Page 1

BIBLIOTEKERNES DIGITALE MUSIKTJENESTE


BIBZOOM LYTTEGUIDE TEKST: JENS LAIGAARD CLAUS TEGLGAARD MADSEN TØNDER FESTIVAL LAYOUT: JENS HJØRNE REDAKTION: NIELS MARK


Velkommen til den 40. Tønder Festival. 40 år i folkemusikkens tjeneste. Af alle landets musikfestivaler er Tønder Festival den hyggeligste. Publikum tæller højst 10.000. Der er en tilbagelænet, intim stemning. Man er ikke kommet for at blive set, men for at høre musik, som er ligetil og handler om de vigtige ting i livet. Og musikerne er ikke internationale blærerøve, men gedigne håndværkere. De er heller ikke kommet for at blive set, men for at synge enkle sange om store følelser. Tønder Festivalen er en af de mest respekterede i Europa, når det gælder folkemusik. Derfor kan arrangørerne år efter år trække de største navne til og supplere med en frodig underskov af nye talenter. Disse sensommerdage syder Tønder af musik. Irsk, skotsk og canadisk folkemusik, cajun, blues, indiefolk, americana, dansk folk og international folk- og rootsmusik af høj klasse. For 40 år siden, spredte tonerne fra den første Tønder Festival sig fra den gamle vandmølle ved Vidåen. Meget vand er løbet forbi siden, og hvad der begyndte som en slags byfest har med årene udviklet sig til en musikfestival, som er kendt, respekteret og elsket i store dele af verden. Vi ønsker alle en rigtig god festival!


Kendetegnet for Tønder Festivalen er den brede vifte af genrer inden for folk- og rootsmusik der kan opleves i løbet af festivaldagene. Den amerikanske folkemusik er også repræsenteret i mange forskellige afskygninger på dette års Tønder Festival. Du har mulighed for at opleve nogle af de forskellige stilarter, som er indbegrebet af folkemusik fra forskellige dele af Amerika. I denne guide kan du bl.a. læse om et udvalg af de spændende amerikanske navne der kan opleves under årets festival. AMERIKANSK FOLKEMUSIK Den amerikanske folkemusik dækker efterhånden over mange subgenrer og har haft indflydelse på mange musikgenrer lige fra jazz til rock’n’roll. Den bygger på den folkemusiktradition som de europæiske indvandrere tog med sig til Amerika, og har derfor udspring i mange forskellige landes traditioner. Musikerne er gennem tiden blevet inspireret af hinanden og har skabt nye typer af folkemusik, eller videreudviklet deres egen. I år er det især folkemusik med rod i de franske og engelske indvandrere der er i fokus, blandt andet cajun- og old-timey musikken.


CAJUN Cajunmusik har rod i musikken fra de franske indvandrere i Nordøstamerika, i området omkring Nova Scotia. I 1755 var der en stor gruppe franske indvandrere, der flyttede fra Nova Scotia til Louisiana, og tog deres musiktraditioner med sig. Disse traditioner blev blandet med musikken fra de engelske indvandrere og de sortes musiktraditioner. Ud af dette mix opstod cajunmusikken. Den tidlige cajunmusik var mest vokalmusik, franske ballader og drikkeviser. Med indflydelsen fra de andre indvandrere blev der tilsat instrumenter hvoraf det mest populære var violinen. Senere kom harmonikaen til og udkonkurrerede violinen som det førende instrument. Man tilførte musikken forskellige rytmer inspireret af de sorte. Senere blev musikken udvidet med synkoperede caribiske beats fra Saint-Domingue, reels og squaredance fra de britiske indvandrere, samt guitar fra de spanske indvandrere. I 1930 gik flere cajunbands væk fra harmonikaen og havde fokus på strengeinstrumenterne, så det kom til at lyde mere som country. Gennem tiden har cajunmusikken udviklet sig i mange forskellige retninger. En del af de nyere cajunbands er dog begyndt at gå mere tilbage i tiden og genopdage det traditionelle cajunmusik.

