Page 1

mijnsport

2,95€

Spirit Run Olivia Borlée EEN 100% VROUWELIJKE JOGGING

Trek de bergen in BELEEF EEN ANDER SOORT VAKANTIE

Bike World Tour

Mijn

manier van leven

DE NATUUR ALS SPEELVELD

Uw vitaliteitpaspoort

BERG OP EN BERG AF: HEERLIJK!

Veel sterren, weinig calorieën DE GEZONDHEIDSKEUKEN VAN ERIC RIPERT

mijnsportmagazine.be

#28-lente/zomer 2010

mijn mijnsport


seat.be

NATUURLIJK GAAN RIJPLEZIER EN RESPECT VOOR HET MILIEU SAMEN.

TOT

20%

VOORDEEL VO

DE SEAT LEON ECOMOTIVE MINDER EMISSIES. MEER EMOTIES. Leon Ecomotive 1.6 TDI CR 105 pk (1) Indien u recht heeft op de Ecobonus (2) Wettelijke korting voor voertuig met lage CO2-uitstoot Wettelijke korting voor gebruik van een roetfilter

€ 20.246 € -1.000 -15% € -210

€ 16.149

De nieuwe Leon Ecomotive 5-deurs is een verademing. Zijn gestroomlijnde design en geavanceerde Start/Stop-technologie zorgen voor een gemiddeld verbruik van slechts 3,8l/100km. Voeg daarbij de remenergie-recuperatie en u beperkt uw CO2-uitstoot tot 99 g/km. Da’s beter voor het milieu en goed voor uw portemonnee. Het geeft u immers recht op een extra legale korting van 15%.

Gemiddeld verbruik van 3,8 l/100km. CO2-uitstoot van 99 g/km. Geef voorrang aan veiligheid. www.seat.be/milieu - Milieuinformatie (KB 19/03/2004). Afgebeeld model met opties : Leon Style Ecomotive € 21.490 BTWi. Prijzen BTWi geldig op 01/06/2010. (1) Ecobonuspremie voor de overname van uw oud voertuig buiten gebruik en ten minste 6 maanden ingeschreven op uw privé-naam (Programma wet 27 april 2007). (2) Uitsluitend voor natuurlijke personen gedomicilieerd in België.

EEN MERK VAN DE VOLKSWAGEN-GROEP


mijnsport

Tijd voor een rustmoment... Actie, emotie, inspiratie... Welkom in de wereld van mijnsport en bij een historisch nummer want vanaf nu vindt u ons in elke betere dagbladhandel! Met 16 extra pagina’s en inhoudelijk nog sterker, maar de invalshoeken blijven dezelfde. Want al 4 jaar lang moedigen wij u aan om in conditie te blijven en de fysieke activiteit als een noodzakelijke energiebron te beschouwen. Eigenlijk is dat ook de logica zelve: je moet bewegen om je “beter te voelen in je lichaam en frisser in je hoofd”. Voldoende afwisseling speelt daar een belangrijke rol in want elke vorm van sleur is nefast voor de sporter. Blijf dus nieuwsgierig voor nieuwe dingen en benader ze vanuit een zo ruim mogelijke context. Laat u verleiden door nieuwe disciplines. Probeer, wissel af en combineer om nieuwe sensaties te ontdekken, nieuwe omgevingen te ervaren, nieuwe landschappen te ontdekken... Kortom: geniet van sport in al zijn dimensies... als nieuwe stukjes van het leven die elkaar aanvullen en uw evenwicht helpen versterken.

Laat u verleiden door de slow attitude die u leert tot rust te komen na de inspanning. Wat u in deze editie net voor het aanbreken van de zomer mag verwachten? Jogging met de ‘Spirit Run Olivia Borlée’. Een dossier trekking waarin gestapt, gefietst en gemountainbiket wordt dat het een lieve lust is! Atleten die hun grenzen opzoeken, zoals Aurélien Ducroz en Lizzy Hawker. Een topchef – Eric Ripert – die voor u een driesterrensalade bereidt. Vakantiebestemmingen ‘in de bergen’. Onze gezondheids rubriek heeft het over astma en hartritmestoornissen. En laat u verleiden door de slow attitude die u leert tot rust te komen na de inspanning. Veel leesgenot!

INTRO

3


mijnsport # 28 10 JEAN-LOUIS ETIENNE Wanneer het pakijs instort 12 ACTUEEL Tijd voor iets nieuws... MIJN CONDITIE

15 SPIRIT RUN OLIVIA BORLÉE 100% vrouwelijk

16 GEBRUIKSAANWIJZING Een hippe en dartele ochtend 18 ONS UITHANGBORD

De mooie blondine met de zwarte handschoenen

20 TRAINING De 10 geboden

22 SHOPPING Da doo run run ON THE MOVE

26 AURÉLIEN DUCROZ Diversiteit in het extreme MIJN PLANEET

30 LANGZAAM WEGKWIJNEND Het trieste lot van de gletsjers

INHOUD

5

Verantwoordelijke uitgever Bernard de Wasseige bernard.dewasseige@ventures.be Hoofdredacteur Denis Asselberghs denis@ventures.be AD & Layout Emeric de Baré emeric@ventures.be Medewerkers Maxime Aubertin, Auriane Beauté, Jacques Borlée, Rudy Bauwens, Zoé Otis, Pierre Pauquay, Phillip van Osten Foto's DPPI, Eyedea, Hachette, Photo News, Sunset, Shutterstock, C. Arnal (Pierre & Vacances Media Arc 1950), S. Cervos (Beaufortain), Dom. Daher (Freeride World Challenge), Morgan David de Lossy (Spirit Run), Dan Ferrer (A. Ducroz), J.M. Gouédard (Châtel Tourisme), Huchette (Savoie Mont Blanc), G. Lansard (Savoie Mont Blanc / Beaufortain), Francis Latreille (Generali), Desre Pickers (Red Bull Illume), P. Tournaire (Ultra-Trail du Mont-Blanc), J.F. Vuarand (Châtel Tourisme), Becel / Delhaize, Côte d’Azur Tourisme (P.Behar, G.Veran, R.Masséglia), East Belgium Press, Montagnes du Jura, MSF BikeWorldTour, Rando Verdon, Scott, Swiss Pix / Tourisme Suisse, The North Face (Lizzy Hawker)

MIJN GEZONDHEID

34 ASTMA Blijf niet bij de pakken zitten! 36 UITHOUDING Een hart dat tegen een stootje kan 38 TO BE SLOW

Traag is de boodschap

40 GEZONDE KEUKEN Met Eric Ripert 43 DE COACH SPREEKT

Cover © Scott Verantwoordelijke klantenbeheer Maxime Asselberghs maxime@bigbang-agency.be Distributie & Administratie asselberghs@apach.be Abonnement BELGIE & FRANKRIJK 10€voor 4 nummers

Jacques Borlée

DOSSIER

44 STAPPEN EN WEGDROMEN Door Europa over berg en dal 51 LIZZY HAWKER De bergen als achtertuin 54 BIKE WORLD TOUR Fietsend de wereld rond 56 CONSU

Goede uitrusting is het halve werk

61 FIETSTREKKING Met het kleinste verzet... BINNENKORT ZOMER

66 ZOMER IN DE BERGEN Voor een ander gevoel

HEERLIJK OM DOEN

80 WELDADIGE GREENS Golf, mijn karma

mijnsport is een uitgave van de groep Edition Ventures Lasne Business Park - Bâtiment 4D 431 Chaussée de Louvain, 1380 Lasne Tél : 02/379 29 90 - Fax : 02/379 29 99 Email : info@mijnsportmagazine.be mijnsport is een gratis driemaandelijks blad. Gelieve ons secretariaat te contacteren voor een lijst met de verdeelpunten. www.mijnsportmagazine.be


6

mijnsport


MIJN RELIGIE

The North Face Ultra-Trail du Mont-Blanc

Tot aan de uiterste limiet Een lus van 166 km in maximaal 46 uur, met alles bij elkaar 9500 m hoogteverschil: Dat is de uitdaging die vele honderden lopers op 27 augustus zullen aangaan. Vanaf Chamonix veroveren ze de Mont-Blanc door er zo snel mogelijk via Frankrijk, Zwitserland en Italië omheen te stappen: wandelend of in looppas, al naargelang het gewone liefhebbers zijn, dan wel getrainde atleten. Voor deze 8ste editie belooft de meest tot de verbeelding sprekende ultratrail van de Alpen alweer een mooi spektakel. Misschien wel een 3de opeenvolgende overwinning voor de Catalaan Kilian Jornet: een 1m71 groot, 22-jarig ‘buitenaards wezen’ (foto) dat ervan droomt door de beruchte muur van de 20 uur te breken! Of de titel die Elizabeth Hawker op het ‘korte’ parcours van 98 km beoogt. Een Britse jongedame die zo bezeten is van de bergen dat ze er helemaal in opgaat. Zoals zij zelf op blz. 51 uitgebreid uit de doeken doet.

7


8

mijnsport


MIJN OVERWINNINGEN

America’s Cup

De vlucht van de Oracle De America’s Cup keert naar huis terug want in februari, 4 maanden geleden al, won de Amerikaanse zeilmastodont Oracle het duel in Valencia. Voor tegenstander Alinghi werd het niet alleen een nederlaag, maar een zware vernedering op de koop toe, want de titelverdediger was totaal onmachtig tegen de technologisch duidelijk meer geavanceerde tegenstander. Hoewel de uitgave 2010 de annalen zal ingaan als weinig eervol en totaal niet spannend (en bovendien geplaagd door aanhoudend juridisch gehakketak), zullen we op ons netvlies toch het beeld bewaren van de ongelofelijke trimaran die door miljardair Larry Ellison werd gefinancierd. Met zijn gigantisch zeil, dat 20 verdiepingen hoog reikt, schreef de Oracle geschiedenis met zijn verbluffende prestaties. Hij overklaste de Zwitserse titelverdediger en smeerde hem 15’ aan in de 1ste ronde en 5’26” in de 2de. Daarmee was het vonnis geveld en verhuist de zilveren trofee na 15 jaar opnieuw naar de Verenigde Staten. Laten we hopen dat de oudste van alle sporttrofeeën (dateert uit 1851) een 34ste editie krijgt die dichter aansluit bij de ‘gentleman spirit’ die tot dusver zijn charme en grootsheid opbouwden.

9


10

mijnsport


MIJN GEVECHT 11

Jean-Louis Etienne

Wanneer het pakijs instort Deze foto is misschien niet helemaal op zijn plaats nu de zomer eraan komt, maar toch... Neem uw donsdeken en open uw ogen want we kunnen niet langer negeren dat de Noordpool het gelag betaalt van de wereldwijde klimaatopwarming. Een beangstigende vaststelling waarvan Jean-Louis Etienne de draagwijdte ten volle kon inschatten toen hij het pakijs overvloog met zijn ballon Generali Arctic Observer. Met die onuitgegeven prestatie sloot deze arts uit de Pyreneeën meteen de polaire trilogie af die hij in 1986 had opgestart toen hij de Noordpool op ski’s doorkruiste. Nadat hij zich in 2002 gedurende 4 maanden liet afdrijven op een soort hi-tec iglo die op het ijs was neergezet. Dit keer trotseerde onze ‘isothermische arts’ de ijskap door de lucht, onderwijl tal van metingen uitvoerend: CO2, magnetisch veld, luchtvervuiling, ozonlaag... Uiterst interessant voor het onderzoek naar de klimaatopwarming en de gevolgen voor de biodiversiteit. Maar bovenop de wetenschappelijke inbreng verdient ook zijn sportieve prestatie een eresaluut. De 121 uur durende vlucht en de 3130 km van Longyearbyen naar Yakoutie was immers goed voor veel emotie en een aantal bange momenten. Met name toen hij op lage hoogte en in de mist over Spitsbergen vloog. En toen hij katabatische winden moest trotseren, hallucinaties moest overwinnen en last kreeg van hoogteziekte. Maar toen was er dat magische moment dat hij vanuit zijn mand zag gebeuren: het pakijs dat kraakt en scheurt. Als een noodkreet.


12

mijnsport

MIJN ACTUALITEIT

En als we het nu eens over iets anders zouden hebben? HET IS ER DUS: HET LANGVERWACHTE WK VOETBAL. GELIEVE ENTHOUSIAST TE DOEN WANT DE MARKETING EN DE LOBBYING HEBBEN DAT ZO BESLIST. DE BUSINESS IS ZO WINSTGEVEND EN HET BEELD VAN EEN SOLIDAIRE MENSHEID ZO FLATTEREND... DAT HET DOODGEWOON VERBODEN IS OM DIT EVENT MET ZIJN AL SUPERLATIEVEN TE NEGEREN!

Wel ja: ook wij bezwijken voor de verleiding om het over het land van Steve Biko te hebben. Het Zuid-Afrika dat momenteel met alle deugden wordt bezongen, terwijl u er anders de raad krijgt om goed uit uw doppen te kijken omdat het er zeer onveilig is en de armoede ondraaglijk. Maar als de FIFA langskomt, springen de media in de houding en krijgen we een andere toon. Opeens is er bij de redacties een geforceerde aandacht voor de townships van Kaapstad. Plots worden de inspanningen van de ngo’s gelauwerd, terwijl die anders voor een morzel erkenning knokken. En we zouden bijna vergeten dat het Westen het zwarte continent bijna helemaal aan zijn lot heeft overgelaten...

Fraai is het niet, maar uiteindelijk is het allemaal niet belangrijk om welke echte/valse redenen de tempelhandelaars hun stalletjes in Soweto hebben geïnstalleerd. Het belangrijkste is immers te bewijzen dat Zuid-Afrika in staat is om verantwoordelijkheid te nemen, te bouwen, te organiseren. Dat het qua misdadigheid niet de aangekondigde sjanker is. Dat het geweld er al bij al niet erger is dan bij ons. En dat de buurlanden er even gastvrij zouden kunnen zijn als men zich de moeite getroostte om hen correct te evalueren. De waarheid is echter dat het na afloop van de Wereldbeker gedaan zal zijn met

Denis ASSELBERGHS

onze lyrische bewoordingen, met die lichtjes neerbuigende en schijnbaar toegenegen blik. We zullen onze ogen afwenden met de onverschilligheid die ons karakteriseert ‘wanneer er niets meer te verdienen valt’. Het zwarte allegaartje zal zijn oude gebruiken weer opnemen, de rommelkolonels zullen er hun legers van kindsoldaten oprichten en de corrupte ministers zullen er met de kassa gaan lopen. Wat ons in de gelegenheid stelt te zeggen dat deze naties onverbeterlijk zijn... Om er vervolgens terug te keren en de wereld te amuseren met lucratieve shows die onze zakken vullen en ons geweten sussen.

Het Zuid-Afrika dat met alle deugden wordt bezongen, terwijl u er anders de raad krijgt om goed uit uw doppen te kijken omdat het er zeer onveilig is en de armoede er de ogen uitsteekt.


mijnsport

MIJN CONDITIE 15

Brussels

EEN WEDSTRIJD 27/06/2010 OP ÙW MAAT! HET IS IETS WAT WE AL LANGER WILDEN DOEN: HET ORGANISEREN VAN EEN 100% VROUWELIJKE JOGGING. DIE DROOM IS NU WERKELIJKHEID. HET IS DE BEDOELING DAT ONZE LEZERESSEN TIJDENS DEZE RUN ALLES LOSLATEN; DAT DIT EEN MOMENT WORDT VAN SAMENHORIGHEID EN ONDERLINGE VERSTANDHOUDING, VER WEG VAN DE DAGDAGELIJKSE BESLOMMERINGEN EN DE IMMER VEEL TE DRUKKE AGENDA. Als symbool van federatieve, verkwikkende en tolerante sport komt de ‘Spirit Run Olivia Borlée’ precies op tijd om onze lancering in de boekhandel te vieren. Dit event is de poort naar een dubbele feestviering want zondag 27 juni is een scharnierweekend: de vooravond van de zomervakantie en het einde van de examens (dat bravourestukje voor de leerlingen... en hun mama’s!). Olivia, onze meter, verwacht u in grote getale om samen een topconditiezondagochtend te beleven in het Ter Kamerenbos, een van de meest groene en meest glamoureuze plekjes van Brussel. Wij beloven u een geweldig onthaal in ons ‘dorp’ dat vlakbij het Chalet Robinson en zijn

beroemd meer wordt opgetrokken. Deze running wil een groepsgebeuren zijn, met een gezamenlijke opwarming, een stretchsessie en een grote brunch na

Denis ASSELBERGHS

lopen. Een originele benadering, rijk aan symboliek, tussen twee generaties. Op de volgende pagina’s verneemt u vrijwel alles over de praktische kant, maar u

Waarom Spirit? Omdat vrouwen anders lopen dan mannen. afloop. De rangschikking is bijkomstig: u start in de eerste plaats voor het plezier om samen met vriendinnen te lopen en voor de schoonheid van de inspanning. Met, voor de moeders en hun dochters, de mogelijkheid om samen een aflossing te

bent natuurlijk ook van harte welkom op onze website. Daar kunt u zich online inschrijven en ontdekt u alle facetten van dit unieke samenzijn. www.spiritrun-oliviaborlee.be


16

mijnsport

EEN HIPPE EN DARTELE OCHTEND U BENT VAN DE PARTIJ OP ZONDAG 27 JUNI? PROFICIAT EN BEDANKT! MAAR VOOR WELKE FORMULE GAAT U KIEZEN? WANT ER IS DE RUN... EN DE RUN ÌN DE RUN! INDIVIDUEEL OF AFLOSSING. EEN WOORDJE UITLEG. SOLO OF DUO? Voor de individuele run zijn drie afstanden mogelijk: 2,5km, 5km en 10km. De keuze is eenvoudig: u kiest volgens uw trainingsniveau. Voor de ‘Moeder & Dochter’ Aflossing Delhaize zijn er meer parameters waarmee rekening dient gehouden op basis van de formule 5+2,5km. In principe begint de best getrainde loopster aan de 1ste lus van 2,5km en zij voegt daar vervolgens in het gezelschap van haar medeloopster een 2de lus van 2,5km aan toe... Het is de bedoeling om samen de aankomstboog door te lopen. De ene loopster zal dus 5km hebben afgelegd, de andere 2,5. Noteer dat in deze ‘lange’ aflossing de meisjes van 12 tot 14 jaar enkel toegang krijgen tot één enkele lus van 2,5km. De mama’s mogen dus de 5km afleggen! Meisjes ouder dan 14 mogen in overleg met hun moeder en naargelang hun trainingsniveau het werk verdelen. Neem nu een moeder van 50 en haar dochter van 25... Wie neemt de 5km voor haar rekening? Wellicht de meest gemotiveerde en de best getrainde, en daarom niet noodzakelijk de jongste van de twee! Het komt er dus op aan om je persoonlijke conditie goed in te schatten zodat de Spirit Run Olivia Borlée leuk blijft om te doen. OOK JONGE MEISJES WELKOM! De benjamins worden niet vergeten. Vanaf 6 tot 11 jaar kunnen meisjes inschrijven, ofwel individueel voor een afstand van een kilometer, ofwel voor de ‘Moeder & Dochter’ Aflossing Delhaize Korte Type: de moeder loopt een lus van een kilometer en loopt dan verder in het gezelschap van haar dochter een 2de lus, opnieuw van een kilometer. De ene loopt dus 2km, de andere 1km. HOE SNELLER, HOE BETER Voor uw en ons gemak verzoeken wij u gebruik te maken van het inschrijvingsformulier dat u op onze website vindt (www.spiritrun-oliviaborlee.be). Noteer dat u vanaf 24 juni niet meer online kan inschrijven. U zal dit dan ter plaatse moeten doen, mits de opleg van 2 euro supplement administratieve kosten. Hoe u ook inschrijft: wij nodigen u uit om uw rugnummer zo snel mogelijk te komen ophalen. Kom tijdig naar het Ter Kamerenbos. Op die manier vermijdt u stress tijdens de ultieme wedstrijdvoorbereiding. U zult ontspannen zijn en perfect ontvankelijk voor de opwarming onder leiding van Olivia en de motivatiesessie waarbij iedereen meezingt... Dit is nieuw en magisch. Mis dit dus niet! Eens u de streep hebt overschreden, krijgt u een gift pack. Dat wordt uw eerste beloning na afloop van de wedstrijd, want er komen nog meer leuke momenten aan: een stretchsessie, een gezondheidsbrunch en de prijsuitreiking. Eerlijk gezegd: beter dan dit is er niet!


MIJN CONDITIE 17

Een meter die perfect de waarden van verleiding en sportiviteit uitstraalt: Olivia, leider en motivator.

