Page 1

Fars Gener de 2014


«Ningú no apaga mai un far. Hi ha coses que són constants, absolutes, com ara els corrents marins, les estacions de l’any o el fet que surt el sol cada matí. La llum d’un far és una d’aquestes coses. » El pare Mumin i el mar Tove Jansson

«Sólo el hombre del faro me hablaba de un mar distinto.» Yo vivía en el fin del mundo Ramón Trigo

Cada far té una història per explicar i això és precisament el què ens proposem en aquesta guia, donar-les a conèixer. Si algú us pregunta per històries que passin al voltant d’un far, potser us ve a la ment La pell freda, la pel·lícula Shutter Island o Al faro de Virginia Wolf, però hi ha moltes d’altres novel·les que tenen els fars com a element destacat. Els fars des del seu lloc privilegiat són testimoni d’històries que arriben del mar i de la terra. Estàtics i inalterables, la seva llum és necessària per treure els vaixells de problemes, per orientar-los, per evitar que s’estavellin contra les roques. Situats habitualment en llocs solitaris, inhòspits i de difícil accés, envoltats de boira, assotats pel vent o per la força d’un mar constant, són l’enclavament ideal per a històries de misteri. El seu potencial simbòlic és molt gran, potser per aquest motiu han estat triats per diversos escriptors com a escenari de les seves històries. Símbol doble: de la solidesa (permanència en mig del mar) i d’orientació (la llum com a guia), no només es mantenen inalterables, malgrat l’embat de les ones, sinó que són alguna cosa reconeixible enmig de la tempesta. Una curiositat només, diverses de les novel·les que apareixen en aquesta guia han estat premiades i més curiós encara, algunes d’elles presenten elements molt semblants: un far, un misteri que gira al seu voltant (un assassinat, una desaparició, un robatori) i la guerra com a teló de fons, o sinó fixeu-vos en els arguments de La noche más oscura, El Faro de la mujer ausente, Un año en el faro i El camí del far.

1


NOVEL·LES ESPINOSA, Albert. Si tu me dices ven lo dejo todo... pero dime ven. Barcelona : Grijalbo, 2011. N Esp En Dani es dedica a buscar nens desapareguts. Al mateix instant que la seva parella fa les maletes per abandonar-lo, rep una trucada de telèfon d'un pare que, desesperat, li demana ajuda. El cas el conduirà a Capri, illa on afloren records de la seva infantesa i de dos personatges que el van marcar per sempre: el Sr. Martín i en George. Retrobar-se amb el passat portarà en Dani a reflexionar sobre la seva vida, sobre la història d’amor amb la seva parella i sobre les coses que són de veritat importants. JAMES, P.D. El Faro. Barcelona: Bruguera, 2006. N Jam Combe Island, costa de Cornualles, antic marc de pirateries i comerç d’esclaus, s’ha convertit en lloc de repòs de personatges d’elit. Un paratge idíl·lic al que Adam Dalgliesh, detectiu-poeta, es reclamat per aclarir la mort de Nathan Oliver, escriptor de fama internacional, odiat per la resta de residents de l’illa. Una illa on trobem un doble perill: el de més assassinats i el d’un virus.

LÄCKBERG, Camilla. Los Vigilantes del faro. Madrid : Maeva, cop. 2013. N Lac Gråskär és l’illa del far, però a Fjällbacka tothom la coneix com l’illot de les Ombres, perquè la llegenda diu que qui hi mor, mai no abandona l’illa. L’Annie hi vivia de petita, i ara, anys més tard, s’hi ha establert de nou. Per això, quan la seva parella de joventut apareix assassinada en estranyes circumstàncies, totes les mirades apunten al far. Un cas ple d’intriga i secrets amagats que intentarà resoldre la intrèpida parella formada per Patrick Hedström i Erica Falck. Totes les ombres de l’illa seran sospitoses. LEHANE, Dennis. Shutter island. Barcelona: RBA, 2005. N Leh Estiu de 1954. L’agent federal Teddy Daniels arriba a Shutter Island, illa on es troba l’hospital Ashecliffe, un centre penitenciari per a malalts mentals. Junt al seu company, Chuck Aule, es proposa trobar una pacient desapareguda, una assassina anomenada Rachel Solando. Però en aquesta illa res és el què sembla: uns mètodes que possiblement incloguin l’experimentació amb drogues, proves quirúrgiques terribles… i el far de l’illa, que podria amagar secrets inconfessables.

