Page 1

programma mei-juni 2013


H A V E A B R E A K… H A V E A P O E M

HERMAN GORTERS’ MEI Rense Sinkgraven, de huisdichter van Bibliotheek Groningen, draagt klassieke en nieuwe gedichten voor. Hij bespreekt deze maand het gedicht Mei van Herman Gorter. Daarnaast nodigt hij iedereen uit om zijn of haar favoriete voorjaarsgedicht te komen voordragen! Kortom: leve de lentepoëzie! Have a break … Have a poem! vindt iedere eerste dinsdag van de maand plaats om 12.30 uur op de eerste verdieping van de Centrale Bibliotheek. Er wordt koffie en thee geserveerd.

... Dinsdag 7 mei 12.30 uur | Centrale Bibliotheek, 1e verdieping | Gratis

2


open joodse huizen

Leonard Polak

3 4 mei 2013:

Lezing door Homme Wedman Polak (foto) was een van de vroege slachtoffers van de Holocaust. In november 1940 werd hij als hoogleraar van Joodse afkomst op non-actief gesteld. In februari 1941 werd hij, verraden door de toenmalige rector magnificus van de Groninger Universiteit, gearresteerd. Via het Huis van Bewaring in Groningen en Leeuwarden werd hij gedeporteerd naar het concentratiekamp Sachsenhausen, waar hij in het Kommando Oranienburg op 9 december 1941 om het leven is gebracht. Homme Wedman, historicus en voormalig docent aan de RUG, vertelt over deze hoogleraar wijsbegeerte aan de Universiteit van Groningen.

Open Joodse Huizen

...

in de sjoel is muziek.

‘Joodse Huizen’ zijn de huizen waaruit in 1942 en 1943 de toenmalige bewoners werden gedeporteerd. Huidige bewoners stellen op 4 mei hun woning open, familieleden en Groningers vertellen de levensverhalen van voormalige stadgenoten,

Zaterdag 4 mei 11.00 en 13.00 uur | Centrale Bibliotheek | Gratis Foto © Beeldbank NIOD

www.openjoodsehuizen.nl


po ë z i e f e s t i va l

4

dichters in de prinsentuin

lekker lunchen met

In het hart van de stad ligt de prachtige Prinsentuin. Elk jaar treden daar, tussen de rozenperken en onder de loofgangen, dichters op uit heel Nederland en België. Reserveer de data in uw agenda, leen wat bundels bij de Bibliotheek en droom alvast van een poëtische zomer.

Jean Pierre Rawie

... Do 24 t/m vr 26 juli

Jean Pierre Rawie sluit de Naked Lunch-reeks van dit seizoen af. Hij schuift aan bij Rense Sinkgraven voor een interview en zal tijdens de lunch vertellen over zijn culturele voorkeuren. Wat is zijn favoriete boek, film, kunst en muziek? Rawie is de best verkopende dichter van Nederland en maakte klassieke bundels als Woelig stof en Onmogelijk geluk. Ook zijn jongste boek De tijd vliegt, maar de dagen gaan te traag is een geheide bestseller! Naast dichter is Rawie ook columnist en hij schrijft iedere week een column voor het Dagblad van het Noorden. De beste zijn nu gebundeld onder de titel Vroeger was alles beter, behalve de tandarts.

... Dinsdag 28 mei 12.30 uur | Centrale Bibliotheek, 1e verdieping | Gratis (eenvoudige lunch € 1)

5

Lunchen met huisdichter Rense Sinkgraven: elke laatste dinsdag van de maand om 12.30 uur.

