Meiden magazine 2019

Page 1

MEIDEN met smaak van en door meiden uit de bieb, voor meiden waar dan ook

LEKKER! 3 super easy recepten ONGESTELD Dit vinden wij ervan (en doen we!) FLIRTEN? Wij geven je de beste tips! OVER THE RAINBOW Alles over LBTQ+ &MORE Inclusief heel veel Netflix-, YouTube- en boekentips!Inhoud 2 3

Meer over deze uitgave Voorwoord van Mignon

(die vroeger magazines stom vond!)

4

Dit is de redactie

6

ONGESTELD. En nu?

10

Recepten

14

Flirttips

20

Netflix & Chill

23

Storytime

24

Meiden Op Maandag

Kom jij ook je talent ontwikkelen in de bieb? Deze meiden gingen je voor en vertellen!

28

‘DoEn jUlLiE hEt WeL VeiLiG?’

38

YouTube & Chill

42

Jingle bells, of niet?

46

All over the rainbow!

en al hun rariteiten!

Zo erg is het niet, we zijn het bijna allemaal! Wat gebruik jij? Zijn er ook voordelen?

Maak snel en makkelijk de lekkerste toetjes en drankjes! Wat dacht je van een Oreo milkshake?

Dit moet je vooral wel/niet doen! Deze series mag je niet missen!

Leen de beste titels bij de bieb!

Seksuele voorlichting is super awkward. Maar waarom eigenlijk? De meiden en een biojuf leggen het je uit! Deze YouTubers mag je niet missen!

Niet elke december is hetzelfde... Wat betekent LGBTQ+ nou precies?

1


Colofon • De waanzinige Meiden Op Maandag redactie bestaat (in willekeurige volgorde) uit: Kimnecia, Eliana, Angelina, Lara, Kira, Norah, Shorvienny, Joyce, Alexia, Naomi, Dewani, Rachella, Steffenie & Shima. • Algehele redactie (beeld-, tekst-, vormgeving-): Mignon Nusteling (MIMI Creative Content BV) • Eindredactie tekst: Geerke van ‘t Veer (De Bibliotheek AanZet) • Alle beelden bij de artikelen zijn afkomstig van Unsplash.com, behalve de foto’s bij het artikel over Meiden Op Maandag op pagina 24 t/m 27; deze zijn gemaakt door Jolanda van Iersel (R-Newt) en de portretten op pagina 4 & 5; deze door Mignon Nusteling (MIMI Creative Content BV). • Boekentips zijn gegenereerd door Geerke van ‘t Veer (De Bibliotheek AanZet)

Dit magazine is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de BibliotheekAanZet, MIMI Creative Content en R-Newt jongerenwerk. Het Meiden Magazine valt binnen het project Kiss the Future waarbij jongeren maatschappelijke diensttijd inzetten om iets voor andere jongeren te betekenen. De Bibliotheek AanZet draagt hieraan bij door naast een plek voor ontmoeting, ook experts te leveren die bijdragen aan taalontwikkeling en aan een kritische, bewuste houding ten opzicht van de wereld om de jongeren heen. MIMI Creative Content investeert met sociale motivatie in de praktische uitvoering. Vanaf 2020 willen De Bibliotheek AanZet en R-Newt verder met een structurele samenwerking onder de naam Next Up. Het doel is om de jongeren in Dordrecht (en nabije) omgeving te ondersteunen bij wat zij nodig hebben om op een veilige en ontspannen manier te leren en te ontwikkelen.

K E D T N O UW JO NT! E L A T

Disclaimer Bovengenoemde partijen hebben zich ten doel gesteld voor een zo betrouwbaar mogelijke uitgave te zorgen. Niettemin zijn zij niet aansprakelijk voor onjuistheden die eventueel in deze uitgave voorkomen.

MEER INFO?

© 2019 bibliotheekaanzet.nl | mignonnusteling.nl | r-newt.nl | kissthefuture.nu www.kissthefuture.nu projectkissthefuture projectkiss

2


Voorwoord “Toen ik zelf een jaar of 15 was wilde ik niets liever dan een eigen tijdschrift. Ik las altijd het voorwoord van de hoofdredacteur, terwijl veel van mijn vrienden dat juist oversloegen. Al snel daarna stopte ik met het lezen van magazines. Ik begon namelijk door te krijgen dat het volwassenen waren, die de stukken in meidenbladen schreven. Dat vond ik stom. Hoe kan een vrouw van 40 nou weten hoe ik me als tiener voel? Dat ik voor de bieb een groep toffe meiden mocht helpen om hun eigen tijdschrift te maken, maar de teksten dus niet mocht schrijven schrijven, vind ik te gek! Dat is alles wat ik vroeger wilde! Ik ben dan ook megatrots op het eindresultaat. De meiden kozen de onderwerpen en schreven de artikelen. Daarna mocht ik er een geheel van maken. Dat klinkt heel leuk, maar eigenlijk zit je uren achter de computer plaatsjes te verplaatsen. DTP heet dat. Of ik moest foto’s zoeken in een grote online beeldbibliotheek. Soms was dat nog best lastig, want in zo’n databse lijkt alles op elkaar en ik kan natuurlijk niet drie keer hetzelfde blonde meisje gebruiken! Plaatjes zoeken heet beeldredactie. Normaal heb je hier allemaal verschillende mensen voor, maar voor dit magazine deden we alles zelf! Een magazine lijkt eigenlijk veel op Instagram. Het zijn allebei mooie plaatjes met teksten. Over allerlei onderwerpen. Op Instagram ben ik heel actief en heb ik meer dan 10.000 volgers. Ik hoop dat dit tijdschrift door net zo veel mensen gelezen gaat worden! Al die volgers volgen mij trouwens omdat ik vaak over moeilijke of gênante dingen praat. Toen de meiden een ideeënlijst kwamen, verwachtte ik eigenlijk alleen maar leuke, veilige onderwerpen. Maar dat was niet zo: ongesteld zijn, seksuele voorlichting, LGBTQ+, allerlei serieuze onderwerpen kwamen aan bod. Doordat de meiden de teksten zelf hebben geschreven, hoop ik dat ze betere antwoorden op hun vragen krijgen dan ik deed toen ik 15 was. Dus lieve lezer, je hebt geen papier in handen, maar de nieuwsgierigheid en het lef van een groep dynamische-, en kleurrijke meiden. Gebruik het goed.” - Mignon Nusteling

mignonnus Volg mignon op instagram: @ eb volg ook de bieb: @hiphopinjei

3


AAN DIT MAGAZINE WERKTEN ALLERLEI CREATIEVE KOPPEN. ONDER WIE DEZE MEIDEN. Kimnecia, 17 jaar: “Ik ben heel erg sarcastisch.”

