Page 1

programma OBA februari 2018

in deze editie:

Als prinsessen door de straten van Marseille

Waanzinnige Boomhut fan-avond in het OBA Theater

Fotografenkoppel volgde zes jonge homo- Stel je vraag aan de bekende kinderseksuelen en crossdressers in Frankrijk. boekenauteur Andy Griffiths.

‘Ik wil alle kinderen met een ­lees­achterstand helpen’

Kinderdirecteur Darryl Amankwah heeft grote plannen voor de jeugdleden.

het totale programma van alle OBA-vestigingen is te vinden op www.oba.nl/agenda


2

februari 2018

een dag in OBA Buitenveldert wie komt wat doen?

Vrijdag 10.34 uur Rachel (43) “Twee jaar geleden verhuisde ik met mijn man en twee kinderen naar Amsterdam voor zijn werk. In de Engelse bibliotheken zijn wekelijks voorlees- en meezingevenementen voor kleine kinderen. Dat ben ik hier ook gaan doen op de vrijdagochtend; in Buitenveldert zijn veel expats. Zo ben ik lekker bezig, ontmoet ik veel nieuwe mensen en zet ik me in voor de buurt. Daarbij vindt mijn dochter Ellie het ook heel leuk. We zoeken nog vrijwilligers…”

Vrijdag 11.51 uur Nalini (35) “Ik kom hier om te studeren. In India, waar ik vandaan kom, werkte ik als arts. Om hier als dokter te mogen werken, moet ik eerst een licentie behalen en een procedure doorlopen. Daarvoor moet ik Nederlands leren en studeren. Dat gaat in de OBA beter dan thuis, hier kan ik me concentreren. Ik woon om de hoek en kom hier ongeveer twee keer in de week. Soms alleen, soms met mijn zoontje van bijna twee. Dan gaan we op vrijdagochtend, om te zingen en voorgelezen te worden.”

Vrijdag 17.05 uur Boubaker (66) “Ik kom hier zo’n twee keer per week om even rustig de krant te lezen, soms gecombineerd met het boodschappen doen. De Volkskrant is mijn krant, en soms lees ik ook de Trouw. Zo ben ik op de hoogte van wat er speelt. Ik ben lid van de OBA en hou erg van geschiedenis, dus af en toe leen ik een boek, bijvoorbeeld over de Tweede Wereldoorlog. Van mij zou de OBA langer open mogen zijn.”

welkom in het nieuwe OBA Café

In het nieuwe OBA café wordt niet alleen je maag goed gevoed, ook je brein. De verse koffie, warme croissantjes, verantwoorde sappen en lunchsalades verober je namelijk tussen de grootste collectie tijdschriften en kranten van Nederland. En wat helemaal leuk is: architectenbureau Jo Coenen heeft deze ruimte ontworpen met als eyecatcher een enorme houten trap met kussens die uitkijkt over de hele begane grond van de Centrale OBA. Voor vervelen is geen tijd, daarvoor is er teveel te zien.

Het OBA Café op de begane grond in de Centrale OBA is elke dag van 10.00 tot 22.00 uur open.


februari 2018

3

Ruim een maand voor de gemeenteraadsverkiezingen kruisen politici Annabel Nanninga (Forum voor Democratie) en Arjan Vliegenthart (SP) de degens tijdens de live talkshow van Amsterdam Stemt. Daarbij worden ze geïnterviewd door Theodor Holman. Wat zijn hun plannen voor de stad?

“Mijn talent is om dingen op een bepaalde manier onder woorden te brengen. En ik heb er geen boodschap aan als mensen zich daardoor gekwetst voelen. Dan kun je wel bezig blijven, iedereen is wel ergens door gekwetst.” Annabel Nanninga

Wie: Annabel Nanninga (40), woont in de Dapperbuurt, is publicist en columnist.

Wie: Arjan Vliegenthart (39), woont in Bos en Lommer, is wethouder en locoburgemeester.

Partij: Forum voor Democratie; de partij van Thierry Baudet doet voor het eerst lokaal mee.

Partij: SP

Bekend van: Nanninga schreef voor onder meer Geenstijl en The Post Online, maar ook voor De Brug, de huis-aan-huiskrant van AmsterdamOost. Ook is ze actief op Twitter. Nanninga staat bekend om haar ongezouten mening en vaak zwartgallige commentaar. Plan voor Amsterdam: Ze wilde net uit Amsterdam verhuizen omdat ze het ‘helemaal gehad had,’ toen Baudet haar belde om lijsttrekker van zijn partij te worden. Als politica wil ze gaan ‘aanpakken in plaats van aanwijzen.’ In een interview over Amsterdam stelde ze de hoofdstad te willen ‘bevrijden uit de kartelklauwen van de PvdA.’ Leuk om te weten: Nanninga is de dochter van een kunstenaar en een psycholoog en verliet op haar zeventiende het Barlaeus gymnasium om te gaan werken. Ze werd jong moeder, haar twee dochters zijn rond de twintig.

