Page 1

ELIZABIGELOW Interior Design Portfolio 2018


RESUME 21 A Bennett St., Brighton, MA 02135 Email : bigeloweliza@gmail.com I Phone : 802.782.1135

EDUCATION Wentworth Institute of Technology - Boston, MA Bachelor Degree of Science in Interior Design, August 2015 TECHNICAL AutoCad, Revit, Vectorworks, SketchUp, InDesign, Illustrator, Photoshop, SKILLS Light well, Microsoft Word, Powerpoint, Excel, Drafting + Model Building RELATED ZEN Associates - Woburn, MA EXPERIENCE Assistant Interior Designer November 2015 - May 2018 - Construction Documents, Detail Drawings + Site Measurements - Client + Contractor Meetings - Furniture, Finish and other Equipment Options - Internal Marketing + Social Media MIT Facilities Department - Cambridge,MA CAD/BIM Assistant September 2014 - December 2014 - Field surveyed and 3D Revit Models from 2D CAD Drawings - Archiving of project documents Weston Design - Underhill, VT Assistant Designer January 2014 - April 2014 - Furniture and Finish Options + Presentation Boards - Materials Library Organization - Faux Finishing ACTIVITIES 2013 Retail Design Institute Event 2014 Wentworth Institute of Technology Berlin, Germany Study Abroad


CONTENTS

Luxury Residence:

Livability Through Light and Air

National Park Lodge:

Intertwining Architecture and Landscape

WWF Corporate Office: Harmony with Nature

Residential Duplex Brownstone: Tranquil Oasis

Appliance Store: Product Based Design

Miscellaneous


LIVABILITY THROUGH LIGHT AND AIR Summer 2015 The intention was to create a livable and luxury residence in a building that meet the minimal natural light and air requirements. By incorporating light wells into the design, this became my solution to the problem. Also by making these light wells accessible through each unit, the residents would be able to use these spaces through individual balconies and movable glass walls. The glass facade of the light well does bring the issue of privacy. An easy fix for this was to incorporate draperies and black-out shades. Another way this is dealt with though, is with strategically placing varying translucent, tinted and transparent panels based on the rooms they are enclosing. Minor changes to the front facade to create a more uniform pattern was another design decision to suggest a more luxury residence.


MATERIALS

TYPICAL KITCHEN PERSPECTIVE


LIVING ROOM PERSPECTIVE

MATERIALS


TENANT ONE EGRESS

CLOSET

TENANT ONE TEL / ELEC. MANAGEMENT OFFICE

UNIT ONE STORAGE

UNIT THREE STORAGE

TENANT ONE STORAGE

UNIT FOUR STORAGE

RESIDENT TEL / ELEC. LOBBY

UNIT TWO STORAGE

UNIT FOUR STORAGE

UNIT SIX STORAGE

TENANT TWO TEL / ELEC.

TENANT TWO STORAGE

TENANT TWO EGRESS

BASEMENT REFLECTIVE CEILING PLAN

GROUND LEVEL LIGHT WELL PERSPECTIVE

BASEMENT FLOOR PLAN


GROUND REFLECTIVE CEILING PLAN

STAIR HANDRAIL DETAIL

GROUND FLOOR PLAN

STAIR TREAD AND RISER DETAIL


LEVEL TWO REFLECTIVE CEILING PLAN

LEVEL THREE REFLECTIVE CEILING PLAN

LEVEL TWO FLOOR PLAN

LEVEL THREE FLOOR PLAN


LEVEL FOUR REFLECTIVE CEILING PLAN

LEVEL FOUR FLOOR PLAN

FOURTH FLOOR LIGHT WELL PERSPECTIVE


LIGHTWELL

UNIT SIX UNIT FIVE

UNIT FOUR

EGRESS

UNIT THREE

UNIT TWO UNIT ONE TENANT TWO ENTRANCE

TENANT ONE

DIAGRAMS

SECTION A


SECTION B

SECTION C


INTERTWINING ARCHITECTURE WITH LANDSCAPE Spring 2015 The intention of this project was to as a group create a State Park Lodge for Squantum Point in Quincy, MA. To get our concept we first asked what a state park meant to us today. Being in nature was the unanimous factor. By looking at the preexisting site, we used the location of the marsh lands to drive the shape of the building. Then we wanted both the people who visited this park and the individuals who would be staying in the lodge to want to interact with both interior and exterior. For the ground level, we chose to use a glass facade whenever possible, creating a transparency. Also by creating exterior paths to move throughout the site and brought you into the building with a seamless transition of floor material, encouraged the movement inside and out.