Timing Vanaf 8 uur: opening van het ‘dorp’ en uitreiking van de rugnummers (met de mogelijkheid om de dag zelf ter plaatse in te schrijven)

Delhaize Korte Type (2+1km) 10.30: motivatiesessie waarbij iedereen meezingt 10.45: opwarming onder leiding van Olivia

9.30 uur: afsluiting van de inschrijvingen ter plaatse 10.00 uur: start van de Spirit Run Junior (1km) en de ‘Moeder & Dochter’ Aflossing

11.00: simultaanstart van de individuele wedstrijd voor volwassenen (vanaf 12 jaar) en de ‘Moeder & Dochter’ Aflossing Delhaize Lange Type (5+2,5km)

11:30: voor de snelste loopsters begint de Spirit Brunch aangeboden door de organisatie en haar sponsors, met mogelijkheid tot restauratie tegen democratische prijzen voor begeleiders, echtgenoten, vrienden en ouders 12:30: stretching 12:45: prijsuitreiking


18

mijnsport

Olivia

DE MOOIE BLONDE MET DE ZWARTE HANDSCHOENEN

OLIVIA BORLÉE, ZILVERENMEDAILLEWINNAAR OP DE OLYMPISCH SPELEN IN PEKING, IS EEN VAN DE TOPNAMEN IN DE BELGISCHE ATLETIEKWERELD. EEN PRESENTATIE IN SNELTREINVAART. ZO BEGON HET Olivia stamt uit een atletenfamilie. Haar moeder, Edith Demaertelaere, was op haar 16de Belgisch kampioene op de 200m. Haar vader, Jacques Borlée, was vice-kampioen in zaal in 1983 (hij nam deel aan de OS van Moskou). Olivia groeide op in de provincie Luxemburg. Zij liep school in het atheneum van La Roche en beëindigde haar hoger middelbaar in Marche. Momenteel woont zij in Brussel. Zij is 100% topsporter en leeft volledig voor de atletiek. Dat betekent een druk programma met vele buitenlandse stages... en avond-

school in het Institut Saint-Luc in de afdeling ‘Stylisme’. Want Olivia is gek van mode, confectie, haute couture. Ze was trouwens al enkele keren met succes mannequin. HAAR VOORBEELD Hoewel Kim Gevaert met atletiek is gestopt, blijft zij haar grote voorbeeld. Interessant om weten: toen zij Kim in München 2002 viceEuropees kampioen op de 100 en de 200m zag worden, werd het Olivia duidelijk dat ook zij ervan droomde om topsporter te worden.

De sprintster met de handschoenen: een sterk beeld bij de start van de 200m op de EK in Berlijn

Olivia, haar CV Geboortedatum: 10 april 1986 Lengte: 1,72m Gewicht: 56kg Woonplaats: Elsene Discipline: sprint op het hoogste niveau (100m, 200m, aflossing 4x100m) Club: White Star Trainer: Jacques Borlée (100 et 200m) en Rudy Diels (aflossing 4x100m) Haar records: 100m in 11.39, 200m in 22.98, 400m in 55.15 www.borlee.eu

Met Jacques, haar vader en coach, tijdens de uitreiking van de Gouden Spike 2009


MIJN CONDITIE 19 Bedankt Elodie! Fantastisch nieuws: Elodie Ouedraogo komt Olivia op 27 juni gezelschap houden! De Tiense kampioene zal u op haar eigen dynamische manier komen begeleiden en aanmoedigen. Meer over de topmomenten van haar carrière op www.elodieouedraogo.be.

HAAR ERELIJST In 2007 keerde Olivia van de WK in Osaka terug met de bronzen medaille van de 4x100m bij de vrouwen om de hals: een huzarenstukje want ze was nog maar 5 jaar met atletiek bezig. Een prestatie die zij bevestigde – en hoe! – door op de OS van Peking 2008 zilver te halen, samen met Kim Gevaert, Hanna Marïen en Elodie Ouedraogo. Bij die gelegenheid liep het viertal trouwens een nieuw Belgisch record met 42’54. In 2009 was Olivia halve finaliste op de 200m tijdens de WK atletiek in Berlijn. Een topprestatie die ze bevestigde met de titels van Belgisch kampioene op de 100 en de 200m en de LBFA-titel op de 400m.

Een topprestatie die ze bevestigde met de titels van Belgisch kampioene op de 100 en de 200m en de LBFA-titel op de 400m.


20

mijnsport

MIJN CONDITIE

10 tips voor een geslaagde Spirit Run 1 2 3 4 5 6

is en niet die van hen. U bent niemand rekenschap verschuldigd. Het enige wat écht telt is het plezier om deel te nemen.

Vermijd om in uw eentje te trainen. Doe dit liever in groep. Het is sympathieker en motiverender, vooral voor starters. Maak altijd tijd voor een goede opwarming en dito recuperatie. Drink geregeld water. Het is vrijwel gratis en het is fundamenteel voor de conditie. Tijdens de inspanning moet u (minimaal) om het halfuur enkele slokjes drinken. Schrap elke intense activiteit wanneer de thermometer tot boven de 30°C klimt. Houd het simpel. Sporten is het leukst wanneer dit op een eenvoudige manier wordt gedaan, zonder de 1001 dingen die men denkt nodig te hebben om sneller en langer te kunnen presteren, met nòg meer van dit en nòg meer van dat... Hou geen rekening met hoe anderen naar u kijken. Akkoord: uw gezinnetje is uitgerukt om u aan te moedigen en rekent wellicht ook op een geweldige chrono. Allemaal interessant... maar soms een beetje van het goede te veel! Om de druk los te laten, moet u er altijd aan denken dat dit ùw wedstrijd

7 8 9 10

Op D-Day ontbijt u minimaal 2 uur voor de start en drinkt u voldoende voor de wedstrijd. U rookt? Ban de sigaret 2 uur voor de start en tot 1 uur na afloop. Laat u niet meeslepen door de euforie van de start. Uw eerste stappen bepalen het ritme dat u over de volledige afstand kunt volhouden. Velen hebben de neiging om er in de eerste 500m te enthousiast tegenaan te gaan. U voelt zich plots uitgeput? Zware benen? Laat u niet verleiden om ten allen prijze door te gaan met het risico om de finish niet te halen. Wij geven u deze wijze en betrouwbare raad: stap gedurende een of twee minuten. Pas dit principe ook toe tijdens de tientallen meters bij de bevoorrading. Gun uzelf de tijd om rustig en voldoende te drinken zonder in ademnood te geraken...

Houd het simpel. Sporten is het leukst wanneer dit op een eenvoudige manier wordt gedaan. Op lange termijn U wil vooruitgang boeken, tegen een hoger tempo lopen en regelmatig trainen. Proficiat! In dit geval dient u uw weerstand te verhogen, zorgen dat uw lichaam sterker wordt. De lage rugspieren dienen versterkt want dit is de zone waar de wervels de schokken opvangen. U hebt ook krachtige buikspieren nodig: zij waarborgen een betere controle over uw bewegingen en daardoor vermijdt u bijvoorbeeld een overbelasting van de knieën. Nog een goed voornemen is... de siësta! Verrast? Nochtans is er niks beters om te ontspannen en de fysieke prestaties te verbeteren. Bovendien helpt het de duur van de daaropvolgende nachtrust te verminderen (30 minuten tot 1 uur winst). Tijdens de week valt het op de werkvloer natuurlijk niet mee om een korte siësta in te lassen. De werkgevers verzetten zich daar doorgaans tegen (overigens, ten onrechte). Maar waarom niet tijdens het weekend?


22

mijnsport

Da doo run run

EEN 100% SHOPPING RUNNING OM HET TEMPO ERIN TE HOUDEN EN ER COOL UIT TE ZIEN.

NIKE Nike heeft een nieuw gamma vedergewichtschoenen. Zij zijn uitgerust met de Dynamic Support voor optimale steun en vooral met de bekende LunarLite loopzool voor extra stabiliteit. Door het samenvoegen van deze beide componenten wordt de druk van de voet ideaal verdeeld. Vandaar: beter evenwicht en meer comfort, met minder risico op pijn of blessures. Maar bovenal biedt de Lunar reeks een geweldig goed gevoel met de bodem; een zeer concreet contact zonder harde schokken. Een optelsom die maar weinig fabrikanten kunnen oplossen. Wij selecteerden 2 modellen. Voor vrouwen is er de Nike LunarElite+ : stijlvol roos en erg polyvalent (van universeel tot pronator) en specifiek aangepast aan de vrouwelijke lichaamsbouw (bredere voorvoet). Voor mannen is er de LunaRacer: getooid met flashy groen en perfect voor lange afstanden dankzij de Flywire technologie die de vorm verstevigt. Beide zijn perfect te combineren met aangepaste Lightweight vestjes. Wij kozen de Storm Fly voor haar en de Vapor voor hem. De eerste geniet van een verstevigde waterdichtheid. Beide beschikken over zijdelingse verluchting en over weerkaatsende elementen zodat u in het schemerduister beter opvalt.

130

95

130

50

FALKE Falke is een merk dat zich specialiseert in ergonomie, ademend textiel en thermische controle en besteedt evenveel zorg aan de fabricage van zijn T-shirts. Voorbeeld: de Dakota met lange mouwen en de Nevada met korte mouwen, allebei van ‘performance coton’, met platte naden en zones in mesh. Met daarbovenop, beste dames, de lendenriem die gefronst kan worden. Een mooi detail!

120


MIJN KONDITIE 23 SCOTT De TC2 is een prestatiegerichte damesschoen die zich perfect leent tot een snelle ondergrond (asfalt, sintels...). Hij is uitgerust met een Ergologic tussenzool met een licht concave vorm. Gevolg is een uitstekende schokdemping in de zones ter hoogte van de hiel en de onderkant van de voet.

129

229 GARMIN De cardio-GPS Garmin uurwerken, die vooral de lopers aanspreken die zeer gericht met hun training bezig zijn, krijgen het gezelschap van een klein broertje dat zich richt tot iedereen voor wie het allemaal niet zo geavanceerd hoeft te zijn. De Forerunner 110 is makkelijk in het gebruik en registreert exact tijd, snelheid en afstand. En u kunt uw parcours op een kaart inkijken. Geen parametrage nodig. Duw op start en de Forerunner 110 doet de rest! REGATTA De LDY Formation XLT richt zich tot de ‘all terrain’ vrouwen. Met zijn dikke gestructureerde zool biedt hij maximale grip op grint en vochtige ondergronden. Bovendien is hij waterbestendig en de omhullende binnenvoering absorbeert de schokken.

65

7,50

12,50 JBC Het is goed en het is Belgisch! Met JBC wisselt u vlot van kleur. In de zomercollectie vallen de laag geprijsde top (XS tot XL) en short (34 tot 44) op. Sympathieke look en uiterst zachte materialen.


24

mijnsport

SALOMON Trailrunning is bijna een exacte wetenschap. Het is moeilijk om goed te presteren wanneer je niet over een perfect aangepaste uitrusting beschikt. In zijn afdeling Research & Development baseert Salomon zich op de ervaring van de toppers in de discipline, waarbij de geweldige Spanjaard Kilian Jornet. Aan de top van het gamma prijkt de XT Wings 2 schoen met zijn uitzonderlijke demping en onvergelijkbare stabiliteit. Dit regelrechte koersbeest is beschikbaar in een versie voor Mannen en Vrouwen. Hij wordt aangevuld met een geritst T-shirt uit dezelfde XT Wings-reeks en met een XA short om de wrijving te beperken en de spieren in topconditie te houden. Zonder de draagriem te vergeten om energiedrankjes en andere benodigdheden te transporteren.

50

140

65

55

TERAILLON De weegschaal en de filterkaraf: twee onmisbare partners voor wie gezond wil joggen (dat is een pleonasme! – nvdr.). Terraillon stelt u deze very design TFA Gale’a Touch voor met zijn backlight groot LCD-scherm. Geeft niet alleen het lichaamsgewicht aan, maar ook de vetmassa en het vochtpercentage (mogelijkheid om de gegevens van 10 gebruikers op te slaan). Wat de Vertigo Style betreft: hij heeft een capaciteit van 2 liter. Deze karaf van inox heeft een schuifje voor een snelle en vlotte vulling. Verder is er natuurlijk ook de Duo-teller die de dagen en het volume water bijhoudt zodat u op het juiste moment overstapt op een nieuw filterpatroon. Easy!

40 60

http://nikerunning.nike.com www.scott-sports.com www.regatta.com www.falke.com www.jbc.be www.garmin.be www.terraillon.com


26

mijnsport

Aurélien Ducroz DIVERSITEIT IN

HET EXTREME

HIJ IS 27 EN BEHOORT TOT DE ALLERGROOTSTE FREERIDERS OP DEZE PLANEET, MAAR DAARMEE IS DE KOUS NIET AF VOOR DE UIT CHAMONIX AFKOMSTIGE AURÉLIEN DUCROZ. DE FRANSMAN GAAT ALWEER EEN NIEUWE UITDAGING AAN: HIJ NEEMT DEEL AAN DE TRANSAT 6.50, ZIJN EERSTE STAP NAAR DE STATUS VAN PROFESSIONELE SKIPPER... HOE VREEMD HET MISSCHIEN OOK KLINKT: TOCH PAST DIT PERFECT IN DE LOGICA VAN DEZE TOPSPORTER. Maxime AUBERTIN

Helemaal volgeboekt! Finetunen, onderhouden, herstellen, leren omgaan met eenzaamheid, jezelf organiseren op 4m2, een route kiezen, woeste zeeën trotseren, een koersstrategie toepassen... Er zijn verschillende vaardigheden en een grote vakkennis nodig om in je eentje de oceaan te overwinnen. Vooraleer hij in september 2011 aan de 7800km begint die Charente-Maritime van Bahia scheiden, heeft Aurélien Ducroz nog veel werk voor de boeg (letterlijk én figuurlijk!). Nu zijn boot eindelijk klaar is, moet hij leren navigeren. Om alle finesses van zijn boot te doorgronden. Maar ook om zich te kwalificeren. Het ziet er alvast goed uit want begin mei veroverde hij de 1ste accessiet in de Demi-Clé 6.50 in het gezelschap van David Sineau (2de in de Transat 6.50 in 2007). Vòòr augustus 2010 start Aurélien in nog vijf andere competities, solo of in teamverband, gevolgd door vele trainingsuren met Laurent Voiron, de komende Freeride World Tour... en een gezinsleven waaraan hij zich volledig wil wijden. Kortom: drukke tijden voor deze skipper in wording die duidelijk nergens voor terugschrikt.

Aurélien Ducroz wordt in 1982 geboren aan de voet van de Mont-Blanc en groeit op met de ski’s aan de voeten. Als zoon van bergbewoners proeft hij van alle soorten glijsporten. Tot zijn 14de is dat voornamelijk alpineskiën, maar omdat hij te klein en te licht uitvalt, beslist hij het geweer van schouder te veranderen. Hij ontdekt het schansspringen en voelt dat daar meer potentieel in schuilt. Die 2de passie vertaalt zich in drie titels van Frans juniorkampioen en vervolgens, op zijn 18de, in een selectie voor de Spelen van 2002 in Salt Lake City. Maar pech voor Aurélien (of achteraf bekeken misschien wel... geluk!): drie maanden voor zijn vertrek naar de olympische arena blesseert hij zich. De ontgoocheling is groot, zijn moreel zakt naar een dieptepunt. En toch leest het vervolg als een feeëriek sprookje... MINDER VLIEGEN, MEER KNOKKEN Tijdens zijn revalidatieperiode wordt Ducroz door producer Didier Lafond gecontacteerd voor zijn langspeelfilm ‘Snowboarder’. De dubbelganger van de hoofdacteur is ziek en hij heeft 2 dagen een vervanger nodig. Aurélien hapt zonder veel nadenken toe. Waarna hij anderhalve maand van de filmwereld proeft en met een helikopter plekjes ontdekt die elkaar qua schoonheid overtreffen. Een nieuwe wereld opent zich voor onze skispringer! Al

van in zijn jeugd heeft de jonge Ducroz de gewoonte om de platgetreden pistes te verlaten in de vallei van Chamonix, zowel op ski’s als op zijn snowboard, maar plots wordt alles veel concreter. Hij beseft dat er een mooie toekomst ligt weggelegd voor de freeride. Plots is skispringen geen prioriteit meer. Sterker: hij keert de sport zelfs volledig de rug toe, temeer omdat ook zijn coach niet echt gemotiveerd lijkt door zijn terugkeer naar deze discipline... Aurélien begint aan een nieuw leven. Hij investeert de centen die hij uit de film en enkele klei-


ON THE MOVE 27 ne klusjes heeft gepuurd in materiaal en oefent keihard met het oog op een grote competitie die in Chamonix door Red Bull wordt georganiseerd. Hij wordt er 18de, een hoopgevend resultaat dat hem een ticket oplevert voor de laatste manche van het WK-freeride in Les Arcs. Daar wordt hij 15de en daarmee verdient hij zijn kwalificatie voor de volledige campagne 2003-2004.

geschreven is aangezien hij ook zelf al jaren een ‘einzelganger’ is. In 2006 schrijft hij in voor de wedstrijd ‘Les Sables-Les Açores-Les Sables’. Hij deelt er het roer met Adrien Hardy. De twee zijn goede vrienden en leggen samen beslag op een prachtige 2de plaats. Maar Aurélien wil nog meer en stort zich in een gedurfde weddenschap: hij wil deelnemen aan de befaamde Transat 6.50,

Van de oceaan naar de sneeuwvlakte... Aurélien zweeft tussen twee passies, twee sporten, twee werelden. Met als rode draad een niet te stillen honger naar succes. De man uit de Savoie zet nu alles op alles. Door zijn ervaringen met het Franse team weet hij dat een goede omkadering belangrijk is. Hij gaat op zoek naar sponsors en trekt twee begeleiders aan: een fysiektrainer en iemand voor het mentale (wat in die tijd nog vrij nieuw is). Hij oefent de hele zomer op zijn fiets en in de fitness (want, toen hij met skispringen stopte, woog hij slechts 58kg). Die inzet, gecombineerd met zijn ervaring als skispringer, zorgen ervoor dat hij snel een van de eerste freeriders wordt die de grote jumps aandurft ‘zonder in te houden’. Het is een gedurfde gok, maar de resultaten zijn er! Nadat hij zijn eerste jaar met een 3de plaats afsluit, gaat hij op dat elan verder. Mede door zijn uiterst professionele aanpak verovert hij zelfs de titel tijdens de Freeride World Tour 2008-2009. Om maar te zeggen dat dit een knaap met temperament is! En we het laatste nog niet gezien hebben... OCEAANSTOMER Dat Aurélien de komende jaren plots de oceanen wil gaan bestormen, zal u wellicht verwonderen en dat is absoluut niet onlogisch!... Want ook deze onwaarschijnlijke koerswijziging is het gevolg van een samenloop van omstandigheden. De skiër ontdekt immers de echte zeilsport wanneer het team Brossard hem het peterschap van een zeilboot klasse 6.50 aanbiedt. Aurélien heeft al enkele keren gezeild voor het plezier, maar wanneer hij met skipper Adrien Hardy (goud op de OS 2004) meevaart, raakt hij meteen verslingerd aan het competitiezeilen. Een discipline die hem op het lijf

de vroegere Mini Transat, de wedstrijd waarin legendarische zeilers zoals Michel Desjoyeaux en Ellen Mac Arthur naam maakten! Vanaf dat ogenblik krijgt de zeilsport een almaar belangrijker plaats in het nochtans al gevulde programma van de freerider. Hij

slijt de zomers 2007, 2008 en 2009 tussen Lorient en de bergen, schrijft in voor verschillende competities, strikt sponsors (niet zonder moeite...), krijgt tips van Laurent Voiron (in 2002 verkozen tot Skipper van het Jaar) en bezoekt scheepswerven op zoek naar ‘zijn’ 6.50... Het doel is duidelijk: klaar geraken voor september 2011 en de 1ste horden nemen, zodat de zeilsport stilletjes de bovenhand kan halen in zijn sportcarrière. Omdat Aurélien hongerig is naar nieuwe dingen en die vervolgens tot in de perfectie wil beheersen. En ook omdat hij weet dat leeftijd niet meteen de grootste bondgenoot is van de freeriders: een discipline waarin men zich 100% moet geven en waarin het lichaam het zwaar te verduren krijgt. Bovendien combineert de talentrijke jeugdige generatie steeds meer en bijna instinctief freestyle en freeride... Vandaar dat de skipper Aurélien zich meldt. Misschien over 6 jaar als winnaar van de Vendée Globe Challenge?


28

mijnsport


ON THE MOVE 29

Is dit wel verstandig...?

© Desre Pickers / Red Bull Illume

Geniet van deze foto en van dit duizelingwekkende beeld. Steve Fisher, Sam Drevo en Dale Jardine doen in de stroomversnellingen wat freeriders doen op sneeuw: het zijn ‘Jannen zonder Vrees’ die de grenzen van het (on)mogelijke steeds verder leggen. Tijdens een expeditie in Zambia deden ze daar een schepje bovenop door de Victoria Falls af te duiken in een... kajak. Geef toe: qua adrenalinestoot kan dit tellen! Compliment ook voor de Zuid-Afrikaan Desre Pickers die dit moment op de gevoelige plaat vastlegde. Pickers is duidelijk geen toevallige laureaat van de Red Bull Illume Image Quest, een internationale fotowedstrijd gewijd aan avontuurlijke (actie)sporten...


