Page 1


Psykedelisk rock - En introduktion samt lytteguide til musikgenren Du kender det sikkert. Du hører om en musikgenre, men aner ikke hvad genren dækker over og hvilke albums der bør checkes ud. Denne folder giver dig et indblik i genren og guider dig igennem dens milepæle. Under hvert album er der et link, så du kan downloade og høre albummet gratis på BibZoom.dk. Rigtig god fornøjelse! Tekst: Claus Rosenblad / HvidovreBibliotekerne Layout: Niels Mark Front-cover illustration : Boywhoturnedtostone


Kilde: Androgynous Noel

Psykedelisk rock - En introduktion til genren Vi er i USA i midttresserne. Stoffer og hippie-livstil er så småt ved at indtage musikmiljøet. Selv de pæne engelske drenge i the Beatles ryger med på unoderne, samtidig med at Brian Wilson fra Beach Boys skriver sine bedste sange på syre. LSD'en gør nemlig noget ved musikerne og udvider deres bevidsthedsopfattelse, så de skriver sange, der bryder alle grænser og overtræder alle regler for populærmusik. Især miljøet omkring San Francisco var styrende for den ny bølge af psykedelisk rock fra 1966 og frem, men også andre steder, som f.eks. i Texas, blev der skrevet musikhistorie med bandet 13th Floor Elevators og den karismatiske frontfigur Roky Erickson. Musikgenren bar især præg af inspirationen fra den orientalske kultur, men byggede også på den amerikanske folkrock såsom the Byrds og Love og på jazz som hos bandet Spirit. Også fascinationen for de nye elektroniske instrumenter gjorde sit indtog som hos den mystiske duo Silver Apples. Nedenfor finder I en væsentlig men dog langt fra udtømmende liste til den amerikanske psykedeliske rock i sidste halvdel af 60'erne. God fornøjelse med (musik)indtagelsen!


Essentielle albums

Jefferson Airplane : After Bathing At Baxter's (Udgivelsesår: 1967) Et helt uundgåeligt band i denne sammenhæng. Dette er deres 3. album fra 1967 og den vel nok mest psykedeliske. Tidligere samme år havde de haft store hits med “White Rabbit” og “Somebody to Love”.

Love: Forever Changes (Udgivelsesår: 1967) Regnes af mange for at være det bedste album nogensinde. Jeg er enig. Lyt med og måske vil det også ændre dig..

Lyt til musikken

Lyt til musikken

The Electric Prunes: Underground (Udgivelsesår: 1967) Bandet brød igennem med singlen “I Had too Much to Dream Last Night”, men her er deres anden lp fra 1967. Et mørkt og psykedelisk mesterværk.

The West Coast Pop Art Experimental Band: Vol. 2 (Udgivelsesår: 1967) En sær, dybt original men mediesky gruppe fra L.A. med Michael Lloyd og Bob Markley i front. Deres anden lp. Et helstøbt værk bl.a med den fantastiske “Smell of Incense”.

Lyt til musikken

Lyt til musikken


Essentielle albums

The Byrds: The Notorious Byrd Brothers (Udgivelsesår: 1968) Byrds var et af de mest fremtrædende bands i USA i 60'erne. Her når de nye højder med et psykedelisk country-folk-mesterværk uden sidestykke!

Phulph: Phluph (Udgivelsesår: 1968) En del af den såkaldte Boston Sound i 1968. Ude på Verve. Samme pladeselskab som Velvet Underground og Mothers of Invention, men i dag en glemt og dog overset lille perle.

Lyt til musikken

Lyt til musikken

Kaleidoscope: Side Trips (Udgivelsesår: 1967) Et helt unikt band. Psykedelisk folkrock med orientalsk raga-inspiration.

Grateful Dead: Anthem of the Sun (Udgivelsesår: 1968) Et af de helt store bands med Jerry Garcia i front. Bedst kendt for sine alenlange koncerter, men her deres anden studieudgivelse, som mildt sagt er meget psykedelisk! Fra 1968.

Lyt til musikken

Lyt til musikken


Essentielle albums

Velvet Underground & Nico (Udgivelsesår: 1967) Det kan diskuteres, om denne milepæl inden for rockmusikken er psykedelisk, men stoffer har Lou Reed og co. i hvert fald ikke sparet på under optagelserne. Skal vi ikke bare sige "syret"?

Spirit: Spirit (Udgivelsesår: 1968) Jazzet, progressiv og i det hele taget en yderst velspillet og interessant plade. Bandets debut fra 1968.

Lyt til musikken

Lyt til musikken

Clear Light: Clear Light (Udgivelsesår: 1967) Ude på samme selskab som Love og the Doors. Et lille band, som ikke blev til noget stort men ikke desto mindre udgav en rigtig fin og melodiøs plade indenfor genren.

Silver Apples: Silver Apples (Udgivelsesår: 1968) En højst original elektronisk duo. En trommeslager backet op af en hjemmebygget synthesizer "The Simeon". Helt bestemt det største kultnavn på denne liste.

Lyt til musikken

Lyt til musikken

Download - hvordan gør jeg? For at kunne downloade skal du bruge cpr-nr. samt pin-koden, du bruger på biblioteket. Har du ikke en pin-kode, kan du tage ned på det lokale bibliotek og få een.


Profile for Bibzoom Lytteguides

Psykedelisk rock: En guide til musikgenren  

En introduktion til den psykedeliske rock genre samt en liste over album-milepæle inkl. link til download af samtlige albums.

Psykedelisk rock: En guide til musikgenren  

En introduktion til den psykedeliske rock genre samt en liste over album-milepæle inkl. link til download af samtlige albums.

Advertisement