Page 1

obadecember nr. 4 - december 2013

A Christmas Special met La Pat & Erik Brey in samenwerking met ANBO donderdag 19 december Centrale Bibliotheek

Open podium

Eylders op pad zaterdag 14 december Bibliotheek Kinkerbuurt

www.oba.nl

Ruslandjaar

Van Amstel tot Wolga Lunchconcert donderdag 19 december Bibliotheek Indische Buurt

1


toegangskaarten kopen voor OBA-activiteiten Centrale Bibliotheek Via www.oba.nl/agenda kunt u online kaarten kopen. U ontvangt deze na betaling direct in uw mailbox. Toegangskaarten voor activiteiten in de Centrale Bibliotheek zijn tevens te koop bij de receptie balie in de Centrale Bibliotheek.

column

2

Overige vestigingen Toegangskaarten voor activiteiten in de overige OBA-vestigingen kunt u kopen in de betreffende bibliotheek. Reserveren kan telefonisch en per mail, kijk voor de contactgegevens per filiaal op pagina 15. Gereserveerde kaarten kunt u tot 60 minuten voor aanvang van de voorstelling afhalen. Voordeel voor OBA-leden Iedereen met een OBA-pas ontvangt 50% korting op toegangskaarten voor OBA-activiteiten.

word lid

Boeken, cd’s, dvd’s, internet, e-books, luisterboeken, lezingen, concerten en meer. Kies het abonnement dat bij u past en word lid van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Lid worden kan online, via www.oba.nl/lidworden, en in alle OBA-vestigingen. Neem uw persoons- en adreslegitimatie (niet ouder dan 3 maanden) mee. abonnementen en tarieven 2013: OBA-pas standaard 19-22 65+

Stadspas

Jeugdpas Gebruikerspas Leenpas Leenpas+ Vriendenpas

17,50 17,50 37,50 100,-

gratis tot 19 jaar 17,50 17,50 32,50 22,50 52,50 42,50 100,100,-

17,50 22,50 42,50 100,-

Kijk voor de mogelijkheden van alle genoemde passen op www.oba.nl/tarieven, of vraag er naar in een van de OBA-vestigingen.

December is ook bij de OBA een feestmaand. Met aandacht voor alle traditionele feesten, van Sinterklaas tot Kerstmis. Dat doen we natuurlijk in de eerste plaats met onze prachtige en uitgebreide collectie boeken, cd’s en dvd’s over Sinterklaas en Kerst. Maar er zijn ook veel activiteiten. Op 4 december zijn er diverse sinterklaasvoorstellingen. In de filialen Diemen en Indische Buurt is er bijvoorbeeld een muzikale voorstelling door Ellis Bell. Vervolgens komen we in de kerstsfeer met o.a. de voorstelling Luchtpost voor de Kerstman van Brigitte Weningen in Bibliotheek Spaarndammerbuurt. Traditie wordt inmiddels The Christmas Special in samenwerking met de ANBO. Dit jaar met twee entertainers van formaat. La Pat en Erik Brey komen op donderdag 19 december een swingende kerstshow verzorgen in de Centrale Bibliotheek in het Theater van ’t Woord.

www.oba.nl

Voor a capella kerstliedjes kunt u op 23 december terecht in de hal van de Centrale Bibliotheek. Het Amsterdams Kerstkoor zingt een repertoire van Spaanse, Franse, Italiaanse, Engelse en Nederlandse kerstliedjes.

nieuwsbrief

Daarnaast is er in december veel aandacht voor literatuur met op 6 december de Vijfde Caraïbische Letterendag. Op deze avond zijn er maar liefst drie wereldpremières te beluisteren. Eén ervan is: muziek op gedichten van Surinaamse en Antilliaanse schrijvers. Het belooft een groots spektakel te worden met swingende Antilliaanse pianomuziek en afsluiting met een elfkoppige band. Een avond vol Caraïbische muziek en poëzie!

Meer informatie over het OBA-lidmaatschap, tarieven, collectie, toegangskaarten, actuele programmering en meer vindt u op de OBA-website. Hier kunt u tevens materialen zoeken, reserveren en verlengen.

Wilt u op de hoogte blijven van het OBA-nieuws? Schrijf u dan in voor de e-mail nieuwsbrief via www.oba.nl/ nieuwsbrief

oba december

Feestelijke activiteiten in december

www.facebook.com/OBAmsterdam www.twitter.com/OBAmsterdam www.youtube.com/OBAmsterdam www.amsterdamsuitburo.nl/uitapp

Zaterdag 14 december is er weer de jaarlijkse Gerard Reve-middag in de Centrale Bibliotheek. Met een lezing van Huub Mous over zijn onlangs verschenen boek Modernismes in Lourdes, Gerard Reve en de secularisering. Aansluitend is de opening van de expositie Reve en de dood in het Revemuseum op de 2e etage. Bijzonder is ook het optreden van het dichtersgezelschap Eylders op pad dat op zaterdag 14 december in Bibliotheek Kinkerbuurt komt voordragen en waar buurtbewoners ook hun eigen werk kunnen voordragen. De OBA brengt u dus helemaal in de feeststemming in december en ik wens u met dat alles hele plezierige feestdagen toe! Hans van Velzen Directeur OBA


3 Kim Liam (links) en Gitte Spee (rechts) foto Paul Meijer

Gitte Spee: ‘Je moet de tekening in kunnen’ Ze maakt al 30 jaar kinderboeken. Deze maand heeft de OBA daarom een overzichtstentoonstelling van het werk van illustrator Gitte Spee én een kerstvoorstelling gebaseerd op haar nieuwste verhalenboek. door Ilse Bos nooit zonder werk gezeten. Ik heb veel voor educatieve uitgeverijen gewerkt, Malmberg en Zwijsen. Dat was heel prettig, zo leerde je het vak en verdiende meteen geld. Later ging ik ook zelf boeken schrijven. Waarmee ik bof, is dat ik steeds veel werk heb gehad in het buitenland: Duitsland, Zweden, Frankrijk en Japan. Met het boek Willem is verdrietig heb ik samen met de vertaalster een heuse tournee gemaakt langs Japanse boekhandels. We werden als VIP behandeld en de mensen stonden in de rij. Schoevers Het boek gaat over Willem, een beer die zich Gitte Spee werd in 1950 geboren in de Republiek Indonesië. Op 11-jarige leeftijd kwam afzondert van zijn vrienden omdat hij denkt dat hij dik, dom en lelijk is. Ik denk dat het zo ze naar Nederland. ‘We waren berooid. Mijn broer, zus en ik gingen al vroeg van school om te aansloeg in Japan omdat dat zo’n prestatiewerken. Later heb ik Schoevers gevolgd en ben maatschappij is. Waar ik ook echt trots op ben is secretaresse geworden. Toen ik mijn man tegen- Aap en Mol in het Rijksmuseum, dat ik vorig jaar in opdracht van het vernieuwde Rijksmuseum kwam zei die: ga toch een echt vak leren. Dit is mocht maken. Het was een heel precies werkje mijn kans, dacht ik, en ik ging naar de kunstacademie. Al bedoelde mijn man natuurlijk niet om Rembrandts en Vermeers op een goede manier in het prentenboek na te tekenen. dat ik kinderboeken moest gaan maken. Want daar kon je geen droog brood mee verdienen, Van verf naar krijt dacht iedereen. In die 30 jaar is mijn techniek wel veranderd. Maar nog op de academie kreeg ik mijn eerste Vroeger werkte ik met pen en aquarelverf, opdracht, via mijn docent Thé Tjong-Khing. nu met een penseel en pastelkrijt. Mijn lijnen Illustraties bij een leesboekje van Dolf Verroen, zijn vloeiender geworden. En de dieren zijn wat Van a tot z. En ook na de academie heb ik ‘Er is veel veranderd’, zegt Gitte Spee over haar eigen werk in haar atelier in Laren, ‘maar de essentie is voor mij hetzelfde gebleven. Bij illustraties gaat het niet om mooi. Het belangrijkste is dat een tekening een verhaal vertelt.’ En dat zie je terug in haar nieuwe verhalenboek Dierendorpje - het nieuwste verhalenboek, dat ze maakte met musicalster Kim-Lian die tekende voor de bijbehorende liedjes-cd.

