Page 1

programma oktober 2013


lezing

WILDERNISJAREN Leven met een pelsjager in Alaska - lezing door Linda Nijlunsing Na het overlijden van haar moeder vertrekt de Groningse Linda Nijlunsing uit Nederland. Ze belandt in Alaska, waar ze Jim ontmoet. Een boomlange man die zich teruggetrokken heeft in de natuur. Linda valt als een blok voor Jim en gaat bij hem wonen in zijn hut aan de Yukon-rivier, tientallen kilometers van de bewoonde wereld. Ze past zich volledig aan zijn leven aan en trotseert de barre omstandigheden. Makkelijk is dat niet, ze voelt zich soms eenzaam en bang. Jim windt er geen doekjes om; hij zoekt een vrouw die zijn leven makkelijker maakt. Als Linda zwanger wordt realiseert ze zich dat ze die uitspraak veel letterlijker had moeten nemen dan ze aanvankelijk dacht‌

2

Wildernisjaren is het fascinerende verhaal van een wilskrachtige Nederlandse vrouw, die haar hart volgt en bereid is daarvoor de prijs te betalen.

... Zondag 27 oktober 14.00 uur Centrale Bibliotheek, Wolters-Noordhoffzaal Gratis


P O ë ZIE

DICHTER VAN GELUK Remco Ekkers Remco Ekkers werd geboren in Bergen, groeide op in Den Helder en studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Groningen. Hij doceerde letterkunde, gaf poëzielessen en lezingen over letterkunde en mythologieën en debuteerde in 1979 met de bundel Buurman. In 1985 won hij een Zilveren Griffel voor Haringen in sneeuw. Sindsdien publiceerde hij vele bundels voor kinderen en voor volwassenen. In 2012 won hij de Hofvijver Poëzieprijs met de cyclus Voorbij de grens, Ultima Thule. Als Dichter van Geluk gaat hij met Rense Sinkgraven in gesprek over zijn favoriete poëzie én over geluk. Uiteraard passeren de actuele bundels de revue en wordt het Geluksgedicht van de Maand ten gehore gebracht.

...

Dinsdag 1 oktober 12.30 uur | Centrale Bibliotheek, 1e verdieping | Gratis

3 Dichters van Geluk! vindt iedere eerste dinsdag van de maand plaats om 12.30 uur op de 1e verdieping van de Centrale. Er wordt koffie en thee geserveerd.


v oo r l e e s u u r t j e

samen luisteren naar… Voorlezen in Hoogkerk Onze favoriete bibliothecaresse Gerthy Kollau leest speciaal voor de allerkleinste klanten van 0 tot 4 jaar voor uit de mooiste prentenboeken. Vrijdag 11 oktober 9.30 uur, Bibliotheek Hoogkerk Voorlezen in het Frans Gedurende een halfuurtje leest Madame Gabriëlle VelthuijsFrick, een vertelster en docente Frans, de kinderen een verhaaltje voor. Met behulp van een geïllustreerd Frans boek en diverse accessoires moedigt de vertelster de kleintjes aan om mee te spelen. Hierdoor raken de kinderen spelenderwijs vertrouwt met het Frans en leren zo hun eerste Franse woordjes.

Voorleesuurtje voor alle kindjes vanaf 4 jaar. Gratis inclusief limonade, koffie en thee

Zondag 20 oktober 14.30 uur, Centrale Bibliotheek, Jeugdafdeling I.s.m. Institut Français.

... 4

s Grati


zondagschrijvers

< Stefan Hertmans Bill Mensema >

coen peppelenbos ontvangt…

5

Stefan Hertmans en Bill Mensema

...

Zondag 20 oktober om 14.00 uur in de Centrale Bibliotheek, Wolters-Noordhoffzaal € 6 (Stadjerspas/ Bibliotheekpas € 5), inclusief koffie bij ontvangst en na afloop een drankje

Foto Hertmans © Michiel Hendryckx-AEG

Stefan Hertmans publiceerde romans, verhalenbundels, essays en gedichten. In 1995 ontving hij de driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Poëzie. Romans van hem werden bekroond met de Multatuli- en de Bordewijkprijs, en genomineerd voor de Libris- en AKO-prijs. Zijn laatste roman Het verborgen weefsel uit 2008, werd unaniem zeer lovend ontvangen. Bill Mensema De voormalige afwasser bij de Chinees, rockzanger, naaktmodel, radiomaker, biertapper, ICT-specialist, Australiëkenner, striptekenaar, Provinciale Statennotulist en voordrachtskunstenaar lijkt tot rust te zijn gekomen als taxichauffeur van mensen met een beperking, maar dat is slechts schijn. Van binnen broeit het als nooit tevoren. De rockmuziek als brandstof voor het leven is beschreven in Rock 7, zijn eerste verhalenbundel.