2


RIERA, Miquel Àngel. Illa Flaubert. Barcelona : Destino, 1990. N Rie El protagonista, un professor de literatura, emprendrà una recerca de la soledat, com a única via per combatre el poder degradador del temps, que el durà finalment a refugiar-se en el far d'una illa abandonada i a assajar les provatures més diverses per combatre l'avanç irremeiable de la mort.

ROSMAN, Ann. La mujer del faro. Barcelona: Salamandra, 2010. N Ros Karin Adler espera l’ocasió d’iniciar el seu primer cas criminal. Per fi, quan en el vell far d’un illot de la pintoresca vila de Marstrand apareix un cadàver darrera d’un envà, la investigació cau en mans de Karin i del seu company, l’agent Folke.

ROVIRA CELMA, Àlex. La Llum d'Alexandria. Barcelona: Edicions 62, 2012. N Rov Xavier Costa, guionista radiofònic, veu interromput el seu gris dia a dia per una notícia sorprenent: Marcel Bellaiche, un vell amic de la universitat, ha aparegut mort al far de Finisterre. Viatger somiador i fill d’una família rica, Marcel s’havia especialitzat en manuscrits religiosos antics. Segons les fonts familiars, en el moment de la mort s’havia traslladat al far per dur a terme una investigació relacionada amb la biblioteca d’Alexandria. Tota la documentació, però, ha desaparegut. SÁNCHEZ PIÑOL, Albert. La Pell freda. Barcelona: La Campana, 2007. N San Quan el van desembarcar a la platja amb una xalupa, el va sorprendre que l'únic habitant de l'illa no sortís a rebre'l. Però aviat descobreix que apareixen cada nit molts visitants misteriosos i amenaçadors. Des d'aquest moment, la seva vida – que haurà de compartir amb el brutal Batís Caffó i Aneris, el de la pell freda– es converteix en una lluita frenètica amb ell mateix i amb els altres, on es barregen els sentiments de rebuig i de desig, de crueltat i d'amor, de por i d'esperança.

3


THEORIN, Johan. La Tormenta de nieve. Barcelona: Mondadori, 2011. N The Katrine i Joakim han abandonat la ciutat i s’han traslladat amb els seus fills a l’illa sueca de Öland, on han comprat la vella i senyorial casa de El Point, al costat del far. El seu idíl·lic retir es veu trencat quan troben el cadàver de Katrine a la platja. A partir d’aquell dia, Joakim haurà de lluitar per mantenir la lucidesa i ocupar-se dels seus fills.

WINTERSON, Jeanette. La Niña del faro. Barcelona: Lumen, 2005. N Win Un faroner cec i una nena òrfena… així podria començar un dels contes del senyor Pew, el faroner d’un remot poble d’Escòcia. Qui l’escolta és la petita Silver, que acaba de perdre la seva mare i guanyar un amic, un home enamorat de les paraules i disposat a explicar-li histories insòlites.

WOOLF, Virginia. Al faro. Barcelona: EDHASA, 2006. N Woo Basada en els records infantils dels estius que l’autora va passar a la costa de Cornualles i centrada en la figura d’una dona, la senyora Ramsay, Al faro (1927) gira al voltant del tema de la inexorabilitat del pas del temps i la contraposició entre l’ordre i el caos.

NOVEL·LES JUVENILS ALCOLEA SERRANO, Ana. La Noche más oscura. Madrid: Anaya, 2011. JN Alc Valeria i la seva mare viatgen a un lloc solitari i molt peculiar del nord de Noruega a passar les vacances i desconnectar de la rutina. Allà present i passat es barregen en els somnis de Valeria. Una història que va succeir durant l’ocupació nazi del país, un far enmig del mar i els ulls de Valeria com a nexe de la història.