Foto Rawie (uitsnede) © Harry Cock

Dichters in de Prinsentuin krijgt in 2013 een internationale editie! Land der Horizonten: dichters uit Hanzeland is de titel van de zestiende editie van dit poëziefestival, waar naast Nederlandse en Vlaamse auteurs, dichters uit Duitsland, Polen, Denemarken en Estland zullen optreden. Naast vertrouwde programma-onderdelen, zoals de voordrachten in de befaamde ‘loofgangen’, staat er ook veel nieuws op stapel. Zo wil de festivalorganisatie met stadsdichter Joost Oomen een internationale poëziewandeling vormgeven: van Groningen tot Novgorod. Bron: www.dichtersindeprinsentuin.nl

Design: Kim

naked lunch


s o c ra t i s c h c a f é

s o c ra t i s c h c a f é

thema van de maand mei: vluchten Vluchten, bereiken we er iets mee? Vluchten is een poging om gevaar te ontwijken of een streven om je te onttrekken aan iets wat moeilijk of onzeker is. Wat zet ons aan tot vluchten en is er iets wat ons weerhoudt van vluchten? Staan we onszelf of de ander toe om de wijk te nemen? Vraagsgewijs onderzoeken we onze opvattingen over vluchten. Aan de hand van kennis uit bevraagde ervaring zoeken we een uitkomst op de vraag: Wanneer is er sprake van vluchten?

... Vrijdag 17 mei 14.30 uur | Centrale Bibliotheek, 1e verdieping € 10 (€ 5 op vertoon van studentenkaart/CJP/Stadjerspas)

6

thema van de maand juni: identiteit Kunnen wij kiezen wie wij zijn? Hebben wij op verschillende momenten steeds dezelfde identiteit? Kun je je identiteit behouden en tegelijkertijd onderdeel uitmaken van een groep? Kan onze identiteit het stellen zonder de erkenning van anderen? We onderzoeken onze opvattingen over identiteit en scherpen ons denken aan elkaars inzichten en ervaringen. Praktisch filosoferen o.l.v. Anneline Mook, Angelique Schreuder en Willem Pots. Een openbare bijeenkomst, waarin meerdere vormen van socratische gesprekken worden gevoerd, met als doel het hebben van een ‘goed gesprek’.

... Vrijdag 21 juni 14.30 uur | Centrale Bibliotheek, 1e verdieping € 10 (€ 5 op vertoon van studentenkaart/CJP/Stadjerspas)

7


e x po s i t i e

maa n d va n H E T S P A NN E ND E B O E K

DUISTER GRONINGEN

8

9

Stadswandeling met stadshistoricus Beno Hofman

HOE STEL JIJ JE RUSLAND VOOR? Vernissage en prijsuitreiking Naar aanleiding van de tekenwedstrijd voor kinderen van 7 tot 16 jaar in opdracht van Stedenband Groningen-Moermansk Woensdag 15 mei 16.00 uur inloop | Centrale Bibliotheek, Wolters-Noordhoffzaal | Opening door Marjo van Dijken | Prijsuitreiking door burgemeester Rehwinkel

... Zondag 9 juni 14.00 uur | Start Centrale Bibliotheek, ingang Poststraat € 5 (inclusief koffie bij ontvangst)/(€4 Stadjerspas/leden Bibliotheek)

Foto © Boudewijn Fotografie

Beeld: Fleur van der Neut, 12 jaar

...

Iedereen kent Groningen als de stad van het Groninger Museum, de mooie grachtengordel en de leuke terrassen. Kortom een stad waar het goed toeven is. De stad heeft echter ook een duistere kant vol verhalen over zaken die het daglicht niet konden verdragen. Beno Hofman neemt u mee naar plekken die u in geen enkele toeristische gids vindt. Wat gebeurde er bijvoorbeeld in 1798 in de Visserstraat; of welke rol speelde het Concerthuis bij een dramatische liefdesmoord in 1950?


boe k e n t i p s

licht

1 Licht!, Andreas Blühm: Blühm gaat in op zowel de technische

OP DE EERSTE SCHEPPINGSDAG ZEI GOD…

ontwikkeling van het licht als de invloed van het licht op de kunst. Met aandacht voor kunst, wetenschap, technologie en samenleving. 2 Nissen, Han Reeder: Fotoboek met kerknissen in de hoofdrol. De nissen in middeleeuwse kerken openbaren het geheimzinnige en wonderlijke in het licht door hun verticale en halfronde vormen, schuin afgelijnd in de muur. Tussen die oude stenen wachtte de fotograaf op het goede moment om de intimiteit van het raadsel weer te geven. 3 Het licht zien, Arthur Zajonc: Een boek over de geschiedenis van het licht. Zajonc neemt de lezer mee naar alle hoeken van de wetenschappelijke cultuurgeschiedenis. We reizen ruim drieduizend jaar door de tijd. Alle concepten rond het licht zoals mythologisch, fysiologisch, klassiek wetenschappelijk, spiritueel komen aan bod.