Bekend van: Vliegenthart beheert in het huidige gemeentebestuur twee portefeuilles (Werk, Inkomen en Participatie, en Stadsdeel NieuwWest). Hij was te zien in de documentaireserie Schuldig, waarin hij Amsterdammers met financiële problemen hulp bood. Plan voor Amsterdam: Vliegenthart hoopt opnieuw vier jaar voor de gemeente Amsterdam aan het werk te kunnen gaan. Elke dag belooft hij zichzelf dat hij zich honderd procent inzet om de stad een beetje socialer te maken. Leuk om te weten: Deze gelovige politicoloog is de zoon van een predikant in Zuidoost. Later verhuisde het gezin naar Landsmeer en ging Vliegenthart naar het Waterlant Lyceum in Noord. Hij heeft drie jonge kinderen: twee dochters en een zoon.

“Van huis uit heb ik geleerd dat je als mens verantwoordelijk bent. Je kunt niet zeggen: ‘Ik ben voor een betere wereld, maar vanavond blijf ik op de bank zitten.’” Arjan Vliegenthart

Centrale OBA Maandag 19 februari, 19.30 uur, OBA Forum, gratis. Aanmelden via oba.nl/amsterdamstemt. Het volgende debat met twee politici is op maandag 12 maart, 19.30 uur.


4

februari 2018

OBA Bijlmerplein de beste bibliotheek van Nederland? OBA Bijlmerplein haalt de slingers alvast uit de knoop: de bibliotheek is een van de zes finalisten in de race voor de titel Beste Bibliotheek van Nederland 2018. Sinds OBA Bijlmerplein vorig jaar werd geopend in het winkelcentrum van Zuidoost, hebben de Bijlmerbewoners er een tweede huiskamer bij. Het gebouw straalt rust uit en bezoekers kunnen op verschillende plekken werken of ontspannen. Bovendien wordt het pand samen gebruikt met culturele organisatie Imagine IC, die verhalen over actueel samenleven verzamelt, verbeeldt en bewaart. Felbegeerde titel Vind jij dat de spiksplinternieuwe OBA-vestiging een plek bovenaan de bibliotheekladder verdient? Stem dan op OBA Bijlmerplein via oba.nl/stemmen. Want niet alleen de vakjury van Bibliotheekblad, maar ook het publiek bepaalt wie er met de felbegeerde titel vandoor gaat op 20 maart, tijdens het Nationale Bibliotheekcongres in Den Helder. De avond wordt live uitgezonden door SALTO 1.

Mark Tuinstra & Omar Ka Muziek is een eigen taal, die ver voorbij grenzen en culturen reikt. De muziek van Omar Ka en Mark Tuinstra verbindt Senegal met Amsterdam-Noord tijdens Muziek uit Noord in de huiskamer van OBA Van der Pek. Omar Ka Zanger en gitarist Omar Ka werd geboren in Senegal. Hij is afkomstig van de West-Afrikaanse stam de Fulani, een nomadenvolk. Al op jonge leeftijd begon hij muziek te maken in de traditie van zijn stam en ontwikkelde zijn eigen geluid, met zijn warme stem als handelsmerk. Sinds 1996 woont hij in Rotterdam, waar hij zijn muziek verrijkt met westerse invloeden. Met zijn band speelde KA op grote wereldmuziekfestivals en hij organiseert muzieksessies in Rotterdam. Mark Tuinstra De muzikale wortels van de Amsterdamse gitarist en bassist Mark Tuinstra liggen in de jazz, pop en wereldmuziek. Al meer dan 35 jaar staat deze virtuoos op het podium in verschillende formaties. Van afrojazz

tot eclectische, Indiaas getinte wereldfunk en improvisatie. Ook Tuinstra heeft over de hele wereld opgetreden met grote namen uit allerlei genres. Opzwepend En één plus één is tien, want zo veel jaren spelen deze rasmuzikanten al samen. Ze traden onder meer op in Turkije, Bulgarije en Egypte en organiseerden hun eigen concertserie in Den Haag en Rotterdam. Op 8 februari komt het duo naar OBA Van der Pek voor een akoestisch optreden, waarbij het stukken vertolkt die gebaseerd zijn op oeroude Fulani-melodieën. Opzwepend, melodisch en bezwerend. De taal van muziek die spreekt. OBA Van der Pek Donderdag 8 februari, 18.30 uur, vrije inloop. Meer informatie: oba.nl/muziek.


februari 2018

5

To Kill a Mockingbird Een van de grootste klassiekers uit de Amerikaanse literatuur staat deze maand centraal in de OBA-talkshow Cinema Literair. Schrijver Thomas Heerma van Voss en filmjournalist Gawie Keyser laten hun licht schijnen op To Kill a Mockingbird: wat maakt het verhaal zo geliefd? Met To Kill a Mockingbird, in het Nederlands vertaald als ‘Spaar de spotvogel’, won Harper Lee in 1961 de Pulitzerprijs. De roman gaat over opgroeien in een klein dorpje in Alabama tijdens de Grote Depressie. Maar het is ook een verhaal over verkrachting en rassendiscriminatie.

