Page 1

Ontmoet en beleef‌ in de Bibliotheek!

Programma Voorjaar 2013

Hengelo 1


Inhoudsopgave

Beste cultuurgenieter, De bibliotheek richt zich op de wereld van het boek, schrijvers en informatie en prikkelt de verbeelding. De bibliotheek neemt je verder mee in je eigen interesses en laat je nieuwe ontdekken. Ook in 2013 komen weer diverse schrijvers naar Bibliotheek Hengelo, om u te prikkelen en te inspireren. Bekende en minder bekende namen, maar allemaal hebben ze een boeiend verhaal

21 jan

Debat TC Tubantia: Goede zorg is onbetaalbaar

Debat

4

22 jan

Adriaan van Dis over Parijs als inspiratiebron

Theatrale lezing

4

8 febr

Alex Roeka en band - Gegroefd

Muziek

5

12 febr

Faust

Boek & Film

6

26 febr

Müfide & Benali

Dat spreekt boekdelen

7

16 mrt

Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden

Boekenweek

8

12 mrt

Nelleke Noordervliet over De leeuw en zijn hemd

Lezing

9

Niet alleen Müfide, maar ook de kersverse nieuwe burgemeester Sander Schelberg nodigt zijn

21 mrt

Overijssels Boek van het Jaar 2012

Verkiezing

10

favoriet Anne van der Meiden uit. Een mooie mogelijkheid om de heer Schelberg beter te leren

27 mrt

Schelberg & van der Meiden

Dat spreekt boekdelen

10

11 apr

Maand van de Filosofie: Bewustzijnsvormen

Filosofische lezing

11

Voor het totale programma, inclusief alle activiteiten van andere organisaties, kunt u op onze

25 apr

Frank en Maarten Meester

Filosofische lezing

11

website in de agenda kijken. Zien we u gauw weer in Bibliotheek Hengelo?

9 febr

METROPOOL Anne Soldaat

Concert

12

21 mrt

RABOTHEATER Verlies - Nicci French

Theater

12

te vertellen. Schrijvers die je meenemen op verre reizen en de wereld dichterbij brengen. Die je inspireren om je eigen wereld te dromen. Een boek lees je toch net iets anders als je een schrijver hebt horen vertellen over het maken van het boek. Er staan wederom twee bijzondere ontmoetingen gepland in het kader van de serie Dat spreekt boekdelen: bekende Hengeloërs in gesprek met hun favoriete schrijver. Müfide Halaceli in gesprek met haar favoriete schrijver: Abdelkader Benali. Müfide is vooral bekend vanwege haar salon Müfide Hair & Art. Ze hoorde voor het eerst van Abdelkader Benali tijdens de oorlog tussen Israël en Libanon, waarover hij een weblog bijhield in Vrij Nederland.

kennen.

Met hartelijke groeten, Diane Wevers Consulent Cultuur

Foto’s zijn rechtenvrij of eigendom van Bibliotheek Hengelo, behalve foto’s van Nelleke Noordervliet (Cock) en Benali (Tessa Posthuma de Boer)

2

3


Goede zorg is onbetaalbaar Debat i.s.m. TC Tubantia

Debat

De betaalbaarheid en bereikbaarheid van de zorg in Twente is in het geding. Er zijn te veel ziekenhuizen in deze regio. In het debat rond de bereikbaarheid en de betaalbaarheid van de zorg komt onherroepelijk de vraag aan de orde hoeveel ziekenhuizen overeind gehouden moeten worden. In de Achterhoek en Twente functioneren vier volwaardige ziekenhuizen op bijna een steenworp afstand van elkaar, voor een regio met pakweg 800.000 inwoners. In het zuiden van Nederland vond men daar al een oplossing voor. Daar gaf de Nederlands Mededingingsautoriteit toestemming tot de fusie van een aantal ziekenhuizen. Het debat wordt georganiseerd door TC Tubantia. Ma 21 jan | 19.30-22.00u | Bibliotheek Hengelo Beursplein | gratis

