__MAIN_TEXT__

Page 1

februari - mei

oba 1OO jaar krant

1OO dagen feest vanaf 8 februari gratis en voor iedereen kom ook!

inburgeren doe je samen oefen je Nederlands en examens bij de rondreizende InburgerBar.

seniorentalkshow met Carry Tefsen "als je actief blijft, word je niet doezelig en sloom."

leren door te maken kinderen experimenteren met de nieuwste technieken in Maakplaats 021.

kijk op oba.nl/100jaar voor het hele programma


2

speciale OBA 1OO jaar krant

vier je het met ons mee? Hoera! De OBA bestaat 100 jaar. Dat vieren we 100 dagen lang met allerlei feestelijke activiteiten. Ook in de OBA bij jou in de buurt. Wij trakteren, dus alle toegang is gratis. Vier je het met ons mee? De OBA is er voor alle Amsterdammers. Daarom vieren we onze 100e verjaardag in alle 27 vestigingen in de stad. Karavaan Een feestelijke Karavaan trekt door alle stadsdelen. Met deze Karavaan reizen voorstellingen en tentoonstellingen mee. Er zal muziek zijn, theater en natuurlijk veel taalactiviteiten en aandacht voor bijzondere verhalen. In elk stadsdeel beginnen we met een

buurtfestival. Voor iedereen is er van alles te zien, te doen en te beleven. Wat dacht je van het grootste voorleesbed dat je ooit hebt gezien? Programma In deze speciale OBA 100-krant lees je meer over deze feestelijke activiteiten. Maar het hele programma past niet in deze krant. Er is zoveel! Het totale overzicht van alle OBA 100-activiteiten vind je op oba.nl/100jaar. Kijk wat bij jou past en wees welkom in de OBA.

Kijk op oba.nl/100jaar voor het hele programma.

feest in Maakplaats 021

foto: Jimena Gauna

experimenteren met de nieuwste technieken Maken terwijl je leert en leren terwijl je maakt: de maakplaatsen in de OBA zijn een groot succes. Dus reist ook Maakplaats 021 mee in de Karavaan van OBA 100. In de maakplaatsen ruikt het naar hout, verf, plastic en een vleugje zweet van ingespannen kinderen: hier wordt hard gewerkt. Soms is het even stil en hoor je alleen de zachte zoem van computers. Tot de coach erbij wordt geroepen: ‘Meester! Mijn vis wil niet bewegen!’ Of: ‘Juf, de 3D-printer gaat niet aan!’ Games maken Bij Maakplaats 021 gaan kinderen uit de buurt onder leiding van een

Maakplaatscoach aan de slag met nieuwe technologie en leren ze werken met de nieuwste snufjes. Een paar weken lang werken de kinderen aan een project. Ze maken een game, een robot, of ze duiken de buurt in om verhalen te verzamelen en filmpjes te maken. Het Grote Maakplaatsweekend Ook benieuwd naar al die nieuwe technologie? In het tweede weekend van februari is het een en al Maakplaats in OBA Oosterdok. Bouw aan het Amsterdam van de toekomst, maak een lichtgevende knuffel, race tegen de zelfrijdende auto of doe mee aan het kunstwerk dat we samen maken met hulp van tekenrobots ofwel ‘artbots’.

Kom leren, kom maken, doe mee met het Grote Maakplaatsweekend. OBA Oosterdok zaterdag 9 en zondag 10 februari, 13.00 - 16.00 uur. Alle workshops (6+) zijn gratis, vrije inloop. Meer info via oba.nl/100jaar. Maakplaats 021 is een samenwerking tussen de OBA, De Waag, Pakhuis de Zwijger en de Hogeschool van Amsterdam.

Tip! Op 11 en 12 februari is in OBA Oosterdok de internationale conferentie Brave New Learning over de toekomst van het leren. Meer info via www.bravenewlearning.nl.