‘Laat er licht zijn’. En toen was er licht. Net zoals de voorgaande jaren is de Centrale Bibliotheek een van de locaties van de Nacht van Kunst en Wetenschap en we kiezen wederom voor een geheel eigen invulling van de Nacht: Licht. Met op het programma onze huisdichter Rense Sinkgraven over De Verlichting in de literatuur, de prachtige documentaire Hollands Licht, licht verteerbare hapjes in ons Leescafé Belcampo, een doorlopende traplezing over licht wetenschappelijk onderwerpen!

& Wetenschap

...

waar bezoekers zelf aan

Zaterdag 1 juni 20.00-2.00 uur (en later)

Bereid je voor op een

Kaarten à € 10 te koop via www.denachtvankunstenwetenschap.nl

avond vol energie.

10

De Nacht van Kunst Op meer dan vijftien locaties in de binnenstad van Groningen een avond én nacht met talloze voorstellingen, lezingen, muziek, dans en bijzondere experimenten kunnen deelnemen.

11

4 Fun met LED’s, W.H.M. van Dreumel: Een fel gekleurde uitgave met projecten om met LED’s aardige verlichtingseffecten te maken. Voorzien van uitleg, schema’s, bouwsuggesties en printopbouw. De meeste benodigdheden heeft een hobbyist al in zijn rommeldoos. 5 De ziel in het licht van haar hogere auralagen, Annemiek Douw: De auteur beschrijft de 21 auralagen die ze leerde onderscheiden. Per hoofdstuk volgt een korte uitleg: leerthema’s, eventuele ziektes, blokkades en invloeden van vorige levens. Ze werkt met gidsen van haarzelf en van cliënten, overledenen, engelen en andere lichtwezens. 6 Licht overal, Cees Nooteboom: De poëzie van Nooteboom weerspiegelt zijn grondhouding in het leven. Hij is een belever van tijd en plaats. Maar hij is ook een stilstaander, een dichter die het voorbijgaan wil stoppen, liefst met een gedicht.


e x po s i t i e s

12

Door mijn ogen

13

De elf kunstenaars van Kunstenaarscollectief 6kmperuur10mdiep eigenen de Bibliotheek een hoge inspiratiedichtheid toe. Zij gebruikten de locatie als inspiratiebron voor de expositie. Anneleen Hollen acryl op doek, begane grond Angelique Don acryl op paneel, wand Wolters-Noordhoffzaal Ingeborg Entrop ruimtelijk werk, begane grond Evelyn van Oosterhout keramiek, begane grond & Leescafé Belcampo Maya Vermeulen mixed media, trappenhuis 1e verdieping Wilma Drooger tekening op papier, houtskool en potlood, trappenhuis begane grond Frea Snijders acryl op doek, boeken en hout, trappenhuis 1e verdieping Lia Brouwer fotografie & mixed media, begane grond Rosa Nelissen grafiek & gemengde techniek op papier, begane grond & wand Wolters-Noordhoffzaal Wendy Leusink papier & acryl op hout, Leescafé Belcampo Marida Vermeulen gemengde techniek, Leescafé Belcampo 14 mei t/m 31 augustus

Beeld: Angelique Don

Vernissage Donderdag 16 mei 17.00 uur in de Centrale Bibliotheek

Opmaak advertentie: Lodi DFesign

...


cursussen

l e n er s l e z e n

LINEKE KORTEKAAS Zelfstandig ondernemer in de Kunst en Cultuur én projectleider van De Nacht van Kunst & Wetenschap. Poëzie boeit me altijd. Of toneelteksten, maar dan graag live in het theater.

