och under Juroday. Du kommer att fungera som en länk mellan studenterna och företaget under Jurodaymässan. Att vara företagsvärd är ett roligt och avslappnat sätt att knyta kontakter på och öppnar många möjligheter för dig som student! Håll utkik på Jurodays sociala medier för att inte missa chansen till att bli företagsvärd.

HUVUDSPONSOR:

Följ Juroday på våra sociala medier för att ta del av alla nyheter och få information om när ansökningarna för samtliga aktiviteter öppnar! Gå även in på juroday.nu för att läsa mer. Vi ses den 28 februari!

9

Text: CORNELIA NUAMU


$PARA MERA PARA Att leva som student innebär att hushålla sig med en tight budget och för att kunna få mer kul för pengarna följer här ett inslag med lifehacks hur du kan spara mera para genom att dra ner på vardagsutgifter. Och som om inte det vore nog, eller ifall du vill leva ett flådigare liv har vi även intervjuat två affjurare som studerar vid sidan av studierna för få mer cash i spargrisen!

L i f e h a c k s #1 STUDENTRABATTER

Ska du precis köpa ny studentlitteratur, de där nya träningsskorna, ny dator eller en riktigt varm och härlig ny vinterjacka? Kolla dina studentrabatter! De finns bl.a. via Studentkortet eller Mecenats app och det skadar aldrig att fråga en extra gång när du står i kassan ifall de har studentrabatt. Som student får man inte bara rabatt på kläder, utan även mobilabonnemang, hemförsäkring eller SJ, SAS och hotell. Sammanlagt finns det mycket para att spara!

#2 KILOPRIS

När du handlar mat; kolla kilopriset! Även när butiker har olika erbjudanden, är inte alltid erbjudandet av just det specifika märket som erbjudandet gäller billigare än andra alternativ. Och om de har erbjudanden på varor du vet med dig själv alltid går åt (kaffe och konserver är ett praktexempel), så passa på! Dubbelkolla dock att erbjudandet är billigare än standard(kilo!)priset.

#3 KAFFEJAKTEN

Som student lever de flesta utav oss på det svarta guldet - kaffe. Toppvalet är att investera i en smidig - och tät - termos, koka kaffe hemma och kånka med sig till campus. Dock är vissa morgnar stressigare än andra; och ibland glöms kaffet bort. Så när man väl befinner sig på campus och suget kommer smygandes, tänker man kanske att ”Jaha, nu får jag punga ut mer pengar på mitt kaffe än min matlåda”, (med tanke på att man fyndat kilopris!) - Men så behöver det inte vara! Ta del av alla bäckar små tipsen nedan, och sörpla sitt kaffe med gott samvete!

# 4 ALLA BÄCKAR SMÅ

> Matkonto; begränsa din giriga aptit genom att dela upp ditt knapra CSN till ett matkonto med eget kort och gör ENDAST matinköp på det kortet, och allt annat skoj på ett annat, så håller du ekonomin under någorlunda kontroll.

> Gratis är gott; den främsta jaktmarken för gratis godis, kaffe eller varför inte ett gäng flikar, är för oss affjurare Colloseum - men det går även att finna lyckan vid ledsna flickan eller nere i Key-huset. Företagsbesök och föreningsevent är de största vardagshjältarna som ger oss en liten, men betydande utgiftslättnad!

> Hemmafest; styr en hemmafest och se hur pantburkarna, alltså kronorna, trillar in!

10

Text: HANNAH ZETTERMAN


$PARA MERA PARA

Mitt extrajobb

Namn: Belkisa Smajlovic

Namn: Sigrid Roos

Årskurs: 2, ekonomi

Årskurs: 3, ekonomi

Arbetar hos Jusek

Arbetar hos GANT

När Belkisa började studera sitt första år på programmet såg hon en annons på facebook att Jusek sökte poster till sitt Linköpings-team. Med en tidigare erfarenhet från att vara med i elevråd samt gruppledare på Dafgård sökte hon posten och idag arbetar hon som studentmarknadsförare för Jusek. Arbetet fördelas och bestäms tillsammans med samtliga i teamet, även om alla i teamet även har enskilda uppdrag. För Belkisa är ett utav hennes specifika uppgifter att anordna företagsbesök.

Att arbeta vid sidan av sina studier är inget nytt för Sigrid, innan hon sökte och fick sin nuvarande tjänst jobbade hon på Coop samtidigt som hon studerade. Sigrid sökte sitt nuvarande jobb hos GANT då en vän till henne hade sagt att de sökte ny personal. Hennes nuvarande arbete är butiksarbete, att hålla rent och snyggt i butiken, samt att bemöta personal och stå i kassan. Att inte ha ett särskilt krävande jobb tycker Sigrid passar bra när man jobbar extra utöver studierna.

Belkisa arbetar i snitt 20h/månaden, vilket hon tycker är lagom och fungerar utmärkt. Att hon arbetar tillsammans med andra studenter underlättar också, då alla tar hänsyn till varandras studier och respekterar det. Detta ger henne också möjligheten att dra upp eller ner på arbetstempot med hänsyn till studierna. Något som hon tycker är viktigt när man ska arbeta parallellt med studierna är att våga kommunicera med sin arbetsgivare att man är student och att det finns möjlighet att ta hänsyn till detta; studierna kommer först.

