__MAIN_TEXT__

Page 1

MAIG–juny 2017 B. Vallcarca i els Penitents M. Antonieta Cot (Pg. de la Vall d’Hebron, 65-69)

BLACK IN THE UK Fronteres obertes a la música negra


BLACK IN THE UK

Fronteres obertes a la música negra La música negra procedent de l’Àfrica, els Estats Units i el Carib ha estat tradicionalment una font d’influència per a moltes bandes britàniques, el motor ge­nerador de diferents subcultures juvenils i de corrents musicals d’avantguarda. En aquest cicle obrirem les fronteres als ritmes vibrants que han fet del país de la boira l’epicentre d’una música multiracial i diversa. Dijous 4 de maig, 19 h Els fills blancs del blues (volum 1). A càrrec de Teresa Torres, professora de música i historiadora de l’art La revolució del rock-and-roll als Estats Units va provocar el declivi del blues però el Regne Unit el va rebre amb els braços oberts. Conei­xerem els seus valedors més importants: The Rolling Stones, The Animals, The Spencer Davis Group, The Yardbirds i Cream, entre d’altres.

Dijous 18 de maig, 19 h De Kingston a Brixton i de l’ska al blue beat. A càrrec de Fernando Muñiz, autor dels dos volums del llibre Barcelona on the rocks Seguirem el periple de l’ska, guiats pels seus pioners jamaicans, fins a arribar a l’efervescent i convulsa Londres de finals de la dècada de 1970. Prince Buster i The Specials. Desmond Dekker i Madness. Trojan i Two Tone. Les dues ribes de l’oceà unides pels ritmes caribenys que van fer ballar el món sencer. Dijous 25 de maig, 19 h Estilistes del soul: subcultures britàniques i negritud musical. A càrrec d’Alberto Valle, periodista, promotor musical i DJ L’obsessió per la música negra de ball combinada amb estètiques hedo­nistes és el fil que uneix els cafès del Soho de la dècada de 1950, els clubs mods de l’East End londinenc, els corrents northern soul i rare groove i el pop soul de Paul Weller i Dexys Midnight Runners. Dijous 1 de juny, 19 h L’eco del dub en l’electrònica de ball. A càrrec de Francesc Xavier Riembau, historiador de l’art i DJ El house i el techno, dos gèneres afroamericans establerts a Chicago i Detroit, respectivament, van representar una explosió electrònica que, en arribar a les illes Britàniques, va rebre la influència d’altres músiques negres com el dub i el hip-hop. Això va engendrar diferents estils: drum & bass, jungle, dubstep i un llarg etcètera. Dijous 8 de juny, a les 19 h Blues i soul en l’era del Brexit. A càrrec dels crítics musicals Manel Ce­lei­ro (Ruta 66, Mondosonoro, Rock On) i Eduardo Izquierdo (Ruta 66, Mondo­­sonoro, Efe Eme) La influència de la música negra a les illes Britàniques continua sent evident al segle xxi. El blues i el soul han generat noves figures que se sumen a la grandesa cultural que històricament ha caracteritzat el Regne Unit.

Fotografia: The Selecter (Coachella 2013, Indio, CA)    Fotògraf: Thomas Hawk (www.flickr.com)

Dijous 11 de maig, 19 h Els fills blancs del blues (volum 2). A càrrec de Teresa Torres, professora de música i historiadora de l’art Segona remesa de músics britànics rendits a l’encant del blues americà: Fleetwood Mac, Jethro Tull o Led Zeppelin en són alguns.

Black in the UK, cicle musical maig i juny '17  

Black in the UK, cicle musical maig i juny '17  

Advertisement