3

expositie liefde voor boeken laat je inspireren Gek op boeken? Dan ben je niet de enige, zo leert de expositie We love books. In deze tentoonstelling komen twaalf boekenfans aan het woord over hun liefde voor lezen en verzamelen van papieren boeken. Ze zijn op beeld vastgelegd door fotograaf Johanna Kessler. Duik in hun verhalen en laat je inspireren.

foto: Ronald van Vessem

deel je favoriete boek 1-minuut video’s

"De OBA is een rode draad in mijn leven en heeft me elke keer een plek geboden om mijn ambities na te jagen"

Deel je graag jouw boekentips? Mis dan de 1-minuut video’s van Why I love this book niet. In zeven vestigingen van de OBA komt een speciale Why I love this book-stoel. Daar mag iedereen voor de camera in één minuut trots vertellen over zijn of haar favoriete boek. Waarom heeft het je zo geboeid of geraakt? Deel je mening met jong en oud in de OBA.

foto: Jimena Gauna

de OBA van Marcella

de keuze van… Lucy Ibrahim Voor OBA 100 vragen we prominente OBA-bezoekers naar hun favoriete programma. Een van hen is de kersverse Kinderdirecteur Lucy Ibrahim, die aangenomen werd vanwege haar vrolijke sollicitatiefilmpje.

Seniorentalkshow UP!

“Ik vind het belangrijk dat ouderen ook plezier hebben. Sommige mensen vergeten oudere mensen die hulp en steun nodig hebben. Ik heb een buurvrouw van tachtig jaar bij wie ik vaak op bezoek ga. Zij vindt het altijd heel leuk als ik met mijn moeder en broertje langskom.” Meer info over talkshow UP! op pag 6.

samen inburgeren kom Nederlands oefenen in de InburgerBar Het thema inburgeren was nog nooit zo smaakvol. De InburgerBar reist nu als onderdeel van de feestkaravaan langs verschillende OBA-vestigingen.

je past. Je kunt ook het Staatsexamen oefenen. En meer te weten komen over andere taalactiviteiten bij de OBA, zoals het Taalcafé, Praat Nederlands met me en NT2 School.

Ben of ken je een inburgeraar? Bij de InburgerBar ontmoet je anderen die met dit thema bezig zijn in een gezellige omgeving. Eet gratis een lekkere burger – vegetarisch of half vlees/half plantaardig - en laat ’m je smaken in de chillhoek.

Uitwisselen maar Bij de InburgerBar wachten ook ervaringsdeskundigen, die alles kunnen vertellen over wat zij tegenkwamen op hun inburgerpad. Eet vooral een burger met ze en wissel ervaringen uit.

Van cv-dokter tot Taalcafé Intussen staan inburgerexperts klaar om een praatje te maken. Zoals een taalconsulent die advies geeft over gratis cursussen. De cv-dokter van de gemeente helpt bij het opstellen van een cv en motivatiebrief. De mensen van VCA Vrijwilligerswerk vertellen hoe je vrijwilligerswerk kan vinden dat bij

Kom langs bij de InburgerBar in verschillende OBA-vestigingen. 22 februari t/m 12 april Op oba.nl/100jaar kan je zien wanneer de InburgerBar in jouw buurt staat.


4

een greep uit het OBA 1OO programma

zat 2 mrt

OBA Buurtfestival Noord Met o.a. muziek uit Noord.

9

vrij 3 mei

Why I love this book

7

Kom kijken naar persoonlijke boekentips van OBA-bezoekers en vertel zelf ook in een video van 1 minuut waarom dat ene boek jou zo raakt. Ook in andere vestigingen op andere dagen. Lees meer op pag 3.

24

Nieuw-West

26

11

Noord

15 1 West

zat 23 mrt

OBA Buurtfestival De Hallen Met doorlopend kinderactiviteiten. O.a. poppenkast, schminken en ballonnen maken.

13

25

8

14

Centrum

12

17

27 23

21

Zuid

22

woe 1 mei

OBA Junior Festival Met o.a. de jeugdvoorstelling Ieorg Idur van Roald Dahl (4+) en de Voorleesestafette. Lees meer op pag 7.