Volgens de American Library Association is het na de Bijbel het meest gelezen boek in Amerika. Spanningen in het dorp In de filmversie, geregisseerd door Robert Mulligan, speelt Gregory Peck de beroemde rol van Atticus Finch, een advocaat die het opneemt voor een zwarte man die ervan beschuldigd wordt dat hij een witte vrouw heeft verkracht. Dit zorgt voor grote spanningen in het dorp. Op de eerste plaats voor Atticus’ kinderen Jeb en Scout, die ermee geconfronteerd worden dat de dorpelingen hun vader als een ‘nigger lover’ beschouwen.

Wat nu precies de tijdloze, universele aantrekkingskracht van To Kill a Mockingbird is, blijft tot op de dag van vandaag een mysterie. Op groot doek Om een antwoord op die vraag te vinden, heeft Cinema Literair schrijver Thomas Heerma van Voss uitgenodigd om samen met filmcriticus Gawie Keyser en presentator Theodor Holman zijn licht op het boek en film te laten schijnen. Na het voorprogramma draait de Oscar-winnende verfilming van de roman, met Gregory Peck in de hoofdrol, op groot doek in het OBA Theater.

minder stress = minder taalfouten Meer bereiken door minder te oefenen. Als het aan Sjan Verhoeven ligt, is dat dé manier om dyslexie aan te pakken. In een lezing legt de dyslexiecoach en ervaringsdeskundige uit hoe dat zit.

informatie verwerken, zegt Verhoeven, en dat maakt dat lezen en schrijven lastig kan zijn. “Maar zodra je leert dat het niet aan jou ligt en niet jouw schuld is, kun je meer gaan ontspannen.”

“Dyslexie is gedoe,” zegt Sjan Verhoeven. “Zeker als je op school zit of veel moet schrijven. Je wilt zo graag je best doen en juist dan valt de taal uit. Maar als je weet hoe dat werkt, kun je anders met jezelf omgaan.” En dat wil Verhoeven laten zien in haar lezing, voor mensen met dyslexie én mensen die met dyslexie in aanraking komen, zoals ouders of partners. Dyslexie is een andere manier van

Dat ene dictee Haar verhaal is vooral gericht op volwassenen met dyslexie. Vaak hebben zij in het dagelijks leven nog last van hun oude gedrag. “Dan hoor je weer die leraar schreeuwen, denk je terug aan dat ene dictee of dat opstel dat je rood terugkreeg. Je denkt automatisch: had ik nou maar beter nagedacht of wat rustiger aan gedaan.”

Maar hoe harder iemand met dyslexie bezig is met taal, hoe beroerder die wordt. Verhoeven pleit daarom voor het herkennen van die situaties en raadt aan om op zo’n moment even te gaan lopen of rustig te zitten. Kortom, wat vriendelijker te zijn tegen jezelf. Centrale OBA Donderdag 15 februari, 19.30 uur, Herenzaal 6.4, € 7,50 / met OBA-pas € 3,75. Aanmelden via oba.nl.

Centrale OBA Dinsdag 13 februari, 19.30 uur, OBA Theater, € 5,00 / met OBA-pas € 2,50. Voor kaarten en meer informatie oba.nl/cinemaliterair. Overige data en films: 20 maart - Never Let Go met Joost de Vries 17 april - Persuasion met Joyce Roodnat 22 mei - The Portrait of a Lady met Xandra Schutte 19 juni - Verrassingsavond - De Avond van de Mystery


6

februari 2018

wat kinderen leren van creatief bezig zijn Van aanrommelen met een homp klei kun je net zo goed leren als van sommen maken, stelt cultuurpedagoge Sabine Plamper. In haar lezing Kind en Creativiteit legt ze uit waarom we de ontdekkingsdrang van kinderen serieus moeten nemen. “Je doet iets met je handen waardoor het materiaal tot de verbeelding gaat spreken,” legt Sabine Plamper uit. Voorbeeldje: in een workshop van Plamper waren kinderen klei plat aan het slaan en met een hamer aan het bewerken. Volgens een jongetje leek het platte stuk klei ineens op een tas. Hij had net op school de letter ‘T’ geleerd, dus maakte hij die van klei om op de tas te plakken. Plamper: “Kinderen krijgen associaties als ze bezig zijn met materiaal. Vaak worden rekenen en schrijven als leren gezien, maar beeldend bezig zijn is ook een manier van leren. Net als een boek lezen of sporten.”

foto: Sabine Plamper

Eigen werkwijze Volgens de cultuurpedagoge hebben kinderen een eigen werkwijze.

hoe kom je uit de kast? foto­tentoon­stelling Jong en Gay

Centrale OBA Donderdag 15 februari, 20.00 uur, OBA Forum, € 10,00 / met OBA-pas € 5,00. Aanmelden via: oba.nl/kriskras

de dieren hebben een plan over een verlegen boer die smoor­ verliefd wordt op de dierenarts

‘Hoe is het om anno 2018 uit de kast te komen?’ Fotograaf Marjolein Annegarn legde gay jongeren tussen de veertien en negentien jaar vast op camera en stelde ze deze persoonlijke vraag. Bij de foto’s zijn quotes opgenomen van de geportretteerden. Zoals die van Joel Verbeek: “Het zou mooi zijn als je helemaal niet uit de kast zou hoeven komen. Gewoon zeggen dat je verliefd bent en dan maakt het niet uit op wie.”