VIII Premio Anaya de Literatura Infantil y Juvenil

4


FERNÁNDEZ SIFRES, David. El Faro de la mujer ausente. Zaragoza: Edelvives, 2011. JN Fer Hugo viatja a Normandia per fer un curs de francès. Allà coneixerà altres nois i noies europeus que seran els seus companys de classe. Una tarda, passejant prop del far del poble, presencia un fet terrible: una dona es assassinada per un soldat. Quan desperta, al matí següent, no sap si el que va presenciar fa ser real o un somni. Els seus nous amics l’ajudaran a descobrirho.

IX Premio Alandar de Narrativa Juvenil

MARTÍN NOGALES, José Luis. El Faro de los acantilados. Madrid: Anaya, 2013. JN Mar En un petit poble del nord, en plena Guerra Civil, un mestre ha desaparegut sense deixar rastre. Els seus alumnes, Blanca, Yago, Fátima i David, no es resignen a l’absència i emprenen la seva recerca. Un quadern amb escrits del mestre, els seus llibres amb anotacions, un plànol i el misteriós faroner aportaran pistes clau. A través dels llibres coneixeran la veritable vida del seu mestre.

MEABE, Miren Agur. Un año en el faro. Santa Marta de Tormes: Lóguez, 2008. JN Mea Jon arriba a Garraiceta, l’estiu de 1936, tot just començada la guerra. Passarà allà un any, a casa del seu tiet faroner. Al llarg d’aquest any veurà canviar la seva vida i el seu entorn. Coneixerà l’amor i l’odi, l’amistat i la traïció, les grandeses i misèries de l’ésser humà, així com el patiment i l’esperança del seu poble.

Premio Euskadi de Literatura Juvenil, 2007

SIENKIEWICZ, Henryk. El Faroner. Alzira: Germania, 2009. JN Sie El faroner Eso Skanwinski és un home vell. Un emigrant polonès que ha conegut el món, les guerres, els treballs forts, les desgràcies i les penes. És un home en el final de la seua vida. Una vida errant l’ha dut lluny, molt lluny de la seua terra natal. És un home vell que necessita calma, serenitat i assossec.

5


LLIBRES INFANTILS ANSSON, Tove. El Pare Mumin i el mar. Barcelona: La Galera, 2011. I*** Jan El pare Mumin i tota la seva família van a viure al far que hi ha en una illeta minúscula i rocosa. És un lloc tranquil i solitari, però quan es posen a explorar els voltants, els membres de la família van descobrint coses noves, divertides i sorprenents. La mare Mumin s'enyora de la casa de la vall i s'entreté fent un hortet, el petit trol Mumin coneix uns cavalls que surten de nit a córrer per la platja, i el pare... el pare intenta entendre com funciona l'illa!

BLIESENER, Klaus. Les Aventures dels detectius del far. Barcelona: Animallibres, 2008. I*** Bli Un fet insòlit converteix en Robert, la Sabina i en Carles, tres germans que estan de vacances en una illa, en autèntics detectius. Junts hauran de desvelar el secret que oculta una misteriosa làpida del cementiri, ajudar a resoldre una estranya desaparició i enfrontar-se al temible fantasma d’un llac.

RAYÓ I FERRER, Miquel. El camí del far. Barcelona: Edebé, 2005. I*** Ray En Miquelet ens recorda les seves vivències infantils en un poble petit de l’illa de Mallorca, quan era un nen inquiet i curiós que gairebé no entenia els odis que l’envoltaven. Acompanyats d’en Miquelet entrarem en un camp de presoners republicans que treballen al camí del far.

Premi Edebé de Literatura Infantil, 1999 TRIGO, Ramón. Yo vivía en el fin del mundo. Madrid: Edelvives, cop. 2007. I* Tri Una nena viu a la fi del món, tothom li diu que el món que hi ha més enllà dels límits de la seva terra, és ple de monstres i de foscor. Només l’home del far li parla d’un món diferent.

