Page 1

1

obamei nr. 9 - mei 2013

www.oba.nl

Open Joodse Huizen

Jan Brokken

herinneringsprogramma zaterdag 4 mei Bibliotheek Roelof Hartplein

lezing over zijn nieuwe boek ‘De vergelding’ dinsdag 14 mei Bibliotheek Indische Buurt

Barbara Stok tekent Vincent van Gogh

expositie i.s.m. Van Gogh Museum 5 mei t/m 30 juni Centrale Bibliotheek


toegangskaarten kopen voor OBA-activiteiten Centrale Bibliotheek Via www.oba.nl/agenda kunt u online kaarten kopen. U ontvangt uw kaarten na betaling direct in uw mailbox. Toegangskaarten voor activiteiten in de Centrale Bibliotheek zijn tevens te koop bij de receptie balie in de Centrale Bibliotheek.

column

2

Overige vestigingen Toegangskaarten voor activiteiten in de overige OBAvestigingen kunt u kopen in de betreffende bibliotheek. Reserveren kan telefonisch en per mail, kijk voor de contactgegevens per filiaal op www.oba.nl/vestigingen. Gereserveerde kaarten kunt u tot 60 minuten voor aanvang van de voorstelling afhalen. Voordeel voor OBA-leden Iedereen met een OBA-pas ontvangt 50% korting op toegangskaarten voor OBA-activiteiten.

word lid

Boeken, cd’s, dvd’s, internet, e-books, luisterboeken, lezingen, concerten en meer. Kies het abonnement dat bij u past en word lid van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Lid worden kan online, via www.oba.nl/lidworden, en in alle 27 OBA-vestigingen. Neem uw persoons- en adreslegitimatie (niet ouder dan 3 maanden) mee. abonnementen en tarieven 2013: OBA-pas standaard 19-22 65+ Stadspas Jeugdpas Gebruikerspas Leenpas Leenpas+ Vriendenpas

gratis tot 19 jaar 17,50 17,50 32,50 22,50 52,50 42,50 100,- 100,-

17,50 22,50 42,50 100,-

17,50 17,50 37,50 100,-

Kijk voor de mogelijkheden van alle genoemde passen op www.oba.nl/tarieven, of vraag er naar in een van de OBA-vestigingen.

www.oba.nl

In mei staat ook bij de OBA het herdenken centraal. Naast onze grote collectie boeken en dvd’s op dit gebied vinden er ook diverse activiteiten over dit thema plaats. Op 1 mei verzorgt cultureel antropoloog Mariska Stevens de lezing 4/5 mei : van divers verleden naar een gedeelde toekomst. Daarin laat ze zien dat het verschijnsel groepsidentiteit uiteindelijk vaak gebruik wordt voor politieke doelen. Zaterdag 4 mei is in Bibliotheek Roelof Hartplein onder de titel Open Joodse Huizen een dagvullend herinneringsprogramma i.s.m. het Amsterdams 4 en 5 mei comité. Met diverse sprekers en live muziek. Open Joodse Huizen organiseert kleinschalige en intieme herdenkingen in huizen waar vandaan de joodse bewoners tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd. Laura Starink reconstrueerde in haar boek Duitse wortels het lang verzwegen verleden van haar moeder, ooms en tantes. Stariks familie leefde in de jaren veertig in nazi-Duitsland en werd uiteengeslagen toen in 1945 de Russen binnenvielen. Zij komt hierover vertellen op 28 mei in Bibliotheek Watergraafsmeer.

Meer informatie over het OBA-lidmaatschap, tarieven, collectie, toegangskaarten, actuele programmering en meer vindt u op de OBA-website. Hier kunt u tevens materialen zoeken, reserveren en verlengen.

Ook het Palingoproer uit 1886 wordt herdacht in een lezing door Martin Schouten op 23 mei in Bibliotheek Osdorp. Zijn gelijknamige boek schetst een levendig beeld van het toenmalige Amsterdam en is zowel een historische als een psychologische roman.

nieuwsbrief

Naast activiteiten in het kader van het herdenken zijn er ook andere activiteiten. Zoals diverse edities van De Poëzierevue, een literaire show waarin leerlingen van middelbare scholen met hun zelfgemaakte gedichten de hoofdrol vervullen. De gedichten worden afgewisseld met optredens van echte dichters, en vele andere performers. Te zien en te beluisteren op 14, 15 en 17 mei in het de Centrale Bibliotheek.

Wilt u op de hoogte blijven van het OBA-nieuws? Schrijf u dan in voor de e-mail nieuwsbrief via www.oba.nl/ nieuwsbrief

www.facebook.com/OBAmsterdam www.twitter.com/OBAmsterdam www.youtube.com/OBAmsterdam www.amsterdamsuitburo.nl/uitapp

oba mei

Een maand met veel gezichten

Tenslotte is er in de Centrale Bibliotheek vanaf 5 mei een tentoonstelling over Vincent van Gogh. Striptekenares Barbara Stok maakte, i.s.m. het Van Gogh Museum, een impressie van het atelier van Vincent van Gogh en van haar eigen atelier. Haar werkplek, waar ze de afgelopen jaren werkte aan de biografie van Vincent van Gogh, is nagebouwd. Een maand met veel gezichten dus in OBA. Er zit vast wel iets van uw gading bij. Hans van Velzen Directeur OBA


3

Jan Brokken:

‘In een oorlog kun je alleen fouten maken’ Jan Brokken was al een geliefd schrijver maar met De vergelding, een boek over een Nederlands dorp in de Tweede Wereldoorlog, bereikt hij voor het eerst de top van de bestsellerlijsten. ‘Dit verhaal toont aan dat je in een oorlog eigenlijk alleen fouten kunt maken. Zelfs je beste intenties kunnen verkeerd uitpakken.’ Hij houdt een lezing over zijn boek in Bibliotheek Indische Buurt. door Ilse Bos Het woord ‘minutieus’ komt voor in haast alle krantenbesprekingen van De vergelding. Van uur tot uur beschrijft Jan Brokken de microkosmos van het Zuid-Hollandse dorp Rhoon in oktober 1944, waarin een Duitse matroos om het leven komt, als hij na een avondje feesten met een dorpsmeisje tegen een loshangende hoogspanningskabel aanloopt. Zeven Rhoonse mannen werden als vergelding door de bezetters geëxecuteerd; vergelding voor wat door de Duitsers als sabotage werd aangemerkt. De dorpelingen hielden na de oorlog vol dat het incident met de stroomdraad een ongeluk was: die kabel was door een storm losgeraakt. Wie of wat er precies achter het losraken van de kabel zat, wordt ondanks het nauwgezette onderzoek van Brokken en zijn researcher Bert G. Euser, niet duidelijk. Of misschien komt dat juist ook door de nauwgezetheid van hun onderzoek. De honderden archiefstukken en 185 interviews die aan het boek ten grondslag liggen leveren haast evenveel visies op de werkelijkheid op. Elke keer als je bij het lezen denkt dat Brokken beet heeft, volgt er weer een andere getuigenis die alles op losse schroeven zet. NSB-ers, onderduikers, evacués, dorpsmeisjes die het aanleg-