Joyce, 16 jaar: “Ik houd erg van shoppen en koop het vaakst leggings, terwijl ik die niet draag. Ik heb er zeker 20.”

Alexia, 14 jaar: “Ik hou ervan om aan haar te ruiken.”

Shorvienney, 16 jaar: “Ik doe drie sporten en binnenkort vier.”

4


Norah, 15 jaar: “Ik houd van kledingstijlen die je niet overal ziet. Denk aan e-girl, hypebeast, maar ook vintage vanaf de 50s tot early 00’s. & Kira, 14 jaar: “Ik strik altijd mijn veters in een dubbele knoop en stop ze dan in mijn schoenen. Ik heb namelijk al 15 keer met mijn veters vastgezeten in mijn fietstrappers.”

Eliana, 15 jaar: “Ik praat altijd overal doorheen, dus krijg vaak straf op school.”

5


6


ONGESTELD

Zo’n 50% van de bevolking wordt het wel eens. Toch doen we er maar moeilijk en mysterieus over. Dat is helemaal niet nodig!

7


Wij vinden ongesteld zijn allemaal superirritant. Tijdens onze menstrutie hebben buikpijn, zijn bang om door te lekken, hebben allemaal heftige emoties waarmee we moeten dealen. Maar heeft ongesteld zijn eigenlijk ook voordelen? Dit vind onze meidenredactie ervan! “Ik wist vooraf weinig van ongesteld zijn. Toen ik 14 was gebeurde het voor het eerst. Ik had wat bloed bij het plassen. In ging toen naar mijn moeder en zei: “Oh je, wat nu?” Of ik maandverband of tampons gebruik ligt aan mijn activiteit. Soms het een, soms het ander. Het enige voordeel van ongesteld zijn, is dat ik van mezelf wat rustiger aan moet doen. Sommige taakjes kunnen wachten.” “Voordat ik ongested was, wist ik eigenlijk alles wel. Mijn moeder had me alles uitgelegd. Het enige wat ik niet goed snapte, is dat je helemaal niet zwanger kunt worden als je ongesteld was. Je vruchtbare periode is zo’n twee weken daarvoor, dat wist ik niet. Ik was 14 jaar toen ik een beetje bloed in mijn onderbroek zag. Ik ging naar mijn moeder en zij riep enthousiast dat we taart gingen eten. Vooraf was ik heel bang voor menstruatie, maar eigenlijk viel het alles mee. Later kreeg ik wel heel veel kramp en pijn. Ook bloedde ik zo erg, dat ik soms niet naar school kon. Na een uur was zelfs het grootste maandverband al verzadigd. Tegenwoordig is het rustiger. Ongesteld zijn heeft veel nadelen, ik ben moe en heb pijnlijke borsten. Het voordeel is dat je weet dat je lichaam goed functioneert. Sinds kort weet ik ook dat je maar tot een bepaalde leeftijd ongesteld wordt. Daarna kom je in de overgang. Ik was bang dat je voor altijd zou bloeden.” “Ik was 12 jaar toen ik op de wc ontdekte dat ik voor het eerst ongesteld was. Ik schrok me een ongeluk, ik dacht namelijk dat ik dood ging of dat er iets mis was met mijn vagina. Toen ik besefte dat ik gewoon ongesteld Op Spotify (maar ook podcastka op a ndere geworden was, herinnerde ik me wat ik n de podcas a len) k un je luisteren erover geleerd had: vanaf nu gebeurt dit t 14. Je luiste DAMN, HONEY a flev naar elke maand en ik ben een echte vrouw e r vriendin ne t naar een soor t klets ring n, geworden. Ik gebruik maandverband e over mens die je va n a lles ver nde tellen truatie! Hie tegen doorlekken en vind het vervelend r in maar ook h oe dat eraa Nederla nd, dat het soms zo’n pijn doet.” a ndere la n n toe gaat in den!

PODCAS T ALERT!

8


“Toen ik 10 was, werd ik voor het eerst ongesteld. Vooraf wist ik alleen dat je zou bloeden. Inmiddels gebruik ik alleen tampons. Ik vind het irrtant, dat je naast de buikpijn, ook moet nadenken of je wel spullen bij je hebt. Zo niet, en je bent op school, moet je ergens tampons vandaan halen. Sommige mensen gaan gewoon zonder tampons of maandverband naar school. Die lenen wel iets als het zover is, zeggen ze dan. Ik stop altijd wat in mijn tas.” “Toen ik 13 was en bloed in mijn onderbroek zag, dacht ik: Ik ga dood. Geen twijfel mogelijk, er komt bloed uit mijn doos, dus ik ga dood. Nou lieve mensen, ik ben er nog. Wel heb ik af en toe last van ondraaglijke pijn, menstruatiekramp heet dat. Tijdens mijn ongesteldheid houd ik van vocht vast en ben ik dikker. Tampons vind ik niet fijn, dus gebruik ik maandverband. Ik gedraag me de hele periode boos.”

Wist je dat er naast tampons, inlegkruisjes en maandverband ook andere manieren zijn om je vloeistof op te vangen?

Ken je

bijvoorbeeld de menstruatiecup, waarbij het bloed wordt opgevangen in een soort plastic bakje?

Google maar eens! Ook is

er speciaal verdikt ondergoed dat je kunt wassen of herbruikbaar maandverband.

Misschien even

wennen, maar wel goed voor het milieu!

Natuurlijk moet je altijd gebruiken wat jij fijn vindt. Tegen kramp en misselijkheid mag je best een paracetamolletje nemen, als je dat wilt.