Alex Roeka en band - Gegroefd

Muziek i.s.m. Rabotheater

In zijn nieuwe programma ‘Gegroefd’ verdiept Alex Roeka zich in de verlokkingen van onze tijd en prikt hij onze illusies door. Als geen ander vertaalt hij de schaduwzijde van onze tijd in onheilspellende, levendige beelden. Alex Roeka zingt, praat, roept en fluistert over het leven. Door zijn indringende manier van zingen en zijn doorleefde songs wordt hij vaak omschreven als de Leonard Cohen van Nederland en weet hij elk publiek te raken. Eerlijk en kritisch, maar boordevol ironie en humor neemt hij u mee naar de verborgen kant. Zingend vanuit de tenen, pratend vanuit het hart. Kwetsbaar en rauw. En dan neemt hij ook nog fenomenale muzikanten mee. Vr 8 febr | 20.30-22.00u | Bibliotheek Hengelo Beursplein | € 13,40 (Incl. 1 pauzedrankje) Kaartverkoop is via www.rabotheater.nl

Adriaan van Dis over Parijs als inspiratiebron

Theatrale lezing i.s.m. Alliance Française en Broekhuis

De Alliance Française Twente organiseert in samenwerking met Bibliotheek Hengelo en boekhandel Broekhuis een avond met Adriaan van Dis. Van Dis woonde de afgelopen acht jaar in Parijs. De stad oefende vanaf zijn studententijd grote aantrekkingskracht op hem uit. Parijs bleek een altijd veranderende stad: gekleurd, verscheurd en vol verborgen geschiedenissen. Van Dis verkende niet alleen de glorieuze geschiedenis en cultuur maar ook de schaduwkanten, zoals de ellende in de buitenwijken en het Parijs van de illegalen en de arme immigranten. De stad inspireerde hem tot het schrijven van de gids Onder het zink en de roman De wandelaar. Ook de roman Tikkop speelt ten dele in Parijs. De essaybundel Stadsliefde, scènes in Parijs uit 2011 bevat artikelen en beschouwingen over Van Dis´ Parijse ervaringen. Di 22 jan | 20.30-22.00u | Bibliotheek Hengelo Beursplein | Prijs: leden € 5,- / niet-leden € 7,50 (Incl. 1 pauzedrankje)

4

Ledenprijs is op vertoon van de Carte Nationale (AF) of bibliotheekpas. Kaarten zijn te koop bij Boekhandel Broekhuis vanaf 15 december.

5


Boek & Film:

Faust

Boek & Film: een product van Filmhuis Hengelo en Bibliotheek Hengelo. Dit keer over het boek Faust, de duivelskunstenaar van van Faust-kenner en voormalig literatuurcriticus Pieter Steinz.

De lezing

Pieter Steinz is de auteur van ‘De Duivelskunstenaar, de reis van doctor Faust door 500 jaar cultuurgeschiedenis’. Schrijver Pieter Steinz is gefascineerd door Herr Doctors pact met de duivel, het vertrekpunt van zijn lezing. Faust houdt de wereld al eeuwen in zijn greep. Hij vormde de inspiratie voor toneelstukken, muziek, films en performances. Hij zorgt voor onrust, hij levert stof tot nadenken, hij is de vleesgeworden controverse. Althans, als hij echt bestaan heeft. Dat is

Dat spreekt boekdelen:

Müfide & Benali

Interview met schrijver

Bekende Hengeloërs gaan in gesprek met hun favoriete schrijver. Al geweest: Ten Heuw & Dorrestein, Eijsink & Mulder, van Halst & van der Lubbe, Kerckhaert & Luyendijk. In deel 5 gaat Müfide Halaceli in gesprek met haar favoriete schrijver: Abdelkader Benali. Müfide Halaceli is met recht een bekende Hengeloër te noemen. Ze is hier gevestigd met haar salon Müfide Hair & Art en heeft al heel wat belangrijke onderscheidingen uit de kapperswereld verdiend. In 2012 startte ze haar eigen Hair Academy, een opleiding voor getalenteerde kappers.