Schrijver Pim Lammers en illustrator Milja Praagman presenteren hun nieuwste prentenboek waarin thema’s als homoseksualiteit, verliefd zijn en vriendschap terugkomen. Tijdens de boekpresentatie vertellen de makers over De boer en de dierenarts, dat een vervolg is op het transgenderprentenboek Het lammetje dat een varken is. Het hartverwarmende verhaal gaat over een boer die er niet helemaal bij lijkt met z’n hoofd. Hij zoekt eieren bij de varkens, wil de koe scheren en probeert de kip te melken. De dieren maken zich zorgen. Wat is er loos? Gelukkig blijkt hij ‘slechts’ verliefd te zijn op de dierenarts. Dat durft hij niet goed te zeggen, maar de dieren hebben een plan…

OBA Diemen Opening donderdag 15 februari, 17.30 uur, vrije inloop.

foto: Marjolein Annegarn

“Volwassenen willen snel weten wat iets wordt, kinderen kunnen dingen doen zonder doel. En juist dat aanrommelen leidt vaak tot iets wat lukt.” Hoe je kinderen kunt aanzetten tot spelen en leren met creativiteit weet Plamper wel. In haar lezing geeft ze voorbeelden van hoe je dat kunt aanpakken: “Laat ze iets ongewoons doen of iets wat eigenlijk niet mag. Verleid ze met goeie stiften, ga eens schilderen met een tandenborstel of tekenen met yoghurt. Zo ontdekten we bijvoorbeeld dat met klei knippen een heel goede manier is om te leren knippen. Kinderen willen ervaringen opdoen en leren, door duidelijke uitleg begrijpen ze heel goed dat je bijvoorbeeld niet altijd met yoghurt mag tekenen. Maar neem ze serieus in hun ontdekkingsdrang.”

beeld: Milja Praagman

Centrale OBA Zondag 18 februari, 19.00 uur, OBA Theater. Gratis entree. Reserveren via oba.nl/dierenarts.


februari 2018

7

Pim Lammers Elke maand vragen we een prominente OBA-bezoeker een selectie te maken uit het OBA-programma. Deze keer is dat schrijver Pim Lammers, die met Milja Praagman het nieuwe prentenboek De boer en de dierenarts presenteert in het OBA Theater. Lot Lohr leest voor uit Ssst! De tijger slaapt “Soms vind ik het jammer dat ik zelf geen kinderen heb, want er worden in de OBA veel leuke ­kinderactiviteiten georganiseerd die ook leuk zijn voor de ouders. Zoals het voorlezen van boeken tijdens de Nationale Voorleesdagen. Ssst! De tijger slaapt, het Prentenboek van het jaar 2018, wordt door verschillende mensen voorgelezen. Ik zou dan graag Lot Lohr willen horen voorlezen. Ik vind haar een goede actrice in Sesamstraat, waar ze ook vaak voorleest. Het is prettig om naar haar te luisteren.” OBA Slotermeer Donderdag 1 februari, 10.30 uur, € 5,00 / met OBA-pas gratis. Aanmelden via slotermeer@oba.nl of 020-613 10 67. Cinema Literair: To Kill a Mockingbird “Op aanraden van een fijne docent las ik dit boek op de middelbare school. Het is een verhaal dat je aangrijpt en bijblijft, echt een bijzonder en

het Ideeënlab #7: alle kinderen kansrijk Meebepalen hoe Amsterdam eruit komt te zien? Dat kan. Tijdens de pitchwedstrijd Het Ideeënlab bestijgen vier Amsterdammers het podium met hun duurzame idee voor de stad. De winnaar van de juryprijs krijgt duizend euro voor de uitvoering. De zevende editie van Het Ideeënlab staat in het teken van ‘Alle kinderen kansrijk’ en richt zich op docenten, sportcoaches, jeugdleiders,

straatcoaches en buurtcoördinatoren die initiatieven willen starten voor de meer kansarme kinderen in de hoofdstad. Denk bijvoorbeeld aan een tuin waar kinderen hun eigen groenten kunnen kweken. Laat het pitchen beginnen Vier Amsterdammers pitchen in slechts drie minuten hun idee aan de jury en het publiek (een mix van kinderen en volwassenen). Vervolgens barst er een vragenronde los. De jury bepaalt

wie de duizend euro wint, het publiek wie de publieksprijs wint. Bovendien krijgen alle pitchers een pitchtraining om hun bevlogen strijd te kunnen voortzetten. Donderdag 22 februari, 17.30 uur. in De Krakeling. Actuele informatie vind je op oba.nl.