digisterker

werken met de elektronische overheid De overheid doet steeds meer via het internet en u kunt daar gebruik van maken. Of het nu gaat om het aanvragen van huurtoeslag, om werk te zoeken of het doorgeven van een verhuizing. Veel mensen weten dat niet of vinden het nog wat moeilijk. Digisterker leert u hoe u handige informatie kunt vinden en hoe u iets moet aanvragen, bijvoorbeeld bij de gemeente. Ook leert u op te zoeken wat bijvoorbeeld de opbouw van uw AOW is, of uw zaken digitaal te regelen met de gemeente.

6

De cursus duurt drie dagdelen en is bedoeld voor alle inwoners van Groningen die al een beetje met

...

internet kunnen omgaan.

Wo 2, 9 en 16 oktober 19.00-21.00 uur | Bibliotheek Lewenborg | € 15

initiatief van de gemeente

Wo 16, 23 en 30 oktober 9.00-11.00 uur | Bibliotheek Selwerd | € 15

Groningen en Bibliotheek

Aanmelden via reserveren@mijneigenbibliotheek.nl óf 050 368 36 83

Groningen.

Digisterker is een


ATELIER S O CRATES

thema van de maand: rust Alexander de Grote ontmoette de filosoof Diogenes. Alexander zei dat hij eerst de wereld moest veroveren voordat hij kon rusten. Diogenes antwoordde: ‘Als je nu niet rust, zul je het nooit doen. Je zult nooit de wereld veroveren, omdat er altijd wel iets overblijft dat veroverd moet worden. Het leven is kort en de tijd vliegt. Je zult halverwege sterven, iedereen sterft halverwege de veldtocht.’ Tijdens dit socratisch gesprek onderzoeken we systematisch, gemeenschappelijk en vraagsgewijs het thema Rust. Praktisch filosoferen o.l.v. Angelique Schreuder, Anneline Mook en Willem Pots. Een openbare bijeenkomst, waarin meerdere vormen van socratische gesprekken worden gevoerd, met als doel het hebben van een ‘goed gesprek’.

... Vrijdag 18 oktober 14.30 uur | Centrale Bibliotheek, 1e verdieping € 10 (€ 5 op vertoon van studentenkaart/CJP/Stadjerspas)

7


live muziek! WONDER Donderdag 10 oktober 17.00 uur | Centrale Bibliotheek, begane grond | Gratis

8


naked lunch xl

preview

9

Guy Weizman & Veerle van Overloop Voor de voorstelling Naked Lunch lieten Guy Weizman en Roni Haver van Club Guy & Roni zich inspireren door het meesterwerk van de Amerikaanse schrijver William Burroughs. Hoofdpersoon is een aan drugs verslaafde man, die een hallucinerende trip door een nachtmerrieachtig landschap maakt. Ook Club Guy & Roni belandt in de voorstelling tussen waan en werkelijkheid. Choreograaf Guy en dramaturge Veerle vertellen over de ADHDwereld van psychotische poëzie, van banale humor en van het credo van onze tijd: ik zeg wat ik denk, dus ik ben.

Lunchen met huisdichter Rense Sinkgraven.

... Dinsdag 15 oktober 12.30 uur | Centrale Bibliotheek, begane grond Gratis (eenvoudige lunch € 1) Foto (uitsnede) © Roelof Bos


bo e k e n t i p s

1 Mode voor morgen. Duurzame kleding in Nederland, Lyndsey Dubbeld: Het eerste boek dat een inkijkje geeft in oer-Hollandse initiatieven om onze garderobe groener en eerlijker te maken. Trendanalist en tekstschrijver Lynsey Dubbeld schreef daarmee de ultieme gids voor de jungle van ecofashion. 2 Talking dress, Marieke Eyskoot: Marieke laat je in haar boek met andere ogen naar jouw kleren kijken en vertelt je alles over eerlijke kleding (en lifestyle). Met shopgids en doe-het-zelf-tips. 3 Beyond Green, Duurzaamheid & mode: Neerslag van de lezingen gehouden tijdens het symposium Beyond Green, georganiseerd door AMFI, ArtEZ en Modebewust in 2007. Vanuit verschillende hoeken geeft het een visie op de stand van zaken over mode en duurzaamheid.

