Page 1

BIBLIOTHEEK ROESELARE

De Duitse en Oostenrijkse Film

Een eigenzinnige selectie uit het oeuvre van enkele spraakmakende hedendaagse Duitse en Oostenrijkse regisseurs!


Duitse Films Auf der anderen Seite / Fatih Akin Ondanks de gereserveerde houding van zijn zoon Nejat besluit weduwnaar Ali samen te wonen met Yeter, een prostituee die net als hij van Turkse afkomst is. Maar Nejat krijgt al snel een zwak voor Yeter wanneer hij verneemt dat zij bijna al haar geld naar haar dochter in Turkije stuurt om haar hogere studies te betalen. De accidentele dood van Yeter zorgt voor een breuk tussen vader en zoon. Nejat reist naar Istanbul in de hoop een spoor te vinden dat leidt naar de dochter van Yeter. Hij weet echter niet dat zij een twintigjarige politieke activiste is die naar Duitsland is gevlucht om te ontsnappen aan de Turkse politie. Na Gegen die Wand waarmee hij internationaal doorbrak, bevestigt regisseur Akin zijn talent met het rijk gelaagde Auf der anderen

Seite.

Der Baader Meinhof Komplex / Uli Edel Der Baader Meinhof Komplex is een Duitse film uit 2008 onder regie van Uli Edel. Het verhaal is gebaseerd op de biografie van de Duitse journalist Stefan Aust en gaat over het ontstaan en de groei van de West-Duitse terreurgroepering Rote Armee Fraktion (RAF), alias de Baader-Meinhof-Groep. Der Baader Meinhof Komplex werd genomineerd voor onder meer een Oscar, een Golden Globe en een BAFTA Award in de categorie Beste niet-Engelstalige film.

Cherry blossoms / Doris Dörrie Als de zorgzame Trudi hoort dat haar man Rudi terminaal ziek is, besluit ze dit voor hem verborgen te houden. Ze neemt hem op sleeptouw naar Berlijn waar twee van hun kinderen met hun eigen kroost en geliefden wonen. Ze hebben nog een derde zoon, maar die woont ver weg in Tokio. Hun Berlijnse kinderen hebben eigenlijk niet veel boodschap aan het bezoek van hun ouders en beschouwen hen vooral als een blok aan hun been.. Dan neemt Rudi een resoluut besluit: hij haalt al zijn spaargeld van de bank en vertrekt naar zijn zoon in Tokio. In het park ontmoet hij een bijzonder meisje: de danseres Yu. Er ontstaat een bijzondere vriendschap tussen de twee. Dörrie treft met Cherry blossoms de ziel en het hart en roept hiermee bewondering voor de stille Rudi op. Ze maakt de cirkel perfect rond met een hartverscheurend mooi slot. (Bron: www.film1.nl)

The Edukators / Hans Weingartner Jan en Peter zijn twee vrienden die vastbesloten zijn om samen de wereld te verbeteren: vanuit een gevoel van verontwaardigd socialisme en egalitarisme breken ze in bij rijke bourgeoisgezinnen, niet om er iets te stelen, maar enkel om er de meubels op een hoop te zetten, of de dure porseleinen figuurtjes in de wc te flikkeren. Vervolgens laten ze een briefje na waarop staat: “U hebt teveel geld”, of anders wel: “De vette jaren zijn voorbij”. Jan, Jule en Peter hebben de beste bedoelingen, ze zijn volkomen oprecht in hun ambities om de wereld te herschapen naar socialistisch model. Iedereen gelijk, niemand die wat meer heeft dan een ander. The Edukators houdt het niet bij dat soort van sloganeske politieke platitudes – dit is een film met een scherp randje, waarin alle personages een corrupte keerzijde hebben. (Bron: www.digg.be)

Elementaire deeltjes / Oskar Roehler De romans van Michel Houellebecq hebben vaak een cyclische structuur. Elementaire deeltjes begint met het verhaal van de seksueel gefrustreerde en depressieve veertiger Bruno, die worstelt met zijn obsessie voor jong vrouwelijk schoon. Zijn eeuwige ongeluk lijkt te worden doorbroken wanneer hij belandt op één van de hippiecampings waar zijn moeder, die hem al vroeg in de steek liet om haar eigen lusten uit te leven, altijd rondhing. Daar ontmoet hij de liefde van zijn leven, een vrouw van zijn eigen leeftijd. Maar Bruno's geluk is van korte duur: Christiane heeft een zeldzame ziekte… Hoofdacteur Moritz Bleibtreu werd op het filmfestival van Berlijn bekroond met een Zilveren Beer!