En chocolade... dat wil ook nog wel ‘ns helpen! Treat yourself! 9


! m Hmm

lijk r u u t a n e j k es maa j t e o t n e s e j k tips! ran e d k j i e l t e s k r k e a k k m e l e De en dri b b e h j i W ! f zel

10


milkshakes Wat is de basis van een milkshake? - 150 ml melk - 2-3 bolletjes roomijs of vanille-ijs - eventueel nog een beetje suiker Dit mix je in de blender en klaar is je milkshake! Zo simpel! Je kunt natuurlijk ook het glas leuk versieren. Of een van de volgende milkshakevariaties uitproberen!

Aardbeienmilkshake Doe 150 ml melk, 2-3 bolletjes ijs, 100 gr aardbeien en 2 theelepels suiker in een blender. Even mixen en klaar! Bananenmilkshake Doe 150 ml melk, 2-3 bolletjes ijs, 1 rijpe banaan en eventueel nog een beetje suiker in een blender. Mixen maar! Chocolademilkshake Doe 150 ml melk en 2 bolletjes chocolade-ijs, eventueel nog een beetje chocoladesiroop in een blender. Lekker! Oreo-milkshake Doe 150 ml melk, 2-3 bolletjes vanille-ijs, 3-4 oreo’s in stukjes en een beetje chocoladesiroop in een blender. Jum! Geniet ervan!

11


En zo maak je het: 1. Zet naar smaak een pot thee. De smaak mag je zelf kiezen! Bijvoorbeeld citroen-, aardbei- of groene thee! 2. Giet het daarna in een pan en maak het zoet met honing of suiker. 3. Laat dit goed afkoelen. 4. Voeg naar smaak lekkere dingen toe zoals: - verse munt - bevroren stukjes fruit (aardbeien, frambozen, enz) - schijfjes sinaasappel of citroen - stukjes verse gember 5. Schenk het in een glas met ijsblokjes

ijsthee

kopen, k ij rl u u t a n je n u k ee Lekkere ijsth zelf et h om er k u le el ve h maar het is toc maken? te

12


e l f i tr

Dit is misschien wel een van de mooiste toetjes. En het is ook nog eens super easy om te maken!

Dit heb je nodig: - Griekse yoghurt - speculooskoekjes - blikje kersen of aardbeien (vers mag ook) - chocolademousse - slagroom - sprankels of hagelslag En zo maak je het: 1. Kies het allermooiste glas! 2. Begin met een aantal speculooskoekjes in een zakje klein te stampen, doe deze onder in het glas als eerste laag. 3. Daarbovenop een laagje Griekse yoghurt. 4. Daarbovenop een laagje chocolademousse. 5. Dan een laagje kersen. 6. Je kan nog een laagje Griekse yoghurt erbij doen en iets wat je heel lekker vindt. 7. Boven op een toefje slagroom. 8. Bovenop weer wat sprinkels of hagelslag.

13


HELP, WAT MOET IK ZEGGEN? n te e w t e o m j ji t a w s e ll A s s o b a e k li n te r li f te m o

14


15


Tip 1

f l e s r u o y Be

Wat je vooral niet moet doen, is je anders gedragen omdat je denkt dat je crush dat leuker zal vinden. Oh, en je gedragen als een bitch... dat werkt al helemaal niet!

Al die make-up is nergens voor nodig! Je bent mooi zoals je bent! Natuurlijk mag je lekker met make-up spelen en experimenteren. Dat kan hartstikke leuk zijn, maar kilo’s make-up dragen omdat je denkt dat je crush dat mooi vindt, hoeft echt niet!

Tip 2

face it

Tip 3 kijk je

Het is niet handig om degene die je leuk vindt heel de tijd aan te staren. Als je iemand vanaf een afstandje continu aankijkt, kan dat heet creepy overkomen! Just don’t. Je kunt wel af en toe ‘per ongeluk’ zijn of haar kant op kijken!

wat

Tip 4

Eigenlijk is het heel simpel: Als je crush in de buurt is, just smile! Iedereen vindt het leuk er om naar een vriendelijk gezicht te kijken. En als iemand jouw lach niet mooi vindt, denk dan f*ck you and move on!

Smile

16


Tip 5

Social m

Stalk je boy/girl niet. Als je toch grondig onderzoek wilt doen (doen we dat niet stiekem allemaal?) zorg dan dat je ‘onderzoek’ niet creepy wordt. Stel dat je crush iets op Snapchat plaatst, open het dan niet meteen. Wacht telkens een paar minuutjes.

edia

Tip 6 “oops!”

Stel je voor... Je crush heeft een f*cking mooie foto op Snapchat geplaatst en je maakt er ‘per ongeluk’ (je weet wel) een screenshot. Dan bestaat er een kans dat hij/zij vraagt waarom je dat deed. Dan heb je welgeteld 1x om te zeggen: “Oops, dat ging per ongeluk! Ik wist niet dat ik dat deed!” Deze smoes vaker gebruiken is compleet ongeloofwaardig. Misschien heb je nog wel een broertje of zusje dat je de schuld kan geven van je screenshots. Of je kat... Wie weet wordt het geloofd...

Tip 7

schoolfeest

Een schoolfeest is de ultieme mogelijkheid om jezelf mooi te presenteren. Trek je allermooiste kleren aan, want misschien is je crush er ook! Maar ook hiervoor geldt, doe jezelf niet anders voor dan je bent. Draag geen make-up of kleding die je normaal ook niet zou dragen. Het is belamgrijk om jezelf te zijn.

17


Tip 8

! y r r o s , h O

Stel je loopt met je vrienden door de gang op school of de stad en je ziet je crush. Dan kun je natuurlijk even tegen ‘m aanlopen: OOPS! Als hij/zij dan een mooie lach laat zien kun je een beetje peilen of diegene jou ook leuk vindt. Wanneer je een lach krijgt, play it cool... Zeg gewoon: “Oh, sorry voor de botsing!” en kijk gewoon wat daarna gebeurt!

Kun jij je niet inhouden als je crush een ongelooflijk mooie foto op Insta post? Geeft niks! Gewoon lekker liken die handel!