Arbetstiderna är varierande, men oftast jobbar Sigrid på eftermiddagar ca 14-20. Sigrid arbetar runt fyra pass i månaden, vilket hon tycker är lagom då det inte tar för mycket tid från plugget. Då kundbemötande är en väldigt viktig egenskap för Sigrids arbete skulle hon påstå att prata med människor är något hon utvecklat starkt genom sin anställning. Det bästa med jobbet är givet – kläderna. Tipset till ifall man funderar på att jobba vid sidan av sina studier är att hitta något man tycker är roligt, tycker Sigrid, så det inte känns som en belastning att åka till jobbet efter att man pluggat en hel dag. Utan det kan snarare ses som en skön paus från plugget.

Det allra bästa med att arbeta vid sidan av studierna är att Belkisa känner att hon fått utvecklas och lära sig nya saker, både om sig själv och andra. Framförallt brinner hon för att sätta upp nya mål och kunna pusha sig själv, och genom att ha arbetat hos Jusek har hon lärt sig både det och lärt sig värdet av teamwork och ta eget ansvar. Utöver sina studier och arbete är Belkisa även årskursrepresentant i Utbildningsutskottet.n

Utöver sina studier och arbete på GANT är Sigrid engagerad i studentlivet, för närvarande i kollektiveriet. n

Foto: PRIVAT

Text: HANNAH ZETTERMAN

11


Foto: PRIVAT

ALUMNIPORTRÄTTET

Namn: Madeleine Hammerman Utbildning: Master i AffärsjuÅlder: 28 ridik, Ekonomisk inriktning Bor: Ljubljana, Slovenien Tog examen: 2017 Kommer ifrån: Linköping

Det var en utav Madeleines närmsta vänner från

Under sin studietid åkte Madeleine på en utlandstermin till University of New Mexico School of Law (UNM), som ligger i Albuquerque, New Mexico, USA. Där läste hon bland annat Energy Law, Oil and Gas Law och Environmental Law. Det var ett medvetet val att försöka välja kurser som inte var så vanliga hemma och som universitetet var känt för.

gymnasiet som gjorde att hon själv sökte sig till Linköping och det Affärsjuridiska Programmet. Vännen trivdes bra både i Linköping och på programmet, och trots att Madeleine själv inte var säker på ifall juridik var något för henne sökte hon och kom in! Samtidigt sökte Madeleine till pilotutbildning, men trivdes så bra att fastän hon senare kom in på pilotutbildningen valde hon att stanna.

Det var under Madeleines utlandstermin som hon hittade vad hon verkligen ville arbeta med i framtiden – energi och miljörätt. Detta främst tack vare de otroligt inspirerande och duktiga professorer som hon hade på UNM. Madeleines nyfunna nyfikenhet för rättsområdet fick henne att söka efter lämpliga praktikplatser och ämnen för hennes masteruppsats. Genom detta hittade hon både ACER (Agency for the Cooperation of Energy Regulators) och Ei (Energimarknadsinspektionen) och tänkte då:

Madeleine själv är väldigt nöjd med sina studier, hon gillar främst att programmet erbjuder valfrihet för studenterna att välja kurser och inriktningar på olika rättsområden. Hon upplever att programmet har ett gott rykte på arbetsmarknaden och slutresultatet av att ha genomfört utbildningen är välutbildade; men framförallt innovativa affärsjurister. De starkaste ~men även dimmigaste~ minnena som Madeleine bär med sig från sin studietid är från när hon var med och engagerade sig i studentlivet ett år som mästerist. Därifrån har hon dels roliga minnen av att ha lärt känna studenter från andra program, och även att hon fick planera och organisera roliga events för alla medstudenter.

”Dit vill jag – hur kan jag ta mig dit?” Madeleine tog kontakt med Ei, först för lämpliga ämnen till masteruppsatsen och sedan för praktik; och de var glada att assistera i båda fallen. Uppsatsen skrevs med fokus på regleringen av nätkoncessioner och relationen mellan ellagen och miljöbalken när det kommer till artskydd. Efter uppsatsen var skriven och klar genomförde hon sedan sin praktik, tog examen 2017 och började mer eller mindre omgående som sommarvikarie på Ei. När sommarvikariatet började närma sig sitt slut erbjöds

Bästa kurserna var de med Anders Holm, då Madeleine menar att ha bra föreläsare gör väldigt mycket för hur intressant och givande en kurs är. I motsats upplevde hon att den kursen som hon tyckte minst om var den hon även hade minst intresse för.

12


ALUMINPORTRÄTTET Madeleine en fast tjänst, till vilken hon tackade ja. Knappt ett år efter att Madeleine börjat arbeta hos Ei sökte hon ett traineeprogam hos ACER som hon sedan blev antagen till, i april 2018. Foto: PRIVAT

”Så från ett dorm room i Albuquerque 2015 sitter jag nu här i Slovenien 3 år senare och kan konstatera att jag tog mig faktiskt hit”

De flesta av arbetsuppgifterna är reglerade i någon av nätföreskrifterna, det handlar till största del om olika övervaknings- eller rapporteringsuppdrag som ACER ska genomföra regelbundet. Sen kan det komma in ’oplanerade’ ärenden också - antingen genom att en nationell tillsynsmyndighet behöver hjälp med att tolka nätföreskrifterna eller, vilket är mer vanligt, att två medlemsländer inte kan komma överens i ett ärende gällande gränsöverskridande infrastruktur. I ett sådant fall kan de vända sig till ACER som får besluta i frågan. Madeleines arbetsuppgifter består främst av att tolka nätföreskrifterna, ge rekommendationer till sitt team eller de nationella tillsynsmyndigheterna, samt att skriva beslut i ärenden. Till Madeleines förvåning har de inte så många jurister på ACER (de flesta är ingenjörer, ekonomer eller analytiker), i hennes team är hon ensam jurist och hela avdelningen har endast en person som är ansvarig för alla teamens juridiska frågor.