gen met de ingekwartierde Duitse soldaten, jaloerse dorpsjongens, een vader die zijn zoon weet vrij te kopen met twee vetgemeste varkens. Iedereen heeft tegen en wil en dank met elkaar te maken in het dorp, en nergens is een duidelijke scheidslijn tussen goed en kwaad te ontwaren. Dat was ook niet Brokkens doel, zegt hij in een interview: ‘Ik wilde geen morele oordelen uitspreken over goed en kwaad, die discussie lijkt me totaal achterhaald. Ik wilde alleen begrijpen wat mensen hebben gedaan en waarom ze het hebben gedaan. Het antwoord is vaak: omdat ze niet anders konden. Of omdat ze niet verder konden kijken dan hun neus lang was. Of omdat ze dachten dat ze een slaatje uit de chaos konden slaan. Strikt persoonlijke motieven. Die wilde ik in kaart brengen.’ Brokken en Euser houden een vergrootglas boven het dorp. Hun aanpak levert een verslag op waarin de oorlog wordt beschreven zoals die voor gewone mensen was. ‘Eindelijk hoor ik van iemand hoe het was in de oorlog, dagelijks’, mailde een luisteraar na een interview met Brokken op Radio 1. ‘Tegenwoordig bekijkt men vanuit het nu en oordeelt vanuit nu. Dat stoort zo. Het was echt elke dag oorlog! Die angst

vergeet je nooit.’ Brokken: ‘De oorlog was veel meer oorlog dan ik dacht. Vanaf de eerste oorlogsdag sloeg het drama toe.’ Het verhaal ligt tot op de dag van vandaag gevoelig in Rhoon, en riep bij sommigen verdrietige reacties op. Waarom moest Jan Brokken zoveel jaar na dato al die pijnlijke details oprakelen? Brokken: ‘Omdat de hele zaak stonk. Misdaden die niet goed onderzocht zijn, gaan een eigen leven van roddels en insinuaties leiden. De meeste Rhoonaren staan perplex van dit verhaal. Ze vinden het aangrijpend, afschuwelijk, een nachtmerrie. Een aan de Rijsdijk opgegroeide vrouw schreef me dat ze het hele boek aan haar stokoude ouders had voorgelezen. Toen het uit was, knikten haar vader en haar moeder en begonnen te vertellen. Waarop de dochter verbijsterd uitriep: ‘Maar waarom hebben jullie me dat nooit eerder gezegd?’ Het antwoord was: schaamte. Iedereen in het dorp heeft zich iets kwalijk te nemen. dinsdag 14 mei, 20.00 uur Bibliotheek Indische Buurt


thema van de maand

de lener

4

Herdenken in de OBA

Hella de Groot (46), tekstschrijver Lid van de OBA Al een jaar of 25. Vaste filiaal Ik woon vlak bij deze bibliotheek, Indische Buurt. Een heel prettige, ruime en lekker rustige bibliotheek. Toch ga ik vaker naar de Centrale Bibliotheek, vooral om reserveringen op te halen. Bezoekfrequentie Eén keer in de week. Laatstgeleende item De dvd van tv-serie Lie to me, over een menselijke leugendetector. En het boek Narratieve storytelling in de hulpverlening. Ik heb een LOI-cursus over de commerciële kant van storytelling gevolgd en was benieuwd hoe je deze methode in de non-profitsector kunt gebruiken. Leent u wel eens iets anders dan een boek? Ik leen ook wel eens een dvd of cd. Laatst bleef een geleende dvd even hangen, dat is het risico. Maar toen ik hem schoongeveegd had deed hij het weer. Zoekmethode Ik zoek altijd heel gericht naar een bepaalde titel. Ik reserveer ook vaak boeken. Ik zit nu al een half jaar achter de memoires van Grace Coddington aan, de creative director van het tijdschrift Vogue. Ik wacht tot de bibliotheek die heeft aangeschaft, want zelf boeken kopen vind ik te duur. Dat doe ik alleen tweedehands.

oba mei

Eerste bibliotheekherinnering Vanaf dat ik 12 jaar was ging ik regelmatig in Delft naar de buurtbibliotheek. Ik was toen al gek op tijdschriften. Avenue en modebladen, die hadden we thuis niet. Verbeterpunt Van sommige dikke studieboeken zou het fijn zijn als er meerdere exemplaren waren. Ik heb een boek gereserveerd, dat na mij ook weer is gereserveerd. Daarom moet ik het in drie weken uit hebben, dat gaat nooit lukken.

De maand mei staat ook in de OBA in het teken van herdenken. Met speciale activiteiten wordt aandacht besteed aan onder andere de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast kunt u natuurlijk zoals altijd in de OBA terecht voor de grote collectie boeken en dvd’s over de oorlog en aanverwante thema’s.


5

Open Joodse Huizen

Het Joods Historisch Museum, de Hollandsche Schouwburg en het Amsterdams 4 en 5 mei comité organiseren Open Joodse Huizen in Amsterdam. Dit zijn kleinschalige en intieme herdenkingen in huizen waarvan de joodse bewoners tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd. Het gaat erom de geschiedenis van vervolging én de ervaring van bevrijding een gezicht en een stem te geven. In Bibliotheek Roelof Hartplein is zaterdag 4 mei een dagvullend herinneringsprogramma in het kader van Open Joodse Huizen. Programma 11.00 uur: Ilona Kroner leest voor uit Het bittere kruid van Marga Minco, en Marijke Hemker leest voor uit Het verstoorde leven van Etty Hillesum; 12.00 uur: Henny van het Hoofd vertelt over Helena Köhler, vroegere overbuurvrouw in het Nieuwe Huis; 13.00 uur: Jet Baruch met anekdoten over het Rijkmuseum tijdens de oorlog; 14.00 uur: Henny van het Hoofd vertelt een verhaal uit het Nieuwe Huis; 15.00 uur: Lisette Lewin over de geschiedenis van de woningbouwvereniging de Samenwerking en het Nieuwe Huis. zaterdag 4 mei, 11.00-16.00 uur, Bibliotheek Roelof Hartplein

voor politieke doelen. Wat zijn de gevaren van het versterken van de groepsidentiteit? Wat zijn persoonlijke keuzes, en welke gevolgen hebben die voor de geschiedenis? Als voorbeeld beschrijft Mariska Stevens de geschiedenissen van twee personen, die keuzes durfden maken die niets te maken hadden met hun groepsidentiteit. Mahatma Gandhi (1869-1948) ontwikkelde vanuit zijn hindoe-achtergrond denkbeelden over geweldloze benadering van de eenheid van hindoes en moslims in India. De hooggeplaatste nazi John Rabe (1882-1950), beschermde tienduizenden Chinezen tegen de met de Duitsers geallieerde Japanners tijdens het bloedbad van Nanjing in 1937-1938, en kwam zo bekend te staan als ‘de Schindler van China’. Vanuit de geschiedenis trekt Mariska Stevens parallellen met de huidige samenleving. Wat is de betekenis van persoonlijke standpunten in de geschiedenis, en in het hier en nu? Hoe persoonlijk zijn uw eigen standpunten? woensdag 1 mei, 20.00 uur, Centrale Bibliotheek, Haasse/Vestdijkzaal

Het Palingoproer

Lezing door Martin Schouten, schrijver van het boek Het Palingoproer. Amsterdam 1886: Domela Nieuwenhuis predikt het socialisme, de Tachtigers maken revolutie in de literatuur, de actrice Theo Bouwmeester brengt seks op het toneel en een middagje palingtrekken op de Lindengracht loopt uit op een bloedbad. Een nieuw levensgevoel breekt Antropoloog Mariska Stevens laat zien hoe het door, dat het Amsterdam van die tijd maakt tot verschijnsel groepsidentiteit vaak wordt gebruikt de kraamkamer van het moderne Nederland.