slanker. Ikzelf trouwens ook, misschien komt het daardoor! De thema’s in mijn werk zijn dezelfde gebleven. Het gaat heel vaak over vriendschap. Zoals in het Aap en Mol-boek dat binnenkort uitkomt, Aap en Mol gaan met de trein: Aap wil op reis, Mol heeft daar helemaal geen zin in, maar hij gaat toch mee. Omdat ze van die goede vrienden zijn. Waarom ik zo vaak op dat thema uitkom weet ik niet, ik doe het niet expres. Bij illustreren gaat het niet om mooi. Je moet een tekening in kunnen, mee kunnen voelen. Dat is ook de reden dat mijn personages vaak dieren zijn. Met een dier kun je je zo lekker vereenzelvigen als lezer. Als je een kind tekent is het al snel een bepaald iemand, maar in een dier kan iedereen zich verplaatsen. Overzichtstentoonstelling Gitte Spee 11 november t/m 5 januari 2014, Centrale Bibliotheek, jeugdetage woensdag 18 december, 14.00 en 16.00 uur, Centrale Bibliotheek, Annie M.G. Schmidttheater, Dierendorpje Kerstvoorstelling met Kim-Lian van der Meij en Gitte Spee


thema van de maand

de lener

4

December: feest met de OBA!

Rayel Warner (23), student toegepaste psychologie Lid van de OBA Nog niet. Misschien als ik mijn lidmaatschap van de bibliotheek in Almere heb opgezegd. Bezoekfrequentie Drie keer per week. Vaste filiaal De Centrale Bibliotheek. Ik vind het prettig om hier te studeren: het is druk, maar er heerst toch kalmte. Een soort serene chaos. Laatstgeleende item Ik koop mijn boeken eigenlijk altijd. Ik wil ze in de kast hebben, dan gaan ze mijn hele leven mee. En dan kan ik ze ook eens uitlenen aan vrienden. Ik lees van alles en nog wat, maar vooral psychologische thrillers. Het laatste boek dat ik heb gelezen en iedereen kan aanraden is De alchemist, van Paolo Coelho, een van mijn favoriete schrijvers. Heel symbolisch en filosofisch.

oba december

Eerste bibliotheekherinnering Mijn moeder nam me mee toen ik een jaar of 5 was. Eerst las ze me altijd voor, maar later ging ik haar nadoen en pakte ook zelf boeken. Ik kwam elke week in de bibliotheek. Ik was een fan van Harry Potter en de boeken van Paul van Loon. En Carry Slee, niet te vergeten. Daar had ik veel aan, om te lezen hoe je als puber met bepaalde situaties kon omgaan. Wat ik ook heel mooi vond is Achtste groepers huilen niet, van Jacques Vriens, over een meisje dat doodgaat. Het was voor het eerst dat ik met zo’n zwaar onderwerp in aanraking kwam. Een goede manier om te leren dat het niet alleen hosanna is, in het leven. Verbeterpunt Er mogen wel wat meer afgesloten ruimtes zijn in de bibliotheek, om rustig te kunnen lezen of studeren. Geheimtip Ik ga steeds als ik in de Centrale Bibliotheek kom op een andere verdieping zitten. Want elke verdieping heeft een heel eigen sfeer en karakter.

December wordt extra feestelijk met een uitgebreid bezoek aan de bibliotheek. Een kookboek voor het kerstdiner, een voorleesboek over Sinterklaas, een knutselboek met surprise-ideeën of kerstversiering, een cd met kerstliederen, een dvd met een romantische kerstfilm, een lekker leesboek of een game voor in de kerstvakantie, u vindt het er allemaal. Bovendien bruist het in de OBA deze maand van de feestelijke activiteiten.


5 Muzikale Sint voorstelling

Pietje Petiet komt in paniek bij meneer Weetalles Beter. De afgelopen dagen is Sinterklaas zichzelf niet meer. Hij zegt Pietje Paard tegen Pietje Petiet, verwisselt de cadeaus, slaat rechtsaf als hij linksaf moet, alles gaat verkeerd. Als het zo doorgaat, loopt voor pakjesavond alles in de soep! Meneer Weetalles Beter onderzoekt de zaak en ontdekt wat er met Sinterklaas aan de hand is. In deze vrolijke vertelvoorstelling voor kinderen t/m 6 jaar kan het publiek lekker meezingen met de bekende Sinterklaasliedjes gespeeld door Jan Sijben, en meespelen met actrice Ellis Bell. woensdag 4 december, 13.30 uur, Bibliotheek Diemen; 15.30 uur, Bibliotheek Indische Buurt

De zak van Sinterklaas

In deze voorstelling van Poppenkast Cassiopea heeft Piet de zak met schoencadeautjes bij de tovenaar laten staan. Heks Hatsefrats ontdekt dat en neemt de zak van Sinterklaas mee naar haar huis. Nu hoeft ze nooit meer lief te zijn en Sinterklaasliedjes te zingen. Zal Piet de zak op tijd terugkrijgen? (3 t/m 8 jaar) woensdag 4 december, 13.30 uur, Bibliotheek Duivendrecht; 16.00 uur, Bibliotheek Ouderkerk

Sinterklaasvoorstelling

Sint Nicolaas zit met zijn handen in het haar: al zijn Pieten zijn op het laatste moment ziek geworden en nu zoekt de goedheiligman hulp. De cadeautjes moeten ingepakt, de Sinterklaasliedjes ingestudeerd, het snoepgoed uitgedeeld en het Grote Boek verzorgd. Gelukkig zijn Poco en Wiem meteen bereid om de Sint uit de brand te helpen… maar of hij daar nu zo blij mee moet zijn? (3 t/m 8 jaar) woensdag 4 december, 14.00 uur, Bibliotheek Cinétol

Sinterklaasliedjes en voorlezen

Kom Sinterklaasliedjes meezingen met de Music Breakers, en luisteren naar een fijn voorleesverhaal! In samenwerking met de Muziekschool Amsterdam. woensdag 4 december, 15.00 uur, Bibliotheek Slotermeer

Luchtpost voor de Kerstman

Natalie Westerbeek vertelt en leest het verhaal Luchtpost voor de Kerstman van Brigitte Weninger. Als Martijn de Kerstman per ballon een brief stuurt, wordt deze gevonden door een eenzame man. Zal hij alle wensen van Martijn vervullen? Voor kinderen vanaf 4 jaar. woensdag 11 december, 14.30 uur, Bibliotheek Spaarndammerbuurt