Gegen die Wand / Fatih Akin Cahit leeft in Hamburg een leven van seks, drugs en rock & roll. Dan loopt hij in een psychiatrische kliniek de jonge en mooie Sibel tegen het lijf. Een huwelijk met Cahit lijkt de perfecte manier om zich te verlossen van de druk van haar Turkse familie. En dus smeekt ze hem om met haar te trouwen. Met tegenzin gaat hij uiteindelijk akkoord. Misschien om haar te redden. Misschien om voor één keer iets zinvols in zijn leven te volbrengen. Samen delen ze een appartement, maar weinig meer. Tot de liefde hun leven binnensluipt. Een intense, confronterende film die terecht de Gouden Beer won op het filmfestival van Berlijn.

Knallhart / Detlev Buck Knallhart speelt zich af in Berlijn. De 15-jarige Michael en zijn jonge moeder worden uit de luxe villa van haar vriend gezet en zijn genoodzaakt een onderkomen te vinden in een ranzig appartement in de migrantenwijk Neukölln. Op zijn nieuwe school krijgt Michael het aan de stok met bendeleider Erol, die hem samen met zijn posse volledig in elkaar beukt. De film is nog geen vijf minuten bezig of de toon is gezet. Een sterk punt is dat geen enkel personage vervalt in clichés. Als kijker ervaar je een zekere opluchting als Michael eindelijk iemand vindt die voor hem zorgt en hem een plek biedt van orde, structuur en respect. Voor zolang het duurt... (Bron: Vanessa Groenewegen/8weekly.nl)

Das Leben der Anderen / Florian Henckel von Donnersmarck Das Leben der Anderen vertelt het verhaal van geheim agent Gerd Wiesler die de opdracht krijgt een dramaturg af te luisteren. De Stasi, het spionorgaan van de vroegere DDR, vermoedt immers dat de perfect in de pas lopende Georg Dreymann er subversieve gedachten op nahoudt en in het geheim maatschappijkritische teksten produceert en eventueel ook publiceert. Wiesler wordt zelf nauwgezet in het oog gehouden door zijn oude vriend en studiegenoot Anton Grubitz, die snel carrière hoopt te maken binnen de Stasi. Gaandeweg begint Gerd echter sympathie te voelen voor Dreymann en diens vrouw Christa-Maria Sieland, zelf toneelactrice. Won in 2007 de Oscar voor beste buitenlandse film!

Lola rennt / Tom Tykwer Lola krijgt een telefoontje van haar vriendje Manni: hij is per ongeluk 100.000 DM kwijtgeraakt toen hij de zak waar dit inzat in de trein liet liggen. Hij zal waarschijnlijk vermoord worden door de gangsters aan wie hij het geld moest geven. Om snel aan vervangend geld te komen wil hij een winkel overvallen, tenzij Lola binnen 20 minuten op een andere manier het geld kan bemachtigen. Lola besluit naar haar vader te gaan, die bij een bank werkt. Vanaf hier beginnen de drie scenario’s, die elk de gevolgen van Lola’s verschillende keuzes tonen. Let verder ook op de experimentele montagetechnieken en prachtige beeldcomposities in deze stilistisch sterke film!

Ping pong / Matthias Luthardt Na de zelfmoord van zijn vader, klopt de 19-jarige Paul bij zijn oom en tante aan. Op zoek naar een ideale wereld, dringt hij binnen in hun ogenschijnlijke idyllische bourgeoiswereldje. Terwijl Paul zijn plekje zoekt in het aanvankelijk ongastvrije gezin, probeert zijn schuwe neef Robert zich voor te bereiden op het toegangsexamen voor het conservatorium. Al gauw blijkt dat Paul een prima klusjesman, biechtvader, scheidsrechter in ruzies of altijd beschikbare pingpongpartner is die de heersende onderhuidse spanningen verder op scherp zet. Wanneer de oom op zakenreis vertrekt naar Madrid, ontstaat er tussen Paul en zijn tante een ongezonde relatie van verleiding en afwijzing. Te laat beseft hij dat zijn tante een te grote invloed op hem uitoefent. In een vlaag van wanhoop begaat Paul een onomkeerbare daad... Pingpong is een uitermate geslaagde film die zich zonder meer mag rekenen tot de grote groep filmpareltjes van Duitse bodem.