wat Steinz onderzoekt in zijn meeslepende boek De duivelskunstenaar, de reis van Doctor Faust door 500 jaar cultuurgeschiedenis. Di 12 febr | 19.30– 21.30u | Bibliotheek Hengelo Beursplein | Prijs: Leden Bibliotheek of Filmhuis € 2,50 / niet-leden € 5,- (Incl.koffie/thee)

De film

De film wordt twee keer gedraaid in Filmhuis Hengelo. Sokurov’s Faust is gebaseerd op de

“Ik heb voor het eerst van Abdelkader Benali gehoord tijdens de oorlog tussen Israël en Libanon. In die zelfde periode was ik in Syrië met onze dochter die daar stage liep bij de Nederlandse ambassade. Wij zouden naar Libanon gaan, maar toen brak de oorlog uit. Abdelkader hield hierover een weblog bij in Vrij Nederland. Daarna heb ik veel over hem gelezen en gezien in tv programma’s en interviews met schrijvers.”

tragedie van Goethe: Heinrich Faust is constant op zoek naar kennis en naar verlichting. Hij zoekt naar de plaats in het lichaam waar de ziel van de mens zetelt en wil begrijpen hoe de natuur en de kosmos in elkaar steken. Hij wordt door Mephistofeles rondgeleid langs de schemerige plaatsen van een middeleeuws stadje. Als hij betoverd en geobsedeerd raakt door de onschuld uitstralende Margarete begint daarmee een hallucinerend drama, gevuld met humoristisch gefilosofeer en semiwetenschappelijke experimenten, prachtige decors, extravagante kostuums en dat alles in sprookjesachtige vervormingen in Sokurov’s prachtige fotografie. Met dit vierde deel van zijn visies op wrede grootheden uit de geschiedenis (na Hitler, Lenin en Hirohito) maakte Sokurovs zijn meest persoonlijke film. Hij won tijdens de Biënnale in Venetië 2011 de Gouden Leeuw. Vr 15 febr / za 16 febr | 20.15u | Filmhuis Hengelo | Prijs: Leden Bibliotheek of Filmhuis € 7,50 / niet-leden € 9,50

6

Abdelkader Benali schrijft romans, toneel en artikelen voor verschillende bekende bladen als het Algemeen Dagblad en Vrij Nederland. In 2003 won Benali de Libris Literatuur Prijs voor zijn roman De Langverwachte. Daarnaast is hij te zien op televisie. In 2011 en 2012 interviewde hij bekende schrijvers voor zijn programma Benali Boekt. Di 26 febr | 20.30-22.00u | Bibliotheek Hengelo Beursplein | Prijs: leden € 7,50 / niet-leden € 10 ,-

7


BOEKENWEEK Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden Het thema van de Boekenweek 2013: Gouden Tijden, Zwarte Bladzijen. Het verleden van de Lage Landen kent roemrijke perioden, maar evenzovele schaduwkanten. Het is een geschiedenis van heldendaden en verraad, van glorieuze gebeurtenissen en van rampspoed. In de literatuur zijn de verschillende kanten van de geschiedenis veelvuldig terug te vinden. Denk aan ‘Max Havelaar’ van Multatuli, ‘Hoe duur was de suiker?’ van Cynthia McLeod, ‘Koninkrijk vol sloppen’ van Auke van der Woud, ‘Grijs verleden’ van Chris van der Heijden, ‘1953’ van Rik Launspach en ‘Koerier voor Sarajevo’ van Tomas Ross. Om de zon- en schaduwzijde van ons verleden draait het in de Boekenweek. Om de nuances en de dilemma’s.

Kees van Kooten schrijft het boekenweekgeschenk De verrekijker, het gratis boek bij

aankoop van tenminste €12,50 aan Nederlandstalige boeken.

Nelleke Noordervliet schrijft het Boekenweekessay 2013 De Leeuw en zijn hemd.

Verkrijgbaar in de boekwinkel voor slechts €2,50 tijdens de Boekenweek.

Met de Twentse stadsbibliotheken Almelo en Enschede werken we nog aan een Boekenweek-programma in maart. Daarover kunt u binnenkort meer lezen op onze website.

Word tijdens de Boekenweek lid van de bibliotheek en ontvang een tegoedbon voor het Boekenweekgeschenk plus een Boekenbon t.w.v. €5,-!