Kerstworkshop wolvilten

Kom lekker luisteren naar een kerstverhaal, en maak daarna een mooie tekening van het verhaal. Met water, zeep en wol maak je van deze tekening vervolgens een echt viltschilderij. Dit schilderij kun je in een lijstje hangen of verwerken tot bijvoorbeeld een omslag voor een boek of een tasje. Voor kinderen vanaf 7 jaar. woensdag 11 december, 15.00-16.30 uur, Bibliotheek Bijlmercentrum zaterdag 14 december, 14.00-15.30 uur, Bibliotheek Diemen woensdag 18 december, 15.00-16.30 uur, Bibliotheek Reigersbos

Kerstknutselmiddag

Na het luisteren naar een mooi verhaal over kerstmis kunnen kinderen hun eigen kerststukje maken. Voor kinderen van 4 tot 10 jaar. woensdag 18 december, 14.30 uur, Bibliotheek Staatsliedenbuurt, Mercatorplein, Kinkerbuurt en Bos en Lommer

BOE-orkest speelt kerstmuziek

Kom luisteren naar het muzikale talent van het orkest van de Basisschool Oostelijke Eilanden! Het orkest heeft nu 17 leden, niet alleen strijkers maar ook enthousiaste bespelers van piano, harp, trombone en slagwerk. Na hun successen op school geven de jonge muzikanten voor het eerst een echt kerstconcert in de bibliotheek. Een afwisselend programma met misschien onbekende liedjes maar ook favorieten als Jingle bells en Away in a manger. vrijdag 13 december, 16.00 uur, Bibliotheek Indische Buurt

Workshop winterprenten maken

Noordjes Kinderkunst maakt met kinderen een prent over de winter. Om in de stemming te komen luister je eerst naar een spannend winterverhaal. Daarna ga je onder leiding van een kinderboekenillustrator aan de slag. maandag 23 december, 14.00 uur, Bibliotheek Hagedoornplein dinsdag 24 december, 14.00 uur, Bibliotheek Banne Buiksloot

Het Amsterdams Kerstkoor

Het Amsterdams Kerstkoor onder leiding van Marja Oldenhave bestaat uit zo’n 25 geoefende koorleden en wil Amsterdam op een verrassende manier in kerststemming brengen. Dat doen de zangers het liefst door op de meest uiteenlopende locaties te verschijnen en voorbijgangers te verbazen met een prachtig vierstemmig kerstrepertoire: Spaanse, Franse, Italiaanse, Engelse en Nederlandse kerstliedjes en vrolijke Christmas Carols, alles a capella gezongen. maandag 23 december, 17.00 uur, Centrale Bibliotheek, entreehal

A Christmas Special

Patty Trossèl en Erik Brey brengen samen een sprankelende kerstshow. Voor de pauze brengt Erik Brey aan de vleugel ‘intelligent amusement voor de fijnproever’: show, jazz, luisterlied en klassiek, muzikale humor, humoristische poëzie en poëtische onzin. Na de pauze is het de beurt aan Patty Trossèl, met aan de vleugel Bert van den Brink. Na jaren waarin ze alleen eigen werk heeft gezongen waagt La Pat zich nu ook aan het werk van anderen. donderdag 19 december, 14.00 uur, Centrale Bibliotheek, Theater van ’t Woord


meer weten, zie www.oba.nl/agenda

De Bibliobios. 5-8 jaar zo 1, 15.00 uur Annie M.G. Schmidttheater; € 5,-; met OBA-pas gratis Behalve voor boeken cd’s en dvd’s kun je in de bibliotheek terecht voor kinderfilms. Kom lekker kijken! Leesclub Makkelijk Lezen wo 4, 10.30 uur; gratis We lezen boeken voor volwassenen in eenvoudige taal. U hoeft niet goed te kunnen lezen. U wordt voorgelezen. Leest u ook mee? Meld u aan via www.leefenleer.nl. Verzamelen bij de balie op de 6e verdieping. Boost je business! Workshop voor ZZP’ers wo 4, 13.30 uur; Harry Mulischzaal Kom in contact met andere ZZP-ers en leer een strategie te bepalen om

meer opdrachten te halen uit het eigen netwerk. De workshops vinden plaats op basis van waardebepaling achteraf. Dat betekent dat u achteraf zelf mag bepalen wat uw deelname aan de sessie u waard is gebleken. Reserveren verplicht via info@contractcreatie.nl Inloopspreekuur Studiecoach wo 4, 16.30 uur; 5e etage; gratis Kort coachgesprek voor jouw vragen over jouw studie of studiekeuze. Vijfde Caraïbische Letterendag vr 6, 19.00 uur Theater van ‘t Woord; € 20,-; met OBA-pas € 17,50 (voorverkoop) en aan de zaal € 20,-. Reserveren door € 17,50 over te maken op ING bank 3027698 tnv Werkgroep Caraïbische Letteren, Leiderdorp. Vermeld uw mailadres ivm (betalings)bevestiging. Kaarten liggen 6 december op naam klaar aan de zaal

Centrale Bibliotheek

activiteiten

centrum Lustrumviering. Met o.a. Randal Corsen, Dave MacDonald & band. Werk van René Samson; jazz-interpretatie van Curaçaose gedichten van o.a. Lucille Berry-Haseth; componiste Margriet Hoenderdos zette poëzie van de Surinaams-Nederlandse dichter Hans Faverey op muziek. De Bibliobios. 9-12 jaar za 7, 16.00 uur Zie zo 1 De Bibliobios. 5-8 jaar zo 8, 15.00 uur Zie zo 1 Poëzie op Zondag - Daan Cartens zo 8, 16.00 uur Haasse-/Vestdijkzaal; € 7,50; met OBA-pas € 3,75 Ineke Holzhaus leest gedichten voor van Hans Andreus (1926-1977). Dichter Daan Cartens leest voor uit eigen werk en praat met Holzhaus over poëzie.

uitgelicht

centrum

6

oba december

Vijfde Caraïbische Letterendag

foto Billie Glaser

foto Michiel van Kempen

De werkgroep Caraïbische Letteren pakt uit met drie wereldpremières: composities op gedichten van Surinaamse en Antilliaanse dichters. Componist René Samson schreef speciaal voor het lustrum van de werkgroep een stuk met zang, slagwerk en dans op gedichten van Michael Slory en Bernardo Ashetu. Pianist en componist Randal Corsen maakte een jazz-interpretatie van Curaçaose gedichten van onder anderen Lucille Berry-Haseth. De componiste Margriet Hoenderdos zette kort voor haar overlijden in 2010 poëzie van de Surinaams-Nederlandse dichter Hans Faverey op muziek. Ook dit werk voor blazersensembles is op deze avond voor het eerst te horen. Het wordt een spectaculaire avond, boordevol muziek in uiteenlopende stijlen, die swingend wordt geopend met Antilliaanse pianomuziek van Alwin Toppenberg en spetterend afgesloten door Dave MacDonald met zijn elfkoppige band (foto). Deze avond komt tot stand met steun van het AFK en de OBA. vrijdag 6 december 19.00-22.00 uur, Centrale Bibliotheek, Theater van ‘t Woord


