Page 1

de bieb is niets nieuws blijf ontdekken De nieuwe bieb is er. Met een nieuwe naam, een nieuw logo. Ontdek in deze krant wat dbieb jou te bieden heeft. Of... bezoek dbieb in Leeuwarden, Burgum, Grou, Gytsjerk, Hurdegaryp of Stiens. blijf ontdekken | blijf ontmoeten | blijf meedoen | blijf leren | blijf maken | blijf lezen


IVGI & GREBEN

AIRPLAY Acrobuffos

We Are In Trouble

za 3 & zo 4 feb | 20:30 uur

wo 31 jan | 19:30 uur Air Play is een betoverende voorstelling voor jong en oud. Een feest vol fantasie, kleur, verwondering en humor. Een sprankelend en optimistisch begin van de Culturele Hoofdstad voor de kinderen van Leeuwarden en hun ouders.

Leeuwarder Johan Greben keert na een internationale carrière even terug in zijn geboortestad als de helft van choreografenduo IVGI&GREBEN. We Are In Trouble beleeft haar wereldpremière in De Harmonie. Oogstrelende dans over een groep mensen op zoek naar een nieuwe toekomst.

SLAVA’S SNOWSHOW

PLUTO

Sidi Larbi Cherkaoui do 15 t/m za 17 feb | 20:15 uur Pluto is een Europese première die je in het prestigieuze Holland Festival zou verwachten maar die dankzij Lieven Bertels en Destination Harmonie nu exclusief in Leeuwarden plaatsvindt. Trek je mooie pak of je beste jurk aan en wees welkom bij één van de absolute hoogtepunten van de Europese Culturele hoofdstad!

MUGMETDEGOUDENTAND De Eurocommissaris

zo 22 apr | 20:30 uur Mugmetdegoudentand is al decennia lang goed voor vlijmscherp satirisch toneel over de actualiteit. Na de hits Kunsthart en Gidsland zien we in De Eurocommissaris actrice Joan Nederlof in de rol van politica Charlotte Hajenius.

5 t/m 9 sep | 14:00 / 19:30 uur Wie glunderend Schouwburg De Harmonie wil verlaten in september neemt zijn hele familie mee naar de wereldvermaarde Slava’s Snowshow. Ook wie niet van clowns houdt wordt volledig ingepakt door deze clownerie van uitzonderlijk niveau, ingebed in een onvergetelijk sneeuwspektakel.

ALIEN DOCUMENTARY 9 t/m 11 mei | 20:30 uur Ruwe bolster, blanke pit, stille wateren maar diepe gronden… Herkenbaar voor Friezen? Ontmoet de Ieren in Alien Documentary. Stoere theatertechnici blijken ieder een ontroerend verhaal te verbergen. Een open, warme voorstelling over menselijkheid en empathie.

kaarten & meer info op destinationHarmonie.nl


dbieb. meer zien dan je zag blijf ontdekken Inhoudsopgave 4

blijf ontdekken

7

blijf lezen

9

de nieuwe dbieb is er ook voor jou!

boeken, e-books, luisterboeken, je vindt wat je zoekt

blijf leren

voor nieuwsgierige mensen van 0 tot 100

11

blijf maken

17

Leen een Fries

23

blijf ontmoeten

13

lid worden

18

blijf leren

25

spreekuren & Digi-Taalhuis

14

dbieb kalender

21

blijf vragen

wakker je creativiteit aan, maak!

dbieb, daar wil je bij horen

iedere dag een ontdekking

Friezen met een goed verhaal

dbieb opent nieuwe werelden

je kunt tenslotte niet álles weten

omdat samen veel leuker is

dbieb helpt je op weg

27

praktische info waar & wanneer is dbieb open

3


dbieb in de Blokhuispoort:

5 hotspots die je gezien moét hebben

ontdekkings­ tocht door dbieb? Ook zo nieuwsgierig naar dbieb in de Blokhuispoort? Ga dan mee op ontdekkingstocht. Laat je verrassen door ons nieuwe onderkomen, het aanbod, de geschiedenis én de verhalen. Op elke zaterdag in februari en maart kun je een rondleiding krijgen. Ook mee op expeditie? Geef je op via dbieb.nl

De Blokhuispoort is de nieuwe thuisbasis van dbieb in Leeuwarden. Een plek met een verhaal. Een gebouw waarin je blijft ontdekken. Directeur Hans van der Veen selecteerde vijf locaties die je gezien moet hebben. De kapel ‘Hier kwamen vroeger de gevangenen voor kerkdienst en gebed. Een prachtige plek waar je terecht kunt voor een voorstelling, lezing of optreden. Aan het plafond hangen de oude wagenwielen van een boevenwagen als verlichting. Ze zijn honderd jaar geleden in de Blokhuispoort gemaakt door gevangenen.’

dbieb. meer weten dan je wist

Uitkijkpunt ‘Via de oranje trappen klim je naar het dak van dbieb. Een plek waar je uitkijkt over de Blokhuispoort én de binnenstad van Leeuwarden.’  Werkplaats ‘Een plek die gaat over de media van nu. Hier kunnen kinderen, jongeren en scholen terecht voor allerlei workshops. Video’s bewerken met green screen, online gaming, of het programmeren van robots.’

Cel B103 ‘Deze cel is helemaal zoals ‘ie vroeger was. Hier kun je ervaren hoe het voelt om opgesloten te zitten. Beluister de verhalen van gevangenen. Hoor echte gevangenisgeluiden. Voel de deur achter je dichtslaan en kijk door de tralies uit op de binnenplaats.’

de wethouders & dbieb Wethouders Ellen Bruins-Slot (Tytsjerksteradiel) en Sjoerd Feitsma (Leeuwarden) gaan in hun gemeente voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen. Hierin speelt dbieb een belangrijke rol vinden ze.

Wat maakt de dbieb zo waardevol?

Ellen: “We leven in een tijd waarin veel op ons afkomt. Waarin het soms moeite kost om mee te blijven doen. Dan is dbieb de verbindende factor. Of je het nu in boeken of games zoekt: dbieb is een plek waar voor jong en oud iets te halen valt. Waar je kunt leren, jezelf kunt ontwikkelen. Maar ook om te ontspannen en tot jezelf te komen.’ Sjoerd: “Een frisse plek om elkaar te ontmoeten, om jezelf uit te dagen: dat is dbieb. Kennis ligt er voor het oprapen. Voor alle leeftijden en alle interesse­ gebieden. Digitaal én in boekvorm. Ik ben trots op dbieb op school. Dat zorgt ervoor dat ook de allerkleinsten in aanraking komen met taal, lezen en literatuur.”

Wat heb jij met dbieb?

Ellen: “Als klein meisje kwam ik al in de bibliotheek. Dat was in Zaandam: een bibliotheek zo groot als een supermarkt. De jeugdboeken daar heb ik verslonden. Mijn favoriete boek was de ‘Kinderkaravaan’. Een prachtig verhaal over zeven weeskinderen die door Noord­Amerika trekken. Een enorm avontuur, maar ze redden het uiteindelijk wel.” Sjoerd: “Ik mag graag lezen. Je kunt me straks geregeld vinden in de prachtige nieuwe dbieb in De Blokhuispoort. Heerlijk de kranten doornemen of een boek lezen bij een goede kop koffie… Daar kan ik van genieten.”

Je vindt dbieb in Leeuwarden, Burgum, Grou, Gytsjerk, Hurdegaryp en Stiens.

4

Café de Bak ‘dbieb loopt over in Café De Bak. Geniet hier van een kop koffie, lunch of avondeten. Neem gerust boek of tijdschrift mee. Laat je blik eens naar boven gaan. Zie je die halve trap in het plafond? Die hebben we ontdekt tijdens de bouw. Hij leidt nergens naartoe, maar laat je wel lekker naar buiten kijken.’

Jouw kijk-, lees- of luistertip?

Ellen: “Tijd om even op de bank te kruipen met een boek heb ik niet. Gelukkig zijn er luisterboeken. Door in de auto te luisteren, kan ik toch van een boek genieten. Bij dbieb heb je zelfs een app voor je luisterboeken. Heb je ze altijd bij hand op tablet of smartphone.” Sjoerd: “Lezen ter ontspanning doe ik vooral in mijn vakanties. Herman Koch, Peter Buwalda of John Irving; schrijvers die ik graag lees. Ik houd ook van boeken over lokale en regionale geschiedenis. Boeken die je er op elk moment bij kunt pakken, ook als je wat minder tijd hebt.”


blijf ontdekken dbieb is er dús ook voor jou

Piepjong of stokoud. Stadsmens of dorpsbewoner. Babyboomer of patatgeneratie. Scholier of student. Tweeverdiener of pensionado. Boekenwurm of filmvreter. Vakman of universitair geschoold. Eigen baas of werkzoekende. Gróte of kleine letters. Digibeet of Millennial. Gamer of filosoof. Lid of geen lid...

Wie je ook bent, wat je achtergrond, opleiding of interesse ook is: dbieb is er voor jou. En zo gaan we de toekomst tegemoet. Met een nieuwe hoofdvestiging in de Blokhuispoort, een nieuwe naam én een nieuwe uitstraling. Midden in de samenleving. Als plek om te leren en te ontmoeten. Om jezelf te ontwikkelen en de wereld te ontdekken. Ik wil je dolgraag vertellen over alles wat dbieb jou te bieden heeft. Over onze cursussen, studieplekken en activiteiten. Over bouwen met Lego, over robots, over programmeren. Over dbieb op school.

de 4 handigste (en leukste) apps bij dbieb

zo is je dbieb-pas zes keer meer waard

Handig! Ook op je smartphone of tablet kun je gebruikmaken van de dbieb. Je vindt bij ons slimme apps waarmee je lezen, kijken en luisteren altijd bij hand hebt. Voor Apple en Android.

Als lid van dbieb open je de wereld van lezen, luisteren en kijken. Maar wist je dat je nog veel meer kunt met jouw ledenpas?

LuisterBieb

Deze app geeft je toegang tot honderden luisterboeken. Oortjes in en luisteren maar.

E-book lees app

Met deze app heb je alle boeken binnen handbereik op tablet en smartphone. Maak wel eerst een e-bookaccount aan via onlinebibliotheek.nl/e-books.

Wise App

Reserveren, lenen, verlengen, leestips. Met deze app regel je al jouw dbieb-zaken.

VakantieBieb

Een zomerlang bakken op LaBalcona of backpacken in Centraal-Kirgizië? Dankzij de VakantieBieb lees je gewoon lekker verder. Geopend vanaf 1 juni 2018.