Under sin studietid gillade Madeleine att hålla många bollar i luften och under sina år på Liu hann hon med att vara mästerist, ekonomiansvarig för Förenade Festerier, revisor och jobbade även extra under större delen av tiden.

Det bästa med jobbet tycker Madeleine är att man får en inblick i och djupare förståelse för de regler och värderingar som formar den inre marknaden för energi. Att få vara en aktiv del av att forma framtiden för energimarknaderna inom EU och arbeta för att hitta lösningar på framtidens energiutmaningar är också en stor del av varför hon sökte sig till den här branschen från början. Utan energi skulle det samhälle vi lever i idag stå stilla, därför tycker Madeleine att det känns otroligt givande att få arbeta med något som ser till att världen går runt.

För tillfället är Madeleine tjänstledig från sitt nuvarande jobb som jurist på Ei, då hon genomför ett traineeship på ACER. ACER är en byrå under EU Kommissionen som övervakar hur gas- och elmarknaderna fungerar, hjälper de nationella tillsynsmyndigheterna (t.ex. Ei) att utöva sin verksamhet på EU-nivå och samordnar vid behov deras arbete med att optimera den inre marknaden för el och naturgas. Ett stort fokus av arbetet ligger på att utveckla de EU-omfattande näten och marknadsreglerna i riktning mot en förbättrad konkurrens. Man kan säga att ACER är den europeiska motsvarigheten till Ei, så arbetet på ACER är till viss del relaterat till det arbete Madeleine gör på Ei.

Det som Madeleine tagit med sig och haft till störst nytta från studentlivet är att hon lärt sig planera sitt arbete, på vilket sätt hon jobbar bäst och vad som driver henne framåt. De kurser som haft många praktiska moment har också varit väldigt givande. Kursmässigt har miljörätten och offentligrätt med EU-rätt varit de kurser Madeleine haft mest nytta av. Madeleines främsta tips till de studenter som läser idag är att vara öppen för att testa olika rättsområden under studietiden, det du minst anar kanske blir ditt favoritämne. Sen vill hon också tipsa om att njuta av den här tiden, den kommer aldrig igen – ha kul, lär känna dina studiekamrater, var aktiv i en förening eller gör något utanför studierna som ger dig energi och motivation. Fokusera inte för mycket på vad dina kurskamrater gör, ta tid på dig att hitta vad du gillar! n

På Ei innefattar Madeleines arbetsuppgifter att tillståndspröva koncessionsansökningar, främst för utbyggnad av elnät. Det bästa, och det värsta, med arbetet är nog att ingen ansökan är den andra lik. Samtidigt som det är intressant och bidrar till variation, är det också otroligt tidskrävande att göra individuella bedömningar och mycket tid går år till att läsa miljöutredningar och yttranden från andra myndigheter, länsstyrelser, kommuner etc. På ACER jobbar Madeleine inte med elektricitet, utan har istället gått över till naturgas och regelverken som reglerar den inre gasmarknaden (s.k. Network Codes eller nätföreskrifter på svenska).

TEXT: HANNAH ZETTERMAN

13


Hänt i Affjur

”Vi

affärsjurister älskar att festa och framförallt älskar vi att festa med andra affärsjurister. Faktiskt så passar smeknamnet ”affjurfamiljen” sällan in så bra som det gör under Lagens Änglar” så skrevs det i bihanget HT14 och inte är det mindre sant idag än då.

Planerna inför kvällens event gick otroligt bra och Jur6 låg i god fas under dagen, detta tack vare alla festjobbare som gav allt. Det var riktigt bra teamwork mellan festfixarna. Uppgifterna bestod av allt mellan att ge städhjälp till att jobba i garderoben och välkomna gästerna. Jur6 var de som var kvar längst, kl.9.00 dagen efter. En välförtjänt tupplur väntade sedan hemma.

Trots höstens mörker så träffades nästan 120 st. affjurare i baljan för att gemensamt avnjuta en sittning i varandras sällskap. Sittningen blev otroligt lyckad och många glada ettor sågs återigen, efter N0lle-P:s finsittning, i finkläder. Sittningen var även en chans att återigen möta andra årskurser från programmet. N0llan fick tyvärr inte se så mycket av Jur6 på själva sittningen, utan bjöds istället på chans att spana in det beryktade pateterna. Underhållning av världsklass bjöds på av våra toastmasters, Anna Rylenius och Joakim Hanses, vilka gav sittningen ett humoristiskt inslag med sina utklädnader och fantastiska humör.