mooi boek. De film heb ik echter nooit gezien, dus dat zou ik eens moeten doen. Deze avond is een goede aanleiding, ook omdat Thomas Heerma van Voss te gast is. Ik vind hem een van de beste jonge schrijvers van het moment en ben benieuwd wat hij te zeggen heeft over de film.” Centrale OBA Dinsdag 13 februari, 19.30 uur, OBA Theater, € 5,00 / met OBA-pas € 2,50. Kaarten via oba.nl/cinemaliterair. Poëzie op Zondag: Pieter Boskma “Ik ga graag naar literaire avonden waar dichters voordragen. Door het voor te dragen, krijgt een gedicht extra lading. Daarbij is het inspirerend om te luisteren naar dichters die over hun werk vertellen. Dit soort evenementen zijn ideaal om een dichter en zijn werk beter te leren kennen of nieuw, voor mij onbekend werk te ontdekken. Zo heb ik Tjitske Jansen eens horen voordragen op een literaire avond, waarna ik meteen twee van haar dichtbundels heb gekocht en fan ben geworden.” Centrale OBA Zondag 4 februari, 16.00 uur, Singelzaal 6.3, € 7,50 / met OBA-pas € 3,75. Aanmelden via oba.nl/poezie.


8

februari 2018

workshopserie poëzie schrijven Voor iedereen die graag gedichten schrijft of het nog niet eerder aan­ durfde, is er de workshop Poëzie schrijven. Tijdens de workshop lees je gedichten van bekende schrijvers uit de Nederlandse en wereld­literatuur, waarna je aan de hand van korte opdrachten je eigen gedicht schrijft. Workshopleider, dichter, docent en presentator van Poëzie op Zondag Ineke Holzhaus geeft drie tips voor dichters in spé.

1 lees je suf

2 zorg dat je altijd kunt schrijven “Of je nu in de tram zit en een fraaie zinsnede hoort of op straat loopt en er een mooi woord invalt, zorg dat je het kunt opschrijven. In een notitieblokje dat je bij je hebt, of in de notitie-app van je mobiele telefoon. Anders zijn die mooie woorden zo weer weg.”

3 dichten is componeren

“Als je gaat dichten, loont het om voordat je gaat schrijven veel losse woorden, halve zinnen of regels te verzamelen. Geef jezelf de vrijheid om er meer bij te bedenken. Zo verzamel je basismateriaal en associaties, en van daaruit ga je componeren.”

Poëzie op Zondag heeft zondag 4 februari dichter Pieter Boskma te gast. Ineke Holzhaus zal met hem praten over zijn laatste dichtbundel Tsunami in de Amstel, waaruit Boskma ook zal voordragen. Zelf een gedicht voordragen? Op 3 februari om 15.30 uur ben je welkom in de OBA Diemen bij het Poëziecafé.

Centrale OBA Dinsdag 6 februari, 19.30 uur, Herenzaal 6.4, € 7,50 / met OBA-pas € 3,75. Aanmelden via oba.nl/poezie.

foto: Jean-Christophe Husson en Delphine Gubert

“Wie klassieke en hedendaagse gedichten leest, hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Zo leer je hoe andere dichters zich uitdrukken en hun vorm vonden. Ook ontdek je dat poëzie niet altijd over je eigen zielenheil hoeft te gaan. Veel beginnende dichters schrijven dagboekgedichten:

‘Ik voel mij niet lekker en daar ga ik eens over schrijven.’ Dat werkt niet zo in de hedendaagse poëzie. Moderne dichters schrijven via een omweg, dat leer je in de workshop aan de hand van voorbeeldgedichten. Daarbij zijn gedichten van bijvoorbeeld Gorter, Stitou of Rijneveld heel inspirerend en interessant.”

Tip!

niet het mooie plaatje verkrotting in Amsterdam Fotograaf Renzo Gerritsen ging in de binnenstad van Amsterdam niet op zoek naar Instagramwaardige plaatjes van mooie grachten en unieke gevels, maar zocht juist de verkrotting en het verval op. In zijn expositie zie je de iconische panden, kraakpanden en verwaarloosde monumenten van een andere kant. Terwijl je kijkt, leer je meer over de geschiedenis van de panden: de foto’s geven inzicht in de oorzaak van de verkrotting en vertellen

foto: Renzo Gerritsen

het verhaal van een groep krakers aan de Lange Niezel. Deze expositie neemt je mee door de geschiedenis van de stad en geeft een unieke kijk achter de kromme gevels van de grachtengordel. OBA de Hallen Te zien tot 25 maart, vrije inloop.

als prinsessen door de straten van Marseille homoseksueel en crossdresser Fotografenkoppel Jean-Christophe Husson en Delphine Gubert volgde zes jonge homoseksuelen in Frankrijk, die zowel hun mannelijke als vrouwelijke kant laten zien. En dat is niet makkelijk, als je een moslimachtergrond hebt. Daarom flaneren ‘the girls’, zoals ze zichzelf noemen, ’s nachts door de straten van Marseille op hoge hakken en in prachtige outfits. Zo voelen ze zich sterker en

moediger. In deze expositie van IHLIA laten zij zichzelf zien en vertellen ze trots en eerlijk over hun leven vol angsten, plezier, verlangens en dromen voor de toekomst. Centrale OBA Te zien tot 18 maart, 3e etage vrije inloop.