Persoonlijke standpunten in de geschiedenis

We volgen rechercheur Schubart, belast met het in de gaten houden van de socialisten, zijn vrouw Alida, kleedster van Theo Bouwmeester, de dief Bambolin en de fabrieksarbeidster Truitje Moos. We horen de Tachtigers in het café commentaar geven op de actualiteit, maken het Palingoproer mee, zien Breitner fotograferen en zijn getuige van een aanslag met een helse machine. Het Palingoproer schetst een levendig beeld van het toenmalige Amsterdam, en is zowel een historische als een psychologische roman, maar bovenal is het een meeslepend, spannend verhaal. donderdag 23 mei, 20.00 uur, Bibliotheek Osdorp


meer weten, zie www.oba.nl/agenda

4 en 5 mei: van divers verleden naar een gedeelde toekomst wo 1, 20.00 uur Haasse-/Vestdijkzaal; € 10,-; met OBA-pas € 5,Mariska Stevens over het verschijnsel dat groepsidentiteit uiteindelijk vaak wordt gebruikt voor politieke doelen. De Bibliobios. 9-12 jaar za 4, 16.00 uur Annie M.G. Schmidttheater; € 5,-; met OBA-pas gratis Kom kijken naar een mooie kinderfilm. De Bibliobios. 5-8 jaar zo 5, 15.00 uur Zie za 4 Aap en beer. 4+ za 11, 15.00 uur Theater van ‘t Woord; € 15,-; met OBA-pas € 7,50 Een brutale roadtrip gebaseerd op het gelijknamige ABCboek van Wim Hofman. Zie hieronder. De Bibliobios. 9-12 jaar za 11, 16.00 uur Zie za 4 Read My World zo 12, 15.00 uur Cultuurplein op de 2e etage; vrije inloop Vooruitlopend op het Internationale literatuurfestival in Amsterdam. Programma met diverse auteurs en dichters. Curator: Kettly Mars uit Haïti. Engelstalig programma. De Bibliobios. 5-8 jaar zo 12, 15.00 uur Zie za 4 Poëzie op zondag: Erik Lindner zo 12, 16.00 uur Carmiggeltzaal; € 7,50; met OBA-pas € 3,75; Erik Lindner leest uit eigen werk en praat aan de hand van één gedicht

met Ineke Holzhaus over poëzie. Zijn gedichten worden gedragen door de details van alledag. Zo ontstaat een nieuw, intrigerend poëtisch landschap. Ineke Holzhaus leest gedichten van J.H.Leopold. PoëzieRevueXL di 14, 14.00 uur Theater van ‘t Woord; € 7,50; met OBA-pas € 3,75; reserveren verplicht Jongeren uit alle stadsdelen in Amsterdam presenteren hun poëzie. Met Scholengemeenschap Zuiderlicht. PoëzieRevueXL wo 15, 11.00 en 14.00 uur Zie di 14. Om 11.00 uur het Wellant en Westburg College; om 14.00 uur het Clusius College. Durftevragen vr 17, 13.00 uur; Mulischzaal Heeft u een vraag, droom of project waar u wel wat hulp bij kunt gebruiken? Wilt u uw kennis, ervaring en/of netwerk delen met anderen? Doe dan mee aan de workshop Durftevragen. Toegangsprijs op basis van waardebepaling achteraf. Reserveren verplicht. PoëzieRevueXL vr 17, 14.00 uur Zie di 14. Met het Montessori College Oost. Lunchconcert: Trio Nocturno za 18, 12.00 uur Entreehal; vrije inloop Strijktrio met studenten van het Conservatorium van Amsterdam. Ze spelen werken van Boccherini. Vooraf een introductie en interview door Ton Meijer. Europe Direct Xtra: Culturele hoogtepunten in Amsterdam za 18, 14.00 uur Entreehal; vrije inloop Georganiseerd door Europe Direct Amsterdam. De Bibliobios. 9-12 jaar za 18, 16.00 uur Zie za 4

 …

Centrale Bibliotheek

 …

activiteiten

centrum Das Magazin Festival: Leesclub za 18, 21.00 uur; Mulischzaal Esther Gerritsen gaat in gesprek met 25 lezers. Simultaan vinden er dertig leesclubs met dertig verschillende auteurs, o.a. Arjen Lubach en Hanna Bervoets, plaats. Aanmelden is helaas niet meer mogelijk. De Bibliobios. 5-8 jaar zo 19, 15.00 uur Zie za 4 De Boekverfilming: The Color Purple di 21, 14.00 uur Theater van ‘t Woord; € 10,-; met OBA-pas € 5,Steven Spielberg verraste in 1985 vriend en vijand met zijn verfilming van Alice Walkers boek ‘The Color Purple’. Met inleiding door Gawie Keyser (filmrecensent Groene Amsterdammer en Filmkrant). Zie ook pagina 8. Hoe maak ik een blog do 23, 19.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren verplicht Tijdens de workshop ‘Hoe maak ik een blog?’ (voor volwassenen) leert u hoe een pakkende of leuke blog te maken. Melden bij balie hal begane grond. Open podium za 25, 15.00 uur Cultuurplein op de 2e etage; vrije inloop Voor iedereen die wil voorlezen uit eigen werk en voor iedereen die daarnaar wil komen luisteren. De Bibliobios. 9-12 jaar za 25, 16.00 uur Zie za 4 Kinderkunstworkshop: Zeefdrukken. 7+ zo 26, 14.00 uur Kinderlab; € 7,50; met OBA-pas € 3,75 Onder leiding van de Kinderacademie je eigen kunstwerk maken. Met zeefraam, drukinkt en rakel print je een

uitgelicht

centrum

6

oba mei

Aap en Beer

foto Billie Glaser

Aap en Beer reizen op zoek naar een mysterieuze schat van A naar Z. Onderweg komen ze nog 24 verrassende letters tegen: ‘Letters die mogen, letters die moeten, letters die even pijn doen en leuke letters om opgelucht bij te lachen’. Aap en Beer is gebaseerd op het gelijknamige ABC-boek van Wim Hofman, en is een gegarandeerd succes bij kinderen die net beginnen met letters leren. Maar ook voor alle anderen die zin hebben in een slapstickachtige voorstelling, vol absurde vondsten en geinige filosofietjes. Door Job Raaijmakers en René Geerlings van theatergroep STIP. Regie Martin Hofstra. Organisatie in samenwerking met Krakeling op locatie. Voor kinderen vanaf 4 jaar. zaterdag 11 mei, 15.00 uur, Centrale Bibliotheek, Theater van ’t Woord