30

mijnsport

Langzaam wegkwijnend...

HET TRIESTE LOT VAN

DE GLETSJERS HET LEVEN IN DE BERGEN REGELT ZICHZELF DOOR DE SEIZOENEN HEEN. EENS DE WINTER VOORBIJ IS, WORDEN DE SKI’S OPGEBORGEN EN KLEURT DE NATUUR WEER GROEN. MAAR IN WEERWIL VAN DE VELE SNEEUW DE AFGELOPEN MAANDEN ZIJN DE GLETSJERS GEEN MILLIMETER DIKKER GEWORDEN... DE OPWARMING VAN DE AARDE, INDERDAAD! EN WAT ZIJN DE GEVOLGEN VOOR DE BERGEN EN HUN BEWONERS? Auriana BEAUTÉ

Hoewel het vaststaat dat gletsjers (op de foto: de ‘Géant’ in het Mont-Blancmassief) geen eeuwigheid meegaan, is het belangrijk hen maximaal te sparen om hun ecosysteem te vrijwaren


MIJN PLANEET 31 De gletsjers smelten weg: dat is bekend. Maar tegelijk ondergaat onze planeet al duizenden jaren lang klimaatwisselingen. “Het zijn grote cyclische bewegingen van aangroeiende en terugtrekkende gletsjers...”, aldus Antoine Rabatel, gletsjerkundige aan de Université Joseph Fourier van Grenoble en vorser bij het CNRS. “De laatste gletsjercyclus vond meer dan 20.000 jaar geleden plaats. Toen reikten de alpine gletsjers tot in de kom van Grenoble. Vandaag

wordt deze inkrimping veroorzaakt door een natuurlijke klimaatwisseling. Tegelijk maken specialisten zich zorgen over de snelheid waarmee dit gebeurt. Tussen 1900 en 1980 vertoonden de statistieken immers een trage en relatief lineaire regressie. Maar de voorbije 30 jaar bewijzen de cijfers van het Laboratoire de Glaciologie et Géophysique de l’Environnement een stevige versnelling. De oorzaak? De menselijke activiteit, natuurlijk! “Al moeten we voorzichtig blijven”,

Fauna en flora zijn de eerste slachtoffers van de ontregeling

De eerste metingen dateren van 1820, maar sinds 1980 smelten de alpine gletsjers merkelijk sneller. Het is echter niet zo dat ze uit het landschap dreigen te verdwijnen, verre van zelfs. is het verhaal natuurlijk helemaal anders. Momenteel zorgt een cyclus al 12.000 jaar voor de opwarming van de aarde. Het is een klimatologisch relatief stabiele situatie die wordt gekenmerkt door een aantal zwakke wisselingen. Zo maakte de ‘Petit âge’-gletsjer de aarde tijdens de 16de en de 19de eeuw 1 tot 2 graden koeler. De archieven van toen beschrijven hoe de gletsjers van Chamonix tot in het diepste van de vallei reikten en er verschillende gehuchten en velden vernielden. “Dat was de laatste belangrijke aangroei”, aldus Antoine Rabatel. “Vanaf toen zijn de gletsjers zich alleen maar beginnen terugtrekken.” NATUURLIJKE OPWARMING, MAAR ER IS MEER... Met als gevolg dat het ijs in het Mont Blancmassief nu al 150 jaar smelt... zoals overal elders op de planeet. Aan de basis

Het smelten gaat steeds sneller. Op de top van Sarennes (l’Alpe-d’Huez) wordt het ijsoppervlak elke dag kleiner. Deze foto’s, die met een eeuw verschil werden genomen (1906-2003), bewijzen het

waarschuwt Antoine Rabatel. ”Het is op dit ogenblik onmogelijk om een cijfer te plakken op de menselijke invloed van dit fenomeen wanneer men dit afzet tegen de natuurlijke neiging van het klimaat om te veranderen.” Wel staat vast dat er voorlopig niet hoeft gevreesd dat alle gletsjers in de Alpen zullen verdwijnen. “Wij schatten dat de kleinsten onder hen, zoals die van Sarennes in het massief Grandes Rousses, in de komende decennia kunnen verdwijnen. Daarentegen zullen de grotere gletsjers, zoals degene van Bossons of de Mer de Glace, het landschap nog heel lang blijven kleuren en bepalen”, stelt Antoine Rabatel ons gerust.

In Rochemelon, vlakbij Chambéry, meet een team wetenschappers de diepte van een hoogtemeer en zijn temperatuur om de erosiesnelheid van de gletsjer te berekenen


32

mijnsport Schijn bedriegt: hoewel de ‘Mer de Glace’ er majestueus uitziet, verkeert hij hoegenaamd niet in topvorm. Sterker: voor dit juweeltje is het vijf voor twaalf!

SLECHTE INVLOED OP DE NATUUR Bergwouden, alpine plateaus en gletsjers... Elke verdieping heeft zijn specifieke ecosystemen. De levende wezens, zowel dierlijk als plantaardig, hebben zich daar op een unieke manier aan aangepast. Omdat zij ontzettend gevoelig zijn voor de onrust die door de menselijke activiteit wordt veroorzaakt, zijn zij de kroongetuigen van de invloed die de mens heeft op de omgeving. Onderzoek heeft uitgewezen dat de stijging van de temperatuur min of meer belangrijke gevolgen heeft, al naargelang de soort. Een verschil dat ernstige gevolgen kan hebben voor sommige onder hen. “Meeskuikens bijvoorbeeld eten enkel rupsen. 30 jaar geleden kwamen de rupsen uit toen de kuikens geboren werden”, aldus Yann Tracol, dokter plantkundige ecologie. “Door de steeds vroegere lentes werd de komst van de rupsen uitgesteld, maar niet die van de mezen, waardoor het risico bestaat op een toename van de rupsen en het verdwijnen van de mezen.” WELKE OPLOSSING? Binnen die alarmerende context gaan de vorsers momenteel op zoek naar de grenzen binnen dewelke de levende wezens zich aan de stijging van de temperatuur kunnen aanpassen. Dat is de belangrijkste prioriteit van het onderzoek. “Het beschermen van onze natuurlijke omgeving verloopt via een beter inzicht in de mechanismen waaraan zij is onderworpen”, aldus de ecologist. ”Door geregeld de gegevens van de gletsjers te verzamelen en de tijd als evolutieparameter te gebruiken, kunnen we de gegevens in modellen gieten en anticiperen op de toekomst.” Deze langetermijnprocessen worden aangevuld met het bestuderen van verschillende soorten planten en dieren. Zo richtte het ‘Centre de Recherche sur les Ecosystèmes d’Altitude’ (CREA) enkele jaren geleden het zogenaamde ‘Phénoclim’ op, een wetenschappelijk en pedagogisch programma dat de volledige Franse Alpen bestrijkt, alsook de Zwitserse Valais en de Aostavallei. “Phénoclim, dat in 2004 werd opgestart, loopt over verschillende jaren. Er wordt aan meegewerkt door zo’n 170 Alpenbewoners”, zegt Anne Delestrade, dokter in dierlijke ecologie en directrice van het CREA. “Het is een efficiënte manier waarmee we de mensen uitnodigen om de impact van de klimaatwijziging op de plantengroei in de bergen te meten.”

De aanhoudende stroom van wandelaars richting ‘Vallée Blanche’: een toeloop die de natuur schade toebrengt

Met andere woorden: een initiatief dat de bergbevolking sensibiliseert en verantwoordelijkheid geeft. En hen mogelijk de kans biedt om te anticiperen op het behoud van de meest bedreigde soorten. Meer info op www.crea.hautesavoie.net/phenoclim


MIJN PLANEET 33

Door geregeld de gegevens van de gletsjers te verzamelen en de tijd als evolutieparameter te gebruiken, kunnen we de gegevens in modellen gieten en anticiperen op de toekomst.�

Prachtig landschap in Perito Moreno, in PatagoniĂŤ

Het is een planetaire vaststelling: overal ter wereld lijden de gletsjers onder de klimaatopwarming. Zelfs de Zuidpool, zo koud en zo ver weg, wordt niet gespaard. Tegenwoordig vaart men bijna probleemloos door de wateren van het Neumayerkanaal


34

mijnsport

MIJN GEZONDHEID

Astmalijder? BLIJF NIET BIJ DE PAKKEN ZITTEN!

WORDEN ASTMALIJDERS GEADVISEERD OM NIET TE LOPEN? HELEMAAL NIET, WANT DE JUISTE AANPAK BESTAAT ER PRECIES IN OM HET ADEMHALINGSVERMOGEN TE ONTWIKKELEN DOOR FYSIEK ACTIEF TE ZIJN! AL ZIJN ER NATUURLIJK EEN AANTAL REGELS EN AANBEVELINGEN DIE MEN BETER VOLGT...

Phillip van OSTEN

Neen, Mark Spitz kwam geen adem te kort! En nochtans...

Astma is de meest voorkomende chronische aandoening bij kinderen, maar treft ook 5 tot 7% van de volwassenen. Er zijn drie grote sleutelfactoren: dispnoe (kortademigheid) gekoppeld aan een hyperactieve reactie van de bronchiën en hun verstopping. Wanneer een astmalijder een crisis doormaakt, vernauwt de diameter van zijn luchtwegen. Bijgevolg ondervindt men bruuske problemen om in en uit te ademen. Niet eenvoudig voor wie van sport houdt! Maar toch betekent dit niet dat men een kruis moet maken over sportbeoefening, zelfs niet over intense sportbeleving, zoals bewezen werd door de carrière van vele astmatische topkampioenen. Twee sterke voorbeelden: zevenvoudig olympisch medaillewinnaar zwemmen Mark Spitz en, dichter bij ons, voetballer David Beckham. Hun

halen dat de astmalijder met enkele eenvoudige regels en eventueel preventieve medicatie perfect aan sport kan doen en zeker gaan joggen. PREVENTIE VOOR ALLES! Ook al is de astmalijder een loper ‘zoals iedereen’, toch kunnen we niet voorbij aan het feit dat de verhoogde ademcyclus (inademen/uitademen) hem gedurende de inspanning kwetsbaarder maakt voor allergische prikkels. Daarom moet hij vermijden om in droog weer te lopen wanneer de bomen in bloei staan (berken, grassen...). Als hij gevoelige luchtwegen heeft, is het ook aangeraden om de drukte van het stadscentrum te vermijden alsook een sterk vervuilde omgeving. Ander belangrijk voorschrift voor deze doelgroep: niet lopen als het koud is en een

Ook al is hij gevoeliger voor prikkels van buitenaf, toch is en blijft de astmalijder ook een gewone loper ‘zoals u en ik’. geheim recept?... Ze hadden er geen! Voor elke sportbeoefenaar – welk ook zijn/haar niveau – is het belangrijk om de activiteit op de juiste manier te omkaderen en het voor handen zijnde potentieel correct te beheren. Op die manier beperkt men het risico op een crisis. Dat is alles! ALLERGIEASTMA EN INSPANNINGSASTMA Verschillende elementen kunnen de symptomen van astma activeren want elke astmalijder heeft zijn eigen geheel van prikkels. Het vaakst raken de luchtwegen geagiteerd wanneer een element wordt ingeademd waarvoor men allergisch is, zoals pollen, mijten of kattenhaar (de lijst is oneindig en de verantwoordelijke verwekker dikwijls totaal onvermoed!). Maar het kan ook anders: zoals dat men na een jogging begint te hoesten, moeilijk ademt en de longen beginnen te piepen. In dat geval hebben we duidelijk met een inspanningsastma te maken. Anders gesteld: het is zeer belangrijk dat men zijn prikkels kent. Maar wat de oorzaak ook is: we her-

opwarming van een kwartier incalculeren, zodat de luchtwegen de tijd krijgen om zich aan te passen. Afrondend: voor wie aan inspanningsastma lijdt, is het aanbevolen dat men bij het hervatten van de sportactiviteiten bij mooi weer best voor korte afstanden tegen een rustig tempo kiest, zodat men opnieuw aanleert hoe men de ademhaling controleert. Andere voorzorg: zorg dat u altijd de onmisbare bronchodilatator (medicament voorgeschreven door de arts) op zak hebt. Maar doorgaans volstaan enkele halen Ventoline een kwartier voor de inspanning om inspanningsastma te voorkomen. VEEL VOORDELEN, WEINIG NADELEN Conclusie? Astma vormt geen uitzondering op de regel: ook wie eraan lijdt, heeft baat bij sport! Behalve het plezier van het sporten zelf zullen zij op middellange termijn ervaren dat hun longcapaciteit toeneemt, hun kortademigheid vermindert en de ventilatie van de luchtwegen verbetert. En verder is er natuurlijk het voldaan gevoel

Dagelijkse footing voor David Beckham: de beste manier om zijn ademhalingsproblemen te bekampen

na de inspanning. Een bron van evenwicht. En voor astmalijders zonder meer een geweldige manier om het leven uit volle borst te beleven!

En wij? Spijtig genoeg leidt de beperkte kennis van astma tot allerlei valse veronderstellingen en dito waarheden. Zoals degene dat astma enkel met bronchodilatators te behandelen is. Of dat de oorzaak over het algemeen van psychologische aard is... In plaats van blind op deze beweringen te vertrouwen, zoekt u bij ademhalingsproblemen beter uw arts op. Praat over de hinder die u ervaart, de moeilijkheden die u ondervindt en de plekken waar u dat ongemak voelt. Hij zal u een geloofwaardige diagnose aanreiken. Alsook betrouwbare oplossingen.

Onmisbaar in kritische periodes: de bekende puff die de luchtwegen opent


36

mijnsport

Een hart DAT TEGEN EEN STOOTJE KAN NIEMAND TWIJFELT ER NOG AAN DAT SPORT GOED IS VOOR HET HART. DOOR HET FYSIEK ACTIVEREN VAN HET CARDIOPULMONAIR SYSTEEM VERHOOGT MEN HET ZUURSTOFVERBRUIK EN DAARMEE OOK DE ARBEID VAN UW BELANGRIJKSTE ORGAAN. BIJ ZOVERRE DAT HET HART ZICH SOMS OP EEN INDRUKWEKKENDE MANIER ONTWIKKELT, ZOALS ELKE ANDERE SPIER. ZIJ HET NIET ZONDER RISICO... Een anatomiecursus brengt ons snel weer met beide voetjes op de grond. Want ons hart ziet er inderdaad helemaal anders uit dan de karakteristieke vorm die Cupido zo dierbaar is. En bovendien is het ook niet erg groot. We kunnen rustig zeggen dat het, al naargelang de lengte en de leeftijd, goed lijkt op een grote peer waarvan het gewicht schommelt tussen 60 en 130 gram per m2 lichaamsoppervlakte. Hoe groter men is, hoe meer het hart zich moet ontwikkelen om de bloedstroom tot in de hoogste plekjes van de longen en de hersenen te pompen. Des te actiever men is, des te krachtiger het hart. Dit is noodzakelijk wanneer men jong is, maar later kan overdaad leiden tot een levensgevaarlijke hypertrofie. Let dus op dat u binnen uw grenzen blijft!

Phillip van OSTEN

Uw polsslag berekenen: een must voor iedereen die sport

Hoe actiever men is, hoe sterker het hart wordt. Maar zorg er voor dat u niet overdrijft! HOE GROOT? ZO GROOT? Hoewel dit geen algemeen verschijnsel is, is het idee dat atleten een ‘groot’ hart hebben wel degelijk gefundeerd. En dat heeft niks pathologisch... Integendeel: het getuigt van een goede aanpassing aan de inspanning, zonder te vergeten dat dit ‘toegenomen volume’ over het algemeen de weerstand tegen ziekten bevordert. Alleen maar winst,

Evenwichtige voeding is een must indien u een goede weerstand wil opbouwen tegen de inspanning


MIJN GEZONDHEID 37 De pols van Stuart Wielrenner Stuart O’Grady kan prat gaan op een merkwaardig record: de hoogste hartfrequentie ooit bereikt tijdens een wedstrijd, met 240 slagen/minuut tijdens een rit in de Ronde van Frankrijk 2002! Een duidelijk teken van tachycardie*… Dit wordt door de persoon ervaren als onaangename hartkloppingen en kan – als het excessief is en langdurig – gevaarlijk zijn. Hoe tachycardie veroorzaakt wordt? Welnu: de versnelling van de hartspier vraagt om de aanvoer van bloed, maar vaak gebeurt het omgekeerde. De aanvoer zakt omdat de hartkamer niet de tijd krijgt om zich te vullen. Als dit het geval is, maakt het niet uit of u een zondagsloper bent of een gepatenteerd kampioen: uw hartritme dient van dichtbij opgevolgd want het is in zekere mate de toerenteller van uw lichaam. Vandaar ook dat we alleen maar kunnen aandringen op de aankoop van een hartfrequentiemeter. Verder is het ook erg belangrijk dat u uw theoretische maximale hartslag kent. Die berekening is eenvoudig te maken: het volstaat dat u uw leeftijd aftrekt van 220. Als u 40 bent, ligt uw hartslaglimiet op 220 min 40; met andere woorden op 180 slagen per minuut.

(*) Het kan ook andersom, zoals bij Eddy Merckx in zijn glorietijd. Zijn uitzonderlijk hart haalde in rust 37 slagen/minuut!

dus. Vandaar ook dat medici sportbeoefening aanmoedigen. Zo jong mogelijk? Ja, maar met mate voor de jongsten en zonder te forceren op het gebied van uithouding. Want als het hart van een kind gedurende lange periodes intens aan het werk wordt gezet, gaat de spier verharden en dat vertraagt zijn groei. Voor volwassenen is het natuurlijk een ander verhaal: bij hen heeft het hart reeds zijn ideale grootte. Het blijft verder groeien, wat zich ook vertaalt door een daling van de hartslag bij rust, omdat een grote hartspier zich minder vaak moet samentrekken dan een kleine om een zelfde hoeveelheid bloed te transporteren.

Ook de getransplanteerde sport Harttransplantaties zijn en blijven medische huzarenstukjes en dat zal nog vele jaren het geval zijn. Maar wat na de operatie: geen sport meer? Neen, hoor: verre van. Sporten wordt zelfs ten zeerste aanbevolen: door de fysieke activiteit kan de medicatie worden verminderd en wordt efficiënter strijd geleverd tegen de afstotingsverschijnselen. Topcarrières in de sportwereld zijn echter uitgesloten, want een getransplanteerd hart slaat merkelijk sneller dan ervoor: 100-120 slagen in plaats van 60-80.

Grote vermoeidheid tijdens de inspanning kan soms duiden op cardiopulmonaire zwakheden

OPGELET VOOR GERUIS Een volwassen hart is natuurlijk niet eeuwig uitrekbaar. Vanaf een bepaald volume verloopt het verhogen van de capaciteit ten nadele van de dichtheid. Dit kan leiden tot een microscopisch scheurtje, wat geruis kan veroorzaken met het risico op bijkomende letsels. Een goede verstaander heeft maar een half woord nodig: wie intens sport, kan zich beter goed laten opvolgen op medisch vlak. Op die manier kan men via cardiologisch onderzoek bijvoorbeeld vaststellen of het lichaam probleemloos een doorgedreven training verteert. En of het hart niet wor-

stelt met een eventueel gezondheidsprobleem dat verband houdt met hypertensie of een afwijking.

Via hun Becelproducten organiseerden Delhaize en Unilever een ‘Hartleeftijdtour’ die aan de gezondheid van het hart was gewijd. In 140 supermarkten met het logo van de leeuw konden de klanten de conditie van dit kostbare orgaan uittesten door hun cholesterolgehalte en hun bloeddruk te laten controleren. Ex-tennisspeelster Sabine Appelmans en oenoloog Eric Boschman (foto) waren de ambassadeurs van deze actie.


38

mijnsport

Traag is de boodschap

PLEIDOOI VOOR ‘A SLOW WORLD’ IN EEN NON-STOP BEWEGENDE LEEFWERELD ZWEREN ALMAAR MEER WIJZEN BIJ DE ‘SLOW ATTITUDE’. MEER DAN EEN MODE IS HET EEN NOODZAAK. EEN SOFTE MANIER OM TE ZEGGEN DAT MEN AFHAAKT EN NEEN ZEGT TEGEN DE SPIRAAL VAN ‘ALTIJD MEER’, NEEN TEGEN HET GEJAAGDE BESTAAN DAT ONS RECHT... NAAR DE AFGROND LEIDT! VANDAAR DAT TRAAGHEID ONS VERLEIDT EN WIJ DAT VANAF NU VERTALEN NAAR SLOW FOOD, SLOW WEAR, SLOW DESIGN, SLOW TRAVEL, SLOW LOVE... DE BOODSCHAP? OPNIEUW LEREN OM VAN HET HEDEN EN NU TE GENIETEN. BINNEN DE JUISTE PROPORTIES DE RUST TERUGVINDEN DIE WE ALLEMAAL NASTREVEN. OOK IN DE SPORT? ABSOLUUT! Zoé OTIS Het ene extreme lokt altijd het andere uit. Niet verwonderlijk dus dat de ‘slow attitude’ ons enkele jaren geleden vanuit de USA kwam overgewaaid, het land van fastfood en speeddating. Omdat ze het beu waren de tijd achterna te hollen, zoals het witte konijn met zijn uurwerk in Alice in Wonderland, hebben de trendsetters besloten om anders te gaan leven, minder te doen maar beter, hun verbruik te verminderen en een verantwoordelijke houding aan te nemen tegenover onze planeet. Dat is de slow attitude. Een berekende stap die een andere manier van leven vooropstelt. Voor het steeds groter wordende aantal adepten is snelheid niet langer het belangrijkst. Zij kiezen niet langer voor een dol levensritme zonder – hooguit materiële – compensaties.

