Page 1

“Een verwoestende brand”

P. 2

Klaar voor de toekomst

Volkomen energie- en klimaatneutraal P. 3

P. 4

GOEDE MORGEN! GOEDE MORGEN!

Op het bouwbord dat een groot deel van 2015 bij de nieuwbouw stond, was groot de kreet Goede Morgen te lezen. Op de achtergrond was een fraai beeld van een opkomende zon te zien. Het geeft precies aan wat Giel Biersteker beweegt bij het streven naar maximale duurzaamheid. “Zo’n beeld zegt natuurlijk alles al: zonne-energie zal er nog vijf miljard jaar zijn, daar kunnen we hier op aarde nog lang maximaal gebruik van maken. We doen dit vooral voor de generaties van morgen en overmorgen. Ik vind dat wij, in onze branche, het goede voorbeeld moeten geven.”

HET WEER VAN 25 DECEMBER 2050

PRIMEUR VOOR WESTLAND: BIERSTEKER BOUWT HET MEEST DUURZAME PAND Precies een jaar na de zeer grote brand op bedrijventerrein De Woerd in Naaldwijk heeft Biersteker Dak- Gevel- en Bouwtechniek een compleet nieuw bedrijfspand op de oude locatie herbouwd. Het pand was door brand onherstelbaar beschadigd geraakt. Voor ondernemer Giel Biersteker een onverwachte kans om het meest duurzame bedrijfspand van Westland te realiseren. De nieuwbouw is volkomen energie- en klimaatneutraal. “Al onze expertise en de meest actuele technologie van onze bouwpartners zijn erin verwerkt.”

De dag begint droog, maar al snel krijgen we te maken met zware regen, hagel en windstoten tot zo’n 80 kilometer per uur. Echt koud wordt het niet: zo’n 9°C. Na vandaag neemt de neerslag flink toe en draait de wind naar het westen. De temperatuur zal na de kerstdagen nog wat verder oplopen. Dit zou zomaar een weerbericht uit 2050 kunnen zijn. Het is gemaakt door de Belgische weervrouw Jill Peeters. Ook onze Nederlandse Gerrit Hiemstra maakte zo’n weerbericht. Ze deden dat op verzoek van het Klimaatpanel van de Verenigde Naties. Hoeveel waarde heeft zo’n verwachting als het al lastig is om het weer van volgende week te voorspellen. Toch lijkt het er volgens veel experts wel op dat we in de rest van deze eeuw het weer echt zien veranderen. Zo wordt de kans steeds kleiner dat er ooit nog een Elfstedentocht komt.

Het meest duurzame pand van Westland staat aan de Slotenmakerstraat in Naaldwijk

WAAROM IS HET PAND VAN BIERSTEKER ZO DUURZAAM? a a a a a a a a a a

Luchtdicht gebouwd WTW installatie en CO2 gestuurd Warmtepomp HR++ Tripple beglazing HI kozijnen Zonnepanelen Witte dakbedekking Grijs watersysteem LED-verlichting Energiezuinige installaties

Met de nieuwbouw loopt Giel Biersteker plotseling jaren voorop. “We hadden op enig moment toch iets aan het oude pand moeten doen”, weet de specialist in dak-, gevel- en bouwtechniek. “In het jaar 2020 moeten alle nieuwe bedrijfspanden en nieuwbouwwoningen aan veel strengere eisen rond energiegebruik voldoen. Een gebouw mag vanaf dan weinig en beter nog helemaal geen energie meer gebruiken. Ook oudere gebouwen moeten naar een lager energieverbruik. Die slag hebben wij nu in één keer gemaakt. Onze nieuwbouw wordt een showcase van alle mogelijkheden om energie te besparen, CO2uitstoot te minimaliseren en heel zuinig te zijn met water.”

RECORDTEMPO

De snelheid waarin de nieuwbouw ontworpen en gerealiseerd is, is bijna ongelooflijk. Gewoonlijk hebben dit soort projecten van tekentafel tot de

feestelijke opening makkelijk een doorlooptijd van twee jaar. Giel Biersteker en zijn team zitten binnen precies één jaar in een nieuw onderkomen. ‘Het voordeel voor ons is dat we natuurlijk zelf veel vakmanschap in huis hebben. De ideeën, beslissingen én de realisatie zijn in één hand. Dat scheelt enorm. En ik moet zeker ook onze externe bouwspecialisten een pluim geven. Stuk voor stuk hebben zij heel snel geschakeld. Maar dan nog, ik heb zelf flink wat energie gestoken in dit energiebesparende project. Je denkt dat je wel weet wat de nieuwste ontwikkelingen zijn, maar ik heb toch nog heel wat interessante ontdekkingen gedaan. Ik zie dat als investering in de toekomst, het is kennis die onze opdrachtgevers ook kunnen gebruiken.” Door die zoektocht is de nieuwbouw van Biersteker een etalage van het nieuwste dat er op dit moment te halen is op het gebied van energieen klimaatneutraal bouwen. Giel Biersteker: “Wij

VOLG ONS OP:

F

/bierstekerbouwtechniek @biersteker_nl

doen dus dubbelop in dit pand. We gebruiken geen energie. En regenwater dat het pand in komt, wordt gezuiverd en hergebruikt.