Meer weten? Check dbieb.nl

En over onze prachtige collectie boeken, films, muziek en tijdschriften. Maar dat past niet in een voorwoord. Wél in een krant... Laat je verrassen door ons aanbod. En zoek ons vooral op. In de Blokhuispoort of in dbieb in dorp en wijk. Wij heten jou van harte welkom. Namens alle medewerkers van dbieb, Hans van der Veen, directeur dbieb

even over onze nieuwe naam: dbieb Bij een nieuwe bieb hoort een nieuwe naam. Eentje die herkenbaar is. Maar die ook vertelt dat we nét iets anders zijn dan een ‘gewone bibliotheek’. Lastig? Viel best mee. In een brainstorm waren we er snel over uit. ‘Waarom noemen we het niet gewoon de bieb? Deed iedereen altijd toch al?’ Voor de eigenheid hebben er wel een ‘e’ vanaf gehaald. Zo kwamen we op dbieb. Hoe je het uitspreekt? Gewoon als ‘de bieb’, of ‘d’ bieb’.

verder onder één naam Volksuniversiteit Fryslân, BiebWerkt, Bieb Factory en Boekendeler: we hadden voor verschillende activiteiten een eigen naam. Dat was af en toe best verwarrend. Daarom gaan we vanaf nu verder onder één naam: dbieb. Wel zo duidelijk.

gratis duizenden e-books 1. Leen via de landelijke website bibliotheek.nl/ebooks

van aanbiedingen en 2. Profiteer acties (musea, attractieparken, theater)

Tien procent korting op alle 3. cursussen en workshops van dbieb

gastheer Jan van Zinnen:

‘een erebaantje’

elk jaar twee gratis online 4. Volg cursussen van dbieb gratis gebruik 5. Maak van databases zoals de

Consumentenbond en onze apps

gratis deel aan de 6. Neem activiteiten die we in de wijk organiseren

In al onze vestigingen staan straks gastheren en -vrouwen voor je klaar. Zesendertig vrijwilligers die je graag wegwijs maken. Jan van Zinnen is één van hen. Hij staat één dag in week paraat in de Blokhuispoort. Jan: “Samen met mijn collega’s ben ik er

om je welkom te laten voelen in dbieb. Ik maak je graag wegwijs en beantwoord je vragen. Maar ook wanneer je er niet uitkomt met reserveren of uitlenen kun je bij mij terecht. Dus, heb je een vraag? Stel hem gerust aan mij of één van de andere gastheren of -vrouwen. We helpen je graag verder.”

5


By de boek- en kadowinkel fan

Ben jij goed in…

de Afûk yn Ljouwert fine jo alles yn en oer it Frysk en Fryslân. Yn 2018 is de Afûk ûnderdiel fan Lân fan taal. Fan maart

Luisteren

o/m april 2018 feroaret de Prinsetún yn in Taleteún mei as middelpunt

Wandelen, Voorlezen Besturen, Zorgen Schrijven, Klussen

it Talepaviljoen MeM.

Organiseren of ………..?

Kom mar lâns!

Met een paar uur per week, help je bij Humanitas een ander

Fryske boek- en kadowinkel Bûterhoeke 3, Ljouwert

www.afuk.frl www.lanfantaal.frl

leeuwarden@humanitas.nl 058 266 6608 (ma t/m vr 9.00 - 12.00 uur) www.humanitas.nl/leeuwarden/vacatures Blokhuispoort 40, 8911 LJ Leeuwarden (ingang 2e poortgebouw)

Je kunt meer dan je denkt...

Meld je aan! Bel gratis: 0800-023 4 4 44

Lezen

Schrijven

Spreken

Rekenen

Computeren

Geldzaken en je eigen administratie

Op zoek naar werk of een opleiding

Online aanmelden kan op: www.ikleermeer.nl

De school van je kind


blijf lezen zeven weetjes over onze collectie

Muziek, dvd’s, boeken, tijdschriften. Je vindt ze allemaal in dbieb. Eigenlijk is het ondoenlijk om onze collectie samen te vatten. Beter is het om zelf te ontdekken wat dbieb jou te bieden heeft. Hierbij alvast zeven weetjes om je een indruk te geven.

1 Van spannend tot romantisch: je vindt bij ons tienduizenden romans. Elke week halen we nieuwe titels voor je in huis.

2 Meer dan 100.000

informatieve boeken heeft dbieb in huis om jouw werkstuk of presentatie tip top te maken. Ook via onze databanken vind je de info die je zoekt.

3 Voor een avondje chillen op

de bank. Bij de dbieb staan duizenden dvd’s voor je klaar. Ook de titels die Netflix dan weer net niet heeft.

4 Je kunt bij dbieb zelfs

e-readers huren. Hierop staan standaard 70 titels.

5 Luisteren voor je leeslijst, een cursus Spaans: bij dbieb vind je honderden luisterboeken. Voor jong en oud. Van verhalen én romans tot cursussen en colleges.

6 Via muziekweb ontdek je nieuwe én oude muziek: van klassiek tot Bieber.

7 Lekker onderuit met Linda of Quest: dbieb heeft tientallen tijdschriften.

de Nationale Voorleesdagen 2018 Voorlezen maakt van de allerklein­ sten grote lezers. Daarom doet dbieb van woensdag 24 januari tot en met zaterdag 3 februari volop mee aan de Nationale Voorleesdagen. Workshops, voor­ stellingen en natuurlijk heel veel voorleesmomentjes. Meer weten? Check de agenda in deze krant of ga naar dbieb.nl.

anders lezen Lezen is niet voor iedereen makkelijk. Door dyslexie of problemen met taal. Door ziekte of handicap. Of omdat Nederlands niet je eerste taal is. Weet dan dat je in dbieb terecht kunt. Op het Makkelijk Lezen Plein vind je boeken en luisterboeken die het lezen een stuk makkelijker maken. Bij dbieb kun je ook terecht voor Groot Letterboeken.

In onze taalhuiscollectie vind je prentenboeken voor volwassenen en boeken die in eenvoudige taal zijn geschreven. Zo worden populaire titels ook toegankelijk als lezen (nog) lastig is. Via ‘Passend Lezen’ kun je ook kranten, tijdschriften en boeken in aangepaste vorm thuis ontvangen.

mijn #dbiebmoment: Lucie Inia

“Leesplezier voor mezelf, de kinderen en de kleinkinderen. Dat is dbieb. Een plek waar je je altijd welkom voelt. Een bruisend hart in stad en dorp. Een tweede huiskamer, maar dan vol boeken en tijdschriften. Ik ben heel nieuwsgierig naar de dbieb in de Blokhuispoort. We gaan binnenkort even kijken. Maken we er een uitje van.”

Boekstart: baby’s houden van boeken Samen een boekje lezen. Plaatjes aanwijzen, verhaaltjes vertellen. Het versterkt de band met je baby. En kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Je kunt als ouder niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. BoekStart helpt je op weg. Als je baby drie maanden is, krijg je van de gemeente een BoekStart waardebon. Hiermee kun je bij dbieb het gratis BoekStartkoffertje ophalen en maak je je kindje meteen gratis lid van dbieb.

dbieb & de boekenweek De boekenweek is het hoogtepunt van het literaire jaar. Deze editie staat in het teken van het thema ‘natuur’. Bij de dbieb pakken we van zaterdag 10 maart tot en met zondag 18 maart flink uit. Een bloemlezing uit ons boekenweekprogramma. Sa’t it lân der hinne leit Jetske Bilker & muziek Voor het eerst in de geschiedenis krijgt het Nationale Boekenweekgeschenk een Friese editie. Jetske Bilker vertaalde Gezien de feiten van Griet Op de Beeck naar Sa’t it lân derhinne leit. In dbieb in Burgum organiseren we een literaire avond rondom deze vertaling. Met Jetske Bilker, muziek en literaire optredens. Beesten bouwen met Lego WeDo Bouw en programmeer je eigen dier met Lego WeDo.

Workshop Natuurfotografie Fotografe Anja Zwanenburg laat zien hoe je interessante natuurfoto’s maakt. Neem je camera mee, want we gaan ook buiten aan de slag! De natuur wordt wakker Workshop voor kinderen en volwassenen. In samenwerking met het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN). Ontdek de ontwakende natuur en zaai voor het nieuwe groeiseizoen.

Landschapspijn – Jantien de Boer Het moderne boerenland doet pijn; kleuren vervagen en geluiden sterven weg in het land van zuivel, vlees en turbogras. Burgers maken zich zorgen over de teloorgang van bloemen, planten en vogels. Akkerbouwers vechten voor hun bestaan. In deze lezing laat Jantien de Boer beide perspectieven zien en hoopt zo om bruggen te bouwen.

7


HCL feliciteert dbieb met de nieuwe locatie!

www.historischcentrumleeuwarden.nl

WWW.KUNSTKADE.NL


blijf leren Bij dbieb denk je al snel aan boeken. Maar je kunt er ook leren, jezelf verdiepen. Zo vind je het cursusaanbod van de Volksuniversiteit Fryslân vanaf nu bij dbieb. Handig wanneer je een taal wilt leren. Of om meer te weten over psychologie, muziek of geschiedenis. Bezoek ook eens één van onze colleges, workshops of lezingen. Op deze pagina lees je hier meer over.

de maand van de filosofie

verbeelding aan de macht April is de maand van de

filosofie. Bij dbieb sluiten we hier graag bij aan. Dit doen

we met lezingen, cursussen en workshops rondom het thema ‘verbeelding aan de macht.’

Lezingenserie: kopstukken filosofie Grote denkers beïnvloeden onze kijk op de wereld al eeuwen. Wie waren zij en welke gedachten hadden ze? In deze lezingenserie kijken we naar de geschiedenis van de filosofie aan de hand van vijf kopstukken. Per lezing lichten we de belangrijkste ideeën van één filosoof toe. Renske Bakker bespreekt: Rousseau, Augustinus, Kant, Nietzsche en Heidegger.

Cursus: filosofie kun je leren De snelheid waarmee onze samenleving verandert is soms verwarrend én beangstigend. Ook onze klassieke voorouders worstelden hiermee. In deze cursus maak je in vijf avonden kennis met verschillende klassieke filosofen. Kunnen we hun ideeën nu nog toepassen? Ook de ‘hulp’ van hun moderne collega’s wordt ingeroepen. Een leerzame en interactieve cursus met ruimte voor eigen inbreng.

Bouw een Luchtkasteel: workshop voor jonge wijsgeren (9+) Filosoferen is niet alleen zaak voor oude doorleefde wijsgeren. Integendeel. Jonge en frisse ideeën zijn meer dan welkom. In deze workshop ga je aan de slag met jouw toekomstdromen. Bouw een luchtkasteel van LEGO en creëer met de hele groep een wereld van maispops.