20

zat 13 apr De 100e verjaardag van de OBA vieren we 100 dagen lang met allerlei feestelijke activiteiten. Een karavaan trekt door alle stadsdelen langs alle 27 OBA-vestigingen. Er zal muziek zijn, theater en natuurlijk veel taalactiviteiten en aandacht voor bijzondere verhalen. In elk stadsdeel starten we de feestperiode met een buurtfestival. Wij trakteren dus de toegang is gratis. Op deze plattegrond zie je de route van de Karavaan en een greep uit de activiteiten. Kijk voor het totale programma op oba.nl/100 jaar.

OBA Buurtfestival Zuid Met o.a. de presentatie van het ­jubileumboek Amsterdammers en hun bibliotheek. Lees meer op pag 8. 4 Ouderkerk aan de Amstel


5

zat 9 en zon 10 feb

Het Grote Maakplaatsfeest

woe 17 apr

De Grote Rebelse Voorleesestafette

Creatieve workshops waarbij kinderen van 6-14 jaar hun digitale vaardigheden kunnen ontwikkelen. Lees meer op pag 2.

Bekende Amsterdammers en vele anderen lezen voor op een megagroot voorleesbed. Ook in andere vestigingen op andere dagen. Lees meer op pag 7.

vrij 15 feb

Seniorentalkshow UP!

10

Hoe word ik 100 jaar? Talkshow met o.a. Carry Tefsen. Lees meer op pag 6.

zon 19 mei

Expeditie Oosterdok 16

17

Reis mee de wereld over en bezoek gratis alle culturele organisaties rond het Oosterdok. Met ook een gezamenlijk programma op het buitenpodium.

18 Oost

de route van de Karavaan 8 feb - 15 feb

1 OBA Oosterdok

16 feb - 1 mrt

2 OBA Bijlmerplein

3 OBA Duivendrecht 4 OBA Ouderkerk

5 OBA Reigersbos

Diemen

zat 30 mrt

19

Taalspeeddates Maak kennis met de taal van je vakantieland tijdens de taalspeeddates van de Volksuniversiteit Amsterdam.

3

6 OBA Ganzenhoef

2 mrt - 15 mrt 7 OBA Banne

8 OBA Van der Pek 9 OBA Molenwijk

10 OBA Waterlandplein

16 mrt - 29 mrt

Duivendrecht

11 OBA Bos en Lommer

6 2

12 OBA De Hallen don 28 feb

InburgerBar Kom in de InburgerBar je Nederlands oefenen met een lekkere, gratis burger erbij. Lees meer op pag 3.

Zuidoost

5

13 OBA Mercatorplein

14 OBA Spaarndammerbuurt 15 OBA Staatsliedenbuurt

30 mrt - 12 apr

16 OBA Javaplein 17 OBA Linnaeus 18 OBA IJburg

19 OBA Diemen

13 apr - 26 apr zat 16 feb

20 OBA Buitenveldert

OBA Buurtfestival Zuidoost

21 OBA CC Amstel

Met o.a. de theatervoorstelling De 100-jarige man die uit raam klom en verdween. Ook in andere vestigingen op andere dagen. Lees meer op pag 7.

27 apr - 10 mei

22 OBA Olympisch Kwartier 23 OBA Roelof Hartplein

24 OBA Geuzenveld 25 OBA Osdorp

26 OBA Slotermeer

27 OBA Slotervaart


6

seniorentalkshow UP! Carry Tefsen te gast

Carry Tefsen is onsterfelijk geworden als Mien Dobbelsteen in de tv-serie Zeg ’ns AAA. Het is een van de vele hoogtepunten in de rijke carrière van Tefsen, die vorig jaar haar tachtigste verjaardag vierde. Bij UP! vertelt ze over haar volle leven en de manier waarop zij dat invult. Onlangs verscheen haar autobiografie Carry: zestig jaar in de schijnwerpers, waarin ze terugblikt op haar leven in de showbusiness. Stilzitten is niets voor haar. “Werk trekt mij op,” zegt ze. “Ik merk dat het goed is voor mijn lichaam en geest als ik iets moet doen of ergens op een bepaalde tijd verwacht word. Als je niet actief blijft, word je doezelig