ALLES UIT DE KAST

Veel van de innovaties zijn niet of nauwelijks zichtbaar. Zo zijn er voor opslag van warmte en kou acht bronnen geboord, tot een diepte van 130 meter. In het water op die diepte wordt in de zomer warmte opgeslagen, dat in de winter wordt benut voor de verwarming. In de winter werkt het precies omgekeerd: het water wordt gaandeweg koeler en wordt in de zomer gebruikt om het bedrijfspand te koelen. Deze cyclus is duurzaam, en tot in lengte van jaren vol te houden. Elders in deze krant leest u meer over de specialist die deze boringen verricht. Evenmin zichtbaar zijn de zonnepanelen op het dak. Die zijn geïnstalleerd door SolarNRG. Daarover meer verderop in deze krant.

Speciale uitgave Inhoud acht pagina’s Naaldwijk www.biersteker.nl


‘ZEER GROTE BRAND’ IN NAALDWIJK In een bedrijfspand aan de Slotenmakerstraat in Naaldwijk heeft een uitslaande brand het bedrijfspand van Joop Gardien Intools in de as gelegd. Omdat er op nieuwjaarsdag niemand in het pand aanwezig was, heeft de brand veel tijd gehad om zich te ontwikkelen. Op het moment dat deze rond het middaguur werd ontdekt was er volgens de brandweer ‘geen houden meer aan’. De rookontwikkeling was enorm. Door de omvang van de brand is de hulp van brandweereenheden uit Naaldwijk, Honselersdijk, Den Haag, Monster, Maasdijk, ’s-Gravenzande, Delft, Rijswijk, Pijnacker-Nootdorp en De Lier ingeroepen. Burgemeester Sjaak van der Tak van gemeente Westland heeft zich ter plekke op de hoogte laten stellen van de ernst van de situatie. Om 18.45 is het sein ‘Brand meester’ gegeven. Het nablussen heeft nog uren geduurd.

Zo ongeveer luidden de nieuwsberichten die op 1 januari 2015 op allerlei nieuws-websites verschenen. Giel Biersteker was op dat moment al lang op de hoogte en ter plekke. ‘Ik kon niet veel meer doen dan toekijken hoe de brandweer zijn werk deed. Even had ik nog de hoop dat het voor ons allemaal wel zou meevallen. Dat was ijdele hoop. Ons pand grensde direct aan dat van Gardien. Roet en rook zijn overal in doorgedrongen en dat blijkt net zo verwoestend te werken als vuur. Het enige goede nieuws was eigenlijk dat er geen gewonden zijn gevallen.’

VUURWERK OP 1 JANUARI

Giel Biersteker herinnert zich nog goed hoe er op enig moment toch wel zorgen zijn geweest over de opslag van vuurwerk in het pand van Biersteker. ‘Dat lag er nog van onze jaarlijkse vuurwerkhandel. Er is echter geen direct groot gevaar geweest. De brandweer heeft meteen alles wat er nog lag weggehaald. En dan nog: de bunker waarin het vuurwerk lag opgeslagen zou zelfs bij het doorbreken van de brand veilig zijn geweest.’ Nu bijna meer dan een jaar later kunnen we stellen dat de brand toch ook geluk bij een ongeluk heeft gebracht. Het bleek een ongeplande, maar definitieve breuk met het verleden en een kans om nu het bedrijfspandvan-de-toekomst te bouwen.’ Een aantal foto’s van het afgebrande bedrijfspand.

ER GAAT GEEN ENERGIE UIT EN ER KOMT GEEN INSLUIPER IN De nieuwbouw van Biersteker zit uiteraard vol met elektronica voor verlichting, toegangscontrole en bewaking. Dat is juist de apparatuur die bij traditionele bebouwing de meeste energie verbruikt. Dus valt daar met moderne alternatieven veel winst te behalen. Dat is de verdienste van Van Dillen Techniek. Dit elektrotechnische bedrijf uit ’s-Gravenzande voorzag het duurzaamste pand van Westland volledig van led-verlichting met bewegingssensoren. Die oplossing geeft in combinatie met de zonnepanelen een enorme energiebesparing: energiezuinige verlichting waarvan de energie wordt opgewekt door de zon. Duurzamer kan het niet. En het verlichtingsontwerp van Van Dillen Techniek bewijst dat de nieuwe generatie led-verlichting zeker zo sfeervol kan zijn als de ouderwetse gloeilamp. Van Dillen Techniek heeft ook alle elektrische voorzieningen voor de warmtepompinstallatie verzorgd. Bovendien is de nieuwbouw voorzien van het modernste toegangscontrolesysteem. Dit omvat een full HD camerabewakingssysteem (dus messcherpe beelden) en een anti-inbraakinstallatie. Zo is de nieuwbouw in nauwe samenwerking met Biersteker ook nog eens het best beveiligde pand van Westland geworden. Led-verlichting