Blind: als je wereld zwart wordt (groep 6 t/m 8) Hoe is het eigenlijk om blind te zijn? Je ervaart het in deze workshop. Leer je naam schrijven in braille en ervaar hoe het is om blind te zijn door allerlei gebruiksvoorwerpen zwart te schilderen. Het resultaat van de workshop wordt ingezet tijdens de Nacht van de Filosofie Fryslân. De blinde filosoof en kunstenaar George Kabel gaat dan aan de hand van deze voorwerpen in gesprek met het publiek over zintuigen en verbeelding. De Nacht van de Filosofie Fryslân De Blokhuispoort staat zaterdag 21 april in het teken van de Nacht van de Filosofie Fryslân. In dbieb kun je terecht voor workshops, lezingen, performances en debatten. De Nacht van de Filosofie start in de middag en duurt tot na middernacht. Houd nachtvandefilosofiefryslan.nl in de gaten voor het programma.

je leert je talen bij dbieb! Online of ‘in de klas’, voor beginners, basisgebruikers of gevorderden. Italiaans Duits

Russisch Spaans

Engels Frans

lid van dbieb? Volg dan gratis een online cursus lezingen bij dbieb: verdieping op je vrije avond Spraakmakende boeken Zeven lezingen over zeven actuele boeken. Wil je meer te weten komen over ‘De Nix’ van Nathan Hill. Of ‘En ik herinner me Titus Broederland’ van Auke Hulst? Samen met specialisten van de Faculteit der Letteren van Rijksuniversiteit Groningen ontdek je meer over het verhaal, de achtergronden en de schrijver. Lezingenserie: Actueel in de kunst Van Escher tot Damian Hirst: in de

Nederlandse musea zijn dit jaar enkele (grotere) tentoonstellingen te zien. Nieuwsgierig naar de achtergronden bij de exposities waarover je leest en ziet? Dan is deze lezingenserie op jouw lijf geschreven... …én er zijn veel meer cursussen en lezingen Bij dbieb kun je terecht voor nog veel meer cursussen.

Ontdek het cursusaanbod op dbieb.nl of bekijk de kalender op pagina 14 en 15 in deze krant.

uitgelicht: drie interessante voorjaarscursussen

Ontdek een nieuwe hobby. Leer een taal of kom meer te weten over gezondheid en opvoeding. Bij dbieb vind je zo’n dertig online cursussen. En het leuke is: als lid van dbieb mag je elk jaar gratis twee online cursussen volgen.

Poëziecursus: jongleren met woorden In deze introductiecursus ga je aan de slag met de gereedschapskist van de dichter. Voor iedereen die houdt van spelen met woorden en taal.

Leer waarom we altijd alles perfect willen doen. En leer ook hoe het anders kan…

Gelukkig niet perfect: van HARD naar HART voor jezelf Word je geleefd door de waan van de dag? Is iets nooit ‘goed genoeg’? Dan is de tweedelige cursus ‘Gelukkig niet perfect’ een aanrader.

Ontdek de kunst van creatief schrijven Doorbreek het writersblock en leer hoe je teksten schrijft die gelezen willen worden. In deze cursus ga je aan de slag met creatieve en praktische schrijftechnieken.

9


2-3-4 feb

Iepening / Opening Lân fan taal Premjêre projeksje Aldehou & minyfestival. Première projectie Oldehove & minifestival. It earste wykein fan febrewaris giet Lân fan taal iepen! Kom nei Obe, it gloednije taalpoadium op it Aldehoustertsjerkhôf. Untdek de skatkeamer fan de Fryske kultuer en skiednis yn Tresoar en fyn ferhalen fan Liwwadders yn it gemeentehûs. Ek giet de earste libbensgrutte fideoprojeksje op de Aldehou yn premjêre en organisearje wy mei Explore the North in minyfestival yn de Prinsetún! Alles is fergees tagonklik. Het eerste weekend van februari gaat Lân fan taal open! Kom naar Obe, het gloednieuwe taalpodium op het Oldehoofsterkerkhof. Ontdek de schatkamer van Friese cultuur en geschiedenis in Tresoar en vind verhalen van Leeuwarders in het gemeentehuis. Ook gaat de eerste torenhoge videoprojectie op de Oldehove in première en samen met Explore the North organiseren we een minifestival in de Prinsentuin! Alles is gratis toegankelijk.

lanfantaal.frl


blijf maken Een plek om te creëren én te beleven: dat is dbieb dus ook. Zo kun je straks in al onze vestigingen genieten van kunst, voorstellingen en optredens. Of gebruik maken van allerlei cursussen en activiteiten die jouw creativiteit aanwakkeren.

maak de wereld net iets mooier…

Nieuwe talenten bij jezelf ontdekken? Zelfs iets waarde­ vols creëren? Via dbieb kun je het hele jaar terecht voor inspirerende cursussen.

Handlettering

Handletteren is het tekenen van mooie letters in allerlei vormen en maten. Tijdens deze cursus leer je de basis. Zodat je vervolgens zelf prachtige teksten kunt maken op bijvoorbeeld kaarten, posters, wand- en krijtborden.

Ambachtelijk edelsmeden

d’r op uit met dbieb dbieb is er niet alleen voor binnen. Ook voor buiten­ mensen is er genoeg te beleven. We bieden het hele jaar door interessante cursussen voor in de buitenlucht. Botanisch tekenen op Dekemastate

Het prachtige Dekemastate in Jelsum en z’n groene omgeving vormen de inspirerende locatie voor deze tekenworkshop. Je bestudeert stinzenplanten en je leert ze tekenen of schilderen.

Wildplukken in de Froskepôlle

Tijdens deze Wildplukwandeling leer je verschillende (on)kruiden herkennen. Na afloop maken we samen een kleine maaltijd van de eetbare wortels, bloemen en zaden die we vinden.

Fotograferen met je smartphone

Hoe maak je een eenvoudig sieraad van edelmetaal en welke technieken komen hierbij kijken? Dat leer je gedurende vier lessen ambachtelijk edelsmeden. Ontwerpen, zagen, vormen, solderen en afwerken. Ze komen allemaal aan bod terwijl je aan je eigen sieraard werkt.

Je vindt bij dbieb veel meer creatieve cursussen. Bijvoorbeeld dagboektekenen en landschap tekenen. Zie voor een totaaloverzicht de kalender op pagina 14-15 of dbieb.nl

vlog de wereld rond: digitale illusies Iedereen die plaatjes, filmpjes of reacties op internet deelt, heeft een online identiteit. Een eigen manier van presenteren. Denk aan een instagrammodel dat haar foto’s bewerkt. Een vlogger die altijd bepaalde kleding (tegen betaling) draagt. Ook jij hebt een online identiteit. Maar wat betekent dit? Je ontdekt dit tijdens deze cursus (start 30 jan, 3x). Bijvoorbeeld door in een vlog de illusie te creëren dat je niet in dbieb, maar op reis bent geweest. Met de green screen in De Werkplaats maken we vlogs en bewerken we plaatjes. Zo kun je kijkers laten geloven dat je in Rome bent geweest, of in de ruimte, of terug in de tijd… Gaaf toch?

Al is een foto met een smartphone zo gemaakt, dat betekent niet dat het niet beter kan! Deze cursus leert je de belangrijkste fotografietips en -tricks. Voor je het weet zien jouw smartphonefoto’s eruit als het werk van een heuse prof!

Je vindt bij dbieb veel meer cursussen voor buiten. Bijvoorbeeld fotograferen aan de waddenkust. Schrijf je nu in op dbieb.nl

haal meer uit tablet en computer Er zit meer in je tablet of computer dan je op voorhand denkt. En met de workshops en cursussen van dbieb ontdek je de mogelijkheden. Een greep uit ons cursusaanbod: 3D-ontwerpen met SketchUp, websites maken met Wordpress, werken met bestanden in de cloud of werken met LinkedIn.

de Werkplaats: aan de slag met tech, games en media Onze wereld verandert razendsnel. Nieuwe media, nieuwe technologie: we komen er allemaal mee in aanraking. Soms is het best lastig om alles bij te benen. Weet dan dat dbieb je op weg helpt. De Werkplaats is een nieuwe plek in dbieb waar je alles leert over programmeren,

games, apps, nieuwe media en nieuwe technologie. Je kunt er bijvoorbeeld vrij spelen en ontdekken tijdens de wekelijkse Open Werkplaats. En één keer per maand kun je er games testen. We geven er ook workshops. Bijvoorbeeld met green-screen en videobewerking. In De Werkplaats kun je ook aan de slag met LEGO Education of de

Tovertafel (gave spellen die werken op bewegingssensoren). Maar ook met communicatiemiddelen uit een ver verleden: de typemachine, morseapparaten en de braillemachine. Je vindt De Werkplaats op de eerste verdieping van de Blokhuispoort. Op de andere dbieb-vestigingen kun je één keer maand terecht voor een werkplaatsworkshop.

Je vindt ons cursusaanbod en alle data in de kalender in deze krant en op dbieb.nl. Je kunt natuurlijk ook altijd informeren bij een van onze vestigingen.

11


dbieb. daar wil je bij horen word ook lid en leen tot de zomer gratis! Want voor een jaarabonnement betaal je nu maar € 30,- (i.p.v. € 46,50) en krijg je dus zomaar 4 maanden gratis lenen cadeau.

dbieb. meer doen dan je deed

Kom langs of word lid via dbieb.nl

Deze actie loopt van 25 januari tot 1 april 2018 in alle vestigingen van dbieb. Na 1 jaar wordt het abonnement automatisch verlengd en geldt het reguliere tarief.

blijf ontdekken

de bieb is stof blijf ontdekken

lid worden van dbieb? Leuk! Je lidmaatschap geeft toegang tot een eindeloze bron van informatie, kennis en inspiratie. Wanneer je lid wordt, ontvang je een bibliotheekpas voor het lenen van materialen. De pas is geldig in dbieb in de gemeenten Leeuwarden en Tytsjerksteradiel. De pas is ook bruikbaar bij de andere openbare bibliotheken in Fryslân en bovendien leen je er gratis mee bij Tresoar!