februari 2018

9

de kersverse OBA Kinderdirecteur Darryl heeft grote plannen voor de jeugdleden OBA Kinderdirecteur Darryl Amankwah (11) komt na zijn ­inhuldiging strak in pak aanlopen. Zijn witte overhemd is gestreken, zijn blauwe vlinderstrik zit netjes om zijn nek. Hij straalt uit dat hij klaar is voor zijn nieuwe functie. Was je zenuwachtig voor het sollicitatiegesprek? “Nee, het was heel leuk en het ging soepel. Ik had me goed voorbereid, ik had research gedaan in OBA Bijlmerplein, waar ik altijd kom. Dus ik wist heel veel.” Wat heb je zoal onderzocht? “Ik heb drie vragen gesteld aan de mensen die in de OBA waren. Ik vroeg ze wat ze daar deden, of ze lid waren en waar ze blij van worden als ze in de OBA zijn.” En, wat zijn de resultaten? “Veel mensen komen om te computeren en te lezen. Natuurlijk zijn ze er ook om boeken te lenen, maar niet iedereen.”

Wat voor leidinggevende ben jij? “Ik wil een directeur zijn die iedereen leuk vindt. Ik hou van grapjes en ik snap kinderen, en ik heb nieuwe ideeën voor kinderen in de OBA.” Ben je tevreden met je salaris? “Ja, heel erg. Ik mag eens in de drie maanden een boek uitzoeken en een slaapfeestje houden als ik jarig ben.” Je bent een jaar lang de baas. Wat zijn je plannen? “Ik wil kinderen met een leesachterstand helpen. Als kinderen op school een spreekbeurt of boekbespreking moeten geven, kunnen ze in de OBA worden geholpen. Zo staan ze zonder stress voor de klas. Ook wil ik dat kinderen die zich thuis vervelen of achter de computer spelletjes spelen, meer naar activiteiten in de OBA gaan.”

pizzasessies met grote denkers Vergaderen met de ‘grote’ directeur, de leukste jeugdactiviteiten bedenken en jureren bij de voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. Om te voorkomen dat de nieuwe kinderdirecteur zich in een burn-out stort – hij moet uiteraard ook gewoon naar school – wordt hij zakelijk bijgestaan door OBA Onderzoekers. OBA Onderzoekers is een team van tien kinderen afkomstig uit allerlei stadsdelen. Samen met de kinderdirecteur gaan ze de bijna 100.000 jeugdleden enthousiasmeren en ervoor zorgen dat er dit jaar genoeg te doen is voor kinderen. Pizzasessies Uit onderzoek is gebleken dat medewerkers harder gaan werken als ze pizza eten op hun werk. Vandaar dat de vrijdagmiddagmeetings, waar de OBA Onderzoekers tot

de zomervakantie zeven keer bij elkaar komen, geen vergaderingen maar pizzasessies zijn. Tijdens de sessies werken de kinderen drie nieuwe ideeën uit voor de jeugdprogrammering. Genoeg ideeën En ideeën zijn er genoeg. De onderzoekers hebben al verschillende voorstellen ingediend, bijvoorbeeld voor een groot bed waar je met z’n allen in kan zitten en kan luisteren naar een boek dat wordt voorgelezen. Of een speciale krant voor kinderen, een eigen vlogteam en een stiltecoupé om huiswerk in te maken. Genoeg om uit te kiezen dus.


10

februari 2018

ja hè? niet? ja toch. of toch niet? dansende zoektocht naar de eigen wil (8+)

Voor theatermaker, choreograaf, coach en artiest Nedda Sou was ‘Ja hè?’ als kind haar eerste reactie om aan te geven dat ze het met iemand eens was. Sou: “Ondertussen vroeg ik me stilletjes af wat ik er eigenlijk echt van vond.” Ze startte een zoektocht naar wat ze écht wilde en kwam zo als tiener in aanraking met dans in clubs, festivals en televisieshows. Ze vond al snel haar weg naar de internationale top van urban dance – van theaterproducties tot commerciële shows voor onder andere Footlocker, Nike en MTV.

Het kostte Nedda Sou tijd om de drang erbij te horen los te laten, maar uiteindelijk vond ze daardoor haar eigen stem. Zelfontplooiing Geïnspireerd door deze ervaringen ontwikkelde zij het afgelopen jaar Ja hè?: een jeugdvoorstelling die ingaat op thema’s als zelfontplooiing en mentale en fysieke kracht vanuit urban dance, visuals en spoken word.

illustratie: Brian Elstak

Ja hè? Wat zegt dat eigenlijk? Dat je het met iemand eens bent? Dat je het niet zeker weet? Of dat je eigenlijk niet durft te delen wat je echt denkt? We zeggen allemaal weleens iets om erbij te horen. Toch is het fijn om te weten wat je zelf vindt en hoe je dat kunt delen. Daarover gaat de jeugdtheatervoorstelling Ja hè?

Centrale OBA

Tip!

Kijk voor meer informatie over de datum en tijd op oba.nl/jeugdtheater.

de nacht wacht (3+) Anne is bang om te gaan slapen. Lukt het Caroline en Gunga haar op hun muziek mee te laten drijven naar dromenland? De Zingende Harp toert in de wintermaanden door de OBA-vestigingen. Met live harp, percussie en zang. OBA Buitenveldert

creatief talent en digitale vaardigheden maak het in Maakplaats 021 3D-printen, lasersnijden uit hout of een robot leren programmeren: het kan allemaal in Maakplaats 021. In de drie maakplaatsen in OBA Waterlandplein, OBA Reigersbos en de Centrale OBA komen creativiteit en digitale kennis samen. Wat is er zoal te doen?