Schultze gets the blues / Michael Schorr Schultze is een vijftiger, heeft weinig of geen opleiding en werkt in een kalimijn. Hij woont eenvoudig, drinkt bier met vrienden en vist en schaakt. Schultze, een prachtig personage van theateracteur Horst Krause, leidt een overzichtelijk leven. Hij heeft een klein streepje voor op veel van zijn dorpsgenoten. Hij speelt accordeon en doet dat graag in het buurthuis om de bejaarden te vermaken. Debuterend regisseur Michael Schorr maakte een aandoenlijke en prachtig gefotografeerde tragikomedie over een werkloze Duitse mijnwerker die gegrepen wordt door de cajunmuziek.

Requiem / HansHans-Christian Schmid De jaren zeventig in een dorpje in het Duitse Baden Würtemberg; de kleuren net wat valer, het licht bleker. Michaela Klinger is eenentwintig jaar, bleek, gevoelig, intens gelovig. Ze mist nooit een pelgrimstocht van de kerk en als ze hoopt op toelating aan de universiteit fietst ze zwetend de heuvel op om te bidden in de kapel. Ze wil studeren in Tübingen ook al heeft ze een geschiedenis van epilepsie en zijn haar kleinburgerlijke ouders bang om haar los te laten. Michaela vertrekt toch en is in Tübingen even heel gelukkig. Het op ware gebeurtenissen geïnspireerde REQUIEM gaat over een Duitse studente in Tübingen die ervan overtuigd raakt dat de duivel in haar huist. Maar eigenlijk gaat REQUIEM net als ooit THE EXORCIST over volwassen worden, en hoe dat, als je psychisch kwetsbaar bent, soms niet lukt. (Bron: filmkrant.nl)

Summer Storm / Marco Kreuzpaintner Tobi en Achim zijn al jaren beste vrienden. Als stuurman en roeier hebben ze hun roeiteam al heel wat overwinningen bezorgd. Ze kijken uit naar het zomerkamp waar ze gaan trainen voor de grote wedstrijd. Maar het zomerkamp blijkt anders te verlopen dan Tobi gehoopt had. Het vrouwelijke roeiteam uit Berlijn blijkt vervangen te zijn door een team van homoseksuele roeiers... Tobi en zijn teamgenoten worden plotseling geconfronteerd met hun vooroordelen, angsten en met hun eigen verlangens... Naarmate de spanning groeit, komen Tobi, Achim en de anderen tot een confrontatie die zo sterk en tenslotte zo bevrijdend is als een zomerstorm die boven een meer woedt…

Der Untergang / Oliver Hirschbiegel Berlijn, april 1945. Het land staat op het punt van de totale ineenstorting. Hitler heeft zich, met enige van zijn generaals en vertrouwelingen, verschanst in de Führer’s Bunker onder de Rijkskanselarij. Terwijl de situatie buiten escaleert, ondergaat Hitler de ineenstorting van zijn Derde Rijk achter de dikke muren van zijn bunker. En hoewel Berlijn op het punt van vallen staat weigert de Führer de stad te verlaten. Hij wil, zoals zijn architect Speer het wist te vertellen, “op het podium staan als het doek voor de laatste keer valt.” Maar Hitler staat niet op het podium. Terwijl de gevolgen van zijn hopeloos verloren oorlog met alle macht over zijn volk heenvallen, werkt de Führer aan zijn eigen aftocht… Deze controversiële film werd in 2005 genomineerd voor een Oscar in de categorie beste buitenlandse film.