Door voor deze nieuwe stijl te kiezen, onderscheidt men zich niet langer door het vermogen om de dingen snel te doen, maar om ze goed te doen.

De dans is onbetwistbaar slow want het is een ode aan de gratie en wellicht de allermooiste uitdrukking van de controle van de geest over het lichaam. Foto: Ute Lemper in 'La Mort Subite', een choreografie van Maurice Béjart.

Koestert ook u het verlangen om u door de traagheid te laten leiden? Ziehier enkele domeinen waar u reeds van haar goede invloed kan genieten. > Slow food. Het tegengestelde van de snelle hap betekent in de eerste plaats beter verbruiken. Tal van wetenschappers klagen het onevenwicht in onze borden aan, een


MIJN GEZONDHEID 39

gevolg van de vele fastfoodketens waar het voorgeschotelde voedsel niet alleen te veel vet, suiker en zout bevat, maar ook te snel wordt opgeschrokt. Als men zich de tijd gunt om de eetwaren op hun kwaliteit te evalueren, keert men terug naar de eenvoudige keuken die veel gezonder is dan de kant-en-klaarmaaltijden die men in een wip in de microgolf klaarstoomt. Het betekent ook dat men zich de tijd geeft om rustig te kauwen en op die manier, zonder behulp van medicatie, een rustige vertering activeert die heel wat energie vrijgeeft.

Plaats voor slow sport!… Plaats voor slow sport!… “Ik vind er gewoon geen tijd voor”: het is de perfecte uitvlucht om uw fysieke conditie niet te onderhouden. Terwijl men weet dat het belangrijk is om regelmatig te bewegen om in vorm te blijven. Maar toch schuiven we de beslissing om daar hooguit een uurtje aan te wijden altijd voor ons uit! Het ‘slow’-antwoord duldt geen tegenspraak: het volstaat om een aantal minder nuttige activiteiten opzij te schuiven om de sport te plaats te geven die zij verdient. Joggen is daar een perfect voorbeeld van. Het is uitstekend voor het lichaam en de geest en het vraagt slechts een minimum van tijd en een minimale investering qua uitrusting. U profiteert er nog zoveel meer van als u zich de tijd gunt om op te warmen, een aangename route uit te kiezen en eventueel enkele gezellen om samen op pad te gaan. Want sport is een uitwisseling. En ook dat is zeer slow!...

> Slow wear. Zich slow aankleden, betekent dat men de tijd neemt om kledij te kiezen die lang meegaat vanwege de

Meer dan een mode is het een noodzaak. Een softe manier om neen te zeggen tegen dit gejaagd bestaan dat ons recht... naar de afgrond leidt!

tijdloze snit, de kwaliteitsstoffen of het comfort. Men kan modebewust zijn zonder dat men zich daarom verplicht zijn garderobe jaarlijks te vernieuwen! > Slow travel. Dit is een andere manier om een stad of land te bezoeken. De authenticiteit in de cultuur en de plaatselijke gastronomie ontdekken terwijl men de natuur respecteert. Kortom: stap af van het voorgekauwde toerisme en ga op zoek naar de bewoners binnen hun echte leefwereld. Het verrijkt de reis. > Slow design. Het gaat erom de voorkeur te geven aan een interieur met een pure, natuurlijke, ecologische stijl. Heel eigentijds, dus! Door zich af te zetten tegen de gestandaardiseerde inrichting die door de grote ketens wordt aangeboden, nodigt slow design uit om terug te keren naar het

plezier van het snuisteren, het inkleuren van zijn habitat als een verlengstuk van zichzelf, het creëren van een unieke sfeer, naar het beeld van wie men echt is. De sleutelwoorden zijn: recyclage, gebruik van voorvaderlijke technieken, de liefde voor wat mooi is en goed gemaakt. Een garantie voor een inrichting die lang meegaat. Zoals u merkt betekent slow attitude dat u de verschroeiende ritmes in vraag stelt, dat u afstand neemt van vaak absurde en doorgaans door winstbejag gedreven gewoontes. Door voor deze nieuwe stijl te kiezen, onderscheidt men zich niet langer door het vermogen om de dingen snel te doen, maar om ze goed te doen. Zowel in Italië als in Japan zie je hoe discipelen van slow attitude samen gaan wonen in ‘slow cities’ waar veel ruimte wordt gemaakt voor voetgangerszones, groene ruimten, plekken waar

het gezellig is. In de USA is 24 oktober vanaf nu een dag waar men zijn tijd neemt. Een echte revolutie! De beweging die in Californië door het Amerikaanse Forum werd opgestart, pleit voor lange ontbijtpauzes, massages, seminaries gewijd aan het gevaar van overspanning... Een initiatief dat aanzet tot denken. Het succes gaat in stijgende lijn en zet steeds meer individu’s er toe aan hun ‘race tegen de tijd’-gebonden leefpatroon in vraag te stellen. Psychoanalysten sturen het debat dan weer naar een ander niveau: als er achter de valse excuses die we zo graag hanteren (ik heb geen tijd, mijn schema zit helemaal vol...) nu eens een overtuiging zou schuilgaan die ons buiten ons weten om stuurt? Zou het misschien een manier zijn om ons te rehabiliteren van datgene dat we niet graag onder ogen willen zien? Of liever niet aan willen beginnen?


40

mijnsport

Eric Ripert (Le Bernardin / New York)

AROMATEN, KRUIDEN EN… DIËTETIEK ERIC RIPERT, CHEF VAN DE BERNARDIN, EEN VIERSTERRENRESTAURANT AAN DE OVERKANT VAN DE ATLANTISCHE OCEAAN, MAAKT ER EEN EREZAAK VAN OM DE GASTRONOMEN DIE ZICH IN ZIJN ETABLISSEMENT VERDRINGEN MET GEZONDE EN EVENWICHTIGE GERECHTEN TE VERWENNEN. SPECIAAL VOOR DE LEZERS VAN MIJNSPORT, STELT HIJ EEN GEZONDE SALADE SAMEN DIE GEKRUID WORDT MET PRAKTISCHE TIPS EN CULINAIRE WEETJES. EET EN GENIET! Auriana BEAUTÉ

Geef altijd de voorkeur aan seizoengroenten. Als ze rijp zijn, barsten ze van de vitaminen. Het zal u wellicht verrassen, maar hoewel de meeste Amerikanen tegen een alarmerend overgewicht aankijken, is het merendeel toch bezig met zijn lijn... Wat niet belet dat ze zich bij een bezoekje aan de Bernardin ‘toch vooral willen laten verwennen!’... Hoewel hij de veertig nadert, is Eric Ripert qua fysionomie echter mijlenver ver-

wijderd van de dikbuikige en norse aanblik die sommige grootmeesters zich eigen hebben gemaakt. Zijn nogal atletische look verraadt trouwens een verzorgde man die belang hecht aan een goed voorkomen. “Ik hou trouwens niet eens van de zware keuken”, zegt hij met lachende blauwe ogen. “Mijn tafel biedt weinig ruimte voor

grote uitspattingen, zelfs voor wie zich eens goed wil laten gaan!” In de Bernardin worden boter en crème dan ook slechts in homeopathische dosissen gebruikt: “Enkel voor een aantal emulsies en in gebakjes”, verzekert de chef. “Onze sauzen zijn vooral concentraties van bouillons, kleine smaakbommetjes.” Want


MIJN GEZONDHEID 41 Bernardin-Ripert: gastronomie in het hart

Ik hou niet van een zware keuken. Mijn tafel biedt weinig ruimte voor uitspattingen, zelfs voor wie zich eens goed wil laten gaan! het geheim van Eric Ripert om ‘smakelijk en zonder overdaad’ te eten, schuilt inderdaad in de kruiden en aromaten. Zijn gezondheidsmaaltijd? “Een complete salade en een dessertje...”.

Sinds de opening in 1986 kan de Bernardin (3 Michelinsterren en 4 sterren in New York) bogen op een reputatie van uitmuntendheid. Wat dit restaurant zo speciaal maakt? Het kiest voor een andere keuken die gebaseerd is op zeevruchten en werd menig keer onderscheiden vanwege van zijn hoge standing en de kwaliteit van de schotels. En dan is er natuurlijk ook Eric Ripert! Als 15-jarige zette hij zijn eerste culinaire stappen in de kokschool van Perpignan en klom vervolgens een trapje hoger in de legendarische ‘Tour d’Argent’. Maar toch was het in moeders keuken dat zijn passie voor de gastronomie zich ontwikkelde. Vandaag is Eric Ripert verbonden aan de Bernardin en wordt hij beschouwd als een van de topchefs van New York en de wereld. Hij bracht verschillende boeken uit. Het laatste, ‘On the Line’, verscheen in de herfst van 2008 en is een huldebetoon aan zijn team dat al even kleurrijk is als getalenteerd.

Bij Eric Ripert begint de voorbereiding van een schotel op de markt. Zijn prioriteit: “Ik laat me altijd leiden door waar ik zin in heb, maar ik vergelijk de kwaliteit van de groenten. Ik kies altijd voor seizoengroenten. Als ze rijp zijn, barsten ze van de vitaminen.”

Op de vroegmarkt > Kies een mooie sla, een Romeinse bijvoorbeeld, en een assortiment groenten voor een julienne: champignons, knollen, wortelen, selder, groene bonen. Voorzie ook een aantal aardappelen, twee goed rijpe peren, en natuurlijk een sjalotje, een teentje knoflook en versie peterselie.


42

mijnsport

Bij de kruidenier > Een snee bleu d’Auvergne, een handvol ontpitte en gegrilde noten (smaakmakers!) en versgemalen kardemomgraantjes. ER TEGENAAN! Was en droog voorzichtig de groenten, de sla en de peterselie. Maak de groenten schoon en snij ze in julienne. Laat ze stuk voor stuk zachtjes opkomen in een wok op een zacht vuurtje. Kook de aardappelen (in de schil zodat ze hun zachtheid behouden). Leg de Romeinse sla in een grote slakom, daarna de groenten, de gesneden peterselie, de peren in fijne schijfjes, de noten en de uitgelekte bleu. Voeg enkele snuifjes peper en de kardemom toe KRUIDEN ZONDER OVERDRIJVEN In een kookpot laat u een fijngesnipperd sjalotje en een teentje knoflook koken in 3 soeplepels appelazijn. Rond af met een theelepel mosterd en meng dit alles met 4 eetlepels olijfolie (koude persing). Breng op smaak met zout. Smakelijk!

Smaakvolle schatten en... bovendien keigezond! Kruiden en aromatische kruiden worden al duizenden jaren gebruikt omwille van hun therapeutische en smaakvolle kwaliteiten. Tot in de 18de eeuw werden ze volgens ‘hittegraad’ geklasseerd al naargelang hun digestieve werking. Peper werd aangeprezen om het appetijt op te wekken en tijdelijke koorts te genezen. Kardemom verzorgde geïrriteerde kelen, hardnekkige hoest en darminfecties. Vandaag worden al hun deugden erkend. Vele daarvan worden trouwens toegepast in de naturopathie. Doorgedreven analyse heeft hun rijkdom aangetoond. Een geregeld gebruik van peterselie, met zijn uitzonderlijk gehalte aan mineralen en vitaminen (C en A, calcium, magnesium, ijzer, enz.) waarborgt u gezondheid en vitaliteit!

Kruiden en aromatische kruiden worden al duizenden jaren gebruikt voor hun therapeutische en smaakeigenschappen. En vandaag worden hun deugden erkend en gesmaakt!

EMPIRE STATE BUILDING RUN-UP Spurtend naar het dak...

Op enkele mijlen van de Bernardin (155, West 51st Street) staat de meest tot de verbeelding sprekende wolkenkrabber van New York: de Empire State Building. Al sinds 1978 is hij elk jaar in februari de thuishaven van een al even uitzonderlijke als uitputtende jogging. Turbo aan en dan zo snel mogelijk naar de 86ste verdieping via de… trap! De deelnemers komen uit de ganse wereld, maar de rugnummers zijn beperkt. Meteen inschrijven bij het openen van de inschrijvingen (www.nyrr.org) is dus de boodschap. In 2010 werd de Empire State Building Run-Up bij de mannen gewonnen door de Duitser Thomas Dold. Zijn eindtijd: 10’16’’. De snelste bij de vrouwen, de Nieuw-Zeelandse Melissa Moon (foto), had er 13’13” voor nodig. Knappe prestaties, maar dat geldt natuurlijk nog des te meer voor de recordchrono van de Australiër Paul Crake in 2003: 9’33’’ om de 1576 treden te beklimmen! Noteer dat ook Antwerpen zijn Run-Up heeft in de ‘Boerentoren’: een prachtig Art Deco gebouw dat ten tijde van zijn constructie (1930) beschouwd werd als het hoogste van Europa. Met 479 treden is de zogeheten ‘Q KBC Torenrun’ toegankelijk voor iedereen die getraind is. Alleen is het spijtig dat de organisatoren weinig ijver tonen om hun run opnieuw te organiseren, want de laatste editie dateert van 2007. Meer info over zowat elke stedelijke ‘stair race’ vindt u op de site www.towerrunning.com.


DE KRONIEK 43

Het vreugdegevoel ALS GANGMAKER

HET IS EEN CREDO. EEN ESSENTIËLE BOODSCHAP DIE DIENT DOORGESPEELD NAAR IEDEREEN DIE IN ZIJN SPORT WIL UITBLINKEN. OF HET NU EEN TOPATLEET BETREFT OF EEN DOORDEWEEKSE AMATEUR: ZONDER BEZIELING IS SUCCES ONMOGELIJK. GEEN UITZICHT OP DE ZEGE ALS MEN NIET 100% IN HARMONIE IS MET ZICHZELF EN MET ZIJN ENTOURAGE. VOORALEER MEN VOOR ZICHZELF DE AMBITIEUZE DOELSTELLINGEN VASTLEGT, IS HET BELANGRIJK DE WEG TE VINDEN DIE NAAR HARMONIE LEIDT IN DE DAGELIJKSE BEOEFENING VAN ZIJN SPORT. STERKER: DIT IS EEN MUST! Jacques BORLÉE

De coach spreekt Het is niet altijd even gemakkelijk om tegelijk vader en coach te zijn. Wanneer men zich met zijn kinderen op het hoogste niveau beweegt, moet men dubbel aandachtig zijn en hen de juiste vragen stellen. Bijvoorbeeld de moed hebben om hen te vragen of ze het wel met hun volle goesting doen. Want je wordt geen atleet om je ouders te plezieren. Of om te proberen hen te imiteren. Het moet een strikt persoonlijke keuze zijn, geen daad van onderwerping (met dank aan... Sigmund Freud). Andere fundamentele voorwaarde om in sport te slagen: plezier scheppen in je werk; routine en strengheid verbannen. Wanneer het trainen saai wordt, stopt men daar mee en zoekt men nieuwe pistes op die de smaak van de inspanning helpen terug te vinden. Dat vraagt om creativiteit en veel helder denken. Zoniet laat men zich snel opsluiten in het systeem en stagneert men. Natuurlijk kan men niet ‘zomaar’ toewer-

Peking 2008: Kim, Hanna, Elodie, Olivia... Het vreugdegevoel als gangmaker!

ken naar de doelstellingen die men voorop heeft gesteld. Er zijn nu eenmaal bepaalde marstabellen en dynamische strategieën die men moet volgen; fysiologie en diëtetiek die men moet respecteren. Maar daarmee mag men zich niet tevreden stellen. Denk aan de pianist die zich beperkt tot het ontcijferen van zijn partituur, het vasthouden van het juiste tempo en de juiste intonatie. Daarmee is hij geen virtuoos en brengt hij de werken niet tot leven!... Er dient inspiratie aan toegevoegd, bezieling. En dat geldt ook perfect voor sport, zoniet blijft men een doodgewone uitvoerder. Er is een extra dimensie nodig als men tot een kampioen wil uitgroeien. En die dimensie bereik je alleen maar via het vreugdegevoel, de goesting om je run of wedstrijd ten volle te beleven. Deze analyse reikt verder dan de topatleet. Zij geldt ook voor iedereen die met hart en ziel een jogging afwerkt of een partijtje squash. Zolang u de veerkracht en de gloed voelt, gaat

u vooruit. Maar als de motivatie u in de steek laat, heeft dit een dubbel gevolg: ofwel slaat de verveling toe en houdt u vroeg of laat op, wat te betreuren valt; ofwel gaat u onvermijdelijk achteruit en verliest u snel het ‘zelfrespect’ dat zo belangrijk is voor de mens.

Denk aan de pianist die zich beperkt tot het ontcijferen van zijn partituur. Dat volstaat niet om van hem een virtuoos te maken. Als u die eerste tekenen van slijtage voelt binnensluipen, is een adempauze aanbevolen. Probeer te doorgronden wat er mankeert aan uw vreugdegevoel. Uw lichaam en uw geest zullen er u dankbaar voor zijn want zowel in de sport als in het leven lost u een groot gedeelte van uw problemen op door ze in vraag te stellen.


44

mijnsport

Stappen en dromen

DOOR EUROPA OVER BERG EN DAL WE SERVEREN U 7 LANDEN EN EEN 15-TAL REGIO’S IN EXPRESTEMPO. TREKKINGS MET EEN WISSELENDE MOEILIJKHEIDSGRAAD, AL NAARGELANG U EEN DOORWINTERDE BERGLIEFHEBBER BENT, IEMAND DIE VOORAL VOOR HET PLEZIER STAPT OF EEN EXPLICIET OBSERVATOR VAN FLORA EN FAUNA. DUITSLAND Allgäu: romantiek De landschappen tussen het meer van Konstanz en de Lech vormen samen een panorama van een prentbriefkaart met een achter-

grond van typische dorpjes en romantische kastelen. De grote wandelroutes verdienen hier de aandacht: de Heilbronner Weg, Maximilianweg en Oberallgaeuer, stuk voor stuk uitstekend bewegwijzerd en schitterend

Pierre PAUQUAY onderhouden. Op deze paden kunnen technologiefreaks binnenkort hun weg vinden met GPS-tracks die de hele Allgäu bestrijken. www.duitsland-vakantieland.be www.allgaeu.info


DOSSIER TREKKING 45 FRANKRIJK Haute Maurienne: beschermd gebied Op het kruispunt van de wegen die naar Italië leiden, ligt de Haute Maurienne: een discreet en beschermd gebied. Sinds jaar en dag hebben de bewoners er zich aan de veeleisende omgeving aangepast. Dorpen zoals Bessans en Bonneval hebben een ziel en pakken uit met architecturale juweeltjes. Verder is er het Parc National de la Vanoise: een gebied waar het begrip ‘natuurbescherming’ helemaal tot zijn recht komt. In totaal strekken 600km wandelpaden zich uit tussen 107 toppen hoger dan 3000m. Onze voorkeur gaat uit naar de Tour de la Bessannèse met Bessans als vertrekpunt. Dit Frans-Italiaans circuit loopt over 4 dagen en is volledig bewegwijzerd. De drie bezochte berghutten onderscheiden zich door hun charme en hun gezelligheid. www.hautemaurienne.com www.parcnational-vanoise.fr www.bessans.com

Saint-Gervais, bloemendorp Mooie wandeling en voor iedereen toegankelijk is de klim naar de chalets van Miage via een hoogtevallei vanwaar u de gelijknamige dom kunt bewonderen. U wil meer? Vervolg uw weg naar de col du Tricot die u overwint op weg naar de oversteekplaats van de gletsjers: een plek die herinneringen oproept aan de Himalaya. Bij uw terugkeer in SaintGervais kunt u genieten van de bloemenpracht want dit dorpje in de Savoie behoort tot de bloemrijkste Franse steden en dorpen. www.savoie-mont-blanc.com www.st-gervais.net Chamonix: uitzonderlijk panorama Een van de absolute aanraders in de Savoie Mont Blanc: de Balcon Nord van Chamonix. Tijdens de klim maakt u best gebruik van de stoeltjeslift van de Aiguille du Midi (klim tot 2233m) en tijdens de

afdaling gebruikt u het treintje van de Montenvers. Tegenover u ligt het magisch decor van het hooggebergte: Dôme du Goûter, Grandes Jorasses, les Drus, la Verte, de Mont-Blanc (natuurlijk!), met op het einde de Mer de Glace. Onderweg krijgt u een onvergetelijk uitzicht op de Réserve Naturelle des Aiguilles Rouges geserveerd. Aanbevolen periode: lente tot herfst. www.savoie-mont-blanc.com www.chamonix.com Jura: de grote trektocht Beeld uzelf een zachte berg in. Een intact kader tussen meren, bossen en bergkammen waartussen de ‘Grande Traversée du Jura’ (GTJ) slingert. Deze trekkingroute loopt van de Mandeure, dichtbij Montbéliard (in de noordelijke Doubs) tot Culoz (in de zuidelijke Ain). Het tracé omvat het volledig Parc Naturel Régional du Haut-Jura, ofwel 400km. Dat bete-

Vergis u niet: dit is een trekking, echter dan echt, en geen gezondheidswandeling voor ‘bling bling’ vakantiegangers!...