en sloom. Daarbij: het is hartstikke fijn om bezig te blijven.” Kwaliteit Met elkaar in gesprek gaan is belangrijk, aldus Tefsen. “Het hoort bij mensen om met elkaar te praten, samen te zingen of naar iets te kijken. Doe je dat niet en trek je je terug, dan wordt het leven al snel eenzaam. Dan doe je afbreuk aan de kwaliteit van je leven.” OBA Oosterdok vrijdag 15 februari, OBA Theater, 14.30 uur. Gratis toegang, aanmelden via oba.nl/100jaar.

de keuze van… Hiske Versprille Voor OBA 100 vragen we prominente OBA-bezoekers een selectie te maken uit het OBA-programma. Een van hen is culinair journalist Hiske Versprille. In 2013 debuteerde ze als recensent in Het Parool. Sinds vorig jaar beoordeelt ze restaurants voor De Volkskrant.

De Rebelse Voorleesestafette

“Dit wordt georganiseerd door ROSE Stories, een organisatie die veel multiculturele projecten doet. Ik ken ze van de fraaie kookboeken die ze maken, zoals Melk & Dadels, met recepten van Marokkaanse moeders. Alleen al om het feit dat zij deze voorleesestafette organiseren, wil ik hierheen. Daarnaast hou ik ontzettend van voorlezen: ik lees mijn beide kinderen elke avond voor als ze naar bed gaan.” OBA Oosterdok woensdag 13 februari, 14.30 uur, Jeugdetage. Meer info op pag 7 en oba.nl/100jaar.

foto: Anne van Gelder

Tijdens de speciale jubileumeditie van de sprankelende UP! talkshow FISSA! vieren we het ouder worden. Presentator Hadassah de Boer ontvangt bijzondere gasten met veel levenservaring, onder wie actrice en schrijver Carry Tefsen.

Svitlana over het Taalcafé "Dit is een veilige plek om mijn Nederlands te oefenen" Een praatje maken met de buurvrouw of een formulier op de computer invullen. Niet iedereen vindt deze basisvaardigheden even makkelijk. Bij het Leef en leerpunt in OBA Bijlmerplein worden buurtbewoners geholpen met taal, rekenen en de computer. Op bezoek bij het Taalcafé, waar iedereen welkom is om zijn Nederlands te verbeteren. Rani uit Indonesië en Barbara uit Brazilië praten over vuurwerk. “Wat betekent bemoeien?” vraagt iemand aan tafel. Coördinator Hanna bedenkt net zo lang synoniemen tot de hele groep het gesprek begrijpt. Soms pakt iemand zijn telefoon om daarop Google Translate te openen: “Ah, nú snap ik het!” Woorden schieten van Farsi, naar Engels naar Nederlands, en andersom. Andere culturen “Door de gevarieerde groep aan mensen leer ik meteen van alles over andere culturen en tradities. Erg interessant,” vertelt Svitlana Sherement (52).

Ze komt uit Oekraïne en is al zo’n tien jaar in Nederland. “Het Taalcafé is een veilige plek om mijn Nederlands te oefenen.” Foutloos Nederlands Svitlana geeft bijles Russisch aan gezinnen en praat thuis en op haar werk Russisch. In haar thuisland was ze wiskundedocent. “Dat zou ik hier in Nederland ook willen doen, maar daarvoor moet ik foutloos Nederlands kunnen spreken. Dus volgende week ben ik er weer.” Er zijn twee Leef en leerpunten, op OBA Bijlmerplein en OBA Oosterdok. Meer info: oba.nl/leren.