Vier Minuten / Chris Kraus Al sinds een jaar of zestig werkt de verbitterde Traude Krüger als pianolerares in een Duitse vrouwengevangenis. De starre bejaarde vrouw heeft zich aangepast aan de lawaaierige bewoonsters en realiseert zich dat ze waarschijnlijk alleen haar lessen volgen om hun harde bestaan even te ontvluchten. In eerste instantie heeft Traude helemaal geen zin om de rebelse nieuwkomer Jenny les te geven. Daarvoor botsen hun persoonlijkheden net iets teveel. Toch moet Traude erkennen dat het meisje muzikaal talent heeft. Ze begint Jenny dan ook met enige aarzeling les te geven, wetende dat ze zich hiermee de nodige conflicten op de hals haalt. De kracht van Vier Minuten zit hem vooral in de krachtige vertolkingen van beide actrices!


Wolke 9 / Andreas Dresen Hoe verliefd kan een vrouw van midden zestig zijn? Volgens Andreas Dresen heeft dat allesoverheersende gevoel niets met leeftijd te maken. Zijn hoofdpersoon Inge, gelukkig getrouwd met Werner, valt als een blok voor de 76-jarige Karl en voelt zich weer een jong giechelend meisje. Ze was er niet op uit. Het gebeurde gewoon: eerst die steelse blikken en die magische aantrekkingskracht en even later die opgewonden passie, spanning, seks. Inge is dertig jaar gelukkig getrouwd. Toch voelt ze zich als herboren puber aangetrokken tot de oudere Karl. En hij tot haar. Is deze man het waard om haar huwelijk op het spel te zetten?

Oostenrijkse Films Die Fälscher / Stefan Ruzowitzky In Die Fälscher staat de Joodse meestervervalser Salomon Sorowitsch centraal, die in het Berlijn van midden jaren '30 een zorgeloos leven vol met vrouwen, (vals) geld en aanzien leidt. Daar komt een eind aan als hij wordt opgepakt door de politie en uiteindelijk in het kamp Sachsenhausen gevangen wordt gezet, waar hij oog in oog komt te staan met Friedrich Herzog, de politiefunctionaris die hem in de kraag vatte. Herzog heeft de opdracht gekregen namens de nazi's grote hoeveelheden voornamelijk buitenlands geld na te laten maken. De mannen binnen de afdeling krijgen zelfs privileges en kunnen op betere omstandigheden rekenen dan de gedetineerden achter het hek. Deze indrukwekkende film won in 2008 een Oscar in de categorie beste buitenlandse film!

Die Fremde / Feo Aladag In de proloog van dit beheerste melodrama krijgt de jonge Turkse Umay in haar flat in Istanbul meteen een pistool tegen haar slapen gedrukt, om wat later door haar bruut van een echtgenoot te worden misbruikt. Geen wonder dat Umay zo snel mogelijk met haar zoontje terug wil naar haar familie in haar geboortestad Berlijn, ook wordt ze daar allesbehalve met open armen ontvangen. Zoals de Turkse traditie dat voorschrijft heeft haar familie het huwelijk immers gearrangeerd, waardoor ze haar scheidingsplannen maar beter opbergt. Tenminste: als ze geen schande over haar ouders wil afroepen en zo eerwraak riskeren. Dat Umay – vertolkt door Gegen die Wand-revelatie Sibel Kekilli – desondanks weigert te zwichten voor de psychologische én fysieke druk, culmineert tot een noodlottige climax die nog lang na het rollen van de credits zal nazinderen. (Bron: Dave Mestdach/focus.knack.be)

Hundstage / Ulrich Seidl De Oostenrijker Seidl heeft een verleden als documentairefilmer en dat is in Hundstage te merken. De hele atmosfeer, de afstandelijke camerastandpunten; alles ademt de sfeer van een documentaire. Het is moeilijk om je met één van de karakters te identificeren, maar dit maakt het portret dat wordt geschetst alleen maar raker. Liefdevolle relaties bestaan niet, alles draait om uiterlijke schijn. De enige die zich hier niets van aantrekt is het geestelijk gehandicapte meisje Anna. Zij stapt bij een supermarkt bij mensen in de auto om een stukje mee te rijden. Al rijdend maakt ze de mensen gek met haar eerlijke vragen en met het continu opnoemen van top 10 lijstjes. Deze eerlijkheid wordt haar uiteindelijk fataal. Zij is het makkelijke slachtoffer, de zondebok, die de mensen zoeken om ongestoord hun falen te maskeren. Hundstage is geen gemakkelijke film, en is vergelijkbaar met Benny's Video van Michael Haneke. De film is confronterend en uiterst indringend, maar laat je uiteindelijk met een verpletterende indruk achter. (Bron: Kees van Tol/film1.nl)


