Page 1

Recerca a internet COM BUSCA GOOGLE? En una cerca estàndard a Google els resultats que ens mostra el cercador són pàgines web que contenen totes les paraules que heu escrit a la barra i les seves variants (semàntiques i morfològiques).

Per exemple: cotització de valores en bolsa

Els resultats mostrats seran pàgines web que contenen aquestes tres paraules, tot i que no han d’estar necessàriament juntes. Si volem recuperar pàgines web on surt una frase exacta hem de posar-la entre cometes.

La cerca a Google no fa diferència entre majúscules i minúscules o paraules amb accent.

Per exemple: “cotización de valores en bolsa” Quan no volem que aparegui una paraula en la nostra cerca podem limitar el contingut amb el signe –seguit de la paraula (sense espais) Aquestes opcions no Per exemple: “cazadores de sombras” -película funcionen amb la cerca Els resultats mostraran pàgines web on surt la frase exacta ‘cazadores de sombras’, d’imatges. però obviant tot allò que té a veure amb la pel·lícula.

OPERADORS I COMODINS L’asterisc es pot fer servir com un comodí de cerca, de manera que google omple l’asterisc amb una o vàries paraules possibles de les que no recordem. Per exemple: “can you * heart”

Recupera pàgines web que continguin frases com ‘can you hear my hart’ ‘can you mend a broken heart’, ‘can you reverse heart’, etc. Per especificar que en la nostra cerca volem recuperar un terme o un altre podem fer servir l’operador OR. En aquest tipus de recerca entén que la cerca té dos paraules clau diferents i per tant els resultats són més pertinents. L’operador OR és el mateix que | (Alt Gr + |).

Biblioteca Ins Baix Montseny – Desembre 2013

bibliotecainsbaixmontseny.blogspot.com

1


Pe

Per exemple: pastissos espelta OR arròs -ou

En aquest cas ens recupera resultats de receptes per fer pastissos d’un tipus de farina o de l’altre però sense ou. És necessari que l’operador OR sigui en majúscules i entre espais en blanc.

Com hem anat veient, des de la cerca simple es poden fer servir opcions de cerca avançada sense necessitar anar a: http://www.google.com/advanced_search. La cerca avançada mostra totes les opcions a través de desplegables i sovint pot resultar més fàcil de consultar. Però si coneixem quatre o cinc opcions ràpides no recuperarem tant de soroll (informació no útil) sinó que els resultats seran més pertinents.

Tipus d’arxiu És molt fàcil limitar la cerca d’informació per tipus d’arxius si es dóna el cas que només volem recuperar presentacions en Powert Point o Pdf’s. El terme que farem servir a la barra és Filetype: seguit de l’extensió o del tipus de document que volem obtindré (filetype:pdf o filetype:ppt o filetype:xls

Per exemple: "canvi climatic" filetype:ppt

Domini o país També podem limitar per extensió o per país amb el terme site: .

Pe

Per exemple: cometes site:edu

Obtenim informació de cometes només a pàgines amb l’extensió .edu i per tant seran d’organismes o entitats educatives. Serveix igual per les extensions .org o .eu o pels llocs en castellà (site:es) o en català (site:cat).

Biblioteca Ins Baix Montseny – Desembre 2013

bibliotecainsbaixmontseny.blogspot.com

2


Altres opcions Definicions De vegades necessitem una definició ràpida i ens pot ser útil buscar directament a Google. Només hem de posar a la barra de recerca el terme define: seguit de la paraula o la frase de la qual volem la definició.

Per exemple: define:protocol de kyoto Els resultats que ens mostra són pàgines web que contenen la definició d’aquesta paraula. De totes maneres sempre és recomanable que tingueu als favorits l’enllaç a diccionaris institucionals. Podeu veure la recopilació d’enllaços a diccionaris i enciclopèdies en línia a: http://www.symbaloo.com/mix/einesperfertreballs.

Pàgines relacionades Molt útil per trobar pàgines similars o un enllaç o a una pàgina que ens agrada. Copiarem l’adreça de la barra i l’afegirem al terme related: . En aquest cas, els resultats són aplicacions similars a padlet.

Pe

Per exemple: related:http://padlet.com/

Imatges Per anar directament a la recerca d’imatges sense carregar la pàgina principal aneu a: images.google.com. Per buscar imatges podem fer servir la paraula de recerca seguida de l’extensió o del format que volem recuperar:

Per exemple: sonrisas.png o sonrisas.jpg

En la cerca avançada tenim la opció de limitar la cerca d’imatges pel seu ús. Si necessiteu fotos o imatges per fer servir en un treball que estiguin lliures de drets d’autor per modificar-les

Biblioteca Ins Baix Montseny – Desembre 2013

bibliotecainsbaixmontseny.blogspot.com

3


podeu limitar per “Drets d’utilització”. En aquest casos haureu de triar aquelles “que es poden fer servir i compartir” o aquelles “que es poden fer servir, compartir i modificar”

Google té altres serveis com el acadèmic http://scholar.google.es/ on trobarem articles de revistes i treballs científics. De vegades tenim disponible la citació del document i d’altres el document de text complet.

Per fer més ràpida i eficaç la cerca a google Fes de Google la teva pàgina d’inici o afegeix-la a favorits. Quan tinguis la pàgina de resultats vés obrint-los en finestres noves amb el botó de la dreta. Així sempre tens en pantalla la pàgina principal de resultats. “Segur que tinc sort” et porta directament a la primera pàgina de resultats.

Bibliografia Lujan, Andrés. Google: guia ràpida. Barcelelona: Inforbook’s, 2006.

Biblioteca Ins Baix Montseny – Desembre 2013

bibliotecainsbaixmontseny.blogspot.com

4

Cerca a google  

Uns quants trucs per fer la cerca a google més eficaç i per obtindre més resultats pertinents.

Cerca a google  

Uns quants trucs per fer la cerca a google més eficaç i per obtindre més resultats pertinents.

Advertisement