Page 1

RegistReeR je nu op de nieuwe

‘mijn bibliotheek’ en ontdek de vooRdelen

Handleiding OBID_Klant_Folder A5_katty_2.indd 1

11/06/2013 9:48:59


“mijn bibliotheek” veRnieuwt Digitale collecties Meerdere bibliotheekkaarten

De “mijn bibliotheek” dienstverlening van de bibliotheek is vernieuwd. De online dienst waarmee je onder meer uitgeleende werken kunt verlengen sluit aan op een centraal Vlaams Mijn Bibliotheek platform. Het nieuwe platform bied je de volgende voordelen: • vanaf nu kun je met één login meerdere bibliotheekkaarten (ook van verschillende bibliotheken) beheren. Ben je lid van meer dan één bib of wil je de uitleningen van het hele gezin beheren, dan kan dat nu heel wat vlotter. • je kunt van thuis uit de digitale collecties waar de bib een abonnement op heeft bekijken. Die digitale collecties zullen in de toekomst steeds omvangrijker worden (vb. krantenarchief, e-books, …). Je nieuwe ‘mijn bibliotheek’ account is je paspoort tot deze collecties.

Inhoud Mijn Bibliotheek vernieuwt 2 Registreren 3 Mijn Bibliotheek gebruiken Verlengen Reserveringen Beheren en meer...

8 Vragen of problemen 12

2 Handleiding OBID_Klant_Folder A5_katty_2.indd 2-3


stARten met mijn.bibliotheek.be Registreren

Om de vernieuwde ‘mijn bibliotheek’ omgeving te kunnen gebruiken moet je éénmalig een nieuwe gebruikersaccount aanmaken. Die nieuwe account moet je koppelen met je bibliotheekkaart(en). 1. ga naar de cataloguswebsite van jouw bibliotheek url

http://gemeente.bibliotheek.be | Klik bovenaan op ‘mijn bibliotheek’

2. Op de ‘mijn bibliotheek’ website staat in de tekst onder “nieuw bij mijn bibliotheek?” de naam van jouw bib reeds ingevuld. Weet ‘mijn bibliotheek’ niet van welke bib je komt, typ dan de naam van jouw gemeente/stad in. Je kunt deze tijdens het typen uit een lijst selecteren. Klik vervolgens op ‘registreren’.

3 11/06/2013 9:49:01


mijn.bibliotheek.be gebRuiken Registreren

3. Op het volgende scherm moet je jouw bibliotheekkaart koppelen aan je nieuwe ‘mijn bibliotheek’ account. Je gebruikt hier de logingegevens die je tot nu gebruikte om op de oude ‘mijn bibliotheek’ diensten in te loggen.

Je oude login is je bibliotheekkaartnummer (of je rijksregisternummer als je je elektronische identiteitskaart als lidkaart gebruikt). Je oude paswoord is standaard je geboortedatum in het formaat dd/mm/jjjj, incl. schuine strepen (tenzij je dit zelf eerder gewijzigd hebt in een ander paswoord) lukt het koppelen niet? • Let er goed op dat je je gegevens invult zoals vereist door jouw bib (eventueel met weglaten van bepaalde cijfers of leestekens) • Misschien is je bibliotheeklidmaatschap vervallen, neem contact op met je bibliotheek. Deze stap kun je later ook herhalen onder ‘mijn profiel’ om extra bibliotheekkaarten te koppelen. 4 Handleiding OBID_Klant_Folder A5_katty_2.indd 4-5


mijn.bibliotheek.be gebRuiken Registreren

4. Vervolgens maak je je nieuwe profiel aan. Vul op dit scherm de gevraagde gegevens in. Je kiest hier zelf je nieuwe gebruikersnaam en paswoord die je vanaf nu zult gebruiken om in te loggen op “mijn bibliotheek”. Klik vervolgens op ‘profiel aanmaken’.