Nelleke Noordervliet over De leeuw en zijn hemd

Lezing

Net voorafgaand aan de Boekenweek is Nelleke Noordervliet, schrijfster van het Boekenweekessay De leeuw en zijn hemd te gast in Bibliotheek Hengelo. Noordervliet gaat op reportage door het verleden. Ze reist door de achterbuurten en in de herenhuizen, tot aan de schildersateliers en dichtersstulpjes. Ze ontmoet de Heren XVII van de VOC in de bloeitijd van de zeventiende eeuw. Ze maakt kennis met de patriotten in de revolutionaire jaren van de achttiende eeuw. En ze beschrijft Albert Verwey en koningin Wilhelmina aan het eind van de negentiende eeuw. Waarom hebben we de neiging nu eens de wijsvinger, en dan weer de middelvinger te heffen? Di 12 mrt | 20.30-22.00u | Bibliotheek Hengelo Beursplein | Prijs: leden € 5,- / niet-leden €7,50 (Incl. 1 pauzedrankje)

9


Overijssels Boek van het Jaar 2012 Wat is het beste boek van Overijssel dat in 2012 is verschenen?

Er zijn 10 bijzondere Overijsselse non-fictie boeken en 5 fictie boeken genomineerd als kanshebbers op de titel Overijssels Boek van het Jaar 2012. In beide categorieën komt een winnaar uit de bus. Op donderdag 21 maart ontvangen de winnaars in Bibliotheek Hengelo hun prijs uit handen van Hester Maij, gedeputeerde van de provincie Overijssel. De presentatie van de middag wordt verzorgd door Peter Schoof, presentator en programmamaker bij RTV Oost. Voor het vijfde achtereenvolgende jaar organiseren de Overijsselse Bibliotheek Dienst (OBD), Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek Deventer (SAB) en Historisch Centrum Overijssel (HCO), de Verkiezing van het Overijssels Boek van het Jaar.

Maand van de Filosofie:

Bewustzijnsvormen

Informatieve lezing

Tijdens deze lezing maak je kennis met de filosofie achter Bewustzijnsvormen, ontdek je je eigen Bewustzijnsvorm en krijg je inzicht in welke Bewustzijnsvormen anderen kunnen leven. De lezing wordt gegeven door Krijn en Karin Koetsveld (vader en dochter) in het kader van de Maand van de Filosofie. Filosofie kan je helpen je blik te verbreden. Dat onderschrijft ook Stine Jensen, die samen met Rob Wijnberg het populaire filosofische boek ‘Dus ik ben’, schreef. “Het is gezond voor iedere democratie als burgers leren het standpunt van anderen te begrijpen”.

Bekijk de website overijsselsboekvanhetjaar.nl voor alle genomineerden in de twee categorieën. Do 21 mrt | het precieze tijdstip wordt nog nader bekend gemaakt | Bibliotheek Hengelo

Do 11 apr | 20.00-21.30u | Bibliotheek Hengelo Beursplein | Prijs: gratis (Incl. koffie/thee) Reserveren gewenst.

Beursplein | gratis

Dat spreekt boekdelen:

Frank en Maarten Meester

Schelberg & van der Meiden

Interview met schrijver

Informatieve lezing

Bekende Hengeloërs gaan in gesprek met hun favoriete schrijver. Al geweest: Ten Heuw & Dorrestein, Eijsink & Mulder, van Halst & van der Lubbe, Kerckhaert & Luyendijk, Mufide & Benali. In deel 6 gaat burgemeester Sander Schelberg in gesprek met Anne van der Meiden. Sinds 1 oktober 2012 is Sander Schelberg burgemeester van Hengelo. “Mensen als Anne van der Meiden zorgen ervoor dat ik bewust bezig ben met goede communicatie”. Prof. Dr. Anne van der Meiden is hoogleraar communicatiewetenschappen en theoloog, en heeft vele publicaties op zijn naam staan. Wo 27 mrt | 20.30-22.00u | Bibliotheek Hengelo Beursplein | Prijs: leden € 7,50 /

10

niet-leden € 10,- (Incl. 1 pauzedrankje)