46

mijnsport

Fort William: een trekking van 8 dagen tussen de bens en de lochs in dit land van heide en turf. Dit is de ‘Westland Highland Way’ waarmee u de Ben Nevis overwint: met zijn 1344m de hoogste top van Schotland. www.visitbritain.com www.west-highland-way.co.uk par Zoé OTIS

kent 15 tot 20 dagen voor de meest verbeten stappers. Maar er zijn vele varianten: korter, in lus of in lijn. www.montagnes-du-jura.fr www.gtj.asso.fr Corsica: tussen lucht en zee Schoonheid heeft een prijs, wordt gezegd. De GR20 – de moeilijkste wandelroute van Europa – leidt naar het paradijs. Want vergis u niet: dit is een trektocht, echter dan echt, en geen gezondheidswandeling voor ‘bling bling’ vakantiegangers!... Het noordelijk stuk van de GR20 is het moeilijkst en sommige passages zijn echt duizelingwekkend. Het zuidelijk deel is toleranter en biedt sublieme panorama’s van de kust. www.franceguide.com www.le-gr20.com

Een unieke omgeving, ongerept en wild. Er gaat een grandioze sfeer van uit die nog versterkt wordt door de aanwezigheid van een uitbundige fauna.

GROOT-BRITTANNIË Schotland: rotsen, water en wind In het noorden van het Verenigd Koninkrijk ligt een land waar het strenge klimaat een ontbloot gebergte geselt: de Highlands. Ga vanuit Glasgow richting

UCPA trekt alle registers open De UCPA pakt uit met een ruim aanbod en kiest nadrukkelijk voor persoonlijke contacten en gezelschapsleven. Dit gaat van very soft tot uiterst sportief, met de klemtoon op wandelen, mountainbike, paardrijden, bijvoorbeeld gecombineerd met de Catamaran. Diversiteit die men ook terugvindt in de landschappen van de noordelijke en zuidelijke Alpen, de Pyreneeën, Lozère, Bretagne, Corsica, de Calanques... Sommige programma’s zijn thematisch, zoals de verkenning van de vulkanen in de Auvergne of een initiatie geocaching. Liever een cultureel verblijf? Wat zou u ervan vinden om in de mysteries en legendes van het Baskenland te worden ondergedompeld? Liefhebbers van grote uitdagingen halen ongetwijfeld hun hartje op met een geweldige Chamonix-Zermatt door hoge valleien en langs paden tot boven de 3000m. De catalogus omvat een 100-tal aanbiedingen voor een forfaitair bedrag van 300 tot 900 euro. www.ucpa-vacances.com

NOORWEGEN Troms: durf de uitdaging aan Zin in iets nieuws? Opteer voor de noordelijke landen: iets minder bergachtig, maar voorzeker écht ‘natuur’. Het 75.000km2 grote Scandinavië telt heel wat nationale parken waar de wandelaar van een immens maagdelijke uitgestrektheid kan genieten. In het Noorse graafschap Troms Fylke beweegt u tussen de zee en de fjorden. Andere aanrader: een circuit van 70km op het eiland Senja waar u de middernachtzon kunt bewonderen (want de Poolcirkel is vlakbij). www.tourist.no SPANJE Cares: wild en monumentaal De Noord-Spaanse vallei van Cares, tussen Asturias en Leòn, is een unieke omgeving, wild en ruig. Rivieren, diepe kloven, meren, bossen en rotsachtige overgangszones ademen een grandioze sfeer uit die nog versterkt wordt door de aanwezigheid van een uitbundige fauna. Gemzen en de vale gier komen uitgebreid voor in deze streek met een zeer sterk karakter. www.spain.info DE GROTE BERGKAM Het massief van de Pyreneeën vormt niet alleen de grens tussen Frankrijk en Spanje, maar is ook een fascinerend gebied dat zich uitstrekt van de Cantabrische Zee tot aan de Middellandse Zee. De volledige bergketen wordt doorkruist met paden van de kleine (PR) en de grote (GR) ‘randonnée’, met daarbij de beroemde GR11, beter bekend als Senda Pirenaica. Hij slingert zich gedurende zo’n 850km over de zuidelijke flank. Onmogelijk in één keer te


© Swiss Pix

DOSSIER TREKKING 47 bedwingen, dat is duidelijk! Meest afwisselend en vlotst toegankelijk zijn: de opeenvolging der drie valleien, Roncal, Anso en Hecho. De route is over het algemeen goed aangegeven. In een uitstekende gids die hij aan de GR11 (Rando Editions) heeft gewijd, beschrijft Pierre Macia de Senda als volgt: “Zij heeft een ziel, een patina, de sleet van een geliefkoosd oud voorwerp. Af en toe voelt men zich koning op dit roodwitte pad dat glinstert tussen de eeuwige bergen, onder de overduidelijk Spaanse blauwe lucht, heiliger dan het plafond van de Sixtijnse kapel.” Geef toe: dit geeft zin! www.spain.info

ZWITSERLAND Cervin: hemels parcours Hoewel bescheiden qua omvang is de Valais beslist het meest zinnebeeldige van de kantons, met 51 toppen tot boven de

4000m. Wij staan stil bij een van de mooiste routes die men zich kan inbeelden: de tour du Cervin. Een ‘hemels’ parcours op bijna 3300m hoogte. U hebt 10 dagen nodig voor deze wandeltocht die beschouwd wordt als een van de meest betoverende van Europa, met onderweg 2 etappes op een gletsjer. www.myswitzerland.com www.tourducervin.ch

ITALIË Alta Via 1: de Hoge Route van de Reuzen Deze ‘graniettocht’ leidt van het meer van Bràies, in Pusterìa, naar Belluno: 2 weken in de woeste massieven van Fanes, Tofane en Bosconero. Let op: de Alta Via 1 richt zich tot degenen die niet terugschrikken voor lastige passages en belangrijke hoogteverschillen, met de via errata voornamelijk op het laatste gedeelte. www.enit.it www.dolomiti-altevie.it

Deze paden vergen echt wel enige bergervaring. En bij slecht weer zijn de afdalingen zeker lang en moeilijk. Alta Via 4: absolute rust U hebt 6 dagen nodig om van San Candido in Pieve di Cadore te geraken, de geboortestad van Titiaan. Het is de kortste, maar ook de hoogstgelegen van de 8 routes die door de Dolomieten zijn getrokken. Laten we er geen doekjes om winden: wie geen ervaring heeft met het gebergte, blijft hier beter weg. En bij slecht weer wachten er u lange en moeilijke afdalingen. Anderzijds ontdekt u een indrukwekkend woeste en majestueuze omgeving. De gletsjermassieven van de Sorapiss en de Antelao zijn daar mooie voorbeelden van. www.enit.it www.dolomiti-altevie.it


mijnsport

ABONNEER U… EN DAN VINDT U ONS HALF JULI TERUG MET EEN ‘SPECIAL’ OVER DE WATERSPORTEN.

ABONNEMENTFORMULIER

$

mijnsport

Terug te sturen naar: mijnsport – Edit Media Ventures sprl 431D Chaussée de Louvain – 1380 Lasne – België Ja, ik neem een abonnement op mijnsport : 4 nummers per jaar België en Nederland: 10€ Over te schrijven op rekening van Edit Media Ventures 732-0162521-97 IBAN BE54 7320 1625 2197 BIC CREGBEBB

Datum:

/

/

………… ………… …………………

Handtekening:

Mijn gegevens:

1Mevr. 1Mr.

Naam, Voornaam Adres

……………………………………………..……………………………………………..…………………………………..

…………………………………………………..……………………………………………..……………………………………………..…………………

……………………………………………..……………………………………………..……………………………………………..…………………………………………..

PC Land

Woonplaats

…………………..…………………………………………….....

……………………………………………..…………………………………………..……………………………………………..……………………….......

Mijn tel.- of gsm nr.

………………………………………………..……………………………………………..…

Mijn geboortedatum:

………………………………………………………………..

Mijn e-mail :

19

……………

……………………………………………..……………………………………………..…………………………………………….........


www.mijnsportmagazine.be


mijnsport

DOSSIER TREKKING 51

Lizzy Hawker

DE BERGEN ALS

ACHTERTUIN Voor sommigen is een marathon niet lang genoeg. Het moet meer zijn, zwaarder en extremer. Afstanden van 100 tot 250km... of 24 uur. Wedstrijden waar men tussen lijden en euforie balanceert en de stevigste schoenen aan gruizelementen worden gelopen.

Dit noemen ze ultrafond: een discipline die steeds meer aanhangers heeft, ook al blijven de kampioenen doorgaans onbekend bij het grote publiek. Lizzy Hawker is daar een mooi voorbeeld van. U hebt wellicht nog nooit van haar gehoord terwijl ze als een echt

De bergen zijn meer dan een sportveld. Ze zijn een toevluchtsoord voor haar welzijn. Een tuin van Eden die haar leven zin geeft.

LIZZY HAWKER RIJGT DE TOPPEN AAN ELKAAR. ZIJ VERLEGT CONTINU HAAR GRENZEN EN BELEEFT OP DIE MANIER TEGELIJK HAAR PASSIE VOOR DE NATUUR EN DE BERGEN. INTERVIEW IN HET ZOG VAN DEZE FONDLOOPSTER. Phillip van OSTEN fenomeen wordt beschouwd: een atlete met buitengewone reserves. Maar voor deze spichtige kleine Britse zijn de bergen meer dan een sportveld. Ze zijn een toevluchtsoord voor haar welzijn. Een tuin van Eden die haar leven zin geeft.


52

mijnsport

OP EEN DRAFJE DE MONT-BLANC ROND! Lizzy Hawker treedt in 2005 op de voorgrond wanneer de op dat moment 29-jarige Britse als een nobele onbekende inschrijft voor de beroemde Ultra-trail du Mont-Blanc. Profiel van deze wedstrijd? Een lus rond het massief... al lopend! Ofwel 166km nonstop, in vaak zware weersomstandigheden (’s nachts, koud...). Kortom: een gigantisch avontuur, een onwaarschijnlijk bravourestukje dat door de kampioenen in minder dan 24 uur wordt geklaard, alstublieft! Aan de start koestert Miss Hawker als belangrijkste ambitie minimaal de helft van de afstand af te leggen. Maar neen: Lizzy gaat helemaal

tot het einde. En sterker nog: ze verrast al haar concurrentes en wint de wedstrijd bij de vrouwen. En hoe! Haar prestatie is gewoon uitzonderlijk want ze wordt 24ste in de einduitslag (2000 deelnemers!). Maar hoe is deze gediplomeerde ‘Polaire Oceanografie en Milieuwetenschappen’ (het hoofd en de benen, dus!) zo ver geraakt? “Ik heb twee passies”, zegt ze: “lopen en de bergen. Zoals wel vaker moet je naar je kindertijd terug om daar de bron van te vinden. Ik heb altijd graag gelopen en toen ik tiener was, verveelde ik me toen ik op de schoolbus moest wachten. Dus liep ik naar school wat ongetwijfeld mijn gretigheid voor deze sport heeft gevoed. Wat de aantrekkingskracht van de bergen betreft: die ontdekte ik toen ik 6 was, tijdens een vakantie in Zwitserland met mijn ouders. Als Londense werd ik overdonderd door die wereld waar alles natuur is, rust, licht en

zuivere lucht. Wellicht de omgeving die zich het best leent tot zelfanalyse. Een wereld die me inspireert en die ik absoluut nodig heb. Trouwens, ik zou niet meer zonder kunnen.” NOOIT BUITEN ADEM Sindsdien stapelt Lizzy de titels op want ze is de koningin van de bergtrail, won een pak alpinemarathons en is lid van de stal North Face. Een van haar meest ophefmakende prestaties is het record dat ze neerzette tussen Katmandou en het basiskamp van de Everest: een avontuur dat haar sterk heeft getekend. In 2006 won deze hazewind ook goud voor het Verenigd Koninkrijk tijdens het WK 100km in Korea. Maar bovenop haar erelijsten is het echte credo van Miss Hawker de sensibilisering voor de bergen, zijn flora en fauna; samen met het grote publiek haar liefde delen voor dit buitengewoon rijke ecosysteem dat absoluut bescherming verdient. “Ik heb de ultrafond niet uitsluitend gekozen omwille van de mentale en fysieke uitdaging.


DOSSIER TREKKING 53 Dat overstijgen van mezelf is immers slechts de uiterlijke kant. Mijn grootste motivatie is te genieten van een natuur die ik aanbid, mezelf wat beter te leren kennen en mijn ervaringen te delen.” SCHRIJVEN OM TE DELEN Spijtig genoeg levert een carrière als ultrafondloopster, hoe indrukwekkend die ook moge zijn, op materieel vlak slechts een magere oogst op. Dat frustreert Lizzy evenwel niet want zij voorziet in haar voorzieningen door het organiseren van initiatiestages in Zwitserland en door enig schrijfwerk. Want onze Engelse is vlot met de pen en haar verhalen geven heel mooi haar gevoelens weer. “Het is een weinig rendabel nomadenbestaan, maar ik heb er zoveel voldoening van dat ik dit voor niets zou willen inruilen. Als geld voor mij echt belangrijk was geweest, had ik een andere discipline beoefend, zoals de traditionele marathon. Ik zou veel bekender zijn en wellicht ook veel

rijker... Na mijn goede prestatie tijdens de London Marathon in 2007 kreeg ik de vraag of een deelname aan de Olympische Spelen van 2012 me zou kunnen verleiden. Ik geef toe dat een olympische selectie een grote eer zou zijn, maar dat zou me verplichten tot een specifiek trainingsprogramma dat me van de bergen weg zou houden en... ik weet niet of ik dat zou overleven. Spijtig dat de ultrafond geen olympische discipline is!” Inderdaad niet, maar misschien ooit wel? In afwachting gaat onze blonde trailster verder op weg en op reis. Want ze reist wat af, onze Lizzy: zo verloopt 2010 via de Canarische Eilanden naar Zuid-Afrika, waar-

na ze terugkeert naar Europa voor nog meer uithoudingsraces. Vrij leven en vrij lopen: dat is haar droom. Die ze elke dag opnieuw in vervulling laat gaan...

En wij? Topatlete Lizzy Hawker heeft nog andere talenten, vooral als schrijfster, zoals ze bewijst in de vele verhalen die door de natuur en haar avonturen worden geïnspireerd. Voor een overzicht verwijzen we naar haar site www.lizzyhawker.com. Mocht de ultrafond u aantrekken: weet dan dat Lizzy samen met een school in Scuol (in het Zwitserse Engadin) runnings en trektochten organiseert en dit voor alle niveaus. Meer info op www.laufschule-scuol.ch.

“Mijn grootste motivatie is te genieten van een natuur die ik aanbid, mezelf wat beter te leren kennen en mijn ervaringen te delen.”

Sponsor van de North Face Ultra-Trail du Mont-Blanc


54

mijnsport

Fietsend DE WERELD ROND VOOR WIE ZIJN DROMEN WIL WAARMAKEN, BESTAAT HET AVONTUUR NOG ALTIJD. MET DE BIKE WORLD TOUR, EEN PRACHTIG INITIATIEF TEN VOORDELE VAN ARTSEN ZONDER GRENZEN, KREEG HET ZELFS EEN NOBEL TINTJE. Pierre PAUQUAY Jean-François Krier, Nicolas Casteels, Julien Goubau, drie jonge Belgen, fietsten in iets minder dan een jaar de wereld rond. Zij legden meer dan 23.000km af door de ruigste bergen en door streken waar bijna nooit iemand komt. Elke afgelegde kilometer, elk doorkruist land, kon gesponsord worden. Op die manier hadden de drie bij hun terugkeer in België op 15 augustus 2009 meer dan 16.000 euro ingezameld. FIETSERS MET EEN GROOT HART Hun avontuur was een echt bravourenummer want behalve een goede conditie was er ook een stevige dosis zelfvertrouwen voor nodig. Na de Afrikaanse Sahara, waar ze soms tot boven de 35km uurgemiddelde uitkwamen, zetten Julien, Jean-François en Nicolas aan de overkant van de Atlantische Oceaan hun tanden in het ruige Andesgebergte. Op 1 januari 2009 gingen de drie er vol tegenaan en twee dagen later

fietsten ze al op meer dan 4000m hoogte! “Het hoogte-effect manifesteerde zich op verschillende manieren. We voelden een zekere euforie, al werd die misschien wel versterkt door de cocabladeren die we kauwden. Een courante remedie bij de Andesbewoners...”. Dankzij de fiets, die een trage progressie oplegt, verliep de acclimatisering zonder problemen. Daardoor hadden ze niet meer dan een week nodig om de bergkam te overwinnen die zich uitstrekt van Argentinië tot Chili. ONWEZENLIJKE WEGEN EN VREEMDE ONTMOETINGEN De hele raid lang hielp de gastvrijheid van de bevolking hen om van het lokale leven te proeven en echte contacten te leggen. In de bergketen daarentegen konden ze zich geen foutjes permitteren: daar was het bivak de enige oplossing. “In de Andes waren we inderdaad 12 dagen lang alleen

Er diende voor bedrijfszekerheid gekozen en dat bleek de juiste zet: de fietsen hielden dapper vol ondanks de loodzware omstandigheden, de vrieskou en de schokken...

op onszelf aangewezen. Onze voeding bestond uitsluitend uit pasta met blokjes bouillon en haver.” Volgde plots een onvoorziene ontmoeting met mijnwerkers die er op de hoogplateaus werkzaam zijn. “Wij brachten de nacht in hun barakken


DOSSIER TREKKING 55 door; de sfeer was ongelofelijk!” Eens de grens voorbij wachtte Bolivië. “Toegegeven: wij hadden ook voor vlakkere routes kunnen opteren”, beaamt JeanFrançois, “maar de bergen zijn nu eenmaal onze passie.” In San Pedro kozen ze voor

EINDELOZE AFDALING Nooit gehoord van de Zuid-Lipezwoestijn? Logisch: het is een hel, volledig verlaten. Je moet er zo snel mogelijk doorheen, met de wind als enige gezel (da’s een eufemisme). “Daarom hadden wij 6 liter water mee,

Zij legden meer dan 23.000km af door de ruigste bergen en door streken waar bijna nooit iemand komt. een onwezenlijke weg. Helemaal rechtdoor de helling op. Met meer dan 4000m hoogteverschil een klim die een stalen doorzettingsvermogen vergt en over het algemeen 2 dagen duurt, maar onze 3 kompanen hadden er slechts één nodig! “Het was een uitdaging die ons door een lokale Franse

restauranthouder was aangekaart. Hij wachtte ons boven op met pizza. Wij wonnen...!”

bovenop de 3 liter die we op onze fietsen vervoerden.” De opluchting was groot toen ze Peru en zijn groene bossen bereikten. Na het Titicacameer kwam de zee in zicht. Alhoewel... “Nooit een zo lange afdaling gereden. Vanaf de col, die op 3000m hoogte ligt, zijn we in één ruk naar bene-

den gefietst. In het begin zagen we nauwelijks 5m voor ons uit. Het was er zo mistig dat het echt gevaarlijk werd toen we de trucks kruisten die op weg waren naar La Paz...”