Import export / Ulrich Seidl Seidl volgt twee zielen die op zoek gaan naar een mespuntje geluk: Paul, een domme, in schulden verzuipende nietsnut die samen met zijn stiefvader in Oekraïne een lading snoepautomaten gaat afleveren, en Olga, een blonde verpleegster uit Uzhgorod die haar fortuin in Oostenrijk hoopt te vinden. Hun reis neemt gaandeweg de allure aan van een gruwelijke odyssee door het purgatorium van het hedendaagse (uitgebreide) Europa, waarbij overigens meteen opvalt dat Oost en West, althans in de ogen van Seidl, even grauw zijn. Deze onthutsende weeklacht voor de mensheid rammelt je stevig dooreen, maar tóch voel je dat Seidl deze keer ook met een immens grote bewogenheid stond te filmen: als het goed is, zult ook u tijdens deze apocalyptische trip worden overspoeld door mededogen. Import/Export, vrienden, is quintessentiële Cinema. (Bron: www.humo.be)

Revanche / Götz Spielmann In de eerste scènes van Revanche introduceert Spielmann op kernachtige wijze zijn protagonisten. De stoere Alex komt net uit de gevangenis en probeert een nieuwe toekomst op te bouwen met het Oekraïense hoertje Tamara. De twee zijn gelukkig, maar komen in de financiële problemen, waardoor Alex besluit nog een laatste klus aan te nemen, iets dat echter gruwelijk mis gaat. Oostenrijkse filmmakers als Ulrich Seidl en Michael Haneke staan bekend om hun vaak zwartgallige blik op de mensheid, en ook Revanche is absoluut geen vrolijke kost. Toch eindigt Revanche op een positieve noot, die de personages in dit noodlotsdrama hoop geeft op een betere toekomst. (Bron: www.8weekly.nl)

Slumming / Michael Glawogger Slumming betekent zoveel als doelloos rondhangen in achterbuurten om puberale streken uit te halen. Sebastian en Alex zijn twee rijkeluiskinderen die hun eentonige leventje opfleuren met nachtelijke slenteravonturen door de marginale wijken van de stad. Waar Alex’ realiteitsbesef hem nog enigszins in toom weet te houden, balanceert Sebastian op de flinterdunne grens tussen kattenkwaad en delinquent gedrag. Op een ijzige winternacht zijn ze op zoek naar een volgende kick en botsen op Kallman, een aan lager wal geraakte dichter. Michael Glawogger combineert vorm en inhoud op een meesterlijke manier en levert met Slumming een steengoede film af. (Bron: www.kutsite.com)

Das weisse Band / Michael Haneke Das weisse band speelt zich af in het Duitse dorpje Eichwald, net voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Een bejaarde verteller, zelf schoolleraar ten tijde van de film, kijkt terug op een vreemde periode in het dorp waarin mysterieuze dingen gebeurden. Het begon allemaal met de plaatselijke dokter die met paard en al over een met opzet gespannen kabel over de weg struikelt en daarbij ernstig gewond raakt. Vervolgens sterft een boerin onder verdachte omstandigheden, wordt de zoon van de baron ontvoerd en teruggevonden met kapotgeslagen billen en wordt een verstandelijk gehandicapt kind ernstig mishandeld. Das weisse band won in 2009 de Gouden Palm op het festival van Cannes.


Waar vind je deze films? Bibliotheken Roeselare Afdeling Beeld & Geluid Arme Klarenstraat 71 8800 Roeselare 051 268314 Online verlengen en reserveren op http://roeselare.bibliotheek.be/

Francesca Vindevoghel

Duitse en Oostenrijkse films  

Een eigenzinnige selectie van hedendaagse films van Duitse en Oostenrijkse regisseurs.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you