De bekende broers Frank en Maarten Meester buigen zich over het thema van de Maand van de Filosofie 2013: Schuld en boete. De gebroeders Meester brengen serieuze zaken met een licht cabareteske inslag, een vleug luchtigheid en veel afwisseling. Ze zijn het vrijwel nooit met elkaar eens en proberen de ander van hun eigen gelijk te overtuigen. “Wat boven elke prijs verheven is, heeft waarde,” stelde Verlichtingsdenker Immanuel Kant. Ongetwijfeld zullen de gebroeders Meester deze avond afwegen wat er meer nog boven elke prijs verheven is. Wo 25 apr | 20.30-22.00u | Bibliotheek Hengelo Beursplein | Prijs: € 5,- leden / € 7,50 niet leden / € 2,50 studenten UT (Incl. 1 pauzedrankje)

11


METROPOOL

CREA

Anne Soldaat

Nieuw bij CREA: de Knip- en Leskaart

Op zaterdag 9 februari komt Anne Soldaat naar Metropool in

Vanaf februari 2013 introduceert CREA Centrum voor Kunsteducatie de Knip- en Leskaart; het

Hengelo. Een boeking die de liefhebbers en kenners van het

ideale, flexibele systeem om cursusuren op maat te volgen. U kunt met uw kaart kiezen uit het

Nederlandse alternatieve circuit zeker zal kunnen bekoren.

gehele assortiment van CREA - cursussen: Dans, beeldende kunst, theater en fotografie. Wilt

Soldaat is de afgelopen 20 jaar op meerdere manieren

u bijvoorbeeld schilderen op een woensdagavond, maar ook eens een kijkje komen nemen bij

toonaangevend geweest met zijn bands, projecten en soloplaten.

Theatersport op dinsdag? Dat kan!

In 2012 bracht de zanger/gitarist zijn tweede album uit, simpelweg

Op vertoon van uw bibliotheekpas krijgt u korting op een Leskaart van CREA. Voor 1 uur (alle leeftijden)

Anne Soldaat getiteld. De plaat werd unaniem goed ontvangen door zowel pers als publiek.

Speciaal voor bibliotheekleden: van € 12,50 voor

€10

Zaterdag 9 februari | 20.30u | Metropool

€ 8,50

uw korting:

€ 1,50

Voor 1,5 uur (alle leeftijden) € 12,75

uw korting:

€ 2,00

Voor 2 uur (alle leeftijden)

€ 17,00

uw korting:

€ 2,50

Voor 2,5 uur (vanaf 18jr.)

€ 21,25

uw korting:

€ 3,00

Bestel uw kaarten met korting aan de kassa van Metropool op

Kijk voor meer informatie op creahengelo.nl of bel naar 074-2917597.

vertoon van uw bibliotheekpas.

Mailen kan ook: administratie@crea.nu

...haal meer uit je Verlies - Nicci French Speciaal voor de Nederlandse lezers schreven Nicci Gerrard en Sean French ‘Verlies’, hun allereerste boek dat ook voor theater is bewerkt, met Isa Hoes in de hoofdrol. Het drama begint wanneer het jongste kind van een echtpaar levenloos in het zwembad wordt aangetroffen. Al gauw beginnen de gezinsleden elkaar te verdenken. Wat begint als een hartverscheurend drama, gaat over in een bloedstollende thriller. Met Isa Hoes, Irma Hartog en Ad Knippels. Donderdag 21 maart | 20.00u | Rabotheater

bibliotheekpas! Cinema Hengelo

de bioscoop in hartje Hengelo

Met een volledig veranderd interieur is in Cinema Hengelo een sfeer gecreëerd, waarin de nieuwste films optimaal tot hun recht komen. De bioscoop is perfect gelegen in het hart van

Speciaal voor bibliotheekleden: van € 24,50 50 voor

€19,

Bestel uw kaarten met korting bij het

Hengelo, waardoor er veel horeca locaties in de directe omgeving zijn. * Kom naar Cinema Hengelo en krijg op de doordeweekse avondfilms € 1 korting op vertoon van uw bibliotheekpas!