Foto Š Kimberley Jade Bleeker

10


LITTLE GREEN DRESS

(g)rE(en)-STYLE JE GARDEROBE Het concept is simpel: fris je garderobe op, bespaar geld én maak een ander blij met die gruwelijk dure miskoop of prachtige jurk die je toch echt niet meer past. De Little Green Dress kledingruil is gezellig, voordelig en ook nog eens erg duurzaam! Journaliste Lyndsey Dubbeld en auteur Mode voor morgen komt langs om te vertellen over Ecofashion. De spelregels voor de kledingruil vind je in de agenda op www.duurzame-etalage.nl. De landelijke duurzame site van de openbare bibliotheken in Nederland.

Lyndsey Dubbeld

...

Donderdag 10 oktober 19.00 uur | Centrale Bibliotheek, begane grond € 12,50

11

4 Veggie in pumps, Merel van der Lande en Lisette Kreischer:

Foto Dubbeld © Ilya van Marle

Met respect voor de natuur gaan de Veggies in Pumps volledig gestileerd de wereld in. Op hoge hakken gewapend tegen het geitenwollensokkenvirus gaan zij op zoek naar mooie ‘eerlijke’ kleding, (h)eerlijk ‘tofulicious’ eten en prachtige ‘respectful’ accessoires. 5 Groen doen, Marie-Claire van den Berg: Een amusant boek van de journaliste over haar poging duurzamer te leven. Het is als zwanger zijn: iedereen heeft er een mening over, of je die nu wilt horen of niet. 6 Genoeg: Hét tijdschrift over duurzaam leven met minder spullen, meer kwaliteit, minder gedoe en meer tijd. Genoeg biedt elke twee maanden inspiratie en praktische informatie voor een creatiever leven met minder geld.


e x po s i t i e s

12

Kunst in de centrale bibliotheek De twingtigste editie van Noorderlicht viert de hedendaagse fotografie. Deze Internationale Fotomanifestatie vindt plaats op een indrukwekkende nieuwe culturele locatie: De Oude Suikerfabriek in Groningen. Bibliotheek Groningen nodigde vier jonge, gerenommeerde fotografen uit het Noorden uit om tijdens Noorderlicht te exposeren in de Centrale Bibliotheek. Robert van der Molen Iemandsland, wand Wolters-Noordhoffzaal Eli Dijkers INDIA, LeescafĂŠ Belcampo Gea Schenk EĂŠn gezicht, trappenhuis begane grond & 1e verdieping Erik Jan Venhuizen Ademloos en Nieuwe helden, begane grond Tot 13 oktober

Foto (uitsnede): Robert van der Molen

...


B O EK & F ILM

SILVER LININGS PLAYBOOK

Trilogie Boek&Film

Verfilming van het boek van Matthew Quick Pat Solitano is een man die alles van de zonnige kant bekijkt. Nadat hij uit het psychiatrisch ziekenhuis ontslagen is en zijn vrouw verloren heeft aan een andere man, is hij er van overtuigd dat hij haar weer voor zich kan winnen en zijn leven weer op de rails kan krijgen. Pat verhuist terug naar zijn ouders en wijdt zich geheel aan de opgave om de man te worden die zijn vrouw altijd had gewild. Maar dan ontmoet hij Tiffany, een mooie vrouw wiens leven ook anders is gelopen dan ze had gedacht.

Iedere laatste donderdag van de maand presenteren Bibliotheek Groningen en Groninger Forum een boekverfilming. In september Die Wand, in oktober Silver Linings

...

Playbook en in november

Donderdag 31 oktober 14.00 uur | ForumImages | â&#x201A;Ź 9

nalist Harry Peters geeft

leden Bibliotheek â&#x201A;Ź 6 (kaarten verkrijgbaar bij kassa ForumImages)

telkens een inleiding.

Two Mothers. Filmjour-

13

Still uit de film Silver Linings Playbook


ac ht r Ve

het grote gebeuren

ac w ht

r Ve

Foto Grøndahl © Kamilla Bryndum

14

www.Hetgrote gebeuren.nl

Entreekaart is geldig voor alle

feest van horen, zien en schrijven presenteert o.a. Jens Christian Grøndahl

festivalonderdelen. Kaarten

Zaterdag 2 november 20.00-2.00 uur | Centrale

Bibliotheek en Boekwinkel Polare

Bibliotheek Voorverkoop € 17,50 (€ 12,50 op vertoon

Groningen, Guldenstraat 20.

van Bibliotheekpas, CJP, studentenkaart, Stadjerspas)

Verkoop aan de deur: €20

verkrijgbaar bij de Centrale


leners lezen

coen peppelenbos

a rw

Hoofdredacteur www.tzum.info. Interviewer bij Zondagschrijvers, vanaf oktober weer in de Bibliotheek. Schrijft, leest, recenseert en doceert literatuur. Redacteur bij Uitgeverij Kleine Uil.