5. Je krijgt een bevestiging te zien dat je nieuwe account succesvol is aangemaakt.

6. Je krijgt een bevestigingsmail over je nieuwe account. open je mailbox en klik op de link om je e-mailadres te verifiëren. 5 11/06/2013 9:49:04


mijn.bibliotheek.be gebRuiken Aanmelden

Aanmelden doe je met je zelf gekozen gebruikersnaam (of e-mail) en paswoord. Het kan ook met je Facebookaccount als die gekoppeld is aan je profiel.

uitleningen beheren Als je ingelogd bent zie je in de linkerkolom alle bibliotheken staan waarvan je een bibliotheekkaart gekoppeld hebt. Klik op een bibliotheek om je transactieoverzicht te openen. In het volgende scherm zie je:  Je huidige uitleningen  Je huidige reserveringen  Je huidige saldo  Je uitleenhistoriek

6 Handleiding OBID_Klant_Folder A5_katty_2.indd 6-7


mijn.bibliotheek.be gebRuiken Verlengen Reserveringen ProďŹ elbeheer

7 11/06/2013 9:49:08


mijn.bibliotheek.be gebRuiken Verlengen Reserveringen Profielbeheer

verlengen: onder “uitleningen” kun je indien het bibreglement dit toestaat de uitleentermijn van je huidige uitgeleende items verlengen. Staat er geen verlengoptie of extra informatie, contacteer dan de bibliotheek als je wilt weten waarom verlengen niet is toegestaan.

Je profiel beheren Klik in de linkerkolom op Profiel om je persoonlijke gegevens te bekijken. Op deze plek kun je als je dat wenst je login en paswoord van mijn.bibliotheek.be wijzigen.

8 Handleiding OBID_Klant_Folder A5_katty_2.indd 8-9


mijn.bibliotheek.be gebRuiken Verlengen Reserveringen Profielbeheer

Je kunt de gegevens van je bibliotheeklidmaatschap bekijken via het uitklapvenster.

extra bibliotheekkaarten koppelen

In je profiel kun je ook extra bibliotheeklidmaatschappen verwijderen of toevoegen.

Je krijg dan hetzelfde formulier te zien als bij de oorspronkelijke aanmaak van je account. In twee stappen kun je een extra bibliotheekkaart koppelen aan je account. Een bibliotheeklidmaatschap kan gekoppeld worden aan maximaal 3 mijn bibliotheek profielen.

9 11/06/2013 9:49:12


mijn.bibliotheek.be gebRuiken Verlengen Reserveringen Profielbeheer

Reserveringen maken Klik in de catalogus op de reserveerknop bij het item dat je wilt reserveren. Je krijgt dan het aanmeldscherm van ‘mijn bibliotheek’ te zien. Als je aangemeld bent wordt er gevraagd om de reservering te bevestigen. Indien er verschillende bibliotheeklidmaatschappen van dezelfde bibliotheek gekoppeld zijn aan je account, dan krijg je eerst een keuzemogelijkheid aangeboden om het juiste bibliotheeklidmaatschap te kiezen.

De toepassing zal controleren of het item effectief gereserveerd kan worden.

10 Handleiding OBID_Klant_Folder A5_katty_2.indd 10-11


mijn.bibliotheek.be gebRuiken Verlengen Reserveringen ProďŹ elbeheer

11 11/06/2013 9:49:15


mijn.bibliotheek.be gebRuiken

Heb je nog vragen bij het gebruik van mijn bibliotheek? Via het contactformulier kun je jouw vraag aan de bib stellen. We proberen je zo spoedig mogelijk voort te helpen. Lees ook de rubriek ‘veelgestelde vragen’.

Handleiding OBID_Klant_Folder A5_katty_2.indd 12

V.U.: Marcel De Cock | Provinciaal Bibliotheekcentrum | Schildesteenweg 99 | 2520 Ranst | 2013 | PBC | 002 | JJ

Vragen of problemen

11/06/2013 9:49:17

Handleiding mijn bibliotheek  

Hoe maak je een account aan op 'mijn bibliotheek, hoe verleng je materialen, hoe zoek je krantenartikels op, ...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you