Page 1

programma mei-augustus 2012


filosofie

HAVE A BREAK, HAVE A POEM De Huisdichter van Bibliotheek Groningen draagt tijdens de lunch klassieke en nieuwe gedichten voor. Deze keer staan filosofische gedichten centraal van Rutger Kopland, K. Schippers, J.A. dèr Mouw, Lars Gustafsson, Szymborska, Heidegger, Willem Hussem, C. Buddingh’, Wouter Godijn, Tonnus Oosterhoff, Nietzsche, Hans Faverey, Vaandrager, Goethe, K. Michel, et cetera.

...

Dinsdag 1 mei 12.30 uur | Centrale Bibliotheek, 1e verdieping | Gratis (inclusief koffie en thee)

Foto: K. Schippers, filosofisch dichter

Foto Schippers © Leo van der Noort

2


historisch groningen

stadswandeling Groningen 1948-1968 Fotobedrijf Piet Boonstra In het midden van de vorige eeuw was Piet Boonstra (1917-2002) een van de weinige persfotografen in de stad Groningen. Het negatievenarchief van zijn bedrijf is ondergebracht bij de Groninger Archieven. De foto’s tonen zwemmers in het Heerenbad aan de Kleine Badstraat en spelende kinderen tussen het oorlogspuin rond de Grote Markt. Nostalgie én vooruitgang. Soms verwijzen ze onbedoeld naar wat nu weer actualiteit heet.

...

Zondag 20 mei en zondag 17 juni 14.00 uur | Centrale Bibliotheek, (verzamelen bij de portier) | Gratis (aanmelden gewenst)

Foto: Grote Markt oostzijde, 1952. Eerste voorbereidingen voor de bouw van de nieuwe sociëteit voor Vindicat.

Foto © Fotobedrijf Piet Boonstra, collectie RHC Groninger Archieven

Collectiebeheerder Michael Hermse van RHC Groninger Archieven en Piet Boonstra jr. nemen u mee langs een aantal plekken in de binnenstad vastgelegd door Fotobedrijf Piet Boonstra. Een uniek beeld hoe Groningen in de loop der jaren is veranderd.

3


copieus lunchen

NAKED LUNCH Met Joep van Ruiten Tijdens deze laatste Naked Lunch van het seizoen is journalist Joep van Ruiten onze gast! Joep van Ruiten (1965), is redacteur kunst en cultuur bij het Dagblad van het Noorden. Met zijn weblog Woest en Ledig bevindt hij zich in het episch centrum van de kunst en cultuur. Tijdens een weldadige lunch zal Joep vertellen over zijn culturele hoogtepunten en wie weet wat er nog meer ter tafel komt! Interviewer Rense Sinkgraven. Dinsdag 29 mei 12.30 uur | Centrale Bibliotheek, 1e verdieping | Gratis

Foto Van Ruiten Š Marcel Jurian de Jong

4


soc r atisc h café

Thema van de maand mei: MILDHEID ‘Geen redelijk oordeel zonder mildheid’. Maar is dat niet te soft? Of is mildheid iets dat je betrekt op de ander en heeft het (ook) te maken met hoe je met jezelf omgaat? Kan mildheid iets zijn wat je de ene keer wel, de andere keer niet overweegt?

5 Praktisch filosoferen onder leiding van Angelique Schreuder en Willem Pots Een openbare bijeen-

THEMA VAN DE MAAND JUNI: WILSKRACHT

komst, waarin meerdere

Is wilskracht te vergelijken met een spier die je krachtig kunt maken door oefening? Welke rol speelt wilskracht in onze tijd van ‘meer’, ‘sneller’, ‘gemak’, ‘consumeren’, ‘hedonisme’ en ogenschijnlijk eindeloze keuzes?

vormen van socratische

...

‘goed gesprek’.