Förutom kvällens alla festjobbare så fick Jur6 även hjälp av N0llan. N0llan var uppdelad så att vissa arbetade dagen innan och resten på förmiddagen (festdagen), gemensamt för alla N0llan var en otrolig arbetsinsats vilken Jur6 inte kunnat klara sig utan. Dagen blev väldigt lyckad och det märktes på besökarna att affärsjuristernas högtidsfirande är ett av det bästa tillfället på året. Nos est lagium Simon Pugliano Chef jur6 18/19

Efter sittningens slut hann studenterna knappt bege sig hem innan det återigen var dags att besöka Kårallen. Denna gång i syfte att visa övriga studenter den rena Sensation White anda som vi affjurare besitter. Glada, dansande studenter hade jättetrevligt och vissa hade till och med en så trevlig visit – att de fick en visit hem. Under festen rådde skön stämning och samtidigt som John Dahlbäck visade sina DJ-skills så bjöd Jur6 kvällens besökare på ett sjudundrande ballongregn.

14

Bild: ELIN PETTERSON


Foto: JASMINE MILTON

Hänt i Affjur

DIPLOMERINGEN 2018! Ytterligare förväntansfulla, nyexaminerade affärsjurister!

D

en 13 oktober var det dags för inget mindre än den årliga diplomeringen utav våra affärsjuridiska masterstudenter. Det var en dag fylld av glädje, nervositet, nostalgi, spänning och allt som hör till att faktiskt avsluta ännu ett kapitel för att vända blad och öppna ett nytt.

Kvällen inleddes 18.15 med fördrink i Scandic Frimurarehotellets nya lokal som är belägen högst upp på Scandic med takterrass och vy över hela vårat kära Linkan. Kvällens toastmastrar var inga mindre än Christina Åqvist och Andrea Österlind och banketten var här med i full gång, bokstavligt och bildligt talat!

Dagen inleddes, med den traditionella ceremonin inne i Kårallens matsal kl 13.00 där diplomanderna tågade in. Till att börja med, inledde vår programansvarige samt konferencier för dagen, Johannes Lerm ,ett välkomsttal för samtliga närvarande samt talade till diplomanderna och deras tid som studenter vid LiU. AJFs Ordförande, Jessica Lindgren, höll ett hyllningstal till årets diplomander med en hel del anekdoter om studentlivet inom Affjur. Även diplomand Jasmina Sehic talade till sin klass och gemensam nämnare för detta tal var utan tvekan nostalgi. AJF och programledningen var även mycket stolta och tacksamma över att få presentera ännu en talare, Sofia Malander, som även är alumn från Affärsjuridiska Programmet och för närvarande jobbar som VD på Östgötatrafiken. Hederstalare för årets diplomering var Janne Kjellgren. Ceremonin följdes sedan av att diplomanderna erhöll sina respektive diplom samt programspecifika medalj.

Under banketten genomförde ovan nämnda toastmastrar ett utomordentligt jobb i att förmedla studentkänsla och nostalgi till familj och vänner som lärde sig tidigt hur det går till på Affjur. Därefter höll årets lärare och universitetsadjunkt, Maria Boyce, ett tal tillsammans med Anders Heiborn där det talades om högt och lågt dels för den tid som diplomanderna tagit sig igenom och även de höga och låga stunder som komma skall inom arbetslivet. Underhållning gycklades av MedSex samt vårt egna mästeri, Jur6. Under bankettens gång visade även två föräldrar framfötterna och höll två spontana, men mycket väl genomtänkta och kloka tal, och skålande till årets diplomander. När banketten sakta men säkert klingade av var det dags att byta om till dansskorna och slå klackarna i taket i Scandics egna 60-tals inspirerade dansnattklubb tills solen gick upp och diplomanderna faktiskt gick hem som inga mindre än nyblivna Affärsjurister.

Avslutningsvis ställde diplomanderna tillsammans med lärare upp för fotografering under strålande sol och klarblå himmel medan resterande gäster passade på att fylla magen med snittar och cider!

Text: MARIA ESBO

15


Du, du, du!

Studieteknik Trött på att tenta efter tenta behöva stressplugga gärnet ett par dagar innan och ständigt bli frustrerad över att du inte tog tag i plugget tidigare? Nedan följer ett par tips på hur du pluggar effektivare, och slipper tentastressen!

Plugga i intervaller Det finns flera olika sätt att lägg upp sitt plugg, och att sitta och nöta timme efter timme fungerar för vissa, medan att plugga i intervaller är ett hett tips för andra. En utav dessa tekniker går ut på att plugga i intervaller, du pluggar 25 minuter åt gången och sedan tar du en fem minuters paus. När du gjort fyra sessioner får du ta en 20 minuters rast. En annan variant är kanske mer familjär, där du lägger upp intervallerna på 45 minuters plugg och sedan en kvarts rast, precis som på föreläsningarna. Ibland behöver man en längre pluggstund och en lite längre rast, medan ibland är det lättare att fokusera en kortare period med en mindre paus emellan, beroende på vilken kurs du läser och hur det fungerar för dig! Ont i huvudet? När vi läser behöver våra ögon ständigt anstränga sig, vilket gör att när vi läser under en längre period kan vi få ont i huvudet om inte ögonen får vila. Om du sträckläser i 20 minuter, lyft blicken till en punkt längre bort och vila ca en minut innan du fortsätter läsa, dina ögon och ditt huvud kommer tacka dig!

Spotifylistor > Deep Fokus > Study Instrumental > Oh my Pop! Vetenskapligt ska låtar utan låttexter vara bäst för att ge fokus, men ibland behöver man lite pepp-musik i öronen också!