ALS KONINGEN IN KIRGIZIË Op technisch vlak zijn er geen geheimen: langeafstandsreizigers zweren bij betrouwbare eenvoud. Onze stevig bepakte fietsers beschikten over klassieke mountainbikes. “Wij kozen voor relatief normale machines, zonder vering, met een stalen kader dat in om het even welke garage kan hersteld worden.” Er diende voor bedrijfszekerheid gekozen en dat bleek de juiste zet: de fietsen hielden dapper vol ondanks de loodzware omstandigheden, de vrieskou en de schokken. Al genoten ze wel van enkele dagen rust toen ze in Zuid-Amerika op het vliegtuig werden gezet richting Azië. China was immers een must. “Hoewel Tibet verboden terrein was, konden we toch fietsen ten oosten van Xinjiang, aan de voet van de Himalaya. Geweldig indrukwekkend want we reden er door sneeuw en ijs.” Maar echt verliefd werden ze in Kirgizië, een voormalige Sovjetrepubliek die in 1991 onafhankelijk werd. “Fantastisch land, de Alpen maal 10, waar we als koningen werden ontvangen!” BORST NATMAKEN Omdat ze van bergen houden, bezochten JeanFrançois, Nicolas en Julien ook nog een stukje van Iran, vlakbij Armenië, en het centrum van Turkije vlakbij de Ararat. Ah, Turkije! Ook daar werden ze vergast op een driesterrenonthaal. “We moesten er geen enkele keer onze tent opstellen.” Toen volgde de grote finale: Balkan, Alpen, Jura, Vogezen... en dan het weerzien met iedereen die hun veldtocht de voorbije 12 maanden volgde via de uitzendingen van La Première (RTBF) of het internet (www.msfbikeworldtour.be). Want op het web is niets onmogelijk: de aarde heeft er de afmetingen van een dorp. Als je het avontuur wil aangaan zoals Jean-Franàois, Nicolas en Julien dat deden, kom je er niet met een aantal muisklikken. Dan moet je echt wel je borst natmaken... Leve het avontuur!


56

mijnsport

Een goede uitrusting is het halve werk DE ALLERMODERNSTE UITRUSTING NEEMT HET WERK NIET VAN U OVER... MAAR ZIJ STEEKT WEL EEN HANDJE TOE! ZODAT ONNODIG KRACHTENVERLIES WORDT VOORKOMEN. MEN DE INSPANNING GOED DOSEERT. EN MEN TOCH OVER HET NODIGE COMFORT BESCHIKT IN SOMS SPARTAANSE OMGEVINGEN. ZIEHIER ONZE SELECTIE ‘SPECIAL TREKKING’ AAN DE VOORAVOND VAN DE GROTE VAKANTIE.

55

SALOMON Enkel met een mooie look kom je er niet: je producten moeten ook aangepast zijn aan de realiteit van het terrein. Bij Salomon huldigen de technici deze filosofie in elk van de sporten waarin ze zich verdiepen. De afdeling trekking levert daarvan een zoveelste bewijs met de Cosmic 4D GTX: een oplopende schoen die aan alle vereisten van trail running voldoet. Met andere woorden: een uiterst lenige lichtgewicht (655 gram) en dankzij het 4D-chassis in alle richtingen erg stabiel. Doelstelling? Meer uithouding, minder vermoeidheid alsook een minimaal risico op blessures. U vindt de Cosmic in een uitvoering voor Mannen en Vrouwen. In een totaal ander genre, maar gebruik makend van dezelfde invalshoeken, biedt de reeks Relax schoenen aan die de atleet een beter gevoel geven ‘voor en na de inspanning’. Dit wordt geïllustreerd met de RX Moc (achteraan gesloten) en de RX Slide (open hiel). Beide modellen zijn ultracomfortabel en trekken makkelijk aan en uit. Zij delen behalve hun reliëfachtig patroon ook hun ademende en superdempende eigenschappen. De pantoffels van de kampioenen!

65

200

CLARKS Een naam die herinneringen oproept. Want bestaat Clarks nog altijd? Absoluut, en het merk onderscheidt zich zelfs met een zeer gediversifieerde collectie. Zoals met deze Prague Mid GTX: een schoen voor elke ondergrond die leuk oogt en... draagt. Leder en Gore-Tex, met versterkingen rondom en een goede ventilatie.

139


DOSSIER TREKKING 57 SPEEDO Canyoning met muziek? Of een meer oversteken met een symfonie van Moussorgsky in de oren?... Maar ja, waarom niet? Met deze waterdichte MP3 van 2GB kan dit. Hij kreeg de naam LZR Racer Aquabeat en kan tegen een plons tot 3m diepte. Eveneens bij Speedo vonden we deze Cyclone schoen, speciaal ontworpen voor het gebruik in en buiten het water. Schuift binnen de twee seconden aan de voet en is geknipt bij het doorkruisen van een bergstroom of een wed.

119

30

18 18 CONTIGO Een volledig gamma veldflessen met een zeer eigentijdse stijl. De Swish AutoSeal 500 ml (blauw) is antilekkage en antiverkwisting. Met het AutoSeal systeem hoeven stop en hals niet meer: u drukt op de knop om te drinken en u laat los om te sluiten. U wil meer volume? De Water Bottle (rood) kan tot 700 ml aan. Eveneens met AutoSeal en een sluithaak aan het handvat waarmee u hem aan een rugzak kunt vastmaken.

18,75 www.salomon.com www.clarks.com www.speedo.com www.petzl.com Petzl Benelux + 0032 (0) 85 31 43 85 www.coleman.com www.thenorthface.com www.dakine.com www.regatta.com www.scott-sports.com www.dare2b.com www.samsung.com www.redbull.com

28,50

PETZL De e+LITE (nood)hoofdlamp is berekend op alle mogelijke omstandigheden. Hij wordt geleverd in een sterk etui, is hyperlicht en kan samen met de batterijen gedurende 10 jaar worden weggeborgen! Hij levert wit of rood licht, continu of knipperend. De Petzl e+LITE is eveneens uitgerust met een verreikend fluitje voor noodgevallen. Ander accessoire dat je altijd bij moet hebben: het multifunctionele Spatha-mes. Wordt met een sluithaak vastgemaakt aan de rugzak of het harnas.


58

mijnsport

COLEMAN Na een lange dag stappen gaat er niets boven een comfortabele tent. In deze Mackenzie Cabin X4 die ideaal is voor 4 personen, zorgde Coleman op 14m2 voor twee aparte kamers en een leefruimte. Kers op de taart: met zijn hoofdhoogte van 2m17 sta je rechtop.

399,99

REGATTA Deze Regatta Digi is groen als een weide, oogt geweldig en helemaal niet duur. Met een capaciteit van 25 liter, een sterke polyester buitenlaag, een lichtweerkaatsend opzetstuk en de netvormige zijzakken is dit wat men noemt een koopje!

DAKINE De Cyclone Roll Top is geen trekkingrugzak. Hij komt uit de surfwereld. Wat niet belet dat hij goed van pas komt wanneer u zich door vochtige regio’s begeeft, want hij is volledig waterdicht en bevat een waterdicht compartiment. Totaalvolume: 36 liter.

30

114,99

99

99

229 THE NORTH FACE Aan rugzakken geen gebrek bij The North Face. De Crank 25 (elektrisch blauw met rood) werd speciaal voor de mountainbikers ontworpen. De Endure BOA Women (wit en lichtblauw) wordt gebruikt door Lizzy Hawker. Hij is gemaakt voor de ultratrail en werd voorzien van een opbergtas voor water. De El Lobo (donkerblauw en geel) ten slotte is een prachtig uitgebalanceerde rugzak voor het gebergte met een inhoud van 65 liter.


DOSSIER TREKKING 59 649

2299

SCOTT Mevrouw trekt er graag op uit en wil een ‘multifunctionele fiets, ook al verlaat ze nooit de platgetreden paden? De Scott SUB 30 zou haar moeten bevallen. Het is een zeer wendbare en perfect afgewerkte Speed Utility Bike, en bovendien berekend op een bagagedrager en spatborden. Mijnheer houdt van zeer geaccidenteerd off-road parcours? Als hij de lat erg hoog legt, is dit voor hem het perfecte wapen: de Scott Scale 30, leader in het peloton van semi-rigide machines. Zijn gewicht is een van zijn grote troeven want dit kader weegt nauwelijks 1020 gram. En desondanks is hij op en top betrouwbaar. Het team Scott-Swisspower heeft er zich niet in vergist: het gebruikt dit model in de koers. Maar wat doen we aan onze voeten? De Scott Boulder, een gemengde schoen (stappen en fietsen) die bestaat in versie voor Mannen en Vrouwen. Buigt soepel in het voorste gedeelte en steunt stevig op de pedalen. En de nylon tussenzool vangt de schokken verrassend goed op.

DARE 2B Ook dit keer scoort Dare 2b ontzettend goed in de verhouding prijs/kwaliteit. In de catalogus 2010 worden de mountainbikers en de fietsers niet vergeten. Voorbeelden: deze Kickin fietsbroek in stretch met een goede zadelbescherming. Of deze bermuda Bunny Hop in gestructureerd nylon voor de zeer trendy (én zeer sportieve) dames!

25

100

SAMSUNG Een GSM die op zonne-energie werkt? Ja, het bestaat. De Samsung E1107 is uitgerust met zonnecellen. Geen stopcontact nodig om te herladen: na een uurtje onder onze sterkste ster kan u 8 minuten bellen. Praktisch voor de wandelaars! En zoveel te beter voor de natuur. Let ook op de zeer aantrekkelijke prijs van dit toestel.

49 60

RED BULL Een stevige opkikker. U traint, maar de kracht ontbreekt. U hebt een Red Bull nodig. Eén slok volstaat!... Dat is inderdaad het effect van de ‘Energy Shot’, de laatstgeborene van het Oostenrijkse merk. Het is heel geconcentreerd en het past in een flesje van 60ml. Zodat u weer helemaal de oude wordt om uw wandeling te vervolgen.


mijnsport

DOSSIER TREKKING 61

Met het kleinste verzet...

EUROPA DOOR DE BERGEN HEEN (VERVOLG) WE VERVOLGEN ONS REPERTORIUM VAN ONTDEKKINGSTRIPS IN DE BERGEN MET DE FIETS EN MET EEN ‘KLEIN VERZETJE’. WANT IN EEN OMGEVING WAAR HET ALTIJD OP EN NEER GAAT HEEFT EEN ‘GROTE MOLEN’ WEINIG ZIN! DE RUSTIGE PEDAALSLAG WORDT OOK AANBEVOLEN OM VOLUIT VAN HET LANDSCHAP TE KUNNEN GENIETEN. © Swiss Pix

Salzburg in het westen tot Liezen in het oosten. Elke fiche bevat 4 tot 5 rondritten met wisselende moeilijkheidsgraad. www.austria.info www.salzkammergut.co.at

OOSTENRIJK Hoog in de Beierse Alpen Achter de mooie en zachte bergtoppen die naar de meren lijken af te glijden, verheffen zich de rotsen en de sneeuw van de Dachstein. Salzkammergut, de meest noordelijke regio van de Alpen, is een van de favoriete plekjes van de mountainbiker die er vele routes vindt. Een topografische gids bestrijkt dit uitgestrekte gebied dat reikt van

FRANKRIJK Val d’Arly: aan de voet van de Reus De Mont-Blanc ligt vlakbij, met aan zijn voeten het Massief van Aravis. Een supermooie omgeving vlakbij Val d’Arly met meer dan 450km bewegwijzerende routes eromheen. Mede door het uniek transportticket dat mountainbikers toegang geeft tot alle liften mag u het aantal trektochten rustig met tien vermenigvuldigen. Noteer dat ook de Beaufortain zich heeft aangesloten bij dit uitstekend initiatief. www.franceguide.com www.valdarly-montblanc.com

Pierre PAUQUAY Portes du Soleil = ‘no limit’! In de zomer ruimt de sneeuw plaats voor weiden die zich uitstrekken zover het oog reikt. In totaal zijn er 12 stations in de Portes du Soleil, met 24 liften die u met één enkel forfait naar de toppen tussen Frankrijk en Zwitserland brengen. Van het pad langs de rivier waar je met het gezin fietst tot en met de pistes waar de Wereldbekertenoren overheen razen: hier leent de mountainbike zich tot alle niveaus. De veiligheid en het onderhoud

Wie door dit reliëf fietst, vergeet dat nooit meer. De echte mountainbiker is het aan zichzelf verplicht om hier de pedalen te laten ronddraaien!


mijnsport © Scott

62

van de pistes laten zich inspireren door het winters model. Top en ‘no limit’, want er is ruimte genoeg voor iedereen. Aanrader om voeling te krijgen met de streek: de ‘Tour des Portes du Soleil’, een netwerk van paden dat de stations verbindt over een afstand van 80km. www.franceguide.com www.savoie-mont-blanc.com

Vélorizons: reizen à la carte De specialist van de fietsreizen had het geweldige idee om zijn programma voor 2010 met enkele onuitgegeven bestemmingen op de ‘Europese daken’ uit te breiden. Of het nu individuele of begeleide trips betreft: Vélorizons garandeert de volledige omkadering van de reis, het boeken van het verblijf, de keuze van de route en het transport van de bagage. Aardig meegenomen als men weet hoe lastig het soms fietsen is met een rugzak!... Onze favorieten: ‘le Tour du Mont Blanc’ met de mountainbike (vanaf 645€), ‘les Dolos Mythiques’ (vanaf 825€) en de ‘Enduro des Volcans’ op de Canarische Eilanden (vanaf 1595€). www.velorizons.com

lijken: meer dan 5940m in dalende lijn! Dit event biedt u tevens de gelegenheid om in een speciaal hiervoor aangelegde sector (van 700 tot 3000m) de allerlaatste creaties van de fabrikanten uit te testen. Een buitenkans die te mooi is om er niets mee te doen... En mis ook de editie 2011 niet! www.les2alpes.com www.mondialduvtt.com Vercors: la Grande Traversée Als een versterkt, kalkstenen fort was de Vercors lange tijd op zichzelf aangewezen. Een isolement dat de omgeving en zijn gewoonten duidelijk heeft getekend. De

88km lange GTV loopt van St Nizier tot Die. Het tracé werd ver van het openbaar wegennet aangelegd, in bossen met coniferen en op de kammen van het massief, daarbij het natuurreservaat des Hauts Plateaux doorkruisend. De uitstekende bewegwijzering wordt aangevuld met een topografische gids. www.franceguide.com www.vercors-gtv.com Genot van de Savoie tot Piëmonte Aan de ene kant een nogal ruwe en mensenschuwe vallei: de Haute Maurienne. Aan de overzijde een koninklijke opening

© Scott

Wereldexpo in Les 2 Alpes Een salon in openlucht in het station Les 2 Alpes. Welkom op de ‘Mondial du VTT’: een vierdaagse, van 17 tot 20 juni, gewijd aan de wereld van de mountainbike. Behalve de exposanten en demonstraties wordt er ook veel gefietst. Zo is er onder meer de ‘Free Raid Classic’ die u, met de lift, naar de toppen brengt om de opdracht te vergemakke-


© Swiss Pix

DOSSIER TREKKING 63

Van het pad langs de rivier waar je met het gezin fietst tot en met de pistes waar de Wereldbekertenoren overheen razen: hier leent de mountainbike zich tot alle niveaus. naar Piëmonte: de Val de Susa die door verschillende trekkers (Hannibal, Karel de Grote en Napoleon) werd gebruikt. Tussen beide hellingen prijkt de Mont Cenis, een beroemde doorsteek in de Grote Alpen. En om alles aan elkaar breien is er het schitterend patrimonium waar 15de-eeuwse fresco’s, stokoude abdijen, barokke retabels en

adembenemende vestingen elkaar de loef afsteken. Om al deze rijkdommen te ontdekken, is er een mountainbikeroute: een culturele rondrit die zo mooi is dat hij ‘le Sentier du Petit Bonheur’ wordt genoemd… Kan je zelf niet verzinnen! www.franceguide.com www.hautemaurienne.com

UCPA, sPort Als PerfeCt Alibi voor een AUthentiek menselijk AvontUUr Bij UCPA is elke sport synoniem van beleving in de natuur. Welk niveau men ook haalt of welk soort sensatie men ook nastreeft: hier vindt u altijd een vakantie op uw maat. Nieuwe sporten ontdekken, vooruitgang boeken of perfectioneren: UCPA levert de perfecte omkadering en dito uitrusting. In Frankrijk of daarbuiten, in de bergen of aan de kust: overal put u nieuwe energie uit en geniet u van de natuur vanaf de lente!

De Hautes Pyrénées: zonder forceren Op nauwelijks enkele kilometers defileren granieten wanden, oude gletsjerkraters en groene paradijzen: een verbazend contrast. De Val d’Azun behoort tot de meest interessante mountainbikespots van de Hautes Pyrenées. Deze vallei boort zich tot in het hart van het massief. De 23 bewegwijzerde routes

NIEUW IN 2010 > Bretagne voor een Keltische cruise. Programma speciaal voor beginners om de basis te leren van navigeren, sturen en het grootzeil hijsen: een gedroomde gelegenheid om kennis te maken met de unieke teamsfeer aan boord. > Hét UCPA-event deze zomer in de bergen is zonder twijfel de Alpine Base Camp Contest in Chamonix. Afspraak op 15 augustus voor een unieke multisportraid met mountainbike, klimmen, oriëntatieloop en run & bike.

© COLLIN Lionel

© SAVOJI Anoush

© LONGO Bruno

> Eerste galop tussen zee en bergen. De UCPA-site van Hisarönü in Turkije biedt een week wandeling te paard in het hinterland van de Lyceense kust, om daarna rustig over de stranden te draven. Een onvergetelijke ervaring met adembenemende panorama’s. > Wie niet meteen weet welke sport te kiezen, kan zijn geluk beproeven in Agadir, in Marokko. Het verblijf Multi Agad biedt een dynamische cocktail aan van begeleide activiteiten: trimaran, windsurf, uitstap te paard, fitness, quad… > Een nieuw soort vakantiebeleving, met het programma UCPA Aventure in Alaska. De roep van het Hoge Noorden brengt u naar het hart van een woeste natuur, met uitgestrekte ruimtes en hoge gletsjers: een memorabele 16daagse trektocht te voet in de sporen van Jack London.

… en de korte UCPA-verblijven > Aan zee, in de bergen of op het platteland > 2, 3, 4 of 5 dagen > Sportbeoefening op uw eigen tempo > Ontdekken van nieuwe activiteiten > Ontheemding gegarandeerd © COLIN Vincent

Info / Reservatie www.ucpa.com + 32 (0)2 549 54 20


mijnsport

belopen meer dan 450km, van ArgelèsGazost in het oosten tot aan de col du Soulor en de vallei van de Ouzom in het westen. De hooggelegen routes bieden prachtige panorama’s maar hun moeilijkheidsfactor ligt niet echt hoog. Eén uitzondering evenwel: de parcours rondom Arrens vragen om de nodige ervaring en handigheid. www.tourisme-midi-pyrenees.com www.valdazun.fr Corsica: waar afwisseling troef is U hebt ongetwijfeld al gedroomd van een ritje op een verlaten strand en een tochtje door een authentiek dorp, met in het hinterland een aantal pittige bergpaden. Het ‘Ile de Beauté’ heeft zijn bijnaam niet gestolen: het is een geweldige diva... met soms een zeer slecht karakter! Van de zee en zijn vredige omgeving bereikt u na nauwelijks enkele honderden meters klimmen een chaotisch universum. Op dit kleine stukje paradijs zijn de contrasten abrupt en zij bepalen mee het unieke van deze omgeving. Wie op Corsica fietst, vergeet dat nooit meer. Daarom is de echte mountainbiker het aan zichzelf verplicht om hier de pedalen te laten ronddraaien! www.franceguide.com www.tex-racing.com

© Scott

DUITSLAND Via Bavarica Tyrolensis, über alles ! Dit is zonder twijfel één van de mooiste routes van de oostelijke Alpen: degene die prioritair dient vermeld wanneer men het over Duitse fietsroutes heeft. Vanaf München leidt de ‘Via Bavarica Tyrolensis’ (220km) naar het Oostenrijkse Wiesing over wegen waar doorgaans geen auto’s komen. U bezwijkt voor de onvergelijkbare charme van Beieren. Op de heenweg volgt de route de prachtige vallei van de Isar om dan naar de grenspas Achenpas te klimmen. Op de terugweg via Bad Wiessee en Oberwargnau rijdt u naast prachtige meren. www.vacances-en-allemagne.be www.via-bavarica-tyrolensis.com

DOSSIER TREKKING SPANJE Las Hurdes: kristalhelder Laat u ten noorden van de provincie Caceres, in Estremadura, verrassen door de bergen, de watervallen, de fauna en de flora, maar ook door de manier waarop de architectuur er met het decor versmelt. In Las Hurdes kleurt elk moment van de dag anders. Het kristalhelder water van vijf rivieren doorkruist de vier valleien van deze streek: Ladrillas, Hurdano, Esperabán en Los Ángeles. O zo mooi. www.spain.info ZWITSERLAND Val d’Anniviers: een prentbriefkaart In het hart van de Valais vormt de Val d’Anniviers een toegangspoort die de mountainbiker naar de mooiste toppen van dit kanton leidt. Het merendeel van de bewegwijzerde routes start in Sierre, in een doorgaans zonnige vallei (dankzij het microklimaat). U klimt er via een aantal tussenplateaus van 500 naar 2800m naar het meer van Moiry en de eerste gletsjers. Prachtig als een prentbriefkaart! www.sierre-anniviers.ch

Waarom geen fietstrekttochtje langs de wijnheuvels rond het Leman-meer?

De meeste hooggelegen routes bieden prachtige panorama’s, maar hun moeilijkheidsfactor ligt niet echt hoog.

