Page 1

Cinema Scandinavia 25 recente topfilms uit het hoge noorden

Zin in een (zwarte) komedie, een drama, thriller of toch liever wat experimenteler? De Scandinavische film heeft het allemaal!


Adam’s apples / Anders Thomas Jensen Skinhead Adam komt net uit de gevangenis. Met zijn maten wil hij opnieuw flink doorzakken en buitenlanders in elkaar rammen. Helaas voor Adam moet hij nog een alternatieve straf vervullen, in een afgelegen parochie onder begeleiding van Ivan. Deze naïeve en positief ingestelde maar humorloze geestelijke heeft van zijn parochie één groot, idyllisch rehabilitatiecentrum gemaakt. Als Ivan aan Adam vraagt wat hij hoopt te bereiken, schertst Adam dat hij een appeltaart zal bakken. Dat blijkt niet zo eenvoudig te zijn. Een morele fabel vermomd als zwarte komedie.

After the wedding / Susanne Bier Al bijna heel zijn leven zet Jacob Petersen (een uitstekende Mads Mikkelsen) zich in voor de arme straatkinderen in India. Zijn weeshuis wordt echter met sluiting bedreigd omwille van de te hoge kosten. Plots komt zakenman Jørgen met een genereus maar vreemd voorstel op de proppen: hij zal 4 miljoen dollar doneren als Jacob terug naar Denemarken vliegt om daar nog aan enkele andere voorwaarden te voldoen. Zo moet hij deelnemen aan het huwelijk van Jørgens dochter. Daar ontrafelt hij per ongeluk een familiegeheim dat betrekking heeft op zijn verleden en zijn verdere leven drastisch zal veranderen. Jacob wordt voor enkele grote morele dilemma’s geplaatst.

Anklaget / Jacob Jacob Thuesen In deze film volgen we het stel Nina en Henrik, die zich zorgen maken over hun veertienjarige tienerdochter Stine. Het kind doet zelden haar mond open, zodat haar ouders geen hoogte van haar krijgen. Een therapeut mag uitzoeken wat er aan de hand is. De klap komt hard aan als Stine beweert dat ze seksueel misbruikt is door haar vader. Spreekt ze de waarheid of moeten we Henrik geloven, die beweert onschuldig te zijn? Anklaget gaat op zoek naar de waarheid achter de aanklacht, maar interessanter is dat de film laat zien dat de beschuldiging van seksueel misbruik werkt als een fragmentatiebom. In één klap versplintert de vertrouwde wereld: Henrik wordt gearresteerd, Stine in een opvanghuis geplaatst en Nina piekert zich gek. Anklaget is een thriller, maar vooral een subtiel geobserveerd gezinsdrama over list en bedrog. (Bron: www.filmkrant.nl)

Breaking the waves / Lars von Trier Bess - een naïef, kinderlijk meisje dat gelooft dat ze in direct contact staat met God - is opgevoed in een streng religieuze Schotse plattelandsgemeenschap aan het begin van de jaren '70. Zij wordt verliefd op Jan, een arbeider op een olieplatform en man van de wereld. Tegen de wil van de dorpsgemeenschap in trouwen zij toch met elkaar. Na de gelukkige wittebroodsdagen moet haar man terug naar het olieplatform. Hij raakt betrokken bij een ernstig ongeluk en is volledig verlamd. Bess voelt zich schuldig en is zo mogelijk nog meer dan voor het ongeluk - bereid om alles voor haar man te doen. Als Jan haar vraagt om seksuele contacten met anderen aan te knopen en hem daarover te vertellen, doet ze dat, ook al betekent het dat ze een verschrikkelijk lot als paria in de puriteinse dorpsgemeenschap tegemoet gaat.