Tip 10

kleding

Tip 9

Instagram

Veel meiden dragen sexy kleding als croptops en strakke rokjes. Ook dragen ze beha’s die eigenlijk te groot zijn, om hun borsten groter te laten lijken. Dat is allemaal niet nodig! Draag gewoon wat jij lekker vindt zitten. Ook als dat betekent dat je een joggingsbroek en slobbertrui draagt. Er is helemaal niets mis met sexy kleding, croptops en strakke rokjes, maar doe geen te kleine kledig aan puur en alleen omdat je hoopt dat een ander dat sexy vindt. Uiteindelijk moet de ander voor jou vallen omdat jij het bent. Jezelf dus! 18


! y jo

e etj e r n b het lezie s! e e st aar er p n du e g b n, m at je iete a m zij is d gen n e rt nend kste oon i l F an rij ew sp lang t! G be heb in

en

19


x i l f t Ne l l i h &c ag m s e i r e deze s

20

j

! n e s s i m e niet


Netflixs is e en app die je kunt geb laptops en ruiken op te tablets. Je lefoons, tele k u nt met dez in de biosco visies, e app films op hebben en series kij gedraaid. N films en se ken die iet iedereen ries, maar houdt van d gelukkig he genres. ezelfde eft de app veel catego rieën en Netflix bied t dus veel v ariatie. Maa je houdt va r wat als je n verschille niet kunt kie n d e soorten fi nog een lijst zen? Of lms en serie waar de po s? Dan heb p ulairste film ls je al een a je altijd s en series st antal titels h aan opgeso ebt bekeke lijst aan me md. En n, maakt Ne t tips die ov tfix automa ereenkome tisch een n met wat jij leuk vindt! d Redactieli k ik lf kij Joyce: “Ze ries die e s r a leuk Tip: D graag na leeftijd n ij e m p o ix Net ste man door Netfl n. Maar ik sta ook fl i i Tip: Het s x a te ki er om zij men jk gebaseerd oor andere films en m is handig om e v t ee en, is n altijd open ries, hoor! v je telefoon op stil se met iendin o vriend/ lk jaar e k een ij f k te zetten en weg te ik , groe En weet je uw! Eentje m leggen. Zo word je niet e ie n n sen! pje series op olf. W n e e gestoord tijdens het T is daarvan kijken en geniet je meer! Tip: De beste manier om Netflix te kijken, is met eten en drinken zoals popcorn. Zo lijkt het net of je in de bioscoop zit.

kijktips

en die word gebeten door een Teen Wolf is een serie over een jong jd dus zelf ook zo’n beest! In de tussenti weerwolf. En ja... dan word je langzaam g wan bed in rten. Zijn woede moet hij dus moet hij gewoon naar school en spo houden!

woon meisje dat verliefd wordt op Vampire Diaries gaat over een doodge hij komt altijd in de problemen doordat een vampier. De broer van de vampier iedereen tot vampier maakt. van dat op een nieuwe school komt. Een Elite gaat over een groepje tieners Het maar haar broer vindt dat maar niks. de jongens ziet een meisje wel zitten, ze dt wor ns olge Verv het de vader niet. meisje raakt zwanger, maar ze vertelt door wie...? vermoord door een klasgenoot. Maar

21Boekentips k u e l Altijd n jn voor iederee zi en ek o b e ez D je , en handig als interessant (oh oet r cadeautje je m o vo at w t ee w t nie geven):

k uis - Anne Fran y) 1. Het Achterh or David Polonsk do d er re st llu eï (g jana n dik meisje - Tat ee n va ap n K . 2 Almuli Cedric ind the scenes – eh B / V kT tu S 3. van der Ploeg erma icks – Kelvin Bo cl r aa n s ik n an 4. V

! n e n e Kom l

Beter dan de serie

Wist je dat ve el serieus eig enlijk eerst als boeken b edoeld waren (en dat die boeken vaak nóg beter da n de series): 1. Mocro M affia – Woute r Laumans & Marijn S c h ri jver 2. Wraak: h et vervolg op Mocro Maffia – Wouter Lau mans & Marijn Schrijver 3. Pretty litt le liars: The P erfectionists (deel 9) – Sar a Shepard 4. Riverdale . Hoe het alle maal begon / Roadtrip – M icol Ostow 5. The 100 – Kass Morgan 6. 13 reason s why – Jay A sher

Ben jij al lid van de bieb? Dan kun je al deze boeken natuurlijk van ons lenen! En zoals je dan weet, onder de 18 jaar is dat gratis!

Nog geen lid? Word dan lid! Lees meer op debibliotheekaanzet.nl/lid-worden. Zien we jou binnenkort met je neus in de boeken? 23


Meiden op maandag Als je aan de bieb denkt, denk je misschien wel meteen aan stil zijn, boeken lenen en urenlang studeren. Maar wist je dat er veel meer gebeurt? En dat er af en toe ook flink herrie wordt gemaakt? 24


Melissa werkt bij de bieb. Ze doet daar productontwikkeling voor lezers tussen 12 en 18 jaar. Productontwikkeling betekent eigenlijk gewoon dat ze een soort uitvinder is. Alleen niet voor spullen of technische snufjes, maar voor projecten waarbij kinderen en jongeren met taal bezig zijn. Op welke manier dan ook. Zo verzon ze ook Meiden Op Maandag! Melissa: “Er moeten meer meiden in de bieb! Dat is wat ik dacht. Elke dinsdag zat de tribune op de jongerenvloer van de stadsbibliotheek Dordrecht vol met jongens. De jongens gingen aan de slag met Hiphop in je Bieb. Leuk hoor, maar tijd voor meer meiden! Ik wist dat Martha van R-Newt als jongerenwerker met meiden werkte en nam contact met haar op. We dronken samen een kopje thee in het leescafé en al snel hadden we bedacht dat de meiden een vast moment in de week moesten krijgen: de meiden op maandag! Een moment waarop meiden met elkaar kunnen kletsen over onderwerpen die hen interesseren, zoals mode, liefde, seks, vriendschap, muziek, Netflix.” Eliana is 15 jaar en komt iedere week naar Meiden Op Maandag: “Ik vind het heel leuk om op maandag naar de bieb te komen. Dat had ik van te voren ook wel verwacht, want ik houd van lezen en schrijven. Het is gezellig, maar het leukste is de warme chocomelk!