CodeTeam Junior (8+) Visuele tekstberichten maken, licht en muziek programmeren en een nachtlampje voor naast je bed fabriceren. Met het programmeerprogramma Scratch en de micro:bit (een kleine computer) krijg je dat voor elkaar. Wie dit te makkelijk vindt, mag zich wagen aan het programmeren van een robot. OBA Reigersbos Elke woensdag, 15.00 uur. Gratis, vrije inloop. OBA Waterlandplein Elke donderdag, 15.00 uur. Gratis, vrije inloop.

Maak je buurt: ga op expeditie en ontdek je eigen wijk! (8+) Woon je al jaren in je wijk, maar heb je geen idee wat er écht gebeurt? Tijd om daar iets aan te doen: op dinsdagmiddag ontdekken de buurtkinderen hoe de wijk in elkaar zit, wat er leuk is en wat verbeterd kan worden. In de Maakplaats ontwerpen en bouwen ze prototypes waarmee alle ideeën voor de buurt tot leven komen. OBA Reigersbos Elke dinsdag, 15.00 uur, gratis. Aanmelden via reigersbos@oba.nl of 020-696 57 23. OBA Waterlandplein Elke woensdag, 15:00 uur, gratis. Aanmelden via waterlandplein@oba.nl of 020-636 58 85.

Zaterdag 3 februari, 12.00 en 15.00 uur, gratis. Aanmelden via buitenveldert@oba.nl of 020-642 21 00.

Fabschool: maak kennis met digitale fabricage Voor alle creatievelingen is er elke vrijdagmiddag Fabschool. Hier kunnen kinderen aan de slag met lasersnijders, 3D-printers en meer. Ontwerp bijvoorbeeld zelf sieraden of een T-shirt. Wat je ook bedenkt, de coaches leren het je maken via nieuwe technologieën. Centrale OBA Elke vrijdag, 15.00 uur. Voor alle leeftijden, vrije inloop. Meer informatie en de complete agenda via maakplaats021.nl.


februari 2018

11

waanzinnige boomhut fan-avond stel je vragen aan van Andy Griffiths In zijn Waanzinnige Boomhutboeken reist Andy Griffiths per onderzeeërstokbrood, maar voor de OBA maakt hij een uitzondering en stapt hij in een doodgewoon vliegtuig. De populairste schrijver van Australië moet namelijk op tijd bij zijn eigen fan-avond in de OBA aankomen om zijn allernieuwste boek te presenteren. De Waanzinnige Boomhut-serie ken je van de grappige avonturen die Andy en Terry meemaken. Ze wonen in een grote boomhut en maken daar boeken over hun avonturen. Maar ze beleven vooral veel lol, in een stadion voor alle soorten balsporten of in hun zwaarbeveiligde aardappelchipsopslagruimte bijvoorbeeld. En dan zijn er nog die spionerende koeien die op de loer liggen. In het echt zijn de mannen ook vrienden: Andy is de schrijver en Terry de illustrator van de boekenreeks. 91 verdiepingen Andy Griffiths komt 20 februari naar Nederland om alweer het zevende deel van de Waanzinnige

Boomhut-reeks te presenteren in de OBA. Het altijd verder groeiende bouwwerk telt daarin maar liefst 91 verdiepingen! Met de krachtigste draaikolk ter wereld, een reuzespinnenweb en de waarzeggerstent van mevrouw Weetallesal wordt dit weer een krankjorum avontuur. Ontmoet Andy himself Tijdens de Waanzinnige Boomhut fan-avond kun je Andy Griffiths alle vragen stellen over dingen die je altijd al had willen weten. Je kunt ook meteen zijn nieuwste boek scoren en laten signeren. Ook zal theatergroep Meneer Monster aanwezig zijn en de OBA Kinderdirecteur Darryl Amankwah. Acteur en presentator Curt Fortin zorgt ervoor dat de avond soepel verloopt.

Tip!

Centrale OBA

Duik verder de Waanzinnige Boomhut in: toneelgroep Meneer Monster speelt de hilarische voorstelling De Waanzinnige Boomhut van 13 ­verdiepingen op 21 mei in de Centrale OBA, om 13.00 en 16.00 uur. Koop je kaarten via oba.nl/jeugdtheater.