Er zijn diverse soorten lidmaatschappen en tarieven, afhankelijk van leeftijd en wensen. Jeugd tot en met 17 jaar Gratis Jongeren van 18 tot 20 jaar € 36,Volwassenen basisabonnement € 46,50 Volwassenen comfortabonnement € 66,50 Tariefabonnement (éénmalig) € 5,50 + € 1,- per uitlening (excl. leengeld) Abonnement voor 3 maanden € 15,50 Abonnement, alleen geldig in een dorpsvestiging van Leeuwarden € 12,50 Instellingenabonnement: basis € 44,-, comfort € 72,50 Digital only € 42,Houders van een geldige OV-studentenkaart € 2,50 korting per jaar (geldt niet voor tariefabonnement)

blijf ontdekken

Korting voor automatische incasso € 0,50 korting per jaar B. Ontdekken NL-1234567

dbieb.nl

13


dbieb kalender januari do 25 jan 15.00-15.30 Voorlezen met gebaren Nationale Voorleesdagen Grou do 25 jan 19.30-21.30 Basiscursus ontwerpen met Canva, 2 lessen, € 39,Leeuwarden do 25 jan 19.30-21.30 Kopstukken uit de kunst - Paul Cézanne en de Moderniteit, € 9,Leeuwarden do 25 jan 20.00-22.00 Jankobus Seunnenga Ode aan Vestdijk, € 7,Burgum vr 26 jan 19.00-21.00 2018verhalen Leeuwarden za 27 jan 10.00-16.00 Open Werkplaats, 6+ Leeuwarden za 27 jan 18.00-21.00 Leen een Fries proeverij Leeuwarden zo 28 jan 13.00-16.00 Open Werkplaats, 6+ Leeuwarden zo 28 jan 15.00-15.45 Muziekbeestje Nationale Voorleesdagen Leeuwarden ma 29 jan 19.30-21.30 Stress de baas, 4 lessen, € 79,Leeuwarden ma 29 jan 19.30-21.30 Dagboektekenen, 4 lessen, € 79,Leeuwarden ma 29 jan 19.45-21.45 Kopstukken filosofie Rousseau, € 9,Leeuwarden

di 30 jan 19.30-21.30 Zakelijk gebruik van Pinterest, workshop, €24,Leeuwarden

di 6 feb 19.30-21.30 De fijne kneepjes van Word, workshop, € 19,Leeuwarden

ma 19 feb 19.30-21.30 Werken met LinkedIn, workshop, € 22,Leeuwarden

di 30 jan 19.45-21.15 Italiaans voor beginners, 12 lessen, € 170,Leeuwarden

wo 7 feb 14.30-15.30 Schatzoeken met Blue-Bot, 6+ Burgum

wo 21 feb 10.30-11.00 Dreumesuurtje Leeuwarden

wo 7 feb 15.45-16.15 Dreumesuurtje Burgum

wo 21 feb 14.30-15.30 Schatzoeken met Blue-Bot, 6+ Grou

do 8 feb 19.15-21.15 Poëzie schrijven, 4 lessen, € 79,Leeuwarden

wo 21 feb 15.45-16.15 Dreumesuurtje Grou

zo 11 feb 14.30-15.30 Schatzoeken met Blue-Bot, 6+ Leeuwarden

do 22 feb 19.30-21.30 Kopstukken uit de kunst - Henri Matisse en het Fauvisme, € 9,Leeuwarden

wo 31 jan 9.30-10.15 Muziekbeestje Nationale Voorleesdagen Gytsjerk wo 31 jan 10.30-11.00 Dreumesuurtje Leeuwarden wo 31 jan 14.30-15.30 Bouw je eigen verhaal met LEGO Storystarter, 8+ Gytsjerk wo 31 jan 15.45-16.15 Dreumesuurtje Gytsjerk wo 31 jan 19.30-21.30 Mindfulness, 4 lessen, € 79,Heerenveen wo 31 jan 20.00-22.00 Spraakmakende boeken Sandro Veronesi, Zeldzame aarden, € 9,Leeuwarden

februari do 1 feb 19.00-21.30 Kies je kledingstijl, 2 lessen, € 45,Sneek do 1 feb 19.30-21.30 Familie opstellingen, 4 lessen, € 79,Leeuwarden vr 2 feb 15.00-16.30 Tabletcafé Leeuwarden

ma 29 jan 09.30-11.30 Digisterker, 4 lessen Burgum

vr 2 feb 9.15-11.15 Engels voor halfgevorderden, 12 lessen, € 225,Leeuwarden

di 30 jan 15.00-16.00 Digitale illusie: vlog de wereld rond, 3 lessen, 9+ Leeuwarden

zo 4 feb 14.30-15.30 Zo koud als steen – Creatief met klei en steen, 6+ (IVN) Leeuwarden

di 30 jan 19.30-21.30 Archeologie: romantiek of wetenschap? 3 lessen, € 59,Leeuwarden

di 6 feb 10.00-12.00 Walk & Talk Burgum di 6 feb 19.30-21.30 Suiker, gezonder zoder, workshop, € 19,Leeuwarden

ma 12 feb 19.30-21.30 Giulio Caccini, wegbereider van de barok, € 9,Leeuwarden ma 12 feb 19.45-21.45 Actueel in de kunst - The American Dream, € 9,Leeuwarden ma 12 feb 19.45-21.45 Kopstukken filosofie Augustinus, € 9,Leeuwarden di 13 feb 10.00-12.00 Walk & Talk Leeuwarden wo 14 feb 14.30-15.30 Schatzoeken met Blue-Bot, 6+ Stiens wo 14 feb 15.45-16.15 Dreumesuurtje Stiens wo 14 feb 20.00-22.00 Suzanna Jansen - Het pauperparadijs, € 6,Burgum do 15 feb 11.00-12.30 Meet & Greet Leesgroepen Leeuwarden do 15 feb 19.30-21.30 Creatief schrijven, 2 lessen, € 39,Leeuwarden vr 16 feb 15.00-16.00 Serious Game testers gezocht! 7+ (8D games) Leeuwarden zo 18 feb 14.30-15.30 Maak je eigen LED wearable (Frysklab) Leeuwarden

zo 25 feb 14.30-15.30 Rijles met robot Dash, 8+ Leeuwarden di 27 feb 15.00–16.00 Open werkplaats voor 65+ Leeuwarden wo 28 feb 15.00-17.00 Sneeuwwitje (Ut Kindertejater) Leeuwarden

maart do 1 mrt 15.00-16.30 Tabletcafé Leeuwarden vr 2 mrt 15.00- 16.00 Serious Game testers gezocht! 7+ (8D games) Leeuwarden zo 4 mrt 14.30-15.30 Bouw je eigen krantenartikel met LEGO Storystarter, 10+ Leeuwarden ma 5 mrt 19.15-21.15 Handlettering, 2 lessen, € 43,Leeuwarden ma 5 mrt 19.30-21.30 Stamboomonderzoek vervolgcursus, 3 lessen, € 41,Leeuwarden ma 5 mrt 19.30-21.30 Website maken met Wordpress, 3 lessen, € 59,Leeuwarden ma 5 mrt 19.45-21.45 Kopstukken filosofie - Kant, € 9,Leeuwarden di 6 mrt 10.00-12.00 Walk & Talk Burgum

dbieb. meer weten dan je wist


di 6 mrt 13.30-15.30 Digisterker, 4 lessen Grou

wo 21 mrt 10.30-11.00 Dreumesuurtje Leeuwarden

di 6 mrt 15.00-16.00 Dier vs Robot, 3 lessen, 6+ Leeuwarden

wo 21 mrt 14.30-15.30 Knuffelspreekuur, 4+ Grou

wo 7 mrt 14.30-15.30 Knuffelspreekuur, 4+ Burgum

wo 21 mrt 15.45-16.15 Dreumesuurtje Grou

wo 7 mrt 15.45-16.15 Dreumesuurtje Burgum

wo 21 mrt 19.15-21.30 Leer andere (Ennea-) typen begrijpen, workshop, € 19,Sneek

wo 7 mrt 20.00-22.00 Spraakmakende boeken Auke Hulst, En ik herinner me Titus Broederland, € 9,Leeuwarden do 8 mrt 19.30-21.30 Get Organized, 2 lessen, € 39,Leeuwarden do 8 mrt 19.30-21.30 Provocatief coachen, 4 lessen, € 74,Leeuwarden vr 9 mrt 09.30-11.30 Digisterker, 4 lessen Leeuwarden za 10 mrt 13.00-15.00 Natuurfotografie, 2 lessen, € 35,- boekenweek Grou zo 11 mrt 14.30-15.30 De natuur wordt wakker, ouders en kinderen (IVN) boekenweek Leeuwarden

za 24 mrt 11.00-18.00 Open Huis Leeuwarden zo 25 mrt 14.30-15.30 Niet alles is wat het lijkt: schutkleuren en doen alsof (IVN) Leeuwarden ma 26 mrt 19.30-21.30 E-mail marketing met Active Campaign, workshop, € 19,Leeuwarden di 27 mrt 15.00-16.00 Open werkplaats voor 65+ Leeuwarden wo 28 mrt 14.30-15.30 Knuffelspreekuur, 4+ Gytsjerk wo 28 mrt 15.45-16.15 Dreumesuurtje Gytsjerk

ma 12 mrt 19.30-21.30 Verbeter uw LinkedIn profiel, workshop, € 22,Leeuwarden

wo 28 mrt 19.00-21.30 Wildplukken Froskepôlle, workshop, € 24,Op locatie

di 13 mrt 10:00-12:00 Walk & Talk Leeuwarden

do 29 mrt 19.30-21.30 Kopstukken uit de kunst - Marcel Duchamp en de DADA, € 9,Leeuwarden

di 13 mrt 20.00-21.30 Jantien de Boer - Landschapspijn, € 9,- boekenweek Leeuwarden wo 14 mrt 14.30-15.30 Knuffelspreekuur, 4+ Stiens wo 14 mrt 15.45-16.15 Dreumesuurtje Stiens wo 14 mrt 20.00-22.00 Sa’t it lân der hinne leit Jetske Bilker & muziek, € 6,boekenweek Burgum vr 16 mrt 15.00-16.00 Serious Game testers gezocht!, 7+ (8D games) Leeuwarden zo 18 mrt 14.30-15.30 Beesten bouwen met LEGO WeDo boekenweek Leeuwarden ma 19 mrt 19.30-21.30 De Johannes Passion, € 9,Leeuwarden ma 19 mrt 19.45-21.45 Actueel in de kunst - De Romantiek in het Noorden, van Friedrich tot Turner, € 9,Leeuwarden di 20 mrt 19.15-21.30 Filosoferen kun je leren, 5 lessen, € 99,Leeuwarden

vr30 mrt 15.00-16.00 Serious Game testers gezocht!, 7+ (8D games) Leeuwarden

april di 3 apr 10.00-12.00 Walk & Talk Burgum di 3 apr 15.30-16.30 Luchtkastelen bouwen, 9+ Maand van de Filosofie Leeuwarden di 3 apr 19.30-21.30 Mindfulness, 4 lessen, € 79,Leeuwarden wo 4 apr 14.30-15.30 Programmeren met Scratch (Frysklab) Burgum wo 4 apr 15.45-16.15 Dreumesuurtje Burgum do 5 apr 15.00-16.30 Tabletcafé Leeuwarden zo 8 apr 13.00-15.00 De kindermoestuin, 2 lessen, ouders € 35,- / kinderen € 8,Op locatie