7

uitgelicht

Barbara Stok tekent Vincent van Gogh

Een onverwachte bestseller werd Vincent, het stripboek waarin Barbara Stok de laatste levensjaren van Vincent van Gogh in Zuid-Frankrijk verbeeldde. Drie jaar lang tekende ze aan het boek en kroop helemaal in Van Goghs huid. ‘Vincent is een broer van me geworden,’ zegt ze er zelf over. In de rondreizende expositie, die in mei de OBA aandoet, is te zien hoe Barbara Stok zich door Van Gogh heeft laten inspireren. De ateliers van beide kunstenaars zijn nagemaakt, waardoor een bijzonder Droste-effect optreedt: de bezoeker kan over Van Goghs schouder meekijken terwijl hij De zaaier schildert - en over de schouder van Barbara Stok terwijl ze daar weer een striptekening van maakt. 5 mei t/m 30 juni, Centrale Bibliotheek, 2e etage

Tijdens het feestelijke, interactieve programma passeren alle boeken de revue. Het eerste exemplaar van de serie wordt aangeboden aan Pieter Hillhorst, Wethouder Onderwijs (onder voorbehoud). Presentatie Ted van Lieshout.

Centrale Bibliotheek

Het Muizenhuis permanent LET OP: Het Muizenhuis is van 13 t/m 17 mei niet te bezichtigen. Het derde Muizenhuisboek wordt dan gefotografeerd. In het najaar komt namelijk het nieuwe boek ‘Sam en Julia in het circus’ uit. Vanaf zaterdag 18 mei is het Muizenhuis van Karina Schaapman weer te bewonderen op de jeugdetage.

 …

 …

eigen afdruk van een van de dieren uit Annie M.G. Schmidt haar boeken. Onder leiding van De Kinderacademie van Sanne Verdult. De Bibliobios. 5-8 jaar zo 26, 15.00 uur Zie za 4 Europe Direct Xtra: Zó schrijft u een Europees CV di 28, 19.30 uur Haasse/Vestdijkzaal; vrije inloop Presentatie over solliciteren en werken in Europa, door adviseurs Cindy Sijmonsma en Pieter van der Valk van het Europees portaal voor beroepsmobiliteit EURES (European Employment Services). Amsterdamse Prentenboekenproject Stichting Taalvorming Eindpresentatie wo 29, 14.00 uur; Theater van ‘t Woord; gratis; reserveren verplicht

exposities

 …

beeld Gerrie Hondius

Stef Kreymborg - Klaagmuur van eenzame sokken sinds 28 juni 2012 Iedereen kent het fenomeen van sokken die in de was verweesd raken. Geïntrigeerd door dit mysterie verzamelde beeldend kunstenaar Stef Kreymborg via oproepen in de media duizenden eenzame sokken. Op de 5e etage. Het meisje met de gouden jurk t/m 19 mei Het verhaal van de totstandkoming van ‘s werelds beroemdste schuttersstuk ‘De Nachtwacht’. Door de ogen van schrijver Jan Paul Schutten en met illustraties van Martijn van der Linden. Op de jeugdetage. Aap en mol in het Rijksmuseum t/m 19 mei Originele illustraties van Gitte Spee. Tgv 30 jarig jubileum van Gitte Spee als illustrator. Op de jeugdetage.

centrum

centrum


Het Spaanse architectenbureau Cruz y Ortiz, dat verantwoordelijk is voor de renovatie van het Rijksmuseum. In de Expozaal. Verloren voorwerpen: transgender beeldproductie t/m 21 juli Een verkenning rondom de politiek bij het scheppen en behouden van transgender beelden. Op het IHLIA-plein op de 6e etage. Barbara Stok tekent Vincent van Gogh 5 mei t/m 30 juni Zie pagina 7 Een kinderboek met een verhaal 7 mei t/m 26 juni De Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur bestaat 20 jaar. In vitrines op de 2e t/m 5e etage en op de jeugdetage. Gevelstenen 7 mei t/m 30 juni

 …

Vier feest met Dikkie Dik! t/m 19 mei Dat onze poezenvriend alweer 35 jaar is, vieren we met o.a. een tentoonstelling die bestaat uit tekeningen van Dikkie Dik die Jet Boeke door de jaren heen maakte. Op de jeugdetage. Complicidades, Diego y Frida t/m 26 mei Zwart-wit foto’s (uit de periode 19101955) over de Mexicaanse kunstenaars Frida Kahlo en Diego Rivera. Op de 3e etage. Post Post CS, foto’s van de afbraak van het Post CS Gebouw t/m 31 mei Foto’s van Chidi Onwuka: het Post CS Gebouw; voormalige postkantoor vlakbij het Amsterdamse Centraal Station. Op de Fotogalerij. Cruz y Ortiz architecten, Het Rijksmuseum en meer t/m 13 juni

 …

 …

centrum Gevelstenenproject opgestart en uitgevoerd door het SteenGoed collectief. Op de jeugdetage. Amsterdamse Prentenboeken 23 mei t/m 7 juli O.a. tekeningen, objecten en foto’s die de kinderen hiervoor in samenwerking met Stichting Taalvorming en kunstenaars maakten. Op de jeugdetage. Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratis Centrale Bibliotheek, Annie M.G. Schmidttheater elke wo en za, 15.00 uur (muv de data waarop er een andere activiteit is, zie agenda) Voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Met knutselen Leef en leer! Oefenspreekuur; vrije inloop elke ma 18.30 uur, elke di 10.00 uur

uitgelicht

centrum

8

oba mei

De Boekverfilming: The Color Purple

In de serie De Boekverfilming presenteren OBA en EYE Film Instituut deze maand The Color Purple (1985) , de verfilming van het gelijknamige boek van Alice Walker door Steven Spielberg. De film schildert een aangrijpend beeld van zwart Amerika. Met Whoopi Goldberg in de legendarische rol van Celia, die wordt verkracht door haar vader en uitgehuwelijkt aan een vreemde man. Ook met Danny Glover en Oprah Winfrey. Gawie Keyser verzorgt voorafgaand aan de filmvertoning een inleiding. dinsdag 21 mei, 14.00 uur, Centrale Bibliotheek, Theater van ’t Woord


9

Banne Buiksloot

Internetintroductie do 2, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst Lentekriebels met Noordjes Kinderkunst. 6-12 jaar wo 8, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis Kinderboekenillustrator Celine Maat begeleidt kinderen bij het maken van tekeningen bij een zelfbedacht verhaal over lentekriebels.