Avondleesclub Makkelijk Lezen ma 9, 19.30 uur Zie wo 4 Durftevragen vr 13, 13.00 uur; Harry Mulischzaal Heeft u een vraag, droom of project waar u wel wat hulp bij kunt gebruiken? Wilt u uw kennis, ervaring en/of netwerk delen met anderen? Doe dan mee aan de workshop. Toegang op basis van waardebepaling achteraf. Reserveren verplicht. Europe Direct Xtra za 14, 14.00 uur entreehal; gratis Je feestaankoop een puinhoop? Wat te doen als je aankoop via internet een miskoop is en de verkoper blijkt uit een andere Europese lidstaat te komen? Een deskundige van het Europese Consumenten Centrum Nederland ECCNL geeft tips en advies. Georganiseerd door Europe Direct Amsterdam. Gerard Reve middag za 14, 15.00 uur Haasse-/Vestdijkzaal; € 7,50; met OBA-pas € 3,75 Een gevarieerd programma rond volksschrijver Gerard Reve (Amsterdam 1923-Zulte 2006). Huub Mous over zijn onlangs verschenen boek ‘Modernisme in Lourdes, Gerard Reve en de secularisering’. Aansluitend opening van de expositie ‘Reve en de dood’ in het Revemuseum (2e etage). De Bibliobios. 9-12 jaar za 14, 16.00 uur Zie zo 1 Maya Fridman, cello; Florent Mourier, piano zo 15, 12.00 uur Entreehal; gratis Studenten van het Conservatorium van Amsterdam spelen werken van Debussy, Rachmaninov, De Falla.

Gesprek op zondag - Ouderdom heeft geen status zo 15, 15.00 uur Theater van ‘t Woord; € 7,50; met OBA-pas € 3,75 Is het mogelijk de visie van ouderen op zichzelf en die van de maatschappij te keren? Met Els Borst, Emma Bruns, Frank Schalkwijk. Olv Anneke Groen. Mmv cabaretiere Jacquelien de Savornin Lohman; Bam Commijs piano. De Bibliobios. 5-8 jaar zo 15, 15.00 uur Zie zo 1 Leesclub Makkelijk Lezen wo 18, 10.30 uur Zie wo 4 Boost je business! Workshop voor ZZP’ers wo 18, 13.30 uur Zie wo 4 Dierendorpje kerstprogramma wo 18, 14.00 en 16.00 uur Annie M.G. Schmidttheater; gratis, reserveren verplicht Gitte Spee leest voor uit het boek ‘Dierendorpje’ en Kim-Lian van der Meij zingt de liedjes. Op het eind zingen alle kinderen mee! Na afloop zetten Kim-Lian en Gitte hun handtekening in de boeken en gaan graag met de kinderen op de foto. Moet alles wat kan - Zelfbeschikking in de zorg anno 2013 wo 18, 15.00 uur Theater van ‘t Woord; € 10,-; met OBA-pas € 5,Publieksdebat over de mogelijkheden en grenzen van de zorg. Over gezondheidszorg - Zelfbeschikking en zorg. Olv Inge Diepman. Inloopspreekuur Studiecoach wo 18, 16.30 uur Zie wo 4 A Christmas Special mmv La Pat, Erik Brey do 19, 14.00 uur Theater van ‘t Woord; € 12,50; met OBA-pas € 10,-

Kunsthistoricus en publicist Huub Mous spreekt over zijn pasverschenen boek Modernisme in Lourdes, Gerard Reve en de secularisering. In het boek komt de geloofsovertuiging van Gerard Reve aan het orde, waarover volgens Huub Mous in de driedelige Reve-biografie van Nop Maas maar weinig te vinden is. ‘Nop Maas weet veel over Reve, maar weinig over het katholicisme’, aldus Mous. Aansluitend opening van de expositie Reve en de dood in het Revemuseum (2e etage). zaterdag 14 december, 15.00-16.00 uur, Centrale Bibliotheek, Haasse-/Vestdijkzaal

uitgelicht

Gerard Reve-middag

Twee entertainers van formaat, ieder op zijn eigen wijze uniek. Kerstprogramma ANBO. Reserveren tel. 624 40 67, 06-286 655 67. De Bibliobios. 9-12 jaar za 21, 16.00 uur Zie zo 1 Open podium za 21, 15.00 uur Cultuurplein; gratis Voor iedereen die wil voorlezen uit eigen werk, voor iedereen die daar naar wil komen luisteren. Presentatie Jos van Hest. Stop Motion Filmpje. 7+ zo 22, 15.00 uur Kinderlab; € 7,50; met OBA-pas € 3,75; reserveren gewenst Kinderkunstworkshop animatie. Script, tekenen, fotograferen. Olv De Kinderacademie van Sanne Verdult. De Bibliobios. 5-8 jaar zo 22, 15.00 uur Zie zo 1 Amsterdams Kerstkoor olv Marja Oldenhave

ma 23, 17.00 uur; Entreehal; gratis Een 4-stemmig kerstrepertoire dat begint in de 16e eeuw en met o.a. Spaanse, Franse, Italiaanse, Engelse en Nederlandse kerstliedjes. Ik ben een goochelaar. 5+ za 28, 15.00 uur Theater van ‘t Woord; € 15,-; met OBA-pas € 7,50 Een meisje erft de goochelkist van oom Gijs en wil dolgraag leren goochelen. Door Max Tak. Ism Jeugdtheater De Krakeling.

centrum

7

centrum


Het Muizenhuis permanent; jeugdetage Bezoek Het Muizenhuis van Karina Schaapman. Cees Nooteboom in Avenue t/m 8 december; 2e etage In het boek ‘Avenue’ dat ter gelegenheid van Cees Nooteboom zijn 80e verjaardag verschijnt, worden zijn bijdragen aan het tijdschrift voor het eerst integraal bijeengebracht.

Dierendorpje en meer van Gitte Spee t/m 5 januari; Jeugdetage Gitte Spee is al 30 jaar illustrator en in haar jubileumjaar maakt ze samen met Kim Liam-van der Meij het boek Dierendorpje. Een boek met liedjes. Zie ook wo 18 december. Prodo Pronken t/m 6 januari; 5e etage Beeldend kunstenaars laten zich inspireren door de Surinaamse koto en angisa. Geek de bibliotheek t/m 6 januari Voor de nieuwe campagne ‘Geek de bibliotheek’ zijn bezoekers van de bibliotheek geportretteerd door Annetje van Praag Sigaar. De OBA is nieuwsgierig naar de passies van haar bezoekers. En hoe ze daar meer over te weten komen in de bibliotheek. Geek staat voor iemands persoonlijke

Centrale Bibliotheek

De Bibliobios. 9-12 jaar za 28, 16.00 uur Zie zo 1 De Bibliobios. 5-8 jaar zo 29, 15.00 uur Zie zo 1 Ik ben een goochelaar. 5+ zo 29, 15.00 uur Zie za 28

exposities

centrum passie. ‘Wat geek jij?’ is de centrale vraag van de campagne. Te(ch)x(t)iles t/m 30 januari; Expozaal Tien ontwerpers tonen hun toekomstbeeld van mode. Reve en de dood vanaf 14 december; 2e etage Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratis Annie M.G. Schmidttheater elke wo en za, 15.00 uur (muv de data waarop er een andere activiteit is, zie agenda) Voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Met knutselen Leef en leer! Oefenspreekuur; vrije inloop elke ma 18.30 uur, elke di 10.00 uur

oba december

uitgelicht

centrum

8

Ouderdom heeft geen status

foto Annetje van Praag Sigaar

In het Gesprek op Zondag spreekt Anneke Groen (foto) deze maand over het thema Ouderdom heeft geen status, met minister van Staat Els Borst, Emma Bruns en Frank Schalkwijk en met medewerking van cabaretière Jacquelien de Savornin Lohman. Bam Commijs (piano) zorgt voor muzikale begeleiding. zondag 15 december, 15.00-16.00 uur, Centrale Bibliotheek, Theater van ‘t Woord


9

Tablet Café do 5, 10.00 uur; gratis U kunt ervaringen uitwisselen en kennis delen over tablets en iPads. Winters Binnen: Köçekçe, de man die danst. 6+ za 14, 15.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst Live muziek met Turkse ritmes, melodieën en harmonie. Mmv tapdanser Marije Nie. Boek op doek ma 23, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst Kom kijken naar de verfilming van een kinderboek. Workshop winterprenten maken door Noordjes Kinderkunst di 24, 14.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst Eerst krijg je een spannend winterverhaal voorgelezen en dan ga je aan de slag met een prentenboekmaakster Mylo Freeman.