zo 8 apr 14.30-15.30 Blind: Als je wereld zwart wordt, 9+ Maand van de Filosofie Leeuwarden ma 9 apr 19.30-21.30 Landschap tekenen voor beginners, 4 lessen, € 79,Leeuwarden ma 9 apr 19.45-21.45 Kopstukken filosofie Nietzsche, € 9,Maand van de Filosofie Leeuwarden di 10 apr 10.00-12.00 Walk & Talk Leeuwarden di 10 apr 15.30-16.30 Luchtkastelen bouwen, 9+ Maand van de Filosofie Leeuwarden wo 11 apr 14.30-15.30 Battle met LEGO WeDo Stiens wo 11 apr 15.45-16.15 Dreumesuurtje Stiens wo 11 apr 20.00-22.00 Spraakmakende boeken Nathan Hill, De Nix, € 9,Leeuwarden vr 13 apr 13.30-16.00 Botanisch tekenen op Dekemastate, workshop, € 27,op locatie zo 15 apr 14.30-15.30 Girls Day: tech for girls only, 6+ Leeuwarden ma 16 apr 19.30-21.30 Wagner: Der Fliegende Holländer, € 9,Leeuwarden di 17 apr 15.30-16.30 Luchtkastelen bouwen, 9+ Maand van de Filosofie Leeuwarden wo 18 apr 10.30-11.00 Dreumesuurtje Leeuwarden wo 18 apr 14.30-15.30 Battle met LEGO WeDo Grou wo 18 apr 15.45-16.15 Dreumesuurtje Grou do 19 apr 19.30-21.30 Kopstukken uit de kunst - Damien Hirst en het Sensationalisme, € 9,Leeuwarden za 21 apr 15.00-01.00 Nacht van de Filosofie Maand van de Filosofie Leeuwarden

wo 25 apr 14.30-15.30 Battle met LEGO WeDo Gytsjerk wo 25 apr 15.45-16.15 Dreumesuurtje Gytsjerk wo 25 apr 19.00-21.30 Wildplukken in Oranjewoud, workshop, € 24,op locatie zo 29 apr 14.30-15.30 Op reis met Blue Bot, 6+ Leeuwarden

mei

Dan heb je altijd

10% korting

op onze cursussen en workshops

di 1 mei 10.00-12.00 Walk & Talk Burgum do 3 mei 15.00-16.30 Tabletcafé Leeuwarden zo 6 mei 14.30-15.30 Battle met LEGO WeDo Leeuwarden ma 7 mei 19.45-21.45 Actueel in de kunst - M.C. Escher, kunstenaar, reiziger, rekenaar, tovenaar, € 9,Leeuwarden di 8 mei 10.00-12.00 Walk & Talk Leeuwarden wo 9 mei 14.30-15.30 Rijles met robot Dash, 8+ Burgum

Er komt steeds weer nieuw aanbod. Check daarom regelmatig dbieb.nl

wo 9 mei 15.45-16.15 Dreumesuurtje Burgum wo 9 mei 20.00-22.00 Spraakmakende boeken Orhan Pamuk - Dat vreemde in mijn hoofd, € 9,Leeuwarden zo 13 mei 14.30-15.30 Muziek in de natuur; lijsterbesfluitjes maken (IVN) Leeuwarden wo 16 mei 10.30-11.00 Dreumesuurtje Leeuwarden wo 16 mei 14.30-15.30 Rijles met robot Dash, 8+ Stiens wo 16 mei 15.45-16.15 Dreumesuurtje Stiens wo 23 mei 14.30-15.30 Rijles met robot Dash, 8+ Grou wo 23 mei 15.45-16.15 Dreumesuurtje Grou

zo 22 apr 14.30-15.30 Werken met micro:bit (Frysklab) Leeuwarden

zo 27 mei 14.30-15.30 Programmeren met de Ozobot (Frysklab) Leeuwarden

zo 22 apr 15.00-17.00 Sneeuwwitje (Ut Kindertejater) Leeuwarden

di 29 mei 15.00-16.00 Open werkplaats voor 65+ Leeuwarden

ma 23 apr 19.45-21.45 Kopstukken filosofie Heidegger, € 9,Maand van de Filosofie Leeuwarden

wo 30 mei 14.30-15.30 Rijles met robot Dash, 8+ Gytsjerk

di 24 apr 15.00-16.00 Open werkplaats voor 65+ Leeuwarden

lid van dbieb?

wo 30 mei 15.45-16.15 Dreumesuurtje Gytsjerk

dbieb. meer doen dan je deed


leen een fries

Leen een Fries en kom thuis met een goed verhaal

een Fries lenen of leen-Fries worden? Heb jij een bijzondere band

met Fryslân en wil jij mensen het een en ander vertellen

over een onderwerp, verhaal of hobby waar jij blij van

wordt? Of ben jij juist op zoek naar een leuke ervaring en

wil je Fryslân beleven door de ogen van een kenner? Stap 1. Ga naar

leeneenfries.nl en meld je aan. Stap 2. Maak een profiel aan met daarin je naam, een foto en een korte beschrijving van wie jij bent.

Stap 3. Voeg de activiteit toe die jij met andere mensen wilt delen of leen een Fries waar jij meer van wilt leren. Stap 4. Maak een afspraak, ontmoet elkaar en maak kennis!

deze Friezen zijn nu al te leen Knuffelfriezen, handboekbinders en hardlopers. Bij Leen een Fries zijn al allerlei interessante mensen én activiteiten te leen. Een kijkje in de etalage.

De binnenstad van Leeuwarden ontdekken? Paling leren roken? Of een Fries paard knuffelen? Op leeneenfries.nl kom je in contact met Friezen die je een bijzondere plek kunnen laten zien. Leen een Fries is er voor iedereen en het is nog gratis ook! persoonlijke ontmoetingen ‘Leen een Fries’ draait om ontmoetingen. Je kunt de leen-Friezen voor van alles lenen. Van een rondleiding door een historisch gebouw tot een natuurwandeling. Van een sportactiviteit tot een leuk gesprek. Eén ding staat vast: wie een Fries leent, kom altijd thuis met een goed verhaal. ontdek het aanbod Een Fries lenen kan eenvoudig op Leeneenfries.nl. (En je kunt je hier ook als leen-fries aanmelden). Daar vind je alle Friezen en hun activiteit. Een Fries gevonden die je aanspreekt? Maak direct een afspraak!

“Leen een Fries? Nee, knuffel een Fries! Ik nodig iedereen uit om mijn mooie Friese paard te komen knuffelen en te bewonderen. Rinze is een groot lief zwart monster. Ik wil mensen die nog nooit een Fries paard in het echt gezien hebben de kans bieden om er eens eentje van dichtbij te kunnen bewonderen. En te knuffelen als je durft!” Miranda Hartgers - Knuffel een Fries

Bij dbieb willen we kennis, vaardigheden én mensen verbinden. Zo ontstaan nieuwe ideeën, nieuwe initiatieven die een gemeenschap laten groeien en een provincie mooier maken. Leen een Fries is een initiatief van de Friese bibliotheken en is onderdeel van het LF2018 programma.

“In de workshop handboekbinden leer ik mensen de beginselen van dit ambacht. Wist je bijvoorbeeld dat papier een looprichting heeft? En dat de looprichting parallel aan de boekrug moet lopen omdat je boekje anders niet mooi openvalt? Dat soort bijzonderheden behandel ik in mijn workshop. Wie weet, loop jij aan het einde van de workshop vol trots met je zelf genaaide boekje de deur uit.” Maria Sijmonsma - Handboekbinden

“Met mij kun je hardlopend Leeuwarden ontdekken. Op deze manier laat ik je de mooie en bijzondere plekjes in Leeuwarden zien: de binnenstad, maar ook daarbuiten. In overleg met mijn gastloper(s) pas ik de route aan. Vanzelfsprekend pas ik mijn looptempo aan mijn gastlopers aan…” Hedzer Klarenbeek – Hardlopend door Leeuwarden

dbieb. meer doen dan je deed

Kom naar de ‘Leen een Fries-proeverij’! In het kader van de officiële opening van Culturele Hoofdstad organiseren de Friese Bibliotheken op zaterdag 27 januari een heuse Leen een Fries ‘proeverij’ in dbieb in de Blokhuispoort. Een avond waarin je een variëteit van verschillende Leen-Friezen kunt

‘proeven’ en waarin we je de kans geven om je eigen verhaal te delen met anderen. Want hoe leuk is het om iets te vertellen over je werk, je hobby of je achtergrond. Gewoon aan een (on) bekende Fries die toevallig naast je zit. Je bent van harte welkom tussen 19.00 en 21.00 uur!

17


werken aan 21st centuryskills Hoe ga je om met sociale media? Hoe kun je ook zonder Google slim zoeken op internet? En hoe programmeer je eigenlijk een robot? Mediawijsheid, problemen oplossen, kritisch denken: vaardigheden die passen bij deze tijd. Ook hiervoor kunnen scholen een beroep doen op dbieb. We bieden workshops, lesprogramma’s en materialen om leerlingen spelenderwijs te laten leren, beleven en ontdekken.

verhalen bouwen met Lego & Duplo Lego en Duplo: wie is er niet groot mee geworden? En wist je dat je er ook verhalen mee kunt bouwen? Met bouwplaten, steentjes en figuurtjes breng je scènes tot leven. Je kunt verhalen navertellen of zelf bouwen. Met Duplo Storytales, Lego Storystarter en Lego WeDo bieden we workshops voor alle groepen van het basisonderwijs. Leerzame en leuke workshops waarin kinderen leren samenwerken, creatief denken én problemen oplossen.

NIEUW VANAF VOORJAAR 2018:

LEGO Mindstorms

Een programma waarin groep 7 en 8 zelf een robot bouwen en programmeren.

‘veel oefenen, maar geen gekke stemmetjes’ Pieter van Aalst (11) van de

Dr. Algraschool in

Leeuwarden werd vorig jaar Fries

voorleeskampioen.

Dit jaar hoopt hij zijn

prestatie te evenaren. Een interview over de kunst van het

dbieb. meer lezen dan je las 18

voorlezen.

Vorig jaar werd je voorleeskampioen van Leeuwarden en Midden-Friesland, ga je dit jaar weer de strijd aan? ‘Absoluut. Vorig jaar won ik de voorleeswedstrijd van MiddenFriesland. Ik strandde in de landelijke halve finales. Dit jaar hoop ik wél de finale te bereiken. Ik ben nu al de boeken aan het uitzoeken.’