Dinsdag 20 februari, 18.30 uur, OBA Theater, gratis. Meld je snel aan via oba.nl/boomhut, want er is een beperkt aantal plaatsen.

ik in de OBA Boekenverslinder of stripgek? Prinsessen of spannende avonturen? Letters of plaatjes? Wat zoek jij in de OBA? Deze maand: Esma (2), die met haar oma in OBA Buitenveldert is. Kom je vandaag boeken lenen met oma? “Ja, met aapjes. Pinguïn ook mee (pakt boek over pinguïns, slaat direct het boek open en begint te lezen). Alle dieren mee.” Kom je vaak hier in de OBA? “Ja. Boek mee naar mama en papa.” Oma: “Ze woont in Diemen, maar vandaag pas ik op en ik woon hier in

de buurt. We komen minstens één keer per maand hier, om boeken te lenen.” Vanmorgen was er voorlezen en zingen. Heb je meegedaan? “Ja! (springt op, begint te zingen en doet een dansje) Jingle bells, jingle bells!” Welk boek is je lievelingsboek? “Barbapapa! Moet mee (geeft aan oma). Krokodil getekend (laat tekening zien), mee huis.”


12

februari 2018

OBA Ontmoet

Op Instagram komen we de leukste foto’s van OBA-bezoekers tegen en die delen we graag. Wil je jouw Instagram-foto in de krant terugzien? Vermeld @obamsterdam in je bijschrift en wie weet wordt jouw foto volgende maand geplaatst.

Op zoek naar een maatje om te oefenen met een vreemde taal? Of naar een buurtbewoner om een OBA-activiteit te bezoeken? Doe dan mee met Oba Ontmoet. Deze maand: Spaanstaligen gezocht! Het is al even geleden dat OBA Ontmoet in de krant stond, maar dat betekent niet dat er geen OBA-bezoekers zijn die graag nieuwe contacten opdoen. Er zijn bijvoorbeeld flink wat Nederlands- en Engelssprekende OBA-bezoeksters die graag hun Spaans willen verbeteren. Ze zoeken native speakers om de Spaanse taal mee te oefenen, in ruil voor Nederlands of Engels. ‘Entonces, hispanohablantes: manda-nos un mensaje!’

@buitenhuisronald

@insta_natallya

Reageren op deze oproep? Of zelf op zoek naar een taalmaatje, iemand om een leesclub te starten of een gelijkgestemde om samen activiteiten in de OBA te bezoeken? Stuur dan een mailtje naar ontmoeting@oba.nl en wie weet vinden we een passende match.

@champeow

prentenboekjes­ festival (2-6 jaar) feest in de stad

illustratie: Noëlle Smit

OBA op instagram

De school van Aadje Piraatje, het kasteel van Ridder Florian en het huis van Floddertje: stap tijdens de voorjaarsvakantie letterlijk de wereld van bekende boekfiguren binnen tijdens Prentenboekjesfestival in de OBA. Er is genoeg te doen: spelen in de Prentenboekenstad, zelf tekeningen maken of inkleuren tijdens het Kleurfeest. Jeugdtheater Daarnaast zijn er twee bijzondere jeugdtheatervoorstellingen. De peuters en kleuters kunnen meekijken in de wereld van Nijntje bij Nijntje op de fiets (2+) en Het Muizenhuis (3+). Centrale OBA Donderdag 1 maart, Jeugdetage. Nijntje op de fiets (2+), Junior Theater, 10.00 en 14.00 uur. Het Muizenhuis (3+), OBA Theater, 11.00 en 15.00 uur. Kijk voor het hele programma op oba.nl/prentenboekjesfestival.

@oba

@araikgingnagel

OBA in de stad

Westpoort

4

2 Noord

3

17 10

Nieuw-West

12

14

16 11

5

18

1

West

Centrum

15

6 7

13

22 21

Zuid

20

8

Oost Diemen

9 24

19

Duivendrecht

27 23 Zuidoost

25 Ouderkerk aan de Amstel

26

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27

Centrale OBA OBA Banne OBA Van der Pek OBA Molenwijk OBA Waterlandplein OBA Javaplein OBA Linnaeus OBA IJburg OBA Diemen OBA Geuzenveld OBA Osdorp OBA Slotermeer OBA Slotervaart OBA Bos en Lommer OBA De Hallen OBA Mercatorplein OBA Spaarndammerbuurt OBA Staatsliedenbuurt OBA Buitenveldert OBA Cinétol OBA Olympisch Kwartier OBA Roelof Hartplein OBA Bijlmerplein OBA Duivendrecht OBA Ouderkerk OBA Reigersbos OBA Ganzenhoef

Kijk voor alle adressen op oba.nl/vestigingen.

Kaarten en laatste updates via oba.nl Een activiteit in de OBA bezoeken? Meer informatie vind je op onze website ­ www.oba.nl. Hier zijn ook toegangskaarten te koop voor activiteiten in de Centrale OBA. Voor activiteiten in andere OBA-vestigingen vind je hier de contactgegevens.

Volg ons obamsterdam @obamsterdam @obamsterdam

colofon

Deze oba.amsterdam-krant is een gezamenlijke productie van afdeling OBA Programmering en OBA Marketing & Services Coördinatie: Marloes van der Veen Redactie: Bureau Wibaut Auteurs: Veerle Corstens, Floor van Dijck, Jasmine Groenendijk, Linda Samplonius, Jasper van Vugt Eindredactie: Scherp/San van de Ven Vormgeving: Thonik

Oba.amsterdam krant februari 2018  

Ontdek de activiteiten van de OBA.

Oba.amsterdam krant februari 2018  

Ontdek de activiteiten van de OBA.

Advertisement