LYT PÅ BIBZOOM

OLD-TIMEY Old-timey er nok en af de ældste typer folkemusik fra Amerika, hvis man ser bort fra indianernes musik. Musikken har rødder i britisk, irsk og afrikansk musik, og ligesom cajunmusikken har old-timey taget mange forskellige stilarter til sig og har udviklet sig gennem tiden. Old-timey bliver spillet på et bredt udsnit af strengeinstrumenter. Det er som regel violinen der er hovedinstrumentet. Det var også violinen der var det første instrument man brugte til genren. I det 19. århundrede fik violinen følgeskab af banjoen, og herefter kom guitaren, mandolinen og bassen til. Old-timey musikken er udbredt i store dele af Amerika og har forskellige regionale kendetegn. Både old-timey og cajun musikken bygger på dansemusik der blev spillet til baller og fester, så du kan med god samvittighed finde danseskoene frem, når du på årets festival går på opdagelse i de gamle musiktraditioner. HVILKE NAVNE SKAL OPLEVES PÅ ÅRETS TØNDER FESTIVAL? På årets Tønder Festival er det især Dirk Powell & Cedric Watson samt Joel Savoy, Jesse Lége and the Cajun Country Revival du skal nå at høre, hvis du vil lytte til virkelig god cajun musik. Hvis du vil høre et af de bedste bud på old-timey fra den amerikanske vestkyst, skal du ikke gå glip af Foghorn Stringband. Endelig er der old-timey fra Canada med Sheesham and Lotus & Son, der leder tankerne hen på det vilde vesten, og Le Vent Du Nord der spiller en særlig variant af old-timey fra Quebec med rødder i den skotske musik.


MARTHA WAINWRIGHT (CAN) Sangskriveren Martha Wainwright kan inderlighedens kunst, men hun kan også være sprælsk, hudløst ærlig, forførende, skrøbelig, skarp og fuld af en humor. Hun tager os med igennem hele registret, og for hende synes scenen at være et fristed. Her er hun helt sig selv, ligesom hendes mor og moster, Kate og Anna McGarrigle i øvrigt altid var. Martha og hendes bror Rufus Wainwright er usædvanligt musikalske, hvis man kan gradbøje den slags. Som børn af sangskriverne Kate McGarrigle og Loudon Wainwright III er de vokset op midt i musikken og var scenevante fra barneårene. Glæd jer til Martha Wainwright, hvis musikalske baggrund går langt tilbage ad de samme veje som festivalens. Men Martha peger ligeså meget fremad med sin nutidige stil.

LYT PÅ BIBZOOM


JULIE FOWLIS (SCO) Det er et af tidens hotte navne, Tønder Festivalen har fået en aftale med. Den 34-årige sangerinde og multi-instrumentalist Julie Fowlis er på toppen i øjeblikket og har netop udgivet et nyt album. Julie Fowlis synger på gælisk og er en fornem repræsentant for den gælisk/skotske traditionsmusik. Hun er vokset op helt ude ved North Uist på Hebriderne, kulturen har hun fået ind fra en tidlig alder. Julie Fowlis udgav sit første album i 2005 og har siden vundet talrige priser, blandt andet ”Folk Singer of The Year” (BBC) i 2008.

LYT PÅ BIBZOOM STEVE EARLE (USA) Steve Earle har siden gennembrudsalbummet ”Guitartown” i 1986 stået for en sublim blanding af country, folk og rock, hvor vrede guitarriffs, episke fortællinger og smægtende kærlighedssange lever side om side. Den 59-årige amerikanske sanger, sangskriver og guitarist er en af de mest markante stemmer i americanagenren og et stort forbillede for andre sangskrivere. Steve Earles ”outlaw”-status er legendarisk, men han er først og fremmest en formidabel historiefortæller og utrolig karismatisk. Han kan sætte en scene og formidle det væsentlige. Det bliver et velkomment og glædeligt gensyn med Steve Earle, der besøgte Tønder Festivalen i 2006.

