Page 1

programma november 2012


nederland leest

Groningen Leest De donkere kamer van damokles 1 t/m 30 november

2

lezing Willem Otterspeer over Willem Frederik Hermans De biograaf van Hermans, Willem Otterspeer, geeft acte de présence. Hij schreef Dorbeck, waar ben je?, een biografisch essay over De donkere kamer van Damokles. Uiteraard is er deze middag volop aandacht voor het turbulente leven van Hermans. Zondag 4 november 14.00 uur | Centrale Bibliotheek, Wolters-Noordhoffzaal € 2,50 (leden Bibliotheek € 1,50)

Boekenclub De donkere kamer van Damokles Kom naar onze eenmalige boekenclub en bespreek onder de inspirerende leiding van Coen Peppelenbos deze klassieker. Boek niet gelezen? Dat gaat u zeker erna doen! Een gratis exemplaar van het boek is voor iedere deelnemer beschikbaar. Zondag 11 november 14.00 uur | Centrale Bibliotheek, Wolters-Noordhoffzaal € 2,50 (leden Bibliotheek € 1,50)

...


nederland leest

wandeling Een stad om van te haten Een literaire wandeling door het Groningen van W.F. Hermans. Zondag 4 november 15.30 uur | Centrale Bibliotheek, verzamelen bij balie portier | Gratis (aanmelden is verplicht, want vol is vol)

Expositie W.F. Hermans: Van Wittgenstein tot Weemoed De oorspronkelijke briefwisseling tussen professor Mooij en Hermans over zijn vertaling van de Tractatus Logico-Philosophicus van de filosoof Ludwig Wittgenstein. Inclusief bijzonder materiaal uit de collectie van Lolle en Margarethe Nauta. Donderdag 1 t/m vrijdag 30 november | Tijdens openingstijden Centrale Bibliotheek, begane grond

3

Boek&film Als twee druppels water De Tweede Wereldoorlog loopt op zijn einde, maar Nederland leeft en werkt door. De goedaardige Henri Ducker beheert een sigarenzaak in Voorschoten. Als op een avond een parachutist landt met een missie als geheimagent voor de geallieerden, blijkt deze ‘als twee druppels water’ op Ducker te lijken. Donderdag 29 november 14.00 € 8,80, leden Bibliotheek € 6 (kaarten verkrijgbaar bij kassa ForumImages)

Still uit de film Als twee druppels water

uur | ForumImages, zaal 4 |


naked lunch

copieus lunchen Met Thom Verheul Documentairemaker Thom Verheul is intendant van het Groninger Forum. Verheul gaat de inhoudelijke koers van het nieuwe cultuurpand aan de Grote Markt bepalen. Hij maakt de komende jaren een ondernemingsplan en gaat het Groninger Forum ‘in de markt zetten’. Verheul werkte onder meer voor de Drents Groningse Pers, RTV Noord, Omrop Fryslân, de NCRV, AVRO en VPRO. Tussen 2005 en 2008 was hij docent televisiejournalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij schuift aan bij Rense Sinkgraven voor een lunch en zal vertellen over zijn culturele voorkeuren, zijn favoriete boek, film en muziek.

...

Dinsdag 27 november 12.30 uur | Centrale Bibliotheek, 1e verdieping | Gratis (eenvoudige lunch € 1)

Foto Verheul: Biblionet Groningen, Dick Pots

4

Lunchen met huisdichter Rense Sinkgraven: iedere laatste dinsdag van de maand


zondagschrijvers

Barbara Stok > < Teigetje & Woelrat

coen peppelenbos ontvangt…

5

Teigetje en Woelrat, Barbara Stok en Michael Hermse

...

Zondag 25 november 14.00 uur | Centrale Bibliotheek, Wolters-Noordhoffzaal | € 5 (Stadjerspas/Bibliotheekpas € 4)

Michael Hermse, collectiebeheerder van RHC Groninger Archieven praat in de rubriek Opgevist over boeken die hij de moeite waard vindt.