Wat is het geheim van goed voorlezen? ‘Plezier hebben in wat je leest. Dan kun je je beter inleven in een verhaal. Verder probeer ik iedere personage iets eigens mee te geven. Geen gekke stemmetjes, hoor. Die vallen te veel op. Maar gewoon net iets anders. Zo maak je een verhaal levendig.’

Moet je veel oefenen om voorleeskampioen te worden? ‘Meestal begin ik zo’n twee of drie weken voor de voorleeswedstrijden met oefenen. Thuis én op school. Dan lees ik voor en dan geven mijn ouders of klasgenoten me tips op post-its. Maar… je moet niet zoveel oefenen dat je een verhaal uit je hoofd kent. Dan wordt het geen voorlezen, maar toneelspelen. Dat is niet de bedoeling.’

Ben je veel in dbieb te vinden? ‘Als we thuis even tijd hebben, dan ga ik met mijn ouders en mijn zusje naar dbieb. Ik ga er heen voor boeken en strips. Ik ben gek op Marvel-films. Ook die kun je gewoon huren in dbieb. Over een jaartje ben ik twaalf. Daar kijk ik nu al naar uit. Want dan kan ik films zoals The Hobbit en de Lord of the Rings huren.’

Wat is jouw lees-, luister- of kijktip? ‘De verhalen van Toon Tellegen. Tijdens de wedstrijden van vorig jaar heb ik hieruit voorgelezen. Mijn ouders lazen me er vroeger al uit voor. De verhalen zijn leuk gebleven. De dieren in het bos zijn erg grappig en zetten je graag op het verkeerde been.’

De Nationale Voorleeswedstrijd gaat dit voorjaar weer van start. Via de website denationalevoorleeswedstrijd.nl kunnen scholen een gratis deelnamepakket aanvragen.


blijf leren Dat lezen hartstikke belangrijk is voor kinderen, weten we natuurlijk allang. Daarom werkt dbieb samen met scholen. En die samenwerking gaat veel verder dan leesplezier alleen…

dbieb opent nieuwe werelden Onze kinderen, ze groeien op met sociale media, gaming en zoekmachines. Van écht en fake nieuws. Van robots en online challenges. Hoe maak je hen wegwijs in deze wereld? Hoe zorg je voor een leeromgeving die hierop aansluit? Samen met ruim 20 scholen werkt dbieb aan taalontwikkeling, leesplezier en mediawijsheid.

Van Lego-mindstorm tot filmworkshop. Van mediaskills tot online games. En natuurlijk ook gewoon boeken….

een leerzaam, flexibel en verrassend aanbod: voor elke school op maat te maken wekelijkse ondersteuning van deskundige lees- en mediaconsulenten voor een boeken- en mediacollectie én ondersteuning in schoolprojecten

Waarom dbieb voor elke school een plus is: dagelijks aandacht voor leesplezier en mediawijsheid leer kinderen en jongeren omgaan met internet, sociale media en games

De Sprong Techum

‘onze leerlingen hebben nu écht wat te kiezen’ Rooms Katholieke Basisschool De Sprong in Techum maakt sinds kort gebruik van dbieb op school. Leerkracht Joyce Stoker: “We hebben nu zoveel meer mogelijkheden.”

‘voor elke school een bieb op maat’ Theo van der Meer is één van de vijf lees- en mediaconsulenten van dbieb. Inmiddels is hij wekelijks te vinden op De Sprong in Techum én op de Plataanschool in Leeuwarden. Theo: ‘Ons werk op de scholen begint met het samenstellen van een lees, kijk- en luistercollectie. Voor alle groepen en leesniveaus een afwisselend en actueel aanbod. We komen wekelijks langs voor overleg en advies. Zo houden we het fris, fruitig en flexibel.

Joyce: “dbieb op school is een prachtige aanvulling. Je mag een schooljaar lang uit hun enorme collectie putten.

Hierdoor beschik je altijd over voldoende actuele boeken. De kinderen hebben hierdoor écht wat te kiezen. Ook in onze projecten biedt dbieb uitkomst. Zo hadden we in groep 5/6 een project over chocolade. Dankzij lees- en mediaconsulent Theo konden we leerlingen allerlei informatie over dit thema aanbieden. Dat haal je als school nooit zo snel zelf in huis.”

Maar we doen veel meer dan dat. Zo kunnen scholen onze hulp inroepen bij project- en themaonderwijs. Zo had De Sprong een project over chocola. Hier heb ik toen samen met de leerkrachten middelen, media en materialen bij gezocht. Aan de slag met 21st century skills? Als lees- en mediaconsulent stellen we een programma samen en geven leerlingen workshops. Op school of bij ons in dbieb.’

Meer weten over dbieb op school?

Check dbieb.nl voor een compleet overzicht van ons aanbod

19


Van harte gefaciliteerd! De Beurs

Het Zaailand

De Blokhuis poort

Niet zomaar een bibliotheek

80.000 boeken en dvd’s | 100 werkplekken | 250m³ inventaris

Grip op uw facilitaire zaken

Maar een bibliotheek in een gebouw dat met zorg en aandacht is gerestaureerd en klaar is voor een prachtige toekomst, wolkom!

BOLSWARD De Marne 120, 8701 MC Bolsward T (0515) 33 40 00 DOKKUM Bocksmeulen 23, 9101 RA Dokkum T (0519) 22 99 99

verbinden | ontzorgen | besparen

www.defacilitairecooperatie.nl | 085-3018045

MEER WETEN OVER ONZE AANPAK? KIJK OP: BGDD.NL/DDTV

Projectbeheer | Inkoopcollectief | Contractbeheer | Inkoopscan

ZOER VERHUIZINGEN

De Jong Verhuizingen & Zoer Verhuizingen wensen medewerkers en directie van de bibliotheek Leeuwarden veel succes toe in haar nieuwe pand!

Voor al uw particuliere en zakelijke verhuizingen in binnen- en buitenland www.dejongverhuizingen.com

www.zoerverhuizingen.nl

310x200_vianorm stickers.qxd

26-4-2005

9:30

Pagina 3


blijf vragen Werk, belasting, geld. Wetten en regels. Het is soms best lastig om bij te blijven. Om alles goed te regelen. Zeker wanneer internet en computers niet ‘jouw ding zijn’. Of wanneer je problemen hebt met lezen en schrijven. Weet dan dat dbieb er ook voor jou is.

Digisterker:

wegwijs in de wereld van de Digitale Overheid Hoe vraag je toeslagen aan? Hoe werkt DigiD? En hoe vind je informatie op Mijn Overheid? Het is best ingewikkeld om je weg te vinden binnen de digitale overheid. De cursus Digisterker helpt je verder. In deze cursus leer je hoe je gebruik kunt maken van de online dienstverlening van gemeente, UWV en Belastingdienst. De cursus bestaat uit vier dagdelen en wordt regelmatig gegeven in dbieb Leeuwarden, Burgum én Grou.

dankzij de dbieb ontdek ik elke dag iets meer Monik: ‘In deze tijd moet je blijven leren… Anders blijf je achter. Alles gaat zo snel. Neem de computer. Natuurlijk, ik kon er wel mee werken en mailen. Maar als het om Facebook ging, vroeg ik altijd mijn kinderen. Ik wist bijvoorbeeld ook niet hoe een OV-chipkaart werkte. Hierdoor miste ik geregeld de trein. “Mam, dat je moet nu toch wel weten”, zeiden mijn kinderen dan. Dat zette me aan het denken.’ Monik: ‘Ik kwam al vaker in dbieb in Gytsjerk. Ik vind het heerlijk om boeken te lezen. Hier vertelde iemand mij dat je in Burgum een Klik & Tikcursus kon volgen. Om meer te leren over de computer en sociale media. Maar ook om vragen te stellen over de OV-chipkaart. Heel handig én leuk. Ik ontmoette er andere mensen. En dan raak je in gesprek. Over werk bijvoorbeeld. Zo werd ik gevraagd om mee te doen aan ‘op weg naar werk.’

geleden verhuisde ze van Amsterdam naar Gytsjerk. Hier bracht ze haar twee zonen groot. Ze wist zich altijd prima te redden. Toch bekroop Monik Selomun het gevoel dat ze iets miste. ‘Ik wilde weer meedoen. Iets betekenen, van waarde zijn.’

Ben je op zoek naar deskundig advies? Over wonen, werk en huishouden? Of over financiën en belastingen? Dan kun je terecht op een van onze spreekuren waar specialisten jouw vragen beantwoorden. Een spreekuur bij dbieb is altijd gratis. Voor leden én niet leden.

digitale kwesties Vragen over internet- en computergebruik? Tijdens het digitaal spreekuur krijg je de antwoorden. Nieuwe mogelijkheden op je tablet ontdekken? In het Tabletcafé brengen bezitters/gebruikers van een iPad of Android tablet elkaar op de hoogte van handige weetjes, tips en trucs.

werk & vrijwilligerswerk

Monik Selomun:

Ze komt uit Eritrea, maar woont al 25 jaar in Nederland. Tien jaar

advies bij dbieb

Monik: ‘Tijdens deze pilot kwam ik mensen tegen die me verder helpen bij het vinden van werk. Die vragen stelden over wat ik kan en wat ik wil. En waar ik tegenaan loop. Lassen lijkt mij leuk om te doen. Ik volg hier inmiddels een cursus voor. Het geeft me een goed gevoel om weer iets te leren. En wie weet, vind ik er een baan mee.’

Digi-Taalhuis: handiger met taal en computers

Op onze ‘Werk & Vakmanschap’ speeddates kom je in contact met werkgevers die vakmensen zoeken. Ook Walk & Talk en het Vrijwilligerspreekuur Wellzo en Humitas zijn vaak een eerste stap op weg naar (vrijwilligers)werk. Je kunt via de dbieb zelfs een gratis coachingsgesprek aanvragen. Hierin krijg je meer zicht op jezelf, jouw kwaliteiten en jouw kansen op werk.

geld & recht Heb je vragen over financiële zaken, wonen of huishouden? Bijvoorbeeld over schulden of het voorkomen ervan? Dan kun je voor gratis advies terecht bij verschillende spreekuren: het Dorpenteam Gytsjerk, het spreekuur belastingen en toeslagen, hulp bij geldzaken en de kunst van het rondkomen.

kijk voor alle gratis spreekuren op pagina 25 of op dbieb.nl

dbieb. meer doen dan je deed

Zou je beter willen lezen, schrijven of rekenen? Of handiger worden met computer en internet? Het Digi-Taalhuis helpt je. Hulp bij lezen, rekenen en schrijven Lezen, rekenen en schrijven: best belangrijk. Maar niet iedereen vindt dit gemakkelijk. Omdat je moeite hebt met schrijven en lezen. Of omdat je bent opgegroeid in een andere taal. Het Digi-Taalhuis helpt. Hier kun je oefenen om beter te leren spreken, te rekenen en te lezen. Ook zijn er taallessen voor statushouders.

