Page 1

Vinyetes al voltant de les malalties mentals i la diversitat funcional


Abadia, Ximo

El viaje de Jan Madrid: Diabolo, 2011 56 pàg. Sordesa

Jan és un nen sord que té un amic invisible que viu a l’armari, un conill agorafòbic i una casa en un arbre. Una sèrie de circumstàncies el portaran a emprendre un viatge. La història és senzilla i els personatges pintorescs, però el resultat en conjunt és entranyable.


Almendros, Felipe

Rest in peace Barcelona : Mondadori, 2011 200 pàg. Depressió

Des d’un punt de vista íntim i personal, Felipe Almendros desvela a través de traços erràtics i minimalistes la seva odissea personal per superar una depressió i agorafòbia a les que s’uneixen la mort del seu pare i la malaltia de la seva germana. Relat cru i ple de sentiment on l’autor es despulla i es llença a pit descobert a treure les seves pors a través d’aquesta obra.


Capacés, Guillermo

Los bosques de Upsala Alacant : Edicions de Ponent, 2015 132 pàg. Depressió Los bosques de Upsala és la història de Julio i Elena. Ella pateix una profunda depressió i considera que la seva vida ha deixat de tenir sentit. Ell l’estima amb tota la seva ànima i farà tot el que estigui al seu abast per evitar que doni el pas final. A partir d’aquest moment assistim a la desesperació i angoixa d’un home que constata a diari com la persona a qui estima no vol viure. Pot posar barreres físiques.. Però fins quan pot retenir a una persona que només vol submergir-se a l’abisme.


Cavolo, Ricardo

El desorganismo de Daniel Johnston Alacant: Edicions de Ponent, 2013 101 pàg. Esquizofrènia - Trastorn bipolar

Aquesta obra és una aproximació a la biografia de Daniel Johnston, un músic de culte de la cultura nord-americana. Johnston té esquizofrènia i trastorn bipolar que l’ha condicionat des de l’adolescència. A això s’hi ha de sumar una visió apocalíptica entre el bé i el mal que marca la seva carrera artística musical i gràfica de dibuixant.


Carandini, Guillermo

El dia de la victoria Barcelona: Cómic de la victoria, 2013 172 pàg. Trastorn bipolar

El dia de la victoria és un còmic sobre la història del pare de l’autor que tenia trastorn bipolar. En les seves pàgines mostra la complexitat de combatre els estralls i els estigmes de la malaltia i la dificultat de l’acceptació per part dels malalts i les famílies. Tot això ho fa des d’un punt de vista optimista que farà veure al lector que es poden agafar forces d’allà on siguin per combatre-la.


Dillon, Glyn

El nao de Brown Barcelona: Norma, 2013 204 pàg. Trastorn obsessiu compulsiu Nao Brown pateix de trastorn obsessiu-compulsiu, té violentes obsessions macabres que l’obliguen a fer estranys titulars en la seva ment. El còmic mostra les relacions personals i familiars, la vida amorosa, la manera amb la què intenta superar les seves crisis, de la seva faceta més creativa com a artista, i fins i tot de la seva vida espiritual com budista.


Durán, Cristina; Giner Bou, Miguel A.

Una posibilidad entre mil Madrid: Sinsentido: 2009 126 pàg. Paràlisis cerebral

Una posibilidad entre mil és un còmic autobiogràfic on es relata les vivències d’uns pares, els autors, quan a la seva filla Laia se li diagnostica una paràlisi cerebral pocs dies després de néixer. Cristina Duran i Miguel A. Bou narren amb un to positiu i amb una impactant i tendra narrativa com fan front a aquesta possibilitat entre mil.


Durán, Cristina; Giner Bou, Miguel A.

Máquina de Efrén Madrid: Sinsentido: 2012 183 pàg. Paràlisis cerebral

La màquina de Efrén és la continuació de Una posibilidad entre mil. En aquesta ocasió els autors relaten el llarg procés d’adopció a Etiòpia de la seva filla Selam. I també podem veure els progressos que fa la Laia la seva filla gràcies als tractaments mèdics, els exercicis de Vojta i el pas per l’escola.


Forney, Ellen

Majareta : manía, depresión, Miguel Ángel y yo Barcelona: La Cúpula, 2014 248 pàg. Trastorn bipolar Ellen descobreix que és bipolar. Una malaltia que la porta a una gran mania i una forta depressió. Davant d’aquest descobriment, Ellen troba suport en la idea que els grans genis de l’art també eren bipolars i que la majoria de les seves obres mestres van ser creades en èpoques maníaques. En el còmic es pot veure com es tracta aquesta malaltia, les dificultats de trobar una medicació i els seus efectes.


Gallardo, Miguel

María y yo Bilbao: Astiberri, 2007 62 pàg. Autisme

Miguel Gallardo, un conegut dibuixant de còmics, comparteix amb els lectors la narració d’unes vacances a Gran Canaria amb la seva filla Maria de 14 anys que té autisme. És un relat original, ple d'humor, ironia i sinceritat sobre com conviure amb una discapacitat. Al 2010 es va realitzar un documental de l’adaptació del còmic.


Gallardo, Miguel

María cumple 20 años Bilbao: Astiberri, 2015 64 pàg. Autisme

7 anys després de la publicació de María y yo, Miguel Gallardo torna a mostrar la vida de la seva filla María que té 20 anys durant les vacances que comparteixen. La Maria ha canviat molt però encara fan coses que feien abans com fer nombroses llistes i punxar música. Aquest còmic mostra la relació especial entre pare i filla i la preocupació que Gallardo té pel futur.