2


JE ZIET HET NIET, MAAR HET IS OVERAL: CO2 Gaat het over klimaat, dan gaat het al snel over CO2. Maar wat is het eigenlijk en waarom zouden we ons er druk over moeten maken? Hieronder een korte bijspijkercursus over CO2. De lucht die we hier op aarde om ons heen hebben, bestaat uit een aantal chemische stoffen. Die lucht bestaat voor zo’n 99% uit zuurstof en stikstof. Die laatste procent bestaat uit stoffen zoals waterstof, helium en koolstofdioxide (CO2). CO2 houdt de stralingswarmte van de zon vast. Het is, samen met waterdamp, een soort isolerend deken. Zonder CO2 zou het op aarde een stuk koeler zijn. Vandaar de naam broeikasgas. Nu zit er al miljoenen jaren CO2 in de lucht. Lang geleden was dat meer dan nu. Ooit waren er namelijk veel meer actieve vulkanen en die stoten enorm veel CO2 uit. Die CO2 is in de loop van miljoenen jaren via de natuurlijke weg verminderd, maar inmiddels stijgt het percentage CO2 weer. Er zat de laatste 800.000 jaar nog nooit zoveel CO2 in de lucht als nu. En of dat nu wel of niet aan menselijk handelen ligt, het helpt wel als we proberen de uitstoot van CO2 te verminderen. Want een warmere aarde betekent: minder poolijs, meer zeewater, overstromingen en extreem weer.

‘ROOK’ IN HET THEATER: PURE CO2! Je ziet het wel eens in theaters, discotheken, shows en bij andere evenementen: flarden rook die over het podium gaan. Pure CO2, gekoeld tot -78°C. In dit geval is die CO2 bevroren; het zijn blokken droogijs. Haal wat droogijs uit de koeling, leg het in een ruimte met een normale temperatuur en de CO2 gaat onmiddellijk over in enorme wolken ‘rook’. Spectaculair!

HET FINANCIËLE FUNDAMENT ONDER DE NIEUWBOUW Iedereen die weleens met een brand te maken heeft gehad, die weet: als de brandweer weg is moet er nog een andere brand geblust worden. Want dan volgt de schade-afhandeling. Met de verzekeraar in gesprek gaan. En proberen zo snel mogelijk weer verder te gaan. BDO Haaglanden hielp Biersteker in deze cruciale fase van de wederopbouw. BDO is een gerenommeerd bureau voor accountancy en advisering. Voor BDO gaat dat vak veel verder dan kennis hebben van regels en cijfers. Het draait uiteindelijk vooral om betrokkenheid en goed contact tussen klant en adviseur. Niet voor niets is de slogan van BDO ‘Omdat mensen tellen’. Dat geldt zeker voor de dienstverlening aan Biersteker. Vanaf de eerste minuut waren de adviseurs druk bezig met de afwikkeling van de brandschade. Die snelle en goede afhandeling legde als het ware het fundament van de nieuwbouw. Mede daardoor was het mogelijk om in slechts één jaar het duurzaamste pand van Westland te realiseren. Die instelling verklaart waarom BDO in Westland marktleider is bij het begeleiden van familiebedrijven. BDO bewaakt voor deze ondernemers de harmonie en continuïteit binnen de familie en zorgt ervoor dat elk familiebedrijf wordt ondersteund bij belangrijke ontwikkelingen en cruciale situaties. In Nederland werken bij BDO ruim 2.150 professionals. Het adviesbureau werkt al tachtig jaar met passie voor het vak aan pragmatische oplossingen. Indien nodig doen zij een beroep op het internationale netwerk van BDO. Met meer dan 1.300 vestigingen in ruim 152 landen, maar vooral met zo’n 59.000 partners en medewerkers, is dit het op vijf na grootste accountancy- en adviesnetwerk wereldwijd. Op deze manier is er altijd een antwoord, zelfs op de meest complexe vraagstukken. Giel Biersteker en Frank Meijnders (BDO Haaglanden) bij de nieuwbouw van het pand.

CELDEX DICHTGARANT – DE TOTAALOPLOSSING VOOR LUCHTDICHT BOUWEN Celdex is dé gesprekspartner voor luchtdicht bouwen voor de aannemerij, bouwbedrijven en de toeleverende industrie. Of het nu gaat om nieuwbouw, renovatie of industriebouw: vanaf de ontwerpfase adviseren we u over een totaaloplossing voor de luchtdichtheid van daken, gevels, vloeren en kozijnen.