Foto Stok © Corb!no | Foto Hermse © MK

Teigetje en Woelrat Willem van Albeda (Teigetje) en Henk van Manen (Woelrat), de oud-geliefden van volksschrijver Gerard Reve, schreven over deze intense periode van hun leven het boek Ons leven met Reve. Het drietal woonde in de jaren zestig samen in het Friese Greonterp in Huize Het Gras. Het is een openhartig en liefdevol verhaal over samenleven met een onmogelijk mens. Barbara Stok Bekend geworden met haar openhartige autobiografische stripverhalen waarin ze met humor vertelt over de grote en kleine vragen van het leven. In 2009 ontving ze de Stripschapprijs voor haar hele oeuvre en riep de Volkskrant haar uit tot een van de vijf beste striptekenaars in Nederland. Op 19 oktober verscheen haar nieuwste boek: een stripboek over Vincent van Gogh, gemaakt in opdracht van het Van Gogh Museum.


billboard de Centrale Bibliotheek open! Elke zondag van 13.00 tot 17.00 uur

spreekuur mediacoach Elke vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur Centrale Bibliotheek, Jeugdafdeling

te koop Door gevleugelde voeten betreden - Literaire stadswandeling

â&#x201A;Ź 10

6

De jonge jury Stemmen mag tot en met 1 maart 2013

Have a breakâ&#x20AC;Ś Have a poem Elke eerste dinsdag van de maand 12.30 uur Centrale Bibliotheek, 1e verdieping

oog forum Live Elke vrijdag: 17.00-18.00 uur Centrale Bibliotheek, begane grond

w w w. m i j n e i g e n b i b l i ot h e e k . n l


soc r atisc h café

thema van de maand: vooroordeel Het is gemakkelijker een atoom te splitsen dan een vooroordeel te bestrijden. (Einstein) Wat is een vooroordeel? Waar leidt het hebben van een vooroordeel toe? Wat doet het hebben van een vooroordeel met ons? Wat betekent het om vooroordelen te hebben? Kunnen we leven zonder een vooroordeel? Of is dat helemaal niet mogelijk? Praktisch filosoferen o.l.v. Angelique Schreuder en Willem Pots. Een openbare bijeenkomst, waarin meerdere vormen van socratische gesprekken worden gevoerd, met als doel het hebben van een ‘goed gesprek’.

... Vr 16 november 14.30 uur | Centrale Bibliotheek | 1e verdieping € 10 (aanmelden is niet verplicht, wel gewenst)

7


Opmaak pagina: Get ID

8


exclusief voor kids

samen luisteren naar…

. Voorleesvader Jeroen Bolt 4+ | Jeroen houdt van bowlen, donderjagen én voorlezen! Zondag 4 november 14.30 uur . Voorlezen in het Frans 4+ | De Franse verhalen worden ook

Koffie, thee en limonade staan klaar en de toegang is gratis.

in het Nederlands vertaald. In samenwerking met Institut Français. | Zondag 11 november 14.30 uur De Muziekschool (a.l.) | De talentvolle leerlingen laten zien wat ze in hun mars hebben. | Zondag 18 november 14.00 uur Voorleesvader Halvdan Hoekema 4+ | Halvdan maakt er echt een (voorlees)feestje van! | Zondag 25 november 14.30 uur

. .

... Centrale Bibliotheek, Jeugdafdeling

9


boekentips

1 Europa, Tim Parks: Magnifieke roman, dankzij de prachtige redeneringen van de gedesillusioneerde Marlow, vol magistraal venijn en chagrijn over liefde, onderwijs en een Verenigd Europa. 2 Massa, Joost Vandecasteele: Margot is een wat stuurloze vrouw, tot ze een baan krijgt bij het mysterieuze bedrijf Blurred Inc. Het bedrijf heeft een ambitieus doel: proberen Europa uit een financiĂŤle crisis te houden door zoveel mogelijk positieve beelden te schetsen van de toestand van bedrijven in Europa. Een intrigerend boek dat leest als een trein. 3 De hond van TiĹĄma, Geert Mak: In dit boek analyseert Geert Mak de ontwikkeling in Europa en houdt een pleidooi voor een nieuw elan, een krachtdadiger politiek systeem en een herijkingsproces van met name de rol van het kapitaal, waarbij gokken en speculeren aan banden moet worden gelegd.

