Page 1

Biblioteca Montserrat Abelló Comtes de Bell-lloc, 192-200 08028 Barcelona Tel. 932221198 A/e. b.barcelona.mab@diba.cat www.bcn.cat/bibmontserratabello Horari Dilluns 10 a 14 i 16 a 21 h Dimarts 10 a 21 h Dimecres 10 a 21 h Dijous 10 a 14 i de 16 a 21 h Divendres 10 a 14 h i 16 a 20 h Dissabte 10 a 14 h i de 16 a 20 Horari d’estiu (24 de juny al 24 de setembre) dissabtes tancat.

Més informació www.bcn.cat/biblioteques Visita el nostre bloc de recomanacions del fons de Biblioteques de Barcelona http://bibarnabloc.cat

Còmics a la Montserrat Abelló. Març de 2018


Aviat farà 200 anys del naixement del còmic occidental i, malgrat que cada dia la seva existència està més valorada, encara li falta molt per esdevenir un producte plenament acceptat pel gran públic. Els motius d’aquesta desafecció són diversos però fonamentalment de tipus social i, en conseqüència, econòmics. Encara fan falta més esforços editorials que permetin als autors dedicar-se integralment a la seva tasca. Salvant honroses excepcions al Japó, als Estats Units i a França, la majoria de dibuixants i guionistes no es poden dedicar amb plenitud al seu art per manca de finançament. A nosaltres –les biblioteques–, sempre ens ha estranyat la poca confiança del sector en un producte que té una de les millors estadístiques de préstec i consulta. Tots, absolutament tots els còmics acaben prestant-se en algun moment i no és estrany haver de retirar-los (i reposar-los) per culpa del desgast en l’ús. És per això que fa molt temps que apostem per aquest producte, que destaca per les seves possibilitats creatives i per la gran diversitat que se’n deriva, i totes les biblioteques incorporen una secció (i un pressupost) fixa i específic per al còmic. Avui us destaquem alguns dels títols que podreu trobar a la Biblioteca – Montserrat Abelló que, si bé no són encara de rabiosa novetat, sí deixen ben clara la diversitat d’estils i de temàtiques que li són característics. Primer trimestre 2018

MEURISSE, CATHERINE. La levedad. Madrid: Impedimenta, 2017. C Meu L’últim treball de Catherine Meurisse, motivat pel dramàtic atemptat a la redacció de Charlie Hebdo el gener de 2015, no deixa de ser un viatge terapèutic realitzat amb un dibuix poètic però de certa contundència que permet a l’autora abordar un tema sempre incòmode i difícil, tant social com, sobretot, personal.

SACCO, Joe. La Gran Guerra. 1 de julio de 1916: primer día de la Batalla del Somme. Barcelona: Reservoir Books, 2014. C Sac Probablement Joe Sacco és un dels autors de còmic que menys presentacions necessiten. Prolífic i polèmic a parts iguals, la seva obra és conceptualment punyent, més que no pas en l’aspecte formal, i fa poques o cap concessió a les injustícies del poder, sigui quin sigui aquest poder. Especialitzat en conflictes armats i les seves nefastes conseqüències, amb aquesta interessantíssima obra gràfica fa una excursió històrica al primer gran conflicte europeu del segle XX: la Primera Guerra Mundial. Es tracta d’un exercici de divulgació històrica molt eficaç mitjançant l’elecció d’un gran format que encaixa perfectament amb la denominació i les característiques del conflicte en qüestió.

SPOTTORNO, CARLOS. La Grieta. Bilbao: Astiberri, 2016. C Spo Aquest còmic, a cavall de la novel·la gràfica i el fotollibre, és el que podríem anomenar una rara avis. Parla directament i clara de realitats incòmodes, sovint silenciades, que afecten de ple a Europa. Realitats com les pasteres de Líbia, els refugiats dels Balcans o el conflicte sostingut a la frontera bielorussa que posen en crisi la identitat europea. Fruit d’un ingent treball de camp iniciat el 2013 que va generar més de 25.000 fotografies i 15 quaderns de notes del fotògraf Carlos Spottorno i el reporter Guillermo Abril, la seva lectura no deixarà indiferent.


CARROLL, Emily. Cruzando el bosque. Barcelona: Sapristi, 2015. C Car Vino de dentro del bosque Como todo lo extraño Aquest còmic, emanat de la imaginació negre i macabra d’Emily Carroll, està dividit en 13 històries protagonitzades per 13 noies. De la seva mà ens endinsem en el bosc, metàfora de la nostra imaginació, poblat de monstres, pors i éssers inquietants.

AULADELL, Pablo. El paraíso perdido. Madrid: Sexto Piso, 2015. C Aul A l’estela de la tradició gràfica de grans figures com William Blake, Gustave Doré o Henry Fuseli, Pablo Auladell s’atreveix a fer l’adaptació de la mítica obra de John Milton que, al seu torn, complementa la Divina Comèdia de Dante. Amb aquests referents, no és d’estranyar que els protagonistes del llibre i del còmic siguin Déu, el Diable i Adam i Eva. Ni tampoc que el tema tracti de la pèrdua del paradís.