Bye Bye bye bluebird / Katrin Ottarsdóttir Opgroeien op de Faroër-eilanden is geen pretje, zoveel wordt wel duidelijk uit Katrin Ottarsdóttirs speelfilmdebuut. De Deense regisseuse die zelf op de eilandengroep opgroeide, maakte een roadmovie, die in Rotterdam een Tiger Award kreeg. Zonder moralisme of overdreven idolatrie voor haar heldinnen schetst de regisseuse in de heldere kleuren van hun neo-hippie outfits een aantal licht absurdistische toneeltjes. Dat de toeristische omzwervingen van de vriendinnen niet zo vrijblijvend zijn als ze op het eerste gezicht lijken, wordt duidelijk als blijkt dat Rannva en Barba naar hun geboortestreek teruggekeerd zijn om af te rekenen met hun verleden. Tijdens hun reis ontmoeten de meisjes het tragisch-komisch personage Rúni, een werkloze visser, in wie zij een lotgenoot ontdekken. Hij wordt hun chauffeur en de mooiste scènes van de film spelen zich in zijn auto af. Bye Bye Bluebird is een visueel erg attractieve, maar ook confronterende film


die laat zien dat je niet voor je verleden kunt blijven vluchten, maar dat je het juist een plaats moet kunnen geven. (Bron: www.filmkrant.nl)

Daybreak / Björn Runge Vier levens krijgen een compleet nieuwe wending na een furieuze nacht. Chirurg Rickard en zijn vrouw staan op het punt te verhuizen. De verwachte promotie van Rickard blijft echter uit en zijn maîtresse komt met een onverwachte mededeling. Voordat ze verhuizen organiseren Rickard en zijn vrouw een etentje voor hun beste vrienden. De nacht die daarop volgt, zal hun leven drastisch veranderen. Anders is een metselaar die al tijden dubbele diensten draait om genoeg geld te verdienen voor zijn gezin. Hij krijgt een zwarte klus aangeboden diehij financieel niet kan weigeren. Een echtpaar wil zich laten inmetselen uit angst voor de vele immigranten die het land onveilig maken en Anders moet die klus klaren. Anita, een verbitterde vrouw, heeft haar ex-man niet meer gezien sinds hij haar in de steek liet voor een veel jongere vrouw. Gewapend met een elektrisch verdovingspistool gaat ze op zoek naar antwoorden en wreekt zich op haar ex en zijn nieuwe liefde. Regisseur Björn Runge weet in deze aangrijpende film precies op de juiste momenten van verhaal naar verhaal te snijden en wisselt heftige emoties af met luchtige humor!

Dear Wendy / Thomas Vinterberg De jonge, pacifistische Dick is een van de vele doodlopers in het fictieve Amerikaanse mijnwerkerstadje Estherslope: typisch zo'n plek waar zelfs vredelievende jongens als Dick vroeg of laat ontsporen. Maar ook nadat hij halsoverkop verliefd is geworden op een revolver, blijft Dick trouw aan zijn principes. Dick vindt 'haar' in de etalage van een speelgoedwinkel wanneer hij op zoek is naar een verjaardagscadeautje voor ettertje Sebastian. Liefde op het eerste gezicht is het zeker niet. Het wapen zit onder het stof, de witte kolf wordt ontsierd door een brandvlek. Maar hoe vaker hij ernaar kijkt, hoe mooier hij het vindt. In een romantische bui noemt hij 'haar' Wendy. Wendy wordt nog veel mooier en Dicks zelfvertrouwen veel groter wanneer hij ontdekt dat zij allesbehalve speelgoed is; maar ook dan ziet de jongen geen reden te kiezen tussen zijn standpunten en het latente geweld in zijn binnenzak. Samen met nog wat outcasts richt Dick in een verlaten mijnschacht het geheime genootschap The Dandies op, compleet met kostuums en idiote ceremonieën. Regisseur Vinterberg maakt er ook visueel een feestje van, door elke 'Dandy' letterlijk als een soort superheld aan ons voor te stellen. Maar uiteindelijk komt het toch tot een (volstrekt absurde) geweldstragedie, compleet met onorthodoxe marshalls en slow motion schietpartijen. Dear Wendy zit bomvol. Bomvol Amerika, bomvol Amerikaanse films, bomvol kogels. En alles vanuit hetzelfde Europese, Deense, anti-Amerikaanse perspectief. (Bron: www.filmkrant.nl)

Elling / Peter Naess Naess Elling is veertig jaar oud. Na de dood van zijn moeder, bij wie hij altijd gewoond heeft, stort zijn wereld in. Na twee jaar in een psychiatrisch ziekenhuis keert hij terug naar de 'normale' wereld samen met zijn stoere, maar simpele kamergenoot. Zij krijgen samen een flat in Oslo en moeten zelfstandig leren leven. Dat valt voor beiden niet mee, maar met vallen en opstaan komen ze iedere keer een stukje verder...