Hagedoornplein

Internetintroductie di 7, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst Lentekriebels met Noordjes Kinderkunst. 6-12 jaar vr 10, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis Kinderboekenillustrator Celine Maat begeleidt kinderen bij het maken van tekeningen bij een zelfbedacht verhaal over lentekriebels.

exposities

Een safari in Afrika is niet compleet voor je de Big Five gefotografeerd hebt: de olifant, de neushoorn, de leeuw, het luipaard en de buffel. Maar een ontdekkingstocht op de fiets door de flora en fauna Noord is origineler en misschien wel spannender. Stap op met stadsecoloog Fred Haaijen en ontdek bijzondere orchideeënsoorten, ringslangen, zeldzame kikkers en wie weet zelfs een roofvogel. zaterdag 18 mei, 12.00 uur, Bibliotheek Nieuwendam

meer weten, zie www.oba.nl/agenda

meer weten, zie www.oba.nl/agenda

activiteiten

uitgelicht

De Big Five in Noord

Banne Buiksloot

Paul Berkholst 1 mei t/m 29 juni Aquarellen en gemengde techniek: Hollandse landschappen en bloemen, niet natuurgetrouw, maar wel de impressie.

Hagedoornplein

Viltobjecten 1 mei t/m 29 juni Gemaakt door de zussen Marion Zeilstra en Annemiek Damstra. Margot Blikslager 1 mei t/m 29 juni Schilderijen, figuratief realisme met een magische inslag.

Molenwijk

Internetintroductie do 23, 12.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst

Nieuwendam

Internetintroductie ma 13, 12.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst Big Five za 18, 12.00 uur; gratis; reserveren gewenst Op ontdekkingstocht op de fiets door groen Noord. Ontdek de verrassende flora en fauna onder leiding van Fred Haaijen, stadsdeelecoloog. Zie ook hierboven.

Molenwijk

100 Jaar ENTOS 1 mei t/m 29 juni In 1913 werd de Eerste Nederlandsche Tentoonstelling Op Scheepvaartgebied georganiseerd. Expositie met unieke materialen.

Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratis Hagedoornplein, Nieuwendam elke wo, 14.30 uur Voorleesservice: ; € 5,-; met OBA-pas gratis Hagedoornplein, elke vr, 15.30 uur Service ochtend; vrije inloop Banne Buiksloot, elke vr, 10.00 uur Molenwijk, elke wo, 10.00 uur Leef en leer! Oefenspreekuur; vrije inloop Nieuwendam, elke vr, 10.00 uur Woningspreekuur; vrije inloop Banne Buiksloot, elke wo, 10.30 uur Molenwijk, elke do, 14.00 uur

noord

noord


Jan Brokken di 14, 20.00 uur; € 10,-; met OBA-pas € 5,-; reserveren gewenst In zijn boek ‘De vergelding’ reconstrueert Jan Brokken de dood van een Duitse soldaat met tragische gebeurtenissen tot gevolg. Zie ook pagina 3.

Oosterpark

Watergraafsmeer

Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratis Indische Buurt, elke wo, 13.30 uur. Voor kinderen van 4 tot 8 jaar onder begeleiding van een ouder Oosterpark, elke za, 14.30 uur. Voor kinderen vanaf 3 jaar Watergraafsmeer, elke za, 12.00 uur. Voor kinderen van 2 tot 6 jaar

Indische Buurt

Leef en leer! Oefenspreekuur; vrije inloop Ondersteuning bij taal en andere vaardigheden Indische Buurt, elke di, 14.00-17.00 uur

Laura Starink di 28, 20.00 uur; € 10,-; met OBA-pas € 5,-; reserveren gewenst Laura Starink reconstrueert in haar boek ‘Duitse wortels’ het lang verzwegen verleden van haar moeder, ooms en tantes. Zie ook hieronder.

Caligari Twins fotografie en schilderkunst 1 mei t/m 26 juni Het Amsterdamse kunstenaars duo Caligari Twins is sinds het begin van de jaren negentig actief in de kunst met werk in de Post - Expressionistische richting.

Spreekuur Samenspraak; vrije inloop Indische Buurt, elke vr, 10.00-12.00 uur

uitgelicht

Workshop collage maken. 8+ wo 15, 15.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst Heb je een lievelingsboek? Neem het mee, of zoek het op in de bieb. Bij de mooiste zin uit het boek maak jij een collage.

 …

Indische Buurt

exposities

activiteiten

oost

meer weten, zie www.oba.nl/agenda

oost

10

oba mei

Laura Starink over Duitse wortels

foto Koos Breukel

Laura Starink reconstrueert in Duitse wortels het lang verzwegen verleden van haar moeder, ooms en tantes. Starinks familie leefde in de jaren veertig in nazi-Duitsland, en werd uiteengeslagen toen in 1945 de Russen binnenvielen. Hun woonplaats werd Pools grondgebied. De oorlog was in Starinks jeugd nooit een onderwerp van gesprek. ‘Dat kan ik je toch niet uitleggen,’ zei haar Duitse moeder, Eleonora. Zij kwam uit een mijnwerkersstadje in Silezië. In 1944 vertrok ze met tuberculose naar Zwitserland. In januari 1945 kwamen de Russen. Eleonora’s ouders stierven, haar broer en zussen bleven nog vijf jaar in Polen wonen. Zijzelf trouwde met een Nederlander. Vijftig jaar later ging Laura Starink met haar moeder terug naar de Heimat. Toen kwamen de verhalen. Over opgroeien in nazi-Duitsland, de vlucht voor de Russen, de dood van haar ouders, de internering van haar zus in Auschwitz. De geschiedenis van een doodgewoon leraarsgezin in een uithoek van het Derde Rijk. Lezing in samenwerking met Linnaeus Boekhandel. dinsdag 28 mei, 20.00 uur, Bibliotheek Watergraafsmeer


11

Kinderjuryclub ma 6, 15.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis Kom meepraten over leuke boeken, kom vertellen en stemmen op je favoriete boek. Heb je tips voor andere kinderen? Welk boek moet iedereen volgens jou lezen? Kom naar de kinderjuryclub! Kinderjuryclub ma 13, 15.30 uur Zie ma 6 Workshop Internet voor beginners di 21, 9.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst

Martin Schouten do 23, 20.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis Martin Schouten over zijn boek ‘Het palingoproer’ over de gelijknamige volksopstand in 1887. Zie ook pagina 5

Overtoomse Veld

Filmleesclub. 8-11 jaar wo 15, 15.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis Een film over een jeugdboek.

Slotermeer

Workshop Internet voor beginners di 7, 9.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst

Osdorp

Slotervaart

Kinderjuryclub ma 6, 16.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis Zie Bibliotheek Geuzenveld ma 6 Kinderjuryclub ma 13, 16.00 uur Zie ma 6 Wij zien het zo do 16, 14.00 uur Opening van de gelijknamige tentoonstelling.

Marian Boyer ma 13, 20.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis Het boek ‘Een geslaagd leven’ van Marian Boyer is een roman over rouw, die echter nergens zwaar wordt. De lezer wordt meegenomen in de wereld van een gezin dat uiteen dreigt te vallen door de dood van Andor, de oudste zoon. Zie hierboven.