Kurslittertur + Föreläsningar = Sant Alla är vi olika då vissa lär sig bäst av att gå på föreläsningar och andra av att bingea kurslitteratur, bästa kombon är bägge delarna. Lägg upp så du tar dig igenom kurslitteraturen pararellt med föreläsningarna - det blir mindre tugnt då du inte behöver sträckläsa flera hundra sidor på samma gång, och du får ut mer av föreläsningarna då du redan läst om det innan eller får repetition av att läsa det efteråt. I grund och botten handlar det om repetition, när vi repeterar något flera gånger har vi lättare att komma ihåg det. Ibland får man heller inte hela bilden av någonting från föreläsningarna eller boken, men tillsammans kompletterar de varandra!

Break it down Dela upp plugget genom att anamma dig mottot; Hellre lite varje dag, än maxade mängder en ynka dag. Försök ta en sak i taget, till exempel genom att dela upp kurslitteraturen genom att flika böcker och skriv post-it lappar med ca en sammanfattning per sida eller varannan sida.

16

Fem snabba: > Skapa Flashcards > Försök applicera case eller övningsfrågor till verkligheten > Flika flitigt > Nöta tentafrågor > Repetition!

Text: HANNAH ZETTERMAN


Du, du, du!

Studenthälsan

Måndagar: Drop in Mindfullness

Att finna en balans i tillvaron är ibland enk-

lare sagt än gjort. Att varva heltidsstudier med deltidsjobb, att vara föreningsaktiv, partner och/eller fritid kan vara överväldigande. Studier visar att unga vuxna mår allt sämre när det gäller psykisk ohälsa i olika former. Negativ stress, oro och ångest ökar och (vi) studenter tenderar att må lite sämre än yrkesverksamma i motsvarande ålder.

Workshops: >Stresshantering, >Härskartekniker och självkänsla, >Självkänsla - Självkritik - Självmedkänsla Kurser: >Mindfullness, >Mentalträning, >Prokrastinering

Oavsett hur mycket man har att göra är det viktigt att få återhämtning och vila av god kvalitet. Om du eller någon du känner har ett bekymmer som påverkar vardagen till det sämre, kan du alltid vända dig till Studenthälsan.

exempelvis erbjuder de en kurs i mindfulness, vilket innebär att hantera sin stress och vardag genom att leva uppmärksamt i nuet. För de studenter som inte vill ha ett formellt samtal, men ändå vill diskutera med personal från Studenthälsan, erbjuds walk and talk. Denna workshop sker varje onsdag vid lunch.

Studenthälsan erbjuder förebyggande hälsovård till alla LiU:s studenter. Till Studenthälsan kan man vända sig till vid frågor och bekymmer som rör ens hälsa och studier. Som student kan du ta kontakt med Studenthälsan om du exempelvis behöver råd eller samtal om nedstämdhet, tentaångest, alkoholproblem eller om du är rädd att tala inför andra. De erbjuder enskilt stödsamtal och rådgivning som hjälper studenterna till en förändring för att må bättre.

Som student kostar det inget att ta kontakt med Studenthälsan. Allt detta får man gratis. Dessutom får man själv välja vilken mottagning som passar en bäst, oberoende av vilket campus man studerar på. På campus Valla finner en Studenthälsan vid Zenit.

Viktigt att lägga på minnet är att Studenthälsan inte erbjuder sjukvård, de är ett komplement till övrig hälso– och sjukvård. Av den anledningen erbjuds stödsamtal högst tre gånger per student.

All personal har som på övrig hälso – och sjukvård tystnadsplikt. Ingen student behöver känna oro att ta kontakt med Studenthälsan, de finns till för oss studenter och de vill mer än gärna att vi tar kontakt med dem för hjälp till självhjälp.

Under läsåret erbjuder de även föreläsningar, kurser och workshops med olika teman som

För mer info, gå in på: www.student.liu.se/studentstod/studenthalsan

17

Text: SOFIA GRAHN


Ett brev hem

NEW YORK

Hej allesammans! I skrivande stund har jag varit borta i snart två månader och har tyvärr bara snart två månader kvar. Jag befinner mig i USA, närmare bestämt i New York City där jag ”freemovar” en termin och jag trivs så himla bra, att jag vill nästan inte åka hem igen! De kurser jag läser är processrätt, straffrätt, immaterialrätt, skadeståndsrätt och affärsrätt. Process- och straffrätt valde jag att passa på att läsa då vi inte läser så mycket sådant på Affjur. Det är annorlunda - men väldigt kul! Jag läser alla mina kurser på engelska och att läsa på ett annat språk är inte det lättaste, men helt klart en bra utmaning inför framtiden. Skadeståndsrätt var ett självklart val för mig eftersom skadeståndsrätten är lite speciell i USA, och det är den verkligen, jag blir lika förvånad varje lektion när jag lär mig nya konstiga saker om området. Immaterialrätt är inte riktigt min favoritkurs men den funkar och affärsrätten är också väldigt kul.

Vid valet av utlandsstudier var jag helt och hållet inställd på en storstad redan från början. London har alltid lockat, men när jag fick beskedet att jag hade kommit in på skolan här i NYC så kände jag direkt att jag bara måste ta tillfället i akt att testa på att bo och leva här. Jag har blivit överträffad av min egen engelska. Den var inte så illa som jag trodde innan jag åkte. Vi svenskar är väldigt duktiga på engelska. Det är himla stor skillnad måste jag säga! Jag är så glad att jag gått i skolan i Sverige! Här läser man alla kurser samtidigt (lite som gymnasiet i Sverige), man har assignments man ska göra hemma varje vecka och prov ganska ofta. Alla mina inlämningar och prov hittills har bestått av att man ska kunna memorera allt rakt av, och i Sverige handlar det ganska mycket mer om att förstå helheten. Enkelt är det ju inte direkt, men enklare måste jag ändå säga!