LOBBY PERSPECTIVE

LIGHTING Basement + CEILING PLAN

Vehicle Pavilion, Lobby, Lounge, Spa, Cafe/ Bar, Public Restrooms, Employee Facilities, Mechanical Room, Storage, Loading Dock, Service/ Support Ground Lobby, Reception, Restaurant, Kitchen, Office Suite, Outdoor Terrace, Public Restrooms, Service/ Support Level Two Function Space, Guest Lounge, ADA Accessible Room, King Room, Double Room, Storage, Service/ Support Level Three/ Four King Room, Double Room, Suite, ADA Accessible Room, Storage, Service/ Support Level Five/ Six Roof Terrace, King Room, Double Room, ADA Accessible Room, Suite, Storage, Service/ Support

Proposed Building Square footage: 194,822 SF Total Number of Guest Rooms : 202

A.F.F.

A.F.F.

A.F.F.

A.F.F.

A.F.F.

A.F.F. A.F.F.

A.F.F.

A.F.F.

A.F.F.

EXTERIOR PERSPECTIVES

BUILDING PROGRAMMATIC DIAGRAM A.F.F.

GROUND FLOOR REFELCTED CEILING PLAN scale: 1/16”=1’0”


RESTAURANT PERSPECTIVE


BASEMENT FLOOR PLAN


GROUND FLOOR PLAN


SECOND LEVEL

THIRD LEVEL

FOURTH LEVEL


FIFTH LEVEL

SIXTH LEVEL

A.F.F.

A.F.F.

A.F.F. A.F.F.

A.F.F.

A.F.F. A.F.F.

A.F.F.

A.F.F.

A.F.F.

A.F.F.

GROUND FLOOR REFLECTIVE CEILING PLAN


GWB on METAL STUD 8’-6” A.F.F.

GWB on METAL STUD 8’-6” A.F.F.

GWB on METAL STUD 8’-6” A.F.F.

GWB on METAL STUD 8’-6” A.F.F.

GWB on METAL STUD 8’-6” A.F.F. sd

sd

GWB on METAL STUD 9’-6” A.F.F.

TYPICAL DOUBLE ROOM PERSPECTIVE

GWB on METAL STUD 9’-6” A.F.F.

TYPICAL ROOM REFLECTIVE CEILING PLAN

ROOM CONFIGURATIONS scale: 1/4” = 1’-0”

GWB on METAL STUD 8’-6” A.F.F.

GWB on METAL STUD 8’-6” A.F.F.

GWB on METAL STUD 8’-6” A.F.F.

GWB on METAL STUD 8’-6” A.F.F.

GWB on METAL STUD 8’-6” A.F.F.

GWB on METAL STUD 8’-6” A.F.F. GWB on METAL STUD 8’-6” A.F.F.

GWB on METAL STUD 8’-6” A.F.F.

GWB on METAL STUD 8’-6” A.F.F. sd GWB on METAL STUD 8’-6” A.F.F.

DOUBLE ROOM

sd GWB on METAL STUD 8’-6” A.F.F.

KING ROOM

sd

GWB on METAL STUD 9’-6” A.F.F.

GWB on METAL STUD 9’-6” A.F.F.

GWB on METAL STUD 8’-6” A.F.F.

sd

ADA ACCESSIBLE ROOM

KING SUITE

GWB on METAL STUD 9’-6” A.F.F. GWB on METAL STUD 8’-6” A.F.F. GWB on METAL STUD 9’-6” A.F.F.

TYPICAL LAYOUTS (FROM LEFT TO RIGHT) SUITE, ADA ACCESSIBLE ROOM, DOUBLE, AND KING GWB on METAL STUD 8’-6” A.F.F.

GWB on METAL STUD 8’-6” A.F.F.

GWB on METAL STUD 8’-6” A.F.F.

sd

sd

GWB on METAL STUD 9’-6” A.F.F.

GWB on METAL STUD 8’-6” A.F.F.

GWB on METAL STUD 8’-6” A.F.F.

TOM DIXON PENDANT MELT 19.6” CHROME GWB on METAL STUD 8’-6” A.F.F.

GWB on METAL STUD 8’-6” A.F.F. sd

sd

GWB on METAL STUD 9’-6” A.F.F.

GWB on METAL STUD 9’-6” A.F.F.

STILETTO 24” LED BATH BAR WHITE

GWB on METAL STUD 9’-6” A.F.F.