Mildheid: Vrijdag 18 mei 14.30 uur | Centrale Bibliotheek, 1e verdieping Wilskracht: Vrijdag 15 juni 14.30 uur | Centrale Bibliotheek, 1e verdieping € 10 (aanmelden is niet verplicht, wel gewenst)

gesprekken worden gevoerd, met als doel het hebben van een


billboard

6

Zomeractie voor leners Van ma 16 juli t/m zo 12 augustus is de uitleentermijn van (luister)boeken maar liefst zes weken! Kijk voor de uitgebreide spelregels op onze website! www. m i j n e i g e n b i b l i ot h e e k . n l


gewijzigde openingstijden

Sluiting tijdens feestdagen

7

. Do 17 mei - Hemelvaartsdag . Ma 28 mei - Tweede Pinksterdag Zomeropening

Ma 23 juli t/m za 1 september* Centrale Bibliotheek ma t/m vr za Bibliotheek Beijum ma, wo, vr Bibliotheek Hoogkerk ma, wo, vr Bibliotheek Lewenborg ma, wo, vr Bibliotheek Selwerd ma, wo, vr Bibliotheek Vinkhuizen ma, wo, vr Bibliotheek De Wijert ma, wo, vr Bibliotheek Haren ma, di, do vr

. . . . . . . .

13.00-18.00 uur 11.00-16.00 uur 14.00-17.00 uur 14.00-17.00 uur 14.00-17.00 uur 11.00-17.00 uur 14.00-17.00 uur 14.00-17.00 uur 14.00-17.30 uur 14.00-20.30 uur

*De Bibliotheekpunten Floreshuis, Treslinghuis en Confiance zijn van ma 30 juli t/m vr 17 augustus gesloten.


proef…

8

Luister, kijk, beleef, geniet… … van een nacht vol muziek, theater, dans, kunst, wetenschap & crossover in het teken van Healthy Ageing. Het credo is to die young, as late as possible.

Informatiehonger? Bibliotheek Groningen geeft… Voedsel voor het Brein We tafelen na met gasten van alle locaties, de Eet-o-theek is open, we stillen je honger met insecten en je kunt zelf aan de slag met onze huiskok Paul Rodenberg. Hij verzorgt een workshop samen met jongeren van het REA college, maakt groene seizoensgroente roze en ontploft een kip.

Foto © Elco van der Meer

...

Zaterdag 2 juni 20.00-2.00 uur | Kaarten à € 10 te koop via denachtvankunstenwetenschap.nl. I.s.m. zaai-ster.nl, puurnoordnederland.nl en kook.nl


kenniswinkel

Ontdek de GA! Spot De hele maand mei is het voormalig Duurzaamheidcentrum in de Centrale Bibliotheek ingericht als de GA! Spot. In de kenniswinkel word je bewust gemaakt van je gezondheid door middel van leuke gadgets, testjes en workshops. Denk aan een yoga- of zumbales in de bieb, speeddaten met een diĂŤtist, je eigen smoothies maken en je fitheid testen. Zie voor activiteitenprogramma www.cityoftalent.nl/ga Ma 7 mei t/m za 2 juni tijdens openingstijden

...

De programmering en inrichting wordt verzorgd door een projectgroep van de minor Gezond opgroeien, gezond ouder worden van de Hanzehogeschool. Gezond Actief Groningen Healthy Ageing Stad

9 Gezond Actief Groningen Healthy Ageing Stad

Het geheim van Slanke mensen Lezing door auteur en gewichtsconsulent Mieke Kosters: Eten wat je wilt ĂŠn afvallen. Het boek gaat niet over afzien, niet mogen en moeten maar over genieten en bewust kiezen. Alles mag! Ontdek hoe te veel eten eigenlijk werkt in je hoofd en hoe je dat verandert! Geniet van lekker eten en drinken en van jezelf! Donderdag 10 mei 19.30 uur | Gratis (inclusief bitterballen van Eat2Be in de pauze)


boekentips

1 Hoorn des overvloeds: zeven eeuwen eten & drinken in de kunst, Ronald Buitenhuis: Tentoonstellingscatalogus met afbeeldingen van kunstwerken die met eten te maken hebben. Bij 21 objecten staat de achtergrond van het kunstwerk vermeld met een toepasselijk recept. 2 Gezond vanbinnen, vanbuiten mooi: hoe gezonde voeding je leven positief verandert, Jo Wyckmans: Vanuit een nieuwe invalshoek benadert dit boek de voeding. Een gezonde levensstijl en een gezonde voeding vereisen inzicht in de effecten van positief denken, stress, de directe leefomgeving en gezond eten. 3 Food, Inc. (dvd) Robert Kenne e.a.: De film maakt korte metten met het pastorale imago van supermarktproducten. Terwijl verpakkingen met gelukkige koeien en groen gras het ideaalbeeld van agrarisch Amerika in stand houden, zoekt regisseur Kenner ‘het ware verhaal’.

