Page 1

El diari d’Els guardians de l’hort Biblioteca del Nord Març / Juny 2013


El diari d’Els guardians de l’hort

Qui som Els guardians de l’hort?

Molts nens i nenes de la Biblioteca del Nord hem fet possible aquest hort. Hem treballat de valent, hem fet bons amics i ens ho hem passat molt bé, escoltant contes, conreant la terra i recollint-ne els fruits.

Aquests som nosaltres!


El diari d’Els guardians de l’hort

Per què un hort a la biblioteca? Teníem el somni d'aconseguir el nostre propi hortet i ara és ja una realitat! El projecte hort i cultura va sorgir amb l'objectiu de:

Fer

servir

el

pati

de

Força abandonat, com a

la

biblioteca,

lloc de trobada

per a tots nosaltres. Acostar-nos

a

la

natura

a

través

de

l’agricultura ecològica i fomentar el valor de la lectura. Ser

respectuosos

amb

la

biblioteca

i

el

seu entorn. Junts hem estat capaços d’aprendre moltes coses, Valors com el respecte, la col·laboració i la Responsabilitat són la resposta al perquè d’un hort la biblioteca.


El diari d’els guardians de l’hort MARÇ:

si no llaures pel març, ja no llauraràs.

Com va ser el nostre primer dia? Dia 7 Com ja de bon matí van venir a netejar el pati, ho vam trobar tot a punt per començar a treballar el nostre hort. Primer de tot però dins l’aula taller ens vam presentar. Vam fer un penjoll amb el nostre nom perquè tothom ens conegués. Estàvem molt engrescats! Finalment vam sortir al pati i vam inspeccionar el terreny. La Marina, la nostra horticultora professional, ens va repartir llavors per sembrar-les a casa i portar-les la propera sessió. Vam conèixer el Pere, el policia que ens vigilarà l’hort. Vam marxar molt contents!


El diari d’els guardians de l’hort

El següent dia ja vam llaurar i plantar... Dia 14 Vam començar l’activitat a l’aula, ens calia buscar un nom pel nostre grup! Des de la biblioteca se n’havien recopilat uns quants i durant la sessió entre tots els del grup vam triar els cinc millors. D’entre aquests, per votació dels de la biblioteca, sortiria el nom del grup.

usuaris

Després vam sortir al pati, vam netejar i remoure la terra, en vam afegir de nova i vam plantar rosers, plantes aromàtiques, maduixes, pastanagues... Vam clavar tutors per saber on estava sembrat. Alguns nens van portar els raves germinats de casa i els vam transplantar.


El diari d’Els guardians de l’hort

Els primers fruits del nostre treball : havien brotat les llavors! Dia 21 Tota la sessió la vam fer al pati. El primer que vam fer va ser visitar les parcel·les i gairebé tot el que vam plantar havia sobreviscut. Després vam dibuixar els contes tradicionals que donaran nom als parterres. Teníem moltes idees després de llegir-los entre tots: alguns la caputxeta vermella pel parterre de les maduixes, altres el cavaller de St. Jordi pel roser... Finalment vam plantar enciams, cebes i vam construir els cistells on posar-hi les maduixes per penjar-los a l'arbre. El nostre hort agafava cos!


El diari d’Els guardians de l’hort ABRIL: si no vols menjar sopes tot l’estiu, sembra pèsols per l’Abril. Eps! Ens faltava una cosa molt important... Un espantaocells!

Dia 4 Mentre alguns nens es van quedar a l’aula per començar-ne la construcció, un altre grup va sortir a plantar cols i va posar passeres als parterres per no trepitjar les verdures sembrades. Al final es va posar a ploure i vam entrar tots a l’aula per acabar l’espantaocells. Va quedar molt i molt bonic!


El diari d’Els guardians de l’hort

I avui... què faríem? Dia 11 Primer de tot vam veure un vídeo sobre el projecte de l’hort tot recordant com havia sorgit la idea... Després vam sortir al pati i vam fer una rosa de Sant Jordi i un drac terrible que ens va quedar molt bé, amb una cua, les ales, els ulls i una llengua bèstial! Mireu, mireu... Al

final,

vam

treure

les males regar.

herbes

i

vam

Quin goig que feia el nostre hort, estàvem molt contents!


El diari d’Els guardians de l’hort

Però

vam tenir un entrebanc...

Dia 18 Resulta que durant la setmana uns brètols ens van fer malbé el Sant Jordi i les maduixeres penjades. Ens vam sentir molt tristos però de seguida vam plantar les maduixeres de nou. Vam regar i treure les males herbes. També vam plantar les llavors de bleda! Llavors vam fer un joc molt divertit, havíem d’endevinar les verdures amb els ulls tapats..., després del joc vam anar a la taula a fer un punt de llibre relacionat amb la verdura que cadascú havia endevinat, som uns artistes!


El diari d’Els guardians de l’hort

Canvi de plans, està plovent!

Dia 25 Va estar plovent tota l’estona i no vam poder fer res del que teníem previst. Però no ens vam desmoralitzar, vam anar a l’auditori i la Marina ens va explicar contes. A més, els nens més atrevits van pujar a l’escenari i van escenificar el text del conte, amb vestuari inclòs!


El diari d’Els guardians de l’hort MAIG: pluja de maig, collita segura.