Eliana, Kimnecia en Alexia beschrijven een typische meidenmiddag: “16:00 uur: We komen aan en lopen naar de jongerenvloer op de eerste verdieping. 16:05 uur: We verdelen de taken. 16:15 uur: Eliana komt binnen, zij is altijd later door school. 16:30 uur: We raken onze concentratie kwijt en beginnen te praten. 17:00 uur: Mensen beginnen ons te waarschuwen. 17:30 uur: Officeel is Meiden Op Maandag voorbij. Sommigen gaan naar huis, maar wij blijven praten. 18:00 uur: De bieb gaat dicht en we worden eruit gekickt, haha! 25


Alexia is 14 jaar en komt regelmatig op maandag naar de bieb: “Ik kom vooral omdat het gezellig is. Het is leuk om met andere meiden te kletsen. Sommige kende ik al, maar ik heb ook veel nieuwe mensen ontmoet!” Melissa: “Op 27 mei 2019 nodigden we de meiden voor het eerst uit. De bieb zorgde voor pizza, boeken en een warm welkom. De meiden mochten vertellen wat zij graag in de bieb wilden doen. Het was een chaos! Niet alle meiden hadden zin om mee te denken, kwamen alleen voor de pizza. En al snel merkten we dat meiden ook venijnig kunnen zijn. Mignon (workshopleider en eindredacteur magazine) greep in, een stevige en eerlijke speech volgde. Over pestgedrag, wat dat met iemand doet. Ze vertelde een persoonlijk verhaal en nam één meisje in het bijzonder in bescherming. Zo.. We waren begonnen. Geen idee wie er de week daarop terug zou komen en hoe we het aan zouden pakken. Een groepje kwam toch terug. Zij gingen aan de slag met het schrijven van teksten, het plakken en knippen van collages waarin zij iets kleins, grappigs, persoonlijks over zichzelf vertelden. Iedere week was het afwachten welke meiden er zouden komen, maar inmiddels komt er een vast groepje: de meiden die je ook hier terugziet in het magazine.” 26


Melissa: “Dit magazine is van de meiden. Voor andere meiden en iedereen die het wil lezen. Ze hebben de artikelen zelf gekozen en geschreven. Met een beetje hulp van de grote meiden Mignon, Martha, Geerke en Melissa ligt er nu een magazine met de onderwerpen waar ze zelf graag meer over willen weten. Nog steeds is het elke week redelijk chaotisch, maar we hebben een toffe club in de bieb. En wat voor een club: col stoere, mondige, lieve, slimme, uitdagende en mooie meiden!” Kimnecia is 17 jaar en komt altijd naar Meiden Op Maandag. Inmiddels loopt ze ook stage bij jongerenwerker Martha: “Het is heel gezellig in de bieb en als je dit leest, maar je komt nog niet, moet je dat wel gaan doen! Kom ook op maandag! Ik vind het leuk om verhalen te verzinnen en te vertellen. Als ik verhalen vertel, wil ik er graag dingen bij uitbeelden. Dat maakt het verhaal levendiger. Ik vertel dan ook het liefst met veel details over horror en fantasy.”

Ben jij ook zo’n meid, of gewoon eentje die wel benieuwd is wat we hier nu eigenlijk allemaal doen? Kom dan een keer langs in de bieb of stuur een appje naar Martha: 06-22897986. Check ook eens @hiphopinjebieb op insta om te zien wat de boys doen! 27


28


OVER SEKS PRATEN WAAROM IS DAT MEESTAL ZO AWKWARD?

29


Seksuele voorlichting. Misschien heeft de biologieleraar het er wel eens over gehad. In dat geval ging het waarschijnlijk zo: “De man stopt de penis in de vagina van de vrouw en beweegt dan op en neer. De man ejaculeert en kan daarmee de vrouw bevruchten. Einde.” Dikke kans dat je nog steeds geen flauw idee hebt hoe zo’n sekspartij eraan toe gaat. No worries, er zijn ook andere manieren om over seks te leren.

30


seks volgens school “Seksuele voorlichting op school was saai. Het was eigenlijk gewoon hetzelfde als alle andere biologielessen, namelijk in je boek werken. We gingen stomme filmpjes kijken en de meeste jongens praatten er heel de tijd doorheen. Het waren voornamelijk filmpjes over ‘het geslacht’. Het was een getekende piemel met streepjes ernaast. Die streepjes gaven de details aan. Zo van “dit is een eikel en zo.” Alle afgebeelde vrouwen hadden heel veel schaamhaar en ze zeiden dat de clitoris eigenlijk een soort vrouweneikel was. Later dacht ik aan mijn eigen clitoris en kwam tot de conclusie: “Ja doei, dit is dus echt niet hetzelfde als de eikel van een man.”

anoniem, 17 jaar

sEKS VOLGENS FAMILIE “Seksuele voorlichting thuis was grappig, maar ook vervelend want je krijgt meestal een hele preek: “Je gaat toch geen gekke dingen doen! Je moet het wel veilig doen!” Je weet wel, dat soort dingen. Ik kan tegenwoordig niet eens zeggen “ik ga naar buiten,” want dan zeggen mijn ouders meteen: “Je hebt buiten helemaal niks te doen!” Dat zeggen ze alleen omdat ze bang zijn dat ik buiten onveilige seks ga hebben, of zo. Mijn vader zei een keer toen ik met een vriendin naar buiten wilde: “Ja ja, die smoes gebruikte je moeder ook altijd toen ze met mij afsprak.” Gedsie! Dat had ik dus niet van mijn ouders willen weten!”

anoniem, 14 jaar “Mijn oma zei opeens: “De eerste keer doet pijn, maar daarna is het hartstikke lekker.” Mijn moeder werd toen boos op mijn oma, maar dat zorgde er wel voor dat er opeens een gesprek plaatsvond waarin ze samen uitlegden hoe het allemaal zit. Ik vond dat niet leuk, want dan is het net alsof ik zonder hen niet begrijp hoe seks werkt. Zoiets gaat ook vanzelf, denk ik.”