WAT MAAKT ONZE WERKWIJZE UNIEK?

Onze adviseurs hebben ruime bouwkundige kennis. Zij denken in een vroeg stadium graag met u mee over constructie, materiaalgebruik en kritische aansluitingen. Onze producten zijn prefab toepasbaar. U bespaart daarmee tijd en bouwkosten. Tijdens het hele bouwproces adviseren we u over de toepassing en verwerking van onze producten, zodat de prestaties optimaal zijn. We staan voor onze kwaliteit: op uw verzoek laten we de luchtdichtheid voor oplevering onafhankelijk testen met een thermografische analyse of blowerdoortest. De totaaloplossing van Celdex Dichtgarant draagt in hoge mate bij aan het gebruikscomfort van het gebouw. Bovendien heeft het een kostenbesparend effect. Ook de nieuwbouw van Biersteker is vanuit een compleet advies voorzien van diverse afdichtingsproducten. Voor het luchtdicht maken van de aansluitdetails is met name gebruik gemaakt van Celdex Panelseal, PVC 099, BG1 Compressieband en Butyltape.

PER MAAND TWEE CONTAINERS VOL! Omdat we het niet kunnen zien, is het moeilijk om je voor te stellen wat CO2 is en dat het er is. CO2 komt vrij als je olie en aardgas verbrandt. Een gemiddeld huishouden stoot jaarlijks acht ton CO2 uit door energie in huis en vervoer. Daar komt nog 15 ton bij omdat onder andere voeding en kleding ook tot CO2-uitstoot leiden. Als je die CO2 in vaste stof omzet, kun je daar 24 zeecontainers mee vullen!

3


LUCHTDICHT BOUWEN. IS DAT NIET ENG? Eén van de technieken die in de nieuwbouw van Biersteker wordt toegepast, is luchtdicht bouwen. Dat klinkt misschien een beetje vreemd. Want is dat wel gezond? Luchtdicht bouwen is simpel gezegd het dichten van alle naden en kieren in een woning of bedrijfspand om ongewenste luchtstromen tussen binnen en buiten te voorkomen. Die ongewenste luchtstromen leiden tot tocht en condensatie “ op allerlei ongewenste plekken”. Luchtdichtheid zorgt ervoor dat de temperatuur binnen mooi constant blijft en er geen warmte ‘lekt’ naar buiten. Door dat ongewenste lekken kan het energieverlies tot wel 30% oplopen. Luchtdicht bouwen betekent niet dat alle ventilatie wordt dichtgestopt. De ongecontroleerde ventilatie wordt wél gestopt, maar de gecontroleerde ventilatie wordt juist optimaal gemaakt. Het ventilatiesysteem bij Biersteker wordt gestuurd door het meten van het CO2-gehalte in de verschillende ruimtes. Zo is veel minder energie nodig voor verwarming en heerst in elke ruimte altijd het optimale klimaat.

DUURZAME GEVEL EN GLAS, MET DANK AAN PORTALUME SYSTEMEN Glas is in een gebouw, samen met de naden en kieren rond deuren en kozijnen, de grootste bron van warmteverlies. Vandaar dat vrijwel heel Nederland massaal is overgestapt op dubbel glas. De beglazing in het nieuwe pand van Biersteker doet daar nog een schepje bovenop: die is drievoudig. Voor de nieuwbouw leverde Portalume Systemen 190 m2 kozijnen en 140 m2 vliesgevel. De kozijnen zijn gemaakt van Reynaers CS77 HI profielen. De vliesgevel is vervaardigd van Reynears CW 50. Alle vliesgevels en kozijnen zijn voorzien van driedubbele beglazing. Dergelijke beglazing heeft een zeer lage ‘U-waarde’. Dat is de norm voor het warmteverlies van glas. Hoe lager de waarde, hoe beter. Portalume Systemen zit al jaren ‘in het glas’. Het bedrijf uit Kwintsheul bestaat sinds 1999. In de beginjaren waren vooral kassenbouwers de klanten van Portalume Systemen. Er worden in Nederland echter steeds minder kassen gebouwd en dus heeft de onderneming slagvaardig de koers verlegd naar de utiliteitsbouw: kantoren. Overigens werkt Portalume Systemen nog graag voor de tuinbouwsector, die nog steeds nieuwe kassen en schuren nodig heeft. Voor de zakelijke markt worden hoogwaardige kozijnen, ramen, deuren en vliesgevels geproduceerd. Grote en kleine aannemers weten de onderneming in Kwintsheul goed te vinden, want Portalume Systemen is ook gespecialiseerd in luchtdicht bouwen en bouwen volgens de strenge Breeam-normen voor duurzaamheid. De onderneming is bovendien gecertificeerd voor CEmarkering en het maken van vluchtdeuren. Voor de nieuwbouw leverde Portalume Systemen 190 m2 kozijnen en 140 m2 vliesgevel.