Festen / Thomas Vinterberg Deze zwarte komedie volgt de afbrokkeling van een rijke familie tijdens de zestigste verjaardag van vader Klingenfeldt. Meteen aan het begin van de feestdag gaat het mis: de verloren zoon Michael duikt plotseling op in het afgehuurde hotel. Deze herrieschopper werd verstoten omdat hij niet op de begrafenis van zijn zus kwam. Zij pleegde kort geleden zelfmoord en tijdens de copieuze maaltijd wordt duidelijk waarom. De oudste zoon Christian steekt een speech af waarin hij het grote familiegeheim onthult, maar geen van de tafelgenoten lijkt onder de indruk. Christian wordt hardhandig buiten de deur gezet, maar het mag niet baten. De eerst zo hechte familiestructuur ontaardt in een chaos. De kracht van deze film zit in de rake, dodelijke observaties van het scenario én de ijzersterke acteerprestaties. Festen won dan ook de Speciale Juryprijs op het festival van Cannes in 1998.


Flickering lights / Anders Thomas Jensen Flickering lights vertelt het verhaal van vier collega-gangsters: Torkild, de oudste, is net veertig geworden en zit met een midlifecrisis zo groot als een paasklok. Peter zou je het best kunnen omschrijven als een wandelende reclame voor het beruchte programma ‘Spuiten en slikken', al gaat een biertje er ook wel in. Arne is met stip het meest krankjorum van de vier, een driftkop met een destructieve drang, die schiet op alles wat niet doet wat hij zegt of op alles wat beweegt. En tenslotte is er nog de jongste knaap Stefan, die lijdt aan een soort van boulemie (zonder het kotsgedeelte dan) en cool probeert te blijven als hij onverwacht vader wordt. De grote lijnen van Flickering lights laten zich makkelijk samenvatten: de vier bevriende gangsterbroeders krijgen een grote som geld in handen en besluiten (een beetje geholpen door de druk van de omstandigheden) om uit het wereldje te stappen en samen een gezellige herberg te beginnen in een bosrijk gebied in the middle of nowhere. Een originele, geschifte, energieke, entertainende prent, die binnen tien jaar nog overeind zal blijven! (Bron: www.digg.be)

Frozen land / Aku Louhimies Niko, een wat onverantwoordelijk type, print min of meer voor de grap een briefje van 500 euro uit. Nadat het valse geld meerdere malen van ongelukkige eigenaar wisselt, wordt de situatie steeds ernstiger en leidt het zelfs tot moord. Naast de kleine overtreding van Niko, die eigenlijk gewoon zijn cd-speler terug wil, lijkt het Finland van Louhimies meer gebukt te gaan onder alcoholisme en drugsgebruik. Zaken die in het keurige land van duizend meren (en nog meer sauna’s) maar beter onder het vloerkleed geveegd kunnen worden. Vanaf de moord verschuift Louhimies het accent van misdaadscenario en maatschappijkritiek echter naar drama. Met dat valse briefje van 500 in het achterhoofd stapelen de sequenties zich op, waarin de psychologische schade nog verwoestender is dan het economische leed van eerder. In een schokkende scène waarin twee personages op gruwelijke wijze om het leven worden gebracht, wordt gespeeld met genre-elementen die de film in zijn geheel karakteriseren. Frozen land vormt een geslaagde combinatie van Magnolia en de chaostheorie.. (Bron: www.xi-online.nl)

Fucking Åmål / Lukas Moodysson In het kleine stadje Åmål waar nooit iets gebeurt vervelen jongeren zich te pletter. De 16-jarige Agnes voelt zich eenzaam en slaagt er niet in om een stabiele vriendenkring op te bouwen. Ze is verliefd op Elin, het populairste meisje van haar klas. Agnes’ wereld stort in als uitgerekend Elin haar op haar verjaardagsfeestje vernedert om indruk te maken op haar oudere zus. Elin heeft daar achteraf wel spijt van en er volgt een langzame en erg mooi in beeld gebrachte toenadering tussen de twee. Fucking Åmål is een feelgood movie van de betere soort, niet alleen erg goed onthaald in Zweden, maar ook publiekslieveling op het filmfestival van Berlijn.