anoniem, 17 jaar 31


seks volgens vrienden “Onderling met vrienden vind ik het wel leuk om over seks te praten. Soms fantaseren we hoe de eerste keer zal zijn. Inmiddels hebben sommige vriendinnen al wel seks gehad. Dat verandert het gesprek wel een beetje. Af en toe denk ik: Wat als ik nooit seks ga hebben? Dan zal ik altijd blijven vingeren, of misschien koop ik een vibrator of dildo. Het is sowieso handig om je eigen lichaam te kennen voor je het met iemand anders gaat doen. Met mensen kletsen met wie je naar bed zou willen is ongemakkelijk. Jongens lijken het cool en stoer te vinden om door te lullen dat ze het met een meid over seks hebben gehad. Echt nasty. Sterker nog, als je eerlijk zegt dat je iets spannend vindt, gaan ze achter je rug om tegen andere jongens zeggen dat je een mietje bent. Alsof iemand die al 1 of 2x seks heeft gehad opeens ALLES over seks weet. Wat een bullshit. Ik geloof dat sommige mensen die nog nooit seks hebben gehad misschien wel veel meer weten.”

anoniem, 17 jaar

deze seks gaat niet over mij “Op school kreeg ik te horen dat seks tussen een man en vrouw gebeurt. In de les leerde je als meisje vooral wat je moet doen om niet zwanger te worden, tot het moment dat je als vrouw kinderen wilt. Zelf ben ik transgender non-binair en queer, dus deze seksuele voorlichting was voor mij heel verwarrend. Theoretisch gezien kan ik zwanger worden, maar dat heb ik nooit gewild. Vanuit de maatschappij worden mensen ingedeeld als man of vrouw, maar ik pas niet in die tweedeling. Dat noem je non-binair. Queer heeft meerdere betekenissen, maar ik wil ermee zeggen dat ik niet heteroseksueel ben. Wat dan wel? Queer dus! Omdat er tijdens de les geen aandacht was voor mensen als ik, voelde ik me er nooit onderdeel van. Ik was toen 13, maar nog steeds voel ik daardoor een afstand naar seks en seksualiteit.”

anoniem, 21 jaar 32


33


Wil je meer weten over seks? Dan kun je natuurlijk ook zelf op onderzoek uit! Doe je dat via internet? Wees je er dan van bewust dat iedereen dingen op internet kan zetten. Ook mensen die het zelf helemaal niet weten. Daarom is het belangrijk een betrouwbare site te bezoeken om je kennis op te doen. SENSE.INFO biedt een grote bron aan juiste informatie en je kunt er anoniem je eigen vragen stellen! Wel zo veilig! 34


hierom is het awkward “Als biologiedocenten onderling praten wij veel over seksuele voorlichting als les. Bij biologie benaderen we seks eigenlijk alleen van de ‘biologische kant’, dus puur en alleen voortplanting. En dat gaat dus inderdaad ongeveer zo: “Wat is een eikel? Wat gebeurt er in de balzak? Wat is een eisprong?” Meestal praat ik wel kort met mijn klas over homoseksualiteit, gender en andere zaken dan balzak en eisprong, maar er zijn twee grote redenen dat het weinig gebeurt: 1. Het klinkt stom, maar er is te weinig tijd en als vakdocent ken je de klas niet goed genoeg. Om eerlijke gesprekken te hebben over seks en alle voorlichting, moet je als docent een goede band met de klas hebben. Dat gaat niet als het een cluster* is, waarin men slechts twee keer per week contact met elkaar heeft. Sommige leerlingen zien elkaar buiten mijn biologieles nooit. Dat maakt het misschien ook een beetje awkward. Omdat er zo weinig tijd is hebben wij als biologiedocenten de keuze gemaakt seks bij bio ook puur biologisch te houden. Liever zouden we dit dan ook geen seksuele voorlichting noemen. Goede voorlichting zou bijvoorbeeld tijdens mentorlessen gegeven kunnen worden. Dat is een veiligere omgeving. 2. De verantwoordelijkheid van seksuele voorlichting ligt niet per se bij een school. Veel ouders vinden het zelf ook awkward om dit gesprek aan te gaan met hun kinderen. Het is natuurlijk een beetje oneerlijk om dan te denken: “Laat de school het maar lekker uitleggen!””

Biologielerares Minke *een cluster is een klas, meestal uit de bovenbouw van de middelbare school. Je kiest voor een bepaald vakkenpakket, waardoor je sommige lessen niet volgt met je mentorklas (waar je bijvoorbeeld Engels en Nederlands mee hebt), maar met een groep leerlingen die voor dezelfde vakken gekozen heeft. Zoals biologie dus!

35


Seks op instagram Op Instagram kun je ook prima over seks leren! Volg bijvoorbeeld influencer Linda, die je zowel op Insta als YouTube vertelt over seks en alles wat erbij hoort!

Insta: @Linnndademunck

Seks op youTube In de vijfdelige webserie Sekszusjes TV van de VPRO bespreken de zussen Krista en Marcelle hun twijfels, pijnlijke ervaringen en onzekerheden. Ze delen hun diepste geheimen, die zelfs de zusjes niet van elkaar weten. Zonder reserves, taboes of stoere taal. Enorm vermakelijk en grappig is het wel!

Je vindt Seksusjes TV op het YouTube-kanaal van NPO3.

Seks in de bieb In de bieb vind je allerlei boeken die over seksuele voorlichting gaan. Vind je het spannend om dit aan een medewerker te vragen? Hier heb je alvast een handjevol suggesties die je zelf kunt opzoeken!

Seks & Zo | 101 vragen over jongeren en seks | Respect, Seks; hoe voelt dat | Dus jij en mama hebben het gedaan? | Jongeren, seks en islam | Dit boek gaat niet over seks

Seks op spotify

Op Spotify, maar ook andere podcastkanalen, kun je luisteren naar de podcast DAMN, HONEY aflevering 17. In de aflevering worden ook veel tips gegeven over waar je nog meer informatie over seks kunt krijgen! 36


37


10 38

youtubers om te kijken


1.

Jessie Maya

Jessie Maya is een beautyvlogger en is onwijs goed in make-up. Ze heeft heel veel tattoos en je leert ook meer over transgender zijn.

2.

stuk tv

3.

