Page 1

CLAUS PER A LA CONSULTA DE MÚSICA AL CATÀLEG La cerca pel catàleg et permet saber si tenim un document en concret (llibre, CD, DVD, revista, ...), quins documets tenim d’un artista o autor, quants documents sobre un determinat tema, etc... i saber en quines biblioteques es troba disponible per a la seva consulta o préstec.

La consulta es pot fer sobre tot el conjunt del catàleg col·lectiu, o a les biblioteques d'una comarca, d'un municipi, d’un districte de la ciutat de Barcelona o d'un bibliobús, o bé limitar-la per tipus de document (música, pel·lícules, còmics, audiollibres, lletra gran i braille).

1


Consells de cerca A tenir en compte... Cerca per títol: Escriu el títol (sense l’article inicial). Cerca per l’autor o l’artista? : Escriu el cognom (o nom sol, si només fa servir un nom de pila) o el nom del grup (sense l’article). Cerca per tema? : Escriu el tema (en català). Si busques un document sobre un artista, escriu el cognom (o nom sol, si només fa servir un nom de pila) o el nom del grup (sense l’article). Si no trobes res sobre un tema, proba de repetir al cerca amb una altra paraula menys específic. Per exemple: si no trobes rockabilly, proba amb rock and roll. Cerca per paraula clau: Escriu la paraula, i et recuperarà tots els documents que tinguin aquesta paraula al títol, al nom de l’autor, a la matèria, ...

Majúscules i minúscules El catàleg no discrimina majúscules i minúscules. S'obtenen els mateixos resultats.

Accents Discrimina accents oberts i tancats. Les consultes d'una paraula amb accent només recuperen la coincidència exacta. La consulta sense accents recupera tot: paraules accentuades i les no accentuades.

Comodins * L'asterisc serveix per truncar les paraules reemplaçant qualsevol número de caràcters. Per exemple, music* trobarà com a resultats tots els temes des de “music-hall” fins a “música rock”. ? Podeu utilitzar el signe d'interrogació "?" per reemplaçar un sol caràcter a qualsevol posició d'una paraula. Per exemple, Anders?n trobarà "Andersen" i "Anderson".

2


Frases exactes (només en les cerques per paraula clau??) “ ” Les cometes serveixen per trobar frases exactes. Per exemple, “vall de núria”.

Operadors booleans Mitjançant els operadors AND, AND NOT, OR podeu combinar dos o més termes. •

AND: per trobar registres que continguin les dues paraules.

NOT: per trobar registres que continguin una paraula i no l'altra. És un tipus de cerca excloent.

OR: per trobar registres que continguin qualsevol de les paraules (és un mètode molt útil per a sinònims).

Limitar per camps Si limiteu per un camp, la cerca de les paraules indicades es realitzarà només en aquell camp.

Llegenda d’icones Audiollibre

Lletra gran

Base de dades

Llibre

Blu-ray

Llibre-e

Braille

LP

Casset

Mapa

CD

Música-e

Còmic

Partitura

Curs d'idiomes

Revista

3


DVD

Revista-e

Jocs

VHS

Làmina/fotografia

Vídeo-e

Lectura fàcil

Web

Com trobar els documents a la prestatgeria Quan hàgiu trobat el document que us interessa, a la pantalla us apareixerà la informació següent: •

La Localització, és a dir, a quina biblioteca de la Xarxa i a quina secció (infantil, magatzem, música i cinema, fons especial, ...) de la biblioteca el podeu trobar.

L’Estat, que us diu si està disponible per a la consulta o endur-vos-el en préstec, o bé si només es pot consultar a la biblioteca. Si està en préstec, us indica la data en què el tornaran.

4


Quan hàgiu decidit quin és l’exemplar que voleu agafar, cal que anoteu la Signatura que us indica la ubicació del document a les prestatgeries de la biblioteca per anar directament a buscar-lo. Si el document és un llibre o una revista i està en una altra biblioteca, podeu demanar que us el portin a la vostra mitjançant el servei de préstec interbibliotecari. Si està en préstec, podeu reservar-lo.

Com reservar un document Si us interessa un document i està prestat, el podeu reservar a través del catàleg (penseu que no es poden fer reserves d'exemplars disponibles o que tinguin estats especials). Cada usuari pot fer tantes reserves com vulgui.

Per a reservar un document, heu de seguir passos següents:

o Cerqueu el document al catàleg i cliqueu "Reservar document en préstec".

o També podeu fer la reserva des de la mateixa fitxa del document prement el botó "Reservar".

5


o A continuació el sistema us demanarà que us identifiqueu com a usuaris de la Xarxa: amb el vostre número de carnet de biblioteca i el vostre PIN (que serà la vostra data de naixement amb el format ddmmaaaa).

o Un cop validats, us mostrarà els exemplars que es poden reservar. Fixeu-vos en quina biblioteca es troben i l'estat del document (data de retorn i les reserves que ja té). Recordeu que les reserves s'han de passar a recollir a la biblioteca propietària del document.

6


o Marqueu l'exemplar que desitgeu reservar i premeu el botó "DEMANAR L'EXEMPLAR SELECCIONAT". o El catàleg us confirmarà que la reserva ha estat tramitada i us indicarà la biblioteca on haureu de recollir-la. La biblioteca us avisarà quan pugueu passar a recollir el document. RECORDEU : que els usuaris amb el carnet de biblioteca bloquejat no poden fer reserves i que els exemplars exclosos de préstec i disponibles que no es poden reservar.

7

Manual catàleg de música  

Manual de funcionament per a fer cerques de música al catàleg.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you