1r Premi del II Concurso Internacional de Álbum Infantil ilustrado "Biblioteca Insular. Cabildo de Gran Canaria", 2007

6


CÒMICS LE FLOC'H, Bruno. Tres destellos blancos. Rasquera: Ponent Mon, 2007. C Le F 1911. Un port pesquer a la vora de l’oceà on arriba un enginyer encarregat de dirigir la construcció d’un far en el mar. El jove inexpert, orgullós dels seus coneixements i del seu estatus, es mostra entusiasta. Està segur que la seva primera obra s’edificarà a bon ritme. Però es troba amb la indiferència dels natius del lloc i amb la fúria dels elements. Les obres s’eternitzen i la seva determinació s’ensorra, mentre a alta mar, els violents atacs de les ones destrueixen l’esbós del far.

Premio René Goscinny 2004

PRADO, Miguelanxo. Trazo de tiza. Barcelona: Norma, 2003. C Para Un far en mig de l’oceà. Una petita illa gairebé deshabitada. Uns personatges perduts que busquen sense trobar. Un relat fascinant i sorprenent que ens obliga a no perdre detall.

Millor Obra del Saló del Còmic de Barcelona, 1994

ROCA, Paco. El Faro. Bilbao: Astiberri, 2004. C Roc Francisco, un jove carrabiner republicà de disset anys, intenta creuar la frontera francesa. Ferit en la seva fugida, arriba a un vell far perdut en un solitari espigó. Telmo, l’ancià farer i únic habitant del lloc, l’acollirà. El farer és un tipus peculiar que viu en el seu propi món cuidant amb escrupolosa rutina un far ja inútil. Amb les seves històries d’aventurers lliures solcant mars perduts i descobrint llocs meravellosos, Telmo intenta tornar la il·lusió de viure al jove soldat. REYNÈS, Mathieu. La Memoria del agua. Barcelona: Norma, 2013. C Rey La petita Marion s’acaba de mudar amb la seva mare a la vella casa familiar de la costa. Allà descobrirà el passat de la seva familia i la història del seu avi, un mariner que va desaparèixer quan la seva mare encara era un nadó.

7


GUIES ESAIN, Guillermo. Rutas por los faros de España: en coche. Madrid: El Pais/Aguilar, 2008. 91(026)(46) Esa Cada far té una història per explicar, aquesta guia ens proposa 20 rutes per conèixer-les. La guia inclou mapes dels recorreguts, fitxes tècniques dels fars que descriuen el seu entorn i la seva història, així com informació útil per al viatger: localitats, platges, allotjaments, excursions, etc.

SOLER, Marc. Els Fars de Catalunya: un viatge sentimental per la costa. Barcelona: La Magrana, 2007. 725.3 Sol Els fars del litoral català tenen el seu origen durant el regnat d’Isabel II, a mitjan segle XIX. L’autor es planteja la seva història com un viatge a cavall entre el passat i el present. La història dels fars es contempla a través de les memòries dels projectes dels enginyers, així com dels llibres d’ordres i de servei dels faroners.

PEL·LÍCULES HONG, Sang-sou. En otro país. Barcelona: Cameo, 2013. DVD En o Una noia i la seva mare fugen a la ciutat costanera de Mohang per eludir els seus deutes. La noia comença a escriure un guió per a un curtmetratge que té com a protagonistes tres noies anomenades Anne. Les tres arriben a Mohang i allà reben l’ajuda de la propietària del motel on s’hostatgen i la d’un socorrista que vagabundeja per la platja.

MEDEM, Julio. Lucía y el sexo. Madrid: Sogepaq, 2002. DVD Luc Lucía treballa de cambrera a Madrid, allà coneix en Lorenzo, un jove escriptor amb qui estableix una relació plena de passió. Temps més tard, ell es troba la Belén, qui el conduirà a un camí perillós mentre aquest va escrivint una novel·la. Un dia en Lorenzo desapareix, i la Lucía decideix anar a refugiar-se a una tranquil·la illa mediterrània.