Hagedoornplein

Boekstart: Voorlezen met gebaren wo 11, 10.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst Een interactieve workshop voor (groot)ouders met hun (klein)kind om te leren voorlezen met gebaren. Door Wapperkids. Hulp bij zoeken op jekuntmeer.nl wo 11, 14.30 uur; vrije inloop Op deze handige website staan ruim 3.000 verschillende activiteiten, veel bij jou in de buurt. Winters Binnen: Köçekçe, de man die danst. 6+ za 14, 13.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst Zie Banne Buiksloot za 14

Boek op doek vr 27, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst Zie Banne Buiksloot ma 23

Nieuwendam

Boek op doek za 28, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst Zie Banne Buiksloot ma 23

Banne Buiksloot Keramiek Van Campen t/m 31 december

Workshop winterprenten maken door Noordjes Kinderkunst ma 23, 14.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst Zie Banne Buiksloot di 24 Boek op doek di 24, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst Zie Banne Buiksloot ma 23

Molenwijk

exposities

Banne Buiksloot

Komt dat zien en horen: tapdanser Marije Nie vertelt een verhaal met haar voeten! In dit concert hoor je allerlei soorten muziek uit Turkije: uit de Ottomaanse hofcultuur, uit de sufitraditie en volksmuziek uit verschillende delen van Turkije. Marije Nie: ‘Turkse muziek heeft onregelmatige ritmes, dat is erg leuk voor een tapdanser. De ritmes zijn gebaseerd op religieuze teksten, ze vertellen een verhaal. De link van tapdans met spraak fascineert mij al een tijd, dit is een bijzondere manier om daar verder op in te gaan.’ Met Oguz Buyukberber (klarinet), Mehmet Polat (ud), Raphaël Vanoli (gitaar). Voor kinderen vanaf 6 jaar en hun ouders. zaterdag 14 december, 13.00 uur, Bibliotheek Hagedoornplein zaterdag 14 december, 15.00 uur, Bibliotheek Banne Buiksloot

meer weten, zie www.oba.nl/agenda

meer weten, zie www.oba.nl/agenda

activiteiten

uitgelicht

Winters Binnen: Köçekçe, de man die danst

noord

noord

Hagedoornplein Brenda Jonker t/m 31 december Zeefdrukken en textiel.

Molenwijk

Fred de Jong t/m 31 december Ritmische werken met pijltjes en blokjes.

Nieuwendam

Inktpotjes, pennen en ander schrijfmateriaal 1 t/m 31 december De bijzondere verzameling van Theo van der Meer. Marion Zeilstra en Wim Schindler t/m 31 december Gedichten en schilderijen. Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratis Banne Buiksloot, Hagedoornplein, Molenwijk, Nieuwendam elke wo, 14.30 uur Service ochtend; vrije inloop Banne Buiksloot, elke vr, 10.00 uur Molenwijk, elke wo, 10.00 uur

Andrea Boerman en Inge van Bogerijen maken in hun atelier in de Zamenhofstraat bijzondere keramische objecten. Kees Tabak t/m 31 december Fotograaf Kees Tabak legde in opdracht van het stadsdeel hedendaags Noord vast, met een hoog menselijk gehalte.

Woonspreekuur; vrije inloop Hulp bij het zoeken van een woning op WoningNet Banne Buiksloot, elke wo, 10.30 uur Molenwijk, elke do, 14.00 uur Leef en leer! Oefenspreekuur; vrije inloop Nieuwendam, elke vr, 10.00 uur


Een Nederlands/Russisch muziek- en dichtprogramma. Met mezzosopraan Merel Huizinga en het dichterscollectief Feest der Poëzie. Werk van o.a. Dargamusjki, Moessorgski, Tjaikovski.

Indische Buurt

Marijke van Eck t/m 31 december Marijke van Eck met foto’s gemaakt tijdens een werkreis in Oost-Afrika. Wieteke Koolhof t/m 31 december Autonome werk waarmee Wieteke exposeert is kleurrijk, intuïtief en dromerig. Clementine Jesterhoudt - Theaterhoeden t/m 31 december Unieke theatrale hoofddeksels.

Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratis Indische Buurt, elke wo, 13.30 uur. Voor kinderen van 4-7 jaar Oosterpark, elke wo en za 15.00 uur. Voor kinderen vanaf 3 jaar Watergraafsmeer, elke za, 12.00 uur. Voor kinderen van 4-7 jaar Leef en leer! Oefenspreekuur; vrije inloop. Ondersteuning bij taal en andere vaardigheden Indische Buurt, elke di, 14.00-17.00 uur Spreekuur Samenspraak; vrije inloop Indische Buurt, elke vr, 10.00-12.00 uur

oba december

uitgelicht

Sinterklaas wo 4, 15.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis Vrolijke en interactieve vertelvoorstelling met Ellis Bell. De orkestliederen van Gustav Mahler do 12, 10.00 uur; € 10,-; met OBA-pas € 5,Muziekhistorische lezing door Wouter Strootman. BOE-orkest vr 13, 16.00 uur; gratis Kerstmuziek. Met het orkest van de Basisschool Oostelijke Eilanden. Lunchconcert: Van Amstel tot Wolga do 19, 11.00 uur; € 10,-; met OBA-pas € 5,-; reserveren verplicht

Indische Buurt

exposities

activiteiten

oost

meer weten, zie www.oba.nl/agenda

oost

10

Van Amstel tot Wolga: lunchconcert

Stichting Philomela brengt een Nederlands/Russisch muziek- en dichtprogramma. Mezzosopraan Merel Huizinga vertolkt composities van Dargamusjki, Moessorgski en Tjaikovski en omlijst ze met achtergrondverhalen. Tussendoor gedichten van het dichterscollectief Feest der Poëzie, onder het motto: ‘Voor iedereen die nog nooit van poëzie heeft kunnen genieten en daar een einde aan wil maken.’ donderdag 19 december, 11.00-13.00, Bibliotheek Indische Buurt


Geuzenveld

Monique Welzijn van Mama is lief! geeft in de bibliotheek dansles aan baby’s en dreumesen met hun ouders. Met liedjes, voorlezen, spel en dans. Tip: neem voor een kleine baby een draagzak mee als u die heeft. Broertjes en zusjes zijn welkom. Op 4 december is er een speciale Sinterklaasdansles, waarbij de kinderen gaan dansen, kruipen, klimmen en strooien als echte Pietjes. De kinderen mogen verkleed komen als Sint of Piet. woensdag 4 december, 11.00 uur, Bibliotheek Slotermeer vrijdag 13 december, 11.00 uur, Bibliotheek Osdorp vrijdag 13 december, 14.30 uur, Bibliotheek Geuzenveld woensdag 18 december, 11.00 uur, Bibliotheek Slotervaart

Osdorp

Sinterklaasliedjes met de Music Breakers wo 4, 15.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis Deze muziekformatie bestaat uit leerlingen van de Muziekschool in Amsterdam Nieuw-West. Sinterklaasliedjes en voorlezen. Workshop - Internet voor beginners do 12, 12.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst Spreekuur van de Vrijwilligers Centrale Amsterdam do 12, 15.00-18.00 uur; gratis Kom van alles te weten over vrijwilligerswerk. Boekstart: Mama is lief! vr 13, 11.00 uur Zie Geuzenveld vr 13

Slotermeer

Boekstart: Mama is lief! wo 4, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst Zie Geuzenveld vr 13. Sinterklaasvoorstelling. Sinterklaas in de Honingraat wo 4, 15.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis De hele middag zijn er sinterklaasactiviteiten in De Honingraat. Kom naar de bibliotheek voor een spannend Sinterklaasverhaal.