The green butchers / Anders Thomas Jensen Twee slagersknechten zijn hun arrogante baas hartgrondig beu en besluiten een eigen delicatessenzaak te openen. Echt goed gaan de zaken niet. Tot een elektricien een ongelukje krijgt in de koelruimte en een tijdelijk gebrek aan vlees het psychotische slagersduo dwingt tot onorthodoxe oplossingen. De nieuwe specialiteit wordt een megasucces. Een zwarte komedie met het hart op de goede plaats!

The man without a past / Aki Kaurismäki Deze film opent met beelden van een man die in een donker park in Helsinki in elkaar geslagen wordt. Het slachtoffer overlijdt, maar staat meteen weer op uit de dood. Waarmee onmiddellijk duidelijk is dat we deze film als een sprookje moeten zien. Een vriendelijk sprookje, want de man – die door de klap zijn geheugen kwijt is – wordt


liefdevol opgevangen door een groepje stadsnomaden. The man without a past is een mengeling van melodrama en absurdisme. Let op de fantastische dialogen!

Mifune’s last song / Søren KraghKragh-Jacobson In deze verrassend tedere film zet regisseur Kragh-Jacobsen drie totaal verschillende personages neer in het uitgestorven platteland van Zuid-Denemarken en laat ze nader tot elkaar komen. Wanneer zijn vader overlijdt, wordt Kresten genadeloos met zijn verleden geconfronteerd. Hij verlaat de stad, zijn kersverse bruid én een veelbelovende carrière in het bedrijf van haar vader. Wanneer zijn achterlijke broer Rud duidelijk niet voor zichzelf kan zorgen, blijft Kresten tegen wil en dank hangen in zijn ouderlijk huis. Hij regelt een huishoudster, de beeldschone Liva, die probeert te ontsnappen aan haar bestaan als Kopenhaagse call-girl. Uiteindelijk wint de liefde het van Kresten en Liva’s stadse hardheid en cynisme. (Bron: www.filmkrant.nl)

Minor mishaps / Annette K. Olesen Olesen Minor mishaps vertelt het verhaal van een familie waarin de onderlinge relaties op de proef worden gesteld nadat de moeder van het gezin overlijdt. John, de vader, heeft een ernstige hartaandoening, maar blijft zijn werk in het ziekenhuis doen. Tom, zijn zoon, staat op het punt zijn vrouw en kind te verliezen doordat zijn carrière als aannemer alles overschaduwt. Eva, de oudste dochter, probeert als kunstenares een nieuw doel te vinden, maar wordt wanhopig als ze voor een leeg doek staat. De jongste dochter Marianne vindt een nieuwe baan in een bedrijfskantine en ondanks haar merkwaardige gedrag toont een collega interesse in haar. Wrange herkenning en komische miscommunicatie wisselen elkaar af in deze intrigerende tragikomedie.

Noi albinoi / Dagur Kári Kári Het verhaal van de rusteloze, dromerige tiener die aan de lethargie van zijn geboortedorp wil ontsnappen, is vele malen eerder verteld. De jonge IJslandse regisseur Dagur Kári is zich terdege bewust van het klassieke verhaal dat hij te vertellen heeft. Hij dikte het verveelde bestaan van zijn zeventienjarige held Nói zo aan, dat er snel sprake is van een tragikomedie. En dan in de letterlijke zin van het woord: de regisseur slaagde erin de komedie uit de tragedie te halen. Kári tovert een wereld tevoorschijn die het realisme op een plezierige manier ontstijgt. Een wereld waarin tijdperken en seizoenen door elkaar spelen, waarin de geuren en kleuren van de jaren zeventig en tachtig mogen doorsijpelen en waarin de zelfvervaardigde soundtrack (van Kári’s eigen band Slowblow) de opwinding over deze IJslandse eersteling vervolledigt. (Bron: www.filmkrant.nl)

Open hearts / Susanne Bier In het Deense drama Open hearts laat regisseur Susanne Bier het klassieke noodlot toeslaan. Er was een jong, verliefd stel, en opeens was er een auto-ongeluk en een lichaam dat niet meer werkte, en een hoofd dat niets meer wilde. Hij verlamd. Zij spoedig in de armen van een ander. Via het grote drama en de extreme emoties komt Susanne Bier tot de kleinste kern van haar kleurrijke karakters en hun existentiële worstelingen. (Bron: www.filmkrant.nl)