Va ser un dia molt especial! Dia 2 Vam anar a l’auditori i vam veure unes fotos que ens explicaven la història de la biblioteca i com va sorgir la idea de fer un hort. Després, es va fer el nomenament del nom del grup. Va ser un moment molt emocionant! El nom escollit després de les votacions de tothom va ser... ELS GUARDIANS DE L’HORT! Després vam sortir a l’hort i vam preparar una macedònia amb les fruites que havien portat tots els nens, i vam fer un cacau riquíssim! Va ser la primera festa d’Els guardians de l’hort.


El diari d’Els guardians de l’hort

La nostra primera collita, quina il·lusió! Dia 9 Aquests dies ha plogut molt, es van inundar dos parterres i vam haver de trasplantar-ne les verdures. Els enciams han estat els primers fruits de l’hort tot i que la resta fa molt de goig. Avui hem fet la nostra primera collita! La Marina ens va explicar un conte relacionat amb l’enciam, i després tots els nens vam marxar amb una bosseta de regal, amb l’enciam, el conte i la recepta amb l’enciam com a ingredient principal per fer a casa.


El diari d’Els guardians de l’hort

Oooo, plou! Dia 16 Com que estava plovent, vam anar a l’aula d’estudi i vam fer dos tallers de reciclatge molt interessants. Vam fer un test amb paper i cartró i després un mini espantaocells amb pots de iogurt lligats amb cordills. També vam jugar a endevinar paraules amb mímica. Després vam sortir al pati a posar el nou espantaocells que havíem fet però vam haver de tornar a entrar per la pluja. Ens va quedar així de bé!


El diari d’Els guardians de l’hort

Ja hi havia a punt les bledes... Dia 23 Per equips, i ja al pati, vam treure les males herbes que havien crescut els dies de pluja. A continuació, vam collir les bledes, que ja estaven al punt. També vam clavar canyes i vam col·locar els petits espantaocells fets amb iogurts que havíem elaborat el dia anterior. Vam fer un parell de jocs i per acabar el taller la Marina ens va explicar un conte, aquesta vegada de bledes. Vam marxar amb la nostra bosseta de bledes, el conte i la recepta!


El diari d’Els guardians de l’hort

Aquestes cebes no ens van fer plorar... Dia 30 Quin dia tan intens!, després de treballar la terra i collir les cebes, vam fer alguns jocs de memòria i d’elasticitat. Per últim, la Marina ens va llegir un conte sobre una ceba i vam marxar ben contents amb la ceba, la recepta i el conte.


El diari d’els guardians de l’hort JUNY: pel juny, la falç al puny.

I això continuava... Ara collíem les pastanagues! 6 de juny Només arribar ja vam arrancar les pastanagues, eren petitones però molt bones! Després de fer tres tallers que ens van agradar molt, la Marina ens va explicar el conte “la pastanaga aventurera”, junt amb alguns voluntaris. Vam marxar tots amb la collita del dia! Això ja s’acabava, estàvem fent bons amics...


El diari d’Els guardians de l’hort

Això s’acabava... Dia 13 Vam començar com sempre netejant les males herbes del nostre hort i vam collir els pèsols, tendres i bons! Tot seguit vam fer fruites i hortalisses de plastilina i vam preparar les serpentines que ens servirien per decorar el pati on celebrarem la festa de fi de temporada! La Marina, amb l’ajut d’alguns nens, ens va explicar el conte “la princesa i el pèsol” i ens vam endur la bossa preparada amb la collita, el conte i les receptes. També ens vam fer una foto de grup, serà un record dels amics i amigues que hem fet a l’hort. Ens quedava encara l’última sessió, tindríem sorpreses, un record per cadascú i un berenar de festa! Però havíem de tenir en compte una cosa molt important... L’hort de la biblioteca no l’haurem de descuidar, durant l’estiu caldrà regar, netejar i preparar la terra per tornar a sembrar la temporada vinent... Us hi esperem a tots!


El diari d’Els guardians de l’hort

Aquesta temporada hem vinculat els cultius als contes tradicionals, de manera que cada parterre porta el nom de l’hortalissa principal que s’hi ha plantat i que alhora és la protagonista del conte popular. Així doncs: "La Caputxeta vermella" , “La llegenda de Sant Jordi" i "La princesa i el pèsol" estaven envoltats de les maduixeres, del roser i dels pèsols. A més a més vam sembrar-hi plantes aromàtiques i altres hortalisses. Els parterres corresponents a "La Ventafocs", "El Patufet" i "La mongetera màgica" els hem relacionat amb la carbassa, la col i les mongetes. Aquests són els dibuixos que van fer guardians de l’hort” després de llegir plegats els contes:

a udeu j a Ens contes s l e triar ue ny q ’a l per ve?

“Els tots


El diari d’Els guardians de l’hort

Agraïments:

Des de la biblioteca volem agrair la vostra col·laboració en aquest projecte que hem portat a terme amb molta il·lusió tots plegats!

Gràcies a Ca n’Oriac Comerç que ens heu ajudat comprant les eines necessàries per treballar la terra. Gràcies als pares i mares amb qui hem compartit bones estones de feina i ens heu donat idees i ànims. Gràcies a horticultora!

la

Marina,

la

nostra

I especialment als seus protagonistes que han treballat de valent i amb moltes ganes. Moltes gràcies....

Guardians de l’hort!


Diari dels guardians de l'hort  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you