Speciaal voor bibliotheekleden:

€ 1 korting*

Rabotheater of telefonisch via 074-2556789 (ma t/m za, 12-16u) of via

12

rabotheater.nl met actiecode ‘bibliotheekkorting’.

13


Nooit meer te laat met de inleveringattendering

Cursussen, workshops en meer Meer te doen in de bibliotheek

Maakt u al gebruik van de inleverattendering? Enkele dagen voordat u uw boeken moet inleveren, krijgt u een simpel smsje. Zo vergeet u nooit meer wanneer uw boeken teruggebracht moeten worden. U kunt de inleverattendering aanzetten via Mijn Bibliotheek. Maak gebruik van de alle diensten van ‘Mijn Bibliotheek’ op bibliotheekhengelo.nl, zoals online verlengen, telaatgeld betalen met iDeal of laat u automatisch informeren over de nieuwe aanwinsten van uw interesse! Log in met uw pasnummer en wachtwoord (cijfers van uw geboortedag en geboortejaar: geboren op 6 maart 1955? Dan is standaard uw wachtwoord ‘0655’).

Inspiratie nodig? Bezoek ons Bieblog! Lezen, luisteren, kijken en beleven. Dat is ons Bieblog. Meerdere malen per week schrijven medewerkers van Bibliotheek Hengelo over materialen uit de collectie. Goed voor nieuwe inspiratie! Bezoek het bieblog op www.biebloghengelo.nl

14

w w w. b i e b l o g h e n g e l o . n l

In de bibliotheek is het goed toeven. Want er is nog veel meer te doen, te beleven en te leren, ook in 2013. Er zit vast iets voor u tussen. Praat samen over boeken in één van de leeskringen of pak een studie op. Kom naar interessante informatieve lezingen over Engeland. Volg een cursus over opvoeden, mindfulness of ga aan de slag met de computer.

Meer weten?

Computercursussen en -workshops: neem het cursusboekje voorjaar 2013 mee in de bibliotheek of kijk op www.bibliotheekhengelo.nl. Lees- en studiekringen: www.swohengelo.nl, www.rocvantwente.nl, www.senia.nl Hoger onderwijs voor ouderen: www.hovo-overijssel.nl Cursussen opvoeding GGD en Loes/CJG: www.cursusbureautwente.nl Cursussen en lezingen over Mindfulness: www.yogica.net Genootschap Nederland Engeland Twente: www.nederlandengeland.nl Alle activiteiten die in de bibliotheek plaatsvinden worden opgenomen in de agenda op onze website bibliotheekhengelo.nl

www.bibliotheekhengelo.nl

15


Kaartverkoop & reserveren U kunt uw kaarten kopen bij de balie in de bibliotheek of reserveren via de website of telefonisch. Gereserveerde kaarten kunnen uiterlijk tot een kwartier voor aanvang worden opgehaald. Wilt u maandelijks op de hoogte blijven van onze activiteiten? Met de digitale nieuwsbrief van de bibliotheek bent u altijd tijdig geïnformeerd. U kunt u aanmelden op de website, via de link ‘Nieuwsbrief’, helemaal links onderaan de pagina. Tot ziens in de Bibliotheek Hengelo!

Adressen en openingstijden Beursplein

Beursstraat 34, 7551 HV Hengelo Telefoon: 074-2452578 Maandag t/m vrijdag:

09.00 - 20.00 uur

Zaterdag:

09.00 - 16.00 uur

Kulturhus Hasselo

Henry Woodstraat 62, 7558 CP Hengelo Maandag t/m vrijdag:

09.00 - 18.00 uur

Website

www.bibliotheekhengelo.nl Volg ons www.twitter.com/biebhengelo

Kijk op bibliotheekhengelo.nl of meld u aan voor de nieuwsbrief voor alle actuele informatie!

www.facebook.com/biebhengelo www.hyves.nl/biebhengelo Voor al uw lees-, luister en kijktips www.biebloghengelo.nl

16

Hengelo

Programma voorjaar 2013  

Een overzicht van alle literaire en informatieve lezingen van Bibliotheek Hengelo in de maanden januari, februari, maart, april 2013.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you