TYPICAL BATHROOM ELEVATION


1

2

3

ROOF LEVEL +95’-0”

1 2

SIXTH LEVEL +83’-0”

1

2

3

FIFTH LEVEL +71’-0”

4 5

FOURTH LEVEL +59’-0”

6 7

THIRD LEVEL +47’-0”

3

8

SECOND LEVEL +35’-0”

4 GROUND LEVEL +15’-0”

BASEMENT LEVEL 0’-0”

MATERIALS BOARD 1

5 6

BUILDING SECTION 7

1

8

2

9

2

10

1

1

1

1

2

2

3

2

11 12 13

3

2

5

2

3

3

3

4

6 3

7

4 5

8 6

4

7

4

8

4

5

5

6 6 7 8 9

5

10

7

11

8

12 13

7

5

3

6

4

7

5

6

6

9

7

10

8

11 12

Embedded Exterior Planter 13

1. Aluminum Handrail 7. Cast In Place Concrete 2. Double Glazing Laminated 8. Structural Fill Safety Glass 9. Fill 3. Point-Fixing With Ball and 10. Compacted Sub-Grade Socket Joint 11. Soil Separator 4. Curtain Wall 12. Drainage Fill 5. Metal Tree Grate 13. Drain with Wire Mesh Screen 6. Gutter From 4” X 4” Metal

Embedded Exterior Rock Garden

1. Aluminum Handrail 2. Double Glazing Laminated Safety Glass 3. Point-Fixing with Ball and Socket 4. Curtain Wall 5. 2 Rock Layers = 12” Deep 6. Aluminum Transition Strip 7. Metal Pan

Built-In Window Bench

1. Wood Blocking 2. Wood Finish Veneer 3. Cushion-Foam 4. Solid Wood Top 5. 3/4” Plywood 6. Wood Finish Veneer 7. Wood Blocking 8. 4” X 4” Toe-Kick

Typical Stone Veneer

1. 2” LED cover lighting 2. 5/8” Gypsum wall board 3. Metal Stud 4. Cast in place concrete 5. Spray on Mortar Adhesive 6. Scratch Coat 7. Mortar Setting Bed 8. Insulated Stone Veneer 1

2

INTERIOR DETAILS

4

5

3

6

4

7

8

1

4

5 6 7 8


HARMONY WITH NATURE Summer 2014 The focus of this project was to take the values of the company WWF to reflect and guide the design and planning of a new office space. By using WWF ‘s vision, to build a future in which people live in harmony with nature, this became a large factor in the design process. This was reflected in the space by incorporating livable plants inside and using sustainable materials including 100% FSC wood. The planters not only incorporate lots of greenery into the space but also provide privacy to the otherwise open office plan. Using office furniture and materials that can be manipulated by the user was also important so that the employees could create a feeling of place and comfort in the environment.


FLOOR PLAN

BUILDING CROSS SECTION

BUILDING MODELS

BUILDING LONGITUDINAL SECTION


1

2 6

4

7 8

9

11

3

REFLECTIVE CEILING PLAN

MATERIAL BOARD

CURVED WALL SECTION LIGHTING DETAIL

GALLERY LIGHTING DETAIL


GALLERY PERSPECTIVE

RECEPTION PERSPECTIVE

BENCH SECTION DETAIL

DESK SECTION DETAIL


DESK MODEL

TEL/DATA PLAN

WORKPLACE PERSPECTIVE


OFFICE PERSPECTIVE


ENLARGED PLAN

Function

Public vs Private vs Very Private

DIAGRAMS

COFFEE/ LOUNGE PERSPECTIVE


TRANQUIL OASIS Fall 2014 This project focused on creating a floor plan that worked well for a young family and focused on looking at materials including fabrics and flooring along with the FF&E for the project. These choices were all based on my concept on creating a “tranquil oasis�, which introducing neutral colors found in nature. Through the use of organic forms in the designing of the space, like the forms in the wall to the playroom, the home becomes fun for kids and unique for the adults that live and use the space. Creating interactive aspects to the space, like using the base of the staircase as a nook where you can put on your shoes or chose to read a book in, were also important in the planning of the space.


STAIR AND DETAIL WALL MODEL


FIRST FLOOR REFLECTIVE CEILING PLAN

SECOND FLOOR REFLECTIVE CEILING PLAN

FIRST FLOOR PLAN

SECOND FLOOR PLAN


MASTER BEDROOM PERSPECTIVE

SECTION A

KITCHEN/ DINING ROOM PERSPECTIVE

SECTION B


DETAIL PLAN

DETAIL SECTION

DETAIL ELEVATION


LIVING ROOM PERSPECTIVE

STAIR ELEVATION

HANDRAIL DETAIL

STAIR DETAIL


STAIR SECTION

STAIR PLAN

STAIR PERSPECTIVE


A SPACE THAT REFLECTS THE PRODUCTS Fall 2012 This project focused on the qualities of the products sold in the store and how a person may view them. I chose to create an environment that reflected the products themselves which I imagined as a sleek, shiny, masculine and cold. Stainless steel and a dark wood along with neutral colors would be a materials pallet that would help showcase the products and keep from distraction.


BUILDING MODEL

BOARD ONE


BOARD TWO

BUILDING MODEL


MISCELLANEOUS 2010-2015 The following are a few projects using a variety of mediums and subjects.


TEXTILE DESIGN : PAINT


WATERCOLOR


CHARCOAL


PENCIL + CHARCOAL


THANK YOU

2018 portfolio  
2018 portfolio  
Advertisement