10


europa

EUROPA, HELEMAAL ZO GEK NOG NIET! Op de tweede verdieping van de Bibliotheek Groningen vind je het Europa Direct Informatiecentrum. Het is de plek in de Bibliotheek waar je terecht kunt voor antwoorden op vragen over EU-rechten, -subsidies, EU-documenten en -publicaties, contactgegevens van relevante organisaties en doorverwijzingen naar andere informatiebronnen. Wij selecteerden twee romans en vier informatieve boeken over dit onderwerp waarvan wij denken dat ze de moeite waard zijn om te lenen. En te lezen natuurlijk!

...

Deze boeken zijn te reserveren via onze catalogus: www.mijneigenbibliotheek.nl

11

4 Europa voor in bed, op het toilet of in bad, Lennart Salemink: In dit boekje wordt Europa begrijpelijk gemaakt. Aandacht voor de werking van de verschillende Europese instellingen en de huidige eurocrisis. 5 Spiegelpaleis Europa, Joep Leerssen: Dit boek draait om denkbeelden en visies op Europa en ideologieĂŤn over het continent met de chronologie als uitgangspunt. De auteur knoopt politiek, literatuur, geschiedenis, kunst en anekdotes moeiteloos aan elkaar. 6 Europa in crisis, Coen Teulings: Een aantal medewerkers van het Centraal Planbureau beschrijft de huidige financiĂŤle crisis in Europa voor een breed publiek. Doel is het bieden van feitelijke informatie, het benoemen van oorzaken en duiden van mogelijke oplossingen.


exposities

12

Kunst in de Centrale Bibliotheek Jasper Oostland Kikkers enzo, acryl op doek en papier, wand Wolters-Noordhoffzaal Mieke Dijkman ik-zelf, acryl op paneel of doek, Leescafé Belcampo Jean-Philippe Nicolai Met hamer en kwast, met beitel en penseel, beeldhouwen en schilderen, begane grond Monica Veeningen Tussenstukken, textiele werken, grafiek, inkt, gouache en tekeningen, trappenhuis 1e verdieping, t/m 4 januari 2013 SIB Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen in Groningen, Noodhulp en wederopbouw in beeld, foto’s, 1e verdieping, t/m 8 november | Barbara Stok Barbara Stok tekent Vincent van Gogh, striptekeningen, begane grond, t/m 16 november

traplezing

Foto © Ton Koene

Artsen zonder Grenzen Noodhulp en wederopbouw, do 1 november 17.00 uur, Centrale Bibliotheek, trap naar 1e verdieping, gratis Bent u geïnteresseerd in het aanschaffen van het werk van een van de kunstenaars? Of wilt u zelf exposeren? Neem contact op met Marielou van der Hoef, 050 368 36 18 of m.vd.hoef@mijneigenbibliotheek.nl.


13

Opmaak pagina: Lodi Design


cursussen

de volksuniversiteit presenteert… ‘Sud’ kennismaking met Zuid-Italië Cursus door Simona Fossa Margutti, Han Borg en Peter Kooke Zaterdag 3 november 11.15 uur (6 lessen van 1,5 uur in 3 dagen) | Centrale Bibliotheek | € 60 14

Aristide Maillol in de Kunsthal Rotterdam Lezing door Peter Kooke Zondag 18 november 13.00 uur | Centrale Bibliotheek | € 7,50

(Auto)biografisch schrijven Workshop door Liesbeth Annokkee Vrijdag 2 november 19.30 uur (3 lessen van 3 uur in 3 dagen) | Centrale Bibliotheek | € 85

Column schrijven Cursus door Jim Rotteveel Vrijdag 9 november 19.30 uur (3 lessen van 3 uur in 3 dagen) | Centrale Bibliotheek | € 85

Sociale Media Cursus over Facebook, Twitter en YouTube & privacy Vrijdag 2 november 9.30 uur (5 lessen van 2,5 uur) | Bibliotheek Haren | € 80

...