Under tiden i NYC försöker jag att hitta på saker varje dag, vilket inte är så svårt då det finns ett brett utbud. Jag gör allt ifrån att titta på sevärdheter och gå på museum, till att utforska nya restauranger och shoppa. Sen blir det en hel del fest också såklart!

Jag saknar och tänker såklart på alla mina kompisar på Liu och min kära familj! Jag saknar också att man kan ta sig överallt på kort tid i jämförelse med här. Snart är jag hemma i Sverige igen, så vi ses snart!

18

Foto: PRIVAT

Madelene Andersson Årskurs 4 Ekonomisk inriktning


Foto: PRIVAT

Ett brev hem

Alice Höglund Årskurs 4 Ekonomisk inriktning

Utöver studierna blir det en hel del festande i någon av alla skybarer och klubbar som finns här. Det är dock väldigt dyrt med både alkohol och inträden i Singapore, så det kan vara bra att ha i åtanke. Vi reser en del och försöker hinna se Singapore så mycket som möjligt. Det är väldigt billigt och lätt att ta sig runt med tåg här, så det färdmedlet använder vi för att ta oss runt omkring i stan.

SINGAPORE Hej! Jag studerar vid Nanyang Technological University i Singapore och pluggar på deras business school, vilket innebär att de kurser jag läser är business-inriktade. Jag har nu varit borta i lite mer än två månader, och ska stanna här hela terminen. Jag trivs väldigt bra här i Singapore. Människorna är väldigt vänliga, maten är god och det finns massa saker att göra! Ett av de nationella språken är engelska, så därför läser alla kurser på engelska, även de som inte är utbytesstudenter.

Jag valde Singapore därför att det kändes som ett häftigt land att bo och leva i. Det är också väldigt rent och fint, lite västerländskt, så man inte behöver känna sig alltför långt hemifrån! Maten är faktiskt en sak som har överträffat mina förväntningar. Den är väldigt billig från foodcourts och där finns till exempel kinesiskt, japanskt, indiskt, thai m.m. Mycket variation, vilket jag tycker är väldigt bra! En nackdel med skolan är den så kallade ”add-drop perioden”. Under två veckor ska du försöka få de kurser du behöver läsa och rätt antal AU för att matcha våra HP här i Sverige. Du lägger in de kurser du vill läsa på en väntelista och sedan om det finns lediga platser på den kursen så lottas platserna ut till de studenter som står på väntelistan. Den perioden var väldigt stressig då kurserna börjar direkt och man hamnar efter om man får kurser i slutet på perioden. Som tur är, får alla kurser tillslut, och jag har fått de kurser och ett schema jag är nöjd med!

Business Law, Fundamentals of management, Communication management fundamentals, Talent development & management och Leadership in organisations, som ni kan se är det en del managementkurser. Upplägget under kursens gång skiljer sig mycket, här har vi läxor varje vecka, samt inlämningar, grupparbete och tenta i slutet, vilket gör att det är mycket att göra hela tiden. Dock kan du välja vilken nivå du till att lägga dig på. Att bara få godkänt kräver inte så mycket. Alla kurser har inte heller ”midterm” eller ”final exam”. Jag hade tur och ”råkade” endast få tenta i två av mina kurser, och ingen ”midterm” i någon av kurserna. Det gjorde att jag kunde resa till Bali under den så kallade ”recessweek” utan att känna stress över studierna. Recessweek är som våra tentaperioder där man egentligen ska plugga till tentorna som ligger veckan efter recess.

Sammantaget tycker jag absolut att DU ska åka till Singapore om du får möjlighet! Du får chansen att studera vid Asiens bästa universitet, och den 12:e bästa i världen. Du får lära känna nya människor från andra kulturer, lär dig bättre akademisk engelska samt har så himla roligt samtidigt! ÅK!

19


Foto: ANNA HÅLLAMS

EvaLiUate - Why bother? En intervju med Hanna Almlöf; varför kursutvärderingar är viktiga och gör skillnad!

vNågra snabba med Hanna!v s

Hobby? Fotografering

s

Guilty pleasure? Snobbig 70%-ig mörk choklad

s

Favoritställe på campus? Campusparken och mitt eget kontor

s

Drömjobb som liten? Lärare

s Karriär innan universitetslärare? Nja, jag har haft flera jobb, men ingen annan karriär. Jag har t.ex. jobbat som ”dansfröken”, sålt tapeter och arbetat inom socialpsykiatrin.

s

Varför universitetslärare? Jag jobbade extra för en lärare på min utbildning. När jag tog examen 2005 frågade han om jag ville prova att undervisa. Sedan jobbade jag som adjunkt i 2 år innan jag sökte en doktorandtjänst. När tackade ja till erbjudandet om att prova undervisa tänkte jag dels på min barndröm om att bli lärare, dels på att trä- ningen i att hålla muntliga föredrag alltid är värdefull oavsett vad jag skulle jobba med i framtiden. Forskningsintresset, i egentlig mening, kom först senare.

s

Varför just associationsrätt? Jag intresserade mig för informellt beslutsfattande i fa- miljeföretag – s.k. familjeråd och sån’t där. Sedan dök det upp en professor i associa- tionsrätt med god energi. Då blev det aktiebolagsrätt.

s Är du någonsin nöjd med kursen? Vad driver utvecklingen? Nej, aldrig helt nöjd. Sna rare med enstaka moment. Men juridiken förändras, jag förändras och då måste också kur sen förändras.