VERBAKEL BOUWBEDRIJF Bouwen en onderhouden: het zijn twee specialismen binnen de bouwsector. Specialismen die bij Verbakel Bouwbedrijf in Poeldijk onder één dak zijn verenigd. Als middelgroot bouwbedrijf met veertig jaar ervaring weten we waar we over praten.

Verbakel Bouwbedrijf is trotse bouwpartner van het nieuwe pand.

Verbakel Bouwbedrijf staat zowel voor nieuwbouw als voor onderhoud garant voor een optimale prijsen kwaliteitverhouding. Ons werkterrein strekt zich uit over heel Zuidwest-Nederland, met projecten in de utiliteitssector, de woningbouw, de corporatiesector, de onderwijs- en zorgsector. Verbakel Bouwbedrijf is er trots op om een bouwpartner van het nieuwe pand van Biersteker Dak – Gevel- en Bouwtechniek te zijn. Voor de herbouw van dit bedrijfspand zijn wij verantwoordelijk voor de uitvoering en maatvoering en realiseren wij daarnaast in deelopdrachten: de fundatie, het stelwerk voor metselwerk en kozijnen en de volledige afbouw. Voor meer informatie over ons bedrijf bezoek onze website: www.verbakel.nl

4


DE GEVEL: EEN DUURZAME BLIKVANGER VAN STAAL Bij de eerste aanblik van het nieuwe bedrijfspand van Biersteker springt meteen de goudkleurige gevel in het oog. Deze gevel is geleverd door SABprofiel uit IJsselstein. Dit bedrijf koos voor, de zogenoemde ‘blind bevestigde sandwichpanelen’, in de opvallende kleur Ephyra uit de Colorcoat Prisma® serie. Vanaf de straatkant is een andere toepassing van SAB-profiel minder zichtbaar, maar deze is zeker net zo bijzonder. Het gaat om de warmdakprofielen die in het gebouw verwerkt zijn. Deze zijn van het type SAB 106R+/750, het meest toegepaste warmdakprofiel van Nederland en zeer geschikt om grote overspanningen mee te overbruggen.

STAAL, EEN DUURZAAM MATERIAAL

De keuze voor stalen gevelbekleding ligt voor de hand als een bedrijfspand zo duurzaam mogelijk moet zijn. Staal is immers volledig recyclebaar aan het einde van de levensduur van het gebouw. Bij die recycling kunnen de materiaaleigenschappen zelfs verbeteren: up-cycling. De sandwichpanelen van 120 milimeter dik hebben een uitstekende isolatiewaarde en helpen een pand zo energieneutraal mogelijk te maken.

DE EERSTE DE BESTE

SAB-profiel uit IJsselstein is al sinds 1973 actief in de markt voor dak- en geveloplossingen. Het bedrijf was destijds de eerste Nederlandse producent van stalen profielplaten. Inmiddels is SAB-profiel uitgegroeid tot een vooraanstaande leverancier van dak- en gevelsystemen. Het maakt deel uit van Tata Steel Building Systems en rekent heel Europa tot zijn werkgebied. De producten van SAB-profiel hebben de afgelopen tijd regelmatig het nieuws gehaald om hun positieve bijdrage aan duurzame gebouwen. Zo won moederbedrijf Tata Steel Construction Europe dit jaar een Steelie award voor haar bijdrage in een project rond circulair bouwen en droeg het bedrijf bij aan het eerste cradle-to-cradle datacentrum ter wereld. Vandaag de dag levert SAB-profiel volop variatie, met een uitgebreid assortiment sandwichpanelen en esthetische profielplaten. Deze producten bieden pasklare oplossingen voor de bouw en renovatie van moderne en hoogwaardige agrarische en industriële gebouwen, sportcomplexen, kantoren en woningen. Biersteker en SAB-profiel werken al jaren samen. Als huisleverancier zijn de SAB-producten voor dak en gevel al toegepast in vele gebouwen, schuren en verwerkingsruimten in Westland en ver daarbuiten. Enkele voorbeelden van gezamenlijke projecten zijn Koppert Cress, Zuiderstrand Theater en VV Lyra.

De goudkleurige gevelpanelen zijn door SAB-Profiel uit IJsselstein geleverd.