LYT PÅ BIBZOOM


FOGHORN STRINGBAND (USA) Kendetegnende for Foghorn Stringbands lyd er de tætte vokalharmonier med minimal brug af mikrofoner. Det er friskt, folkeligt og meget landligt amerikansk. Deres egne sange er skrevet, som man kun kan med et indgående kendskab til traditionen. En fornyet ”oldtimey”-interesse ses blandt det unge publikum i USA, og Foghorn er kendt som et af de bedste bands på den scene. Klauder og Lind har også optrådt i Dirk Powells band, og der skal nok blive spillet en del på tværs, når de to bands gæster Tønder.

LYT PÅ BIBZOOM THE CHIEFTAINS (IRL) Der er gået mere end 50 år, siden Paddy Moloney samlede The Chieftains i Dublin. Anerkendelsen kom hurtigt, men der skulle alligevel gå en halv snes år, før Chieftains, efter en legendarisk koncert i Londons Albert Hall, blev professionelle og kastede sig ud i de lange turnéer og store koncerter. Listen af musikalske partnere er alenlang: Fra Pavarotti til Stones, fra Willie Nelson til Meryl Streep, og, mere indgående, Van Morrison, Ry Cooder og Carlos Núnez. I de senere år er Chieftains blevet reduceret til kvartetten Paddy Moloney, Kevin Conneff, Matt Molloy og Séan Keane.

LYT PÅ BIBZOOM


HAYES CARLL (USA) Sammen med sangskrivere som Robert Earl Keen og Ryan Bingham bærer Hayes Carll de texanske outlaw-traditioner videre. Der er langt til de polerede rhinsten og hvide cowboyhatte i Nashville, når Hayes Carll går på scenen med sin gennemtæskede Gibson-guitar. Han er musikalsk en del mere på bølgelængde med Steve Earle, som jo også kommer til Tønder i år, og med John Prine og Townes van Zandt. Lyt til Hayes Carlls ord, han er en rigtig morsom mand.

LYT PÅ BIBZOOM

THE LONE BELLOW (USA) Med enorme, kraftfulde vokalharmonier og en rå folk-tone ser The Lone Bellow ud til at være på vej mod de højder, som The Lumineers, The Civil Wars og Shovel & Rope har nået i USA. Gruppen er dannet omkring Zach Williams, som valgte musikken på et tidspunkt i sit liv, da han kom ud i en krise efter sin kones rideulykke. Sidste år udgav The Lone Bellow den selvbetitlede debut, der fik gode anmeldelser i blandt andet The Rolling Stone og desuden nåede en god placering på Billboards Top 200. Et spændende nyt amerikansk band med en lovende fremtid og et stærkt sceneshow. Mon ikke en del vil tænke tilbage til 2011, da The Avett Brothers første gang indtog festivalen.

LYT PÅ BIBZOOM


BIBZOOM PÅ

FACEBOOK Nyheder, konkurrencer, guides, support og meget mere...

PRØV BIBZOOM RADIO HØR MUSIKKEN FRA TØNDER FESTIVAL PÅ DIN SMARTHONE ELLER TABLET

BIBZOOM RADIO KAN DOWNLOADES I APP STORE OG GOOGLE PLAY


ALAN DOYLE BAND (CAN) I godt tyve år har Alan Doyle stået i spidsen for det canadiske power-folk band Great Big Sea. Nu er Alan Doyle klar til at tage på turné med solo-debuten ”Boy on Bridge”. På albummet, der er indspillet og produceret i Nashville, får Alan Doyle afløb for en mangeårig drøm om at arbejde med country kombineret med et energisk rockudtryk. Alt sammen med det folky touch, der har givet Alan Doyle og Great Big Sea et stort og dedikeret publikum. I Tønder har Alan Doyle selskab af yderst kompetente musikere.