Slotervaart

Boekstart: Mama is lief! wo 18, 11.00 uur; € 5,-; met OBApas gratis; reserveren gewenst Zie Geuzenveld vr 13

exposities

Boekstart: Mama is lief! vr 13, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst De wereld is een grote ontdekkingsreis. Met dans, zang en beweging.

meer weten, zie www.oba.nl/expositie

meer weten, zie www.oba.nl/agenda

activiteiten

uitgelicht

Mama is lief!

Geuzenveld

Rien de Jager t/m 31 december Sloot, meer en vaart leeft. Foto’s van insecten, amfibieën en vogels die je in en bij het water kan tegenkomen.

Osdorp

Illustraties van Jona in de laptop t/m 31 december De schrijfster en journaliste Shirley Brandeis maakte en schreef samen met Wendy Goey een prentenboek over een meisje en haar opa.

Slotervaart

Stephanie Snip - See the world through my eyes t/m 31 december Snip studeerde aan de Nola Hatterman Art Institute in Suriname. Thans aan de Willem de Koning Academie in Rotterdam.

Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratis Geuzenveld, Osdorp, Slotermeer en Slotervaart elke wo, 15.00 uur. Voor kinderen vanaf 4 jaar Geuzenveld Audiotour: Het gevoel van Geuzenveld; vrije inloop tijdens openingsuren Spreekuur Woningnet; vrije inloop Hulp bij het zoeken van een woning op WoningNet. Ism Wijksteunpunt Wonen Nieuw-West Osdorp, elke vr, 10.00-12.00 uur Slotermeer, elke di, 15.3017.30 uur Leef en leer! Oefenspreekuur; vrije inloop Ondersteuning bij taal Geuzenveld, elke di, 14.00 uur Osdorp, elke wo, 10.00 uur Slotermeer, elke vr, 14.00 uur Slotervaart, elke ma, 14.00 uur

nieuw west

11

nieuw west


n

Spreekuur internet di 3, 14.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst Kerstknutselen. 4-10 jaar wo 18, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst Na het luisteren naar een mooi verhaal over kerstmis kunnen kinderen hun eigen kerststukje maken.

Luchtpost voor de Kerstman. 4+ wo 11, 14.30 uur; € 5,-; met OBApas gratis; reserveren gewenst Natalie Westerbeek vertelt en leest het verhaal van Brigitte Weninger voor op een interactieve manier.

Staatsliedenbuurt

Kinkerbuurt

Boekstart: Mama is lief! wo 4, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst De wereld is een grote ontdekkingsreis. Met dans, zang en beweging. Sinterklaasvoorstelling. Workshop verhalen vertellen. 6-12 jaar za 14, 14.30-15.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst Leer hoe je stem klinkt, leer een verhaal verzinnen en vertellen. Kerstknutselen. 4-10 jaar wo 18, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst Na het luisteren naar een mooi verhaal over kerstmis kunnen kinderen hun eigen kerststukje maken. Spreekuur internet vr 20, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst

Spreekuur internet vr 13, 18.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst Open podium za 14, 14.00-15.30 uur; gratis Het dichtersgezeldschap van Eijlders draagt voor uit eigen werk. Presentatie Michiel van Rooij. Kerstknutselen. 4-10 jaar wo 18, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst Na het luisteren naar een mooi verhaal over kerstmis kunnen kinderen hun eigen kerststukje maken.

exposities

Mercatorplein

Kerstknutselen. 4-10 jaar wo 18, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst Na het luisteren naar een mooi verhaal over kerstmis kunnen kinderen hun eigen kerststukje maken. Tablet Café do 19, 16.00 uur; gratis U kunt ervaringen uitwisselen en kennis delen over tablets en iPads. Spreekuur internet vr 27, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst

Spaarndammerbuurt

Bos en Lommer

Kolenkids t/m 31 december De foto’s vertellen een verhaal over het leven van de kinderen uit de buurt.

Kinkerbuurt

Mercatorplein

Marion Rijnders - Sport en natuur t/m 31 december Schilderijen.

Spaarndammerbuurt Paul Berkholst - Landschap & Stilleven t/m 31 december Berkholst is autodidact en maakt aquarellen en acryl kunstwerken.

Staatsliedenbuurt Anna van Praag t/m 31 december Grafiek.

Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratis Bos en Lommer, Kinkerbuurt, Mercatorplein, Spaarndammerbuurt, Staatsliedenbuurt elke wo, 14.30 uur. Voor kinderen vanaf 4 jaar Spreekuur Woningnet; vrije inloop Bos en Lommer, elke vr, 14.00 uur Mercatorplein, elke do, 14.00 uur Staatsliedenbuurt, elke di, 14.00 uur Leef en leer! Oefenspreekuur; vrije inloop Mercatorplein, elke ma, 14.00 uur Staatsliedenbuurt Audiotour: The Zone; € 12,-; met OBA-pas € 5,-; tijdens openingsuren Open leercentrum; vrije inloop Spaarndammerbuurt, elke ma, 13.00 uur

oba december

uitgelicht

Ronald M. Offerman en Michiel van Rooij t/m 31 december Schilderijen en poëzie.

Bos en Lommer

activiteiten

west

meer weten, zie www.oba.nl/agenda

west

12

Open podium, Eijlders op pad

Elke derde zondag van de maand is het dichtmiddag in café Eijlders in de Korte Leidsedwarsstraat. Maar het dichtersgezelschap van Eijlders komt op deze zaterdag het café uit en draagt voor uit eigen werk. Ook buurtbewoners krijgen de kans om eigen werk voor te dragen. U kunt zich aanmelden via tel. 616 32 75, kin@oba.nl of ronaldofferman@msn.com. zaterdag 14 december, 14.00-15.30 uur, Bibliotheek Kinkerbuurt


Buitenveldert

Buitenveldertse Ochtend: Klassiek concert ism Stichting Musicians Worldwide do 5, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis

Met Asako Kanazawa, cello; Benjamin Konrád, altviool; Maria Kouznetsova, viool. Werken van Bach, Paganini, Beethoven.

Cinétol

Sinterklaasvoorstelling. 3-8 jaar wo 4, 14.00 uur; gratis Alle Pieten zijn ziek geworden. Poco en Wiem zijn bereid om de Sint uit de brand te helpen … maar of hij hier nou zo blij mee is? Kerstknutselen. 3-10 jaar za 14, 13.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis Na het luisteren naar een mooi verhaal over kerstmis kunnen kinderen knutselen en de kerstboom versieren.