20


§Vad händer med/vad ger den feedback vi studenter lämnar in? Först delar jag den med övriga lärare på kursen. Sedan har vi lärare ett samtal om innehållet. I samband med det brukar vi diskutera vad vi själva är intresserade av att förändra till nästa år, alltså oavsett vad som står i utvärderingen. Därefter har jag möte med studenternas kursbevakare. (Ofta har vi ju redan haft ett avstämningsmöte under kursens gång.) Vi pratar oss igenom utvärderingens resultat och skriver anteckningar från mötet. Samtalet kretsar kring dels vad som har fungerat och som vi inte bör ändra på, dels sådant som kan och bör förändras. Vi brukar också diskutera fördelar och nackdelar med olika alternativa upplägg. Mötet brukar ta en god timme, och ibland träffas vi fler än en gång. Kursbevakarna upprättar ett protokoll över samtalet som jag får läsa och justera. När jag startar nästa års kurs brukar jag ta upp punkter från protokollet och beskriva vad vi gjort för förändringar till detta år.

§Blev det skillnad i feedbacken efter de senaste ändringarna? Ja, jag tycker alltid att den återkoppling vi får genom kursutvärderingen ändras från år till år (undantag några övergripande frågor). Ena gången är det stort fokus på otillräckligt antal övningsuppgifter och när vi gjort om kursen till att innefatta fler seminarier så handlade svaren i utvärderingen snarare om otydliga instruktioner till projekt utlandsetablering. I år blev det mycket fokus på tentans svårighetsgrad.

§Vilken svarsfrekvens är avgörande för att en ändring ska genomföras?

Oj, det finns nog ingen exakt siffra. Jag tycker ju att en svarsfrekvens runt 60-70 % är fullt rimlig. Vi är långt ifrån det! Jag skulle nog säga att vi lyssnar alltid på rösterna i utvärderingen, oavsett antal svarande. Men vi skulle aldrig ändra något bara på grund av utvärderingssvaren som representerar säg 20% av kursdeltagarna, det är ett alldeles för svagt underlag. Istället ändrar vi mot bakgrund av utvärdering, men på grund av att vi lärare har ambitioner att ändra och förbättra.

§Hur viktigt är det att svara utförligt i frisvaren?

Tja, å ena sidan är det viktigare att utvärderingen alls fylls i, än att studenter skriver långa fritextsvar. Å andra sidan är fritextsvaren viktiga för oss eftersom det är först då vi kan få en känsla av studenternas uppfattningar. Fritextsvaren brukar också generera starkare känslor hos lärarna än flervalsfrågorna, både positiva (studenter berättar ju ibland att de särskilt gillar något man gjort) och negativa känslor (många gånger skrivs utvärderingarna när studenten är arg eller frustrerad).

§Utrymme för lärarens frågor i utvärderingen – hur viktiga är de,

och vilka frågor är det?

Jag tycker att detta är bland det bästa med det nya EvaLiUate-systemet. När alla utvärderingar är exakt lika blir det ganska tråkigt i längden att svara (studentperspektivet). Med kursspecifika frågor så kan studenten uppleva högre relevans för den kurs man just läst. Från lärarnas sida är det utmärkt att kunna fånga upp studenternas åsikter och inställningar i specifika kursmoment, t.ex. ett specifikt seminarium. Detta gäller särskilt nya kursmoment, eller förändringar vi gjort för att försöka åstadkomma ett specifikt resultat.

21

Text:ANJA HOLOTA & UTBILDNINGSUTSKOTTET


Matrecentioner Hej och välkomna till den glade kockens matrecensioner!

1854 & TAKET

I dagens upplaga har jag besökt restauranger dit du kan bege dig om du vill testa att leva lite extravagant för en afton, har någon på besök med en lite fetare plånbok, ska spendera en kväll med någon som är värd det eller om du har för mycket CSN kvar på för lite månad.

På lokalens första plan har vi 1854, den lite mer ”vita duken” av de två. Här har vi enligt mig en av Linköpings bästa och mysigaste restauranger, med lite tur får man sitta i ett av de lummiga hörnen där känslan kan jämföras med en mysig vrå hos mormor. Jag beställde in den grillade regnbågslaxen och var otroligt nöjd med detta beslut. Fisken var perfekt tillagad och serverades på en bädd av smörstekta morötter som i sin tur låg på en grönärtspuré. De valde att toppa av rätten med en beurre blanc, regnbågsrom och dill, till detta fick jag in kokt färskpotatis i skirat smör. Smakerna i rätten hade ett otroligt fint samspel och fick man med lite av varje var det som en balett för smaklökarna. Den goda maten tillsammans med den hemtrevliga miljön och det trevliga sällskapet gjorde att den något häftiga notan helt klart var värt det. 1854 är ett perfekt ställe att ta med sin familj på eller en date med någon speciell.