StukTV doen leuke, maffe en gekke dingen, als in onderbroek paintballen of cactussen naar elkaar gooien. Soms gaat het wel wat ver, maar het is altijd grappig om naar te kijken!

brugklas

Deze YouTube serie is leuk, omdat het je laat zien hoe het er op de middelbare school aan toe gaat. Sommige dingen maak je zelf ook vaak mee. Zo worden er spullen gestolen en in de bosjes gevonden. Of worden er propjes naar de leraar gegooid.

39


4.

Govert zweep

Deze YouTiber durft heel veel en doet op zijn kanaal allemaal spannende dingen. Zo bezoekt hij bijvoorbeeld verlaten plekken. De meeste van zijn kijkers houden ook van avonturen, maar zijn niet zo gek om te doen wat Govert allemaal durft!

jeroen van holland

5. 6.

Jeroen durft heel goed zichzelf te zijn en dat is heel inspirerend. Hij is ontzettend grappig. Hij is heel open over gay zijn en durft zijn echte ik te tonen op Instagram.

jeffree star

40

Jeffree Star verdient heel veel geld met YouTube. Hij heeft zijn eigen make-upmerk en doet ook tutorials. Wij, de meiden van de redactie, proberen zijn looks wel eens na te maken, maar dat gaat eigenlijk altijd mis. Alle make-up zit dan scheef en dan geven we op. Een nadeel is dat de cosmetica die in de video’s voorbij komt vaak zo duur is. Echt heel duur, zeg maar.


7.

shane dawson

Shane is vlogger, gay en een ware online detective. Hij zoekt bijvoorbeeld alles uit rondom een andere YouTuber en vertelt dan de echte verhalen van deze bekende mensen. Hij ging viral door zijn video’s met Jeffree Star. Sowieso ga je snel viral als je over Jeffree post.

8.

pewdiepie

Dit is de bekendste YouTuber en hij post veel over gamen. Ook maakt hij liedjes (over dissen bijvoorbeeld.) Binnen 10 minuten heeft hij al meteen 1 of 2 miljoen views! Sick!

9. enzo knol 10. gio latooy

Gio vlogt en doet pranks. Hij maakt ook veel content over reizen. Oh... enne... wij vinden ‘m ook heel knap!

Enzo post elke dag een nieuwe video! Hij vlogt veel, maar heeft ook miniseries zoals De Droom en zijn Minecraft video’s.

41


JINGLE BELLS, OF NIET? Niet alle mensen doen hetzelfde in december. Wat doe jij? Want dit doen de meiden van onze redactie!

42


Vrienden maken

“Wij vieren Kerst door elkaar cadeaus te geven. We eten Indonesisch en zijn gezellig met elkaar. Met Oud&Nieuw kijken we naar het vuurwerk, dat vind ik mooi. In 2020 wil ik fit worden, meer vrienden maken en mijn examen halen. December is knus, maar ik haat sneeuw, zeker wanneer ik naar school moet fietsen.”

Dure boodschappen

“In december vier ik vooral Kerst. Bij sommigen staat de kerstboom al in november. Dat is bij mij niet zo, maar ik kijk er wel naar uit! We gourmetten met de familie en we eten en drinken duurdere boodschappen dan normaal. Soms eet ik iets te veel en ook geef ik iets teveel geld uit. In 2020 wil ik meer nieuwe dingen doen!”

Oliebollen

“Ik vier alleen Oud&Nieuw. Hoewel ik in 2020 een beetje fitter wil worden, kijk ik het meest uit naar de oliebollen. De rest van december vind ik maar niks, met de kou als dieptepunt.”

Back-up boy

“Voor 2020 heb ik zeker goede voornemens. Een daarvan is een man zoeken. Ik zit al in de flow met iemand, dus een back-up boy zeg maar...”

43


Chanoeka

“Met vrienden vier ik in december Chanoeka. Dat is het Joodse lichtjesfeest. We steken kaarsen aan en eten soefgania. Dat zijn een soort oliebollen met jam. Met elkaar bespreken we de bijzondere dingen van het afgelopen jaar. In 2020 ga ik meer voor mezelf opkomen en ga ik vaker nee zeggen.”

Geen Kerstman

“Met Kerst komt de familie bij elkaar, maar we geven elkaar geen cadeaus. We zijn christen, maar vieren Kerst niet zoals veel mensen dat tegenwoordig doen. We gebruiken het kerstverhaal over de geboorte van Jezus. Het fijnste aan december is het samenzijn.”

Islam

“Pas sinds kort weet ik dat moslims soms feesten vieren in december en soms niet. Hun feestdagen schuiven altijd op, dus soms is een feest in de zomer en soms in de winter. Of er dit jaar in december een islamitisch feest is, weet ik eigenlijk niet.”

De hele mikmak

“Wij vieren alles. Heel december zit vol: Sinterklaas, Kerst, Oud&Nieuw... We grijpen elke mogelijkheid aan om samen te komen. Het nadeel aan december is dat de dagen snel voorbij gaan en de feestmaand dus ook.”

44


WAT JE OOK VIERT, ALVAST 366 FIJNE DAGEN IN 2020 TOEGEWENST!

Want inderdaad... 2020 is een schrikkeljaar!

45


Seksualiteit, wat is dat nou weer?

Seksualiteit is iets waar we allemaal wel is bij stilstaan. Sommigen zijn er zekerder over dan anderen. Maar wat zijn al die seksualiteiten nou? En wat betekenen ze precies? Seksualiteit is eigenlijk je voorkeur op basis van je geslacht. vrouwen die op mannen vallen, mannen die op vrouwen vallen en ook mannen die op mannen vallen en vrouwen die op vrouwen vallen en alles daartussen. Je hebt natuurlijk ook genderidentiteiten. Zoals transgender, queer of travestie. In dit magazine behandelen we de meest bekendste seksualiteiten en eentje waarover je al best veel hoort: transgender.

Transgender Iemand die transgender is, is iemand die een genderidentiteit heeft die niet overeenkomt met het biologische geslacht. Bijvoorbeeld een vrouw die zich niet thuisvoelt in haar lichaam en zich eerder een man voelt en andersom.

Queer Queer is een soort term voor onder andere homoseksualiteit of bijvoorbeeld travestie. De term is meestal bedoeld om niet als de standaard ‘homoseksueel, biseksueel en heteroseksueel’ te identificeren en die verschillen te verbreken. Je hebt ook dat je jezelf natuurlijk identificeert als geen gender.