Leer computeren met Klik & Tik Handiger worden met computer en internet? Dan is Klik & Tik-cursus een aanrader. Klik & Tik bestaat uit drie trainingen. Hierin leer je bijvoorbeeld typen, mailen en zoeken op internet. Maar je leert ook over sociale media. Bijvoorbeeld wat je kunt met Facebook, Skype of WhatsApp.

Digi-Taalhuis: zo werkt het… Bij het Digi-Taalhuis vind je allerlei cursussen, trainingen en oefeningen onder één dak. Iets voor jou? Loop dan eens binnen bij een vestiging van dbieb. Je kunt natuurlijk ook bellen of mailen. Of check dbieb.nl.

21


dbieb. meer doen dan je deed blijf ontdekken 22


blijf ontmoeten Bij dbieb is dus iedereen welkom. Ook als je (nog) geen lid bent. En bij dbieb vind je altijd plek om elkaar te ontmoeten. Om te werken, te studeren of samen aan een schoolproject te werken. Of om lekker te lummelen. Ook daar is in dbieb alle ruimte voor.

flexwerken en studeren doe je in dbieb Samenwerken aan een project? Op zoek naar inspiratie of absolute rust? In de Blokhuispoort (én in andere dbiebvestigingen) vind je alle mogelijkheden om te werken en te studeren. Gratis. Lid of geen lid. Tweehonderd studie- en flexplekken, stilteruimtes én een top Wifi-verbinding staan voor je klaar. En voor je vergadering of brainstorm kun je in de Blokhuispoort ook een vergaderruimte huren.

leesgroep starten..?

Dan begin je bij dbieb. We regelen de boeken (5 exemplaren per leesgroep), maken een jaarplanning én zorgen voor een informatiepakket per boek. Gezellig en inspirerend. En dé manier om eens te lezen wat je anders nooit las. Ooh ja, andere leesgroepen ontmoeten of nieuwe leden werven? Kom dan op 15 februari naar dbieb in Leeuwarden voor een Meet & Greet.

dbieb in de wijk Ook in de Leeuwarder wijken is dbieb altijd dichtbij. In Aldlân vind je dbieb in Woonzorgcentrum Erasmus. In Bilgaard en Heechterp/Schieringen in de wijkcentra. Het zijn plekken om elkaar te ontmoeten. Maar ook om te leren. Je kunt er terecht voor taal- en computercursussen. En voor de maandelijkse digitale spreekuren. Hier kun je vragen stellen over tablets, internet en smartphones. Uiteraard vergeten we onze boekensneupers en veellezers niet. Zo kun je boeken of media bestellen en afhalen in de wijk. Voor ouderen en gezinnen met jongere kinderen biedt elk wijkpunt een kleine collectie boeken.

#dbiebmoment

Meer informatie over dbieb in de wijk? Check dbieb.nl

lekker leestafelen doe je in dbieb

Het beste moment van de dag. Een heerlijke stapel leesvoer voor je. Verse kranten. Inspirerende tijdschriften. Dat ene bijzondere artikel even delen met je buurman of buurvrouw. Kop koffie erbij. En voor je het weet ben je een genoeglijk uurtje verder. In elke dbieb-vestiging vind je een leeslounge of leestafel. Eilandjes van rust. Elke dag en voor iedereen.

de leesgroep Grou:

‘het zijn de boeken die ons verbinden’

De leesgroep Grou komt vijf keer per jaar samen om boeken te bespreken. ‘Een hechte club’, volgens Grieteke Martens die de leesgroep al ruim dertien jaar begeleidt. meet & greet leesgroepen 15 feb Maak kennis met leesgroepen, delen van ervaring en inspiratie voor je leesgroep.

Mijn #dbiebmoment: Henk Bosch “Ik schuif geregeld even aan bij de leestafel in dbieb in Burgum. Een plezierige plek, een smûk hoekje. Het is heerlijk om hier noflik wat te lezen. Je hebt alle tijdschriften en kranten om je heen. Bakje koffie erbij. Wat wil een mens nog meer..?”

Grieteke: ‘In die dertien jaar hebben

we al heel wat boeken besproken. Vorige maand stond de ‘Verdronkene’ van Margriet de Moor centraal. Over de Waternoodsramp van 1953. Het mooie is dat de boeken vaak aanleiding zijn om persoonlijke verhalen te vertellen. Of om dieper op een thema in te gaan. En dat gebeurt volop. Maar…, we mogen niet teveel afdwalen. Uiteindelijk onderwerpen we elk boek aan een kritisch oordeel. Ik kom uit het onderwijs, dus ik houd iedereen bij de les. De leesgroep gaat natuurlijk niet alleen over lezen, maar ook over ontmoeten. Het zijn de boeken die ons verbinden. We maken elkaar al vele jaren mee. In ziekte en gezondheid. Dankzij de boeken heb je het samen over allerlei onderwerpen. Soms heel serieus. Maar we lachen ook heel wat af. En zelfs al staat er een boek op de lijst dat je minder ligt: de leesclub blijft een moment om naar uit te kijken.’

Café De Bak...

genieten in alle vrijheid De Bak is back. En hoe. Uitgelezen, uitgekeken of uit-gegamed? Toe aan een koffiebreak of lunch? Vanuit dbieb in de Blokhuispoort schuif je zo bij Café De Bak aan tafel (Neem gerust boek of tijdschrift mee). Voor een kop koffie, een lunch of avondeten. Wij zorgen voor pure en betaalbare gerechten. Denk aan spareribs of een sateetje. We gaan ook de fameuze VrijMiBo in ere herstellen: zo ga je goedgemutst het weekend in. En op zaterdagavond kun je De Bak afhuren voor een besloten feest in een bijzondere omgeving en unieke sfeer.

Op doordeweekse dagen staan de celdeuren van acht uur ’s ochtends tot negen uur ’s avonds open. Op zaterdag van 09.00 tot 17.00. En op zondag van 11.00 tot 21.00 uur.

start je dag met een gratis bak koffie of thee Op vertoon van deze bon ontvang je een gratis bakje koffie of thee. Geldig tussen 8:00-9:00 uur in de ochtend van ma t/m vrij. 1 bon per persoon. Deze bon is geldig t/m 31-03- 2018.

23


Lân fan taal

Iepening. Opening. Projeksje. Projectie.

Sssstt...! Yn Tresoar flústeret de tiid

Het eerste weekend van februari opent Lân fan taal! De vrijstaat voor iedereen en elke taal. Op vrijdag 2 februari om 20.00 uur gaat de eerste, torenhoge videoprojectie op de Oldehove in première: ‘Foarlopich lân / Voorlopig land’ van Tsead Bruinja, Herman van Veen en Jules van Hulst. Zoek een plek op het Oldehoofsterkerkhof en geniet! Direct na de première begint een gratis festival, dat duurt t/m zondag. Het nieuwe taalpodium Obe, Tresoar en gemeentehuis (kunstwerk DNALWD2018) zijn open. In de Prinsentuin vult Explore the North enkele boten met muziek, poëzie en spreekbeurten. Op zondag kunnen kinderen in een kunst-taal-laboratorium taal onderzoeken en presenteren. Wolkom. Welkom. Welcome. 2-3-4 feb, Oldehoofsterkerkhof/Prinsentuin Leeuwarden, gratis

Wat is jouw verhaal?

Het leven in één dag “...en dit is een spannend stuk op de route! In de repetities ging de stadsbus niet om. Hij moet nu vallen, om de boekendomino in gang te zetten. Als dat lukt, vestigen we nu, vandaag, in Leeuwarden een nieuw wereldrecord! En dan moet de trouwerij nog beginnen!” Op 8 juli veroorzaakt 8ste dag een enorme kettingreactie in de binnenstad van Leeuwarden. Spectaculair, als het leven zelf. De ketting wordt nu gemaakt en jij kunt meedoen! Zet iets in beweging en meld je aan op 8stedag.nl. 8ste dag is onderdeel van het hoofdprogramma van LF2018. 8ste dag, binnenstad Leeuwarden, 8 juli 2018

Wannear ferlangst it meast nei thús? Foar it projekt Friezen om utens ynterviewt programmamakker Miranda Werkman Friezen oer de hiele wrâld. Wannear fiele se har thús? Hoe geane se om mei feroaringen en emoasjes en spilet de Fryske taal dêr noch in rol by? En foaral: wannear ferlange se it meast nei thús? Friezen om utens giet op 21 febrewaris yn premjêre by Omrop Fryslân. De filmkes binne fan ein maart ôf ek te sjen yn Paviljoen Liwwadders.

Tresoar is de schatkamer van ideeën en geheimen. In 2018 stellen we met onze tentoonstellingen en presentaties deze schatkamer open voor iedereen. Wij vertellen het verhaal van de Friese cultuur en geschiedenis aan iedereen die het maar wil horen. Maar... we doen dat niet luidruchtig en opdringerig. Het opvallende motto voor 2018 is: Sssstt...! Hier fluistert de tijd. Zijn we dan misschien te bescheiden? Nee, we vinden dat we juist in het grote en drukke jaar 2018 duidelijk moeten maken wat Tresoar in essentie is: een plek van reflectie, een plek waar je nadenkt over wie en wat we zijn, individueel en collectief. Tresoar, Boterhoek 1 Leeuwarden, dagelijks geopend

Our present, past, and future. What’s yours? Aan boord van het drijvende paviljoen Liwwadders maak je kennis met Liwwadders van vroeger en nu. Luister naar hun spannende, grappige en ontroerende verhalen. Test verder je kennis over Leeuwarden, leer Liwwadders spreken en luister naar de mooiste Liwwadder liedjes. Laat voordat je weer naar buiten gaat een boodschap achter voor de Liwwadders van de toekomst! Komst eefe sien? Paviljoen Liwwadders, Prinsentuin Leeuwarden, 30 mrt-28 okt

Het bijzondere DNA-kunstwerk met duizenden DNA-buisjes die samen het verhaal van Leeuwarden vertellen staat in het Gemeentehuis in Leeuwarden. Achter elk DNA-buisje zit een persoonlijk verhaal en vanaf 2 februari zijn al deze verhalen terug te lezen op dnalwd2018.nl. Hier vind je ook je eigen DNAbuisje of zoek je naar mensen met dezelfde interesse. Zo kun je bijvoorbeeld zoeken naar iedereen die Fries spreekt of van Cambuur houdt. Wil jij ook een DNA-buisje vullen? Haal dan snel jouw DNA-buisje in het Gemeentehuis, het Historisch Centrum Leeuwarden of het Medisch Centrum Leeuwarden en doe mee. Inleveren kan tot eind 2018! Heb jij jouw DNA-buisje al ingeleverd? DNALWD2018, Gemeentehuis Leeuwarden, heel 2018

Agenda / tips

Oer/over Lân fan taal

Tim Etchells In So Many Words

Lân fan taal is in frijsteat foar álle talen. Untdek hiel 2018 it belang en de betsjutting fan meartalichheid by eksposysjes, romtlike ynstallaasjes, foarstellingen en aktiviteiten. Rin fan 2 febrewaris ôf binnen by Obe, it nije taalpoadium!