LARCENET, Manu. El informe de Brodeck. Barcelona: Norma, 2017. C Lar GIMÉNEZ, Juan. Ciudad. Bilbao: Astiberri, 2015. C Gim Magistral adaptació a càrrec de Manu Larcenet del llibre de Philippe Claudel, aquest còmic ens porta al sòrdid ambient de postguerra en un poble alemany poc després del final de la Segona Guerra Mundial. La trama implica a un funcionari de l’administració central, Brodek, el qual es veu obligat a investigar un assassinat els culpables del qual semblen tots els homes d’un poblet petit i tranquil. O no...?

ZEROCALCARE. Kobane calling. Barcelona: Reservoir Books, 2017. C Zer En aquesta ocasió, l’autor italià Zerocalcare ens porta en un viatge a través de Turquia, Irak i Síria, per fernos més present el conflicte armat que pateix el Kurdistan des de fa més de 7 anys. En concret, centrant la seva crònica en el setge a la ciutat de Kobane.

Encara que no és una novetat, és un plaer poder gaudir de l’edició integral d’aquesta història escrita per Ricardo Barreiro i dibuixada per Juan Giménez. Anterior a La casta de los metabarones, la crítica a les dinàmiques metropolitanes que Ciudad proposava era, i encara és, ben encertada. Una crítica, però, embolcallada d’una narrativa prou dinàmica i suggeridora.

ZAPICO, Alfonso. La balada del Norte. Bilbao: Astiberri, 2015. C Zap Ubicada a en els convulsos anys de la Segona República Española, La balada del Norte ens fa acompanyar a Tristán Valdivia, personatge de poca fortuna, de Madrid a la seva Astúries natal. Un procés de recuperació de les arrels que el porta (i ens porta) a l’entorn de les mines de carbó i a les desigualtats socials que caracteritzen el període.


BRIEVA, Miguel. Dinero: revista de poética financiera e intercambio espiritual. Barcelona: Random House Mondadori, 2008. C Bri Difícilment trobarem una crítica més mordaç i càustica al nostre sistema capitalista com la que va generar Miguel Brieva entre els anys 2001 i 2005. Adaptada a l’especificitat del nostre país, ajuntant la crítica a l’herència franquista i barrejant-la a la de l’ultraliberalisme amb el que hem iniciat el segle XXI, aconsegueix fer reflexionar en cada una de les seves pàgines. No apte per a mainstreams convençuts, però de lectura molt recomanable per a tota la resta.

LEHMANN, Matthias. La favorita. Barcelona: La Cúpula, 2015. C Leh Utilitzant un dibuix i un tintat d’inspiració gòtica aconseguit mitjançant la tècnica del linogravat, La favorita és una elaborada i sostinguda metàfora sobre la identitat sexual i com aquesta ha estat tradicionalment forçada per les convencions socials.

MARTÍN, Jaime. Jamás tendré 20 años. Barcelona: Norma, 2016. C Mar Una de les darreres aportacions al gran tema de la Guerra Civil. Tema sobre el qual encara no està tot dit ni dibuixat. L’autor de l’interessantíssim Guerras silenciosas ens porta la història verídica i personal dels seus avis durant la guerra. I més important encara, durant la postguerra, que sovint va ser molt més complicada i difícil de passar per als que van quedar en el bàndol perdedor.

MAX. ¡Oh diabólica ficción! Barcelona: La Cúpula, 2015. C Max Bona part de l’obra de l’incombustible Max és un plaer pels paladars minimalistes. ¡Oh diabólica ficción! a més a més, inclou reflexions profundes sobre la utilitat i el sentit de la ficció que no deixen de ser reflexions sobre la utilitat i el sentit de l’existència. La nostra i la dels altres, la de la societat i els jocs en els que tots participem.

SMOLDEREN, Thierry. Recuerdos del imperio del átomo. [Palma de Mallorca]: Spaceman, 2015. C Smo GREENBERG, Isabel. La Enciclopedia de la tierra temprana. Madrid: Impedimenta, 2014. C Gre És la primera novel·la gràfica de l’autora britànica, Isabel Greenberg, la qual amb una estructura que ens recorda als reculls de contes antropològics de cultures antigues i amb un dibuix que evoca el gravat xilogràfic ens porta per un seguit d’aventures èpiques on el narrador cerca el coneixement i l’amor.

Si sou dels que us heu apuntat a la moda del retro i us agraden les formes anguloses dels anys 50 del segle XX, aquesta és la vostra novel·la gràfica. Si a més a més us agrada deixar-vos emportar per aventures i peripècies diverses en escenaris variats no ho dubteu ni un minut, deixeu el que estigueu fent i poseu-vos a llegir-la. No us decebrà.


Guia Còmics març 2018  
Guia Còmics març 2018  

Biblioteca Montserrat Abelló

Advertisement