Geuzenveld

Buurtbanden 1 mei t/m 30 mei Foto’s van Rufus de Vries van ontmoetingen tussen mensen die elkaar kennen doordat ze bij elkaar in de buurt wonen. Het geluk van .. t/m 31 mei Wat maakt gelukkig? De afgelopen maanden heeft een groep bewoners uit Nieuw-West gewerkt aan het maken van foto’s over geluk, olv fotograaf Thomas Heere en de Wijkaanpak.

 …

Geuzenveld

 …

Marian Boyer houdt een lezing over haar nieuwe boek Een geslaagd leven, een roman over rouw. Een gezin dreigt uiteen te vallen door de dood van Andor, de oudste zoon. Marian Boyer beschrijft dit proces van binnenuit, en doet dat meeslepend en spannend - met een onverwachte uitkomst die niemand onberoerd laat. Marian Boyer was actrice tot 2000, en is bekend geworden door de cultfilm Spetters van Paul Verhoeven en Dennis P. van Pieter Kuijpers. Ze werkt nu als schrijfster. Een geslaagd leven is haar derde roman en is enthousiast ontvangen door lezers en pers. ‘Meeslepend boek’ (Het Parool), ‘Aangrijpend en sterk verteld’ (8weekly). maandag 13 mei, 20.00 uur, Bibliotheek Slotervaart

exposities

meer weten, zie www.oba.nl/agenda

activiteiten

uitgelicht

Marian Boyer - Een geslaagd leven

nieuw west

nieuw west

Osdorp

Wij zien het zo 16 mei t/m 29 juni Inspirerende werken. Mensen met een verstandelijke beperking hebben een verwonderlijke kijk op de wereld om hen heen.

Slotervaart

Wij zijn fantasy, wij zijn fantastisch 1 mei t/m 30 juni Foto’s van Rien de Jager. Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratis Geuzenveld, Osdorp, Slotermeer en Slotervaart elke wo, 15.00 uur. Voor kinderen van 2 tot4 jaar Geuzenveld Audiotour: Het gevoel van Geuzenveld; vrije inloop tijdens openingsuren Woonspreekuur; vrije inloop Hulp bij het zoeken van een woning op WoningNet. Ism Wijksteunpunt Wonen Nieuw-West Osdorp, elke vr, 10.00 uur Slotermeer, elke di, 16.00 uur Leef en leer! Oefenspreekuur; vrije inloop Ondersteuning bij taal Geuzenveld, elke di, 14.00 uur Osdorp, elke wo, 10.00 uur Overtoomse Veld, elke vr, 11.00 uur Slotermeer en Slotervaart, elke ma, 14.00 uur Spreekuur van de Vrijwilligers Centrale Amsterdam; vrije inloop do 2, do 16 en do 30 mei, 15.0018.00 uur


Nieuw= vr 17, 14.00 uur Opening van de gelijknamige tentoonstelling van nieuwe Amsterdammers door fotograaf Paul D. Scott door portefeuillehouder Hetty Welschen.

Bijzondere architectuurrondleiding door Plan West, de grote stadsuitbreiding rond het Mercatorplein. Spreekuur Internet en Sociale Media vr 24, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst Zie Bibliotheek Kinkerbuurt vr 10

Spaarndammerbuurt

Spreekuur Internet en Sociale Media vr 17, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst Zie Bibliotheek Kinkerbuurt vr 10 Taxatiedag van oude boeken, bijbels en ansichtkaarten za 25, 11.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis Een taxatiedag van oude- en antieke boeken, maar ook bijbels, handschriften, prenten en ansichtkaarten.

Staatsliedenbuurt

De Poezenboot in het Singel; voorlezen samen met uw kind wo 15, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisreserveren gewenst; Ken je de Amsterdamse poes Soesje en de Amsterdamse Poezenboot? Die boot bestaat echt! Natalie Westerbeek komt voorlezen voor ouders en kinderen. Spreekuur Internet en Sociale Media vr 31, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst Zie Bibliotheek Kinkerbuurt vr 10

Mercatorplein

oba mei

Amsterdam 2013: Wandeling door Plan West Amsterdamse school en het Nieuwe Bouwen vr 17, 14.00 uur; € 10,-; met OBApas € 5,-; reserveren verplicht

meer weten, zie www.oba.nl/expositie

Spreekuur Internet en Sociale Media vr 10, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst Hulp bij Facebook, Twitter of andere vragen over het internet. Voor beginners. Poëziefestival De Nieuwe Liefde za 25, 14.00 uur; gratis De Amsterdamse ‘Dichtersbuurt’ zet de poëzie centraal met Toon Tellegen, Anne Vegter, Lucky Fonz III, Lieke Marsman, Bernard Wesseling, Martita Mathijsen, Zanillya e.a. Open Podium Poëzie in de Kinkerbuurt. Buurtbewoners, kinderen en dichters krijgen de kans om hun mooiste werk voor te dragen in de bibliotheek.

exposities

Kinkerbuurt

Bos en Lommer

José de Winter 3 mei t/m 28 juni Schilderijen; olieverf op canvas. Nieuw= 3 mei t/m 28 juni Foto’s van nieuwe Amsterdammers door fotograaf Paul D. Scott.

Kinkerbuurt

Valentina Teresjkova 1 mei t/m 30 juni Expositie over Teresjkova, die als eerste vrouw en tevens eerste burger in de ruimte verbleef.

Mercatorplein Caroline van Hoof 3 mei t/m 30 juni Japanse prenten.

Spaarndammerbuurt Urban ontdekkingen 1 mei t/m 30 juni Urbex fotografie van Paulien van der Bel.

 …

Bos en Lommer

 …

activiteiten

west

meer weten, zie www.oba.nl/agenda

west

12

Gravures van Istanbul 1 mei t/m 30 juni Met afbeeldingen uit de 18e eeuw uit de collectie van Bugra Guzay.

Staatsliedenbuurt Meera Stenfert Kroese 3 mei t/m 28 juni Beelden in de vitrine. De kunstenares laat zich inspireren door mens en dier in haar ontdekkingsreis naar de kern van het leven. Ellen Leusink 3 mei t/m 28 juni Leussink maakt foto’s van kleine installaties die ze maakt van simpele materialen en licht.

Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratis Bos en Lommer, Kinkerbuurt, Mercatorplein, Spaarndammerbuurt, Staatsliedenbuurt elke wo, 14.30 uur. Voor kinderen vanaf 4 jaar Woonspreekuur; vrije inloop Bos en Lommer, elke vr, 13.00 uur Mercatorplein, elke do, 14.00 uur Staatsliedenbuurt, elke di, 14.00 uur Leef en leer! Oefenspreekuur; vrije inloop Mercatorplein, elke ma, 14.00 uur Staatsliedenbuurt Audiotour: The Zone; € 12,-; met OBA-pas € 5,-; tijdens openingsuren Open leercentrum; vrije inloop Spaarndammerbuurt, elke ma, 13.00 uur


foto Tessa Posthuma de Boer

Gesprek van het Hart: Maarten Frankenhuizen en Christine Otten

Cinétol

Boekstart: Zang en instrument vr 10, 10.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis Zie Bibliotheek Buitenveldert vr 3 Internetinstructie di 14, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis Internet en social media. Beginners. Theatergroep JURA - HTML ofwel How To Make Love vr 17, 16.00 uur; gratis Een kunstproject over verhalen van buurtbewoners over de liefde. Verkoop van afgeschreven boeken za 25, 11.00 uur

Beatrixpark

Olympisch Kwartier

OBA op locatie: Beatrixpark 75 jaar zo 26, 12.00 uur Medewerkers informeren over de bibliotheek en beantwoorden al uw vragen.