Top drie boeken

1 Pil, Mike Boddé: Een authentiek verslag van het gevecht van een

14

15

cabaretier tegen zijn depressie. Ontroerend, oprecht, eerlijk en vreselijk humoristisch tegelijkertijd. Met bijbehorende cd. Heerlijk boek voor op vakantie. In de zon, luisteren en lezen tegelijk.

de schrijfunie presenteert…

volksuniversiteit

groningen

Column schrijven Cursus door Jim Rotteveel Vrijdag 10 mei 19.30 uur (3 lessen van 3 uur in 3 dagen; van 19.30-22.30 uur op vrijdag en van 13.00-16.00 uur op zaterdag en zondag) | Centrale Bibliotheek | € 85 (Auto)biografisch schrijven Workshop door Liesbeth Annokkee Start: vrijdag 10 mei 19.30 uur (3 lessen van 3 uur in 3 dagen; van 19.30-22.30 uur op vrijdag en van 13.00-16.00 uur op zaterdag en zondag) | Centrale Bibliotheek | € 85 Schrijven op Schier! Cursus door Marjoleine de Vos Vrijdag 17 mei 8.00 uur | Verzamelen bij lijn 163, Centraal Station € 98 (inclusief bus-boot-busreis) Voor nadere details en opgaves: www.vugroningen.nl

beschreven levensverhaal van de mens achter de meest geliefde Nederlandse artiest van de twintigste eeuw. Een verhaal vol verrassingen van iemand waarvan we als publiek dachten dat we hem zo goed kenden.

3 Verzamelde liedjes en gedichten, Willem Wilmink: Ik heb de man gekend. Soms trad hij op in het theatertje in Enschede waar ik destijds werkte. Dan droeg bij zijn liedjes voor. Zittend op een eenvoudige houten stoel aan een klein tafeltje met enkel één spot op zijn boek gericht. Zijn kracht lag in zijn eenvoud. foto Kortekaas © Bob Bronshoff

...

2 Toon De biografie, Jacques Klöters: Het bijzonder mooi


z omerope n i n g

b i l l boar d

ZOMERACTIE VOOR LENERS

16

Neem gratis langer boeken mee! Van ma 1 t/m zo 28 juli is de uitleentermijn van (luister)boeken maar liefst zes weken! Kijk voor de uitgebreide spelregels op onze website!

gesloten Zomeropening Ma 8 juli t/m zo 18 augustus*

w w w. m i j n e i g e n b i b l i ot h e e k . n l

De Bibliotheken in de stad Groningen zijn tijdens de zomermaanden geopend op de volgende dagen:

. . . . . . . .

Opmaak advertentie: ????????

Centrale Bibliotheek Bibliotheek Beijum Bibliotheek Hoogkerk Bibliotheek Lewenborg Bibliotheek Selwerd Bibliotheek Vinkhuizen Bibliotheek De Wijert Bibliotheek Haren

ma t/m vr za ma, wo, vr ma, wo, vr ma, wo, vr ma, wo, vr ma, wo, vr ma, wo, vr ma, di, do

Alle bibliotheken in de stad Groningen zijn gesloten op: Hemelvaartsdag do 9 mei Tweede Pinksterdag ma 20 mei

13.00-18.00 uur 11.00-16.00 uur 14.00-17.00 uur 14.00-17.00 uur 14.00-17.00 uur 11.00-17.00 uur* 14.00-17.00 uur 14.00-17.00 uur 14.00-17.30 uur

* De Bibliotheekpunten Floreshuis, Treslinghuis en Confiance zijn van ma 22 juli t/m vr 9 augustus gesloten. ** Bibliotheek Selwerd is op deze dagen tussen 11.00-14.00 uur onbemand geopend

17


d e b i b l i o t hee k

d e b i b l i o t hee k

abonnementen

Kaartverkoop en reserveren

Large Aantrekkelijk abonnement

Small Naast het lage abonne-

als u graag lang en veel wilt lenen

mentstarief betaalt u per boek,

zonder bijbetaling van leengeld.

cd, dvd of game een leenbedrag.

Kaarten voor activiteiten in de Centrale Bibliotheek zijn verkrijgbaar bij de portiersbalie. Telefonisch en per e-mail reserveren kan ook via 050 368 36 83 of reserveren@mijneigenbibliotheek.nl. Kaarten voor activiteiten in de bibliotheken in de wijken en de bibliotheek in Haren zijn ter plekke verkrijgbaar.