© Swiss Pix

64


66

mijnsport

Arc 1950

EEN ACTIEVE COCON!

ARC 1950 BEHOORT TOT DE ‘GROUPE PIERRE & VACANCES’ EN TOT DE HOGERE KLASSE. HET IS EEN MODERN EN AUTHENTIEK DORP: MODERN, WANT HET WERD IN 2003 GEOPEND. AUTHENTIEK, WANT TROUW AAN DE TRADITIES VAN DE SAVOIE. DE PRACHTIGE OMGEVING EN DE NADRUKKELIJKE WIL OM MET EEN EXCLUSIEF SPORTAANBOD UIT TE PAKKEN, MAKEN VAN ARC 1950 EEN ACTIEVE COCON DIE UNIEK IS IN ZIJN SOORT! VERWENDE VAKANTIEGANGERS Arc 1950, dat uitsluitend uit 4-sterrenverblijven met het label ‘Pierre & Vacances Premium’ bestaat, is volledig voetgangersgebied. De aanblik van de appartementen uit hout, steen en lauze (tegelvormige dakbedekking) sluit perfect aan bij de typische charme van deze streek, maar de sfeer en de faciliteiten zijn dan weer

Farniente of uitdaging: voor elk is er een eigen programma, een eigen benadering, maar altijd in een omkadering uit het betere gamma Arc 1950, dat vlak bij het Parc Naturel de la Vanoise ligt en een adembenemend uitzicht biedt op de Mont-Blanc, werd ontworpen als een geïntegreerd geheel met de nadruk op naburigheid en standing. Daarmee volgt het de lijn van de drie andere stations van Les Arcs, maar met een persoonlijke toets en een uitzonderlijk onthaalniveau.

niet exclusief ‘Savoyard’. U eet er immers zowel Frans als Japans, Italiaans, enz. Elk restaurant heeft een ander aanbod. Idem voor de winkels. Hier draait alles duidelijk om topkwaliteit en diversiteit. Traiteurs, kinderopvang, kinderclub... vakantiegangers worden verwend. Ze kunnen zelfs de boodschappen thuis laten afleveren. En voor hun vertrek hun auto gratis laten schoonmaken en de bandenspanning controleren.

Zomerafspraken 10 tot 17 juli: week boogschieten (160€) 24 tot 31 juli: week coaching/wellness (160€) 31 juli tot 7 augustus: week trail-running (160€) 7 augustus tot 14 augustus: week mountainbike (160€) 14 augustus tot 21 augustus: 2de week mountainbike (160€) 21 tot 28 augustus: week nordic walking (90€)


DIE MOOIE ZOMER 67 Voorbeeld verblijftarieven In juli, een week vanaf 470€ in studio voor 2 personen, 720€in 3-kamers voor 6 personen. In augustus, een week vanaf 290€ in studio voor 2 personen, 470€ in 3-kamers voor 6 personen.

FARNIENTE EN OPWINDENDE MOMENTEN? In Arc 1950 kiest iedereen voor zijn eigen aanpak. Sauna’s, hammams, jacuzzi’s, binnen- en buitenzwembaden zijn zonder supplement toegankelijk. Een kinesitherapeut komt thuis langs voor ontspannende massages. En het plezier zet zich door op het terras met de hoogste top van Europa als mikpunt. Openluchtcinema, fakkeltocht, groot houtvuur en elke week een barbecue... Arc 1950 keek evenmin op een inspanning om uw fysiek op peil te houden. Mountainbike, boogschieten, rafting, bergbeklimmen, beachvolley, trampoline, streetgolf: er is voor elk (niveau) wat wils. Daarbovenop biedt Pierre & Vacances voor elk verblijf van 7 nachten1 het pakket ‘Constellations Outdoor’ aan. Het omvat 2 halve dagen met begeleide uitstappen (‘Découverte des environs’); 2 halve dagen in de kinderclub (3 >13 jaar) of in de kinderopvang Petit Cariboo (9 maanden > 3 jaar); een paspoort ‘Animations’ (aquagym, stretching, fitness, toernooien, spellen, soirées, enz.); toegang tot de tennis van Arc 2000, de trampolines, de petanquebanen, het boogschuttersveld (begeleid door een monitor) alsook een golfinitiatie. Bovendien is de coach van het dorp altijd beschikbaar voor nuttige tips.

Wist u dit? Met Primo van Pierre & Vacances bespaart u tot 30% als u ten minste 6 maanden op voorhand boekt (20% bij ten minste 4 maanden, 10% bij ten minste 2 maanden). Beter nog: als u een verblijf voor 2 weken boekt, bespaart u 35%! Deze aanbiedingen gelden voor alle P&V-bestemmingen.

NÒG MEER? Zelfs de meest verwende sporter loopt op wolkjes in Arc 1950. Zo werkte Pierre & Vacances een optiepakket2 ter waarde van 90€ uit waarin 2 halve dagen mountainbike met monitor (‘Constellations Outdoor VTT+’) zijn begrepen. U wil nòg meer? Kies dan voor het pakket ‘Constellations Outdoor Premium’: voor een supplement van 90 tot 160€ neemt u deel aan een stage die werd uitgedokterd door echte professionals. Voorbeeld: als u nogal mountainbikegericht bent, kunt u afspreken maken met Wereldkampioen crosscountry Miguel Martinez en samen met hem een ritje maken over de pakweg 700 km afgebakende paden in het Domaine des Arcs. U kunt hem zelfs uitdagen voor een gechronometreerd parcours! Dit concept is ook in andere disciplines van toepassing: nordic walking met de Franse bondscoach Gérard Barnabé en atleet Jimmy Lomba; trail running met Wereldkampioen Thomas Lorblanchet; boogschieten met de leden van het Franse team. Zonder Christophe Pinna te vergeten want ook de ‘coach des stars’ staat ter uwer beschikking voor een week met het accent op wellness. Dit alles in Arc 1950. En nergens anders!

www.pv-holidays.be tél. 0900 00 909 (0,45€/min) (1) Offre soumise à conditions (2) Tout ce qui est optionnel est à réserver avant votre séjour


68

mijnsport

CHÂTEL IS EEN SKIDORP DAT VLAKBIJ ZWITSERLAND LIGT. HET STREKT ZICH UIT IN DE VAL D’ABONDANCE, EEN ‘LAND VAN KUNST EN GESCHIEDENIS’, DAT OP ZIJN BEURT DEEL UITMAAKT VAN HET DOMEIN PORTES DU SOLEIL.

VROLIJKE, VROLIJKE BERGEN!

In de winter zijn de Portes du Soleil een gedroomde omgeving voor skiërs en na de dooi ontstaat een groot gebied dat zich leent tot spel en ontdekking. U vindt er 850 km aangelegde paden voor trekking (te voet, te paard of met de mountainbike), 3 natuurreservaten en 25 liften die ’s zomers geopend zijn. © JM Gouédard

HET ECHTE LEVEN VAN DE BERGBEWONERS Châtel hecht veel aandacht aan zijn roots en is er altijd in geslaagd om zijn identiteit te bewaren. De woonomgeving bestaat hoofdzakelijk uit boerderijen met gesculpteerde houten balkons (sommige daarvan ruim 100 jaar oud) en dit heeft duidelijk een inspirerend effect op de nieuwbouw. De aanliggende zomerweiden worden afgegraasd door kudden uit zo’n 30 actieve landbouwbedrijven. Een tiental daarvan produceert de kaas Abondance AOC, een lekkernij die gebruikt wordt voor de Berthoud, een typisch streekgerecht. En dat is slechts één facet van de lokale gastronomie. Om maar te zeggen dat het er erg smakelijk aan toegaat tijdens de vieruurtjes en de dineetjes die in de hooggelegen chalets worden gehouden...

‘GOEDKOOP’ PASPOORT Het gebruik van de Multi Pass Portes du Soleil laat u toe om maximaal van de rijkdommen van deze streek te genieten. Met dit paspoort is dit vrolijke gebergte aantrekkelijker dan ooit want het kost slechts 1€ per dag en per persoon. Het gebruik is eenvoudig want er is slechts één kaart voor onbeperkte toegang tot 55 activiteiten en infrastructuren! In Châtel betreft de Multi Pass het zwembad, de tennisbanen, het toeristisch treintje, alsook de ‘voetgangersliften’ die het gebergte écht toegankelijk maken. Hoe oud en hoe fit u ook bent: iedereen kan dromen van prachtige wandelingen op de bergtop, zonder dat men zichzelf uitput op de weg heen en terug.

NOG MEER VOORDELEN Een van de nieuwigheden deze zomer is dat de bezitters van een Multi Pass Portes du Soleil van verschillende kortingen (minimaal 20%) kunnen genieten in installaties die niet in het pakket zijn opgenomen, zoals de zomerluge, het ‘parcours aventure’, de minigolf, de Fantasticable, enz. Mountainbikers die in een deelnemend gastenverblijf overnachten, kunnen bij de aankoop van hun forfait Mountain Bike gratis van al de voordelen van de Multi Pass genieten. Een zoveelste bonus. Châtel Tourisme: 0033 (0) 450 73 22 44 touristoffice@chatel.com www.chatel.com

De zomermusts! • 26 en 27 juni: ‘7e Pass’Portes du Soleil MTB’, grensoverschrijdende mountainbikeroute gekoppeld aan een fietsbeurs • 2 tot 4 juli: 4de Châtel Mountain Style Contest (mountainbike afdaling voor profs & amateurs • 25 juli: Montée de Bassachaux, cyclosportieve wedstrijd voor iedereen • 8 augustus: Saint-Laurent, dorpsfeest • 22 augustus: Belle Dimanche opgedragen aan de herders van Plaine-Dranse

© JF Vuarand

TUSSEN ADRENALINE EN ONTSPANNING Châtel draagt het label ‘Famille Plus Montagne’ en hecht zeer veel belang aan een gastvrij onthaal.

Vandaar dat elke generatie er zijn gading vindt en er... opwindende ontdekkingen kan doen, zoals de Fantasticable en de twee lijnen die samen een reusachtige tokkelbaan vormen: of hoe u 2523m hoogteverschil trotseert tegen meer dan 80 km/u! Het enige wat u nodig hebt is een kabel en een harnas, enkele strikte veiligheidsvoorschriften en een stevige dosis adrenaline. Maar Châtel is ook rust. Spa’s, ontspannende massages, lichaamsverzorging en solariums die uw lichaam, dat uitgeput is door te veel werk en stress, te verkwikken, te reinigen, in balans te brengen en te laten rusten.

© JF Vuarand

Châtel

DIE MOOIE ZOMER


70

mijnsport

DIE MOOIE ZOMER © SMB / Lansard

Savoie Mont Blanc

GEZEGEND MET ALLE TROEVEN

MET 110 STATIONS, 4 GROTE MEREN, TIENTALLEN SPOTS WAAR HET WATER SPETTERT EN BRUIST, EN 6739KM BEWEGWIJZERDE PADEN IS SPORT KONING IN DE SAVOIE MONT BLANC, EN DAT 365 DAGEN PER JAAR. TIJD VOOR ACTIE, DUS! © SMB / Lansard

VAN TANGO TOT SOFROLOGIE Wat zegden we ook: inventieve vakanties? Absoluut! Trouwens, de lange lijst van themaverblijven die door de stations en hun gemeenten op punt werd gesteld, zal u snel overtuigen. Ziehier een klein staaltje, met om te beginnen de forfaits ‘remise en forme’ in Peisey-Vallandry, les Arcs en Morzine-Avoriaz. La Tania opteert dan weer voor nordic walking, relaxatie en het observeren van de fauna en de flora. In Courchevel kunt u zich laten verleiden door een weekje sofrologie. En in Grand-Bornand leert u in 7 dagen alles over medicinale planten. Valmoral is erg yoga. En Val-Cenis erg tango. In Karellis spant aqua-

le steden Evian en Thonon en door het middeleeuwse stadje Yvoire. Het tweede ademt een uiterst serene sfeer uit en de wateren worden er tot de zuiverste van Europa gerekend. Het derde wordt geboost door de dynamiek van Chambéry en Aix-les-Bains (draagt het label ‘France Station Nautique”).

MINDER GEVEN, MEER KRIJGEN In deze prachtige bestemming Savoie Mont Blanc, die de platgetreden paden verlaat om zijn ontelbare facetten te openbaren, geniet de ‘multi-activiteitenpas’ steeds meer bijval. ‘All-in formules’ met een maximaal aantal activiteiten voor een minimaal budget. Zoals in de 21 stations met het logo ‘Famille Plus

ZINTUIGLIJKE VERWENNING EN ‘A ROOM WITH A VIEW’ U investeerde in fysieke inspanningen en in een streven naar welzijn? En u laafde zich aan het kristalheldere water? Dan is het tijd om de inwendige mens op een goddelijke manier te versterken. Savoie Mont Blanc nodigt u uit om de brigade van topchefs te ont-

In deze streek, die de platgetreden paden verlaat om zijn ontelbare facetten te openbaren, helpen de ‘all-in formules’ een maximaal aantal activiteiten te realiseren voor een minimaal budget. © SMB / Lansard

Hoewel zij altijd de laatste snufjes aanbiedt op het vlak van infrastructuur en nieuwe disciplines, blijft deze goddelijke regio ook resoluut verankerd met zijn roots. Vandaar dat creatieve energie er hand in hand gaat met het behoud van tradities, de toeristische groei en het respect voor het leven in de bergen. Dit verklaart mede waarom 2010 zo belangrijk is, want dit mooie land viert dit jaar de 150ste verjaardag van zijn aansluiting bij Frankrijk. Een ideale gelegenheid om te grasduinen in haar geschiedenis en rijkdommen, zij het met een oog op de toekomst, want Annecy aast op de Olympische en Paralympische Winterspelen van 2018: een kandidatuur die geenszins geforceerd aandoet, want de Savoie Mont Blanc is meer dan ooit de belangrijkste skibestemming ter wereld! Maar laten we ook de zomer niet vergeten: het gedroomde seizoen voor verkwikkende, inventieve en helende vakanties in een omgeving die helemaal naar de natuur is gericht.

gym de kroon terwijl men zich in Arêches-Beaufort in de geheimen van de paddenstoelen verdiept. In het muzikale genre kunt u altijd een stage koorzang in Contamines-Montjoie overwegen. Ongeremd uw stem oefenen, is behoorlijk sportief en bovendien geweldig rustgevend. Maar als u het liever wat stiller hebt, nodigt Saint-Gervais uit tot een reeks eenzame uitstappen, met de fiets, tussen de alpenweiden...

Montagne’. Idem voor disciplines waarvan men zou kunnen vrezen dat ze slechts beperkt toegankelijk zijn. Niet dus, want door de pakketformules wordt ook golf erg goedkoop op de in totaal 32 aantrekkelijke hoogteparcours. Vergeet ook de waterpret niet. Ook daar heeft elk zijn specialiteit: kite in Doussard, roeien in Aiguebelette, wakesurf in Talloires… Zonder natuurlijk de hele grote jongens te vergeten, zoals de meren van Léman, Annecy en Bourget. Het eerste werd bekend door zijn Franse oever met de therma-

dekken die de heerlijke smaken combineren met de nodige aandacht voor diëtetiek. Voor cursussen gezond koken bent u welkom bij Stéphane Buron in Courchevel, Emmanuel Renaut in Megève, Stéphane Gassot in Chamonix, René Meilleur in St-Martin-deBelleville en Jean Sulpice in Val Thorens… en vul dit ‘sterrenonderwijs’ rustig aan met een stukje oenotoerisme om de streekwijnen te leren ontdekken. Daarna is een slaapzachte nacht echt wel welkom! Maar waar? In het hotel, een gite, een koket appartement of een typisch chalet. Tenzij u het vederdons van een iets ‘aparter’ kader verliest: een woonwagen, een indiaanse tipi, een Mongoolse joert, een hangmat, een blokhut, een gerenoveerde korenmolen... Want in de Savoie Mont Blanc is werkelijk alles mogelijk! Savoie Mont Blanc Tourisme T +33(0)4 50 23 96 00 info@savoie-mont-blanc.com www.savoie-mont-blanc.com

© SMB / Huchette


72

mijnsport

DIE MOOIE ZOMER

© S. Cervos

Le Beaufortain

HELEMAAL IN TOPCONDITIE!

EEN NATUUR(LIJK) LANDSCHAP MET ZOMERS DIE GROEN EN BLAUW KLEUREN. ‘ZWAAR BERGGEBIED’ DAT DOOR ZIJN BEWONERS NIET IN DE STEEK IS GELATEN. ZIJ LEVEN ER HUN LEVEN: AUTHENTIEK EN TRADITIONEEL. KOM EN ONTDEK SAMEN MET HEN, TEMIDDEN DE ALPENWEIDEN, DE VELE CHARMANTE DORPJES EN STATIONS, ALSOOK ALLE RIJKDOMMEN VAN EEN PRACHTIG BESCHERMD GEBIED.

Een verwittigd man...

Vanuit de olympische hoofdstad Albertville voeren een 20-tal kilometers asfalt naar het koninkrijk van Le Beaufortain. De geleidelijke overgang tussen vlakte en bergen bouwt de spanning op tot en met de laatste bocht, want dan opent de vallei zich en voelt men een geweldig gevoel van rust over zich neerdalen. Een gebied dat zich uitermate goed leent tot sport en welzijn.

De Week ‘Accro’ in Arêches-Beaufort van 24 tot 31 juli, vanaf 222€/ pers.* > omvat: huur in gemeubeld appartement, parcours ‘aventure’, via ferrata, via cordata, verplaatsing met kabelbaan, maaltijd in bergrestaurant, huur + initiatie Mountainbike. Info & reservatie: 0033 (0)4 79 381 290 Het ‘Pack VTT’ in Les Saisies vanaf 115€per week* > omvat: logies, forfait kabelbaan 5 dagen + plan van de pistes. Info & reservatie: 0033 (0)4 79 389 389 (*) Aanbiedingen onder voorwaarden

MOUNTAINBIKERS IN HUN ELEMENT De Beaufortain stort zich in 2010 in een ambitieus project: een mountainbikeaanbod over het volledig massief. Er werden nieuwe pistes aangelegd en shuttles ingelegd die de domeinen van Arêches-Beaufort en Les Saisies met elkaar verbinden. Vandaag vindt u er drie Enduropistes (32 km / 3.330m negatief hoogteverschil), twee bike parks met negen pistes van permanente afdaling, een initiatiezone en meer dan 280 km crosscountrypistes waar gediplomeerde monitors

Vervolgens op zondag: B&B Rando via ‘La Diamant VTT’ (6 circuits over een afstand van 2 tot 50 km) en ‘La Dév'Albertville’ (niet gechronometreerde enduro tussen Les Saisies en Albertville over 18 km met 2000m negatief hoogteverschil, begeleid door proriders). Meer info op www.beaufortain-bike.com. IEDER ZIJN BEAUFORTAIN Le Beaufortain te voet is een andere aanrader, een andere manier ook om de alpijnse flora en fauna te

De rijkdom van een prachtig beschermd gebied; heerlijk om eens lekker diep te gaan en volop te genieten! de beoefenaars kunnen begeleiden tegen het door hun gekozen ritme en zulks in optimaal veilige omstandigheden. U hebt het ongetwijfeld begrepen: omdat het elke discipline en elk soort publiek aanspreekt, dringt Le Beaufortain zich vanaf nu op als DE nieuwe ‘Mountainbike Melting Spot’. Met daarbovenop: drie kabelbanen, wasstations, de mogelijkheid om fietsen te huren en, natuurlijk, een aantal shuttles die uw mobiliteit verhogen.

www.lebeaufortain.com Dienst Toerisme Arêches-Beaufort Tel.: 0033 (0)4 79 38 15 33 www.areches-beaufort.com Les Saisies Tel.: 0033 (0)4 79 38 90 30 www.lessaisies.com

Zomerafspraken 2010

© S. Cervos

B&B-WEEKEND Noteer nu al in uw agenda het weekend ‘Bike & Beaufortain’ op 28 en 29 augustus. Op het programma: zaterdag B&B Enduro (drie gechronometreerde kp’s) en B&B Party (barbecue + optredens).

waarderen. Dit is een paradijs voor trekkers, met verschillende honderden kilometers paden doorheen prachtige landschappen. Tenslotte is Le Beaufortain ook het rendez-vous van de wielertoeristen en de

fietswandelaars. De wegen zijn er prima onderhouden, de hoogteverschillen zijn ‘interessant’ en de chauffeurs tonen respect. De wielerfans vinden in het massief gechronometreerde parcours met kilometerpalen. Twee daarvan prijken zowaar op het routeschema van de Tour de France: de col des Saisies en de Cormet de Roselend. Heerlijk om eens lekker diep te gaan en volop te genieten!