10


voedsel voor het brein

We willen allemaal graag oud worden en dan het liefst in goede gezondheid. Dus is het belangrijk om daar serieus aandacht aan te besteden. De Nacht van Kunst & Wetenschap gaat over Healthy Ageing en de Bibliotheek staat in het teken van Voedsel voor het Brein! Gezond eten is de basis van een gezond en actief leven. Alleen, wat is gezond? Daar wordt heel verschillend over gedacht. Zo worden in sommige landen insecten gegeten, terwijl wij Nederlanders daar niet aan moeten denken. Echte durfals kunnen tijdens De Nacht in de Bibliotheek een bordje insecten komen halen. Je kunt je ook laten verwennen door de Cheezy Chicks, natafelen met wetenschappers over kweekvlees en roze spruitjes of meedoen aan de E-nummer Bingo.

Een programma om je vingers bij af te likken! Alvast wat boekentips? Wij maakten hier en online op www.culinaireetalage.nl alvast een selectie.

11

4 De wraak van het spruitje, Jan Paul Schutten: Aan de orde komen vragen als Waarom zijn snoep en friet wel lekker en gezonde dingen meestal niet?’en Is het niet mogelijk om iets gezonds te maken dat kinderen ook lekker vinden?. Antwoorden worden gezocht bij ‘lekkerexperts’ van Nederland, zoals de makers van Mars en Coca Cola. 5 Food fotografie, Roger W. Hicks: Technisch handboek over een van de moeilijkste disciplines binnen de fotografie: food-fotografie. Aan de hand van kleurenfoto’s worden alle ins en outs verteld over belichtingstechnieken bij de meest uiteenlopende soorten voedsel. 6 De smaakbijbel: combinaties, inspiratie en recepten, Niki Segnit: Smaak is moeilijk te beschrijven, is heel persoonlijk en vaak bepaald door culturele waarden en herinneringen. Segnit stelde een lijst van 99 smaken op waaruit ze groepen vormde van verwante smaken.


exposities

12

Kunst in de Centrale Bibliotheek …dan de wereld Lisa de Goey, Esther van Dijk, Eske Koetje, Rogier Golstein en Lena van der Wal - Laatste lichting Academie Minerva en uitgekozen als ‘talent’ Door deze selectie kregen ze de mogelijkheid om als groep eind 2011 te exposeren in Museum Belvedère, Heerenveen, 18 april t/m 31 augustus. Groningen 1948-1968 Fotobedrijf Piet Boonstra Samengesteld door collectiebeheerder Michael Hermse van RHC Groninger Archieven, 1e verdieping, 7 mei t/m 30 juni

Foto: Krukje, Lisa de Goey

Werkman voor de Bibliotheek Drukwerk voor de Openbare Leeszaal en Boekerij Begane grond, 2 juli t/m 31 augustus


boek&film

Atonement - Film Drama naar het beroemde boek Boetekleed van Ian McEwan. Tijdens de naderende dreiging van de Tweede Wereldoorlog leiden Briony Tallis en haar familie een bevoorrecht luxe leventje. Briony, een aankomende schrijfster, is een meisje met een levendige verbeelding. Na een aantal catastrofale misverstanden beschuldigt ze Robbie Turner, de minnaar van haar zusje Cecelia, van een misdrijf dat hij nooit begaan heeft. Deze beschuldiging vernielt de prille liefde van Robbie en Cecelia en verandert op dramatische wijze de levensloop van alle betrokkenen.

Filmjournalist Harry Peters, bekend van filmfestival Film by the Sea en gespecialiseerd in film en literatuur, geeft een inleiding en nabespreking bij de film.

...

Een initiatief van

Donderdag 31 mei 14.00 uur | ForumImages | â‚Ź 8,80, leden Bibliotheek

Bibliotheek Groningen.