De Britske keunstner Tim Etchells makke foar Lân fan taal trije ferbûne keunstwurken. Mei neons en in lûdynstallaasje. Kom nei Obe, tagong fergees!

Taaltoer Elke 3e tongersdei fan ‘e moanne ûntdekst in nij taalfenomeen. Do komst yn ‘e kunde mei dichters, keunstners, wittenskippers. Fergees, wol efkes oanmelde.

Meihelpe? Wy sykje noch frijwilligers foar ferskate funksjes. Yn Obe, by Tresoar en aansten yn it Talepaviljoen fan Afûk. lanfantaal.frl/fakatueres

Lân fan taal is een vrijstaat voor álle talen. Ontdek heel 2018 het belang en de betekenis van meertaligheid bij exposities, ruimtelijke installaties, voorstellingen en activiteiten. Loop vanaf 2 februari binnen bij Obe, het nieuwe taalpodium!

lanfantaal.frl


spreekuren & Digi-Taalhuis Bijblijven op het gebied van internet, werk, taal en financiën is soms best lastig. Sterker nog… soms zit alles gewoon even tegen. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen, dbieb helpt je op weg. Volg eens een cursus of bezoek één van onze spreekuren. Een spreekuur bij dbieb is altijd gratis. Voor leden én niet leden. Of je nu hulp krijgt van een vrijwilliger of een professional, je krijgt de hulp die je nodig hebt. Een opstapje om het daarna weer zelf te kunnen, zeg maar.

digi-taal Digi-Taalhuis Oefenen met taal en computer doe je bij het Digi-Taalhuis. Want (digi)taal vaardig zijn, is hartstikke belangrijk. Tegenwoordig gaat immers heel veel per computer. Loop eens binnen, vrijwilligers helpen je op weg en het is ook nog eens heel gezellig. Oefenen met de computer woensdag 09.30 - 11.30 uur Bilgaard dinsdag 09.30 - 11.30 uur donderdag 09.30 - 11.30 uur Heechterp-Schieringen donderdag 09.30 - 11.30 uur Burgum donderdag 13.30-15.30 uur Grou

Nederlandse taal donderdag 09.30 - 11.30 uur Bilgaard

Digitaal café elke tweede donderdag van de maand 14.00 - 15.00 uur. Bilgaard Digitaal spreekuur elke eerste dinsdag van de maand 10.00 - 11.00 uur. WZC Erasmus donderdag 15.00-17.00 uur Leeuwarden Tabletcafé Weetjes, tips en trucs uitwisselen over je iPad of Androidtablet? Loop eens binnen! Iedere eerste donderdag van de maand 15.00-16.30 uur Leeuwarden

werk & vrijwilligerswerk Vrijwilligerspreekuur door Wellzo en Humanitas   dinsdag 14.00 – 16.00 uur Leeuwarden   

Speeddates Werk & vakmanschap elke tweede dinsdag van de maand 17.00 – 18.00 uur Leeuwarden   Walk & Talk  elke eerste dinsdag van de maand van 10.00 – 12.00 uur Burgum  elke tweede dinsdag van de maand van 10.00 – 12.00 uur Leeuwarden   Coachingsgesprekken   In een gesprek van 40 minuten krijg je meer zicht op jezelf, jouw kwaliteiten en jouw kansen op werk. op afspraak in Leeuwarden, Grou of Burgum.

meer oefenen?

Je kan ook zelf thuis oefenen of verder gaan met je oefeningen. Op oefenen.nl vind je allerlei oefeningen over taal, rekenen, omgaan met geld, gezondheid. Er zijn ook handige tips over hoe je een treinkaartje koopt, of hoe je kan pinnen.

geld & recht Spreekuur belastingen en toeslagen vrijdag 10.00 – 12.00 uur Leeuwarden   Hulp bij geldzaken door Buurtservicepunt en Humanitas vrijdag 12.00 – 14.00 uur Leeuwarden   Ping – Persoonlijk Financieel Advies donderdag 08.30 – 12.30 uur Leeuwarden   De kunst van het rondkomen  vrijdag 12.00 – 14.00 uur Leeuwarden

Dorpenteam Gytsjerk Loop gerust eens binnen bij het dorpenteam met vragen over het dagelijks leven, bijvoorbeeld over wonen, gezondheid, financiën, huishouden of daginvulling. woensdag 15.00-16.00 uur Gytsjerk

de bieb geen plek voor mij blijf ontdekken

de bieb is naar elkaar fluiste ren blijf ontdekken

25


Wegdromen bij isolatieglas

BLAUW JE JE L A A T E B O R G R O E N? O V JE S IE K F O

MEER TIPS OVER ENERGIEZUING EN COMFORTABEL WONEN? KIJK OP WWW.SLIMWONENINLEEUWARDEN.NL


praktische info

zeven dagen per week tijd voor dbieb!

colofon

openingstijden dbieb Leeuwarden Blokhuisplein 40                8911 LJ Leeuwarden Postbus 2556 8901 CE leeuwarden 058 - 234 77 77 leeuwarden@dbieb.nl ma t/m vr zaterdag zondag

08.30 - 20.30 uur 09.00 - 17.00 uur 13.00 - 18.00 uur

Burgum Schoolstraat 27 9251 EA Burgum 058 - 234 77 77 burgum@dbieb.nl maandag dinsdag

13.30 - 17.30 uur 10.30 - 12.30 uur 13.30 - 17.30 uur woensdag 13.30 - 17.30 uur donderdag 10.30 - 12.30 uur 13.30 - 17.30 uur vrijdag 10.30 - 12.30 uur 13.30 - 17.30 uur 18.30 - 20.30 uur zaterdag 11.00 - 15.00 uur

Hurdegaryp

Stiens

dbieb in de wijk

Fuormanderij 3 9254 GS Hurdegaryp

Pyter Jurjensstrjitte 17 9051 BR Stiens

058 - 234 77 77 hurdegaryp@dbieb.nl

058 - 234 77 77 stiens@dbieb.nl

maandag

ma t/m vr zaterdag

10.00 - 12.00 uur 15.00 - 18.00 uur woensdag 15.00 - 20.00 uur vrijdag 15.00 - 20.00 uur

Gytsjerk Simke Kloostermanstrjitte 6 9061 BE Gytsjerk 058 - 234 77 77 gytsjerk@dbieb.nl maandag 15.00 - 20.00 uur woensdag 15.00 - 18.00 uur vrijdag 10.00 - 12.00 uur 15.00 - 20.00 uur

Grou

Lytse Bybs 058 – 234 77 77 info@dbieb.nl

Easterlittens

CBS De Earnwjuk Noarderfinne 3 8835 XT Easterlittens dinsdag

13.00 – 13.45 uur

Hilaard

CBS de Reinboge Hoptilsterdyk 28 9027 BE Hilaard woensdag 08.45 – 10.00 uur

Burstumerdyk 6 9001 ZC Grou 058 - 234 77 77 grou@dbieb.nl maandag woensdag donderdag vrijdag zaterdag

13.30 - 18.00 uur 10.00 - 13.00 uur

14.00 - 18.00 uur 14.00 - 18.00 uur 14.00 - 18.00 uur 14.00 - 20.30 uur 11.00 - 15.00 uur

Bilgaard

De Hooidollen 17 8918 HV Leeuwarden

Coördinatie en eindredactie Silvana Fancel, Marjanna Mulder

Afhaalpunt en boekencollectie maandag 10.00 - 12.00 uur woensdag 13.00 - 16.00 uur donderdag 13.00 - 16.00 uur

Redactie Marjanna Mulder, Yke de Jong, Arjen Nijboer, Sytske Hofstra, Leonie Gjaltema, Mila de Smet

WZC Erasmus

Hempenserweg 29 8935 BD Leeuwarden Afhaalpunt en boekencollectie maandag 13.30 - 15.30 uur dinsdag 09.30 - 11.30 uur donderdag 09.30 - 11.30 uur

Heechterp / Schieringen

Egelantierstraat 5 8924 EJ Leeuwarden

Tekst Bert Kobus Grafisch ontwerp huisstijl GH+O Vormgeving BSF | Mark van der Steen Fotografie Tryntsje Nauta, SBMF, Say Wad | Jan-Edwin Geertsma Advertentieverkoop Devea | Doede Vellema

Kijk voor de meest actuele info en openingstijden op dbieb.nl

Mantgum

OBS de Gielguorde Master Jansenstrjitte 10 9022 AN Mantgum dinsdag

Deze krant is een uitgave van dbieb

14.00 - 16.00 uur

Drukwerk NDC Print Verspreiden Frl Verspreidingen Oplage 87.000

Weidum

Zorgcentrum Nij Dekama Skildyk 10 9024 EN Weidum dinsdag

januari 2018

11.00 - 12.45 uur

Hoewel deze krant met zorgvuldigheid samengesteld door dbieb, kan de juistheid van de opgenomen informatie niet worden gegarandeerd. Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming worden gekopieerd. Reageren kan via communicatie@dbieb.nl

27


BOEIVERWELKOMT DEBIBLIOTHEEKALS NIEUWEHUURDER!

Namens het hele BOEi team: Ron Spaan, Senior Bouwkundige (links), Evert-Jan Bos, Bouw en restauratiedeskundige (rechts) en Dennis Mous, Ontwikkelingsmanager (niet op de foto).

Met veel plezier en toewijding hebben we de nieuwe huisvesting van de bibliotheek uitgedacht en laten uitvoeren. Als eigenaar van de Blokhuispoort hee BOEi de afgelopen jaren een gesloten gevangenis omgetoverd tot nieuwe Leeuwardse hotspot. We wensen de Bibliotheek en haar gebruikers veel plezier op de nieuwe locatie!

dbiebkrant  

dbieb in de Blokhuispoort opent op 25 januari. Een nieuwe bieb, met een nieuwe naam een een nieuwe look. Ontdek in dbiebkrant wat je zoal in...

dbiebkrant  

dbieb in de Blokhuispoort opent op 25 januari. Een nieuwe bieb, met een nieuwe naam een een nieuwe look. Ontdek in dbiebkrant wat je zoal in...

Advertisement