Reconstruction Reconstruction / Christopher Boe De jonge fotograaf Alex laat zijn vriendin Simone in de metro in de steek om de onbekende medepassagier Aimee achterna te gaan. Hij brengt de nacht met haar door in haar hotelkamer, en daarna staat zijn wereld op zijn kop. Tijdens volgende ontmoetingen lijkt het alsof Aimee en Alex elkaar niet eerder ontmoet hebben. Bovendien is ook Simone Alex op slag vergeten. Zijn Aimee en Simone inderdaad dezelfde personen? Fantaseert Alex misschien over een buitenechtelijk slippertje, waarin zijn eigen vriendin de hoofdrol speelt? Stilistisch gezien is Reconstruction veelbelovend voor volgend werk van Boe en er zitten een aantal intrigerende momenten in, die vanwege hun ontregelende surrealisme in de verte doen denken aan films als Lost highway en Mulholland Drive. (Bron: www.filmkrant.nl)


Songs from the Second Floor / Roy Andersson Op een avond, ergens in de westerse wereld, vindt een merkwaardige reeks gebeurtenissen plaats: een kantoorklerk wordt op een vernederende manier geloosd, een immigrant wordt aangevallen op straat, … Temidden van al deze toestanden is er een persoon die opvalt: het is Karl en zijn gezicht zit onder de as. Hij heeft net zijn meubelwinkel in de fik gestoken … Niemand kan die nacht de slaap vatten. Andersson’s gevoel voor humor is grotesk, aanstekelijk, pijnlijk en bevrijdend.

Together / Lukas Moodysson Together vertelt het verhaal van een groep volwassenen die samenleven in de woongroep ‘Tillsammans’ (‘Samen’) in de jaren zeventig. Dit leidt uiteraard tot - hilarische – discussies. Behalve een groep volwassenen woont er ook een stel kinderen. De woongroep bevalt de kinderen maar matig. Alleen maar met verantwoord speelgoed spelen en dan natuurlijk nooit wapens, is lang niet altijd leuk. In Together schetst Moodysson een hilarisch portret van een woongroep in de jaren zeventig!

Wilbur (wants to kill himself) / Lone Scherfig Wilbur is suïcidaal. En niet zo’n beetje ook, want zelfs de zelfmoordgroep in het ziekenhuis krijgt genoeg van hem. Hij is de Bad Boy onder de depressievelingen. Wilbur komt hier en daar in de buurt van melodrama, maar Scherfig heeft gelukkig een vaste hand, een goede neus voor komedie en – ondanks de somberheid van het plot en het Schotse decor – een opmerkelijk lichte stijl, waardoor haar film zowel aangrijpend als ook geestig en licht is geworden.

Young gods / JukkaJukka-Pekka Siili Taavi is een artistieke, rijke student die al op zijn tiende beide ouders heeft verloren. Omwille van dat laatste zeult hij als een gek overal een videocamera mee, om beelden van schoonheid vast te leggen. Tijdens een zomerfeestje filmt Taavi toevallig zijn vriend die seks heeft. Deze tape inspireert Taavi's vrienden om een club op te richten. De leden van deze club zijn verplicht om hun laatste seksuele verovering te filmen. Bovendien moeten ze hun tape laten zien aan elkaar. Maar hun overmoed doet algauw hun zelfzekerheid barsten en wat een jeugdig avontuur moest worden, draait nu uit op één lange, nare trip!


Waar vind je deze films? Bibliotheken Roeselare Afdeling Beeld & Geluid Arme Klarenstraat 71 8800 Roeselare 051 26 83 14 Online verlengen en reserveren op http://roeselare http://roeselare.bibliotheek roeselare.bibliotheek.be .bibliotheek.be

Francesca Vindevoghel

Kijktips: Cinema Scandinavia  

25 topfilms uit het hoge noorden. Zin in een (zwarte) komedie, een drama, thriller of toch liever wat experimenteler? De Scandinavische film...

Kijktips: Cinema Scandinavia  

25 topfilms uit het hoge noorden. Zin in een (zwarte) komedie, een drama, thriller of toch liever wat experimenteler? De Scandinavische film...