Boekstart: Zang en instrument di 28, 10.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis Zie Bibliotheek Buitenveldert vr 3

Roelof Hartplein

Open Joodse Huizen 2013 za 4, 11.00-16.00 uur Herinneringsprogramma in het kader van Open Joodse Huizen. Kleinschalige en intieme herdenkingen in huizen waar vandaan de joodse bewoners

tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd. Zie ook pagina 5. Boekstart: Zang en instrument do 9, 10.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis Zie Bibliotheek Buitenveldert vr 3 Gesprek van het Hart: Maarten Frankenhuizen, Christine Otten do 16, 18.00 uur Talkshow. Jos Palm in gesprek met Amsterdammers en vraagt wat hun hart sneller doet kloppen. Met Maarten Frankenhuizen, oud-directeur Artis en auteur van het boek een roman over ‘Artis in oorlogstij’ en schrijfster Christine Otten. Boekhandel Jimmink schuift ook aan tafel aan met ‘De boeken van Gert Jan Jimmink’. Vanaf 17.00 uur een muzikaal voorprogramma. Amsterdam 2013: Wandeling door Museumkwartier en Vondelparkbuurt za 25, 13.00 uur; € 10,-; met OBA-pas € 5,-; reserveren verplicht Het Museumkwartier, een deftige wijk, met stadsvilla-architectuur. De Vondelparkbuurt heeft veel architectuur uit de periode rond 1900.

Buitenveldert

It is a woman’s world 1 mei t/m 29 juni Tekeningen van Esther Ubels.

 …

Buitenveldertse Ochtend do 2, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis Met Trio C tot de Derde. Klezmer. Boekstart: Zang en instrument vr 3, 10.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis Met Sadhya van Os maakt van de bibliotheek een kleine concertzaal. Voor de allerjongsten en hun ouders.

 …

Buitenveldert

In zijn maandelijkse culturele talkshow Gesprek van het Hart gaat Jos Palm deze maand in gesprek met Maarten Frankenhuizen, ouddirecteur van Artis en auteur van De oorlogsjaren van Artis en andere parken en met Christine Otten, schrijfster. Otten publiceerde onlangs Om adem te kunnen halen, een autobiografische roman over haar vader. Vanaf 17.00 uur muzikaal voorprogramma.. donderdag 16 mei, 18.00 uur, Bibliotheek Roelof Hartplein

Cinétol

HTML ofwel How To Make Love t/m 31 mei Kunstproject over verhalen van buurtbewoners over de liefde.

Olympisch Kwartier

Nomaden van de oceaan 1 mei t/m 29 juni Foto’s van Lex van Groningen. Foto’s van albatrossen en stormvogels van het zuidelijk halfrond. Heelveeljuweel.nl 1 mei t/m 29 juni Sieraden. Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratis Buitenveldert, elke wo, 11.00 uur. Voor kinderen vanaf 3 jaar Cinétol, elke wo, 15.00 uur. Voor kinderen vanaf 4 jaar. Met knutselen Olympisch Kwartier, elke wo, 14.00 uur. Voor kinderen vanaf 4 jaar. Met knutselen Roelof Hartplein, elke vr, 11.00 uur. Voor kinderen vanaf 2 jaar Samen lezen. Oefenen met lezen. Voor kinderen vanaf 6 jaar; € 5,-; met OBA-pas gratis Cinétol, elke wo, 14.15 uur Olympisch Kwartier, elke wo, 15.00 uur Leef en leer! Oefenspreekuur; vrije inloop Cinétol, elke ma, 14.00 uur Buitenveldertse Ochtend; vrije inloop Buitenveldert, elke do, 10.00 uur

zuid

13

exposities

meer weten, zie www.oba.nl/agenda

activiteiten

uitgelicht

zuid


Reigersbos

Bijlmercentrum

Roos dansverhalen - Luciferdoosjewagentje. 3-7 jaar wo 29, 15.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis Dit tafelpoppenspel gaat over een haan en een hennetje die vlierbessenbloemen limonade aan het maken zijn.

Duivendrecht

Boekstart: Zang en instrument do 16, 10.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis Met Sadhya van Os maakt van de bibliotheek een kleine concertzaal. Voor de allerjongsten en hun ouders.

exposities

Diemen

Boekstart: Baby’s houden van muziek en boekjes vr 17, 10.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis Samen met uw baby muziek maken en samen met boeken bezig zijn. Met Margriet Prins, Lieselotte Goossens.

meer weten, zie www.oba.nl/expositie

Boekstart: Baby’s houden van muziek en boekjes vr 10, 10.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis Samen met uw baby muziek maken en samen met boeken bezig zijn. Met Margriet Prins, Lieselotte Goossens.

datie als trainingsmethode. Lezing ism boekhandel Sprey. . Boekstart: Zang en instrument wo 22, 10.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis Met Sadhya van Os maakt van de bibliotheek een kleine concertzaal. Voor de allerjongsten en hun ouders.

 …

zuidoost activiteiten

zuidoost

14

Bijlmercentrum

Picturing panna’s 1 mei t/m 17 juni De expositie is het resultaat van de workshop die sportfotograaf Guus Dubbelman gaf aan 20 leerlingen van het ROC van Amsterdam.

Ouderkerk

Kunsgroep Buitenveldert 1 mei t/m 29 juni Scilderijen, fotografie, tekeningen en colage.

Een groot beeldhouwproject met portretten maken van Amsterdammers uit alle lagen van de bevolking. Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratis. Voor peuters en kleuters Bijlmercentrum, Diemen, Reigersbos elke wo, 15.00 uur Duivendrecht, elke wo, 11.00 uur Ouderkerk, elke wo, 14.00 uur Ouderkerkse Ochtend; vrije inloop Ouderkerk, elke wo, 10.0012.00 uur Gezelligheid en extra service. Voor thema’s zie www.oba.nl/agenda Leef en leer! Oefenspreekuur; vrije inloop Bijlmercentrum, elke vr. 13.0016.00 uur Reigersbos, elke ma, 14.0017.00 uur Spreekuur Woningnet; vrije inloop Bijlmercentrum, elke wo, 14.0016.00 uur Speel-o-theek Speel’s goed; vrije inloop Bijlmercentrum, elke ma 14.0016.00 uur; elke wo 13.30-16.30 uur; elke vr 13.30-16.30 uur Diemen, elke wo 14.00-17.00 uur; elke za 11.00-13.00 uur Ingang via de bibliotheek

Ouderkerk

Reigersbos

Het Porem van Mokum 1 mei t/m 31 mei

oba mei

uitgelicht

Stasja Kohler en Simone Heitinga ma 13, 20.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis De ex-topturnsters Stasja Kohler en Simone Heitinga komen nav hun boek ‘De onvrije oefening’ vertellen over jarenlange fysieke en mentale intimi-