ForumImages en

â‚Ź 6 (kaarten verkrijgbaar bij kassa ForumImages)

13

Uit de film Atonement


cursussen

de volksuniversiteit presenteert…

14

Serendipiteit, een andere kijk op loopbaanvragen Herken je de volgende vragen: Wat kan ik doen om een volgende stap in mijn loopbaan te zetten? Hoe creëer ik een beter evenwicht tussen werk en privé? Welke uitdaging kan ik in mijn huidige werk vinden? Je bent hard op zoek naar iets en plotseling kom je iets tegen waar je nooit aan gedacht zou hebben. Toeval bestaat niet. Maar bij toeval doe je soms ontdekkingen. De ongezochte vondst… dat is serendipiteit! Door het spelen van het SerendipiteitSpel ontdek je talenten die je wellicht nodig hebt om een vraagstuk op te lossen of richting te vinden voor een dilemma waar je mee worstelt. Geen rationele, planmatige aanpak, maar bij toeval een gelukkige en onverwachte ontdekking doen. Door het spelen van dit spel kun je onvermoede talenten en nieuwe mogelijkheden opsporen. Zicht krijgen op je persoonlijke ontwikkelrichting en inzichten verzamelen voor toekomstige loopbaanstappen. Vrijdag 8 juni 14.00-17.15 uur | Bibliotheek Groningen | € 65 Zie voor uitgebreide informatie www.vugroningen.nl. Gratis brochure ontvangen? Stuur een mail naar vugroningen@mijneigenbibliotheek.nl

volksuniversiteit

groningen


leners lezen

Gea Scheperkeuter Vertaler en communicatiekundige, getrouwd, moeder van drie dochters. Leest graag, maar te weinig naar haar eigen zin. Gelukkig zijn er nog de vakanties om veel woorden ‘te verslinden’.

Top drie boeken

1 Het negende schrift van Maya, Isabel Allende: Van het verwende

15

leventje bij opa en oma, naar het harde straatleven in Las Vegas tot de verplichte rust op een Chileens eiland, de negentienjarige Maya leidt een bewogen leven. Allende leest als een trein en weet het verhaal als altijd boeiend te brengen, meesterverteller die ze is.

2 Hawaï, James Michener: Meeslepende historische roman over Hawaï. Behalve de ontstaansgeschiedenis van de exotische eilandengroep, leer je verschillende intrigerende karakters kennen. Heb het boek halverwege de jaren tachtig al gelezen, maar het is me altijd bijgebleven. Net als de gedachte: ik moet er eens heen!

Ludde Menkema in de hoofdrol. Vooral zo leuk omdat de verhalen zich deels afspelen in de stad en provincie Groningen. Alles is heerlijk herkenbaar: je ziet ze gewoon werken aan de Westerbinnensingel of feesten in de Benzinebar. Als je van misdaadverhalen houdt én in stad of ommeland woont, wil je hierna vast ook de andere delen van de trilogie lezen.

Foto Scheperkeuter © Biblionet Groningen, Dick Pots

3 Moddergraf, Lupko Ellen: Literaire thriller met misdaadjournalist


Advertentie: Lodi Design

16


bibliotheek haren

DE OORLOG VAN MIJN VADER Lezing door Ron van Hasselt Het begon allemaal met dozen vol brieven, foto’s en documenten. De zoektocht werd uitgebreid met interviews en archiefonderzoek. Het eindigde met een volledige reconstructie van de wederwaardigheden van zijn vader Ben van Hasselt in de oorlogsjaren 1940-1945.

17 Aanmelden Bibliotheek Haren, telefoon 050 533 95 70 of mail haren@mijn eigenbibliotheek.nl

Het verhaal vertelt over vader Van Hasselt, die dacht dat hij aan de Duitse troepen kon ontsnappen, die zijn pacifistische ideeën overboord zette en daadwerkelijk ging meehelpen in de oorlogsinspanningen van de geallieerden. Vreugde over een gewonnen oorlog heeft hij nooit gekend, omdat die overschaduwd werd door de gruwelijke waarheid over wat er met zijn familie was gebeurd.

...

Woensdag 2 mei 20.00 uur | Bibliotheek Haren | € 4,50

Boekhandel Boomker boeken+, telefoon 050 534 40 13 of mail info@boomker.nl


de bibliotheek

abonnementen Large Aantrekkelijk abonnement

Small Naast het lage abonne-

als u graag lang en veel wilt lenen

mentstarief betaalt u per boek,

zonder bijbetaling van leengeld.

cd, dvd of game een leenbedrag.

Medium De gulden middenweg

Young Je mag tien boeken, cd’s, dvd’s

voor regelmatige leners die geen

en/of games in huis hebben zonder

leengeld willen bijbetalen.

leengeld te betalen!

Start Jonge leden (0 tot 18 jaar) lenen

Flexpas Geen abonnementsgeld,

zonder abonnementsgeld te betalen.

maar een hoger leenbedrag per boek.

