Page 1

MYSTERY GUEST>>

Laren

Ideale snuffelbibliotheek in Hart van

10

Bibliotheekblad 2 2013

In de nacht van 13 november 2011 brandde de Bibliotheek Laren af. Het overgrote deel van de collectie ging in vlammen op of werd onherstelbaar beschadigd door rooken waterschade. Na een tijdelijk onderkomen in het gemeentehuis ging de nieuwe bibliotheek in september 2012 open, met een nagenoeg nieuwe collectie van 16.000 banden. De goodwill bij de inwoners was en is na de brand enorm: zij doneerden historische banden aan de Laren Collectie en zamelden geld in onder het motto Help de bibliotheek uit de brand.

www.bibliotheekblad.nl

Bibliotheekblad 2 2013

11


MYSTERY GUEST>>

Laren is een prachtig dorp, dat er ook in hartje winter, met een ijsbaan op De Brink, erg gezellig uitziet. Aan die Brink ligt het sinds september geopende Brinkhuis, gevestigd in een in 1881 gebouwd klooster. Het Brinkhuis, ook Het Hart van Laren genoemd, verenigt diverse functies in zich, zoals: horeca, bibliotheek, volksuniversiteit en (filmhuis)theater. Wie door de automatische deuren binnen komt, ziet meteen dat de bibliotheek, anders dan in veel andere multifunctionele gebouwen, een prominente plek heeft gekregen op de begane grond. De sfeer van het oude gebouw is zowel buiten als binnen bewaard gebleven. Een groot deel van de bibliotheek is in een nieuwe uitbouw gevestigd, met alle voordelen vandien. Door de duidelijke bewegwijzering in de hal en een gedeelde welkomstbalie vind je heel makkelijk je weg. Doordat deze balie is bemand met vrijwilligers is het mogelijk dat de bibliotheek op weekdagen maar liefst van 9.00 tot 23.00 uur open is. Een groot deel van deze uren is de bibliotheek onbemand, maar het blijft een geweldige service. Leescafé Links van de ingang bevindt zich een aantrekkelijk leescafé, dat gerund wordt met hulp van leerlingen die een horecaopleiding volgen bij het naastgelegen college De Brink. De kaart is niet uitgebreid, maar wel aantrekkelijk en vergeleken met de in Laren ruim aanwezige horecavoorzieningen zijn de prijzen zeer schappelijk. Wie er alleen wil lezen, hoeft niets te bestellen en wordt niet lastig gevallen. Het aanbod aan kranten en tijdschriften is zeer aantrekkelijk. Plexiglazen houders tegen de wand bevatten ongeveer 80 tijdschriften en de voornaamste kranten, zoals de Volkskrant, Telegraaf, NRC, Financieel Dagblad en natuurlijk de Gooi- en Eemlander. De inrichting is sfeervol en sober: houten tafels en lekker zittende stoelen met zwarte zittingen en een lange zwarte bank onder het raam. Een echt ‘Larens’ schilderij Kerkgang in Laren van Johan Cohen Gosschalk geeft een bijzonder tintje aan de ruimte. Het zou nog wel wat drukker mogen zijn in het leescafé, maar het voordeel nu is dat je er heerlijk rustig kunt zitten lezen. De bediening (geen leerling) is uiterst vriendelijk en de koffie (€ 2) is lekker. Haard Wie in de hal rechtsaf gaat, komt in de jeugdafdeling voor kinderen van 6 tot 12 jaar, die daar los van de rest van de bibliotheek hun eigen ruimte hebben. De houten kasten zijn duidelijk voor deze ruimte gemaakt en bieden veel gelegenheid tot frontale plaatsing. Ze staan helaas wel gedeel-

Cijfers & Feiten - Opening nieuwe bibliotheek: 10 september 2012 - Architect gebouw: Ben Kraan architecten - Architect inrichting: Wim La Feber - Oppervlakte: 425 m2 - Werkgebied: 16.000 inwoners (Laren en helft Blaricum) - Percentage leden: 23% - Aantal leden tot 18 jaar: 1829 - Aantal leden 18 jaar en ouder: 1838 - Totaal aantal leden: 3667 - Openingsuren: totaal 75 uur: 26 uur bemand, 49 onbemand - Omvang collectie: 20.000 banden - Aantal uitleningen eerste 3 maanden: 47.000