SCHWAGERMANN WERKT AAN EEN BETER KLIMAAT Denken we aan duurzaamheid, dan denken we bijna meteen aan het klimaat. Hoe minder energie we met z’n allen verbruiken, hoe beter het is. Dat wil niet zeggen dat het binnenklimaat daaronder hoeft te leiden. Zeker niet, zo weten ze bij technisch installatiebedrijf Schwagermann als geen ander. Deze allround installateur met zestig jaar ervaring is gevestigd in ‘s-Gravenzande. Schwagermann werkt in particuliere woningen, kantoren, bedrijfsgebouwen en scholen. Dit ervaren bedrijf heeft in zes decennia alle nodige kennis opgebouwd en ervaring opgedaan om zowel nieuwbouw, renovatie als onderhoud optimaal te realiseren. Voor veel klanten is Schwagermann de vertrouwde huisinstallateur. Zij kennen het bedrijf als de installateur die raad weet met alle innovatieve systemen, installaties en technologieën, maar die ook het vertrouwde vakmanschap nog in de vingers heeft. Bij de nieuwbouw van het pand van Biersteker verzorgde Schwagermann de complete dakbedekking, de klimaatinstallatie en de sanitaire installatie. Hierbij zijn zeer duurzame technieken toegepast, zoals een warmtepomp met een bodemwisselaar van acht lussen. Met deze installatie kan het pand in de winter verwarmd en in de zomer gekoeld worden. Verder is het ventilatiesysteem voorzien van warmteterugwinning. Ten slotte wordt het regenwater opgevangen en gebruikt om onder andere de toiletten te spoelen. Zo houdt Schwagermann op alle mogelijke manieren het werkklimaat bij Biersteker aangenaam en comfortabel.

Grijswater unit en warmtepomp

5

Alle ruimtes zijn voorzien van vloerverwarming en koeling


Giel Biersteker samen met de huurders van het nieuwe pand (v.l.n.r. Ferry Vos (Stone Concepts), Rob van Leeuwen (Yeald & Lionz Light), Giel Biersteker en Martijn den Outer (Stone Concepts)).

HOE YEALD BIERSTEKER UIT DE BRAND HIELP Daar sta je dan, op 1 januari 2015. Je ziet je fraaie Biersteker-pand letterlijk en figuurlijk in rook opgaan. Geen tijd om even rustig bij te komen van de feestdagen, maar meteen doorschakelen naar de vraag: ‘Hoe nu verder?’. Voor het antwoord op die vraag klopte Biersteker aan bij Yeald. Deze Naaldwijkse onderneming helpt Westlandse bedrijven in de glastuinbouwsector om nieuwe marktkansen te benutten en zo te groeien. Dat lukt onder andere door ondernemers en investeerders samen te brengen. Door ze te begeleiden bij het management, overnames, fusies en volledige projectbegeleiding. Daarbij denkt Yeald als een ondernemer: slagvaardig, enthousiast, liever de mogelijkheden dan de onmogelijkheden zien. Die instelling kwam zeer van pas toen Giel Biersteker bij Yeald aanklopte. Yeald pakte de uitdaging op en verzorgde de schade-afhandeling bij de verzekeraar. De snelle afwikkeling daarvan maakte het mogelijk dat Biersteker onmiddellijk kon doorpakken. Zo kreeg een kleine ramp een positieve wending: nu kon het meest duurzame pand van Westland gebouwd worden. En het is zo mooi geworden, dat Yeald heeft besloten om ook in dit nieuwe pand te trekken.

EEN STEENGOEDE BUUR NAAST BIERSTEKER: STONE CONCEPTS ‘Beter een steengoede buur dan een verre vriend’ moet Giel Biersteker gedacht hebben, toen hij Martijn den Outer en Ferry Vos een grote winkelruimte naast Biersteker te huur aanbood. Martijn en Ferry runnen samen Stone Concepts, een speciaalzaak voor wand- en vloertegels, natuursteen en vloerverwarming. Hun zaak verhuist van de Slotenmakerstraat 20 naar nummer 62. Dat lijkt een hele overstap, maar in werkelijkheid zijn het oude en het nieuwe winkelpand bijna met elkaar verbonden. ‘Dus we hoeven niet de hele straat door met ons assortiment’, zegt Martijn den Outer. ‘Het fijne van onze nieuwe winkelruimte is, inderdaad, de ruimte. We gaan nu naar 500 m2 en daar kunnen we behoorlijk wat opstellingen maken. Zo krijgen onze klanten een nog beter overzicht van de keuzemogelijkheden. Toch blijft het voor klanten lastig om in te schatten hoe een bepaalde keuze in de praktijk uitpakt. Wordt een bepaald dessin in een ruimte niet erg druk, bijvoorbeeld. Daarom hebben we flink geïnvesteerd in een geavanceerd 3D-systeem. Daarmee kunnen we heel nauwkeurig een 3D-beeld geven van de gekozen tegels. Gaat het om een badkamer, dan krijgt de klant een levensgetrouwe indruk van die ruimte. Het systeem dat wij gebruiken heeft de meest actuele 3D-technologie, dus de ruimtelijke beleving gaat echt verder dan een 2D-plaatje. We hebben geïnvesteerd in deze apparatuur, omdat de keuze in tegels en natuursteen zo oneindig veel groter is dan wij kunnen laten zien. Ook al was de showroom tien keer groter.’ En natuurlijk is ook bij Stone Concepts aandacht besteedt aan energieneutraal werken. ‘Ja, daar is Giel heel streng in’, lacht Martijn. ‘We hebben de nieuwste led-verlichting en er zijn deurdrangers om onnodig warmteverlies tegen te gaan. De filosofie van energieneutraal werken past eigenlijk heel goed bij de producten die wij verkopen. Want wat is er duurzamer en natuurlijker dan steen?’