LYT PÅ BIBZOOM DEER TICK (USA) De tilhører toppen af ny amerikansk country-rebel-rootsrock. Deer Tick, der kommer fra Rhode Island i USA, er ligesom The Avett Brothers en del af den bølge af nytænkende americana-bevidste rockbands, der de senere år har væltet koncertsale og festivaler. Lydbilledet strækker sig fra den kompromisløse outlaw-rock’n’roll til følsomme countrysange. Bandets femte album er ”Negativity” fra efteråret 2013. Sangene på albummet afspejler råt for usødet John McCauleys problemer med alkohol, stoffer og et brudt forhold. Samt ikke mindst livet på landevejen, for Deer Tick har turneret heftigt i USA, Canada og Europa.

LYT PÅ BIBZOOM


SARAH LEE GUTHRIE & JOHNNY IRION (USA)

LYT PÅ BIBZOOM

Tønder Festival er en hjemmebane for Sarah Lee Guthrie & Johnny Irion. Sarah Lee kom som 20-årig til Tønder første gang i 1999 med sin far, Arlo Guthrie. Den oplevelse var medvirkende til at hun tog en stor beslutning, nemlig at blive musiker og dermed fortsætte linjen i familien. Efter en kort periode som solist mødte hun Johnny Irion, der kom fra rock- og bluesmusikken. Selv om duoen har bevæget sig længere væk fra folkemusikken, fletter Guthrie og Irion stadig sange af Sarah Lees bedstefar Woody Guthrie med ind i koncerterne.

HUDSON TAYLOR (IRL) Det sker ikke ofte, at Tønder Festivalen booker samme band tre år i træk. Men mange vil blive meget glade, når HudsonTaylor og deres band på trods af travlhed kommer tilbage for at spille og råhygge sig overalt på festivalen. Bandets første hele album udkommer i september måned. Det tegner bestemt til succes for HudsonTaylor. Brødrene Harry og Alfie Hudson-Taylor (20 og 22 år) fra Dublin har allerede stor erfaring med at optræde, de skriver meget iørefaldende musik og gode, vedkommende tekster, og så har de en ganske særlig charme på scenen, sprudler af ægte spille- og sangglæde, og stemmerne klinger godt sammen. HudsonTaylor rammer et meget bredt publikum.

LYT PÅ BIBZOOM


HØR MUSIKKEN FRA TØNDER FESTIVAL PÅ DIN SMARTPHONE ELLER TABLET

BIBZOOM RADIO KAN DOWNLOADES I APP STORE OG GOOGLE PLAY


DER FINDES IKKE MANGE PLADEBUTIKKER MERE, MEN MILLSTREAM RECORDS ER EN UNDTAGELSE. DET ER GANSKE ENKELT ET STYKKE KULTURHISTORIE OG EN MODERNE MUSIKBUTIK I ÉN OG SAMME SKIKKELSE. Millstream har eksisteret siden 1986 og blev skabt af Tønder Festivalen. Det er Danmarks førende – og eneste – musikbutik og postordreservice for folk- og rootsmusik. En specialbutik med alt, hvad hjertet kan begære af musik med rødder. Omkring 8.000 cd’er, lp’er og dvd’er. Her er ”handmade music” i alle afskygninger – fra akustisk folk til singer-songwritere, fra spillemandsmusik til irske sangerinder, fra Hank Williams og andre countrylegender til alskens cajun og blues, fra sækkepiber til LPer med The Lumineers, fra middelalderviser til Tom Morello. Millstream Records sætter en ære i at vide noget om musikken. Besøg dem under festivalen og find, hvad du søger. Eller find butikken på nettet: www.millstream.dk

MILLSTREAM RECORDS Vestergade 80, 1 sal 6270 Tønder Tlf. 74 72 46 80 e-mail: info@millstream.dk