7

laat je voorlezen in ons megagrote bed De Grote Rebelse Voorleesestafette Tijdens OBA 100 reist een mega­ groot voorleesbed langs negen OBA-vestigingen. Op woensdag- en zaterdagmiddagen lezen voorleeskampioenen, rappers, voorleesoma’s en vele anderen voor tijdens De Grote Rebelse Voorleesestafette. Op woensdag 13 februari is het de beurt aan illustrator en kinderboekenschrijver Sanne te Loo. Wat ga je voorlezen? “De jongen die met de dieren schaatste van Edward van de Vendel, dat ik heb geïllustreerd. En mijn eigen boek: Ieber en Knoert, over twee vriendelijke monsters. Dat laatste ontstond toen ik een foto zag van een enorme cactus met gaten erin. Later ontdekte ik dat er vogels in die gaten wonen.”

en al van 9 februari t/m 8 mei mee in de Karavaan langs verschillende OBA-vestigingen. Meer info op oba.nl/voorleesbed.

Tip! Op het megagrote Voorleesbed vinden naast het voorlezen allerlei activiteiten plaats: het VIP-feest (Very Important Pyjamafeest, dresscode: pyjama) met de OBA Kinderdirecteur, een logeerpartij met de allerliefste knuffels en voordrachten uit de voorleesboeken Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes van ROSE Stories. Meer info via oba.nl/100jaar.

de keuze van… Sergio Vyent Voor OBA 100 vragen we prominente OBA-bezoekers een selectie te maken uit het OBA-programma. Een van hen is OBA-teamleider Sergio Vyent. Hij is ook wel bekend als de goedlachse gastheer uit het populaire tv-programma First Dates.

Boekpresentatie jubileumboek “Dit boek geeft de geschiedenis van de OBA weer en waar wij voor staan: een leven lang leren. Al honderd jaar is de OBA van en voor de Amsterdammers, en dat zal de komende honderd jaar nog steeds zo zijn. Misschien in een andere vorm, maar de OBA zal mensen toegang blijven geven tot kennis.” Meer info over het jubileumboek op pag 8.

spannend familietheater de 100-jarige man die uit het raam klom... foto: Robbert Kamphuis

foto: Esther Amarysia

Trek je tijdens het voorlezen een pyjama aan? “Oeh… Misschien wel een paar sloffen.” De Voorleesestafette reist met bed

Allan Karlsson is jarig en wordt 100 jaar. Maar in plaats van zijn verjaardag te vieren, neemt de gepensioneerde explosievenexpert de benen en beleeft hij het ene na het andere avontuur. In de speciale familievoorstelling van de bestseller trekt verhalenverteller Eric Borrias jong en oud Allans wereld in. “Toen ik die geweldige titel las, wist ik als liefhebber van fantasie direct: hier wil ik een voorstelling over maken,” vertelt Eric Borrias. Explosies “Het is een heerlijk verhaal voor de hele familie, met spanning, explosies, ontsnappingen, een koffer vol met geld, een olifant die moet poepen en natuurlijk de hoofdpersoon. Zo’n oude man die een beetje rebels is en kattenkwaad uithaalt, dat vinden kinderen ook prachtig.” OBA Bijlmerplein zaterdag 16 februari, 14.00 uur. Meer voorstellingen in andere vestingen. Kijk op oba.nl/100jaar.


8

puzzel mee en win

Weet jij deze puzzel op te lossen? De antwoorden vind je in deze ­jubileum­krant of op onze website oba.nl. Heb je de puzzel gekraakt? Mail voor 1 april de oplossing naar puzzel@oba.nl en maak kans op een feestelijk OBA-verrassingspakket. 8