Workshop keramiek olv Kunstwerkplaats, Keramiek Atelier A10. 6-12 jaar wo 18, 13.30 uur; € 5,-; met OBApas gratis; reserveren verplicht Thema: winter. Koekjes versieren. 3-10 jaar wo 18, 15.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis

Roelof Hartplein

Kerstknutselen. 4-12 jaar wo 18, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis Na het luisteren naar een mooi verhaal over kerstmis kunnen kinderen hun eigen kerststukje maken. Gesprek van het hart: Ruben van Zwieten, Désanne van Brederode do 19, 18.00 uur; gratis Talkshow. Jos Palm in gesprek met bekende en mindere bekende Amsterdammers en vraagt naar wat hun hart sneller doet kloppen. Met Ruben van Zwieten, predikant op de Zuidas en Désanne van Brederode, schrijfster/publicist. Boekhandel Jimmink schuift ook aan met ‘De boeken van Gert Jan Jimmink’. Vanaf 17.00 uur muzikaal voorprogramma.

Buitenveldert Hilde Streefkerk t/m 31 december Tekeningen van schrijvers.

Cinétol

Maquettes t/m 20 december Maquettes van (droom)woonhuizen en gebouwen. Gemaakt door jongeren van de IVKO school olv Anne Grijmans. Luisteren naar Amsterdam-Zuid t/m 20 december

Verassingsoptredens in alle filialen in het kader van het Babelfestival in samenwerking met het Ostadetheater www.ostadetheater.nl

In de culturele talkshow Gesprek van het Hart gaat vaste interviewer Jos Palm deze kerstmaand in gesprek met Ruben van Zwieten, predikant bij de Nieuwe Poort op de Zuidas, en Désanne van Brederode, schrijfster en publicist: over God, het kribbetje, de os, de ezel en de Kerstboodschap. Boekhandel Jimmink schuift ook aan tafel aan met De boeken van Gert Jan Jimmink. Vanaf 17.00 uur muzikaal voorprogramma. donderdag 19 december, 18.00 uur, Bibliotheek Roelof Hartplein

exposities

meer weten, zie www.oba.nl/agenda

activiteiten

uitgelicht

Gesprek van het hart: Ruben van Zwieten en Désanne van Brederode

Samen met een diverse groep bewoners heeft Soundtrackcity de afgelopen maanden het ‘geluidslandschap’ van Amsterdam Zuid verkend en in kaart gebracht.

Olympisch Kwartier

Tasjes t/m 31 december Tasjes uit de verzameling van Marijke Hemker. Wies Israëls t/m 31 december Schilderijen. Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratis Buitenveldert, elke wo, 11.00 uur. Voor kinderen vanaf 3 jaar Cinétol, elke wo, 15.00 uur. Voor kinderen vanaf 4 jaar. Met knutselen Olympisch Kwartier, elke wo, 14.00 uur. Voor kinderen vanaf 4 jaar. Met knutselen Roelof Hartplein, elke vr, 11.00 uur. Voor kinderen vanaf 2 jaar Samen lezen. Oefenen met lezen. Voor kinderen vanaf 6 jaar; € 5,-; met OBA-pas gratis Cinétol, elke wo, 14.15 uur Olympisch Kwartier, elke wo, 15.00 uur Leef en leer! Oefenspreekuur; vrije inloop. Cinétol, elke ma, 14.00 uur Buitenveldertse Ochtend; vrije inloop Extra service op maat, individuele hulp en begeleiding bij het zoeken van informatie en gebruik van internet. Met gratis consumptie. Buitenveldert, elke do, 10.00 uur

zuid

13

zuid


Workshop Wolvilt. 7+ wo 11, 15.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis Nadat we hebben geluisterd naar een verhaal, gaan we beeld tekenen van het verhaal. Deze tekening is de basis voor ons viltschilderij. Met water, zeep en onze handen gaan we een echt vilten schilderij maken. Hommage aan Frank Martinus Arion do 12, 20.00 uur; gratis, reserveren gewenst Documentaire ‘Frank Martinus Arion: Yu di Kòrsou’. De film wordt ingeleid door maakster Cindy Kerseborn. Tula: verloren vrijheid do 19, 20.00 uur; gratis, reserveren gewenst Jeroen Leinders over de leider van de Grote Slavenopstand op Curaçao in 1795.

Ouderkerk

Sinterklaasliedjes wo 4, 14.00 uur; gratis Marian Keijzer komt met haar gitaar Sinterklaasliedjes zingen. De zak van Sinterklaas. 3-8 jaar wo 4, 16.00 uur; gratis Zie Duivendrecht wo 4 Kerstkaarten maken olv Brigit Hamer. 4-10 jaar wo 11, 14.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis Leerlingen Muziekcollectief Ouder-Amstel olv Irina Mouradiants wo 18, 15.00 uur; gratis Vioolleerlingen met een spetterend kertsconcert.

Diemen

Duivendrecht

Workshop Wolvilt. 7+ wo 18, 15.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis Zie Bijlmercentrum wo 11

Bijlmercentrum

Slavernij verbeeld t/m 30 december Slavernij van de oudheid tot en met de afschaffing van de slavernij in 1863. Ism de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Imagine IC: Panna’s en Akka’s t/m 1 maart Nederlandse straatvoetbalcultuur als cultureel erfgoed. Foto’s van Guus Dubbelman. WAN! 12 december t/m 18 januari

Expositie over de Surinaamse schrijver, dichter en politicus R. Dobru (Robin E. Raveles) die leefde van 1935 tot 1983 en bekend werd door zijn gedicht ‘Wan’ (Een boom).

Ouderkerk

Lidwien Rodenburg t/m 31 december Schilderijen en tekeningen.

Reigersbos

Spoken slavery t/m 27 december Expositie over de slavernij, waarbij leerlingen van het Bindelmeercollege reageren op archiefstukken uit het Stadsarchief Amsterdam door middel van raps, etc. Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratis. Voor peuters en kleuters Bijlmercentrum, Diemen, Reigersbos, elke wo, 15.00 uur Duivendrecht, elke wo, 11.00 uur Ouderkerk, elke wo, 14.00 uur Ouderkerkse Ochtend; vrije inloop Ouderkerk, elke wo, 10-12 uur Gezelligheid en extra service. Leef en leer! Oefenspreekuur; vrije inloop Bijlmercentrum, elke vr, 13-16 uur Reigersbos, elke ma, 14-17 uur Spreekuur Woningnet; vrije inloop Bijlmercentrum, elke wo, 14-16 uur Speel-o-theek Speel’s goed; vrije inloop Bijlmercentrum, elke ma 14.0016.00 uur; elke wo, do en vr 13.3016.30 uur

oba december

uitgelicht

De zak van Sinterklaas. 3-8 jaar wo 4, 13.30 uur; gratis Piet heeft de zak met schoencadeautjes bij de tovenaar laten staan. Een heks ontdekt dat en neemt

Reigersbos

exposities

Sinterklaas wo 4, 13.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis Vrolijke en interactieve vertelvoorstelling met Ellis Bell. Tablet Café vr 6, 18.30 uur; gratis U kunt ervaringen uitwisselen en kennis delen over tablets en iPads. Workshop Wolvilt. 7+ za 14, 14.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis Zie Bijlmercentrum wo 11

de zak mee naar haar huis. Door Poppenkast Cassiopea. Kerstcakejes versieren. 4-10 jaar wo 18, 14.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis

