Page 16

Treball de Recerca 14 Biomimètica: innovar copiant la naturalesa •

GUSTAVE EIFFEL Gustave Eiffel nascut l’any 1832 a Dijon, una ciutat de França fou un enginyer i arquitecte

mundialment famós per idear la torre que porta el seu nom, la Torre Eiffel (París, França). La Torre va ser construïda l’any 1889 per ser la porta d’entrada de l’exposició mundial a París.

L’enginyer francès es va inspirar en l’estructura del fèmur a l’hora de construir la seva torre i un segle més tard la Torre Eiffel segueix sent un punt de referència mundial i arquitectònic.

Encara que molta gent sosté que la idea d’imitar el fèmur va ser de Gustave Eiffel la veritable història del disseny de la torre comença gairebé 40 anys abans de la seva construcció. L’anatomista alemany Hermann von Meyer durant el 1850 estava estudiant el fèmur humà. Aquest os té una articulació, la ròtula que és excèntrica7 i que encaixa amb la cavitat del maluc. Aquesta articulació està formada per moltes fibres ósses, anomenades trabècules8, entrecreuades i alineades per tal de suportar les forces de tracció i compressió. D’aquesta manera el fèmur reparteix el pes cap als costats i l’os no pateix.

Al cap de 16 anys l’enginyer Karl Cullman va veure que les fibres del fèmur, les bigues i els tirants9 utilitzats en la construcció s’assemblaven molt. Aquest principi van ser els que va inspirar a l’arquitecte Gustave Eiffel.

Fig. 10- Construcció de la torre Eiffel

7

Excèntrica: Que es desvia o s'allunya del centre, no cèntric.

8

Trabècules: Cadascuna de les prolongacions formades per teixit ossi que limiten les cavitats medul·lars de substància esponjosa. 9

Tirants: Biga horitzontal que uneix i manté immòbils dues parets paral·leles que tendeixen a desplomar-se.

Biomimètica: innovar copiant la naturalesa  

Autora: Clara Bosch i Teixidó | Tutora: Imma Serrallonga | Tema: Biomimètica

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you