8


MIGNOGNA, Eduardo. El Faro del sur. Barcelona: Filmax, 2000. DVD Far Drama sentimental sobre dues orfes sense rumb en busca del seu lloc al món. En un vell far i en el seu amo hi troben la seva llar i la seva família.

SCORSESE, Martin. Shutter Island. Barcelona Vértice, 2010. DVD Shu Estiu de 1954. Els agents judicials Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) i Chuck Aule (Mark Ruffalo) són destinats a una remota illa del port de Boston per investigar la desaparició d’una perillosa assassina (Emily Mortimer) que estava reclosa a l’hospital psiquiàtric Ashecliffe. Aviat descobriran que el centre amaga molts secrets.

ALTRES COMES, Sílvia. Faro. Barcelona: Stres Music, 2006. CD 091.7COM Primer disc en solitari després d’un parèntesi de 7 anys. Proposta intimista que vol compartir amb el públic pensaments i emocions comunes com si fossin la mateixa llum d'aquest far: Faro, disc que va ser produït per Gonzalo Lasheras. Font: Wikipedia.

PRADOS, Emilio. Tiempo; Canciones del farero; Vuelta. Barcelona: Público, 2010. P 834 Pra Emilio Prados va publicar pocs llibres abans que esclatés la Guerra Civil a Espanya. D’ells, tres, Tiempo (1925), Canciones del farero (1926), i Vuelta (1927), el van donar a conèixer com a poeta que abordava la seva obra des d’un lirisme optimista, tot i que lleugerament abstracte, deixava fluir la llum I el color que el relaciona amb la tradició del romancer andalús.

9


RAMON-CORTÉS, Ferran. L'Illa dels 5 fars. Barcelona: RBA, 2005. 301.16 Ram Després d’oferir una conferència que li havia costat setmanes de preparació, el Ferran va sentir la decepció del fracàs. El seu missatge no havia arribat a l’auditori, i no podia entendre per què. Els 5 fars principals de l’illa de Menorca van donar la resposta a Ferran. Mentre els observava amb deteniment, va poder descobrir-ne el missatge, únic i irrepetible. Cadascun dels fars va revelar-li una de les 5 claus de la comunicació. VERNE, Jules. El Faro del fin del mundo. Barcelona: Smile Price, 2009. CD 6.VER 13 En una illa deshabitada de la Patagònia on es confonen els oceans Atlàntic i Pacífic, habita una colla de pirates dirigits pel terrible Kongre. Aquests pirates es dediquen a atacar els vaixells que encallen a la zona. El seu mode de vida es veu amenaçat quan el govern argentí envia tres persones per a construir i posar en funcionament un far. Els pirates maten a dues de les persones i deixen amb vida únicament al líder, Vázquez, que aconsegueix amagar-se.

Totes aquestes referències les pots trobar a la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona.

Servei de préstec Aquest servei ofereix la possibilitat de treure fins a 30 documents de la biblioteca: 15 llibres (fins a 3 de la mateixa temàtica) i revistes durant 30 dies 6 dvd durant 30 dies 9 altres documents (CD, CD-rom) durant 30 dies

10


Biblioteca Biblioteca Vapor Vell Ptge. Vapor Vell, 1. 08028 Barcelona Tel. 934 097 231 A/e. b.barcelona.vv@diba.cat Web: www.bcn.cat/bibvaporvell Xarxes socials: www.facebook.com/bibvaporvell http://twitter.com/bibvaporvell http://open.spotify.com/user/vaporvell www.musictecaris.org

Horari d’hivern Dilluns: 10 a 14 h i 16 a 21 h. Dimarts: 10 a 21 h Dimecres: 10 a 14 h i 16 a 21 h Dijous: 10 a 14 h i 16 a 21 h Divendres: 10 a 21 h Dissabte: 10 a 14 h i 16 a 21 h

Horari d’estiu (24 de juny al 24 de setembre): dissabtes tarda tancat

11

Fars  
Fars  

Guia de l'exposició "Fars", que selecciona obres que tenen un far com a escenari de les seves històries.

Advertisement