12

Bibliotheekblad 2 2013

Aanbevelingen

telijk voor de ramen. Doordat er een (gas)haard midden in de ruimte staat, met een grote voorleesstoel ernaast en moderne blokzitjes in een kring er omheen, heeft de ruimte een knusse uitstraling. Op de vloer ligt gespikkelde vloerbedekking, waar je voorlopig niet veel op ziet. In de andere ruimtes is laminaat met vloerkleden gebruikt, wat minder besmettelijk is, maar deze jeugdafdeling is klein genoeg om daar over een paar jaar iets anders neer te leggen. De roedeverdeelde ramen, die uitkijken op de Brink, geven veel sfeer. De lichte kleur groen van de muren, gecombineerd met wat hardere kleuren voor de meubels en lampen, geeft de ruimte een eigentijdse uitstraling. De jeugd non-fictie is ingedeeld op PIM, de fictie op auteur.

• De omvangrijke roze en lila plastic stoelen verwijderen. Iedereen doet wel eens een miskoop… • Een (scherm)instructie bij de catalogus maken, altijd nuttig, maar zeker als je regelmatig onbemand bent. • Afspraken maken met het balie personeel dat zij duidelijk maken dat zij geen bibliotheekmedewerkers zijn. Nu lijken het medewerkers die slecht op de hoogte zijn. • De bemande uren meer op vaste tijden plannen, nu zijn ze lastig te onthouden.

Madonna’s Via een doorgang of via de hal komt de bezoeker in de afdeling voor volwassenen en kinderen tot 6 jaar, die een open en zeer aantrekkelijke indruk maakt; je kunt het Brinkhuis eigenlijk niet bezoeken zonder er even binnen te lopen. Een prachtig rondlopende muur wordt gebruikt voor exposities van (lokale) kunstenaars. Nu hangen er levensgrote madonna’s, geschilderd door Nico Bierlaagh, die voor de ruimte gemaakt schijnen te zijn. Via de hoge ramen valt veel licht naar binnen en is zichtbaar dat er aan tuin en terras nog gewerkt wordt. De naastgelegen kerk geeft veel sfeer en neemt minder licht weg dan je zou verwachten. Alleen langs de wanden staan hoge kasten, uitgevoerd in hout met glazen planken, wat een chique uitstraling geeft. In het midden zijn de lage kasten driehoekig, met veel frontaal geplaatste media en bovenop mooie en duidelijke bewegwijzering. Dat deze bibliotheek met vrijwel uitsluitend nieuwe boeken is ingericht, maakt de collectie extra aantrekkelijk. Al rondlopend valt de grote hoeveelheid kunstboeken op, ongetwijfeld aansluitend bij de lokale belangstelling. De bibliotheek kan zich gelukkig prijzen met de na de brand door de bevolking geschonken collectie boeken over de geschiedenis van Laren en Blaricum, met veel aandacht voor het lokale kunstleven. Er ontbreken vast nog wel titels, maar het is er al heerlijk snuffelen.

Reactie bibliotheek De nieuwe bibliotheek draait nu vier maanden en heeft al veel nieuwe enthousiaste bezoekers en leden mogen ontvangen. Natuurlijk moet een aantal zaken nog nader worden uitgewerkt, in nauw overleg met de andere ‘bewoners’ van het Brinkhuis.

Winkeltje De romans staan op genre ingedeeld en zijn door duidelijke aanduidingen boven op de kasten erg makkelijk te vinden. Een zitje in het midden van de bibliotheek met een zwart bankje en stoelen is een prettige plek om even te lezen. Op de bijbehorende tafel ligt een collectie dwarsliggers. Op de kop van de kasten zijn displays gemaakt, die ruimte bieden aan actuele boeken of toptitels. De non-fictie staat op SISO-nummer, maar is goed vindbaar door duidelijke aanduidingen op de kasten. Hier is het een voordeel dat de collectie niet zo groot is: de ideale snuffelomvang. De collectie Engelstalige titels is zeer aantrekkelijk, ook weer allemaal heerlijk nieuw! Net als in Huizen heeft deze bibliotheek een klein winkeltje met kaarten, boekenleggers en andere leuke hebbedingen. Daarin is ruimte gemaakt voor afgeschreven boeken van goede kwaliteit. Dat is andere koek dan de obligate Centraal Boekhuis doos die je in de meeste bibliotheken aantreft!