INNOVATIEVE TUINBOUWONDERNEMERS STEKEN HUN LICHT OP BIJ LIONZ Op de bovenste etage van het nieuwe pand van Biersteker zal zich, naast Yeald, ook Lionz Light vestigen. Dit bedrijf is gespecialiseerd in custom made groeilicht-oplossingen voor de glastuinbouw. Lionz Light adviseert tuinbouwondernemers over de nieuwste technologie. Alles is erop gericht om planten zo efficiënt mogelijk te belichten, zo blijkt wel uit de slogan ‘We bring light’. Daarvoor is onder andere een hoogwaardige armatuur met een custom made reflector ontwikkeld. Tuinbouwondernemers die graag verder willen denken over innovatie van groeilicht, vinden vanaf nu op de bovenste etage van de Slotenmakerstraat 60 een vernieuwende gesprekspartner om van gedachten te wisselen.

6


De zonnepanelen op het nieuwe bedrijfspand zijn geleverd door Solar NRG uit Poeldijk.

‘VOOR NIETS GAAT DE ZON OP.’ MARCO VAN VEEN VAN SOLARNRG OVER DE NIEUWSTE ONTWIKKELINGEN OP HET GEBIED VAN ZONNEPANELEN In de nieuwbouw van Biersteker wordt alle stroom die in het pand wordt verbruikt, opgewekt met zonnepanelen. Dat is 100% schone stroom. De zonnepanelen zijn geïnstalleerd door SolarNRG uit Poeldijk. Directeur Marco van Veen over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen. ‘Als particulier heb je uit zonnepanelen een beter rendement dan uit je spaargeld!’ SolarNRG bestaat al sinds 2003. In de wereld van de zonnepanelen is dat bijna een eeuwigheid, want de technologie achter zonnepanelen gaat razendsnel. Ze worden steeds efficiënter, goedkoper en beter toepasbaar. Dat verklaart waarom grote opdrachtgevers bij Marco van Veen en zijn specialisten aankloppen. ‘We leveren inmiddels grote turn-key systemen zoals die op het ABCterrein in Poeldijk en we installeerden systemen voor onder andere de Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond. Bovendien zijn we de huisleverancier voor bedrijven als Heijmans en BAM. Plus: andere installatiebedrijven kloppen bij ons aan om samen een project te realiseren.’ Die stroom aan opdrachten voor schone stroom maakte van Solar NRG één van de grootste spelers op de Nederlandse markt.

‘GELUK BIJ EEN ONGELUK’

Marco van Veen heeft onverwacht veel overeenkomsten met Biersteker, vertelt Marco van Veen. ‘Wij zaten drie jaar geleden in een ander pand, toen nog in ‘s-Gravenzande. Van daaruit verhuisden we naar het Mercuriusplein in Poeldijk recht tegenover het kantoor van Westland Energie. En geloof het of

niet: ook daar heeft een enorme brand gewoed, in mei 2014. 4.000 m2 bedrijfshal werd compleet in de as gelegd. Ook het kantoorpand van SolarNRG heeft aanzienlijke schade opgelopen, maar het was niet zo erg als bij Biersteker en Joop Gardien. Ik vind het knap hoe Giel Biersteker deze onfortuinlijke gebeurtenis weet te benutten om zijn nieuwe pand 100% duurzaam te bouwen.’

RENDEMENT

SolarNRG heeft als bedrijfsmotto ‘Voor niets gaat de zon op’. Marco van Veen: ‘Het is momenteel voordeliger dan ooit om zonnepanelen aan te schaffen. Als particulier behaal je een hoger rendement dan op je spaarrekening. Voor bedrijven is de terugverdientijd wat langer, omdat zij een lager energietarief hebben. Maar hoe dan ook, winst is er voor het milieu en de generaties na ons.’ Bij de installatie van de zonnepanelen bij Biersteker is ook gekeken naar de vormgeving. ‘Moderne zonnepanelen hoeven niet verstorend te werken’, vindt Marco van Veen. De panelen zijn zo op het dak geplaatst dat je ze vanaf de weg nooit kan zien. Het prachtige ontwerp van dit vooruitstrevende pand wordt volop gerespecteerd.’