Homoseksueel Dit is dus een seksualiteit, en geen scheldwoord. Homoseksualiteit is een seksualiteit tussen mensen van hetzelfde geslacht. Bijvoorbeeld een man met een man of een vrouw met een vrouw. Hoewel vrouwelijke homoseksualiteit eerder ‘lesbianisme’ wordt genoemd.

46


Panseksueel Je aangetrokken voelen en vallen op alle biologische geslachten en genderidentiteiten, zoals: mannen, vrouwen, transgenders, genderqueer personen.

Biseksueel Biseksualiteit is zich aangetrokken voelen tot personen van meer dan één geslachten of genders. Bijvoorbeeld een man die valt op zowel vrouwen als op mannen. Sommige vallen ietsje meer op het ene geslacht dan het andere, maar dat hangt af van de persoon zelf. Er is ook nog iets genaamd ‘bi-curieus’, dat is vooral voor mensen die aan het experimenteren zijn met hun seksualiteit en vooral gericht zijn op de biseksualiteit.

Sam*, 16 jaar Wat is je seksualiteit?

“Ikzelf ben hetero, maar ik ben wel transgender en heb een transitie ondergaan. Van een vrouwelijk geslacht naar een mannelijk geslacht.”

Hoe kwam je erachter?

“Ik voelde me sinds kleins af aan al niet thuis in mijn lichaam en probeerde zoveel mogelijk aan mijn uiterlijk te veranderen zodat ik mezelf kon accepteren. Ik knipte vroeger mijn haar altijd zo kort mogelijk en deed meer ‘jongensdingen’ dan ‘meisjesdingen’. Ik had totaal geen behoefte aan poppen of keukentje spelen.”

Wat waren de reacties van je ouders toen je uit de kast kwam?

“Ik kwam niet echt uit de kast, maar ik had wel opeens een ander gender. Eerst vond men het maar raar, maar later hebben ze mijn beslissingen geaccepteerd. Het is tenslotte mijn lichaam.”

Wanneer (en hoe) heb je het verteld?

“Ik had ze rond mijn tiende al aangegeven me niet thuis te voelen in mijn lichaam. En ik droeg ‘jongenskleding’ en knipte mijn haar zo kort mogelijk. Ik speelde ook nooit met Barbies en ging liever voetballen met jongens uit mijn klas. Die zogenaamde meisjesdingen vond ik niets.”

Wat is er veranderd?

“Tja, mijn gender voor anderen. Ik heb me altijd zo gevoeld, maar voor anderen kan het een schok zijn. Het is na de transitie van vrouw naar man wel fijner, want je bent eindelijk tevreden met je lichaam. Het is vervelend als de mensen die ik al lang ken mij ‘zij’ noemen inplaats van ‘hij’. Die mensen zeggen meesta:l “Voor mij ben je nog een meisje,” en dat is echt vervelend.”

47 47


Cato, 14 jaar Wat is je seksualiteit?

“Ik ben biseksueel, ik val dus op vrouwen en mannen. Sommige verwarren dat met panseksueel, maar ik val dus niet op alles.”

Hoe kwam je erachter?

“In groep zeven vond ik een meisje leuk. Sowieso vond ik meisjes toen leuker dan jongens, maar ik vond jongens ook leuk. Eerst wist ik nog niet wat biseksueel was. Aan het einde van groep acht kwam ik erachter dat ik biseksueel was.”

Wat waren de reacties van je ouders toen je uit de kast kwam?

“Eerst hadden ze nog geen flauw idee dat ik biseksueel was. Gelukkig hadden ze me altijd verteld dat ze me zouden accepteren. Ongeacht welke gender of seksualiteit ik aan zou nemen. Dat is fijn om te weten.”

Wanneer (en hoe) heb je het verteld?

“Ik ben recent uit de kast gekomen via mijn familiechat op WhatsApp. Ik deelde een biseksuele meme, die ze natuurlijk de tip gaf dat ik natuurlijk biseksueel was. Mijn zus, broer en vader hadden het berichtje allemaal gezien en feliciteerden me. Mijnn moeder lag toen rustig te slapen.”

Wat is er veranderd?

“Veel mensen boeit het niet echt. Ik had verwachthet mensen er meer van zouden vinden, dat ik uit de ben als biseksueel. Mensen kijken wel een beetje anders naar me, maar op een goede manier. Het is ook fijn dat ik het niet meer geheim hoef te houden. Dat is een grote opluchting. “

Lisa*, 16 jaar Wat is je seksualiteit?

“Ik ben panseksueel en val dus op pannen. Nee, grapje; ik val op alle seksualiteiten. Dus op jongens, meisjes en alles wat er tussenin zit en mensen die geen gender hebben.”

Hoe kwam je erachter?

“Ik gaf nooit om iemand’s gender en ik heb van jongs af aan geleerd dat het niet uitmaakt of je hetero bent of niet. Eerst dacht ik dat ik lesbisch of biseksueel was. Uiteindelijk rond de tweede van de middelbare school kwam ik er via Google achter dat ik panseksueel ben.”

Wat waren de reacties van je ouders toen je uit de kast kwam?

“Zoals ik al zei, ze steunen me met mijn keuzes en ze vonden het niet erg toen ik uit de kast kwam als panseksueel. Ik was wel nerveus om het tegen ze te zeggen. Het is tenslotte niet het makkelijkste om aan tafel te brengen.”

Wanneer (en hoe) had je het verteld?

“Ik vertelde het pas aan het begin derde klas, toen ik me er honderd procent zeker bij voelde en eindelijk de moed had verzameld om het te delen. Mijn beste vriendinnen wisten het natuurlijk al lang. Hun steun was zeker fijn.”

Wat is er veranderd?

“Nu heb ik natuurlijk meer mogelijkheden in daten. Mensen weten nu dat ik op alle seksualiteiten val. Soms krijg ik er wel kritiek of nare opmerkingen op.Zoals: “Val je dan ook op dieren?” Die neem ik niet serieus, het is gewoon flauw.”

48WHO RUN THE WORLD? meiden met smaak