Medium De gulden middenweg

Young Je mag tien boeken, cd’s, dvd’s

voor regelmatige leners die geen

en/of games in huis hebben zonder

leengeld willen bijbetalen.

leengeld te betalen!

Start Jonge leden (0 tot 18 jaar) lenen

Flexpas Geen abonnementsgeld,

Stadjerspas

zonder abonnementsgeld te betalen.

maar een hoger leenbedrag per boek.

Met de coupon van de Stadjerspas krijgt u € 7,50 korting op een abonnement.

Abonnementen

>

Large Medium

Small

Start

Young

Flexpas

Tarief

>

€ 60

€ 34

gratis

€ 27

€ 3,50

€ 45

facebook.com/bibliotheekgroningen twitter.com/biebgroningen

18

19

Openingstijden Telefoon

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

Zaterdag

Zondag

T 050 541 48 77

14.00-17.00

14.00-17.00

14.00-17.00

17.00-20.00

14.00-17.00

11.00-14.00

Gesloten

Centrale

T 050 368 36 83

13.00-18.00

10.00-18.00

10.00-18.00

10.00-20.00

10.00-18.00

11.00-16.00

13.00-17.00*

Confiance

T 050 526 92 92

10.00-12.00

Gesloten

10.00-12.00

Gesloten

10.00-12.00

Gesloten

Gesloten

Floreshuis

T 050 577 23 04

14.00-16.00

Gesloten

14.00-16.00

Gesloten

14.00-16.00

Gesloten

Gesloten

Haren

T 050 533 95 70

14.00-17.30

14.00-17.30

14.00-17.30

14.00-17.30

14.00-20.30

10.00-13.00

Gesloten

Hoogkerk

T 050 556 60 61

14.00-17.00

14.00-17.00

14.00-17.00

17.00-20.00

14.00-17.00

11.00-14.00

Gesloten

Lewenborg

T 050 541 36 40

17.00-20.00

14.00-17.00

14.00-17.00

14.00-17.00

14.00-17.00

11.00-14.00

Gesloten

Selwerd

T 050 571 05 28

11.00-17.00

11.00-17.00

11.00-17.00

11.00-17.00

11.00-17.00

11.00-14.00

Gesloten

Treslinghuis

T 050 360 45 73

10.00-12.00

Gesloten

10.00-12.00

Gesloten

10.00-12.00

Gesloten

Gesloten

Vinkhuizen

T 050 577 84 67

14.00-17.00

14.00-17.00

14.00-17.00

14.00-17.00

11.00-17.00

Gesloten

Gesloten

De Wijert

T 050 525 50 55

14.00-17.00

11.00-17.00

14.00-17.00

17.00-20.00

14.00-17.00

11.00-14.00

Gesloten

* Gesloten van mei t/m augustus

2013, Bibliotheek Groningen, redactie Ria Joxhorst, Jolanda Soolsma, Carla Wilts, vormgeving Go Puck, druk Zalsman Groningen, oplage 2500

Bibliotheek Beijum


agenda

20

mei & juni 2013 Za 4 mei: Homme Wedman over Leonard Polak lezi ng Di 7 mei: Have a break… Herman Gorters’ Mei poëzi e Vr 10 mei: Column schrijven cu rsus Vr 10 mei: (Auto)biografisch schrijven cu rsus Wo 15 mei: Hoe stel jij je Rusland voor? vern issage & prijsu itrei ki ng Do 16 mei: Door mijn ogen 6kmperuur10mdiep vern issage Vr 17 mei: Schrijven op Schier! cu rsus Vr 17 mei: Socratisch café: vluchten fi losofisch gesprek Di 28 mei: Naked Lunch met Jean Pierre Rawie i ntervi ew Za 1 juni: En toen was er licht nacht van ku nst & wetenschap Zo 9 juni: Duister Groningen met Beno Hofman stadswan deli ng Vr 21 juni: Socratisch café: identiteit fi losofisch gesprek

www.mijneigenbibliotheek.nl

Programma mei juni 2013  

Alle activiteiten van de Bibliotheek Groningen in mei en juni

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you