Zie voor uitgebreide informatie www.vugroningen.nl. Gratis brochure

Mediterranee 2, Aristide Maillol

ontvangen? Stuur een mail naar vugroningen@mijneigenbibliotheek.nl.

volksuniversiteit

groningen


leners lezen

jan hovy Oud-directeur/bibliothecaris mocht als manager alleen stiekem zijn leeswoede bekennen, maar kan er nu weer tegenaan. O.a. als mederedacteur van het prozafestival Het Grote Gebeuren.*

Top drie boeken

1 Bericht uit Berlijn, Otto de Kat: Subtiele in 1941 spelende

15

roman waarin een in het neutrale Zwitserland gedetacheerde Nederlands diplomaat voor een ernstig moreel dilemma wordt geplaatst als hij van zijn in Berlijn wonende dochter over de aanstaande Duitse aanval op Rusland hoort. Een boek dat de grenzen van de ‘oorlogsroman’ overschrijdt.

2 The sense of an Ending, Julian Barnes: Morele keuzes. In dit geval slaagt hoofdpersoon Tony erin die keuzes uit zijn herinnering weg te poetsen. Pas door de ontmoeting met zijn voormalige geliefde komt Tony er in een pijnlijk proces achter waarom hij zichzelf zolang voor de gek gehouden heeft.

3 Brooklyn, Colm Toìbin: Op het oog een drakerig verhaal over een * Prozafestival Het Grote Gebeuren vindt plaats van 16 t/m 18 november, zie pagina 16.

Foto Hovy: Biblionet Groningen, Dick Pots

arm Iers meisje dat in de jaren tussen de beide wereldoorlogen naar New York emigreert. Wat de roman zijn allure geeft zit vooral in de subtiliteit van Toìbin’s taalgebruik. Het is een schitterend portret in pasteltinten van ‘zomaar’ een eenvoudige vrouw. Advies: lees bij voorkeur de Engelse editie.


bibliotheek haren

Over ambivalentie en globalisering

17

Broodje metâ&#x20AC;Ś Karel Hupperetz Volgens experts leven wij in een tijd van zowel globalisering als individualisering. Het lijkt erop dat wij geen houvast of verankering meer hebben. In de samenleving en cultuur van onze tijd is het niet meer duidelijk waar wij met zijn allen heen gaan. De hoogste tijd om in een discussie en debat op een aantal problemen rond deze ontwikkelingen en verschijnselen in te gaan. Woensdag 29 november 12.30 uur | Bibliotheek Haren | â&#x201A;Ź 5 (inclusief broodje en glas melk)

... Aanmelden bij Bibliotheek Haren, 050 533 95 70 of haren@mijn eigenbibliotheek.nl of Boekhandel Boomker boeken+, 050 534 40 13 of info@boomker.nl

Foto Moeke


de bibliotheek

abonnementen Large Aantrekkelijk abonnement

Small Naast het lage abonne-

als u graag lang en veel wilt lenen

mentstarief betaalt u per boek,

zonder bijbetaling van leengeld.

cd, dvd of game een leenbedrag.

Medium De gulden middenweg

Young Je mag tien boeken, cd’s, dvd’s

voor regelmatige leners die geen

en/of games in huis hebben zonder

leengeld willen bijbetalen.

leengeld te betalen!

Start Jonge leden (0 tot 18 jaar) lenen

Flexpas Geen abonnementsgeld,

zonder abonnementsgeld te betalen.

maar een hoger leenbedrag per boek.