ALS EERSTE BEGONNEN, ALS LAATSTE KLAAR: VEENMAN WESTLAND De specialisten van het aannemingsbedrijf Veenman Westland waren de eersten die begin dit jaar startten aan de bouw van het nieuwe pand van Biersteker. Zij voerden voor de nieuwbouw de grond- en rioleringswerkzaamheden uit en stonden zo aan de basis van dit bijzondere project. Voor Veenman Westland zat er een speciaal tintje aan deze opdracht; Veenman Westland, dat al sinds het eind van de jaren ’80 actief is op het gebied van infra- en groenvoorzieningen, is zelf gevestigd in een bedrijfspand dat door Biersteker is gerealiseerd. Dat fraaie bedrijfspand staat aan de Bospolder in Honselersdijk. Van hieruit werkt Veenman Westland aan een breed scala van opdrachten: beschoeiingen, damwanden, grond- en bestratingswerkzaamheden, groenvoorzieningen en rioleringswerkzaamheden. De werkzaamheden worden uitgevoerd in opdracht van bouwkundige aannemingsbedrijven, de overheid, particulieren, vastgoedbeheerders, tuinbouwbedrijven en woningbouwverenigingen. Voor Biersteker werd ook de finishing touch rond de nieuwbouw uitgevoerd, namelijk de bestrating rond het nieuwe pand. Daarbij is zoveel mogelijk gewerkt met de bestaande bestratingsmaterialen. Immers, ook dat hoort bij duurzaam werken. Waar nodig zijn die bestaande materialen aangevuld met diverse nieuwe materialen. Die mix van oud en nieuw heeft een fraai resultaat opgeleverd.

7

Veenman Westland voerde de grond- en rioleringswerkzaamheden uit.


HOE WERK IK MEE AAN EEN ‘GOEDE MORGEN’? Het is niet moeilijk om aan energiebesparing te doen, als je bedenkt dat een gemiddeld huishouden zo’n 30% (!) van de energie verspilt. Energiebedrijf Essent heeft berekend dat bijna de helft van de geleverde warmte ‘op straat’ belandt. Dat komt door slechte isolatie of inefficiënt gebruik. Hieronder lees je de tien meest makkelijke tips om energie te besparen voor de generaties na ons.

GLOEILAMP ERUIT, LED-LAMP ERIN

1

Een gloeilamp zet maar 10% van de opgenomen energie om in licht. Het is vooral een kacheltje. Een led-lamp zet al 50% van de opgenomen energie om in licht. En er zijn inmiddels ook led-lampen met sfeervol licht.

GEBRUIK EEN DOUCHETIMER

2

Voor een lager gasverbruik, want water opwarmen kost veel energie.

3

Ze zijn duurder in aanschaf, maar vele malen goedkoper in gebruik.

4 5

6 7

DIEPVRIESGERECHTEN ‘S MORGENS LATEN ONTDOOIEN IN DE PAN

Waarom een diepvriesgerecht in de magnetron ontdooien? Leg het een paar uur van tevoren in de pan en het ontdooit vanzelf.

DOE NIET MEER IN EEN WATERKOKER DAN NODIG IS

Klinkt logisch, maar bijna niemand doet het.

KOOP OPLAADBARE BATTERIJEN

8

Veel ijsafzetting op de koelelementen zorgt ervoor dat het energieverbruik omhoog schiet!

TANDEN POETSEN, KRAAN UIT

9

Een vaatwasser slurpt energie en water. Laat het zo zinvol mogelijk zijn en draai volle wasbeurten.

Zet de kraan niet aan tijdens het tanden poetsen, maar doe dit pas als je je mond gaat spoelen.

NIET ALLES STEEDS OP STAND-BY LATEN STAAN EN OOK NIET ALLES ALTIJD AAN DE OPLADER LATEN HANGEN

10

ONTDOOI DE VRIEZER REGELMATIG

VAATWASSER VOL, DRAAIEN MAAR

‘DEUR DICHT!’

Twee woorden die nauwelijks energie kosten, maar heel veel energie besparen.

Dit zijn echte energieslurpers!

Het nieuwe pand van Biersteker dak- gevel- en bouwtechniek is mede mogelijk gemaakt door onderstaande bedrijven:

Realisatie: Arling Events & Communicatie Fotografie: Rolf van Koppen

Even binnenkijken in het nieuwe pand:

Biersteker Dak- Gevel- en Bouwtechniek B.V. Slotenmakerstraat 60 2672 GD Naaldwijk T 0174 44 33 56 E info@biersteker.nl www.biersteker.nl

Nieuwskrant Biersteker Dak- Gevel en Bouwtechniek  

Goede Morgen, de nieuwskrant van Biersteker Dak- Gevel en Bouwtechniek. Hierin leest u alles over het meest duurzame pand van het westland.

Nieuwskrant Biersteker Dak- Gevel en Bouwtechniek  

Goede Morgen, de nieuwskrant van Biersteker Dak- Gevel en Bouwtechniek. Hierin leest u alles over het meest duurzame pand van het westland.

Advertisement