We zullen de tips van de mystery guest over de herkenbaarheid van de Brinkhuismedewerkers, over de catalogus en over de indeling van de openingstijden ter harte nemen! Naast de bibliotheek en foyer bevat het Brinkhuis ook nog een prachtig theatertje, in de ambiance van de voormalige kloosterkapel, met een elektrisch inschuifbare tribune met 65 stoelen. De bibliotheek heeft hiermee een ideale plek voor lezingen en filmvoorstellingen.

App Op tien pc’s met grote beeldschermen kan men de catalogus bekijken, digitale bestanden raadplegen, internetten tegen betaling of MS office gebruiken. De catalogus biedt ‘ouderwets’ zoeken op achternaam aan, wat met Google opgegroeide gebruikers natuurlijk niet begrijpen. Als de catalogus een titel als ‘aanwezig’ meldt, moet men doorklikken, want dat betekent slechts dat deze in één van de vestigingen - Huizen, Laren of Blaricum aanwezig is. In een meestal onbemande bibliotheek is dat niet zo praktisch.

Zo heeft Laren een prachtig bruisend cultuurhuis, mét bibliotheek, in een historische entourage! Pauline Gmelig Meyling, directeur bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum

www.bibliotheekblad.nl

Bibliotheekblad 2 2013

13


MYSTERY GUEST<<

De vrij nieuwe website van de Bibliotheek Huizen Laren Blaricum ziet er aantrekkelijk uit en - nog belangrijker – zit heel praktisch in elkaar. Bezoekers vinden alle mogelijkheden en activiteiten overzichtelijk gerangschikt. Door de activiteitenfolder en het aanbod voor het onderwijs als (desgewenst downloadbare) pdf op te nemen, blijft de site haar strakke structuur houden en komt iedereen toch aan de juiste informatie in een aantrekkelijke vorm. Daarnaast kan de bezitter van een iPhone een App downloaden om alle zaken die via internet te regelen zijn ook mobiel te kunnen doen. Bovendien kan men via de App een attenderingsfunctie inschakelen, die waarschuwt als de uitleentermijn bijna afloopt.

rapport Locatie Kan het niet beter: in het centrum en parkeerruimte voor fietsen en auto’s (met schijf) is in de directe nabijheid. Winkelen en bibliotheekbezoek zijn uitstekend te combineren.

hout voor kasten en meubels zorgt voor warmte en de combinatie met pasteltinten voor de wanden pakt goed uit. Als de tuin klaar is, zal het helemaal goed toeven zijn in Laren. Alleen de roze en lila plastic fauteuils achterin de bibliotheek zijn zo lelijk dat het niet eens meer grappig is.

Exterieur Het voormalige klooster is prachtig, maar niet van verre herkenbaar als bibliotheek of culturele instelling. Wel begrijpelijk dat dit monument niet van grote borden is voorzien. Bovendien weten de meeste inwoners desgevraagd waar de bibliotheek is. Het pleintje voor het pand geeft de entree nog iets extra’s. Wie langs het gebouw loopt, wordt meteen nieuwsgierig.

Logistiek Over de bewegwijzering is goed nagedacht. In de hal wordt al met duidelijke pijlen en kleuren aangegeven wat zich waar bevindt. In de bibliotheek is een klantvriendelijke mix van snuffelopstelling en klassiek (frontaalen genreplaatsing en SISO) toegepast. Door op alle kasten zeer duidelijke aanduidingen te plaatsen, vinden jong en oud goed hun weg.

Interieur Aangekleed met duurzame en praktische meubels en stoffering. Voor de kasten en andere meubels veel hout gebruikt. Kleurstelling: zachte pasteltinten met af en toe een wat steviger uitschieter voor bijvoorbeeld de lampen. De ruimtes gaan ondanks hun uiteenlopende functies mooi in elkaar over. Het licht is op alle plekken uitstekend. Het hele gebouw, inclusief de ingang, maar zeker ook de bibliotheek, is goed toegankelijk voor rolstoelen of rollators en de hal is ruim genoeg om die ook te parkeren.