Abonnementen

>

Large Medium

Small

Start

Young

Flexpas

Tarief

>

€ 59

€ 33

gratis

€ 27

€3

€ 43

18

Openingstijden Bibliotheek

Telefoon

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Beijum

T 050 541 48 77

14.00-17.00

14.00-17.00

14.00-17.00

Centrale

T 050 368 36 83

13.00-18.00

10.00-18.00

10.00-18.00

Confiance

T 050 526 92 92

10.00-12.00

Gesloten

10.00-12.00

Floreshuis

T 050 577 23 04

14.00-16.00

Gesloten

14.00-16.00

Haren

T 050 533 95 70

14.00-17.30

14.00-17.30

14.00-17.30

Hoogkerk

T 050 556 60 61

14.00-17.00

14.00-17.00

14.00-17.00

Lewenborg

T 050 541 36 40

17.00-20.00

14.00-17.00

14.00-17.00

Selwerd

T 050 571 05 28

11.00-17.00

11.00-17.00

11.00-17.00

Treslinghuis

T 050 360 45 73

10.00-12.00

Gesloten

10.00-12.00

Vinkhuizen

T 050 577 84 67

14.00-17.00

14.00-17.00

14.00-17.00

De Wijert

T 050 525 50 55

14.00-17.00

11.00-17.00

14.00-17.00

* Gesloten van mei t/m augustus


de bibliotheek

Kaartverkoop en reserveren Kaarten voor activiteiten in de Centrale Bibliotheek zijn verkrijgbaar bij de portiersbalie. Telefonisch en per e-mail reserveren kan ook via 050 368 36 83 of reserveren@mijneigenbibliotheek.nl. Kaarten voor activiteiten in de bibliotheken in de wijken en de bibliotheek in Haren zijn ter plekke verkrijgbaar.

Stadjerspas Met de coupon van de Stadjerspas krijgt u â&#x201A;Ź 7,50 korting op een abonnement.

facebook.com/bibliotheekgroningen twitter.com/biebgroningen

19

Vrijdag

Zaterdag

Zondag

17.00-20.00

14.00-17.00

11.00-14.00

Gesloten

10.00-20.00

10.00-18.00

11.00-16.00

13.00-17.00*

Gesloten

10.00-12.00

Gesloten

Gesloten

Gesloten

14.00-16.00

Gesloten

Gesloten

14.00-17.30

14.00-20.30

10.00-13.00

Gesloten

17.00-20.00

14.00-17.00

11.00-14.00

Gesloten

14.00-17.00

14.00-17.00

11.00-14.00

Gesloten

11.00-17.00

11.00-17.00

11.00-14.00

Gesloten

Gesloten

10.00-12.00

Gesloten

Gesloten

14.00-17.00

11.00-17.00

Gesloten

Gesloten

17.00-20.00

14.00-17.00

11.00-14.00

Gesloten

Š 2012, Bibliotheek Groningen, redactie Ria Joxhorst, Jolanda Soolsma, Carla Wilts, vormgeving Go Puck, druk Zalsman Groningen, oplage 2500

Donderdag


agenda

november 2012

Willem Frederik Hermans, foto CPNB

20

Do 1 november: Artsen zonder Grenzen traplezi ng Vr 2 november: Sociale Media & privacy cu rsus Vr 2 november: (Auto)biografisch schrijven wor kshop Za 3 november: ‘Sud’ kennismaking met Zuid-Italië cu rsus Zo 4 november: Willem Otterspeer over W.F. Hermans lezi ng * Zo 4 november: Een stad om van te haten stadswan deli ng * Zo 4 november: Voorleesvader Jeroen Bolt voor leesuu rtj e Vr 9 november: Column schrijven cu rsus Zo 11 november: De donkere kamer van Damokles boekenc lu b * Zo 11 november: Voorlezen in het Frans voor leesuu rtj e Vr 16 november: Vooroordeel soc ratisc h café Zo 18 november: Aristide Maillol in de Kunsthal Rotterdam lezi ng Zo 18 november: De Muziekschool (a.l.) voorstelli ng Vr 23 november: Noord-Nederlands kampioenschap FIFA 13 kic k off Zo 25 november: Teigetje en Woelrat, Barbara Stok i ntervi ew Zo 25 november: Voorleesvader Halvdan Hoekema voor leesuu rtj e Di 27 november: Naked Lunch met Thom Verheul i ntervi ew Do 29 november: Als twee druppels water boek & fi lm * Wo 29 november: Karel Hupperetz b roodj e met … * Nederland Leest 1 t/m 30 november

www.mijneigenbibliotheek.nl

Maandprogramma november  

alle actviteiten in november van de Bibliotheek Groningen

Advertisement