Gusti

Mallko y papá Barcelona : Oceano Travesía, 2014 146 pàg. Síndrome de Down

Mallko y papà és el retrat d’una família que explica mitjançant entrevistes, dibuixos, reflexions i preguntes com esdevé la seva vida quotidiana quan s’han d’enfrontar a un fill amb síndrome de DownD’una manera molt propera i simpàtica fent servir el text manuscrit, la il·lustració, el còmic o la fotografia es va coneixent la rutina del Mallko, el que li agrada fer, com es relaciona amb els altres, les seves peculiaritats.


Lang, Noël

Downtown Madrid: Dibbuks, 2012 115 pàg. Síndrome de Down

Downtown va començar com una tira setmanal que es publicava al Facebook protagonitzada per Blo, un nen amb síndrome de Down. Després d’assolir un gran nombre de seguidors es va plasmar en paper. El Blo té quatre amics, tots amb síndrome de Down, que protagonitzen les tires que recorden a les de Mafalda o Peanuts.


Mandel, Lisa

El frenopático Bilbao : Astiberri, 2011 78 pàg. Malalties mentals

Lisa Mandel explora a Psiquiátrico l’ evolució dels hospitals per a malalts mentals a la segona meitat del segle XX. El seu interès li ve de família ja que la seva mare era infermera en un d’aquests centres. En el primer volum Frenopático es descriu el model francès per a malalts mentals als anys 60 com un sistema de reclusió on es realitzaven pràctiques inhumanes com l’electroshock o el mètode Sakel.


Mandel, Lisa

Crazy seventies Bilbao : Astiberri, 2014 96 pàg. Malalties mentals

En el segon volum de Psiquiátrico Crazy Seventies es relata la implementació de nous mètodes basats en la medicació, les teràpies de grup o el tracte més humà. Però malgrat tot, la perspectiva segueix sent crítica i es descriuen absurds del nou sistema o de la difícil adaptació dels malalts formats a la vella escola i diferents abusos. El resultat final d’aquests còmics resulta ser un compendi d’història mèdica i de costumisme tragicòmic.


Roca, Paco

Arrugas Bilbao: Astiberri, 2007 100 pàg. Malaltia d’Alzheimer L’Emilio, un antic executiu bancari, és internat en una residència d’ancians per la seva família després de patir una nova crisi d’Alzheimer. Allà, aprèn a conviure amb els seus nous companys i els cuidadors que els atenen. Paco Roca aborda a Arrugues temes delicats, fins ara escassament tractats en historieta, como són l’Alzheimer i la demència senil. I ho fa d’una manera intimista i sensible, amb algunes notes d’humor però sense caure en cap moment en la caricatura.


Sanz, Arnau

Albert contra Albert Alacant: Edicions de Ponent: 2013 120 pàg. Trastorn bipolar

Albert és el pare de l’autor, malalt de trastorn bipolar a causa de l’abús de les drogues i l’alcohol. Arnau, amb 27 anys s’haurà de fer càrrec del seu pare del qual havia estat distanciat. Així comença el procés de reconstrucció de la relació des d’una perspectiva inesperada i assumeix una maduresa per la qual no es trobava preparat.


VVAA

Cómic 21: viñetas sobre el síndrome de Down [Granada] : José Antonio Bautista, DL 2012 82 pàg. Síndrome de Down

Cómic 21 és un llibre solidari i coral en que a través de 32 històries es pretén donar a conèixer diferents experiències i etapes de la vida de gent que té síndrome de Down. A través de la pregunta feta al Twitter “col·laboraries en un llibret de còmic per a Asociación Síndrome de Down de Granada?” es van oferir més de 500 persones per a tirar endavant la creació d’aquest còmic


VVAA

Historias del olvido Palma de Mallorca : Dolmen, 2007 127 pàg. Malaltia d’Alzheimer Historias del Olvido es una mena de vides creuades dels nou personatges que la protagonitzen. A partir del seu repartiment variat es conforma una faula a mig camí entre el costumisme i el realisme màgic que arrenca amb la narració d’un dels mals més dolorosos de la societat com és l’Alzheimer. No es queda només en una denúncia sobre els que pateixen la malaltia i els qui els envolten, sinó que va més enllà donant peu a una història fantàstica que a vegades quasi toca el terror.


VVAA

Teresa Perales cómics [S.l.] : Fundación Telefónica, 2016 24 pàg. Discapacitat física

Teresa Perales és una nedadora paralímpica que té un palmarès de medalles comparable amb Michael Phelps. Aquest còmic dibuixat per 22 artistes punters espanyols mostra la Teresa Perales des dels seus diferents àmbits: la seva vida personal i professional i les seves idees.


Biblioteca Vilapicina i la Torre LLobeta Pl. Carmen Laforet, 11 08031 Barcelona Tel. 934 080 667 A/e. b.barcelona.vtl@diba.cat www.bcn.cat/bibvilapicina Horari Dilluns Dimarts 10 a 14 h i Dimecres 10 a 14 h i Dijous Divendres 10 a 14 h i Dissabte 10 a 14 h

16 a 20.30 h 16 a 20.30 h 16 a 20.30 h 16 a 20.30 h 16 a 20.30 h

Horari d’estiu (24 de juny al 24 de setembre): dissabtes tancat / agost tancat

Còmic i discapacitat 2016  

Guia bibliogràfica. Fons Biblioteca Vilapicina i la Torre Llobeta

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you