Activiteiten De bibliotheek geeft jaarlijks een boekje uit met alle lezingen en cursussen en biedt dat ook via de site aan. Voor 2013, waarin veel meer wordt samengewerkt met de andere bewoners, zal dat er waarschijnlijk anders gaan uitzien. Wellicht is dat ook de reden dat er nog geen informatie over activiteiten in 2013 te vinden is. Voor scholen heeft Laren een praktisch aanbod, waarvan zij tegen betaling gebruik kunnen maken. De activiteiten zijn beperkt van omvang, maar het aanbod ziet er zeer verzorgd uit en is helder beschreven, zodat scholen of kinderdagverblijven precies weten waar ze aan toe zijn.

Uitstraling De (interieur)architect is er goed in geslaagd de historische sfeer te behouden zonder dat het geheel oubollig wordt. De toepassing van

14

Bibliotheekblad 2 2013

Collectie Aantrekkelijk en zo te zien goed op de

Kwaliteit Men is er in Laren in geslaagd om een redelijk doorsnee uitleenbibliotheek, waarover we steeds maar te horen krijgen dat die haar langste tijd wel gehad heeft, nieuw leven in te blazen. Het Brinkhuis huisvest een springlevende bibliotheek met een klantvriendelijke en eigentijdse uitstraling. Men gaat op veel fronten mee in nieuwe ontwikkelingen, maar doet dat nergens klakkeloos. En dat bepaalt de kwaliteit. Tekst: Wendy de Graaff Foto’s: Gerrit Serné, bibliotheek huizen-Laren-blaricum

vraag toegesneden. Een extra compliment verdienen de kranten en tijdschriften en de Engelstalige collectie. De historische Larencollectie nodigt uit tot bladeren. Een uitgebreid en gratis overzicht van Scandinavische misdaadauteurs, doet heerlijk ouderwets, maar o zo functioneel aan. Website Pas vernieuwd en mooi opgemaakt in landelijke huisstijl. Vooral een functionele site zonder fratsen, waarin alle onderwerpen makkelijk te vinden zijn. Computers Tien pc’s is veel voor een bibliotheek van deze omvang (in een computerrijke omgeving, waarschijnlijk wel drie per huishouden!). Het biedt de mogelijkheid cursussen te geven en klassen te ontvangen. In het voorjaar van 2013 worden de pc’s op vaste uren gebruikt om senioren te helpen met computervragen. De interface ziet er verzorgd uit. Het aanbod aan digitale bestanden is standaard, maar goed omschreven. Inloggen op internet gaat met een bibliotheekpas en kost € 0,30 per kwartier. Wifi is gratis. Tarieven Lid worden kost al geld vanaf 6 jaar! Kinderen van 6 tot 18 jaar betalen €16, een behoorlijk bedrag, zeker als er meer kinderen in een gezin zijn. Het doet onlogisch aan dat het lidmaat-

schap tot 6 jaar wel gratis is. CJP-ers en 65-plussers betalen € 40 en volwassenen € 42. Voor volwassenen heel redelijk, voor kinderen kan het, ook in het relatief welvarende Laren, een drempel zijn. Openingstijden Het scheelt niet veel of Amsterdam wordt hier ingehaald! Iedere werkdag open van 9.00 tot 23.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur. Bemand open op maandag van 14.00 tot 20.00 uur, op dinsdag t/m donderdag van 14.00 tot 17.00 uur, op vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur, in totaal 26 uur. Een flink aantal, maar deze tijden onthouden valt niet mee. Personeel Bezoekers zal het niet meteen duidelijk zijn dat de personen achter de balie in de hal geen bibliotheekmedewerkers zijn. Soms lopen ze uit vriendelijkheid wel mee naar de bibliotheek, maar het is merkbaar (en begrijpelijk) dat ze niet altijd even goed geïnformeerd zijn. De bibliotheekmedewerkers zijn vooral achter het bureau in de bibliotheekruimte te vinden, maar helpen snel en deskundig.

Mystery Quest Bibliotheekblad  

De Mystery Guest artikelen in het tijdschrift Bibliotheekblad zijn inmiddels berucht. In deze artikelen worden openbare bibliotheken kritisc...