FESTIVALBUTIKKENS ÅBNINGSTIDER Torsdag 12.00 - 19.00 Fredag 10.00 - 19.00 Lørdag 9.00 - 19.00 Søndag 9.00 - 18.00 - plus salg fra boden midt på festivalpladsen

WWW.MILLSTREAM.DK BIBLIOTEKERNES DIGITALE MUSIKTJENESTE


SHEESHAM AND LOTUS & ‘SON (USA) Det engelske fRoots Magazine kaldte dem ”vidunderlige old-time-stilister”. Sheesham and Lotus & ’Son kommer fra Toronto i Canada, og trioen gav anledning til tabte underkæber, da den internationale konference- og showcase-festival Folk Alliance kom forbi hjembyen. Stilen er heftig oldtime/jugband og hokum spillet på violin, jødeharpe, mundharpe, banjo og sousafon. Med et stærkt visuelt udtryk ledes tankerne hen på gøglere og mirakelmagere fra det vilde vesten, men med legende arrangementer og en medrivende performance,opdaterer Sheesham and Lotus & ’Son rødderne til et gedigent, håndspillet 2014-udtryk.


HABADEKUK (DK) Otte mand høj med godt gang i polkaer, jigs og rytmisk opfindsomhed. Habadekuk tager sig kærligt af den danske spillemandsmusik og blander den med eksotiske rytmer, jazz og meget andet. Repertoiret er både gamle melodier fra Thy, Fanø, Læsø og andre danske egne med stærke folkemusiktraditioner og helt nye kompositioner. De otte musikere er garvede gutter på den danske folkemusikscene og er også stærkt på vej frem i udlandet. Adskillige priser er det blevet til, og i år modtager Habadekuk ”Den Danske Folkemusikpris”.


FOLKEKLUBBEN (DK) Tre x charme på scenen. Folkeklubben har med rekordfart indtaget landet og er røget helt op på popularitetsbarometeret. Danske tekster med bid, ironi og humor, en forsanger med glimt i øjet og eminent sans for at snakke med, og ikke bare til publikum, samt et akustisk setup i den minimale afdeling. To guitarer, vokaler samt lidt slagtøj, så er de kørende. ”Folkpop på dansk popsang til den tænkende hjerne og det bankende hjerte,” skriver bandet selv på deres hjemmeside.


BIBZOOM NYHEDER

FÅ BIBZOOM NYHEDSBREV Få anmeldelser, nyheder, anbefalinger, guides og meget andet godt fra bibzoom direkte på din smartphone eller i din mailboks

TILMELD BIBZOOM NYHEDSBREV

E

Tilmelding sker via tilmeldingsformular på bibzoom facebookside (adgang for alle)


BIBZOOM UNSIGNED

FÅ UDGIVET DIN MUSIK Mangler du en pladekontrakt? Bibzoom distribuerer og promoverer gerne din musik... og betaler dig, naturligvis...

LÆS HVORDAN PÅ BIBZOOM bibzoom.dk/unsigned


BIBZOOM BIBLIOTEKERNES DIGITALE MUSIKTJENESTE DOWNLOAD FRIT INGEN REKLAMER INTET ABONNEMENT NYHEDER OG ANBEFALINGER ORGANISÉR DIN MUSIK

DOWNLOAD PROGRAMMET PÅ BIBZOOM.DK

BIBZOOM LYTTEGUIDES Bibzoom guider dig kyndigt gennem festivaler, begivenheder, bands og musikgenrer. Med Bibzoom som redaktion skriver en gruppe musikfaglige ildsjæle fra de danske biblioteker dig vej gennem musikjunglen og giver dig tips til godbidder, nyskabelser, sikre satsninger, og meget mere fra musikkens forunderlige verden.

Tønder Festival 2014  

Guide til Tønder Festival 2014

Tønder Festival 2014  

Guide til Tønder Festival 2014

Advertisement