Bijlmercentrum

activiteiten

zuidoost

meer weten, zie www.oba.nl/agenda

zuidoost

14

Jeroen Leinders over Tula

Jeroen Leinders komt vertellen over zijn boek Tula - Verloren vrijheid. Verloren vrijheid vertelt het op ware feiten gebaseerde verhaal over Kenepa, de leider van de Grote Slavenopstand op Curaçao in 1795. Het boek werd onlangs verfilmd als Tula, the revolt. Jeroen Leinders (Amsterdam, 1964) bracht een groot deel van zijn jeugd door op Curaçao. donderdag 19 december 20.00 uur, Bibliotheek Bijlmercentrum


2

16 11

9

zuid

4

5

3

15

Tolstraat 160 tel. 662 31 84, cin @ oba.nl ma 14.00-17.30, di, vr 10.00-17.30, wo 14.00-20.00, za 11.00-16.00

1 14 6 7

10 12

20. Olympisch Kwartier

19

21

Laan der Hesperiden 18 tel. 676 92 20, olk@ oba.nl ma 14.00-17.30, di, vr 10.00-17.30, wo 14.00-20.00, za 11.00-16.00

8

20

23 18

21. Roelof Hartplein

24

Roelof Hartplein 430 tel. 662 00 94, rpl @ oba.nl ma, di, wo, vr 10.00-17.30, do 10.00-20.00, za 10.00-16.00

In de Centrale Bibliotheek kunt u elke dag boeken, cd’s, dvd’s, blu-rays, eBooks en meer lenen. Ook hebben wij een uitgebreid programma. Hierover leest u meer op www.oba.nl/ agenda en in deze uitgave.

nieuw west

Oosterdokskade 143 tel. 523 09 00, klantenservice @ oba.nl 7 dagen per week 10.00-22.00

oost

10. Osdorp

Osdorpplein 16 tel. 610 74 54, osd @ oba.nl ma, do 14.00-20.00, di 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00

west

Mercatorplein 89 tel. 612 65 74, mpl @ oba.nl ma 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-20.00, za 11.00-16.00

7. Oosterpark

26. Reigersbos

Rossumplein 1 tel. 696 57 23, rei @ oba.nl ma 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, do, vr 14.00-17.30, za 11.00-16.00

Kijk voor gewijzigde openingstijden tijdens de feestdagen op www.oba.nl. U kunt met uw OBA-pas gebruik maken van de faciliteiten in alle OBA-vestigingen. Kijk voor alle mogelijkheden van de OBA-pas op www.oba.nl.

15. Mercatorplein

16. Spaarndammerbuurt

1e Oosterparkstraat 236 tel. 694 07 73, oos @ oba.nl ma 14.00-20.00, di, wo 14.00-17.30, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00

Spaarndammerstraat 490 tel. 682 70 26, spb @ oba.nl ma, vr 10.00-17.30, wo 14.00-20.00, za 11.00-16.00

Paradijsplein 6 a tel. 665 32 86, wgm@oba.nl ma 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, vr 14.00-17.30, za 11.00-16.00

Van Hallstraat 615 tel. 682 39 86, slb @ oba.nl ma 14.00-20.00, di 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00

8. Watergraafsmeer

Koningin Julianalaan 15 tel. 496 13 66, ouk@ oba.nl ma 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, vr 14.00-17.30, za 11.00-16.00

14. Kinkerbuurt

6. Indische Buurt Javaplein 2 tel. 668 15 65, ibu @ oba.nl ma, wo 14.00-20.00, di, vr 10.00-17.30, do 14.00-17.30, za 11.00-16.00

25. Ouderkerk

Bos en Lommerplein 176 tel. 686 74 72, bel @ oba.nl ma, di, do, vr 14.00-17.30, wo 12.30-17.30, za 11.00-16.00 Nic. Beetsstraat 86 tel. 616 32 75, kin @ oba.nl ma 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-20.00, za 11.00-16.00

17. Staatsliedenbuurt

23. Diemen

Dorpsplein 60 tel. 695 22 82, dvd @ oba.nl ma 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, do 14.00-17.30, za 11.00-16.00

13. Bos en Lommer

Waterlandplein 302 tel. 636 58 85, ndm@oba.nl ma, do 14.00-17.30, di, vr 10.00-17.30, wo 14.00-20.00, za 11.00-16.00

Frankemaheerd 2 tel. 697 99 16, brc @ oba.nl ma 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-20.00, za 11.00-16.00

24. Duivendrecht

Pieter Calandlaan 87 b tel. 615 05 14, slv @ oba.nl ma 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, do, vr 14.00-17.30, za 11.00-16.00

Ritakerk, Hagedoornplein 2 tel. 636 95 52, hpl @ oba.nl ma 14.00-20.00, di, vr 14.00-17.30, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00

22. Bijlmercentrum

Wilhelminaplantsoen 126 tel. 690 23 53, die @ oba.nl ma, vr 14.00-20.00, di, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00

12. Slotervaart

3. Hagedoornplein

5. Nieuwendam

Albardakade 3 tel. 613 08 04, geu @ oba.nl ma 14.00-17.30, di, wo, vr 14.00-17.30, za 11.00-16.00

Slotermeerlaan 103 e tel. 613 10 67, slm @ oba.nl ma 14.00-20.00, di, do, vr 14.00-17.30, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00

Bezaanjachtplein 249 tel. 631 41 32, bbs @ oba.nl ma 14.00-20.00, di, vr 14.00-17.30, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00

Molenwijk 21 tel. 631 42 12, mlk@oba.nl ma 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-20.00, za 11.00-16.00

9. Geuzenveld

11. Slotermeer

2. Banne Buiksloot

4. Molenwijk

26

colofon

noord

centrum

25

zuidoost

22

1. Centrale Bibliotheek

Willem van Weldammelaan 5 tel. 642 21 00, bvd @ oba.nl ma 14.00-20.00, wo, vr 10.00-17.30, do 10.00-20.00, za 11.00-16.00

19. Cinétol

17 13

18. Buitenveldert

OBA-journaal nr. 4 - december 2013 i.s.m. Marketing OBA ® 2013 Hoofdredactie Bart van Oosterhout Medewerkers Ilse Bos, Jet Greebe, Mary Smit, Anna Veerman-Tol, Hans van Velzen Ontwerp Thonik Opmaak Arjen van den Houten, Lizzy Bekker Druk Corelio Printing Oplage 12.200 De informatie in deze uitgave is zorgvuldig samengesteld. Helaas doen zich soms wijzigingen voor die wij niet kunnen voorzien. De meest actuele informatie vindt u altijd op www.oba.nl.

adressen

15

adressen en openingstijden


Geef de OBA cadeau Een jaar lang boeken en tijdschriften lezen, dvd’s kijken, internetten en muziek luisteren cadeau geven? Dat kan met de OBA-cadeaucheque, die inwisselbaar is voor één van onze jaarabonnementen. De cadeaucheque is verkrijgbaar en inwisselbaar in alle OBA-vestigingen. Kijk voor meer informatie op www.oba.nl.

De OBA wenst u fijne feestdagen.

OBA december 2013  

OBA december 2013. De maandelijkse culturele uitgave van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) i.s.m. het Amsterdams Uitburo.

OBA december 2013  

OBA december 2013. De maandelijkse culturele uitgave van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) i.s.m. het Amsterdams Uitburo.

Advertisement