Top drie boeken

1 La Superba, Ilja Leonard Pfeijffer: ‘La Superba’ is de koosnaam van

15

het Italiaanse stadje Genua. Dichter/schrijver Ilja Leonard Pfeijffer woont daar en schreef er een roman over zoals u nog nooit heeft gelezen. Spelend met autobiografische gegevens komt er een stad tot leven. En er wordt ook nog een been gevonden.

2 Het been in de IJssel, Joris van Casteren: Ook in dit boek wordt een been gevonden, maar nu echt. Joris van Casteren onderneemt een zoektocht naar de eigenaar van het been dat gevonden werd in de rivier en stuit op bijzondere verrassingen. Fascinerend leesvoer met de spanning van een thriller. Kandidaat Zondagschrijvers (p5, red.).

3 Van oude menschen, de dingen, die voorbij gaan, Louis Couperus:

Foto Peppelenbos © Corrie Joosten

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat Louis Couperus geboren werd. Tijd om de oude meester te herlezen. Deze Haagse roman behoort tot de klassiekers en terecht. Dompel u onder in deze familieroman vol intriges en twee hoogbejaarde hoofdpersonen met een passievol verleden.


kennismaking

16

FILOSOFISCH SPREEKUUR Wie denkt er niet af en toe na over de wereld? Over zichzelf en anderen? Hoe het zo gekomen is? Hoe verder te kunnen? Waar het allemaal om draaitâ&#x20AC;Ś als het ergens om draait? Neem je kans om te onderzoeken of filosofische gesprekken je verder brengen! Anneline Mook, filosofisch practicus, maakt graag kennis met je. Kosteloos, vrijblijvend. Met of zonder afspraak. Het gesprek duurt ongeveer een uurtje. Voor meer informatie of een afspraak ga je naar www.filosofiedepraktijk.nl.

...

Centrale Bibliotheek, 1e verdieping | Iedere donderdag 17.0020.00 uur (doorlopend) | Gratis (voor vervolggesprekken geldt een tarief naar netto-maandinkomen, exclusief 21% btw)


Warming up! Het officiële openingsfeest Wo 2 oktober 14.00 uur | Alle Bibliotheken* | Gratis

Theater Floortje op zoek naar de tovenaar! Gebaseerd op De Tovenaar van Oz, L. Frank Baum | € 1 Wo 2 oktober 14.30 uur Centrale Bibliotheek Ma 7 oktober 16.00 uur Bibliotheek De Wijert Do 10 oktober 16.00 uur Bibliotheek Selwerd Vr 11 oktober 16.00 uur Bibliotheek Vinkhuizen De Griezels Gebaseerd op De Griezels, Roald Dahl | € 1 Vr 4 oktober 16.00 uur Bibliotheek Hoogkerk Za 5 oktober 10.30 uur Bibliotheek Haren Di 8 oktober 16.00 uur Bibliotheek Lewenborg Wo 9 oktober 16.00 uur Bibliotheek Beijum

KINDERBOEK ’EN BAL Zo 6 oktober 14.00-16.00 uur | ForumImages | € 2,50 Toegangskaartjes verkrijgbaar bij ForumImages, Hereplein 73, Groningen

KINDERBOEKENMARKT Wo 9 oktober 14.00-15.30 uur Bibliotheek Hoogkerk | Gratis

...

*Met uitzondering van de Centrale Bibliotheek en de Bibliotheekpunten Floreshuis, Treslinghuis en Confiance

17


de bibliotheek

abonnementen Large Aantrekkelijk abonnement

Small Naast het lage abonne-

als u graag lang en veel wilt lenen

mentstarief betaalt u per boek,

zonder bijbetaling van leengeld.

cd, dvd of game een leenbedrag.

Medium De gulden middenweg

Young Je mag tien boeken, cd’s, dvd’s

voor regelmatige leners die geen

en/of games in huis hebben zonder

leengeld willen bijbetalen.

leengeld te betalen!