Brasserie Bouquet Brasserie Bouquet finner ni på hörnet av stora torget och är en fräsch lokal med tydliga influenser av det franska köket. Atmosfären inne i restaurangen skriker lite 80-tals champagne bar men är förhållandevis trevlig, och med den mysiga innergården kan jag tänka mig att det är ett bra ställe att dricka rosévin på en varm sommardag. Lunchmenyn var något stram och ingen av rätterna stack ut särskilt mycket så i min beslutsångest fick jag beställa två. Först åt jag en räkmacka och jag vet inte riktigt vad jag förväntade mig, för en räkmacka är oftast bara en räkmacka. Det var ingenting märkvärdigt men fortfarande god, serverades på en på tok för tjock skiva surdegsbröd som förvisso var väldigt god, lagom mängd räkor och en krämig len majonnäs. Inte den bästa räkmackan som jag ätit, men långt ifrån den sämsta. Sedan fick jag in en moules marinières och det var där Brasserie Bouquet räddade sitt skin, pommes fritten var perfekta och aiolin var nästan i klass med den som serverades på Sensation White. Höjdpunkten på lunchen var dock musslorna, kokade till perfektion med en soppa som var värd att sörpla i sig. De små mastiga smakfyllda blåmusslor för tankarna till saltstänket i Bretagne, Brasserie Bouquet är den första restaurangen i Sverige där jag inte blir serverad de stora blaskiga svenska blåmusslorna. Överlag är det en gemytlig restaurang med bra service och en känsla i lokalen som gör en glad och överlag taggad! Skulle enbart rekommendera restaurangen om du vill fira en tenta med kompisarna eller har ett kraftigt sug på en god Moules Marinières.

22

Tar man trappan upp kommer vi till Taket, man möts direkt med ett os av kött, något högljudd men glad stämning och en redig bardisk. Det råder inget tvivel om att detta är ett hamburgetak. Precis så som ett hamburgehak ska vara med andra ord, dessvärre är det atmosfären som är det bästa med denna restaurang. Inget illa menat till Taket, men med den kvalitén som jag fick på 1854 förväntade jag mig helt enkelt mer, efter mycket om och men beställde jag in en ”California Soul” med ”avokado”, picklad rödlök, cream cheese och sallad. Själva köttet var saftigt och ganska gott, men kunde haft mindre salt, briochebrödet var något torrt men en schysst smak och storlek. Det absolut största misstaget här var att de hade ”avokadon” vilket visade sig vara en beige guacamole direkt på cream cheesen så det vart istället en härlig blandning av de båda och gav en märklig smak. Jag tror förvisso att ett bättre val av burgare och deras fantastiskt goda sides, (kan starkt rekommendera deras sötpotatisfries med tryffelmajjo, chili och koriander!) kan göra Taket till precis vad det är, ett hamburgehak. Perfekt ställe att dra med polarna efter en tenta, dricka lite bira äta burgare och sedan göra sig redo för Ågatan. Text: JOAKIM HANSES


Grön Sektion GRÖN SEKTION INFORMERAR

Affärsjuridiska föreningen är en Grön sektion, vilket innebär att vår verksamhet ska genomsyras av ett miljötänk och att vi arbetar på ett miljövänligt sätt inom alla områden där föreningen kan tänkas påverka miljön. Utöver detta ska de gröna ombuden fortsätta utveckla och införa miljöförbättrande åtgärder för sektionen varje år. Vi i AJF är väldigt stolta över att få klassas som Grön sektion och vill förstås att alla våra medlemmar ska få ta del av vårt miljöarbete. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något!

> Använd E-faktura, istället för att få pappersfaktura!

Användningen av E-faktura är ett perfekt alternativ för dig som vill spara på miljön och minska pappershanteringen, eftersom breven med fakturan inte behöver transporteras ut, färre träd behöver fällas och hanteras i pappersbruken! Förutom detta så är det en säker och smidig metod för att ta emot fakturor digitalt. Du sparar då både tid och minskar din inverkan på miljön.

> Står städning på schemat? Investera i mikrofibertrasor!

Den kära mikrofibertrasan används till flera områden och städar effektivt. Allt från badrummet, till spisen, till ugnen och smutsiga köksbänkar. När det är dags för dammtorkning används trasan torr och om städningen är lite mer omfattande kan den fuktas med vatten, enklare än så blir det inte! Det som gör mikrofibertrasan så himla bra är att fibrerna i duken är så tunna så att de suger åt sig all smuts och bakterier och hindrar dessa från att spridas på andra ytor. För att sedan bli av med bakterierna, går det bra att tvätta trasan i tvättmaskin alternativt koka den i en kastrull. Mikrofibertrasan håller flera tvättar, vilket betyder att den inte bara är bra för plånboken, men även miljön!


AFFÄRSJURIDISKA FÖRENINGENS MAGASIN KÅRALLEN, LINKÖPINGS UNIVERSITET 58183 LINKÖPING ANSVARIG UTGIVARE: HANNAH ZETTERMAN MAIL: BIHANGET@AJF.NU WEB: WWW.AJF.NU

Profile for Affärsjuridiska Föreningen

Bihanget HT 2018  

Affärsjuridiska föreningen vid Linköpings universitet har äntligen släppt höstens upplaga av programmets egna tidning! Ansvarig utgivare:...

Bihanget HT 2018  

Affärsjuridiska föreningen vid Linköpings universitet har äntligen släppt höstens upplaga av programmets egna tidning! Ansvarig utgivare:...

Profile for bihanget
Advertisement