10-11.07: ‘Fête de la randonnée et de la montagne’ in Les Saisies 14.07: ‘Frison Roche’: bergpiste in Arêches-Beaufort 10-24.07: ‘1er Festival de l’Endurance’ in Les Saisies 17.07: De ‘Ultratour’ van Beaufortain 07-08.08: Folklorefeesten in Arêches 28-29.08: Bike & Beaufortain © G. Lansard


mijnsport

DIE MOOIE ZOMER

Mercantour dat anno 2010 exact 30 jaar ten dienste staat van de beschermde flora en fauna.Zijn rijkdom aan planten en dieren is dan ook uitzonderlijk. Vandaar dat een numerieke gids werd ontwikkeld die u toelaat de liefst 68.500 ha op eigen houtje te verkennen: de zogenaamde ‘e-coguide’. Met dank aan de technologie! Vergeet echter ook de Vallée des Merveilles niet: een bijzondere archeologische site op minder dan een uur van Nice, de hoofdplaats van dit departement. Om maar te zeggen dat de Alpes-Maritimes ontelbare schatten telt, zoals ‘les lamas du Miradou’ (op de col de Turini), de Sentier Planétaire in Valberg (waar men het zonnestelsel reproduceert op schaal 1/1.000.000.000) of het enige arboretum van Europa dat aan kunst is gelinkt: Marcel Krönlein in Roure. Zelfde keuze op het vlak van verblijf. De grote luxe, maar ook joerten, tipi’s, berghutten... tot zelfs ‘bioklimatische’ gites. Ja, keuze genoeg!

ONTELBARE SCHATTEN Vele honderden meren, 465 toppen van meer dan 2000m, waarvan 6 hoger dan 3000m met de Cime du Gélas in de Vallée de la Vésubie (3143m) als hoogste punt... Wie voor de Alpes-Maritimes opteert, kiest voor een uitzonderlijk huwelijk tussen water en rots. Een overweldigende natuur waar een blauwe spiegel de beeltenis van de alpenweiden, de bossen en de pittoreske dorpjes weerkaatst. Met als absolute blinkvanger een beschermd domein: het Parc National du

SPORT IN DE OVERTREFFENDE TRAP 6000km wandelroutes, 6 grote trekroutes, 65 mountainbikecircuits, 30 klimsites, 200 grotten en ravijnen voor speleologie, 325 bevaarbare rivieren en 70 canyons, maken van de Alpes-Maritimes een grandioos ‘speelveld in de open natuur’ voor iedereen die zich fysiek wil uitleven. En op zoek is naar sensatie. Benji jump, ‘acrobranche’, avonturenparcours, via ferrata, via souterrata, tubing, rafting, deltavliegen... Er is keuze uit een indrukwekkend palet van disciplines, met inbegrip van ple-

CRTRCA-R.Masséglia/ADTRB

Neen, de Alpes-Maritimes zijn geen bestemming die zich uitsluitend tot de zonnekloppers richt... Bovenop de 300 dagen zon per jaar heeft dit stukje Azurenkust nog veel meer te bieden: zoals de 120km lange kustlijn met 40km strand, 4 kapen en 2 eilanden. En om te beginnen het prachtig berglandschap dat om en bij de 80% van de totale oppervlakte beslaat!

De Comité Régional Riviera Côte d’Azur stelt vanaf nu een website ter beschikking die exclusief aan het gebergte is gewijd (zowel zomer als winter). Nuttige adressen per type activiteit, nieuwigheden, agenda van events en animaties, foto’s, verblijfaanbiedingen,... Alles is aanwezig om uw ontdekkingsreis naar de Alpes-Maritimes tot in de puntjes voor te bereiden. Eind juni online. www.cotedazur-montagne.com

©CRTRCA-G.Veran

Nieuwe site speciaal voor het gebergte

Volg de gids! Zin om de Alpes-Maritimes te komen ontdekken? Surf dan naar de uiterst volledige en erg overzichtelijke website van de Comité Régional du Tourisme Riviera Côte d’Azur waar u de ‘Brochure Nature’ kunt downloaden. Een echte gids van ongeveer 40 blz. die tal van nuttige adressen en bijzondere aanbiedingen bevat.

©CRTRCA

IN HET UITERSTE HOEKJE VAN ZUIDOOST-FRANKRIJK STREKKEN DE ALPEN ZICH UIT TOT AAN DE MIDDELLANDSE ZEE. DIT RESULTEERT IN EEN UNIEKE DIVERSITEIT AAN LANDSCHAPPEN EN EEN EXTREEM GEVARIEERD SPORTAANBOD. ZONDER HET AL EVEN HOOGSTAAND CULTUUREN NATUURPATRIMONIUM TE VERGETEN... WELKOM IN DE ALPES-MARITIMES!

©CRTRCA

TUSSEN DE ZEE EN DE BERGEN

ziervissen en golf voor de meest ‘zen’ onder ons. En telkens opnieuw in een magisch decor. Al dit genot laat zich vanzelfsprekend afronden met een korte gastronomische pauze – eveneens ontheemdend’ – bestaande uit met de vele lokale specialiteiten: tapenade, pissaladière, petits farcis... En dat is slechts een kort overzicht! Comité Régional du Tourisme Riviera Côte d’Azur Tél. 0033 (0)4 93 37 78 78 www.cotedazur-tourisme.com

©CRTRCA-P.Behar/Balloïde-C.Bauthe

74


mijnsport

DIE MOOIE ZOMER

Het Juragebergte

HET LIEFLIJK MIDDELGEBERGTE

DOOR ZIJN IDEALE LIGGING LANGSHEEN DE ZWITSERSE GRENS, TUSSEN BESANÇON EN LYON, IS HET JURAGEBERGTE EEN GROEN SCHRIJN WAAR HET GOED HERBRONNEN IS. EEN STREEK VAN CONTRASTEN MET BUCOLISCHE BOSSEN, UITNODIGENDE MEREN EN RIVIEREN DIE HUN WEG ZOEKEN TUSSEN KLOVEN, GROTTEN EN WATERVALLEN. bewegwijzerde paden voor wandelaars en mountainbikers? Van noord tot zuid verbinden deze routes het Pays de Montbéliard met Bugey, en trekken ze de heuvels in van het Parc Naturel Régional du HautJura. U kunt uw routes dus hoogstpersoonlijk uitstippelen op basis van de afstand, de moeilijkheidsgraad, de sfeer en de panorama’s die het dichtst aanleunen bij datgene waar u op dat moment zin in hebt! De prachtige natuur en de rustgevende omgeving lenen er zich uitermate goed tot sporten en wandelen. Verder zijn er al die andere dingen die het Juragebergte zo boeiend maken: de authentieke dorpjes, de ambachtelijke rijkdom, de uitstekende gastronomie en de vele gastenverblijven. Stuk voor stuk staan ze garant voor een opwindende vakantie met tal van ontmoetingen en emoties in een beschermd gebied. Het zijn dan ook aanraders voor een kort verblijf tegen een zeer zachte prijs. Hier vergeet u de crisis en de dagelijkse sleur. Hier hoort u de oude stenen van de geraffineerde gastenkamer nog tegen elkaar fluisteren; hier deelt u de leefwereld van de ‘montagnons’ terwijl u zich op Bourgondische wegen begeeft. Kortom: herbron u, amuseer u, ga op avontuur... en pomp uzelf vol energie in dit Juragebergte waaruit u met een voldaan gevoel zal terugkeren! MAATWERK Mede door zijn sterk afwisselende fysionomie boogt deze regio op een oneindig aantal wandelpaden, het ene al leuker of gespierder dan het andere. Wist u dat alleen al de ‘Grandes traversées du Jura’ (GTJ) borg staan voor 400 km

ALTIJD HET JUISTE RITME Canyoning, via ferrata, nordic walking, parapente, vissen… Het Juragebergte biedt een waaier van activiteiten die aan alle verzuchtingen beantwoorden. Of u de rustige en rustgevende sfeer verkiest,

tueuze aanblik. DURF IETS NIEUWS AAN Terwijl het Juragebergte de perfecte schuilplaats is voor de agressie van stress kan men er ook in totale afzondering op ontdekkingstocht gaan: cani-rando, wandeling op een ezelsrug, verblijf in een caravan, overnachten in een Mongoolse joert of een Indiaanse tipi... Mogelijkheden genoeg om van nieuwe dingen te proeven, u te laten verrassen en om een aantal minder bekende outdooractiviteiten uit te proberen, die echter onveranderlijk bij iedereen in de smaak vallen. CULINAIR GENOT Laat u ten slotte ook verleiden door de plaatselijke specialiteiten. Het Juragebergte gaat prat op een grote verscheidenheid van traditionele schotels die zich graag laten proeven tijdens een gastronomische rondreis. Er is de Vin Jaune AOC met de smaak van noten, honing en muskaat, de Cerdon (bruisende rosé), les Vins du Bugey, de Brési (gerookt rundvlees), beroemde kazen zoals de Morbier, de Bleu de Gex, de Comté, de Mont d’Or… Alsook tal van andere specialiteiten voor bijzondere en authentieke momenten in een unieke sfeer.

Of u de rustige en rustgevende sfeer verkiest, of daarentegen het pittig vooruitzicht op maximale inzet en uithouding: hier vindt u altijd de juiste versnelling. Alle info over het Juragebergte: info – tips – reservaties ALGEMEEN NR. uit Frankrijk en België > 00 800 1000 1500 www.montagnes-du-jura.fr of daarentegen het pittig vooruitzicht op maximale inzet en uithouding: hier vindt u altijd de juiste versnelling. Want dit magisch ‘lieflijk middelgebergte’ heeft alles. Overtuig uzelf en laat u bedwelmen door de sparrenbossen, de uitgestrekte plateaus, de bruisende watervallen en rivieren of het slapende water van de meren met hun even serene als majes-

© MDJ

76


78

mijnsport

DIE MOOIE ZOMER

© Office du Tourisme Canton de l’Est

Oostkantons

HET PERFECTE EVENWICHT

BELGIË MAG DAN GEEN BERGEN HEBBEN: HET RELIËF VAN DE OOSTKANTONS AAN DE GRENS MET DUITSLAND IS EEN LUST VOOR HET OOG! EEN PRACHTIG STUKJE NATUUR MET BOSSEN EN VEENMOERASSEN, LIEFST 2600 BEWEGWIJZERDE PADEN EN 5000 HECTARE AAN NATUURRESERVATEN.

In die evenwichtige omgeving vinden wandelaars, fietsers en paardenliefhebbers hun gading. Het aanbod is dus ietwat klassiek, maar het werd uitgewerkt met veel creativiteit en bovendien perfect georganiseerd. STAPROUTES NAAR IEDERS SMAAK De wandelaar zal altijd zijn gading vinden in de vele aangeboden routes, welke ook zijn niveau en de tijd waarover hij beschikt. De paden zijn zo divers dat zij als het ware uitnodigen om vaker langs te komen. Om op te warmen is er niets beter dan een ‘sentier de promenade’ (wandelpad), in een lus, over een afstand van 3 tot maximaal 20km. U hoeft geen expert in oriëntatielopen te zijn: u volgt gewoon de pijlen! Dat geldt ook voor de zogenaamde ‘sentiers didactiques’ (didactische paden). Kort, goed aangegeven, met – als kers op de taart – een thematische rode draad. Voorbeeld? ‘Art et Nature’ in Heppenbach of ‘Notre système solaire’ in St-Vith. Zeer ontheemdend en toch vlot toegankelijk zijn ook de 11km die – over de oevers van de Warche – de stuwdammen van Butgenbach en Robertville met elkaar verbinden. Verder zijn er de ‘promenades gourmandes’ (smulpaden), onderbroken door haltes met streekproducten: hier het voorgerecht, ginder de hoofdschotel, en verderop het dessert... Ander leuk idee: de ‘promenades en ville’ (stadswandelingen) om de benen te strekken terwijl u via informatieborden uw culturele kennis bijspijkert. Tot daar de ‘light

formats’. U wil iets pittiger? Met de GR56 start u een echte trekking op over verscheidene dagen. Idem met het nieuwe netwerk ‘Routes des Frontières’ (grensroutes) dat u met de Via Gulia kunt combineren om tot Maastricht te stappen. Ideaal voor de lange afstanden zijn de ‘randos sans bagage’ (trekken zonder bagage). De prijs omvat de overnachtingen met ontbijt, het roadbook en vanzelfsprekend ook het transport van de bagage zodat u zo licht mogelijk reist. Gediplomeerde natuurgidsen staan desgewenst ter beschikking. Als u een caritatieve dimensie wil toevoegen, opteert dan voor de forfaits ‘Oxfamtrailwalker’: al wandelend helpt u mee de armoede in de wereld te bestrijden. Wie zich ten slotte in Nordic Walking wil laten inwijden, vindt hiervoor zijn gading op de 4 circuits die door het Park van Schönberg zijn getrokken.

PIONIERS VAN DE FIETS Met 850km bewegwijzerde fietsroutes is het zeer aangenaam peddelen in de Oostkantons. De liefde voor de tweewieler dateert er trouwens niet van gisteren want sommige mountainbikeroutes werden er al meer dan 15 jaar geleden aangelegd. De signalisatie steunt op een systeem met ‘points noeuds’ (knooppunten). Hierdoor worden een ontelbaar aantal circuits gecreëerd in beide richtingen. Voor sommigen zullen enkele uren volstaan, anderen zullen opteren voor een meerdaags verblijf door gebruik te maken van de Vacances ‘All

Inclusive’ die speciaal op de fietsliefhebbers zijn afgestemd. De very trendy bikeparks lokken vooral een jong cliënteel naar Bévercé, Ovifat en, vanaf juli, Wiesenbach. In dezelfde lijn ligt ook de geocaching die u uitnodigt tot een moderne schattenjacht met de mountainbike vlakbij een oude spoorweg: de Vennbahn. Noteer dat tal van GPS-tracks kunnen worden gedownload op de site www.eastbelgium.com/mountainbike. Leve de vooruitgang... en het maakt niet uit of u uw eigen GPS hebt, want u kunt er een afhuren bij de Dienst Toerisme van St-Vith, Bütgenbach en Malmedy, alsook in Burg Reuland, Waimes en Eupen. Zoals er ook een half dozijn punten zijn waar u fietsen kunt afhuren. Vergeet verder ook niet de RAVel uit te testen met 80km doorgaans vlakke kilometers (gemiddeld 3% hoogteverschil): vlotte fietsroutes los van het autoverkeer en dus ideaal voor uitstapjes met het gezin. EQUITOURS VOOR NIEUWE AVONTUREN Het is bekend: het paard is een gedroomde gezel voor een tochtje door de natuur. Vanwege het aparte tempo, de bijzondere band tussen mens en rijdier, die andere manier om de omgeving te beleven... Vandaar dat er in totaal 13 ‘trekking stations‘ de paardenliefhebber met open armen ontvangen. Zij hebben 6 forfaitaire formules uitgewerkt zodat de ruiter, beginner of expert, sportief of gastronoom, de Oostkantons op een bijzondere manier kan ontdekken. Sommige daarvan voorzien uitstappen tot in Luxemburg, Duitsland en Nederland. U vindt deze aanbiedingen terug in de brochure ‘Equitours’ (zie ook www.equitours.be).

Tourist Info Oostkantons Mühlenbachstr. 2 4780 St-Vith T. 080 22 76 64 F. 080 22 65 39 info@eastbelgium.com


80

mijnsport

Een echte, veeleisende, passievolle sport die heel wat zelfcontrole, bewegingscontrole en doorzicht vergt


HEERLIJK OM TE DOEN 81

Golf,

MIJN KARMA… STIMULEERT DE TERUGKEER VAN DE ZON HET VERLANGEN OM EEN OUTDOORSPORT TE BEOEFENEN DIE ZEN IS, ONTHEEMDEND EN HET CONTACT HERSTELT MET EEN RUSTGEVENDE NATUUR? LEER GOLFEN: EEN COMPLETE SPORT DIE EEN HARMONISCHE WERKING UITOEFENT OP GEEST EN LICHAAM. Zoé OTIS

Is golf iets voor oude, uitgebluste mannen? Vergeet dat slechte cliché. Ook al is golf soft: het is echte sport, veeleisend, meeslepend en absoluut geen ‘spelletje’ voor de betere klasse... Overtuig uzelf door het eens te proberen. U zult snel inzien dat u over een goede conditie moet beschikken om de 69 spieren aan het werk te zetten die bij de golfswing komen

kijken. Ook uithoudingsvermogen is wenselijk om de 10km van een 18 holes te verteren. Zonder het mentale front te vergeten dat de hele wedstrijd door geen moment van verzwakking mag vertonen. LEVENSSCHOOL Verder vraagt golf ook om een grote zelfbeheersing, tactisch inzicht en het beheersen van de swing... want als er één beweging is die een perfecte coördinatie vergt, dan wel deze! Ook doorzettingsvermogen is essentieel: wie de ambitie koestert om op termijn tot een degelijke speler uit te groeien, dient continu aan zijn swing te schaven. De

gebruiksaanwijzing is er dan ook eentje met veel geduld. Vandaar ook dat golf een prachtige levensschool is. U gaat met de nodige bescheidenheid op zoek naar het ideale balcontact, u deelt die ervaring met anderen en u gedraagt zich als een gentleman, want fairplay is een van de basisregels van golf. Daar kunnen een aantal teamsporten zelfs nog heel wat van leren! ZOEKTOCHT NAAR INTERNE RUST Andere deugd waarop de golfsport zich kan beroepen: het is een antistresswapen. Als u uw emoties de bovenhand laat nemen, maakt u weinig kans om de bal op een


82

mijnsport

HEERLIJK OM TE DOEN Golf + Wellness = droomvakantie

de technische aspecten die al even onmisbaar zijn (juiste lichaamshouding, keuze uitrusting, enz.).

krachtige manier de juiste richting uit te slaan. Om de club op een efficiënte manier te beheersen, is immers concentratie en training nodig. Beide kwaliteiten zijn onmisbaar. Vandaar ook waarom tal van golfscholen tijdens de opleiding aandacht besteden aan het mentale aspect. U leert er ‘de dingen los te laten’, twijfels en angst aan de kant te schuiven, de dynamische relaxatie toe te passen, te vechten tegen slechte gewoontes, beter te ademen, de negatieve impulsen om te buigen tot een betere zelfkennis... en dichter te komen bij interne rust, onpartijdigheid en onverstoorbaarheid. De opleiding doet echter geen afbreuk aan

GOLFER: EEN GOED GEVOEL Kunnen we na deze opsomming besluiten dat men meer van het leven geniet naarmate men als golfer beter wordt? Zonder twijfel! Trouwens, tal van managers, die constant op de bres staan, bevestigen dat zij zich met een geregeld bezoek aan de greens beter in hun vel voelen. Conclusie: deze sport, die sommigen te traag en voorbijgestreefd vinden, is perfect op zijn plaats in de wereld van vandaag. Omdat hij ‘slow’ is (cfr p.38), erg kwalitatief en zeer evolutiegericht, zorgt hij voor een vorm van evenwicht in het bestaan. Bovendien is golf toegankelijk voor alle leeftijden, van 7 tot 77 jaar. Een nieuwe levensweg, als het ware. Onthoud tenslotte ook de tip van de grote Jack Nicklaus: “Om beter te worden in golf moet men zich concentreren op de oplossingen, niet op de fouten...”

Heel wat managers die constant onder druk staan, vertellen enthousiast over de weldaden van een balletje slaan op de greens

Sommige banen lenen zich ontzettend goed tot de ‘zen attitude’. Ofwel door hun ligging, ofwel door de belendende spa’s en wellnessinfrastructuur. Want ook dit is van deze tijd: de kuuroorden richten zich steeds meer naar de golfsport. Ziehier enkele topadresjes. Altijd handig met de vakantie voor de deur... > In Frankrijk, vindt u in het Evian Royal Resort een trainingcenter dat aan de golfbaan paalt. Het is een referentie voor sportieve vooruitgang en voor het elimineren – via specifieke behandelingen – van spierspanningen (schouders, rug, buik, enz.) > In Sardinië, strekt Is Molas, de mooiste golfbaan van het eiland, zich uit over de heuvels. De spa van het Forte Village Resort Santa Margherita di Pula staat bij golfers bekend voor de Chinese behandelingen die door therapeuten in een zoutwaterzwembad worden toegepast. Onwaarschijnlijk ontspannend voor de spieren en de geest. > In Oostenrijk, vindt u in het Interalpen Hotel behalve een 18 holes ook een aantal ‘plaatsgebonden’ relaxatieprogramma’s zoals de massage met hooi uit de bergen: tegelijk ontgiftend en energierijk. > In Zwitserland , werd de golf van Lavaux uitgetekend vlakbij de gerenommeerde Clinique La Prairie. Hier bestaan geen grenzen om er jaren jonger uit te zien. > In Ierland, meer bepaald in Kerry, is golf een manier van leven die helemaal in harmonie is met de natuur. Relaxatie en meditatie staan voorop in een magnifieke spa, met bijvoorbeeld openluchtwarmwaterbaden in een typisch ‘Irish’ decor.


mijnsport 28  

monsport-mijnsport is a quarterly dedicated to running, water sports, outdoor sports, winter sports... and by extension to tourism, health,...

Advertisement