9 1 10 11

2

3

4

12

5

13

14

15

6

7

antwoord:

horizontaal 1w  at is 'Up' met Carry Tefsen? 2h  ier werken kinderen met nieuwe techniek 3 megameubelstuk dat langs de OBA's reist 4h  ier begon OBA mee, nu is er veel meer te doen 5d  e jongste baas van de OBA 6 z oveel OBA-vestigingen zijn er in de stad 7O  BA vind je ook net buiten de stadsgrenzen. In Diemen, Duivendrecht en in…

verticaal 8 hier kun je gezellig je Nederlands verbeteren 9 samen leren en studeren doe je bij… 10 zo heet het nieuwe restaurant boven in OBA Oosterdok 11 in het OBA Theater én tijdens de Karavaan kun je genieten van een mooie muziek-, theater- of dans ... 12 deze feestelijke parade trekt langs de OBA's 13 zoveel jaar bestaat de OBA 14 het programma voor de jonge OBA-bezoekers heet OBA ... 15 bij deze beestenboel in OBA Oosterdok kun je altijd even binnen piepen

speciaal jubileumboek Wist je dat er vroeger alleen praktische boeken lagen in de OBA? En dat de OBA is opgericht door Amsterdammers? Joosje Lakmaker en Elke Veldkamp doken in honderd jaar OBA en schreven er het jubileumboek Amsterdammers en hun bibliotheek over. Een stukje geschiedenis. De OBA is in 1919 opgericht door Amsterdammers. Het initiatief kwam van een vereniging, die uiteindelijk werd gesteund door de gemeente. Joosje vertelt hoe snel de OBA groeide. “De OBA ontwikkelde zich in samenhang met de stadsuitbreiding. In Amsterdam-Noord bouwde de stad tuindorpen voor de arbeiders van de scheepswerven en in Oost de buurt die later ‘Betondorp’ zou heten. In die nieuwe wijken kwamen vrijwel meteen OBA-vestigingen.” Ontspanning Vanaf de oprichting, en de vijftig jaar daarna, was lezen niet bedoeld voor de ontspanning. Die verandering kwam pas in de loop van de jaren zestig. Joosje: “Romans, die het meest door vrouwen werden gelezen, golden toen eindelijk als volwaardige bibliotheekliteratuur.” Hobbyboeken De invoering van de vijfdaagse werkweek leidde onmiddellijk tot een stijging van het aantal uitleningen. Mannen die tot dan toe in de ‘herenhoek’ wachtten tot hun vrouw iets had uitgezocht, kwamen op

zaterdagochtend met hun kinderen en kozen boeken over hun hobby’s. Inmiddels is de OBA een plek waar nog steeds veel wordt gelezen, maar waar Amsterdammers ook graag komen om elkaar te ontmoeten, samen te leren en activiteiten bij te wonen. OBA Roelof Hartplein zaterdag 13 april, boekpresentatie Het boek Amsterdammers en hun bibliotheek verschijnt 28 januari (uitgeverij Wereldbibliotheek). Lees meer op  oba.nl/100jaar.

Zij leest de stad in talloze verhalen Van denkers, doeners, dromers op hun pad Gedachten strijken neer in alle talen Met liefde herbergt zij de woordenschat Zij leest de stad Dichter Wietske Loebis schreef speciaal voor OBA 100 dit gedicht Zij leest de stad. “Mijn leven lang zie ik de OBA als een hartelijk familielid, dat je met open armen ontvangt. Informatie voor een werkstuk over hamsters, moeilijke poëzie in mijn tienerjaren, een studeerplek: ik vond het er altijd.”

Wietske Loebis februari 2019

Volg ons obamsterdam @obamsterdam @obamsterdam

colofon Coördinatie OBA: Marloes van der Veen Redactie: Bureau Wibaut Auteurs: Veerle Corstens, Floor van Dijck, Jasmine Groenendijk, Linda Samplonius, Jasper van Vugt Eindredactie: Scherp/San van de Ven Vormgeving: Thonik

Profile for OBA Amsterdam

oba 100 jaar editie oba.amsterdam krant februari - mei 2019  

Hoera! De OBA bestaat 100 jaar. Dat vieren we 100 dagen lang met allerlei feestelijke activiteiten. Wij trakteren, dus alle toegang is grati...

oba 100 jaar editie oba.amsterdam krant februari - mei 2019  

Hoera! De OBA bestaat 100 jaar. Dat vieren we 100 dagen lang met allerlei feestelijke activiteiten. Wij trakteren, dus alle toegang is grati...

Advertisement