Roos dansverhalen

Roos Dansverhalen komt naar de bibliotheek met een poppenspel. Het gaat over een haan en een hennetje die limonade aan het maken zijn. Het hennetje valt in de ton, de haan legt haar in de zon te drogen waarna de vos het hennetje stiekem mee naar zijn hol neemt. Het haantje gaat haar natuurlijk redden! Daarna gaan we lekker dansen. Voor kinderen van 3 tot 7 jaar. woensdag 29 mei, 15.00 uur, Bibliotheek Diemen


17 14 16

1 15

11

10

19. Buitenveldert

5

3

18

12

9

18. Staatsliedenbuurt

6 7

13

22

20

Willem van Weldammelaan 5 tel. 642 21 00, bvd@oba.nl ma 14.00-20.00, wo, vr 10.00-17.30, do 10.00-20.00, za 11.00-16.00

20. Cinétol

8

21

Tolstraat 160 tel. 662 31 84, cin@oba.nl ma 14.00-17.30, di, vr 10.00-17.30, wo 14.00-20.00, za 11.00-16.00

24 19

Van Hallstraat 615 tel. 682 39 86, slb@oba.nl ma 14.00-20.00, di 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00

25

adressen

2

 …

4

15

zuid

adressen en openingstijden

21. Olympisch Kwartier

Laan der Hesperiden 18 tel. 676 92 20, olk@oba.nl ma 14.00-17.30, di, vr 10.00-17.30, wo 14.00-20.00, za 11.00-16.00

23

In de Centrale Bibliotheek kunt u elke dag boeken, cd’s, dvd’s, blu-rays, eBooks en meer lenen. Ook hebben wij een uitgebreid programma. Hierover leest u meer op www.oba.nl/ agenda en in deze uitgave.

1e Oosterparkstraat 236 tel. 694 07 73, oos@oba.nl ma 14.00-20.00, di, wo 14.00-17.30, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00

8. Watergraafsmeer

Paradijsplein 6 a tel. 665 32 86, wgm@oba.nl ma 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, vr 14.00-17.30, za 11.00-16.00

oost

26. Ouderkerk

Koningin Julianalaan 15 tel. 496 13 66, ouk@oba.nl ma 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, vr 14.00-17.30, za 11.00-16.00

west

27. Reigersbos

Rossumplein 1 tel. 696 57 23, rei@oba.nl ma 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, do, vr 14.00-17.30, za 11.00-16.00

Bos en Lommerplein 176 tel. 686 74 72, bel@oba.nl ma, do 14.00-20.00, di 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00

U kunt met uw OBA-pas gebruik maken van de faciliteiten in alle OBA-vestigingen. Kijk voor alle mogelijkheden van de OBA-pas op www.oba.nl

15. Kinkerbuurt

Nic. Beetsstraat 86 tel. 616 32 75, kin@oba.nl ma 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-20.00, za 11.00-16.00

16. Mercatorplein

17. Spaarndammerbuurt

Spaarndammerstraat 490 tel. 682 70 26, spb@oba.nl ma, vr 10.00-17.30, wo 14.00-20.00, za 11.00-16.00

24. Diemen

Dorpsplein 60 tel. 695 22 82, dvd@oba.nl ma 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, do 14.00-17.30, za 11.00-16.00

14. Bos en Lommer

Mercatorplein 89 tel. 612 65 74, mpl@oba.nl ma 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-20.00, za 11.00-16.00

Frankemaheerd 2 tel. 697 99 16, brc@oba.nl ma 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-20.00, za 11.00-16.00

25. Duivendrecht

Pieter Calandlaan 87 b tel. 615 05 14, slv@oba.nl ma 14.00-20.00, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-17.30, za 11.00-16.00

Molenwijk 21 tel. 631 42 12, mlk@oba.nl ma 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-20.00, za 11.00-16.00

23. Bijlmercentrum

Wilhelminaplantsoen 126 tel. 690 23 53, die@oba.nl ma, vr 14.00-20.00, di, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00

13. Slotervaart

4. Molenwijk

7. Oosterpark

Osdorpplein 16 tel. 610 74 54, osd@oba.nl ma, do 14.00-20.00, di 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00

Tuinstadhuis, Plein ‘40-’45 1 tel. 613 10 67, slm@oba.nl ma 14.00-20.00, di, vr 14.00-17.30, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00

Ritakerk, Hagedoornplein 2 tel. 636 95 52, hpl@oba.nl ma 14.00-20.00, di, vr 14.00-17.30, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00

Javaplein 2 tel. 668 15 65, ibu@oba.nl ma, wo 14.00-20.00, di, vr 10.00-17.30, do 14.00-17.30, za 11.00-16.00

10. Osdorp

12. Slotermeer

3. Hagedoornplein

6. Indische Buurt

Albardakade 3 tel. 613 08 04, geu@oba.nl ma 14.00-20.00, di, vr 14.00-17.30, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00

Marius Bauerstraat 233 c tel. 669 34 35, ovv@oba.nl ma 14.00-20.00, wo 14.00-17.30, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00

Ankerplaats 18 tel. 631 41 32, bbs@oba.nl ma 14.00-20.00, di, vr 14.00-17.30, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00

Alkmaarstraat 12 tel. 636 58 85, ndm@oba.nl ma, do 14.00-17.30, di, vr 10.00-17.30, wo 14.00-20.00, za 11.00-16.00

9. Geuzenveld

11. Overtoomse Veld

2. Banne Buiksloot

5. Nieuwendam

Roelof Hartplein 430 tel. 662 00 94, rpl@oba.nl ma, di, wo, vr 8.00-17.30, do 8.00-20.00, za 8.00-16.00

zuidoost

Oosterdokskade 143 tel. 523 09 00, klantenservice@oba.nl 7 dagen per week 10.00-22.00

nieuw west

1. Centrale Bibliotheek

22. Roelof Hartplein

27

colofon

noord

centrum

26

OBA-journaal nr. 9 - mei 2013 i.s.m. Marketing OBA ® 2013 Hoofdredactie Bart van Oosterhout Medewerkers Ilse Bos, Jet Greebe, Mary Smit, Hans van Velzen, Iet Wiersma Ontwerp Thonik Opmaak Arjen van den Houten, Miriam Teunissen Druk Corelio Printing Oplage 12.200


elke dag

voorlezen = 1.000 nieuwe woorden

Wist u dat een kind met 15 minuten voorlezen per dag, 1.000 nieuwe woorden per jaar leert? Voorlezen is leuk en erg belangrijk voor de (taal)ontwikkeling. Daarom is een OBA-pas gratis voor kinderen. Bij de OBA kunnen u en uw kind terecht voor de mooiste voorleesboeken, de wekelijkse voorleesuurtjes voor kinderen en voorleestips voor ouders. Lid worden kan in alle 27 OBAvestigingen en via www.oba.nl/lidworden.

OBA mei 2013  

OBA mei 2013. De maandelijkse culturele uitgave van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) i.s.m. het Amsterdams Uitburo.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you