Start Jonge leden (0 tot 18 jaar) lenen

Flexpas Geen abonnementsgeld,

zonder abonnementsgeld te betalen.

maar een hoger leenbedrag per boek.

Abonnementen

>

Large

Medium

Small

Start

Young

Flexpas

Tarief

>

€ 60

€ 45

€ 34

gratis

€ 27

€ 3,50

18

Openingstijden Bibliotheek

Telefoon

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Beijum

T 050 541 48 77

14.00-17.00

14.00-17.00

14.00-17.00

Centrale

T 050 368 36 83

13.00-18.00

10.00-18.00

10.00-18.00

Confiance

T 050 526 92 92

10.00-12.00

Gesloten

10.00-12.00

De Wijert

T 050 525 50 55

14.00-17.00

11.00-17.00

14.00-17.00

Floreshuis

T 050 577 23 04

14.00-16.00

Gesloten

14.00-16.00

Haren

T 050 533 95 70

14.00-17.30

14.00-17.30

14.00-17.30

Hoogkerk

T 050 556 60 61

14.00-17.00

14.00-17.00

14.00-17.00

Lewenborg

T 050 541 36 40

14.00-17.00

14.00-17.00

14.00-17.00

Selwerd

T 050 571 05 28

11.00-17.00

11.00-17.00

11.00-17.00

Treslinghuis

T 050 360 45 73

10.00-12.00

Gesloten

10.00-12.00

Vinkhuizen

T 050 577 84 67

14.00-17.00

14.00-17.00

14.00-17.00

* Gesloten van mei t/m augustus


de bibliotheek

Kaartverkoop en reserveren Kaarten voor activiteiten in de Centrale Bibliotheek zijn verkrijgbaar bij de portiersbalie. Telefonisch en per e-mail reserveren kan ook via 050 368 36 83 of reserveren@mijneigenbibliotheek.nl. Kaarten voor activiteiten in de bibliotheken in de wijken en de bibliotheek in Haren zijn ter plekke verkrijgbaar.

Stadjerspas Met de coupon van de Stadjerspas krijgt u â&#x201A;Ź 7,50 korting op een abonnement.

facebook.com/bibliotheekgroningen twitter.com/biebgroningen

19

Vrijdag

Zaterdag

Zondag

14.00-17.00

14.00-17.00

11.00-14.00

Gesloten

10.00-20.00

10.00-18.00

11.00-16.00

13.00-17.00*

Gesloten

10.00-12.00

Gesloten

Gesloten

14.00-17.00

14.00-17.00

11.00-14.00

Gesloten

Gesloten

14.00-16.00

Gesloten

Gesloten

14.00-17.30

14.00-20.30

10.00-13.00

Gesloten

14.00-17.00

14.00-17.00

11.00-14.00

Gesloten

14.00-17.00

14.00-17.00

11.00-14.00

Gesloten

11.00-17.00

11.00-17.00

11.00-14.00

Gesloten

Gesloten

10.00-12.00

Gesloten

Gesloten

14.00-17.00

11.00-17.00

Gesloten

Gesloten

2013, Bibliotheek Groningen, redactie Ria Joxhorst, Jolanda Soolsma, Carla Wilts, vormgeving Go Puck, druk Zalsman Groningen, oplage 2500

Donderdag


agenda

oktober 2013 20

Wo 2 t/m zo 13 okt: Kinderboekenweek 2013 feest Vanaf wo 2 okt: Digisterker beginn erscu rsus Di 1 okt: Dichter van geluk Remco Ekkers poÍzi e Do 10 okt: Liveoptreden Wonder popronde Do 10 okt: Lyndsey Dubbeld & Little Green Dress kledingruil/lezing Vr 11 okt: Gerthy leest voor voorleesuu rtj e Di 15 okt: Naked Lunch XL met Weizman & Van Overloop previ ew Vanaf wo 16 okt: Digisterker beginn erscu rsus Vr 18 okt: Atelier Socrates: Rust socratisch gesprek Zo 20 okt: Voorlezen in het Frans voorleesuu rtj e Zo 20 okt: Zondagschrijvers intervi ew Zo 27 okt: Wildernisjaren, Linda Nijlunsing lezing Do 31 okt: Silver Linings Playbook boek&film Iedere donderdag: Filosofisch spreekuur kennismaking Verwacht Za 2 nov: Het Grote Gebeuren met o.a. interview met Jens Christian Grøndahl

www.mijneigenbibliotheek.nl

Maandprogramma oktober 2013  
Maandprogramma oktober 2013  
Advertisement