Abonnementen

>

Large Medium Small Start

Young

Flexpas

Tarief

>

€ 59

€ 27

€3

€ 43

€ 33

gratis

18

Openingstijden Bibliotheek

Telefoon

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Beijum

T 050 541 48 77

14.00-17.00

14.00-17.00

14.00-17.00

Centrale

T 050 368 36 83

13.00-18.00

10.00-18.00

10.00-18.00

Confiance

T 050 526 92 92

10.00-12.00

Gesloten

10.00-12.00

Floreshuis

T 050 577 23 04

14.00-16.00

Gesloten

14.00-16.00

Haren

T 050 533 95 70

14.00-17.30

14.00-17.30

14.00-17.30

Hoogkerk

T 050 556 60 61

14.00-17.00

14.00-17.00

14.00-17.00

Lewenborg

T 050 541 36 40

17.00-20.00

14.00-17.00

14.00-17.00

Selwerd

T 050 571 05 28

11.00-17.00

11.00-17.00

11.00-17.00

Treslinghuis

T 050 360 45 73

10.00-12.00

Gesloten

10.00-12.00

Vinkhuizen

T 050 577 84 67

14.00-17.00

14.00-17.00

14.00-17.00

De Wijert

T 050 525 50 55

14.00-17.00

11.00-17.00

14.00-17.00

* Gesloten van mei t/m augustus


de bibliotheek

Kaartverkoop en reserveren Kaarten voor activiteiten in de Centrale Bibliotheek zijn verkrijgbaar bij de portiersbalie. Telefonisch en per e-mail reserveren kan ook via 050 368 36 83 of reserveren@mijneigenbibliotheek.nl. Kaarten voor activiteiten in de bibliotheken in de wijken en de bibliotheek in Haren zijn ter plekke verkrijgbaar.

Stadjerspas Met de coupon van de Stadjerspas krijgt u â‚Ź 7,50 korting op een abonnement.

facebook.com/bibliotheekgroningen twitter.com/biebgroningen

19

Vrijdag

Zaterdag

Zondag

17.00-20.00

14.00-17.00

11.00-14.00

Gesloten

10.00-20.00

10.00-18.00

11.00-16.00

13.00-17.00*

Gesloten

10.00-12.00

Gesloten

Gesloten

Gesloten

14.00-16.00

Gesloten

Gesloten

14.00-17.30

14.00-20.30

10.00-13.00

Gesloten

17.00-20.00

14.00-17.00

11.00-14.00

Gesloten

14.00-17.00

14.00-17.00

11.00-14.00

Gesloten

11.00-17.00

11.00-17.00

11.00-14.00

Gesloten

Gesloten

10.00-12.00

Gesloten

Gesloten

14.00-17.00

11.00-17.00

Gesloten

Gesloten

17.00-20.00

14.00-17.00

11.00-14.00

Gesloten

Zie voor zomeropeningstijden pagina 7

Let! op

Š 2012, Bibliotheek Groningen, redactie Ria Joxhorst, Jolanda Soolsma, Carla Wilts, vormgeving Go Puck, druk Zalsman Groningen, oplage 2500

Donderdag


kalender

20

mei-augustus 2012 Di 1 mei 12.30 uur: Have a break, have a poem Wo 2 mei 20.00 uur: Lezing De oorlog van mijn vader* Ma 7 mei t/m za 2 juni: Ontdek de GA! Spot, kenniswinkel Do 10 mei 19.30 uur: Lezing Het geheim van Slanke mensen Vr 18 mei 14.30 uur: Socratisch Café: Mildheid Zo 20 mei 14.00 uur: Stadswandeling Groningen 1948-1968 Di 29 mei 12.30 uur: Naked Lunch, Joep van Ruiten Do 31 mei 14.00 uur: Boek&Film Atonement** Za 2 juni, vanaf 20.00 uur: Ontdek… De Nacht, De Eet-o-theek Vr 8 juni 14.00 uur: Cursus Serendipiteit*** Vr 15 juni 14.30 uur: Socratisch Café: Wilskracht Zo 17 juni 14.00 uur: Stadswandeling Groningen 1948-1968 *Vindt plaats in Bibliotheek Haren **Vindt plaats in ForumImages ***Cursus Volksuniversiteit

www.mijneigenbibliotheek.nl

Maandprogramma mei-augustus  

Alle activiteiten van mei tot augustus.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you